sâmbătă, iulie 20, 2024

Basescu: Poporul este neperformant. Statul nu da, doar creeaza oportunitati.


In sfarsit, un conducator are curajul sa spuna concetatenilor sai: la munca, nu la-ntins mana. Chiar daca mana era intinsa  catre stat.

Dar cine i-a invatat pe romani sa stea cu mana intinsa la stat, de vreo 21 de ani incoace? Statul insusi, clasa politica, care a fluturat momeala statului social pentru a castiga alegerile, profitand de lipsa de intelepciune si experienta a unui popor abia iesit din negura comunista si intrat in ceata postcomunista. Aburiti si de sindicate, care pentru salariile uriase ale liderilor au facut jocul  statului asistential.

O parte dintre romani nu s-au lasat amagiti. Si-au luat lumea in cap si au devenit performanti aiurea, in economii mai asezate si  stabile. O alta parte insa, a intrat in jocul pomenilor si ajutoarelor sociale, neintelegand ca, in mod fatal, acestea se vor termina odata si o data.  Ca nu poti sa tot iei fara sa pui nimic in loc. Si scadenta a venit chiar mai repede, pe fondul crizei datoriilor statelor suverane, acest Caritas gigantic care sta sa plesneasca.

Acestora a ales presedintele Basescu sa le spuna de la obraz: nu mai stati cu mana-ntinsa la stat cand trei milioane de hectare de teren de buna calitate stau nelucrate. Fermierii cu greu gasesc forta de munca la cules recoltele.

Venitul minim garantat si pensia minima garantata (garantate de cine, de Dumnezeu?), au desavarsit opera: ajung numai bine pentru tigari si bautura, mancarea din batatura si asa se face ca avem vreo 2-3 milioane de muncitori agricoli numai buni de munca care stau prin carciumile satesti sau cu vacile la pascut pe marginea santurilor. Prilej si de barfa si conversatie „politica”.

Numai ca aceste false  „oportunitati” sunt create chiar de stat.

Aici incepe sa scartaie logica presedintelui. In trei ani, cu un guvern si  partener mai mult decat ascultator (Emil Boc), ar fi putut schimba multe dintre aceste „oportunitati”. Chiar prin asumarea raspunderii sau, pur si simplu, prin legea bugetului de stat. Daca in buget nu sunt prevazute fonduri pentru atatea ajutoare sociale, pentru atatea venituri „garantate” de o economie in cadere, asta e. Nu se platesc si gata. Iar legile care le garanteaza pot fi abrogate.

Doar ca in aceste conditii PD-L ar fi platit cu varf si indesat. Si asa va plati, macar sa-si fi facut treaba de maur.

Lesheck Balcerovitz, ministrul polonez de finante, a facut ce trebuia pentru Polonia la sfarsitul anilor 90. A fost huiduit si alungat. Dar astazi Polonia ii datoreaza stabilitatea economica si relativa imunitate in fata crizei economice mondiale. Polonezii ii recunosc meritele si ii cer scuze. Unde este Balcerovitz-ul roman?

Ce „oportunitati” mai putea oferi statul roman si n-a facut-o?

Investitia Mercedes  a ales Ungaria in locul Romaniei, pentru ca s-a bucurat de teren „gratis”, vreo 300 ha, din partea statului maghiar. Spre deosebire de Romania, in care speculantii imobiliari sarisera sa-i jupoaie. Are statul o politica de astfel de „oportunitati” pentru investitorii de marca? Nu are. Pentru ca terenurile fostelor unitati militare, sau fostelor IAS-uri, sunt exploatate de „mafia”  imobiliara de nivel inalt, avand cel putin coniventa statului.

Are statul roman o politica a calificarii fortei de munca, corelata cu cerintele investitorilor? Nu are. Ca nu mai avem scoli profesionale. Toata tinerimea face liceul, o parte fura la bacalaureat, pentru a ajunge sa cotizeze la fabricile de diplome universitare. Dupa care tot la capsuni sau in constructii ajunge sa munceasca. Dar fara calificare, repornind totul de la zero. Alta „oportunitate” creata de stat.

Are statul o politica de salarizare a performantelor bugetarilor, asa cum se intampla in mediul privat? Nu are. In sistemul bugetar este salarizata functia, nu performanta. Asa se face ca un bugetar, munceste sau nu munceste, acelasi salariu primeste. Inca o „oportunitate” ratata.

A acceptat statul concesionarea lucrarilor de infrastructura, in special de autostrazi, asa cum au facut multe alte tari? Nu, ca nu se mai incasau comisioane, avand directia buzunarelor largi ale sefilor si partidelor. Saracu’ PSD, daca sta pe uscat de 7 ani a ajuns la datorii de 6,6 milioane de euro!

Asa ca la capitolul „oportunitati” create de stat stam slabut, chiar slab. Si daca de la asistentialii din PSD, dela  guvernarea Tariceanu santajata de PSD, nu asteptam prea multe, de la actuala coalitie de guvernare, da.

Este drept ca s-a mai facut cate ceva, dar jumatati de masura. Nu s-au redus ajutoarele sociale, sa ramana doar pentru aceia care sunt in imposibilitate fizica sau psihica sa-si asigure existenta, nu s-a legat salarizarea bugetarilor de performanta, nu s-a asigurat un cadru legislativ atractiv pentru investitorii straini si romani, nu s-a trecut la o alta structura a formarii profesionale, legata de cerintele pietei muncii, nu s-a redus numarul de ministere si agentii, nu s-a redus aparatul din ministerul de interne si finante, nu s-au concesionat lucrari de infrastructura si lista poate continua mult si bine.  Faptul ca o parte dintre salariatii ministerului de interne si-au dat si in 2009 si 2010, prime si salarii de merit, aproape dublandu-si veniturile, in pofida legii, demonstreaza ca statul nu poate sa controleze (sau nu vrea?) nici aparatul ministerial, ce sa mai vorbim de scoli si spitale aflate in colturi de tara. Iar daca nu poate, sa faca bine sa-si recunoasca neputinta si sa lase in contract direct furnizorii si beneficiarii de servicii educationale si de sanatate, fara intermedierea sa financiara,  total ineficienta. Cu scaderea corespunzatoare a impozitelor.

In concluzie, daca la nivelul de performanta al muncii populatiei presedintele are dreptate, la „oportunitatile” create de stat ar trebui sa mai reflecteze. Nu-si reproseaza nimic, avand in vedere ca de trei ani are guvernul de partea sa?

Distribuie acest articol

143 COMENTARII

  • UPDATE

   Am primit unele reprosuri si fac cuvenite rectificari:

   1. S-a redus nr. de agentii in adevar, dar mai era loc. Nr. de ministere nu s-a redus.
   2. Noua legea a educatiei reinfiinteaza scoala profesionala, dar cand va intra efectiv in functiune nu se stie. Oricum cu mare intarziere si datorita scandalului dintre PSD si PDL pe legea edcuatiei
   3. In reteaua de spitale se fac restructurari.

  • Ia sa vedem ce oportunitati creeaza statul. Poate sunt eu prost si nu stiu sa apreciez :
   1. Bagam taxa forfetara sa piara firmele mici din tara !
   2. Inchidem spitalili sa moara in chinuri pensionarii ! – esteeeee, aici sunt de acord, sec.
   3. Inchidem scolili di la tara mama lor di anafabeti! Beti beti dar cat vreti sa beti mai baieti ?
   4. Bagam TVA mai mare ca-n Germaniaaaa ! Aici au avut noroc ca nu s-a bagat un TVA pe UE uniform, dar nu conteaza.
   5. Taxe pe munca cele mai mari fara numar, fara numar, fara numar. Exact cum ii canta Guta maneaua electorala, aici cred ca e singura promisiune onorata din campanie.
   Pai deja am cinci oportunitati clare create de statul roman, si cred ca mai stiti si d-voastra una, domule profesor, va las cu successe marete sa o adaugati.

   • pana la urma, spitalele sunt inchise nu ca sa moara pensionarii, ci pentru ca nu mai are cine sa le plateasca. iar rolul spitalelor nu este de a gazdui pensionari care mor de foame, ci de a vindeca bolnavi si raniti. adapostirea spitalelor este rolul azilelor de batrani si multe spitale sunt, poate tocmai de aceea, transformate in azile de batrani.
    referitor la plata cheltuielilor spitalelor: toti vrem spitale pentru batrani, dar toti urlam impotriva daca e sa creasca impozitele. sau accizele pe benzina. sau tva-ul. asa ca, de unde bani? eu unul, personal, vreau impozite mai mici, spitale mai putine dar mai curate si nu vreau sa platesc paturi de spital pentru batrani (si pensionari) care ar trebui ingrijiti intr-un azil de batrani. da, as accepta ca o parte din impozite sa mearga la finantarea azilelor de batrani, dar nu botezate pompos „spitale”. sa numim „spital” spitalul si „azil”, azilul. dupa cum spunem „bicicleta” si nu „autobuz” unei biciclete…
    ca sa va intreb direct: va plangeti de soarta pensionarilor. ce faceti dvs. concret pentru a-i ajuta? ati gazduit vreunul in casa dumneavoastra? (si nu vorbesc de membrii familiei, caci fiecare ne ajutam proprii parinti si bunici) ati facut vreo donatie unui azil de batrani? v-ati oferit sa mergeti la spital si sa luati unul din pensionarii (incadrati la categoria „pacienti”) acasa, de unul singur sau in asociatie cu cativa prieteni?
    imi cer iertare ca imi dau cu presupusul, dar banuiesc ca nu ati luat vreuna din aceste masuri. ati vrea ca lumea sa se schimbe si sa fie generoasa, dar lasati dificultatea asta in seama altora… sa plateasca si sa munceasca altii. dumneavoastra sa va bucurati de bere si de table si sa va simtit bine ca traiti intr-o lume generoasa si in care pensionarii sunt bine ingrijiti.
    ei, mai suntem si noi: si noi vrem o lume generoasa si in care pensionarii sa fie bine ingrijiti, dar suntem constienti ca pentru asta e nevoie de munca. de a noastra. dar si de a dumneavoastra. daca dvs. nu catadicsiti sa munciti in acest sens, atunci, sa ne fie cu iertare, dar sfaturi (si morala) de la dvs. nu vrem. mergeti si vorbiti cu oglinda.

   • Uiti ceva esential, birocratia si betele in roate, ori de cate ori vrei sa faci ceva. Iti trebuie obraz gros sa razbati… a se subintelege compromisuri si compromitere!!!

  • D-le Vlaston, pacat ca va pierdeti timpul incercand sa motivati toate masurile bune sau rele ale guvernarii PDL sau ale lui Basescu. Sunteti subiectiv, clar intr-o tabara, a guvernului si mai ales a presedintelui. Nu sunteti credibil si este pacat, mai ales ca sunteti si profesor universitar, Asa ii invatati pe studentii dumneavoastra sa aprecieze corect politica?
   Este rusinos ca va dedati la asa ceva.

   • Este rusinos pentru un profesor universitar a incerca sa explice, dupa stiinta dumnealui, unele din cauzele care, in opinia sa, pentru ca daca ati uitat traim intr-o democratie si avem dreptul la asa ceva, au dus la blocajul reformarii statului sau este rusinos pentru dvs. sa interpelati acest profesor in modul in care o faceti?

 1. Aceiasi jelanie penibila: noi nu am avut un Balcerovitz, un Havel.
  Se pare ca, nu doar ca sintem miopi, dar ne place sa ne impotrivim la orice doar ca sa ne bagam in seama.
  Facem praf si pulbere orice mic Havel si Balcerovitz ; ne place sa distrugem fara a fi dornici de a construi.
  Uite: i se da dreptate lui Basescu, scurt, si se vine cu o mie de motive pentru a fi desfiintat.
  La fel se procedeaza si cu pipernicitul de Boc; noi, cind stam in fata oglinzii, nu dam doi bani pe el.
  Subliminal ajungem sa le punem in spate, celor doi dujmani ai neamului, toate nerealizarile din ultimii 21 de ani.

   • Dom Profesor, are si Victor L dreptate
    Pe de alta parte la fel de nemultumiti ce nu se simt penibili ca dvs sunt si toate milioanele de asistati si cersetori.

     • Basescu are dreptate!
      In orice tara daca presedintele declara „daca nu va convine plecati afara ” a doua zi nu mai era !
      Sau daca spunea ca suntem de mana a doua ,statea la granita in genunchi pe coji de nuca !
      Orice tara isi merita conducatorii ! :(((

   • Vaaai, dle Vlaston, dar rau va mai simtiti cind nu sinteti apreciat in totalitate.
    Dar dvoastra puteti gresi in aprecieri? Scuzati de intrebare.
    Pe mine nu ma deranjeaza ca faceti harcea-parcea cu cei doi. Nici Ponta ori Crin nu vad altfel lucrurile. Si e bine ca sinteti oameni atenti la ce fac altii.
    Dar imbirligati reusitele cu nereusitele de asa natura incit sa ne fie clar: oameni ca dvoastra au dece regreta ca nu am avut un Havel ori Balcerovitz.

     • dle Vlaston,
      nu cred, neaparat, ca o faceti constient, dar nici nu acceptati ca aveti vreo greseala.
      Incepind, timid, cu unele aprecieri la adresa dictatorului si premierului, si aducind in discutie, pe larg, mai toate nereusitele politichiei din ultimii 21 de ani, in subconstient si subliminal, pentru cititor, puneti in circa celor doi toate nereusitele vietii in Romania.
      Asta faceti crezindu-va analistul perfect.
      Asta spuneam.
      Si lasati Havelii pentru popoarele care-i pot naste. Caci nici dvoastra nu sinteti ceh.
      Si, ma repet: nu ma doare nici unde daca ii criticati pe cei doi nenorociti de la capul Statului.

    • Mie mi se pare ca dumneata, Victor L, ai intrat aici ca sa combati bine, indiferent daca esti sau nu de acord cu ideile exprimate. Si o sugestie: adapteaza-ti ortografia la limba romana actuala ca sa nu zic mai mult.

  • Din pacate are dreptate dl Vlaston.

   Sintem condusi de ani de zile de niste taranoi (cu tot respectul pt dl Basescu, dar nu-l da inteligenta afara din casa). Simplul fapt ca Udrea e ministru spune totul despre Romania (alte exemple putem gasi din tabara cealalta, deci nu sariti pe mine; ideea e ca toti sint intelectual si moral niste pigmei, indiferent de aparenta tabara politica: PSD, PNL, PDL)

    • Nu. Dar asistatii sociali sint cei formati ca atare de conducatorii nostri luminati. Nu este in totalitate vina lor. Ei nu trebuie dispretuiti, ci incurajati, scosi din marasmul in care se zbat.

     Statul trebuie sa creeze oportunitati reale.

     Dl Basescu greseste atunci cind creeaza clivaje intre angajati la stat si la privat sau intre asistati social si populatie activa.

     Sa-ti dau un exemplu: atunci cind pretul de productie al griului este controlat de mafia cerealelor din tara asta (NB: taranul nu are capacitatea de a-l stoca, si atunci trebuie sa-l vinda) degeaba tipi ca oamenii nu se duc sa-l munceasca. Taranul respectiv, dupa ce plateste muncitori, saminta, etc, etc ramine pe pierdere. Atunci, isi pune basca in cui si zice „sa ma pupati in c…”, ia un rachiu si devine asistat social, pe buna dreptate.

     Nu spun ca nu sint sint si cazuri de lene patologica. Dar totusi, sa nu cadem in capcana sa-i credem pe toti idioti sau lenesi. Prostia & nesimtirea din fruntea tarii naste o si mare prostie si nesimtire in straturile de mai jos ale societatii.

     • timpul trece,leafa merge… NU s-a inventat dupa ’89. Actualii asistati sociali sunt salariatii societatii socialiste multilateral dezvoltate, pusi de pe liber de patronii care nu au acceptat sa le plateasca salarii din buzunarul propriu. Au mai ramas (procentaj MARE) si dintre bugetari. Pana una alta, BOC a anulat 24% dosare de invaliditate false, 26% ajutoare sociale false, a micsorat cu 50% concediile medicale (alea FALSE). INCEPE sa redevina populatia RO cam 20 milioane (nu 27 ca la medicii de familie). si ar mai fi… (frauda la medicamente compensate, la suprafata agricola subventionata…). Si hai sa avem curajul sa o recunoastem ca, TRADITIONAL (si nu numai in RO), asistatii sociali voteaza cu stanga. In 20 de ani, cam 13 cu PSD la putere, s-a dezvoltat pomanageala.

  • Despre oportunitatile din Romania ar trebui sa raspunda cei 2,3,4 milioane de romani care au plecat din Romania.Ei va vor povesti despre minunatele opotunutati create de stat.Tot despre opotunitati intrebati investitorii care contra unor „mici” comisioane platite au descoperit „oportunitatile” Romaniei. Noi ceilalti,mai miopi,ne mai uitam inca dupa ele.Cred ca le-au ascuns bine!

 2. eu nu inteleg discutia asta cu ajutoarele sociale.?! despre ce ajutoare vorbim oameni buni? hai mai bine sa discutam despre salariille pe care le ofera angajatorii? 500 – 600 lei, pai evident ca pentru acesti bani mai bine stai acasa si ceri ajutor! ca sigur daca pleci in fiecare zi la job, cheltuiesti mai mult! cum sa vorbesti de performanta la aceste salarii? si despre ce calificare sau recalificare vorbim in regiuni unde nu mai exista niciun fel de industrie, doar buticuri si firme de paza!? nimeni nu doreste sa stea cu mana intinsa la stat, dar nici sa lucreze pe salarii de mizerie, intr-o tara in care ai aceleasi preturi ca la paris, berlin si monte carlo!

  • Pe de alta parte, daca nu ar exista cei 300 – 400 de lei de la stat, s-ar duce sa munceasca pe 600 si ar merge la job pe jos ca sa nu cheltuiasca mai mult pe drum. Nu scrie nicaieri ca la munca trebuie sa mergi cu masina. Oricum ar fi mai bine pentru societate decat asa. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca unul care accepta un job de portar de institutie poate sa mai ia inca un job cu jumatate de norma pe care sa il faca printre picaturi la biroul de portar. Nu spune nimeni ca e bine sau e usor. Dar cei 300 – 400 de lei pe care ii primeste un om valid de la stat sunt oricum jupuiti de pe altcineva care muncete, poate chiar unul din cei care castiga undeva in jur de 1000 de lei pe luna si trage de ei cu greu de la o intretinere la alta.

   Cat despre faptul ca nu e de munca si nu mai exista industrie, imi pare rau s-o spun dar oamenii si-o fac cu mana lor. Daca cei care au 1 – 2 hectare ar avea bunul simt sa le lucreze, poate ca dintr-o data ar fi loc si de o moara care sa dea cuiva de lucru, iar daca merge moara ar face cineva si o brutarie, si tot asa. Dar lucrurile astea nu se pot intampla daca toata lumea sta cu mainile in san si asteapta un „grand design” din partea statului.

   Statul trebuie sa construiasca infrastructura si sa mentina ordinea publica. De lucru isi face populatia singura, in functie de ce se cere pe piata, nu in functie de ce viseaza fiecare sa lucreze.

   Imi pare rau ca sunt atat de acru, dar am contraexemplul la pomanageala prea aproape de casa. Tatal meu a fost inginer cu pozitie buna in IMGB. A ajuns somer imediat dupa revolutie. De atunci a lucrat ca sofer, a facut pe translatorul pe santiere in Germania, a turnat beton cand a fost nevoie si acum e partener intr-o mica tipografie pentru ca asa l-a dus viata (desi calificarea lui era de electronist). Nu e un parcurs minunat, si nici foarte fericit. Dar ne descurcam bine si nu avem nevoie de nimic de la stat, in afara de o administratie functionala.

   Asta nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu toate prostiile guvernarii, dar nici sa stam cu mana intinsa si sa punem botul la minciunile socialismului.

   • Aveti perfecta dreptate.Trebuie sa ne invatam sa ne ajutam singuri.Si eu am fost somera dupa ce intrprinderea la care lucram s-a inchis,Mi-am gasit singura de lucru bineinteles pe un post mai jos de pregatirea mea profesionala.Nu am tinut nasul pe sus si mi-am vazut de treaba. Patronul la care lucram a inceput sa ma aprecieze si mi-a marit salariul.Poate vi se pare ca nu se intampla in Romania, dar totusi s-a intamplat. Poate am avut si noroc.

  • @horatio. Este si cazul tau? atunci cu 600 o duci bine si ai timp sa stai pe forum si ai si acces la internet. Daca nu e cazul tau, esti activist de stanga, nu-i asa? dintre cei ce promoveaza pomanageala, nu-i asa? nu vrei sa CITESTI, sa te informezi… cam care e raportul intre salariu minim si ajutor social prin UE??? PS.chirie de 400 euro in Italia (oras mic) este chiar mica. Fara intretinere, lumina, telefon fix etc! iar lt. de benzina de vreun an este 1,6 euro. Mai citeste!

 3. Cum se cheama cel care una spune si alta face? „Ipocrit” cumva? E usor sa strigi acum „la munca, nu la intins mana” dupa ce „partenerul tau din 2004” a introdus pensia minima garantata si a facut pe dracu-n patru sa te scoata presedinte.

  Cainele care latra nu musca. De Atilla Cseke habar n-aveati pana acum un an, si iata ca taie dur in cheltuielile de sanatate atunci cand sistemul e in colaps. De Basescu stim de vreo 15 ani, si inca asteptam sa faca ceva. O fi bine si asa cu numai cu vorbe, dar parca mai trebe si cu fapta, nu credeti?

   • in politica primul mandat urmareste de regula impacarea stakeholderilor care si-au dat concursul pentru a asigura „inscaunarea”. alesul face tot posibilul de a mentine un echilibru necesar realegerii, urmand ca in al doilea mandat, fara a mai avea nimic de pierdut, isi poate arata potentialul si lua decizii fara retinerea din primul. nu urmaresc sa justific malpraxisul politic, reaua vointa si incompetenta este ubicuua, insa poate merita o mai atenta critica cel de-al doilea mandat.

    in ce priveste suprimarea ajutoarelor sociale si insamantarea unei atitudini mai prietenoase fata de munca nu poate decat sa bucure, cu atat mai mult in masura in care se va desprinde de planul declarativ.

  • acea „minima” a fost o alegere politica. Ceva trebuia facut cu batranica care avea (nu conteaza motivele) doar OPT lei lunar. Internarea intr-un camin de batrani ar fi costat mai mult de 300 ron lunar!!!!!!!!!. Pensia minima este doar o COMPLETARE (daca avea 280 mai primea doar 20). Iar beneficiari sunt vreo 900.000 romani IN VARSTA! Gaura este la ajutorul social dat celor apti de munca.

 4. Doar un profesor de matematica ar putea vorbi apreciativ despre peroratiile inepte ale unui marinar ratacit in macroeconomie.

  Sigur cand n-ai citit in viata ta decat cartile de joc si iti alegi sfetnicii dupa cat e frumos stiu sa spuna „sarumana sefu, da ce bine le ziceti” (e drept la femei sunt alte criterii, nu intram in amanunte acum..) e normal sa explici situatia celor 1,5 milioane de hectare de teren agricol necultivat simplist dispretuitor: „romanii e lenesi si sta la carciuma, mama lor de asistati…).

  Sigur, profesorii de matematica ramasi fara servici te vor crede, ba te vor si aplauda. Dar te vor aplauda degeaba.

  Sa fie clar, nu ridic in slavi poporul roman. Un neam de nespalati ingamfati si fricosi, imi e rusine ca m-am nascut printre ei. Dar si sleahta asta tiganizata poate fi foarte usor pusa la munca. Tocmai asta e secretul capitalismului: lacomia e aplicabila si la untermenschen.

  Nu domnule Basescu/Vlaston, „pamantul patriei” (apropo ce refelex socialist e in expresia asta, pana la urma e proprietatea privata a unor cetateni si nu proprietate colectiva ca nu mai avem CAP-uri, asa ca idee zic…) sta nelucrat pentru ca:

  1. Forta de munca rurala munceste din greu, dar munceste in Spania. Chiar nu realizeaza nimeni ca s-au golit satele de cei in putere? Sau poate credeti ca milioanele de emigranti care culeg capsunile si strugurii europei de vest provin de la oras?
  2. Agricultura individuala, de subzistenta e faimentara. Concurenta produselor agricole din import cultivate in ferme moderne si eficiente economic e devastatoare.Practic pierzi bani cultivand un hectar doua de teren.

  Obsesia asta de a incrimina maleficul „stat asistential” pentru toate relele pe care adunatura de incompetenti ajunsa momentan la guvernare nu e in stare sa le combata deja a atins patologicul. Doar Fuhrerul in ultimele lui zile din bunker mai avea un asemenea discurs…

  Apropo, ca o ultima consideratie, din cate stiu eu Daimler-Benz a ales Ungaria pentru ca in Romania lcoatiile propuse nu aveau acces la autostrada, chestiune foarte importanta dpdv logistic. Sigur e o informatie neconvenabila avand in vedere ca liderul mult iubit, fost ministru al transporturilor, spunea ca n-avem nevoie de autostrazi. Dar…

  • Si? Ce propuneti, ca n-am inteles. De dat statul nu mai are de dat. Traieste din imprumuturi. Ce-ar fi de facut, dupa parerea dv?
   Cel putin eu am aratat unde nu a creat statul oportunitati, desi se lauda ca a facut ce trebuie.

   • Daca-mi permiteti sa intervin in discutie, nu stiu ce ar fi de facut, dar probabil un prim pas ar fi sa nu ne mai entuziasam la refrene gen „la munca, nu la intins mana”. Sunt greseli si in acest refren aproape la fel de multe ca in refrenul opus. Poate ar trebui sa ne entuziasmam mai degraba la vederea unor fapte, nu la declaratii sforaitoare de genul „tineti-ma ca sar pe voi si va rup economia-n doua”.

    Cu alte cuvinte, ar fi de discutat serios mai degraba despre actiunile lui Cseke in sanatate, nu despre declaratii politice. Fapte, nu vorbe.

   • Din pacate domnule Vlaston cred ca puneti problema fundamental gresit. Nu pot propune nimic aici pentru ca solutiile de relansare economica reale sunt de fapt agregate de masuri compexe, reglate in functie de feedback si implementate coordonat una cu alta in baza unei strategii. Asa ceva nu incape pe un post, nu incape nici macar intr-o mapa sau un dosar. Asa ceva incape doar in niste creiere. Solutiile, daca vreti, sunt oameni. Oameni care sa nu fie selectati dupa servilismul fata de Cotroceni ci dupa capacitatea de a implementa politici publice de buna calitate. Oameni care sa inteleaga spre exemplu cauzele reale pentru care nu este cultivat terenul agricol nu sa gaseasca explicatii de Mos Teaca suparat pe sat. Pentru ca va itreb domnule Vlaston: daca actualii guvernanti nu inteleg nici macar cauzele problemelor cu care se confrunta, cum ati vrea sa le gaseasca solutii?

    • Eu unul nu cad in capcana sa cred ca toti sunt prosti, eu sunt singurul destept si n-ar mai fi nimic de discutat. Problemele sunt mult mai complicate, sunt oameni inteligenti peste tot. Trebuie gasite acele solutii care sa faca romanilor binele cu forta, cum a facut Balcerovitz cu polonezii. Dar n-au curaj. Inca. N-am ajuns la fundul sacului. dar sa nu fie prea tarziu atunci.

     • Sunt nevoit sa va atrag atentia ca ingrijorarea dvs. si a presedintelui privitoare la propensiunea romanilor pentru nemunca si lenevit pe banii statului asistential nu este deloc impartasita de corporatiile straine care sunt superlativ multumite de raportul calitate/pret al fortei de munca autohtone si isi justifica investitiile (spectaculos de profitabile in marea lor majoritate) tocmai prin acest avantaj. Nu numai ca romanii nu sunt lenesi dar sunt atat de harnici (comparativ evident cu cat sunt platiti) incat compenseaza inconvenientul unei infrastructuri catastrofale si a unei legislatii si fiscalitati inepte si instabile si al coruptiei generalizate facand tara noastra atractiva pentru investitii. Daca in agricultura e o problema cu forta de munca cu siguranta nu este din cauza lenei sau a venitului minim garantat pentru ca va asigur ca nu s-au stabilit toti puturosii la tara si toti vrednicii la oras ci din cu totul alte cauze.

      Sigur e mai simplu sa dai vina pe „statul asistential” pentru ca ai si solutia la indemana: taierile. E simplu sa tai, o poate orice Boc. Si, bonus, nici nu mai trebuie sa se imprumute. Mult mai greu ar fi, spre exemplu, sa gaseasca solutii legislative si economice care sa incurajeze asocierea proprietarilor de pamant, chiar si a celor emigrati precum si finantarea start-up a fermelor de mari dimensiuni rezultate din aceasta asociere. Asta Boc nu stie si nici Udrea si nici Ialomiteanu. Dar asta ar fi necesar, nu niste taieri stupide si fara justificare.

      PS Betivul satului, ca si lenesul satului vor exista intotdeauna, cu sau fara venit minim garantat. E o chestiune de statistica…

  • dl. momo,

   problema cu CAP-urile a fost tot a statului asistential care in euforia postdecembrista a retrocedat proprietarilor de drept peticele de pamant creand premisele ineficientei. la unificarea Germaniei, una dintre conditiile puse a fost nespargerea cooperativelor agricole si recurgerea la actionariat. ar fi fost ceva interesant sa se fi facut si in Romania asa ceva.

   acum ma tem ca apelul la consolidare a terenurilor nu va avea efectul dorit datorita schijelor trecutului. ma refer la cel care inca nu a fost vandut firmelor straine care fac agricultura performanta la noi.

   • Cum? Tot „statul asistential” a fost de vina si pentru asta? Cred ca glumiti. Incercati sa va aduceti aminte atmosfera anilor ’90, cu acel „restitutio in integrum” reformist-taranist care nu concepea altceva decat exact ce balmati dvs. aici, spargerea cooperativelor si retrocedarea suprafetelor cat de mici, ca, de’, asa era in raiul interbelic. Cum sa indrazneasca cineva sa fi zis ca e mai bine intr-o asociatie decat fiecare pe subzistenta proprie?

    Exact accesul de entuziasm si reformism prost-inteles din acel ani (pe atunci asta insemna reforma, si daca ziceai ceva erai taxat imediat drept comunist) a generat aceasta problema. Tocmai de aceea, ma intreb ce probleme vor genera peste 15 ani accesele de reformism prost inteles de azi. N-ar fi cazul sa invatam din greseli?

    • @kinn. tot statul asistential. cel care dadea cate putin la fiecare fara sa gandeasca nici economic, nici strategic. ganditi-va la retrocedarea aceea ca la un favor electoral. cat castiga statul din faramitarea terenului? multi au renuntat sa il cultive pentru ca a devenit nerentabil. rata natalitatii este mai crescuta in mediul rural ceea ce inseamna ca bucatica de pamant primita de o familie s-a fragmentat si mai mult. acel stat nu a facut altceva decat sa creeze dependenta de astazi a multor persoane din mediul rural de asistenta sociala cu rezultatul final – migratia en masse.

   • N-ar trebui sa se creeze posibilitatea de a face uniuni agricole ? Cred ca asta se si intimpla, pe alocuri. Partea naspa este ca infrastructura agricola a fost distrusa; nu poti face agricultura performanta rugindu-te sa ploua.
    Ca idee, cred in libera asociere (subliniez libera), si nu in a forta taranii sa se asocieze de dragul asocierii. Chiar daca s-au retrocedat paminturile, solutii exista atit timp cit exista interese comune.

     • Nu e chiar adevarat. Am irigat si gravitational si prin pompare. Procentajul este cam de 50% – 50%.
      S-a intrecut masura prin Dobrogea, unde apa era pompata (din cite stiu) la aprox 75 m. Totusi, in Cimpia Romana, unde nu trebuie sa pompezi decit 15m, solutia este viabila economic (ma rog, sint calcule seci, facute de banca mondiala pe subiect).

      Proiectele de irigatii (gravitationale sau nu) lipsesc insa cu desavirsire. Alta oportunitate ratata de staul roman, adaugati-o la lista

  • @momo. Ce-ar fi sa scrieti si ceva personal? nu numai clisee luate de la Antenescu (inclusiv atacuri la persoana). In ce priveste realitatea rurala (pe care pretindeti ca o cunoasteti), cand ati vizitata o carciuma de sat? sau macar la o TV oarecare care le mai arata????

 5. hectare nelucrate? poate de tractoare, ca doar nu doriti sa angajam asistati care sa dea cu sapa? mie mi se pare ca se preiau niste mesaje aruncate pe piata, fiecare le repeta fara discernamant de am ajuns sa credem ca niste amarati fara sansa carora li se platesc 200 de lei pe luna, sunt groparii economiei!

 6. „Statul nu da, ci creeaza oportunitati!”

  Corrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrect! Esenta a surprins-o domnul Basescu, ca si in alte cazuri, perfect. Dovedeste ca stie cum ar trebui sa fie.
  Insa ma intreb si eu ce oportunitati a creat statul? A bagat in faliment mici intreprinzatori ca sa aibe cine lucra pamantul? A refuzat reducerea TVA la alimente ca sa fie profitul fermierilor cat mai mic si astfel sa devina prelucratul parlagelor neinteresanta?!
  Sau a bagat in faliment producatorii de unelte agricole ca sa le cumpere agricultorii din import, la preturi competitive?!

  Si ma mai intreb ceva: de ce nu da clasa asta politica un exemplu in corpore? Sa mearga cu totii, mare sau pitic, la munca campului!

 7. e usor de spus: sa-si gaseasca de munca in tara sau strainatate! daca ai peste 50 de ani, este foarte greu sa-ti gasesti oriunde de munca. industria socialista a fost macelarita, ca cica nu era performanta, poate, dar nu cred ca toata era neperformanta? se pare ca industria poloneza a rezistat destul de bine?! deci, am facut praf tot, iar acum cerem oamenilor de peste 50 de ani sa se adapteze, sa-si lase familiile si sa plece in bejanie, sau sa dea cu sapa pe ogor! hai sa ne mai gandim si la oameni, ca pana la urma statul suntem noi, nu o entitate abstracta care face politici economice in second life!

 8. ˝la munca, nu la-ntins mana.˝

  O lozinca valabila in orice epoca.Si in comunism munca era la mare pret, cine nu muncea era considerat parazit social, la fel ca si acum.
  La scoala aveam un panou mare din sticla vopsita purpuriu, afisat sus, deasupra tablei.
  Pe sticla purpurie scria cu litere aurii un indemn al tovarasului Nicolae Ceausescu: ˝Munciti si invatati, invatati si munciti pentru a deveni cetateni de nadejde ai Republicii Socialiste Romania˝

  Arbeit macht frei(er).
  Asta i-a invatat pe romani experienta ultimelor decenii.De ce sa muncesti cand e limpede, castigi mai bine din orice altceva, inclusiv din dat cu gura, decat din munca.
  Munca e saracie, nu te duce-n boierie, asta-i realitatea pentru marea masa in Romania.

  ˝Statul nu da˝

  Inexact.Da mai mult la mai putini, ia mai mult de la mai multi.
  Daca nu da, atunci de ce ia?

  • In orice tara statul isi formeaza un buget pentru ordine publica administratie centrala si locala, functionarea institutiilor statului. Asta-i una. Nu da, sau n-ar trebui sa dea pomeni si ajutoare sociale acelora care-si pot castiga singuri existenta.

   • Deci tot dă ceva (libertarienii, mai inaintati pe calea ˝nu-da˝-ului sunt de părere ca nimeni nu i-a cerut statului nici ordine publica nici administratie).Ori e albă, ori e neagră.Dacă nu dă, să nici nu ia.
    Dacă dă mai putin, să si ia mai putin.Asigură mai putină ordine publică, să ia mai putin.Dacă asigură mai putina sanatate publica, să ia mai putin.Daca asigură mai putin invatamant gratuit, atunci sa ia mai putin.Daca nu asigură nimic, să nu ia nimic.Să dispară.

    Apropos de munca:
    Pe timpuri, la clasele mici se invata ca sistemul socialist inseamna:˝nici munca fara paine, nici paine fara munca˝.
    Un salut uzual din socialismul real era:˝cinste muncii˝.
    In 1990, la manifestatii muncitorii le strigau studentilor:la munca! Studentii epocii, acei găligani buni de muncă, erau niste asistati, le asigura statul invatamant gratuit? La munca, nu la dat cu gura.
    ˝La munca nu la intins mana˝ e prea putin.Socialistii aveau mai multe lozinci despre munca.
    Arbeit macht frei(er).

 9. Statul sa ia exact atat cat da sau sa dea exact atat cat cere ?Sunt doua lucruri diferite.
  Iar cetatenii sa fie loiali statului exact atat cat le este statul loial acestora ?
  Statul sa nu ceara cetatenilor loialitate mai mult decat le poate returna ?

   • Nea Vlastoane, ma mir ca nu ai sesizat ca e vorba despre o inegalitate.E foarte clar ca in perceptia generala A nu este egal cu B, cu asta sunt de acord toti.
    De aici incolo depinde de optica.

    Fie A=servicii;B= taxe

    Unii citesc inegalitatea sub forma B>>A (taxele sunt prea mari fata de serviciile care ar trebui primite) si doresc realizarea egalitatii intre A si B prin reducerea taxelor.Astia pot fi etichetati de dreapta.Considera ca statul le ia prea multi bani pentru serviciile pe care le ofera, deci vor cere taxe mai mici.
    Deviza acestora este:Daca tot am parte de servicii proaste din partea statului, de ce sa le platesc?

    Altii citesc aceeasi inegalitatea sub forma A<<B (serviciile sunt prea putine/proaste fata de taxele care ar trebui platite) si doresc realizarea egalitatii intre A si B prin imbunatatirea serviciilor.Astia pot fi etichetati de stanga.Considera ca statul le ofera servicii prea putine (proaste) pentru cati bani le ia, deci vor cere servicii mai bune.
    Deviza acestora este:daca tot platesc statului, de ce sa nu cer servicii mai bune?

    In realitate toti percep o aceeasi inegalitate intre taxe si servicii.
    Unii cred ca egalitatea ideala se poate atinge numai prin taierea din termenul pe care ei il percep prea mare, altii numai prin adaugare la termenul pe care ei il percep a fi prea mic.
    Perceptiile creeaza realitati, de aici se da in ipocondrie si fandacsia-i gata.
    Cert este ca toti vor egalitate intre A si B.

    • la ce NIVEL vrei sa ai ecuatia realizata? de ce prin bugetul de stat se subventioneaza metroul din Bucuresti, adica de ce omul din Aiud/Husi plateste pt.bucurestean? idem subventionarea termoficarii din urbea X de catre locuitorii urbei Y care s-au deconectat? idem subventionarea CFR, a tramvaielor etc? nu cumva ar trebui sa iesim din mentalitatea EGALITARISTA atat de draga stangii, macar la nivel local??? cine locuieste intr-o urbe mai …. sa plateasca mai mult? parca anul trecut, pe sticla, un „moderator” jelea un pensionar, traind singur in TREI camere in Drumul Taberei, caruia nu-i ajungeau banii penru… si pentru…! dreptul lui sa aiba, nu-l contest, dar de ce asta naste p. MINE obligatia sa contribui?

 10. Oamenii muncesc in general prea mult pentru a mai putea fi insisi. Munca este un blestem.

  Iar omul a facut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru munca, a gasi o bucurie intr-un efort care nu duce decit la realizari irelevante, a concepe ca te poti realiza numai printr-o munca obiectiva si neincetata, iata ceea ce este revoltator si ininteligibil.

  Ea deplaseaza centrul de preocupare si interes din zona subiectiva intr-o zona obiectiva a lucrurilor, intr- un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseaza atunci de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevarata, care ar fi o activitate de continua transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei.. Este caracteristic ca in lumea moderna munca indica o activitate exclusiv exterioara.
  ……
  Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala.
  …..

  Emil Cioran

   • Mai este rentabil sa muncesti in Romania? Daca da , de la ce nivel de salariu net in sus? Poti da de mancare familiei si sa-ti platesti intretinerea, gazul, curentul etc. din munca ta?
    Toata lumea comenteaza si judeca global, de sus in jos. Eu vreau sa vad un articol cu tabele in care sa spuna ca daca stai in Drumul Taberei la 2 camere fara x lei nu rezisti, iar daca stai in Satu-Mare in acelasi tip de apartament ai nevoie de minin z lei / pe luna.

    • 3 mil de romani care au considerat ca e mai rentabil afara au plecat. Cei care considera la fel pot pleca. Eu vad un mare avantaj, cand o tara este la inghesuiala, cetatenii ei pot munci in alte tari. Se regleaza astfel o piata a muncii globala. Va imaginati ce s-ar fi intamplat daca, in loc sa trimita acasa miliarde de euro, capsunarii ar fi facut demonstratii in tara pentru ajutoare sociale? Si nu-s putini, vreo 3 milioane.

     • Păi şi dacă scopul guvernului e să zvârle toţi cetăţenii peste graniţă atunci măcar ar trebui să tacă în ce priveşte oportunităţile create.

      „reglarea pieţei muncii globale” sună drăguţ pe hârtie. În practică înseamnă oameni siliţi să muncească printre străini. O fi inevitabil, poate e o etapă dureroasă şi necesară, dar în nici un caz ceva de care să ne entuziasmăm. Sau să vrem să dureze.

      În altă ordine de idei, Băsescu e în funcţie de peste şase ani, e greu de crezut că a avut săptămâna asta o revelaţie.

      Mult mai simplu e că – datorită administrării inteligente şi competente – nu mai are bani de pomeni şi atunci vine cu discursul „putorilor, vă tai alocaţia …”.

     • dle profesor,noi avem tample albe,am studiat istorie (nu cu Antenescu) si ne amintim. Nimeni nu a facut consideratiile de mai sus (alt pretext pt. a ataca vinovatul universal Basescu) cand italienii -in tot secolul XX- au umplut Europa si America, cand portughezi si spaniolii au umplut Germania, Franta si Anglia, etc… Nimeni nu o face azi, cand medici englezi „fug” spreCalifornia, medici germani ocupa locurile libere din Anglia, dar avem „reactii emotionale” -evident eufemism- cand e vorba de medicii romani. Nu cumva n-am iesit din mentalitatea sarmei ghimpate la granita (care se vede mai ales cand vorbim de protectionism economic)??????? stam inca acorati in mentalitatea lui „sa ni se dea”????? recititi va rog in aceasta cheie (sa ni se dea) comentariile la articolul Dvs si veti fi zguduit!

     • doua contraexemple de rentabilitate in romania si in vest, domnule profesor. in 2005 m-am intors in romania dupa zece ani de exil. cunostintele in software si managementul software-ului imi parea suficiente pentru a reusi si in romania… nu urmaream un castig imediat, rapid ci o viata echilibrata, aproape de familie. am rezistat 2 ani tracasarilor unei administratii si guvernari tampite -culmea autointitulata „liberala” – desi eram rentabil, performant, platitor obedient de taxe locale, impozite globale, etc.am suspendat srl-ul – mare greseala ! – si m-am dus de unde plecasem. guvernarea boc nu ma lasa in pace nici departe de tara..suspendarea a devenit un cosmar incepand cu 2009. platit contabil, trimis parintii pe la administratiile financiare plus o vacanta pentru a plati „lichidarea srl-ului”. cu aceasta ocazie am remarcat ca majoritatea celor ramasi pe baricade sunt din ce in ce mai pesimisti. legi care vin si pleaca cu o viteza ametitoare si care te pun intentionat in „off-side” – vedeti termenele de depunere a tot felul de dosare, „site-uri guvernamentale” blocate atunci cand creste numarul de utilizatori.
      celalalt contraexemplu din vest: un brancardier de la un mare spital occidental platit cu o suma un pic peste „salariu minim” a optat sa ramana acasa pe indemnizatia de tata de familie atunci cand sotia a nascut al N- lea copil. nu a mai preferat „munca activa” deoarece nu-i mai oferea oportunitati de evolutie salariala in primul rand. i-as ruga pe guvernanti sa faca un tur in romania reala, cu trenul cu ratele de la tara…acolo oamenii nu vor deveni performanti niciodata daca de sus nimeni nu le ofera un proiect – nu pomeni – de „viata normala” nu de „sa traiti bine”..din pacate. va salut cu respect.

 11. adevarul e pe undeva pe la mijloc.
  statul nu da, adevarat.
  dar statul trebuie sa creeze infrastructura, transport in comun, autostrazi, sistem de invatamant, sistem medical etc… lucru care nu il face

  sunt de acord ca o parte, dintre romani asteapta cu mana intinsa, dar majoritatea sunt pensionari, someri, caznici etc. cei ce muncesc intr-o masura destul de mare chiar muncesc.
  pe langa asta este puterea exemplului. cand toata lumea stie ca cei din guvern fura… d c sa nu incerce si ei sa faca la fel, in loc sa munceasca?! asa gandeste omul. ei ar trebui sa fie primii care sa faca sacrificii, sa faca ceva pozitiv etc si apoi poporul. dar la sacrificii mai greu…

  pe langa asta, basescu ar trebui sa invete sa vorbeasca. nu are pic de diplomatie. tot ce spune ar putea sa o faca muuuuult mai civilizat.
  pe langa asta vad ca in ultimul timp nu s-a mai luat de categorii sociale: medici, profesori, bugetari) ci de toti romanii. mai ales cei ce-l contesta. sa inteleg ca sunt nebuni 22 de mil de oameni si el e singurul destept? puterea face intr-adevar rau!

 12. cioran spune ca munca nu este un scop in sine, ci doar o activitate care sa te ajute sa traiesti! la noi, discutia despre munca, a devenit isterie nationala! cred ca nimeni nu vrea sa stea degeaba aiurea in tramvai, dar nici sa mearga la munca pe doi biscuiti!

  • Exista o piata a muncii, globalizata, europene si chiar mondiale. Un biscuite, sau mai multi, piata decide, nimeni altcineva. Cu cat o persoana este mai pregatita, castiga mai multi biscuiti. Chiar si prajituri, cu frisca:))))!

   • Frisca, biscuiti, bani, astea sunt nimicuri.
    Pentru a fi cu adevarat motivant castigul ar trebui sa fie in ani de viata.La limita, fiecare om ar trebui sa traiasca exact atat cat isi permite.Cu cat o persoana este mai pregatita, cu atat ar merita sa traiasca mai mult.Cu cat este mai nepregatita, cu atat ar trebui sa traiasca mai putin.
    Lungimea vietii fiecaruia ar trebui sa fie proportionala cu castigurile realizate in viata.Ai castigat putin, traiesti putin.Ai castigat mult, traiesti mult.

    Esti parlit? Ia sa vad cat ai castigat in viata? Bun, ai de la mine 57 de ani, gata ti-ajunge pentru cat ai castigat.
    Urmatorul.Ia sa vad, tu esti mai pricopsit? Bun, sa vedem cat ai adunat? De 1000 de ori mai mult decat parlitul dinainte, deci ia de la mine 57.000 de ani de viata.

 13. Foarte multi dintre romani sunt neinstruiti, analfabeti!
  Caz real:am fost la tara la un parastas. 25 de oameni la masa. Doar cinci erau angajati (trei la privati + popa+ preoteasa-bugetara). Ceilalti se plangeau ca le-a scazut ajutorul social si ca nu isi gasesc de lucru, ca nu le ajung banii, ca vor sa munceasca, ca nu le da nimeni, ca au copii…. Cand le-am amintit ca am vazut pe geamurile de la cele 2 mini-market-uri din comuna anuntul „angajez vanzator/ vanzatoare” mi-au zis: Apoi, acolo? La casa de marcat? Daca gresesti cand bati acolo? Daca gresesti cifrele tre’ sa platesti!!! Nici gand…. Deci, d-le Vlaston…

 14. chiar credeti ca exista resurse pentru toata lumea? astea-s utopii care pun oamenii si banii in miscare! ce m-a mirat foarte mult in europa, a fost faptul ca acolo oamenii nu sunt obligati sa invete cinci limbi straine, sunt relaxati daca n-au facut trei facultati si pais’pe masteruri, muncesc in tot felul de job-uri banale si duc o viata onorabila! la noi a innebunit toata lumea cu pregatirea care tine toata viata, cu limbile straine si mba-uri inutile!
  provincialisme!

 15. @maria
  exemplul dumneavoastra nu este edificator! acei oameni se temeau!
  aveau copii si probleme financiare, ce ar fi fost daca greseau calcularea banilor si trebuia sa rupa din putinul pe care il aveau, pentru a completa monetarul…
  asta este mult laudata piata a muncii: buticuri si firme de paza!

 16. O precizare cu caracter neutru: pensia minima garantata se refera la persoane care au iesit de pe piata muncii. Nu e vina unora ca s-au nascut intr-un sistem care recompensa cu 3 lei ziua de munca si nu a creat un sistem de asigurari sociale in agricultura.Daca vorbim despre ajutoarele sociale acordate cohortelor de romi sau alcoolicilor de la sate e altceva.

  +

 17. toti criticii de pe aici stiu adevarul. se grabesc care mai de care sa para mai destept si sa se arda in retorica.

  asta este Romania si astia sint romanii. imi aduc aminte cit de indignat eram cind a vrut Ceausescu sa distruga satele romanesti.

  satele romanesti au devenit multe dintre ele veritabile ghetouri. incet incet poate dispar si vor aparea mari exploatari agricole.

  daca nu ne paste vreo revolutie comunista legile economice vor face ordine si in acest domeniu.

  daca nu, o sa facem iar dictatura , vom trai la fel de prost dar o se ne fie teama sa ne plingem.

 18. curios, cineva care toata viata lui a lucrat la stat vorbeste de neperformanta. ma rog.
  dar a eticheta la modul general un popor ca fiind neperformant, denota stupiditate, lipsa de viziune si intelegere. oricum, inainte de a vorbi de performanta altcuiva, fie el si popor, presedintele ar trebui sa isi analizeze propria performanta de vesnic angajat la stat; performanta ca ministru al transporturilor, ca primar si ca presedinte. ar vedea un esec continuu rezultat din ecartul imens intre „programe” si realizari.

  sunt curios cum ar defini presedintele performanta si ce verdict ar da in cazul celor pe care i-a propulsat in fruntea statului: boc, udrea, anastase, boagiu, etc. pfui, de fapt omul a aruncat o piatra in apa si noi am sarit sa o scoatem.

 19. Eu cred ca v-ati lasat luati de val si ati interpretat gresit spusele presedintelui. Basescu nu s-a adresat intregului popor roman ci doar cohortei de asistati implantati pe criterii dubios-politice prin oficinele de partid si de stat (rog a nu se limita la „bugetari”, nu este o „subtilitate”!).
  Lor le-a cerut sa nu mai stea cu mina intinsa. Lor si sefului lor; il stiti si pe el, „ala micu’, care vorbeste-n gol”, tipul cu TVA-ul stabilit in functie de salariul fiecaruia.
  Nici nu s-ar fi putut sa fie altfel. Basescu se exprima ceva mai direct, mai frust, dar nu si-ar permite sa vorbeasca astfel celor care ii asigura si lui salariul, din taxele pe care ei le platesc. Nici sa le spuna ca daca nu au niste bani sa dea la stat nu merita sa existe.
  Mie mi se pare foarte clar: mesajul presedintelui era directionat catre incompetenti si paraziti.

 20. Domnule Vlaston,

  Sunt un profesor care munceste din greu dintotdeauna, atat pentru scoala, cat si pentru formarea profesionala. Un lucru stiu sigur: liberalii sunt singurii care au sustinut invatamantul prin investitii si prin cresterea salariilor. Restul, niste demagogi. Nu ma simt un asistat, ci doar batjocorit de niste golani (caci actioneaza golaneste), ajunsi vremelnic la putere. Cand poporul se va scutura de ei, vor cadea cu totii ca niste paraziti ce sunt. Propaganda lor (vezi bugetarul cel gras carat in spate de privatul cel slab) este una de tip nazist, sau bolsevic, daca preferati. In rest, vorbe, minciuni, deyinformare, rea credinta.

  • dle profesor, va respect si va cred. Jurati cu mana pe inima ca toti colegiiDvs sunt la fel? Daca nu sunt,cum ii diferentiem? permit sindicatele? PS.Circula pe blog o istorioara spusa de un profesor suedez care a trantit o grupa intreaga: le spusese ca indiferent de raspunsuri vor primi toti aceeasi nota. La primul test au luat media B, drept care cei ce invatasera mai mult (si credeau ca merita mai mult) au fost nemultumiti si au invatat mai putin, iar cei ce studiasera mai putin (si au luat o nota nemeritata) au sudia si mai putin. La urmaotrul test media grupei a fost C s.am.d. Morala era ca egalitarismul duce la dezastru. Va multumesc pt. atentie

   • Nu garantez pentru altii. Nici nu poti sa condamni principiul capitalist, altminteri sanatos, sa obtii foloase maxime cu eforturi minime. Daca le merge, asta e. Important ar fi fost sa existe o evaluare externa, de terta parte, care sa spuna exact cine ce face.
    O alta oportunitate ratata de stat.

 21. Eu as avea mai multe intrebari sa le pun statului:

  1) De ce percepe taxa pe consum?
  TVA – consumul conditia de baza a capitalismului

  2) De ce percepe taxa pe venit?

  3) De ce percepe impozit pe proprietate nu pe teren?

  4) De ce percepe cote pentru niste servicii pe care nu le poate asigura?
  ( sanatate, pensii, somaj )

  Dupa ce mi se raspunde la intrebarile astea putem sa vorbim de aia care nu muncesc.

  • Orice stat percepe taxe si impozite pentru organizarea macro in favoarea societatii. Problema incepe atunci cand face ce si cat trebuie pentru societate. Un ex. Cand ai vandut aproape toate activele economiei comuniste si dai societatii 150 km de autostrada, ceva nu e in regula, nu se „pupa”.

 22. aveti o logica rasucita. brava d’le presidente, spuneti d’vstra, ca le-ati spus-o la nespalati de la obraz, la munca nu la intins mana, mai ales ca 3 milioane de hectare stau nelucrate..

  asta-i ca intr-un basm cu pacala (din multele ale lui dulfu). statul si-a dovedit incompetenta extraordinara (nu ordinara, ca nu s’ar intelege neaparat ca e peiorativ) in a nu produce reforme de calitate intr-un timp rezonabil, statul s-a dovedit corupt pana in maduva oaselor ocrotind devalizarea la nivel national de catre toti smecherii tranzitiei, statul arata ca nu e in stare decat sa ia bani de la contribuabili si sa nu le intoarca protectia sociala pe care e dator sa o furnizeze, sau pana si elementara ocrotire a cetateanului e un esec sau a fost pana de curand, si simtiti ca aveti dreptate sa spuneti ca bine le spune presedintele basescu… ei asta e ceva de nemaipomenit!!!

  in genunchi ar trebui sa se duca seful statului si sa-si puna cenusa in cap ca statul a ajuns sa-si trimita proprii cetateni la nimic altceva decat la munca campului… ca nu are alte alternative pe motiv ca ei la varf, elita, sunt cretini si trebuie sa-i taranizeze in timp ce in alte tari nu stiu cum sa se mai industrializeze.. ca alocam 0.4% din buget doar ptr cercetare dezvoltare, punand premizele unei romanii cu viitor de bangladesh.. seful statului n-are dreptul sa se hahaie, ci eventual doar sa-i vina sa planga daca constientizeaza cu adevarat la ce-i sileste pe romani.. stiu, trista mostenire, dar totusi e presedinte de vreo 7 ani, cu un guvern de buzunar de vreo 4, ar fi trebuit sa se intample ceva. nu vii acum si te rastesti la munca nu la intins mana cand oportunitatile care le oferi sunt bune de orice dar nu de europa, nici macar cea de acum 100 de ani..

  romania in momentul de fata e ca omul baut, batut si buzunarit din toate partile ptr ca si-a baut mintile ca netrebnicul si nu mai stie decat sa dea din gard in gard.. e greu sa judeci drept in asemenea stare, esti in full ‘panic mode’.. cum iesim din starea asta, dumnezeu cu mila.

  • ˝in genunchi ar trebui sa se duca seful statului si sa-si puna cenusa in cap˝

   Asta e o solutie biblica, poate e si nimerita cel putin pentru ca se apropie Miercurea Cenusii.
   A fost un rege in Ninive care in urma unei predici a proorocului Iona ˝s-a sculat de pe tronul sau, si-a lepadat veşmantul lui cel scump, s-a acoperit cu sac şi s-a culcat în cenusa˝
   Numai ca nici seful statului nu e regele din Ninive, nici un glas ca al lui Iona nu se aude in Romania si chiar daca s-ar auzi probabil ca n-ar fi cine sa-l asculte.

 23. Interesant articol..dar lipsesc cunostinte elementare de economie…agricultura nu merge fara o cerere sustinuta si subventionata, iar cei ce ar dori sa lucreaze trebuiesc motivati financiar,iar aici intervine piata interna unde nu e administrata corespunzator..
  sa spui ca in Polonia x a facut reforme iarasi e lipsa de informare..Polonia produce si inventeaza aproape de 5 ori mai mult decat Romania!!La o populatie dubla polonezii au 3000 de inventii patentate comparativ cu R|omania care are doar in jur de 600..
  Solutia este industria si va functiona doar pin cercetare si educatie, atragerea tinerilor talentati prin oferte comparative cu cele din vest..altfel batem campii de pomana

  • atragere, subventii, motivare financiara, din ce bani, daca imprumutam 10 mld euro pe an? Trebuie rezolvata mai intaia aceasta problema, a unei productii de bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare. Ca suntem in povestea cu oul si gaina e adevarat, de aia avem conducatori, sa rezolve paradoxul.

   • dau un exemplu clasic – autoritatile nu sunt in stare nici macar sa imprejmuiasa si sa marcheze siturile radioactive din Romania(aprox 140 la numar)..cati oameni stiu ca in tara asta ai posibilitatea sa ajungi intr-o zona sa bei un pahar de apa si apoi sa ajungi sa ai cancer????

 24. stimate domnule- de luni de zile aud acesta aberatie in continuu, sintem stat de asistati, x milioane nu muncesc, romanu e puturos, ca sa-l citez si pe vladescu- nu statul scote tara din criza ci romanii, etc etc- niste porcarii mai mari nu credem ca voi auzi si este clar ca cei care ne conduc dar si cei care ii comentaeaza pe cei care ne conduc habar nu au despre ce e vorba in propozitie si astfel imi dau seama ca sansa romaniei este doar la 6/49.tin sa precizez c a nu comentez politic am o parere proasa de la dreapta stinga si invers – in primul rind ROMANIA NU ARE INDUSTRIE, sau mai exact ar fi suficienta daca tara asta ar avea vreo 4 mil de locuitori maxim, in al doiiea rind 90% din industria rom este de tip loin- de ex Nokia, este munca de prost, pe care o poate face oricine cu 1 saptamina training, avem cica ind de componente auto, avem de fapt niste femei care lucreaza mai ieftin decit daca ar face strainii linii robotizate, si sint platite ca atare, ca nu e cine stie ce munca, unii dintre ei au plecat mai spre est altii vor pleca pt ca cheia businessului lor aici este manopera ieftina, avem industrie chimica dor daca de fapt facem export mascat de gaz ieftin, avem ind mobilei sau texitila doar daca concureza cu pretruile joase ale chinezilor, exportul de carburantii si energie este de fapt un pretext de furt, la fel si la cereale. de fapt. mai sint multinatioanele care ne dau bere, tel, sapun si chiftele la fast food CE ARE ROMANIA? Manopera ieftina, ceva resurse pe care le fura smecherii politici, 3-4 mil de capsunari, si mai ce ? de ex cehii au o piata de pubicitate de 10 ori mai mare si jumatate din populatia tarii, s-au plins in 2010 ca au avut un an prost la masini si au exportat doar 1 mil, noi am crescut de la an la an si am ajuns la 250 mii, polonezii sint mai fraieri ei au exp doar 800 mii, in rom poti sa cumperi mobila si produse agricole poloneze, au pib-de 4 ori cit al nostru si sint de 2 ori mai multi, ungurii fac CNC-uri, au probleme cu banii dar au si construit la ei si au pib cit al nostru dar sint jumatate. – pe scurt asta au un inceput timid de industrie – noi nu avem aproape nimic, nu avem perspective. ca sa-ti faci o fabrica de orice azi trebuie sa te bati cu un mamut international din din domeniul respectiv care te zdrobeste. este ca si cum as intra eu in ring cu doroftei. uitati-va ce inseamna industria adevarata la ea acasa-hitachi a oprit fabrica si s-au mai oprit inca o suta in lume, nu s-au oprit doar cei din ind auto si produc sute de produse din 10 domenii. unde sintem noi in toata ecuatia asta? cum ne facem loc in lume sa producem si noi ceva ca sa mincam o piine? uitati- va la turci care pina mai ieri aveau ciunga in cap, azi dif dintre ind noawtra si a lor este imensa, nu mai produc obiecte mase plastice fac deja masinile de produs mase plastice.
  spuneati ca stiti romani care au muncit din greu si au reusit – dati-mi si mie citeva exemple

  • o singura cifra: o linie de asamblare auto costa 1,5 MILIARDE de euro! si probabil (pot gresi) creaza cateva sute de locuri de munca. De unde vin banii pt. industria pe care o ceri? Iar cand la Pitesti, Renault a cerut sa se mai micsoreze pauza de tigara a fost greva! mai vrei exemple?

 25. Poate imi raspundeti la intrebarea 2) macar?

  De ce percepe Statul taxa pe Venit = TAXA PE MUNCA CETATENILOR.

  Va intreb dpv juridic ?

 26. As fi preferat in locul unui conducator care sa exprime niste evidente (stastici poate citi oricine cu o educatie cat de cat adecvata sau poate observa realitatea sociala si economica din jurul sau) un conducator cu viziune, care stie cum se poate ajunge la „viziunea” respectiva si ii convinge pe toti ceilalti ca asa e bine.

  Bagatul plugului in hectarul jumate din spatele casei (ca si invitarea batranei de la tara sa-si faca singura paine ca sa nu mai fie afectata de cresterea TVA-ului) inseamna o viziune cel mult arhaica, intoarcerea la o economie de autoconsum. La fel ca si afirmatiile din anii ’90 tip „Romania nu va avea nevoie de autostrazi niciodata”.

  Ma anuntati va rog frumos cand dl Presedinte incepe sa vorbeasca (cu rezultate evidente) despre absorbtia fondurilor europene, despre ISD-urile atrase, despre investitorii atrasi in domeniul agriculturii, despre trenul de mare viteza cu care suntem deja interconectati cu toata Europa, despre miile de km de autostrada, despre investitiile in cercetare, in energie alternativa etc. Pana atunci e doar gargara de incurajat fanii proprii…gen dl Vlaston.

  Si daca tot sunt romanii lenesi (asa de-a valma si fara discriminare) circula un zvon ca fermierii olandezi au anuntat ca vor da un ministru in judecata daca vor fi lipsiti de lenea muncitorilor romani. Da … poate ca multi dintre cei performanti, muncitori si seriosi au plecat si au ramas multi din categoria opusa in tara. Dl Basescu insa ar trebui sa se intrebe … nu era mai bine daca ramaneau in tara si aveau contracte de munca? Si daca era mai bine … cum trebuie facut sa se intoarca acestia in tara?

 27. Cat de performant este poporul roman? Asta se poate se poate vedea in orice statistica a productivitatii.

  Dar, cu siguranta statul (ma refer aici la birocratia de stat) este neperformanta. In timpul lui Nastase (marele comunist) statul avea 600.000 de angajati. PD (PDL) si PNL a angajat vreo 600.000 in administratia publica locala si centrala (nu tin minte sa se fiangajat profesori sau medici!!!!). Unde se vede performanta celor 600.000 de noi angajati????

  In campania electorala d. Basescu a promis modernizarea statului (sunt unul dintre prostii care l-au crezut!!!). Dar nu a facut NIMIC.

  Cum sa se dezvolte Romania daca jumatate din salariu brut se duce la stat????? Da, JUMATATE. vreo 30% contributii +impozite si 24% TVA. Ce face d. Boc cu banii astia????

  Domnul Basescu ieri, a dat dovada incompetentei sale si a administratiei din care face parte.

  • Ceva, ceva s-a mai facut. Dar jumatati de masura. Trebuia mers pana la capat cu modernizarea statului. Daca nu stiam noi, trebuia sa angajeze experti din Germania sau alte state moderne.

   • Ceva-ceva s-a facut?!

    Doar mica reforma din Justitie ar putea fi, cu multa indulgenta, considerata o incercare de reforma. In rest nu stiu ca vreun algoritm procedural sa fi fost optimizat, scurtat, vreun ghiseu shuntat sau vreo stampila pe o cerere oarecare eliminata.
    S-a mers doar pe ideea ca ce faceau patru pana ieri, de maine pot realiza doar trei. Rezultatul?! Cozi mai lungi!

   • Parerea mea este ca d. Basescu s-a recunoscut invins. Poate a avut intentii bune, in unele am crezut si eu. De aceea l-am si votat.

    In mediu privat de care aminteste atat de des domnul presedinte, un angajat care face numai jumatate din treaba primita este concediat. Daca un doctor face numai jumatate din operatie mai merita sa fie doctor? Daca un profesor preda numai jumatate din materie mai merita sa fie profesor. Daca un strungar isi face numai jumatate din norma isi mai primeste salariu a doua luna? Daca un translator traduce numai jumatate din propozitiile care le aude nu este concediat a doua zi????

    Parearea mea este ca politicienii sunt angajati pe perioada determinata care trebuie sa faca ceea ce au promis in campania electorala. Daca nu sunt capabili (indiferent de motive), atunci nu li se prelungeste contractul de munca.

 28. Aproape era sa va dau crezare vorbelor….dar nu-i asa. Pai sa vedem de ce acesti asistati sociali isi permit sa taie frunze la caini pe o alocatie :
  1 ) Fiindca legea-i permite….deci schimbam legile ;
  2 ) Mereu cand vin alegerile (iar Dom´ Base nu face exceptie) sunt cumparati alegatorii cu promotiile de moment si cu promisiunea ….va vom da, va vom creste, s.a.m.d. ;
  3 ) Educatia din familie… pot spune ca este genitic sa-ti doresti sa muncesti, sa nu stai prin carciumi cand pamantul nu-ti este lucrat ;
  4 ) Hotia si putorosenia este o caracteristica de masa a romanilor inca din cele mai apuse vremi remarcata cu gratie de insusi MARIUS GHILEzAN in a sa carte HOTIA LA ROMANI;
  5 ) Politica guvernamentala incurajeaya nemunca…nu exista niciun program de a atrage populatia spre munca , doar reducerile salariale care in orice teorie economica nu inseamna crestere economica ci doar blocarea ei.

  • Exact asta am reprosat in articol: oportunitatile pentru nemunca si ajutoare sociale, in loc de oportunitati pentru atragere de investitori si calificare profesionala, printre altele. S-a incercat cate ceva, dar nu s-a mers pana la capat.

 29. „O parte dintre romani nu s-au lasat amagiti. Si-au luat lumea in cap si au devenit performanti aiurea, in economii mai asezate si stabile. O alta parte insa, a intrat in jocul pomenilor si ajutoarelor sociale, neintelegand ca, in mod fatal, acestea se vor termina odata si o data.” In logica dvs. singurii romani care muncesc sunt cei care au plecat in strainatate (o parte). Ceilalti, au ramas pe aici, prin Romania, stau la pomana(o alta parte). Eu chiar va cred daca aveti vreo dovada, ceva. Un studiu, un sondaj de opinie, unstudiu sociologic. Inteleg ca si dvs. stati cu mana intinsa, la pomana, prin Romania, sau ne scrieti din strainatate.
  Si inca ceva. Randamnetul slab pe care il au angajatii unei firme se datoreaza numai si numai unui management neperformant. Pseudomanagerii din firmele romanesti iti vor explica faptul ca rezultatele lor sunt slabe datorita personalului neobisnuit cu rigorile capitalismului. Este scuza numarul 1, 2, 3 etc. Domnul Basescu se gaseste exact in aceasta situatie. A reusit sa dea vina pe toata lumea din tara asta, scuzandu-si o guvernare lamentabila, falimentara si un comportament lipsit de onoare. Onoare fata de poporul acesta, asa cum ar fi el. Pentru ca a reusit performanta sa-l minta zilnic.
  Dar am si o propunere pentru dl. Presedinte: daca are parte de un popor asa jalnic, un popor care nu-l merita pe Marele Conducator, de ce dl. Basesecu nu pleaca, scarbit ca nu este inteles? N-are sens sa se chinuie, sa-si chinuie viata si linistea pentru un popor atat de nerecunoscator si atat de puturos.
  Cinismul dlui presdinte Basescu nu apartine unui mare spirit vizionar, ci unei ticalosii fara margini

  • „O alta parte insa, a intrat in jocul pomenilor si ajutoarelor sociale,”

   Nu rezulta ca e singura parte ramasa. Bineinteles ca exista si o parte care munceste si-si vede de treaba, in special la privat, fara ajutoare si pomeni.

  • faci cumva parte din categoria celor ce arata NUMAI la altii? specialist in diagnostice? cateva cifre: A. 24% din pensiile de invaliditate sunt false B. 27% din dosarele de ajutor social sunt false C. 50% din concediile medicale din 2008 au fost false D.medicii de familie au declarat 27 mil. de pacienti E. medicii de spital (+familie) au scris retete compensate SCUMPE pt. 25 milioane de persoane DIFERITE F. agricultorii au cerut subventie UE pt. 110% din suprafata. TOATE ASTEA sunt din cauza managementului performant? cine il „manageriaza” neperformant pe HOTZUL cu concediu medical fals, pe medicul de familie de mai sus etc?????

   • Eu as fi ceva mai prudent atunci cind presaram si cifre prin fraze.
    Afirmatia „24% din pensiile de invaliditate sunt false” implica: numarare, separare, calcularea raportului, transformarea in procente. In urma acestui proces rezulta exact cite pensii sint false (si, implicit, care dintre ele), cum au fost falsificate, cine le-a falsificat, care este prejudiciul. Exact.
    Daca verbul este in continuare la timpul prezent atunci undeva se afla o problema. Putem sa-i spunem problemei complicitate la fals. Mai avem si o lacuna: valoarea exacta a prejudiciului (necesara pentru a putea face comparatii si a putea determina gravitatea situatiei)
    Daca nu exista aceasta problema, verbul este deja la timpul trecut, atunci cifrele nu mai sint de actualitate, prejudiciul a fost recuperat sau este in curs de recuperare iar problema actuala este alta. Care?
    Daca cifrele sint scoase din burta atunci iarasi avem o problema. Alta problema.
    Dupa cum spuneam… cifre si prudenta.

 30. Poate BOC e un mic Lesheck Balcerovitz. Poate nu e la nivelul polonezlui. Dar macar s-a inceput ceva in Romania. NU prea putem sti daca suntem sau nu in directia cea mai buna pentru ca de 20 ani mergem in directii mai mult gresite. Daca toti ne-am face treaba exemplar si fara sa ne pierdem pe nimicuri atunci o sa fim in directia buna. Cand romanii ca vor avea si alte impliniri, decat a „matului umplut”, ca: satisfactia lucrului bine facut si mandria de fi mai bun decat ai fost ieri , atunci sigur vom fi in directia buna.

 31. … pentru mine inseamna in primul rand „lenes, puturos, nedemn de Puterea de deasupra capului lui”. Dar nu banuiesc deloc ca Traian Basescu a vrut sa impusioneze in vreun fel simtul de raspundere al cetateanului roman, sa il faca sa fie mai muncitor, mai responsabil… Nu, eu cred ca lui, adica lui Train Basescu i se face lehamite de acest popor si a cautat in dictionar cel mai… – hai sa-i zic dulce – termen care l-ar caracteriza astfel. Cam in aceeasi nota cu spusele lui Constantinescu, la coborarea din avion, la Otopeni (ca ii e scarba cand ajunge acasa… nu mai retin exact cuvintele).

 32. Neperformanta e in primul rind clasa politica.Care in locul unei constitutii tefere si a unui edioficiu legislativ clar si coerent, ne-a procopsit cu un cotet legislativ de toata sila si de toata mila. Peste asta a mai adaugat un aparat birocratic de taiat frunza care paraziteaza si putina economie care mai produce ceva.Iar a da vina pe popor tine de mentalitatea luim Ceasca. Si e trist sa vezi asa ceva la d-l Basescu.Daca avem pretentia sa fim stat de drept, primul pas e sa construim un edificiu legislativ teafar. Restul sunt LOLOURI. O zi buna !

 33. FELICITARI, FELICITARI, FELICITARI,…..e ceea ce gandesc MULTI dar nu o spun!
  Va multumesc pentru acest punct de vedere OBIECTIV, GLOBAL, FUNDAMENTAT!!!

 34. As dori sa stiu si eu pe ce criterii de performanta considerati ca ar putea fi salarizati (departajati) bugetarii si sper sa nu faceti confuzia bugetar = functionar public. Adica sa va referiti de fapt si de drept la functionarii publici…

  Cine si pe ce baza ar stabili acele criterii?

  Cine ar „controla”, mai ales in cazul celor cu functii inalte? Sau in cazul celor veniti odata cu omul de la partid?..

 35. o oportunitate ratata de fiecare guvern. : industria software o industrie nepoluanta, performanta.
  in anii CDR-ului s-a lansat ideea „unui pol de software romanesc” dupa modelul Silicon Valley sau Sophia Antipolis…politiceni „smecheri” au preluat ideea ca un bun suport electoral. nastase cu morga lui de „avocat-porfesor-brainer” a divagat si el pe tema aceasta si probabil si-a si lansat cateva „proiecte soft cu statul” prin intermediari dupa formule de ei cunoscute – vezi siveco. la „polul” opus sunt dezvoltatorii lui BitDefender, o reusita de salutat.

 36. Cineva scria ca daca Presedintele spune sa plecam din tara sau ca suntem de mana a doua ar trebui sa stea pe coji de oua ,eu va spun ca toti ar fi trebuit sa-l ignoram chiar sa-i intoarcem spatele oriunde ar fi prezent .Domnul Basescu se crede salvatorul tarii ,nu cred,E la fel de neproductiv ca si restul ,a dat cu bita in relatiile externe si asta spune multe despre un om cu o asa functie.Pacat domnule ca va mai trateaza cu respect cetatenii acstei tari la care sunteti si dumneavoastra partas la distrugerea ei morala ,culturala si spirituala.

 37. Un scurt dar plin de insemnatate exemplu: va amintiti „sinistratii”? Acei oameni tristi ca apele le-au luat casele, etc? Ei bine, am avut norocul sa particip ca voluntar la o actiune de refacere si reconstruire impreuna cu soldati din armata romana. „sinistratii” (cei ramasi acasa) stateau pe marginea strazii si radeau de soldatii care erau in noroi pana la genunchi. Restul de „sinistrati” au facut praf si pulbere o tabara pe litoral. Si era foarte buna intrebarea unui domn mai sus: de este nevoie ca eu, din provincie, sa platesc subventii la caldura pentru Bucuresti? Nu vad legatura. Sa isi pune centrale de apartament, asa cum a facut si restul tarii. Este inadmisibil sa zbiere din toti rarunchii profesori care muncesc 4-6 ore pe zi si au liber in vacante. Dar vor 50% in plus la salariu. Pentru ce? Pentru promovabilitatea de anul trecut de la BAC? S-a vazut si se vede cat munciti d-lor profesori. Lenea este generalizata in romania. Si oportunitati sunt destule. Dar foarte multi le refuza.

  • In legatura cu profesorii care muncesc 4-6 ore si vor salarii mai mari, poate nu se observa dar exista o piata a muncii si in educatie.

   Asa cum daca vrei sa angajezi in programator bun il platesti mai bine decat concurenta. Asa ca daca vrei profesori buni, costa.

   Mergi la privat.

   Din anul scoalar viitor, banii urmeaza elevul. Asa ca daca vrei calitate platesti diferenta. Nimic pe lumea asta nu este gratuit si nimeni nu face acte de caritate.

   • Paul are dreptate.

    Poate ca si a sta cu mana intinsa si a astepta sa cineva sa ne educe copiii tot pomana se chiama. Cei care se plang de calitatea profesorilor si nu sunt ipocriti nu au decat sa mearga la privat.

    Pana acum spuneau sa platesc impozite si ca atare statul este obligat sa ii educe copilul (ceea ce era corect). De acum toti primesc aceeasi finantare de la stat, asa ca cei care cu adevarat tin la copiii lor au ocazia de faca ceva.

    PS: A auzit cineva in Romania de imprumuturi pentru a isi trimite copilul la studii? S-a umplut tara de plasme, dar se bani pusi deoparte pentru studii? Poate tot in logica pomenii intra si „profesorii sa fie buni indiferent de salariu”.

    Ca sa il citez de d. Basescu din 2009 (cred): „Nu se pune problema ca nu sunt bani. Este vb de prioritati. Niciodata un absolvent bun de engleza sau informatica nu va alege sa lucreze in invatamant pentru salariile sunt prea mici.”

 38. Pe mine personal ma deranjeaza preocuparea excesiva pentru prosti si lenesi si lipsa de preocupare pentru destepti si muncitori (da , au mai ramas cativa) care vor sa faca performanta pe plaiurile natale.
  Mi-ar place ca dl presedinte sa vorbeasca si sa si faca mai mult pentru acestia ,din urma. Putin ma intereseaza ce face sau nu face lenesul, aici chestiunea as spune ca e mai simpla si nu necesita multa gandire – pui niste mecansime adminsitrative in functiune and that’s it!
  In schimb este mai complicat sa creezi un mediu propice pentru oamenii pregatiti, la care dupa mine statul sta cu mana intinsa si cerseste taxe, idei, loialitate…
  Deci lelensii cersesc la stat iar statul inca sat si cerseste la cei capabili, fara sa ofere nimic in schimb : recunoastere, pozitie, protectie in fata manelizarii intregii societati, sau prpmisiunea si concretetea unui viitor.
  Deci dl presedinte alaturi de onoratii guvernnati inca sta si se preocupa mult prea mult (cel putin declarativ) de lenesi si prosti si prea putin de destepti si harnici, in mod curios de altfel mai ales ca reformarea statului nu se poate face fara reformarea societatii .
  Pe scurt ce tot stat si discutam despre statul social si darnic si despre aceasta cumetrie nationala si nu discutam despre statul creativ si inteligent ?
  Credeti ca descoperim vreo viziune in trecutul iliescian ? Ii facem onoarea si placeera acestui ideolog (Iliescu) sa dezbatem in continuare teoria statului social si cat de bun este acesta (statul) cu bietul roman de rand cinstit si sarac?
  Sau ne rupem de discutiile astea fara sens revarsate din haznaua comunista si discutam despre ce fel de viitor vrem sa croim si de ce fel de oameni vrem sa fim inconjurati, cum sa fie orasele noastre si de ce nu cum sa fie cei ce ne conduc?
  Dupa care sa ne intrebam cu ce oameni se poate construi un astfel de loc?
  Dupa care sa incercam sa ii mai gasim daca nu cumva sau pierdut „in tranzitie”?
  Avem in sfarsit un prim-ministru de factura intelectualista ce nu a fost scuipat de vreo bursa a statului comunist sau vreun curs de cadre tarzii. Ce face pentru cei ca el? Nu mai are timp de prea multa guvernare?
  Avem un ministru al educatiei care se impauneaza cu o mare viziune ce nici macar nu ii apartine si este 99% productie si viziune europeana – si singura lui sarcina este sa o treaca de pe hartie in realitate. Cu cine face treaba asta ? Ca d-voastra dl Vlaston ce pareti a fi un adept al schimbarii radicale ramaneti undeva in zona presei iar prin ministere si „autoritati de management” se plimba aceeasi uzati,tristi si obositi care guvernau scoala comunista.
  Imi cer scuze pentru vehementa si in final va provoc sa lansati o serie de articole (scrieri) si debate (adica intalniri live) despre cum vrem sa fie si ce putem face (acum, nu peste 1,2 sau 10 ani) ca macar noi astia desteptii sa traim macar mai putin izolati si agresati in fiecare zi de prostia ce risca sa ne cuprinda national.

 39. Trec peste tot ce s-a discutat pentru a sublinia doar un singur lucru: romanului nu-i mai place sa munceasca ! In schimb e o meserie sa intinzi mana, la televizor toata lumea declara ca „nu vine primaria sa-dea zapada, sa-i ude iarba, sa-i mature, sa-i dreaga…”. Foarte multi romani au crezul „i-am votat sa-mi faca…” Pe de alta parte si ai nostri oameni politici de toate culorile au promis marea cu sarea si au dus o politica foarte populista care acum se intoarce impotriva lor si a a noastra a tuturor…Ne-am bucurat cand am primit mariri salariale, al 13-lea, prima de Pasti, acum trebe sa rabdam altfel dam de dracu”…Si chiar daca PSD sau PNL urla si e impotriva politicii PDL, daca ei ar trece in acest moment la guvernare ar fi obligati sa faca acelasi lucru, toti sunt de vina….si nu sunt PDL-ist…apropo, mai votam cu careva?

 40. Bine ca se poate baga ‘Saracul’ Basescu sa aresteze pe oricine doreste numai ca sa distraga ‘prostimea’ de la adevaratele probleme, dar nu poate distruge ‘mafia’ imobiliara de 8 ani de zile de cand ‘carmuieste’ tara. Lasati prostiile si discursurile fara rost si faceti o lege care sa nu poata fi interpretata. Normal ca exista mafie imobiliara daca nu avem legi sa o combatem. Pot face orice doresc pentru ca oricum scapa. Legile sunt lasate cu ‘portite’ exact pentru a avea toti cale de scapare si pentru a putea ce-i aflati la conducere sa ‘ciuguleasca’ si ei, in frunte cu mai marele marinar.

 41. Problema cu pamantul se rezolva usor 300 euro pe hectar pamant arabil pe an impozit si 3000 euro impozit anual pe 100 metri patrati intravilan. Astfel se termina si cu faramitarea si cu specula imobiliara si cu fondurile locale si problema spitalelor.

 42. PDL guverneaza in aceasta coalitie de la inceputul anului 2010.In anul 2009 a guvernat cu PSD pina in luna septembrie,partid care a refuzat reforma.Deci vorbim de 2010 si anul acesta.Deci 1 an si 3 luni.Eu zic ca in acest termen a facut enorm pentru reformarea tarii.PSD a guvernat direct si indirect 18 ani si a adus tara la dezastru impreuna cu PNL,PRM si cu complicitatea UDMR.Iata ca UDMR este de acord cu reformarea statului daca este aliat cu partide serioase si nu cu mincinosi si excroci.

  • Da, asa este. Dar si in 2009 premierul, avand ultimul cuvant, putea sa ia masuri mai radicale. Este remarcabil ca actuala coalitie n-a trecut inca la pomeni electorale. Dar nu cred ca va rezisat la presiunea activistilor de la judete. Aici e nenorocirea. isi dau seama ca fara pomeni vor pierde alegerile.

  • Na, ca mai dadui o data p-aci, inainte de a ma duce la nani. Ce sa-ti fac, mai Costele?! Tot ultimu’ esti.
   18 ani a condus PSD?! Pai sa numaram:

   1990-1992 – FSN, adica 1 an PD si 1 an PSD
   1992-1996 – FDSN (PSD) – 3 ani, 1 an FSN (PD)
   1996-2000 – CDR – 1 an PNT, 1 an PNL, 1 an UDMR, 1 an PD
   2000-2004 – PSD- 3ani, PRM-1 an
   2004-2008 – PNL- 2,5 ani, PD – 1,5 ani
   2008-2011 – PSD – 0,5 ani, PD – 2 ani, UDMR – 0,5 ani

   Adunat:
   PSD – 7,5 ani
   PDL – 6,5 ani
   PNL – 4 ani

   Ei, nu se poate!

   PS. „Excroci” se citeste de fapt „excroci”, dar se scrie „escroci”!

 43. Costele, cand eram in clasa a treia am citit obligatoriu „Bristena, fiica dacilor” de David Sava. Apoi a trebuit sa facem caracterizarea personajelor principale. Invatatoarea nu stia cum sa ne mai opreasca, pentru ca ne dadusem drumul cu retorica cu care fuseram obisnuiti: pe de o parte romanii erau satrapi, cotropitori nemilosi, criminali, hoti, barbari, nazisti, fascisti samd adaugand toate epitetele cunoscute, iar de cealalta üparte Bristena era o adevarata romanca, eliberatoare, eroina, tanara revolutionara, gata de jertfa, comunista infocata …
  Cam la fel arata si compunerea dumitale. Noi eram intr-a treia, tu ai deja Internet, asa ca nu e scuzabil!

  Ce reforma a vrut sa faca PDL in 2009 si s-a impotrivit PSD? Un exemplu macar! Dupa ce au iesit socialistii de la guvernare, pedeleii au mai dat 2 procente pensionarilor, cautionand toate maririle anterioare pe care le critica acum. Nu era tot mita electorala si aia?!
  Dar acuma ce reforma se face? Nimic legat, fezabil, programatic, doar lepse la plesneala pe langa Parlament … si in buna traditie vom vedea la anul din nou mita electorala. Tot ce s-a economisit haotic in doi ani se va risipi in 6 luni. Pariem?!

 44. Domnule Vlaston,

  Cred că şi vorbele preşedintelui şi parte din cele scrise de dumneavoastră sînt clişee. Pentru că:

  1. Politicul este direct implicat în economie şi înţelegerea performanţelor economiei româneşti nu va avea succes decît ţinînd cont de această legătură. E vorba de management, altfel spus. O companie nu are cum să fie performantă doar pentru că are angajaţi perfomanţi.
  2. Ideile şi ideologiile au influenţat comportamentul nostru şi al organizaţiilor în aceeaşi măsură ca şi preţurile. Graşi vs. slabi, bugetari vs. privaţi etc. Criticăm la o adică unele aspecte, dar cînd sîtem vizaţi în mod direct……
  3. Elementul central al dezvoltării economice îl reprezintă cooperarea instituţiilor. Suma părţilor este mai mare decît întregul. Nu poţi să faci o strategie într-un minister fără să ţii cont de ceilalţi. Nu poţi să discuţi de dezvoltare durabilă şi să uiţi că o ţară are nevoie de servicii publice. Nu poţi să discuţi de reformarea educaţiei dar în acelaşi timp să accepţi 450.000 de copii ce nu vor avea aces la educaţie. Exemplele pot continua.
  4. Statul nu este o entitate neutră în economie. Obiectivul oricărei politici economice îl reprezintă alocarea eficientă a resurselor. Nu cred că este cazul politicilor de care am avut parte pînă acum.

  Din păcate cazuri precum Severin, Ridzi, Botiş arată dimensiunea „culturală” a clasei noastre politice şi a bolii de care suferă: „sindromul şpăgii/mizei prea mici”.

 45. Domnule Vlaston, Discutia nu imi pare de loc corecta. Problemele din sistemul de sanatate sunt mai complexe decat par. Abordarea dupa parerea mea este ridicola. N-avem bani deci trebuie sa taiem este atat de penibila inca frizeaza incompetenta. Daca nu sunt bani intrebarea este de ce? Nu mai sunt bani la buget? pai atunci hai sa vedem cum crestem veniturile. cand suntem tara cu cele mai putine paturi la 1000 de locuitori a inchide spitale mi se pare chiar criminal. Nu gasim alte solutii? Chiar trebuie sa vorbim asa de batranii asistati? ce naiba ar trebui sa avem tineri in spitale? Nu suntem in stare sa-i tinem in spitale cand au nevoie? Atunci sa ne fie rusine pentru ca nu stim sa ne respectam batranii.
  In alta ordine de idei: abordari gen trebuie sa taiem (pensii salarii spitale) fara a lua in calcul si a;ternative dovedeste o incompetenta crasa. Se iau masuri de restructurare dar si de stimulare a economiei? NU. Ce ramuri economice stimulam? Cum o facem? Ce stimulente oferim sectorului privat ca sa sporim veniturile la buget? Pe scurt o gandire coerenta, desteapta ala Balcerowitz. N-am vazut pana acum nimic> Iar nimic inseamna NIMIC. Si vorba cuiva de mai devreme sunt deja trei ani de guvernare „de dreapta”.
  Discutia despre poporul care cerseste este si ea rodul pierderii contactului cu realitatea. Poporul, la modul general, nu sta la cersit. Munceste si vrea sa castige mai mult. Ceea ce este normal. Aberanta este pozitionarea STATUL CREAZA OPORTUNITATI IAR POPORUL ESTE NEPORFORMANT denota o abordare care jigneste inteligenta. STATUL este al poporului si este raspunzator in fata lui. Pentru ca primeste banii de la noi toti. Nu e o entitate rupta de noi care face ce vrea. Statul, si presedintele si primul ministru ar trebui sa vorbeasca cu mai mult respect fata de prostimea care din banii ei si cu votul ei i-a pus acolo sa faca treaba. Iar din pacate ei nu prea au ce spune ca au facut bun pana acum. Chestiile de prostit lumea gen discutia despre spitale, la munca si nu la cersit ca si cele legate de vina celor din opozitie NU MAI TIN. Deci sa treaca ei la treaba.

 46. Sigur s-a si gasit cine sa faca morala poporului roman: presedintele tarii care si-a promovat fiica plina de merite direct in Parlamentul European si care pastoreste un stat incompetent ce paraziteaza economia romaneasca ba ii mai pune si bete-n roate.

  Suntem o tara plina de smecheri care sifoneaza banii de la buget facuti prin munca cetatenilor si fix poporul e de vina. Coruptia, colectarea proasta a taxelor, ‘grasu’ ce sta in spatele oamenilor muncii samd sunt subiecte pulverizate in neant.
  De vina sunt fix aia de la sate care se nasc condamnati la Ev Mediu si beau ca nu au alte optiuni plus aia care sunt in mod ilegal asistati de catre stat.

  Sa puna mana don presedinte si sa nu mai dea statul asistenta sociala la cine nu merita, sa aduca bani la buget prin limitarea coruptiei si fraudei macar la 50%, sa elimine copiii, nepotii, verii si afinii ce paraziteaza sistemul. Din banii rezultati sa dea stimulente economice pentru a crea locuri de munca pentru poporul asta puturos si de mana a doua in care el e cel dintai reprezentant.
  Pe bursa locurilor de munca avem la nivel national vreo 14000 de oferte dintre care 8000 sunt pentru munci necalificate si doar cateva sute pentru cei cu studii superioare. Mai toate pe salarii la limita subzistentei sau chiar sub ea. Cand o crea don presedinte o oferta de zece ori mai mare atunci sa arate cu degetul. Ca pana acum nu a facut mai nimic in afara de vorbe goale si promisiuni mincinoase si acuze la adresa dusmanilor, prietenilor sau poporului atunci cand era nevoie de vinovati de servici.

  E la putere, se mandreste ca a fost ales de popor. De poporul asta puturos si de mana a doua. Are controlul total al acestei tari. Ce face el ca slujbas ales al poporului rapciugos? Face ceva concret sau e ales doar ca sa dea lectii absurde sarantocilor astora puturosi care i-au dat votul pentru galeti si pungi de malai? Mi-e scarba de atitudinea asta de boier capatata brusc dupa ce in alegeri nu stia cum sa mai ridice-n slavi vrednicul si luminatul popor roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro