marți, noiembrie 30, 2021

Bătaia ruptă din politică

Societatea românească a avut de-a face în ultimii ani cu instaurarea conflictului ca mod de guvernare: orice competitor politic s-a codificat în limbajul public ca ”adversar” sau ”dușman”, orice confruntare a devenit ”luptă”și ”război”. Cu această terminologie, amplificată până la catastrofă, a operat și presa doritoare să atragă atenția și să crească audiențele. Dai pe Google și găsești sute de mii de titluri în care tronează cuvântul ”inamic”, în cele mai diverse contexte: ”Republica Moldova devine inamic declarat al Bruxelles-ului”, ”Vântul, pricipalul inamic al vedetelor pe covorul roșu”, ”Cel mai mare inamic al producătorilor de medicamente, taxa clawback”, ”Ponta, marele inamic”, ”Încă un inamic pentru Pițurcă” sunt doar câteva exemple de ultimă oră. Otevizarea, divertismentul slobod la gură și la gesturi obscene, precum și moda ”televiziunilor de știri” au amplificat uneori până la demență fenomenul bătăliilor sângeroase în platou. Preferința pentru pitecantropi gen Becali sau Vadim Tudor invitați să se repeadă la oricine (hopa, primul tocmai a dispărut din peisaj!), inventarea unor genuri denumite spre derută ”pamflet” sau ”satiră” pentru a acoperi insulte și instigări la violență, în care Mircea Badea deține un record cu prea puține sancțiuni legale, transformarea moderatorului în inchizitor gen Gâdea, accentuează tendința spre agresivitate.

Agresarea jurnalistului Mircea Marian pentru a-și fi exprimat opinia în chestiuni publice vine ca o consecință indusă. Comentatorii au subliniat că lipsa de reacție sau reacția slabă în cazuri anterioare ca Horia Roman Patapievici sau Vladimir Tismăneanu, ”pedepsiți” pentru că ar fi ”neromâni” și pentru că nu sunt de partea cui trebuie, în acest caz USL. În timpul lansării volumului ”De ce e România altfel” în Timișoara, orașul care se mândrește cu multiculturalismul său, istoricul Lucian Boia a fost sabotat fiindcă este ”dușmanul românilor”. Ca și cei amintiți, cărora li se adaugă și alții, jurnalistul Mircea Marian a fost amenințat și bruscat fiindcă ar fi ”jidan”, așadar nu suficient de român. Naționalismul gregar este promovat din greu pe plan politic și mediatic, este amplificat de un curent antieuropean și antiamerican, moștenire încă neconsumată a propagandei comuniste și a vechii Securități care prinde la anumite segmente din societate. Mai e ceva: manipularea deșănțată practicată de Antene care au transformat în iarnă proteste sociale firești într-un spectacol unde indivizi plătiți sau răsplătiți ca generalul Dogaru sau învățătoarea grevistă devenită senator ș.a. au fost tranformați în ”eroi” de conjunctură, în vreme ce inamicii au fost diabolizați, a produs confuzie și anxietate socială. Nu putem avea memorie atât de scurtă încât să nu ne amintim ofensiva liderilor politici azi la putere care au difuzat permanent ideea a fost că există un vinovat pentru toate (președintele, dracul în persoană), sau mai mulți (dușmanii politici) care trebuie anihilați, dacă nu chiar lichidați.

Publicul se poate întreba de ce sărim ca arși dacă este agresat un jurnalist, când violența este la ordinea zilei: odraslele și nevestele sunt bătute ca la carte, violul și crima au devenit subiecte de presă zilnice. Jurnaliștii reprezintă o categorie expusă. Deși rațiunea profesiei lor este interesul public, nu întotdeauna acest lucru este de la sine înțeles. Uneori jurnaliștii își trădează menirea, alteori oamenii interpretează greșit interesul public și ignoră libertatea opiniei. Revenirea insultei și calomniei în Codul Penal și ”moralizarea” penală a delictului de opinie îi privește frecvent pe jurnaliști, de aceea solidaritatea este obligatorie. Cazul Mircea Marian are două circumstanțe agravante: agresorul Mihai Voicu face parte din categoria ”revoluționari”, categorie utilă puterii politice, deseori folosită ca instrument de presiune și intoxicare, iar agresiunea s-a petrecut în prezența unor polițiști blazați, categorie utilă și ea puterii. În absența unor instrucțiuni, polițiștii n-or fi știut de partea cui să fie. Agresat pentru că exprimă o opinie contrară liniei, Mircea Marian a simțit pe pielea lui ceea ce a analizat în articolele sale din Evenimentul zilei sau în dezbateri de platou: că vocile critice primesc un stigmat (îl primise deja pe cel de ”băsist” când a fost îndepărtat de la TVR Info împreună cu Ioana Lupea), în vreme ce în ierarhiile puterii criteriul datului favorabil din gură a adus funcții ministeriale și beneficii majore diverșilor cobeligeranți din studiourile Antenelor sau ale Realității TV, pe vremea campaniilor electorale. Amară confirmare.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Societatea este belicoasa, dar in general romanii refuza violenta, cu exceptiile care confirma regula.

  Sper ca agresorul jurnalistului sa-si primeasca binemeritata pedeapsa, conform legii. Ii prinde bine si lui, dar si noua tuturor.

 2. Dna B.Armanca,o data in plus,va citesc cu placere si interes.Analiza dvs,si de aceasta data este fina,subtila,si spune lucrurilor pe nume cu claritate,eleganta dar si cu fermitate,va felicit si va multumesc!
  Se pare deci ca exista in limba romana suficiente cuvinte care sa permita exprimarea dezacordurilor inerente dintre oameni,intr-un mod civilizat si respectuos de sine insasi,si de orice interlocutor!
  Cred ca agresivitatea verbala,marlania si incivilitatile au „priza la public” pentru ca…distreaza!
  Din-totdeauna omul a fost atras de spectacole de cruzime,iar daca astazi arenele unde leii devoreaza gladiatorii nu mai fac parte din peisaj,modernizarea a deplasat doar locul spectacolelor,nu si principiul lor!
  Atunci cand NIMIC,se pare ca,nu-l mai determina pe om sa se civilizeze,cand cei mai virulenti agresori sunt bogati,au faima si putere,si injura cu un zambet condescendent pe buze,ce ramane de facut pentru cei care nu vor si nu pot sa accepte inacceptabilul…?
  Atitudini ca a dvs dna B.Armanca,desigur,deci continuati sa trageti semnale de alarma…si sa ne dorim ca exemplul dvs sa faca efectul bulgare de zapada…!?

 3. Aveţi dreptate, stimată doamnă. Şi eu sunt nemulţumit de „sângele pe pereţi” proiectat de ziariştii tineri şi politicienii din toate partidele, inclusiv de cel care ar fi trebuit să fie un factor de stabilitate în acest „război pentru bani”. Din păcate, Traian Băsescu a instigat la rândul său categoriile sociale, unele împotriva celorlalte, şi atunci s-a ales praful de echilibrul social fragil şi liniştea de care ai nevoie pentru a merge pas cu pas pe un anumit drum. Şi nu văd cum ar putea să ne ofere o soluţie pentru ieşirea din criză cel care s-a ascuns în spatele unor proceduri pentru a nu fi pedepsit pentru plagiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

De ce majoritatea modelelor climatice sunt „fierbinți”?

O bună parte din articolele mele publicate pe această platformă discută modele (simulări) ale variațiilor unor parametri climatici precum concentrația de CO2,...

Despre felonie si sperjur

Domnule Klaus Iohannis, Cand Marius Manole si Radu Paraschivescu v-au returnat decoratiile, a fost vorba de o despartire lipsita de orice ambiguitate....

Metroul la Otopeni – marele eșec al unor politicieni mărunți

Eșecul magistralei de metrou M6: 1 Mai – Aeroportul Otopeni este eșecul politicienilor preocupați să dovedească faptul că nu se poate, în...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro