marți, noiembrie 29, 2022

Bătălia flotanților

Poate că nu stiți care e șpilul la alegerile locale in rural, la țară carevasăzică.

Se bat oare candidații in programe? Cine are planul de finantare cel mai tare pentru canalizare, asfaltare, apa si alte fleacuri de acest gen? Nțțț, nu vedem asta la case mai mari, nici domnii de la oraș nu se prea omoara cu socotelile, ce sa mai vorbim de cei de la tara.

Poate discutam de principii, rolul statului, libertatea de a alege, redistribuirea veniturilor… Ei, bat campii, evident!

Daca nu se discuta niste chestii concrete cum ar fi canalizarea si asfaltul, o sa discutam despre Friedman, Hayek, Keynes… Unde? La țara? Are cineva impresia ca ne-ar trebui degetele de la doua maini pentru a-i  numara pe cei ce macar au auzit  de numele astea?

La mine in sat sunt convins ca este suficient un deget. In oraselul invecinat  nu stiu, poate ca sunt necesare ambele maini!

Asta e problema? Ca nu a auzit primarul de nu stiu cine? La prima vedere nu, dar lipsa de cunoastere a fundamentului, a principiilor liberale, nu doar la tara ci si la nivel de „centru” face ca discursul candidatilor liberali sa fie unul sters, anost, lipsit de vana, impanat cu „va facem” si „va dam” mai mult decat la …concurenta. N-o fi peste tot asa, dar la prezentarea la care a participat toata floarea liberala din Timis asa s-a vazut. In schimb nici o vorbulita despre transparenta, de ex.

Ce sa mai vorbim de programul candidatului local, un tip corect, dar cu un program subtire – ma rog, nu vorbim doar de liberali, ca partid, ci de oricine ar vrea sa faca ceva pentru dezvoltarea localitatii. Sa nu aveti impresia ca ailati sunt mai breji, acelasi limbaj de lemn si aiureli generaliste. Problema se pune, de fapt altfel.

Care-i tema? Ce face diferenta? De ce unii sunt cu „aia” si altii cu „ailalti”?

Va voi spune  ce se intampla in satul meu, probabil ca la fel e peste tot.

Batalia se poarta intre “fratia” de la primarie si restul lumii. Care e, sau nu, unita. Intre “jmekeri” si fraieri, ca sa fie treaba clara.

Primarul este un veteran cu 4 mandate, 16 ani la butoane, nu spui de la ce partid – banuiti probabil, unul care “dă” – a prins perioada de aur cand se impartea pamantul si, coincidenta, tot atunci a inceput sa-i mearga bine Masinile si casele au inceput sa curga de atata “bunaguvernare”. OK, sa nu fim rai, poate ca e un foarte bun administrator, poate ca firmele nou infiintate au prins un segment de piata favorabil, poate ca are omul un simt deosebit in afaceri.

Poate, ciudat este ca acest simt deosebit nu se rasfrange nici macar un pic asupra adminstrarii comunei.

Nu avem canalizare, asfalt doar la drumul judetean, apa bagata in sat este dupa un proiect si o executie urechiste, ca sa nu spun dubioase si nu se poate folosi la baut, lasa o zgura neagra pe fundul galetilor, ce sa o mai pui in pahar.

Primaria nu are site, bugetele de venituri si cheltuieli, rapoartele privind executia bugetara, registrul patrimonial sau alte “concreteturi” care ne arata cati bani vin, de unde si, mai ales, unde se duc, sunt lucruri de pe alta planeta, chit ca legea finantelor publice, prin principiul transparentei si publicitatii, impune niste conditii clare de aducere la cunostinta cetatenilor, sa stie si ei, fraierii, de ce merg la buda in fundul curtii si se roaga sa nu ploua prea mult, ca sa vada gropile de pe drum.

“Fratia” are in schimb alte  criterii:

– daca e cineva din familie angajat la primarie asta este doar datorita binefacatorului, tatucului. Cine stie, daca se schimba primarul poate ca zboara si angajatul. S-a mai intamplat… frica pazeste bostanaria, nu?

– ai animale si n-ai pasune? OK, nu exista un regulament foarte clar de alocare, nu exista o situatie clara, publica a pasunilor, poti sa primesti pe sesatche o portie mai mare, asta inseama subventie mai multa, basca loc de pasunat generos. Trebuie doar sa “faci frumos”.

– ai ceva de lucru pe acasa si nu gasesti oameni? Pha, pai “socialii” ce fac? Lucreaza doar pentru angajatii de la primarie, necum pentru comunitate. Ma rog, lucreaza pentru comunitatea de la primarie…hi, hi, hi! Sunt pontati, evident, primesc bani publici si au si “pile” la primarie.

– pamantul. Ei dragii mei aici e bataia pestelui. Terenurile bune, mai ales cele din prajma asfaltului, trec, incet, incet, in mana “fratiei”. Lucrurile sunt atat de netransparente, de zeci de ani, de multe mandate, incat este foarte greu sa stii situatia completa a terenurilor, atat in extravilan cat si in intravilan. Planurile parcelare nu sunt digitizate, se masoara cu cloaftarul, nici vorba de vreun GPS cat de mic, harababura trebuie metinuta cat mai mult timp. Nici acum nu sunt date toate titlurile de proprietate, dupa 25 de ani!

Au venit o groaza de straini carora li s-a comasat teren prin varii metode (cumpararea “dreptului de proprietate” inainte de stabilirea amplasarii, ulterior amplasarea a fost una grupata, dedicata). Pe gratis? Noi, localnicii, suntem risipiti in parcele mici, unii din prostie, ca asa a fost teernul din strabuni, altii ca nu au avut incotro… nu pot fi toti in fratie, trebuie si ceva fraieri, nu?

Concesionarea ternurilor din intravilan, pentru constructia de case, dupa un “algoritm” necunoscut, dovada ca primarul si secretarul au parcele duble, deh, cine-mparte parte-si face, restul se inghesuie zid in zid, asta da algoritm, se mai pastraza inca “plombe” pentru cei care vor trebui ”stimulati” cumva etc.

Dupa cum vedeti motive si motivatii ar fi multe. “Fratia” are multe de castigat si , mai ales, multe de pierdut, ciolanul este departe de a fi fost ros pe de-a-ntregul.

De partea cealalta ar fi fraierii. Sa nu exageram cu principiile, cu “filosofia”, Friedman sau Bastiat, fie ei  Keynes sau Stiglitz sunt niste extraterestri, evident (putem dicuta pe-aici, asa, de amorul artei, ca in rest e bezna totala. Credeti cumva ca vreun liberal de frunte l-a citit pe Friedman? Sa ne gandim doar la “ză madăr and ză fadăr”… Sau la aia de acum, te ia cu friguri!)

Dar sunt si oameni care vad ca alte comune s-au miscat cumva, au canalizare si asfalt macar, primaria are site si bugetele sunt publice.

Poti sa vezi sectiunea de functionare si cea de dezvoltare, cu un minim de cunoastere a  legii finantelor publice poti sa intelegi daca se intrevede ceva, daca bugetele multianuale chiar prevad cheltuieli de dezvoltare. Sau poti sa faci chiar tu o socoteala simpla: daca ai date privind baza materiala impozabila si veniturile transferate, alocate conform cu legea finantelor publice (sunt cote clare  din impozitul pe venit, din TVA, ptr echilibrare etc…se poate face un plan minimal de dezvoltare fara sa fii doctor in economie)

Se stie cate vaci si oi sunt, ca aici doare, la pasunea comunala, cata pasune e disponibila, care-i regulamentul de alocare, cine si cat primeste, in baza algoritmuui. Aplicat la fel pentru toti.

Fraierii s-au saturat sa avem zero centi fonduri europene atrase, sa nu  stim daca exista o “socoteala”, un plan de cofinantare pentru”ceva” cat de mic.

Ei bine, anul asta “fraierii” par sa se fi inmultit, si morcovul e cam mare in echipa “fratiei”. Credeti cumva ca au inceput sa puna osul, sa fie corecti, brrrr, puschea pe limba frate! sa miste si pentru comunitate? Nici vorba!

Solutia este alta. Flotantii.

Circulara BEC 959 din 2016 spune negru pe alb ca:

Altfel spus, sa presupunem prin absurd ca partidul tau, stiut in toate chichitele legislative iti spune ca trebuie sa faci „totul” pentru propasirea „fratiei”, pentru ca stiti foarte bien ca si la ei exista o „mana nevazuta” care face ca binele „fratiei” mici sa se rasfranga asupra „Fratiei”, aia cu F.

Sa presupunem, tot prin absurd, ca esti un primar vechi, ca ai „ajutat” pe multi, ca tot satul vine la tine cand are vreo problema, ca ai intrat in mentalul multora ca esti cel care face si drege, invincibil, ca slujba multora depinde de tine, ca patronul cu care te bati pe burta si pe portofel poate da afara „fraierii” lui, ca hrana animalelor  va fi mai ieftina, subventia mai mare, pentru cei alesi, sa presupunem ca esti un mic Dumnezeu… ei bine ce faci, te impiedici de un ciot, de cativa fraieri recalcitranti, pe care, oricum, o sa ai grija sa-i belesti dupa aia? Gasesti tu ceva, din noianul de legi tampite.

Nooo, nici vorba!

Solutia exista, aduci cateva zeci de flotanti, pe care partidul ti-i pune la dispozitie dintr-o zona cu „surplus”. Trebuie doar sa organizezi hartogaraia, viza de flotant, care nu chiar un fleac. Trebuie sa gasesti un gazduitor in fratie, unul care sa semneze ca l-a luat in spatiu pe „flotant”. Cine stie, poate ca inventezi si un numar de casa 0 (da, da, numarul zero) si cine stie , poate ca multi se vor fi „gazduit” acolo. Desigur, nu e foarte cusher ce faci, dar nici ce ai facut pana acum nu a fost, esti obisnuit. Si, in fond, chiar daca cineva „chitaie” unde nu trebuie, pana se misca lucrurile alegerile sunt validate, ai un nou mandat, Fratia te ajuta apoi sa scapi, daca ai rezultate.

Bun, ce se poate face, sunt deja semnale ca „treaba” a devenit o schema deja clasica.

Sesizari la BE, de toate rangurile, inca din timpul alegerilor daca numarul de flotanti este semnificativ, si poate schimba soarta alegerilor, sesizari si dupa alegeri, pentru a purica flotantii dubiosi, cei care au „vechime” mica, cei care nu au fost vazuti prin localitate. Pentru ca legea spune ca viza se acorda celor care locuiesc mai mult de 15 zile consecutiv si ca este valabila atata timp cat omul chiar locuieste la noua resedinta. Poate ca exista o cale legala de atac, daca se dovedeste ca „flotarea” asta este ilegala, doar din pix, si ca numarul lor a fost suficient de mare incat sa schimbe rezultatul alegerilor in circusmscriptia ta.

Desigur, toate astea trebuiau gandite mai din timp, chestia cu „flotarea” nu este noua , s-a aplicat si in cazul inscrierii copiilor la scoala care”trebuie”, sa aplica si acum la votarea cui „trebuie”.

Treaba e naspa de tot, noi, localnicii, putem sa fim pusi in situatia de avea alesii decisi de altii. Chiar daca mergem toti la vot.

De parca nu ar fi ajuns batalia cu „fratia” acum trebuie sa luam aminte si la flotanti!

P.S. Va voi spune , dupa incheierea alegerilor, cat de mare e lista suplimentara, ca sa vedem daca ingrijorarea a avut temei. Indiferent cine castiga… cine stie poate  si concurenta are flotantii ei!

Ar fi bine sa fie asa?  la razboi ca la razboi? suntem noi „puristii” aia rai, utopici? Nu vedem ca „asa merg lucrurile”? Poate…dar ceva nu e in regula atunci.

Problema este una de fond, nu mi-ar placea ca primarul „meu” sa fie unul de teapa „lor”. As vrea sa nu mai fiu naucit, acum ca am hotarat, dupa ani buni de scarba maxima, sa ma implic.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. :) bravo domnule, ati scris bine
  za madar and za fadar of za economi sint cei care dau. de unde dau, nu se stie ! restul sint exploatatori. morometii (asa saraci cum erau) jupuiti de zapcii, nu si pierdusera solidaritatea, pasau o tigara de la unul la altul. din nefericire vremurile n au mai avut rabdare, ispravnicii au evoluat, astazi poarta nume pompoase, satul s a fisurat si odata cu el o lume. banii se fac din click aici, soc si groaza, politruci si camatari, analisti si geostrategi, pitipoance si fatalai asexuati cu belciuge n nas, porci chimizati si rosii plastificate (nemuritoare). cine stie !? o sa ne ntoarcem in lumea uriasilor c un singur ochi in frunte !

  • Asta cu datul e boala grea.
   Ma gandeam uneori ca multe ponoase ni se trag si pentru ca nu exista o prevedere in lege care sa conditioneze inscrierea pe liste doar a candidatilor care trec un test de cunostinte in administratie, minimale. sa stie ce e aia legea finantelor publice, cava cunostinte juridice.
   Imi aduc aminte de o carte care mi-a placut in tinerete „Infanteria stelara”, printre altele era vorba si de un vot cenzitar, deveneai cetatean doar daca iti faceai stagiul militar. Cam aiurea, dar ideea in sine, ca poti ocupa (in carte primeai drept de vot) o functie publica doar daca esti demn si competent, macar la un nivel minimal (un primar care nu are habar de cum se citeste un BVC-cati stiu ce a „aia”? va pierde si timp si bani pana va invata ce si cum etc) pare buna.

 2. Pai, viza de flotant depinde de acceptarea celui la care stai. Problema nu e la flotant, ci la gazda.

  Cum poate un cetatean sa primeasca fictive pe cineva in gazda, doar pentru a-I da dreptul sa voteze!?

  Lipsa de cultura politica si mai ales lipsa de morala indusa de un invatamant care nu are ca obiectiv foramrea unui cetatean cu o tinuta morala, dublata de o educatie in familie in total dispret asupra morale.

  De-aia tot spun: cat timp educatia nu va tinti explicit foramrea morala, asemenea fenomene se vor perpetua si nici o lege nu le va opri. Petnru ca o lege contine in ea insasi poisbilitatile de ocolire a ei, oricat de bine ar fi facuta.

  • Problema este la toti, la flotant, la gazda si la cel care le „traseaza sarcina”.
   Flotantul pentru ca incalca legea, nu locuieste la resedinta respectiva, probabil ca este foarte usor sa dovedesti ca are un loc de munca in alta localitate si nu avea cum sa…aia, aia.
   Gazda incalca si ea legea, vorbim de contracte de inchiriere, de luare in spatiu fictive etc.
   Cel care le impune este cel mai vinovat, abuz in functie, instigare la nustiu ce…
   De ce se supune gazda? Smplu, daca ati citit „Drumul spre servitute”-Hayek(la o scara mai mica e valabil si in acest caz, tinand cont si de dinamica vremurilor, a socialismului, dar in esenta vorbim de un sentiment de servitute care ia nastere din cauza inducerii credintei ca esti dator, ca esti protejat. Un amestec de frica si recunostinta. Cand e tocmai pe dos…esti furat.( Bastiat ne spune ca exista mai multe feluri de jaf legal, cel mai parsiv fiind cel in care o parte a populatiei o jefuieste pe cealalta)
   Educatia? Sigur ca da, dar cu cine? Aveti impresia ca scoala din rural (dependenta si ea intr-o oarecare masura de primar) are „interes” sa faca ceva?
   Familia? La mare moda e sa nu te bagi, sa nu superi vecinul, sa nu te pui rau cu „fratia”, protejand astfel familia, sunt jde metode de tracasare (stiu cazuri de oameni amenintati de diferiti patroni cu concedierea, fosti angajati in primarie care au fost nevoiti sa-si dea demisia pentru ca au votat cu altii etc. Vorbim de „protectie” vs libertatea, tot Hayek ne spune, daca mai era cazul, ca libertatea este , uneori, greu de administrat.
   Pe scurt, mica lume de la sat este bolnava de frica si servitute indusa unei parti care crede ca e protejata de „fratie”, primesc niste firimituri si se multumesc cu asta. Si cred ca trebuie sa se revanseze cumva

 3. Flotantii ar trebui sa voteze oriunde doar la generale, nu si la locale. Altfel cine sta 15 zile intr-un loc (fictiv sau nu) poate sa decida pentru urmatorii 4 ani viata rezidentilor din locul respectiv…
  Oricum, pare-se conteaza cine numara voturile, nu cine voteaza
  Altfel nu ar fi 500 parlamentari in loc de 300….

  • Poate doar la prezidențiale să voteze oriunde, nu la generale. Ce treabă are un cetățean cu parlamentarii din alt județ?

   La modul serios, tot circul ăsta se întâmplă din cauza democrației originale, cu votul pe liste, cu domiciliul trecut în cartea de identitate și cu înscrierea automată în listele electorale. Dacă oamenii interesați să voteze s-ar înscrie personal în listele electorale, în baza locului unde domiciliază, nu în baza adresei din cartea de identitate, lucrurile ar fi mai simple și mai clare, iar implicarea personală mai necesară (dacă nu te interesează să votezi, nu te înscrii. Dacă ești înscris automat, poți descoperi că ai votat, deși nu erai prezent).

   Ce se întâmplă în România nu e democrație, e o uriașă piesă de teatru. Uneori absurd.

 4. Mai este o problema . In localitatile din mediul rural in majoritatea sectiilor de votare membrii celorlalte partide sunt de fapt oamenii primarului , iar cand le pica cate un observator care le-ar putea strica aranjamentele iese un scandal asa de mare , pana se evapora observatorul .

 5. 3 metode de fraudare

  1. numar de buletine de vot in urma mai multe decat numarul de votanti;
  2. persoanele netransportabile cica…
  3. flotantii cica…

  Daca prima se poate elimina pentru ca acum se face numararea in timp real, raman celelalte metode. Cu un observator activ se taie macaroana cu netrasnportabilii… Flotarea este mai delicata, dar si aceasta se poate limita prin lege – daca sede in flotare mai putin de 1 an atunci sa mearga la domiciliul stabil….

  In ceea ce priveste aranjamentele de culise din interiorul primariei – controlul se poate face pe buget de MFP, iar pentru actele incheiate de catre Prefectura – gasite neregulile, care pot sa fie garla, gasiti vinovatii si inregimentati la racoare pentru perioadele legale.

  Multe sunt comunele tarii, dar nu imposibil de dovedit daca in fiecare luna prefectura/mfp ia la cautat bob cu bob.

  Astazi una, maine alta – se indeparteaza fratia.
  Spor la treaba!

 6. A castigat veteranul de la PSD. Al 5-lea mandat. Intr-o cumuna din buricul Banatului, fara asfalt si canalizare!
  Cat priveste flotantii pe lista suplimentara au fost cam 100. Multi dar nu extraordinar de multi in comparatie cu alte zone din tara.Diferenta intre candidati a fost de peste 250. La un total de votanti de cca 1100 au votat vreo 750, 280 pentru „challenger” restul pentru veteran. Chiar daca luam in considerare si flotantii de pe lista principala(aia care s-au inscris in registrul electoral cu 45 de zile inainte de scrutin) vedem ca in acest caz nu flotantii au decis castigatorul(asta se intampla la o diferenta de pana in 100 de voturi).
  Prestatia slaba a challengerului, cateva gafe primitive (a huiduit la prezentarea veteranului, de prost gust, un discurs moale, cam „plangacios” uneori, lipsa unor cunostinte elementare de anliza economica, bugetara etc) au facut diferenta.
  Alta chestie la care am fost atent. Nu s-a schimbat mai deloc politica primitiva a partidelor care aspira la „tron”. Pe primul loc este mersul din casa in casa( e ok, in principiu, dar cand nu ai ce spune, cand nu ai vana e mai rau, pierzi voturi) in detrimentul analizei, a schitarii unor planuri simple care sa arate competenta si sustenabilitate in ce promiti, se considera ca oamenii sunt prosti, nu inteleg, tebuie sa-i ademensti apoi mai vedem. Nu tine, daca nu avem un suport de frica si servitute, cum am explicat mai sus. Abordarea ar trebui sa fie alta.
  Apoi avem acel optimism tembel, vom castiga pentru ca noi avem oameni mai buni, mai cinstiti, este normal ca cetateanul sa observe asta. O fala idioata care enerveaza electorul, mai ales ca lista care insotea challengerul nu era prea grozava”un fost primar care nu a performat, niste neamuri etc.
  Una peste alta se simte o lipsa de competenta acuta in abordarea ruralului, lipsa de interes a oamenilor cinstiti in a se bage pe liste de partid, o lehamite si resemnarea (oricum castiga primarul a fost cea mai auzita replica) vecina cu deznadejdea.
  Asta e…flotantii sunt doar ultima gaselnita, pe fond e inca si mai grav.

 7. Sute de persoane si-aU facut in ultimele zile mutatii in comunele Sacele si Cogealac . Sesizarile ajunse la BEJ Constanta au fost directionate catre Politia judeteana. Comune bogate pentru ca pe teritorul lor exista zeci de eoliene care platesc impozite, bugetele cresc, gasca prospera prostimea evident se zbate in glod.

 8. Domnilor,
  Nu numai Caragiale este actual, ci si Tudor Musatescu: „voteaza fiecare cu cine vrea si din urna iese cine trebuie ***”….
  si metodele dateaza de la inceputul secolului … trecut.

  In rest, pentru ca rezistenta la schimbarea in bine este cel putin dubla, probabil ca generatia actuala nu mai apuca sa vada orizonturi noi; vom avea nevoie de cel putin 100 de ani sa corectam deprinderile din 45 de ani de „bunastare”.

  *** Bibliografie obligatorie: Titanic Vals de Tudor Musatescu in oricare din editiile existente; pentru delectare, folositi ecranizarea din 1964 …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Modan
Antreprenor, inginer proiectant.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro