Cam așa stau lucrurile:
Înaintea decolării, stewardesele (Viorica Dăncilă, Lia-Olguța Vasilescu…) distribuie pasagerilor bomboane dulci. Nu trece mult timp după desprinderea avionului de pistă, și unii pasageri, care se întâmplă să aibă la ei o busolă, observă că zboară într-o direcție greșită. Același lucru îl văd și operatorii radar de la sol – și transmit asta echipajului –, dar Liviu Dragnea, comandantul aeronavei, și copilotul Darius Vâlcov asigură pe toată lumea că direcția e bună. Pasagerii cu busolă încep să se agite, stewardesele distribuie un nou set de bomboane, mai dulci, iar ceilalți pasageri sunt drogați cu teorii despre Pământul paralel, proiectate pe micile ecrane. Ajung să creadă că tovarășii lor de călătorie și operatorii radar se înșală cu toții, numai echipa de la conducerea avionului are dreptate, sunt deci amenințați de un complot la scară universală, așa că-i urăsc tot mai violent pe pasagerii cu busolă și pe operatorii radar. Dovada că cei în care s-au încrezut sunt în realitate pirați ai aerului va veni pesemne prea târziu.
Povestea asta ignoră totuși un element: Diaspora. Câți să fie? Patru milioane, cinci milioane? Pe mulți dintre ei politica nu-i preocupă, dar să zicem că vreo două milioane, hai, un milion știu pe ce lume trăiesc. Mă rog, nu toți merg la vot, n-ar avea cum – și, de fapt, la parlamentarele de la noi, grație unei stratageme istețe, nici n-are rost. Nu m-ar mira totuși ca într-o bună zi PSD-ul să ia hotărârea că întreaga Diasporă poate vota numai la ambasada României din Australia. Vrei cumva să-ți bagi nasul în politica noastră? N-ai decât să zbori de la Barcelona sau Milano până la Melbourne, dacă te interesează într-adevăr, însă acolo ai să găsești doar 23 de buletine de vot. Pare o glumă, dar Diaspora e cea care a interzis de cincisprezece ani PSD-ului accesul la președinție. Dacă Diaspora n-ar fi fost grosolan împiedicată să voteze în 2014, azi președinte ar fi fost Victor Ponta. Umilirea Diasporei, agresiunea împotriva ei au declanșat o reacție imediată, de o amploare care i-a năucit pe agresori.
Și acum însă, cu puțină vreme înainte de europarlamentare, Diaspora e sabotată de PSD. Poate că pentru românii din țară miza europarlamentarelor nu-i limpede, sunt în discuție chestiuni îndepărtate, mai curând abstracte, cu consecințe vagi, dar pentru cei din Diasporă miza e concretă și importantă: în joc se află viitorul lor într-o Europă care riscă, prin aplombul demolator al naționaliștilor, să se divizeze și să închidă fiecare țară între granițele ei, să obstrucționeze libertatea de mișcare și să șubrezească statutul celor veniți din alte părți ale continentului. Orice om care muncește sau își face studiile în Occident știe foarte bine că numai o politică proeuropeană îl avantajează. Or, din cauza problemelor lui Liviu Dragnea & Co. Inc. cu justiția, PSD-ul s-a văzut obligat să ducă cea mai agresivă politică antieuropeană care s-a pomenit la noi: au căzut toate măștile, discursul iese din cutumele diplomației, nici măcar la nivel formal guvernul nu mai are o înfățișare civilizată – și a ajuns să fie ostracizat. Îi convine Diasporei ca PSD să aibă un scor bun la europarlamentare? Îi convine să fie reprezentată de PSD? S-a văzut pe 10 august cam care sunt sentimentele unei mari părți din ea, și nu mă gândesc doar la cei care au reușit să ajungă la București – e în Diasporă o stare de spirit pe care o cunoaștem cu toții.
Ei bine, acum PSD-ul a devenit, prin chiar discursul lui, inamicul declarat al Diasporei, dar în privința asta n-are de ales, trebuie să dea cu tifla Occidentului – așa cum atât de elegant știe s-o facă doamna Dăncilă. Riscul pe care și-l asumă e să creeze condiții asemănătoare celor din toamna lui 2014, când a ieșit Iohannis președinte. Principalul merit al lui Iohannis este că-i un om civilizat – ceea ce, recunosc, nu-i neapărat un avantaj în lupta cu agresorii statului de drept –, dar pentru Diasporă e încurajator, măcar avem un președinte cu vederi proeuropene. Iar dacă vor fi condiții asemănătoare celor din 2014, nu-i exclus ca efectul fițuicilor tricolore vârâte de poștă pe gâtul pensionarilor și consecințele infectării cu Antena 3 și RTV să fie anulate de un telefon primit de la Barcelona sau Milano, ori, mai știi?, poate chiar de o vizită în țară, că tot se apropie Paștele – un telefon sau o vizită ca o cură de detoxifiere. Și uite că iarăși ne punem speranțe în Diasporă. Pe 10 august am aplaudat-o, nu-i exclus să mai avem ocazia.
Multumesc pentru articol! Am fost si sint diaspora, in acelasi timp toata familia si prietenii din tara au votat asa cum le-am explicat (au simtit la buzunar inainte sa le explic eu ce si cum). Am mers cu trenul 1.5 ore sa votez, am stat la coada in ploaie, dar am votat. Vom scapa de hoti, sper doar sa scapam cu pierderi minime.
Telefonul sau vizita se vor intampla dar sunt la concurenta cu spalarea pe creieri non-stop de la tembeleziunile penalilor. Si, cel putin in cazul meu si al multora cu care am vorbit, nu castiga.
Cea mai mare prezență la vot a DIASPOREI s-a intamplat in 2014 la al doilea tur al prezidentialelor. Au votat atunci 377.651 de romani, dintre care doar 38.778 cu Ponta si 338.873 cu Johannis. Deci se poate !!!
Vreau sa spun prin comparatie cu alegerile europarlamentare din acelasi an 2014 cand in DIASPORA au votat 30.248 de romani
Ceea ce in procente inseamna , la nivelul lui 2014, o participare de 1% din DIASPORA la europarlamenatare si o prezență de 10% la prezidentiale. Su altfel spus ABSENTEISMUL cel atat de condamnat pe teritoriul national atinge in DIASPORA nivele situate intre 90% si 99%.
Bună ziua, sper ca se va putea vota si la Ambasada Romaniei din Australia, ca şi la Adelaide,Brisbane,Melbourne,Perth şi Sydney, precum şi mai departe, în Noua Zeelandă, la Auckland. Lista sectiilor se va publica până la 27 Aprilie. Mulțumesc domnului Vlad Zografi că ne ajută cu promovarea, cu cordialitate din capitala Downunder, Nineta Barbulescu ambasador
Clar ca bună ziua. Autorul portretează cu bun simț şi lucid situația din țară şi UE.
De ce nu se discută 2007- 2019, după 12 ani, acel „Aquis communautaire”, acele „principii normative” pe care se bazează Uniunea Europeană, pe care le-a semnat 2007 România la aderare, în spațiul public românesc zi de zi? Mofturi?
….”… Poate că pentru românii din țară miza europarlamentarelor nu-i limpede, sunt în discuție chestiuni îndepărtate, mai curând abstracte, cu consecințe vagi, dar pentru cei din Diasporă miza e concretă și importantă: în joc se află viitorul lor într-o Europă care riscă, prin aplombul demolator al naționaliștilor, să se divizeze și să închidă fiecare țară între granițele ei, să obstrucționeze libertatea de mișcare și să șubrezească statutul celor veniți din alte părți ale continentului. Orice om care muncește sau își face studiile în Occident știe foarte bine că numai o politică proeuropeană îl avantajează… „….
Ce se întâmplă cu „lucratării degajați” români, cu acei 433.000 români în UK după Brexit, după 22 Mai 2019?
De ce nu se folosesc în era digitală mai mult aptitudinile tinerilor care studiază în vest, al acelora care folosesc acum zi de zi limbile din țara de reşedință: franceza, italiana, spaniola, potugeza, olandeza, etc? Un fel de wikipedia.ro pentru ştiintele naturii (în special fizica, fizica cuantică şi astrofizica, mă pasionează cel mai mult) , pentru literatură, ştiințele umaniste, stiințele economice, etc. Acest patrimoniu comunitar european ştiințific, cultural şi umanistic poate înlesni, accelera însănățoşirea țării.
Nu ştiu cum putem crea (sunt peste 25 limbi „naționale/regionale”) acea „opinie publică comunitară europeană în societatea „civică” din fiecare regiune, oraş, țară din UE. Spiritul comunitar european e o condiție esețială pentru „integrarea” mai puternică în UE. Altfel iliberalii, izolaționiştii naționalişti devin tot mai numeroşi, obțin mai multe mandate în PE 2019, blochează UE.27 în momentul când „apărarea intereselor cetățenilor UE” (E. Macron la Sorbonna 2017 şi la Bucureşti) într-o globalizare tot mai accelerată este în interesul partenerilor UE.27.
România nu e în ZE, nu e în Schengen ……
Unioniştii PRO-UE din țară?
@ Kurt (06/04/2019 la 9:41)
„Ce se întâmplă cu „lucratării degajați” români, cu acei 433.000 români în UK după Brexit, după 22 Mai 2019? ”
Daca se intorc in tara, cu experienta pe care au capatat-o (profesionala si de viata) pot gasi de lucru.
Thales Romania (Bucuresti) vrea sa angajeze peste 1000 de IT-isti.
In constructii ca si in alte industrii, patronii cauta meseriasi.
Poate ca salariile vor fi mai mici dar si preturile in general, si in special la chirii / locuinte sunt asisderea.
De asemenea cred ca s-au obisnuit si cu capitalismul de afara capatand experienta (skills for research and find new jobs) in a cauta si gasi un nou loc de munca daca vrei (sau esti nevoit -lay off ) s-o faci.
Ar fi o treabă bună și ar înlesni însănătoșirea țării?
Am dubii. Românii tineri care au respirat aerul libertății la Londra, în vest, cu greu se supun regimului „jecmănitorilor”, acestei tradiții (autohtonă specifică) din adimistrația publică. Nu am uitat cum după 1990 „intermediarii” au făcut drum la București pentru a „plăti” la minister (FSN: nu ne vindem țara) pentru hârtiile necesare „lucrătarilor degajați” în vest. Românii au fost jefuiți de la început din 1990 de acești „jecmănitori” de la centru, de la București. UK a acceptat imediat 2007 „lucrători degajați” din România. La fel Spania, Italia etc (RFG a cerut 7 ani de carență pentru creșterea nivelului de trai în țara de origine, după 2014 românii au avut acces liber la piața muncii în RFG, azi sunt 630.000, deci nu s-au furat lucrătorii români 2007- 2014 de către cei din vest cum sugerează unele comentarii aici pe contributors!).
Industria 4.0 din țară ar putea plăti salarii bune ca în vest: de acord. Azi se caută fortă de muncă calificată în țară. Aceasta concurență pentru angajați duce la mărirea salariilor. E o treabă bună, fără indicații (proiect de țară denumit de unii aici) prețioase de la București. Fără un stat de drept consolidat nu văd cum sa ajunge la investiții masive în industria 4.0 în România. Azi investițiile strategice ocolesc România, ocolesc zona Mării Negre (căile ferate China- Rusia- Polonia-RFB, calea ferată Grecia-Serbia- Ungaria, conductele de gaz/petrol Kasachstan- Turcia- Grecia- Italia, etc). Infrastuctura română, statul de drept în primul rând, căile ferate, autostrăzi, etc, lasă de dorit.
In introducerea limbi engleze din clasa 5 sau 9 pentru științele naturii (fizica, chimia, biologia) văd o metoda de a depăși „decalajul istoric” al României față de vest.
Idei mai sunt.
@ Kurt (08/04/2019 la 10:22)
De la tatal meu am invatat ca atunci cand VREI (esti hotarat sau determinat cum se spune in engleza ) sa faci ceva , atunci vei actiona / lupta pentru acel ceva. Daca insa NU vrei sa-l faci vei gasi o MIE de motive sa nu-l faci.
In acest demers – de face acel ceva – nu trebuie sa intri in „criza de perfectiune” pentru ca vei pierde timpul degeaba.
Lumea este dinamica si daca tot despicam firu in patru avand totdeauna dubii, vom ramene in aceeasi stare.
Fiecare din noi are dreptul la opinie sa.
@David FK
Am avut parte de astfel de dascăli la sat, la oraș, la liceu și la facultate, care au făcut treabă bună în condiții cu totul mai dificile decât azi. Tinerii absolvenți au venit la școală, la liceu și la facultate (unde ne sunt azi asistenții excelenți de la politehnică?) și au predat cu tot elanul lor fără să țină cont (anii 1960-1972) de imprejurarile potrivnice (am făcut școala și liceul în limba maternă- nu prea am folosit manualele de literatură de la București). Nu am fost ținta unor atacuri violente ca colegii de la universitate /filologie (bătăi, șantaj, persecuție, închisoare).
Cred că era digitală oferă șanse mari tinerilor din tară. Azi cred că învățământul e baza unui viitor mai bun. Nu cred că mentalitatea din administrație și din serviciile publice se va schimba repede. Aici văd obstacolul major pentru tinerii care au studiat, au trăit în vest. Nu prea se mai acomodează cu mentalitatea balcanică al budgetarilor, nu mai acceptă să fie jecmăniți și jefuiți la fiecare pas în țară. Stiu ce scriu. Trei generații din familia mea au fost jecmăniți urât de noua administrație de peste munți care s-a instalat în Banat în vara 1919, au fost furați în acel secol care a fost sărbătorit cu cuvinte MARI. Ca tânăr stagiar m-a socat comportarea tovarășilor de “origine sănătoasa” la județ. Nu s-au schimbat prea multe după eliberarea din naționalcomunismul ceaușist în mentalitatea multor budgetari. De acord, azi trebuie pus mâna: “lucrul bine făcut” (K.W. Iohannis la începutul Președinției).
Vă vedem!
@ Kurt (09/04/2019 la 14:28)
Am inteles ca dupa unirea cu Romania „trei generații din familia mea au fost jecmăniți urât de noua administrație de peste munți care s-a instalat în Banat în vara 1919, au fost furați în acel secol care a fost sărbătorit cu cuvinte MARI.si „ca tânăr stagiar m-a socat comportarea tovarășilor de “origine ………..etc.
Apropo despre patriotismul local si ce rai sunt altii, dupa cum au scris unele ziare, cladirile din centrul Timisoarea sunt in proprietatea unor clanuri .
Credeti ca au venit politicieni si bugetari din alte zone ale tarii si i-au ajutat pe acesti sa devina proprietari ?
Daca aveti un raspuns dati-l scurt si clar asa cum ii sade bine unui neamt (dupa nickname).
Multumesc.
@David FK
Mentalitatea de „jecmănitori“ al noilor demnitari a fost prima impresia după 1919 nu numai în Banat, Transilvania, Bucovina. Sasul Gustav Zickeli (Editura Universitatea Cluj: Reschitza -12.02.109- Der Mehrzweckraum der Deutschen „Alexander Tietz“-Bibliothek erwies sich als zu klein, als der in Reschitza geborene Univ.-Prof. Dr. Rudolf Gräf, heute Prorektor der „Babeș-Bolyai“-Universität Klausenburg und Direktor des Forschungsinstituts für Geisteswissenschaften Hermannstadt, am vergangenen Donnerstagnachmittag, dem 7. Februar 2019, eine historische Begegnung mit seinen Landsleuten hatte. Hauptthema der Begegnung war die Präsentation der Buchveröffentlichung: Rudolf Gräf, Daniela Stanciu (Hrsg.), „Loyalitätswechsel und institutioneller Neuanfang. Die regionalen deutschen Minderheiten in Rumänien, 1918 – 1928”, Presa Universitar˛ Clujeană, 2018.
Nach einer Einführung durch den DFBB-Vorsitzenden folgte der Gast selbst, der über alle Autoren der Beiträge im Buch und über die von diesen behandelten Themata sprach. Er unternahm auch einen Exkurs zur Geschichte der deutschen Minderheit im Raum Groß-Rumäniens in den Jahren um 1918.
Über den Historiker sprach anschließend der ehemalige Journalist Titus Crișciu, der u.a. dessen Verbundenheit zu seiner Heimat unterstrich.
Zum Schluss der Begegnung ergriff Univ.-Prof. Dr. Rudolf Gräf einmal mehr das Wort und sprach über die Diffamierung der deutschen Minderheit seit einiger Zeit und über die geschichtlichen Tatsachen, die gegenüber den Fake News über die Rumäniendeutschen ins Feld geführt werden können, die in den verschiedenen Medien erscheinen, die aber auch von öffentlichen Personen vor allem aus dem Umfeld der Regierungskoalition verbreitet werden.) desrie amănunțit cum s-a întrodus sistemul de șantaj și încasarea de “contribuții” de către regățenii deveniți funcționari în Bistrița 1920. Sunt multe documente de citit în presa interbelică despre hoțiile regățenilor nou veniți. Minciuna și hoția e azi practică de guvern Bucureștean, în momentul “istoric prielnic” Președinția română UE 2019.
In Banat e mai simplu: expropierea șvabilor în martie 1945 pe baze”etnice”. Deportarea șvabilor și sașilor pe baze “etnice” în Ianuarie 1945 (Leagănul respirației, soarta tânărului sas de 17 ani, Oskar Pastior din Sibiu) în URSS, deportarea elementelor nesănătoase (chiaburi) din Banat în Iunie 1951 în Bărăgan (români, sârbi, șvabi, etc). Vânzarea cetățenilor evrei, sași, șvabi, etc. în Națiunea ceaușistă pentru Dolari, epurare etnică în naționalcomunismul autohton specific.
Nu cred că sunt fake news. Reality show?
@ Kurt (10/04/2019 la 11:00)
Nu mi-ati raspuns la intrebarea care v-am pus-o.
N-are rost sa continui discutia asta atata vreme cat continuati doar sa va ascultati peroratiile. Intoarcerea la „crastavete” din schita lui IL Caragiale este cea mai buna comparatie.
Cu cetatenii EU romani din UK, daca va fi BRexit, se va intampla acelasi lucru ca pt. toti cetatenii EU din UK. Oricum, orice reglementari ale UK fata de cetatenii EU vor fi guvernate de reciprocitate atata timp cat EU are un unic parlament si cat in parlamentul britanic mai exista lorzi.
M-da, aproximatia lui „cam asa” e mai degraba futurista sau science fiction. Dar una peste alta, orice stat doreste ca emigrantii sai sa fie precum diapora evreiasca. Adica loiala patriei mama pana-n panzele albe. Orice caine care ar latra-o, caravana diasporei sa treca mai departe. Sa nu se lase instigata sau deturnata de nimeni. Diaspora romaneasca are multe de invatat de la diaspora evreiasca. Privindu-l pe Dragnea, acesta spera, ca si Netanyahu, la un nou mandat pentru guvernele sale (cred ca ar urma al saselea!). Si el si Dancila si-au facut cumparaturi de imagine din SUA. Insa aceste doua personaje sunt niste diletante pe langa Netanyahu, care si-a cumparat imagine si de la Washington si de la Moscova. Petrecerea PSD se va termina in 2020, la alegerile parlamentare, cand avionul pilotat de Dragnea va ateriza fortat. Poate chiar mai devreme, motiv pentru care Don Livache va trebui sa aiba mereu la indemana parasuta…
Petrecerea PSD se va termina in 2020 doar daca noi o sa intelegem ca cele mai importante alegeri sunt cele parlamentare , din decembrie 2020 .
Altfel , ma tem ca se poate repeta situatia din 2016 , cand lumea ( vreo 2 .000.000 de alegatori din tara ) a stat linistita acasa …
Pentru ca le-o trasesem deja peste bot pesedeilor in 2014 , la prezidentiale …
Iar pesedeii sunt suficient de smecheri ca sa stie care le este interesul – unde sunt banii …
Si sa se intereseze – cu adevarat – doar de alegerile locale si – mai ales – de cele parlamentare …
Lasand impresia la alegerile din 2019 – cu valoare strict simbolica – ca sunt in deriva …
Cam cum au facut in 2015 – 2016 …
Stimate domnule Zografi, lipseste o piesa de teatru (Caragiale adus la zi) sau una rap, cu valente pop, care sa spuna lucrurilor pe nume, asa incat perceptia publica a ceea ce fac (si sint in stare sa faca) actualii guvernanti sa intre pe calea buna
„Bătălia pentru România…”
Mă tem că realist privind lucrurile nu este „bătălia pentru România” ci o bătălie a fiecăruia pentru supraviețuire. Am ajuns la nivelul de atomizare socială din perioada comunistă…
De 30 de ani trăim aievea în societatea distopică imaginată de J Saramago, în care cei care au căpătat controlul asupra resurselor au și puterea deplină asupra noastră, exacerbându-și fanteziile și frustrările pe seama cetățenilor priviți ca sclavi, care nu au alternativă la a se conforma voinței celor puternici.
Nu avem de acești 30 de ani speranța unei „soții” care să ne salveze în grup, conducându-ne spre normalitate, pentru că cei care nu și-au pierdut de tot vederea, ori cei care și-au recăpătat-o într-o oarecare măsură, deîndată au plecat, salvându-se pe ei înșiși. Ei constituie Diaspora…
Nimeni nu-i poate condamna… poate orbirea va dispărea cândva inexplicabil, așa cum a apărut, poate că totuși orbi fiind, vom reuși să ne organizăm mai bine și-i vom înlătura de la putere, unindu-ne, pe cei care ne umilesc astăzi…
„Cu umbre care nu sunt v-a întunecat vederea . M.E.”
Aveți dreptate. Atomizarea societății civice în Națiunea ceaușistă este moștenirea dezastruoasă care devastează până azi viața publică, încătușeaza spiritul civic dezlănțuit 1989. Televizorul „național” în mâna unor dobitoci și bandiți influențează pensionarii alimentați de la budgetul de stat. Dependența va dura încă câteva generații? PSD&ALDE văd un budgetul de stat o pradă sigură, cățeii „membri de partid” din instituțile publice la fel.
Nu văd soluții cu un „stat național unitar centralizat” și mentalitatea de jecmănitori la o mare parte a budgetarilor. Electoratul acceptă în număr de milioane cea ce vede, cea ce trăiește zilnic: minciuna politică și hoția demnitarilor. După 80 de ani 1939-1989-2019 fără un stat de drept fortificat, dup 50 de ani de dictatură autohtonă specifică 1939-1989 de la București, societatea civică e atât de puternic atomizată, amputată, deformată încât cei de la „centru”, cei de la cârmă la București își pot bate joc de o țară întreagă, fură ca în codru, mint la lumina zilei pe cei din țară și pe cei de la UE, așa cum o face „penalul patriot” Dragnea/PSD de prea mult timp fără un pic de jenă.
Structura statului unitar centralizat are influență asupra mentalității cetățenilor și invers. Mentalitatea locuitorilor crează „statul”. Un cerc vicios în momentul când tinerii părăsesc în număr de milioane țara.
Legatura cu diaspora ar putea înlesni, ar putea accelera însănătoșirea societății civice?
Ce avion o fi pilotand Liviu Dragnea si echipajul PSD? Intreb deoarece schimbarile de directie si inaltime ale aeronavei n-ar fi de mirare cu un Boeing 737 Max. Sau busolele alea or fi blocate pe Vest? Ei, da, in acest caz vociferatorii ar putea sa aiba dreptate: „Nu mergem spre Vest!”.
Bun articolul. Tocmai de asta mi-am luat un mic condediu de Pastele catolic pentru a ma deplasa in Romanica si a vedea care e spiritul in familie. Votul e singura directie pe 26 mai. Astept de 2 ani momentul asta.
Este bine. Poporul începe să se trezească şi să înţeleagă pe ce lume se află. Au trebuit să treacă 30 de ani pentru a constata începutul trezirii. Dar mai este, acum trebuie să ne răspundem la întrebarea: CE VREM în actualele condiţii internaţionale? Hai, românilor, treziţi-vă mai repede!
De obicei eram prezent doar la alegerile prezidentiale la alegerile romanesti in diaspora.
Noi, diaspora, nu prea avem ce lupta la alegerile pentru parlament. Avem doar sase parlamentari si PSD/ALDE nu are un cuvant de spus in privinta lor. Singurul lucru pe care il avem de decis este daca noii parlamentari vin de la PNL, USR, sau alte partide cu apetenta pentru stat de drept si democratie,
Insa eu unul recunosc importanta scrutinului de anul asta. Chiar daca nu am nici un interes pentru alegerile europene, o sa ma duc la urne pentru referendumul lui Johannis. Cineva trebuie sa puna piciorul in prag si sa puna capat hotiei generalizate din Romania. O sa ma agit sa aduc la vot si rudele din Italia carora nu le-au pasat de alegerile romanesti pana acum. Daca mai vor o sansa macar sa se intoarca la pensie in Romania, acum e momentul de pedalat din partea diasporei.
A ajuns Romania „dependenta” politic de diaspora si voturile ei ? Diaspora romanesca este imprastiata pe tot globul insa mai ales in Europa, ajungerea la o sectie de vot fiind de multe ori un efort substantial, sute de km parcurisi cu masina, bani pe combustibil si timpul investit, pt. cine si ce ? Nu este mai usor si mai comod ca romanii din tara pt care deplasarea la o sectie de vot este o plimbare, sa-si exprime masiv optiunile ? voturile diasporei, legitime si de dorit intarind numarul votantilor. Cu cat mai multi, cu atat mai bine.
Diaspora poate influneta prin comunicare cu cei din tara optiunile de vot, s-a vazut masiv la alegerile prezindentiale, la europarlamentare nu sunt convins ca va reusi. Aici nu mai este vorba de o persoana, este vorba de o lista, de partide, etc.etc. lucru mult „prea complicat” de explicat si de inteles mai ales a persoanelor din mediul rural pt care Europa nu exista.
La prezindetiale a fost usor, votati Johannis !! de ce ? e mai bun decat Ponta, a fost indeajuns ca oamenii sa fie scosi la urne.
In Romania se voteaza „dupa burta” , subiectiv si emotional nicidecum rational si un urma studierii inamanunt al vreunui program politic, conteaza persoana. Este un fenomen global care se poate observa nu numai in Romania. Putin oameni sunt dispusi sa compare programe politice, doar sloganurile avand trecerea necesara.
Explicarea programelor este preluat de presa si mass media aici fiind punctul de inflectiune, presa de loc independenta acordand sprijinul candidatului preferat de exponentii ei.
Din acest flux de informatii , bune, rele, votantului ii este tot mai greu sa aleaga, de multe ori el preferand sa nu se prezinte la vot. Acesta va fi efectul si la europarlamentare, la nivelul continentului, fapt pe care se bazeaza partidele nationaliste si eurosceptice. Aceste grupari vor castiga datorita neprezentei la vot la fel cum si PSD-ul din Romania va cauta ca prin aceleasi metode sa castige.
Stilizarea alegerilor europarlamentare, acordarea unei atentii sporite asupra efectelor pe plan national sunt exagerate, chiar daca PSD-ul va pierde, la nivelul tarii nu se va produce efectul dorit doar daca PSD-ul pierde masiv in continuare parlamentari. Acestia insa unde vor emigra, la partidul lui Ponta care nu este anti. PSD, este doar anti Dragnea si ce am avea de castigat, nimic, PSD-lui nu va fi eliminat din viata politica, acesta fiind de fapt obiectivul principal, inlaturarea sa de la putere.
Oamenii nu pot compara decat ce li se ofera.
Partidele nu ofera programe sau doctrine, asa ca nu au ce compara.
Singura exceptie este PSD, care a pus in centrul viziunii sale economice bazaconia lui Socol care spune in esenta ca daca primesti mai mult decat ti se cuvine, va fi bine pentru toata lumea. Seamana cu promisiunile comunismului? Da, nu intamplator.
Eu am facut exercitiul asta si am observat ca in afara de PSD si PMP niciun alt partid nu afiseaza o ideologie politica.
Pro-Romania de exemplu afiseaza o pseudo-viziune politico-ideologica de o aiureala maxima. Plus ofera o lacrimogena viziune extatica, PNL are o „viziune” pe 40 de pagini, cu de toate pentru toti samd,
Pai, daca singurul care ofera o viziune clara (complet distructiva si imbecila, dar asta e alta discutie), este PSD (in afara de PMP, dar acesta e prea mic), e clar ca oamenii nu compara ca nu au ce, nu ca nu vor.
Ce le costa pe partidele de mai sus sa scrie 2 paragrafe de pozitionare politica, puse pe o biata pagina de web? Mare branza ar fi! Ori nu stiu nimic, ori nu vor. Altfel nu imi explic,
Am ajuns la faza in care il asteptam pe Superman.
Dupa mine, la originea situatiei urate sta incapacitatea partidelor politice de dreapta liberala de a folosi mecanismul democratic pentru a schimba situatia (micile smecherii gen cumpararea websiteului nu se pun, sunt copilarii). PSD isi trimite reprezentanti la televiziunile adversare, ca sa asigure adversarii si nehotaratii ca nu sunt niste monstrii. Face opozitia asa ceva? Nicidecum. Fraieri.
Folosirea mecanismului democratic este o chestiune rupta din Iad, nu din Rai, Mecanismul democratic asigura formarea si supravietuirea unui stat liberal doar daca este folosit in modul mizerabil in care si adversarii statului liberal il folosesc.
Alegeri = ii sustii pe ai tai, ii lovesti pe ai adversarului, ii convingi pe nehotarati; totul e permis.
Asta e regula jocului, mizeria. Dar aceasta mizerie electorala asigura bunastarea.
Dreatpa (liberala) romaneasca se autosatisface. Si cum dreptacii din convingere sunt mult mai putini decat stangistii cozi de topor, vedem rezultatul la mai toate alegerile.
Castigarea alegerilor, de catre orice partid, nu tine de Kant si Hegel ci de Goebbels.