miercuri, ianuarie 20, 2021

Balta domnului Dragnea

“ Nu ne putem învârti în jurul unei bălţi”: iritarea lui Liviu Dragnea este iritarea stăpânului care nu poate înţelege cum de suveranitatea lui ilimitată este pusă în cauză. Pentru Liviu Dragnea, viziunea asupra statului este una esenţialmente premodernă. Distincţia între ceea ce este bun public şi ceea ce poate fi apropriat de un senior local nu există. România este, pentru domnia- sa, un vast domeniu asupra căruia el îşi poate extinde posesiunea, fără a da socoteală cuiva.

Cazul Belina devine,în contextul României de astăzi, imaginea subdezvoltării democratice a unui stat care există doar spre a fi parazitat. Investigaţia DNA, ce trimite spre două dintre colaboratoarele apropiate ale domnului Dragnea, expune nu doar ramificaţiile, ci şi modul de operare ale unei coaliţii de interese. Actele normative se adoptă, în România europeană de astăzi, spre a satisface cerinţele vechililor locali. Totul se negociază,totul se poate cumpăra, totul se poate rezolva. Constituţia României, cu ale sale garanţii menite să protejeze domeniul public şi componentele sale,este subminată de Guvernul României. Cabinetul acţionează ca un samsar în slujba celor care domină feudele locale ale USL.

Cazul Belina este fotografia României, dincolo de fardurile pe care le aplică, în mod suicidar, naivitatea noastră. El dezvăluie un mecanism graţie căruia proprietatea privată se naşte în marginea şi împotriva legii, întemeind o ordine ce sfidează egalitatea constituţională şi principiile capitaliste. Cazul Belina este cel din urmă din şirul de cazuri ce punctează istoria României de după 22 decembrie 1989. Comunismului i-a urmat era cleptocraţiei. Domeniul de pescuit şi de relaxare al domnului Dragnea se ridică pe ruinele unui stat debil şi capturat de elite prădătoare.

Cazul Belina poate fi, în egală măsură, punctul de pornire al unei confruntări care va depăşi prin violenţă instituţională tot ceea s-a petrecut până acum, sub guvernarea noului USL. Intervenţiile de la “Antena 3” sunt manifestul unei noi politici , anunţând, cu brutalitate, hotărârea de a decapita instituţiile care pot primejdui suveranitatea stăpânilor României. Controlul exercitat asupra Curţii Constituţionale, ca şi influenţa câştigată asupra unor magistraţi, pot fi arme redutabile în tentativa de a reduce, o dată pentru totdeauna, rolul Ministerului Public.

Cazul Belina explică, dacă mai era nevoie de argumente suplimentare, de ce România anului 2017 este o ţară guvernată în maniera unei despoţii de lumea a treia. Interesul stăpânilor trece, invariabil, înaintea binelui comun, iar legile sunt destinate să facă această posesiune asupra întregii Românii liniştită şi intagibilă. Iritarea domnului Dragnea este firească. În cele din urmă, domnia-sa se înscrie în tradiţia predecesorilor săi fesenişti. De la aceştia, Liviu Dragnea moşteneşte ambiţia şi uneltele cu care lucrează. Continuitatea acestui mod de organizare este programul PSD,de unde şi solidaritatea, emoţionantă, a partidului cu cei anchetaţi de DNA.

Cazul Belina ne pune în faţă o oglindă cu care ne putem examina eşecul nostru colectiv, ca naţiune şi ca stat. Modernizarea noastră aparentă ascunde instinctul rapacităţii care subminează eforturile de instituire a unei minime decenţe publice. Din acest punct,acela al lucidităţii, putem începe conversaţia despre viitorul acestei ţări.

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  • Toate actele emise în baza unui act fals sunt false.

   Primul exemplu :
   1. În baza unui act fals (cu încălcarea legii, deci) obţii titlu de proprietate asupra unei case. Titlul de proprietate asupra casei este FALS.

   2. Folosind titlul de proprietate (fals), vinzi casa (la notar).
   a) Notarul actionează conform procedurilor prevăzute de lege,
   DAR
   b) pentru că s-a folosit un act fals (TITLUL de PROPRIETATE obţinut cu încălcarea legii), rezultă că şi ACTUL de VANZARE-CUMPARARE a casei este este NELEGAL.

   Al doilea exemplu, afacerea Belina (în care au fost date DOUĂ hotărâri de guvern, 858/2013 şi 943/2013):

   1. Cu încălcarea legii, a fost emisă hotărârea de guvern nr. 858/2013 privind modificarea şi completarea, după caz, a denumirii, codului de clasificatie, descrierii tehnice şi/sau adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului şi aflate în administrarea Apelor Române. HOTARAREA 858/2013 (privind Lacul Belina şi Canalul Pavel) a fost dată cu încălcarea legii, deci ESTE NELEGALĂ.

   2. Folosindu-se modificările aduse prin hotarârea de guvern nr. 858/2013, a fost emisă hotărârea de guvern nr. 943/2013, prin care Lacul Belina şi Canalul Pavel au fost trecute din domeniul public al Apelor Române în domeniul public al C. J. Teleorman.
   a) Hotărârea de guvern nr. 943/2013 a fost dată respectîndu-se procedurile prevăzute de lege,
   DAR
   b) pentru că s-a folosit hotărârea NELEGALĂ nr 858/2013, rezultă că şi hotărârea de guvern nr.943/2013 este NELEGALĂ,

   Reţinem că :
   I. Guvernul a emis două hotărâri. Nu se suflă nici un cuvânt despre hotărârea nr. 858/2013 (v. punctul 1 de mai sus), care este NELEGALĂ.
   II. Se spune că trecerea de la Apele Române la CJ Teleorman a fost făcută conform procedurilor, că guvernul a procedat corect (v. 2 a) de mai sus). Dar nu se spune că la emiterea celei de a doua hotărâri a fost folosită hotărârea de guvern nr. 858/2013, care este NELEGALĂ (v. 2 b).
   III. Ambele hotărâri sunt NELEGALE. Se invocă faptul că este dreptul guvernului să dea hotărâri. Da, dar guvernul are dreptul să dea hotărâri… LEGALE !!!. Guvernul NU ARE însă DREPTUL să dea hotărâri nelegale.
   IV. Nu a contestat nimeni dreptul guvernului de a da hotărâri (nu este nici un conflict în acest sens), dar este evident că emiterea unor hotărâri nelegale este o problemă penală.

   • ” III. Ambele hotărâri sunt NELEGALE. Se invocă faptul că este dreptul guvernului să dea hotărâri. Da, dar guvernul are dreptul să dea hotărâri… LEGALE !!!. Guvernul NU ARE însă DREPTUL să dea hotărâri nelegale.
    IV. Nu a contestat nimeni dreptul guvernului de a da hotărâri (nu este nici un conflict în acest sens), dar este evident că emiterea unor hotărâri nelegale este o problemă penală. ” ,.

    Este , dar fara consecinte legale.

   • Si ce se contesta la CCR? Sa fie chiar atat de fraier Tudorel Toader? Sau se asteapta ca CCR sa legalizeze ilegalitatile? De la Dorneanu poti sa te astepti la orice.

 1. Cazul Belina e un exemplu de manual pentru pământ luat cu japca de boier. Același boier la care țăranii se duc să-i pupe mâna, după ce-i scuipă pe obraz.
  Lipsa de acțiune sau încercările timorate de a ieși public ale unor oameni capabil gen: Dacian Cioloș, Clotide Armand, Sergiu Moroianu și alții, nu fac decât să-l încurajeze boierul cu tupeu obraznic. Liberalii ar trebui să coboare din scaunul lor elitist și să intre de pe acum în campanie, discutând cu oamenii din județele sărace și din sectoarele sărace ale Bucureștiului.

   • Amice, acolo s-a facut un credit la CEC pentru care se vor plati rate timp de 20 de ani. Ce rate va plati Mr. Bad Teeth?

  • Asta cu mersul prin cartierele și județele sărace e copioasă. OK. Merg elitiștii acolo și le spun ălora ce anume?! :P Că vor lichida fărădeleagea?! Păi dacă lichidează fărdelegea înseamnă că aujtoarele sociale date de dom’ primar băiat bun și pensiile de invaliditate & boală obținute pe șpăgi de câte un sat întreg se duc pe gârlă… Dumnevoastră vă dați seama ce spuneți?! :P

   Socialismul promovează prin natura sa frauda și jaful atât la Vaslui cât și la New York, E exact aceeași chestie. Așa cum Dragnea are în buzunar mojicimea din România tot așa au și „democrații” din SUA în buzunar drojdia societății de aici. Ăștia nu vor putea fi niciodată convinși să muște mâna ce fură dar care le mai aruncă totuși fărâmiturile din care-și duc existența sordidă. USR-eii în care vă puneți atâtea speranțe deșarte nu sunt nimic mai mult decât PSD-ul ceva mai spălat de mâine. Un pic prematur pentru halul de subdezvoltare al României, dar dincolo de orice dubii ei sunt viitorul tarabei lui Dragnea.

   • In judetele sărace se poate vorbi despre ferme sociale (sustinute de EU), sosele, poduri, despre urbanizare, incurajarea investitiilor, fonduri de dezvoltare, etc.

 2. ”Statul este un prost administrator”. Am fost pisați la cap cu asta pînă cînd s-au prăduit bancile, energia, petrolul și pădurile, resurse mulse cu randament maxim de investitorii strategici. Am terminat și cu industria, care era un morman de fiare vechi ce producea totuși rulmenți, oțeluri speciale, turbine și ceva utilaj petrolier. Prostul de administrator care era statul a scăpat de ele și acum avem în locul lor mall-uri, supermarketuri și lanțuri de farmacii care vînd alifii, ceaiuri și șampoane. Dragnea era mai fraier ca să nu învețe lecția? Ce au pățit toți cei care au furat și au pus țara pe butuci ca să-și umple conturile cu șpăgi și comisioane? Nimic! Videanu a furat cariere de marmură, Verestoy a drujbărit trei județe și Dragnea o fi mai prost ca să nu-și tragă și el o insuliță? S-ar putea totuși să meargă la ocnă fiindcă s-a lăcomit prea tare și mai sînt și alții pe lista de așteptare pentru intrarea la furat, așa, ca la carte, cu legea-n mînă și justiția independentă-n spate. Dragnea împreună cu camarila lui formată din mocofani rămîne un țopîrlan nefrecventabil care trebuie să lase locul oamenilor școliți care fură-n limbi străine, știu să pupe-n cur cu rafinament, au bune maniere și l’usage du monde, adică oameni care știu cu ce se mănîncă criza și cum se fac banii la vreme de austeritate. Țăranul ăsta care fură cu sacu’, mută hotarele și crește porci, ne întoarce-n timp pe vremea lui Ceaușescu și a ceapeului, ori acum sîntem și noi capitaliști, avem costume Armani, ochelari cu rame fine și stilouri de aur cu care putem semna un joint venture, o scutire de taxe și niște facilități sau chiar niște contracte-beton cu secretizare pe veci ca să atragem capitalul străin, adică avem pretenții, dom’le! Să terminăm cu corupția asta de peizan analfabet și să intrăm în lumea bună care face lobby, piar, are disclosure agreements pe furăciuni și multă voință politică la prăduială, că am ajuns de rîsu’ lumii cu Dragnea ăsta!

  • Administrare de stat vs. administrare de privat? Ooo…, dar cel mai bun exemplu este litoralul romanesc! Rezultatele administrarii private se vad cu ochiul liber!

   • @ basilicus

    Cu tot respectul, cred ca amestecati lucrurile… Hotelierii „privati” de pe litoralul romanesc sunt, in majoritate, fosti administratori de la stat (statul comunist), care si-au aranjat „privatizari” pe nimic, dupa ’89. Asa ca tot „de stat” sunt… :)
    Coborati cateva zeci de kilometri mai la sud de granita, tot pe litoralul Marii Negre si veti intalni „privati” adevarati si de succes…

 3. Ei, cand n-ai argumente valide, n-ai altceva de facut decat sa impingi in ridicol actiunile adversarilor. Iar in politica, asta vine natural, ca respiratia. Aduceti-va aminte si de bascaliosul domn Ponta…

  Deocamdata, iobagii, cu nadragii rupti in fund, se uita cu admiratie in gura portavocelor grofilor aroganti si imbuibati. Cata vreme iobagii au o mamaliga amarata pe masa, nu-si vad nadragii rupti si nu vad nici costumele Versace ale grofilor. Deocamdata…
  Mai vorbim, prin fe-martie…

  • Locuitorii Romaniei sunt, in buna parte, un popor de „supusi” – cateodata sunt si „revoltati” – dar nu sunt ceea ce se poate numi „cetateni”.
   Locuitorii din Teleorman STIU ca acolo totul ii apartine lui Dragnea, nu au nevoie de dovezi sau lege.

   (Tot asa, cu mai multi ani in urma se STIA ca zona litorala cu nisipurile din sudul Rezervatiei Delta Dunarii ii apartine lui Nastase, fara nicio baza formala, dar era de la sine inteles si acceptat. Ce conta ca e rezervatie, ca e zona de protectie?… Chiar ma intreb ce l-o fi impiedicat pe El insusi sa faca concesionarea despre care totusi se vorbea ca o posibila baza legala … probabil ca l-a tras curentul de la termopane, si a trebuit sa se stranga ceva mai tare cu fularul…)

   Pentru acesti Supusi, Stapanul nu are nevoie de acte. El este Stapanul „de fapt”.
   Nu conteaza ca nu este si „de drept”, nu-si bat capul cu asta pentru ca „dreptul” in sensul de justitie in Romania, aproape ca nu are istorie. Este ceva de care poporul de rand nu-si imagineaza ca poate fi „si pentru noi”, iar stapanii si smecherii nu se impiedica
   E adevarat, ca din cand in cand, acesti Stapani sunt dati de pamant, eventual de niste Revoltati, dar de regula, detronarea este mai mult meritul unor alti smecheri, mai mari, care de fapt ii si inlocuiesc, iar Revoltatii redevin Supusi … iar peste campia Teleormanului (si nu numai) va sufla in continuare vantul saraciei care ii tine pe oameni cu ochii in pamant.

 4. Împăratul de Teleorman a răpit insula Belina într-un mod mișelesc, cu mâinile supușilor săi și sub paravanul unor acte măsluite, de ochii lumii. Putea să o facă de o manieră mult mai vitejească, așa cum procedează omologul său cleptocrat, din altă țară retrogradă. Iată un scenariu haios, care, din fericire, încă nu a fost pus în practică pe la noi:
  http://mediafaux.ro/furturi/referendum-singurul-locuitor-permanent-al-insulei-belina-a-votat-in-unanimitate-pentru-ruperea-de-romania-si-creearea-unui-stat-independent-republica-social-democrata-belineza/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

Cu stiletto pe pârtia de ski sau cum mint politicienii că… depolitizează educația

Politicienii, noi și vechi, vor să… depolitizeze educația cu grația unei doamne care, după șampania de anul nou, o ia pe pârtia de ski...

Ministerul Culturii e gol!

Răspunsul Ministerului Culturii la semnalul de alarmă tras de cineastul Alexander Nanau poate părea năucitor, dar în realitate nimic nu-i nou sub...

Transgenderii, „Dezastru al unor oameni fără Dzeu”?

Îi mai țineți minte pe CpFeii ăia cu mîna pe cruce și familia-n gură care puseseră de-un referendum acum vreo doi ani...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.