vineri, august 12, 2022

Bătălia pentru România

Aproape tot ce se întâmplă de doi ani și ceva încoace era perfect previzibil din momentul în care PSD a câștigat alegerile parlamentare. Dacă în locul lui Dragnea s-ar fi aflat șeful unui clan de interlopi, bine sfătuit de avocați și consilieri, la fel ar fi acționat. Am asistat la o bătălie în care strategia și tactica unuia din combatanți sunt limpezi, consecvente și, trebuie să recunosc, foarte abil puse în practică. Există totuși două aspecte în privința cărora aș fi ezitat să fac previziuni ferme.

Primul se leagă de PSD: n-aș fi fost sigur că practic întregul partid va fi controlat autoritar de clanul Dragnea. Demiterea comică a două guverne, certurile cu Gabriela Firea, plus alte mici (aparente) scandaluri – nimic din toate astea nu pare să-i fi șubrezit tronul lui Dragnea. Unitatea partidului în jurul conducătorului are trei explicații: procentajul extrem de ridicat al fruntașilor PSD care au motive să se teamă de justiție; coruperea unei rețele enorme de oameni influenți, de la primari de comune la parlamentari, care au fost tentați cu tot felul de privilegii – aici Dragnea e maestru; și, în fine, inerția complicității – dacă și-au urmat masculul alfa atât de departe în distrugerea justiției și a statului de drept, e riscant pentru pesediști să iasă din rând. Așa se face că Dragnea are la dispoziție o armată politică suspect de obedientă, din care, jucând inevitabil pe cartea naționalismului, a selectat pentru cercul apropiaților cadrele urât mirositoare moștenite de la PRM. Liviu Dragnea susținut de Codrin Ștefănescu – ce imagine poate fi mai clară pentru situația în care a ajuns partidul! Și ce iluzii ne-am fi putut face când încă din campania pentru parlamentare Dragnea își bătea joc de Bruxelles și bruxellezi? Știind că nu-i poate fi decât ostilă, nu pe Europa a pariat Dragnea, ci pe eventuala indiferență a lui Donald Trump față de corupția de la noi. Din momentul când a câștigat alegerile, PSD era condamnat să devină un PRM umflat cu steroizi. Chiar dacă nu toți membrii importanți ai partidului sunt încântați de sictirirea Europei, chiar dacă nu vor neapărat să ducă distrugerea până la capăt, chiar dacă nu-i exclus să aibă o urmă de bun-simț, chiar dacă se simt ușor jenați de flagranta neinteligență a doamnei Dăncilă, chiar dacă înțeleg cât de cât ce se întâmplă și mai ales ce ne așteaptă, rămân încolonați și ascultă de ordinele lui Dragnea. Ei bine, deși era posibilă, n-aș fi pariat în decembrie 2016 toți banii pe varianta asta. În situația dată, armata PSD, însoțită zgomotos de aparatul ei de propagandă, nu mai are de ales – va merge până la capăt.

Al doilea lucru pe care n-aș fi pariat fără ezitare e diletantismul opoziției. Președintele Iohannis a intrat în lungi eclipse când ni se demolau cărămidă cu cărămidă justiția și statul de drept, făcându-și calcule greu de înțeles – și, mi-e teamă, perdante –, asta presupunând că și-a făcut vreun calcul. Nici partidele de opoziție n-au fost prea dibace. Văzând că o parte din populație reacționează la enormitățile comise de clanul Dragnea, ele s-au mărginit la a se alătura manifestanților, strălucind în arta de a-i convinge pe cei deja convinși și ignorând procentajul imens al cetățenilor indiferenți față de tot ce ține de justiție, stat de drept și morala din viața publică – oameni care nu s-au obosit să iasă la vot și n-ar reacționa decât la prăbușirea nivelului lor de trai. Recunosc, mi-am făcut iluzii: m-am gândit că opoziția își va crea, după model britanic, un guvern din umbră compus din specialiști repartizați fiecărui minister, care vor ține periodic conferințe de presă analizând cu date concrete acțiunile guvernului Dragnea, răspunzând întrebărilor puse de jurnaliști incomozi, formându-se astfel și călindu-se în vederea viitoarei guvernări – obligată să fie miraculos de bună. Și dând încredere alegătorilor că știu și pot să conducă ministere. Acea masă de indiferenți la orice ține de morală poate fi trezită numai dacă o convingi că ești în stare să administrezi bine țara, că reprezinți singura soluție de a ieși din mizerie. Cu alte cuvinte, opoziția m-a dezamăgit prin lipsă de realism și seriozitate, prin alegerea constantă a soluției facile.

De doi ani și ceva avem mereu impresia că ne aflăm în punctul critic și explozia e iminentă – dar deznodământul pare să fie mereu amânat. Unii dintre noi, cei mai mulți, pesemne, nici măcar nu-și dau seama că e în curs bătălia pentru România. Tactica PSD constă acum în deversarea unui torent de minciuni grosolane la care opoziția răspunde palid. Li se spune mai nou fake news – asta le dă parcă un aer de onorabilitate, adică sunt totuși news. Armata PSD e bine organizată și acționează după o strategie și o tactică abil puse la punct. Oricât m-aș feri de cuvinte mari, e într-adevăr un moment dramatic. Singura șansă ca bătălia să nu fie pierdută e coagularea imediată a rezistenței. Și îmi închipui rezistența ca pe un creier colectiv care poate găsi prin eforturi individuale coordonate soluția de a opri marșul armatei PSD. La asta ne obligă expresia lui Victor Rebengiuc din clipul formației Taxi.

Distribuie acest articol

42 COMENTARII

 1. O corectie mica: „Dacă în locul lui Dragnea s-ar fi aflat șeful unui clan de interlopi…” -> „Dacă în locul lui Dragnea s-ar fi aflat alt șef al unui clan de interlopi…”

 2. Si timpul „rezistentei” a cam trecut. „Rezistenta” s-a dovedit neputincioasa in a bloca cursul acesta dezastruos pe care a fost plasata Romania. Exact ca in fotbal, unde tactica defensiva duce in final la pierderea partidei. Cat despre PSD si acolitii sai, forta lor vine din slabiciunea partidelor care se presupune ca reprezinta opozitia. Ca si din slabiciunea societatii romanesti in fata celor care o agreseaza.

 3. imi vine n minte tabloul lui Bancila, rascoala din 1907, cu taranul in izmene fugind (disperat) printre muribunzi si cadavre.
  1. in 1990 arhhitectura statala comunista a ramas aceeasi, si a achimbat eventual numele. militienii au devenit politisti, securistii sereisti, magistratii bolsevici s au transformat in democrati etc.
  2.cind structurile mai sus mentionate sint mituite si cumparate (salarii si pensii speciale) ele se transforma n aristocratie bugetara, iar pentru a si mentine privilegiile (atribuite, nu meritate) pupa n fund partidul si conducatorul.
  spuneti mi va rog cum poate taranul in izmene al lui Bancila infrunta trupele inarmate ale jandarmeriei ?

 4. Desi sunteti fizician ignorati palidele resurse financiare ale opozitiei precum si blocada cvasi totala a mass mediei traditionale. In plus europarlamentarele vor configura o baza adecvata de negocieri si ar exista timp pentru ca observatiile dvs sa devina realitate. Victoriile lui Dragnea il costa nervi si resurse mai imputinate si multi „tovarasi” asteapta la cotitura dupa schema aplicata Ceausestilor !

 5. buna ziua,
  agreez, apreciez ;
  – eu am avut primul mare șoc parcă prin 2015, văzând dreapta unită cu stânga, prin mâinile ridicate împreunate ale lui crin si victor-viorel, pe stadionul principal, umplut de slugi aplaudace ! nu-mi credeam ochilor, imi dădeam palme ! de atunci am zis că totul va fi posibil în acest bazar, pe care unii îl numesc țară…totul înseamnă de fapt anii 55-60 în care ne-a întors aceaștă gașcă penală, ce se vrea numită partid…lipsesc doar arestările în miez de noapte cu pistolul la cap și deportările cu domiciliu forțat…. sub aspectul mentalităților si activității, fără slugărnicie, trafic de influiență și corupție nu se mai mișcă nimic…de 2 ani țara stă pe loc pentru ca tâlharii să fie salvați, apoi albiți , si puii lor să le ia locul, intru veșnicia corupției pe aceste meleaguri frumoase, păcat ca-s locuite !!!!!!
  – în aceste condiții, de ce n-a mai iesit masa in strada ???( exceptie- magistratii, adr ei nu sunt o masă)
  – mai cred ca forma de organizare a politicii in partide a fost, este si va fi un izvor nesecat de coruptie, peste tot in lume …aici trebuie o schimbare radicala, poate cu luarea in considerare mult mai mult a opiniilor generale din referendum-uri – cand opinia rezultata dintr-un referendum va fi lege, atunci lumea va veni la vot , cu mic cu mare….nu va sta la telenovele, pt ca vor dori si vor simti cu adevarat contributia lor la legislatie ! poate tehnologia actuala va rupe incet paienjenisul coruptiei vesnice…

  • Dreapta se mai uneste cu stanga si prin alte parti. La noi nu exista dreapta si stanga, pentru ca toate „partidele” fug de idelologie cat pot. Ori, o grupare fara ideologie nu-i partid.

   Nu din structura democratiei bazate pe partidel politice provine marasmul de la noi, ci din alinierea tuturor grupurilor care se auto-denumesc „partide” exclusiv la polul extremei stangi.

   Orice societate este nevoita sa treaca printr-o perioada in care populatia se convinge de dezastrul provocat de orice alta oranduire in afara celei liberale. Asta, pentru ca doctrinele extremei stangi (marxism, socialism) si cele ale fascism/nazismului sunt extrem de atractive, spun lucruri pe care toata lumea vrea sa le auda.

   La iesirea din comunism, Romania s-a infipt intr-o perioada socialsta din care inca nu a iesit. Prin urmare, Romania trebuie sa se convinga mai inatai ca socialismul duce la ceva gen PSD, nu la bunastare.

   Daca insa vedem iesirea din socialism ca fiind o societate fara partide, acest lucru nu este posibil decat prin partidul-stat (comunism, fascism, nazism). Cu toate dezastrele pe care le stim din istorie.

   Vreausa spun ca iesirea este una singua, trecerea prin suferinta pentru a ne convinge de unicitatea solutiei democratiei liberale reale pentru bunastare. Nu este un a fericirii generale, dar noi ne incaptantm sa gasim o oranduire ca in basme. Care, evident, doar in basme exista :-)

 6. Cum adica „Dacă în locul lui Dragnea s-ar fi aflat șeful unui clan de interlopi”?
  Dragnea ESTE seful unui clan de interlopi: Partidul salvati detinutii aka PSD

 7. De putin timp, am recitit notele pe care le-am scris intr-un fisier-jurnal, imediat dupa publicarea rezultatelor la alegerile parlamentare din 2016. Textul spune fara dubii ca, la acea data, devenise evidenta intrarea Romaniei intr-o perioada de restauratie neagra. Se vedea clar ca ALDE, PNL si UDMR isi vor aduce contributia la aceasta degradare. Se vedea clar ca Traian Basescu se va alatura, pentru a-si salva de puscarie neamurile si amanta. DAR: sub nicio forma, nu se imagina si nu se putea imagina DIMENSIUNEA dezastrului actual. Cine sustine ca si-a imaginat dimensiunea acestui dezastru, minte grosolan.

 8. Totul a fost posibil pentru ca mafia psd si alde se bazeaza pe un grup de judecatori corupti sau santajabili, aflati in solda mafiei.
  Daca justitia si-ar fi facut datoria, marii corupti si marii infractori ar fi fost arestati pentru foarte multi ani, iar averile le-ar fi fost integral confiscate.
  Daca marii corupti si marii infractori ar fi fost in puscarie, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, nu ar mai fi avut cine finanta si organiza indobitocirea electoratului, nu ar mai fi avut cine finanta si organizat fraudarea alegerilor.

  • Nu ar fi schimbat decat o gashka cu alta.

   Sistemul nostru politic este imbolnavit de ideea ca partidele nu trebuie sa propuna nicio solutie politica, de ideea falsa ca politica e rea si adminstratia e buna. Idei care de fapt stau la originea statului toalitar si la acesta conduc.

   Sa fim obiectivi: credeti ca oricare din partidele actuale, pus in situatia de a avea mahoritate parlamentara absoluta nu ar incerca sa-si salveze penalii? Cine imparte, parte isi face.

   Dar de ce a ajuns un singur partid sa fie majjoritar? Pentru ca alegerile nu au avut loc niciodata in conformitate cu preferinta pentru o solutie politica, ci in conformitate cu o (inchipuita) indemanarea administrativa si cu o (iarasi inchipuita) curatenie morala a partidelor de pe liste.

   Lupta cu coruptia nu o duce justitia, justitia lupa cu incalcarea legii. Lupta cu coruptia o duce legea. Legea trebuie sa o faca partidele, nu ca in prezent fractiuni cu personalitate juridica ale fostului Partid Comunist Roman.

   Avem de ales:
   a) un partid care sa reformeze statul intr-unul liberal – trebuie sa fie un partid politic cu acest scop declarat, explicat si bine planificat
   sau
   b) o dictatura de stanga urmata de una de dreapta care sa o corecteze si apoi sa organizeze o noua ordine constitutionala.

   Asta ne arata istoria, societatea, Si logca.

   Ar mai fi o a treia alternativa, totusi: aceea a inghetatii pe margine prapastiei pentru multe decenii. Moarte lenta.

   • Câteva generații de sacrificiu pentru soluțiile de loc imposibile descrise de dvs?

    Dictatură de stânga (Natiunea ceaușistă uitată) ca în Bielorusia/Minsk, Venezuela?
    Dictatură de dreapta (Antonescu uitat) ca in Ungaria (Horty, Orban) , Polonia (Pilsidski, Kacsinski)?

    Eliberarea din dictatură 1989 a estului Europei nu duce la bunăstare belșug și prosperitate ale locuitorilor în statele „naționale” născute 1918 / sau 1945?
    Duce la „iliberalism- democrații originale naționale”?

    Tărișoara, plânsete ….

 9. Foarte buna si completa analiza. Mai cu seama critica facuta opozitiei. O opozitie amatoristica, combaterea oricaror masuri guvernamentale in domeniul economic, chiar si acelora agreate de majoritatea populatiei !?! Sa te declari impotriva cresterilor salariale si a cresterii pensiilor mi se pare o prostie monumentala ! Si sa tot spui „n-au de unde” si apoi ei sa aiba !? Lasa-i sa faca si daca nu reusesc lasa-i sa-si rupa gatul si profita atunci ! Ca si acuzatiile absurde, gen „Teodorovici agent rus” doar pentru ca respectivul ne reprezinta in calitate de ministru de finanta intr-o banca a fostului CAR infiintata in … 1970 !!! Sau atacurile fara sens la adresa politicii economice promovate de Prof.Socol caruia, cel putim deocmdata, „i-a iesit ” totul ! Si grija de ‘bietele” banci care, vezi Doamne” vor saraci sau vor pleca abandonand ciolanul numit Romania !? Sigur, derapajele guvernantilor in problemele de justitie trebuie combatute dar nici „economicul” nu trebuie neglijat. Abordat realist, profesionist. Doar asa s-ar mai putea reduce (opri?) emigrarea spre salarii mai bune in Occident a sute de mii de tineri. Modelul englez – de „cabinet din umbra „- pe care ni-l prezentati e o idee buna. Sa vedem si noi pe cine am putea vota, care le-or fi ideile (personal nu l-as vrea pe Dl Citu la finante si nu din motive „estetice”). Pana la urma si „europarlamentarele” si chiar si „Prezidentialele”in regimul nostru constiutional sunt doar o pregatire pentru marea batalie de la „parlamentarele” din 2000. Si atentie, timpul e scurt !!!

 10. Batalia intre cine si cine ? intreg scenariul se poate compara mai mult cu un razboi de rezistenta in care forte dispersate incerca intr-un mod haotic sa rapuna adversarul insa fara nici un rezultat concludent. Este un un „razboi” de uzura si vom vedea cine va rezista insa nu intrevad nici un semnal de schimbare majora pe scena politica romaneasca. Societateta inca nu a ajuns la punctul „de fierbere” cele cateva actiuni razlete fiind doar impunsaturile unui tantar in pielea elefantului. Fiti convins , cel putin jumatate din romani sunt multumiti de regimul Dragnea si nu au nici un motiv sa-l combata cu vehementa necesara, atunci despre care batalie vorbim ?

 11. Daca Romania ar fi sa fie vreun fel deosebit de branza, probabil ca procesul de coagulare ar avea ceva sens. Milioanele de hectolitri de lapte branzit dea surda ar putea deveni, pesemne, printr-o coagulare desteapta, specialitatile rafinate cu mare cautare la export.
  Abuzul lingvistic prin care coagularea, ca inchegare-precipitare a elementului rezistent dintr-o masa amorfa, da sensul unei iluzii triste. O ironica replica la gluma populara cu „putini au fost multi au ramas”. Asa se face ca, atunci cand cand ne este mai greu, punem de o coagulare.
  De ce nu aducem in discutie cristalizarea? De ce nu suprasaturam solutiile homeopate cu principii active si de ce nu catalizam „fuziunea la rece”? Probabil ca e trendy sa o coagulam asa, caldut-caldicel. Punem apoi un pampers peste coagul si gata, totul s-a rezolvat: mama nu se supara, funduletul nu se uda si nici canapeaua nu se pateaza.

 12. „Aproape tot ce se întâmplă de doi ani și ceva încoace era perfect previzibil din momentul în care PSD a câștigat alegerile parlamentare.”

  Era perfect previzibil în 13-15 iunie 1990, după mineriadă, când a devenit evident că membrii din rândul al doilea ai PCR și ai Securității au preluat puterea, constituind ceea ce în scurt timp a devenit cleptocrația care s-a consolidat de-a lungul anilor.

  Aceasta era singura direcție către care puteau evolua lucrurile. Pentru a nu exista surprize…
  Din punctul în care ne aflăm regimul-marionetă Dragnea nu poate merge decât într-o direcție, către un regim autoritar și subordonarea politică a justiției.
  Iluzia că un regim autoritar nu va fi acceptat de către populație este…doar o iluzie. În Rusia, ori Turcia, cetățenii sunt încântați. În România PSD este partidul cu cei mai mulți susținători, d-na G Firea este persoana care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Capitalei etc.

  Nu este decât rodul manipulării bine făcute, care funcționează eficient. Pentru că e finanțată cu bani mulți. Furați [inclusiv] de la mine.

  • Tinerii părăsesc țara, emigrează în vest, peste o sută de mii fiecare an. E prea grav ce-a ce scrieți.

   Iliescu/FSN: nu ne vindem țara înseamnă de fapt: furăm tot ce e de furat în România, toate terenurile, clădirile, utilajele din industria de stat au fost furate și au ajuns in mâna “băieților deștepți (PCRiști, securiști, hoți, tâlhari, ticăloși)”. In această “democrație originală autohtonă specifică” FSNistă/PSDistă se scufundă viitorul țării. Altfelitatea României proclamă Lucian Boia ….

   Acuz “intelectualii grei” de la București, fruntile plecate de ieri, de tăcere apăsătoare în naționalcomunism și complicitate tăcută azi.

   In cabina de vot 2019/2020 se decide soarta țării, a tinerilor ….

 13. Absolut de acord!
  Nu este observația mea, cineva înaintea mea a emis-o, și anume că politicienii puterii au un lider care livrează ce grosul își dorește, și unde nu livrează stă bine cu justificările și joacă cartea zăhărelului ca să nu le vină idei că maurul și-a făcut datoria și este dispensabil; de cealaltă parte sunt fix două probleme mari: 1. suspect de mulți politicieni ai opoziției (PNL, PRO România, chiar și PMP) își doresc ceea ce Liviu Dragnea livrează și 2. opoziția nu are, din motivul 1, un lider real și priceput.
  Energia impresionantă a străzii, care a irumpt în tot anul 2017, culminând cu acel februarie care a scos în Piața Victoriei o jumătate de milion de oameni, apoi cu februarie 2018 și, mai ales, cu epicul august 2018 nu a fost preluată nici de Iohannis, nici de opoziție. Și s-a stins.
  Așa că astăzi dulăii puterii se simt liberi, de exemplu, să consume din carnea lui Kovesi și nu mai este nimeni să le dea peste bot. Și au planuri tot mai mari pe seama justiției, în continuare. Românii au obosit să iasă în stradă.
  Dar apele calme sunt adânci, iar câinii care nu latră au mușcătură mortală. Dacă proverbele acestea mai spun adevărul, probabil că românii vor mătura actuala putere de pe scena politică în 2019 și 2020. Aceasta e ultima speranță.
  Dacă nu, oameni buni, să ne pregătim pentru scenariul Ucraina. Și nu este nici o urmă de glumă aici.

  • Ar fi de preferat sceanriul algerian decat cel din Ucraina. In Algeria acum, intreaga populatie se razvrateste impotriva clicii clanurilor, ale armatei si ale politicienilor corupti. Modelul politic algerian este similiar celui romanesc insa algerienii, mai als tinerii au inteles ca trebuie sa-si recucereasca tara. Din Romania tinerii pleaca , este mai comod si simplu, aparteneta la UE dand aceasta posibilitate. Tinerii alegrieni nu sunt primiti in UE, din nevoie si disperare ies pe baricade. Din acest punct de vedere Algeria are o sansa pe care pt Romania actualmente nu o intrevad. Romania este tara pensionarilor, a bugetarilor. a celor asistati, restul sunt considerati prosti, fraieri, sustinatori ai politicilor neoliberale chiar marxiste. Atunci unde ramane batalia, suntem in „razboi” insa nimeni nu doreste sa participe !!!

   • @Ursul Bruno
    După alegerile parlamentare din 2020, dacă oportunitatea de a reda României demnitatea europeană este ratată, mai poate fi „scenariul algerian” posibil?
    Aceasta este întrebarea, de aceea am pomenit de scenariul ucrainean.

    • Scenariul alegerian este si acum posibil insa romanul prefara altceva decat sa-si recastige tara. De ce sa asteptam pana in 2020 ? ca vor fi algeri ? alegerile romanesti sunt o farsa,mass media este in mana PSD-lui, mass media prin care poate influenta aceste alegeri, cozile te topor si mercenarii puterii guita seara de seara.
     Chiar sunteti convins ca in 2020 se vor intampla miniuni ?
     Daca pana acum nu se simte dorinta de schimbare de ce s-o simtim in 2020 ? pana atunci PSD-ul va capusa tara complet, ghinon Romania.

 14. EXCELENT articol, dar, CINE il citeste? Cu siguranta, nu aceia care au ramas acasa si care n-au avut habar de pericolul reprezentat de Dragnea-PSD. Oare acum au habar? Daca ne luam dupa reactiile din prezent ale majoritatii populatiei, s-ar zice ca in afara de VACANTE, TAIEREA PORCULUI si NUNTI/BOTEZURI nu le pasa de altceva. Ne mai luam si dupa ceea ce s-a intamplat pe vremea comunismului, cand de bine-de rau i se asigura populatiei un loc de munca, dar ce nivel de trai! ! si, ajungem la concluzia ca pentru cei mai multi FIE PAINEA CAT DE REA, TOT MAI BINE-N TARA MEA. Sau, si mai exact CAPUL CEL PLECAT SABIA NU-L TAIE. Dar daca-l taie, ca multe s-au schimbat pe lumea asta? Probabil ca cei mai multi vor astepta sa vada: oare taie Drgnea capete, sau numai promite ca o va face? Si cum tot am fost sub turci, inchei: HALAL, BRE, ce mai popor!

 15. Imaginarul individual sau de grup restrans zamisleste uneori monstri. Da, va fi o batalie electorala a romanilor pentru Romania, in urma careia establishment-ul si statu-quo-ul se vor schimba. Este evident ca narativele politice nu mai au nicio legatura cu realitatea. Probabil culorile politice ale presedintiei si guvernului vor redeveni aceleasi (ca in SUA) sau se vor schimba intre ele, comparativ cu situatia actuala. Blocajele institutionale au devenit amenintatoare pentru perspectiva Romaniei nationale, ceea ce este inacceptabil. Este de neadmis ca globalismul sa se insinueze in democratia binara a sistemului politic, care este impartit in putere si opozitie, si sa transforme acest raport intr-unul destructiv, care sa permita luarea in stapanire de catre cercuri endogene sau exogene ostile (cf. divide et impera).

 16. Cred că explicația cea mai simplă e și cea mai plauzibilă, iar explicația cea mai simplă este că #rezist e o minoritate. Opoziția politică, și așa poluată cu profitori, infiltrată de cozi de topor și golită de mesaj, intuiește că nu are șanse reale la alegeri (cu atât mai puțin la viitoarele alegeri “organizate” de PSD). Trebuie să ne așteptăm la o demolare accelerată a democrației în România, pentru simplul fapt că nu există o masă critică dispusă să o apere. Omul sfințește locul, iar suma oamenilor sfințește țara. Tristul adevăr e că astăzi românii sunt o populație, nu un popor.

  În acești doi ani, s-a creat totuși în România ceva ce, sincer, nu credeam să văd: s-a înfiripat o cultură a protestului, s-a lipit acel firișor rupt cu brutalitate la Mineriade. Câtă vreme putem păstra și cultiva protestul activ, nu e totul pierdut. Dar flacăra se stinge cu fiecare nemernicie pe care pesediștii o pun la cale și care rămâne nesancționată în stradă. Trebuie să ne regăsim acea conștiință care a făcut ca în 1989 să se strige “Libertate”, pentru că suntem pe cale să pierdem ce am câștigat atunci.

  Și mai lipsește ceva opoziției: un lider care să poarte mesajul. În timpul protestelor din 2017, #rezist s-a distanțat hotărât de orice asociere cu politica. Dar trebuie să acceptăm că totul în aceste zile este despre politică. Fără un lider (și nu mă refer aici la vreun alt “tătuc providențial”), rezistența nu are șanse în fața tăvălugului hiperorganizat, instituționalizat, al borfașilor. Suntem dincolo de “point of no return”, borfașii nu vor mai ceda fără luptă. Putem să-i hărțuim, dar timpul este de partea lor. Fără o mișcare politică vie, care să mobilizeze constant opoziția în instituții și în stradă, în curând vom avea mâinile legate. Și atunci chiar va fi prea târziu.

 17. Mafia psd si alde se bazeaza pe un numar de judecatori corupti sau santajabili, aflati in slujba sa.
  Daca Justitia si-ar fi facut datoria si i-ar fi arestat, pentru multi ani, pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, daca le-ar fi confiscat integral averile, astazi nu ar mai fi avut cine finanta si organiza indobitocirea electoratului, nu ar mai fi avut cine finanta si organiza fraudarea alegerilor.

 18. Din pacate batalia pentru Romania e deja pierduta. Chiar sa castige opozitianalegerile in 20 20, desi nu prea cred, toate institutiile vor g\fi deja ale PSD, economia va fi vraiste… Desi planul pare sa fie scoaterea din UE si apropierea de Rusia. E clar ca pentru tot baronetul transpartinic din Romania apartenenta la UE nun are nici un farmec daca vine la pachet cu justitie independenta si alte mofturi din astea.

 19. Batalia pt Romania , pt democratie sa pierdut din momentul in care un condamnat penal a votat o lege , n-are importanta care lege dar principiul de drept al legii a fost incalcat. un infractor nu face si nu voteaza legi..

  Ce spirit emana o lege facuta si votata de un condamnat penal ???????? este legea opozabila unui om cinstit si onest ??? raspunsul meu este NU

  toate astea sa intimplat cu concursul asazisilor judecatori care au validat acei infractori in parlament … bravos

  game over cu batalia, scapa cine poate sau se rade tot sistemul de justitie

 20. Cum spuneam după alegerile din 2016 și cum am mai spus-o de vreun miliard de ori de atunci, victoria psd e o catastrofă. Voiam să mă înșel, dar știam exact ce vor face pentru că știu cine și ce e psd.
  Mulți, se pare, au preferat să se îmbete cu apă rece, mulți refuză și acum să conceapă că ăsta e un partid de infractori care, în plus, sint și trădători, cu sforile la Moscova.

 21. Situația e dramatică și rezistența obosită de ani de proteste fără efect. Răspunsul la dezastrul politic e tot politica. Din păcate, electoratul (din care cel puțin un sfert a fost cumpărat cu măririle de salariu ale bugetarilor) indiferent la chestiunile care țin de stat de drept, morală și justiție, e la fel de indiferent și față de explicațiile economice. Lui îi ajunge să i se dea. Nu știu ce vă face să credeți că ar asculta cu interes lămuririle unui guvern din umbră. După exemplul dumneavoastră, eu n-aș paria pe asta.

 22. Daca vreti sa dati „Batalia pentru Romania”, nu acaparati Romania ca fiind numai a voastra, a celor ce va aplaudati.
  Si cei care mai iasa din rind cite putin, plictisiti de monotonie, tot pentru Romania se zbat.
  Dar, deh, daca vreti doar Romania voastra, liber la slogane.

 23. Da, de acord, este trist ce se intampla azi in Romania. Dar principala cauza, in opinia mea, este justitia. Nu legile, nu oronantele, nu parlamentul, nu guvernul, ci justitia. Sa ma explic: toate acestea nu sunt perfecte, pot exista si neajunsuri, lipsuri, omisiuni, etc, etc. De fapt cred ca ele tot timpul sunt perfectibile, dar fara o justitie ECHITABILA si INDEPENDENTA totul se prabuseste. Caci dreptatea este principiul fundamental intr-o democratie. Iar dreptatea nu se poate face cu o justitie, corupta, servila si non-independenta. Primul lucru pe care autoritatile unui stat trebuie sa-l faca pentru a avea succes in lupta cu coruptia este sa o elimine din corpul celor ce judeca coruptia. Or aici nici puterea, nici opzitia nu au facut nimic. Nici Kovesi, nici Iohannis, sau Orban, nici Barna sau Ciolos n-au scos un cuvant. DE ce? Simplu, pentru ca justitia era vazuta ca o arma politica de ambele tabere, unii o foloseau ca sabie, altii ca scut, dar numai indepebdenta nu era. Ambele tabere s-au ocupat doar de justitie, unii ca sa-l infunde pe Dragnea, ceilalti ca sa-l scoata basma curata. In loc sa se bata politic, au ales terenul sau curtea justitiei. Iar justitia s-a prostituat, fie pentru functii, fie pentru alte sinecuri, ca salarii speciale, pensii speciale, premii, onoruri, notorietate, etc, etc. De aceea basmul cu referendumul justitiei nu mai prinde la romani. Pentru ca el nu se refera la justitie, ci la Dragnea si dosarele sale. Obstinatia pentru condamnarea lui Dragnea orbeste opozitia si pe presedintele Iohannis. Cand iese sa citeasca un nou comunicat, cu pauzele acelea rare, de parca ar citi unor copii retardati, stiu dinainte aproape tot textul, ca sintetizat suna asa: jos Dragnea, Jos Dancila, jos PSD. Restul e umplutura. Singurul mod in care putea sa-l infranga pe Dragnea, era cel politic. Dar asta necesita inteligenta, ca la sah, sa calculezi, cinci mutari inainte. Inchipuiti-va momentul februarie 2017, cel cu ordonanta 13, daca in locul lui Grindeanu ar fi fost Dragnea, iar semnatura pe ordonanta 13 ar fi fost a lui Dragnea? Tot valul acelor manifestatii l-ar fi lovit pe Dragnea. In realitate acel val de proteste l-a lovit pe Grindeanu si i-au determinat caderea.
  In privinta referendumului, nu ma intereseaza pentru ca este praf in ochi, este doar electoral, nu pentru insanatosirea justitiei. Este o carja de care are nevoie Iohannis pentru ca campania sa electorala schioapata tot mai tare. O noua pacaleala. Eu voi merge la vot, dar pe buletinul pt referendum nu voi pune stampila, ci voi scrie mare cu pixul 300. Adica voi da cu flit acestui referendum si tuturor celor viitoare pana cand acel referendum din 2009, cel cu parlament de 300 nu va fi pus in aplicare. Doar asa ii vom obliga sa tina cont de vointa noastra, a poporului de care ei isi bat joc si caruia ii dau cu flit cu nerusinare.

 24. Vorbim de chestiuni foarte grave, in primul rind economice. E vorba de falsificarea datelor prezentate de guvern parlamentului pentru aprobare a bugetului. E vorba de auto-derobarea (OUG data de guvern) de responsabilitate a prim-ministrului si ministrului de finante privind veridicitatea datelor economice. Cine crede ca am avut o crestere a PIB-ului de 25% in 2 ani, cu o inflatie totala de 8,5% (3,8 in 2017 si 4,6 in 2018)? Asta cu scaderea la minim a investitiilor publice si cu scaderea oricaror investitii private. Trucarea datelor economice reprezinta ruptura oricarui contract social intre guvernanti si guvernati. Aici vorbim de o complicitate extinsa a multor factori responsabili: INS (este subordonat guvernului), Curtea de Conturi, ASF, BNR, Presedinte, inteleg ca si SRI se ocupa de aspectele astea. Care este ratiunea pentru care toate aceste institutii sustin prin complicitate realitatea falsificata prezentata de acest guvern? E drept ca Presedintele Iohannis a luat o pozitie critica, dar nu impotriva falsificarii si neasumarii. In ce realitate cosmetizata sintem chemati sa traim? Pentru guvernanti (si includ aici toate organismele care sint slujba guvernului sau care auditeaza guvernul), am devenit o masa de manevra care nu trebuie sa stie prea multe, care trebuie doar sa munceasca pentru a-si cistiga traiul si pentru a-si plati impozitele?

 25. Succesul PSD se datorează în primul rând alegătorilor săi.

  Până nu se va găsi o soluție să îi convingi de nocivitatea opțiunii lor, opoziția de mucava va face spectacol ieftin sau declarații frumoase, dar fără de substanță.

  Analizați Domnule autor de ce tineri și adulți în putere votează PSD. Vreți părerea mea? N-o să le placă multora, dar ca emigrat nu mă mai afectează.

  Votează nu din naivitate, ci din interes. Pentru că au furtișaguri de ascuns, pentru că mulți din familion primesc bani nemeritati pentru ne-munca prestată, pentru că se tem de concurenta cu europenii, față de care au un complex de inferioritate.

  Atât timp cât poporul acesta nu ‘pune mâna pe lopeti’ ca celelalte popoare europene, vom fi conduși de ciurucuri. Cade Ponta, vine Dragnea, cade Dragnea, vine Ștefănescu, și așa mai departe

 26. „Batalia pentru Romania”, adica in interesul Romaniei, va fi numai daca aceasta batalie va fi dusa dinauntrul tarii, de catre Romani. Dinafara, nu va fi in interesul Romaniei si Romanilor. De aceea, ingerintele electorale si fake news-urile din exterior vor trebui sa fie primele tinte atinse.Trebuie avute in vedere atat cele din Est, cat si cele din Vest.

 27. Pe scurt, în Decembrie aveam apropae 40 de ani, habar n-aveam ce e un partid politic – iar, când am vrut să intru la Țărăniști, cineva mi-a pus o *pilă* la un consilier al Seniorului… Am fost adus în fața consilierului – și ce să vezi ? Era taman colonelul de securitate care răspundea de instituția la care (încă mai) lucram… .Am belit amândoi ochii mari unul la altul, iar tov. colonel s-a arătat bucuros să lucre\e cu un intelectual *ca mine*… Uite așa n-am intrat eu la *Țărăniști* ! O lună mai târziu, plecam din nou în *pribegie* cu serviciul… Raportul fostului colonel, transformat în consilier al lui Coposu își făcuse efectul… MORALA? – Opoziția partidelor istorice – care *Opoziție* ?
  Acum da – există o opoziție – fără infrastructură, fără lideri încercați în *bătălii electorale*, fără fonduri – dar, totuși, o Opoziție care ne reprezintă pe noi- noi, ăștia câți om mai fi rămas în Țară/… ăștia – câți om fi ! U.S.R. -PLUS, și câțiva oameni – adevărați experți – din PNL. Din păcate, PNL-ul ca un mare partid omogen, de opoziție, încă nu existâ , deoarece mai are în el mulți foști *consilieri – colonei* ca cei din fostul PNȚ-CD, plus o puzderie de urmași ai acestora.. Mă tem cumplit ca soarta PNL-ului să nu fie aceeași cu a PNȚ-CD = o anexă penibilă a Ciumei Stacojii… că alde Pavelescu se găsesc destui și în PNL ! Mulți dintre noi simțim precumi Autorul – respectiv că această ofensivă declanșată vizibil doar acum vreo doi ani, este extraordinar de bine concertată și desfășurată pe un fronnt vast – intern și extern. Văzând desfășurarea principalelor direcții ale Ofensivei Ciumeților — ajungi la două concluzii îngrijorătoare – 1). La * Intern*, vedem o *motivare* grobiană, mincinoasă și fără nici o urmă de logică – lipită pe clișee de doi bani. Asta ne spune că Păpușarii Roșii sunt convinși că acest discurs idiot *ține* la votanții lor, având și aportul pseudo-intelectual al ALDE (gen Norica Nicolai). 2) Componenta de export, după cum corect ne arată Autorul,, tratează cu siktir Europa – cu toți popularii, socialiștii și ALDE cu tot – mizând doar pe un non-combat al SUA…Această direcție a Ofenivei este cea mai îngrijorătoare, deoarece dezvălie (prematur, zic eu) intenția de alipire a României la o altă COCINĂ – pardon, am vrut să spun *CLUB* – respectiv cel cu Cod Poștal de Moscova… CONCLUZIA ? – Pe terenuul pârjolit cu napalm, al Justiției, Economiei, Democrației și a Diplomației Românești se va putea trece în Faza II următoare la construcția Sovromurilor din anii 50, a Tribunalelor Poporului (PSD-ist, evident !), a unei diplomații și politici externe branșate direct la Moscova… Ceva mă face să cred că 8Teoreticienii* acestui Coșmar politico-social au citit câte ceva și din iiLiberalismul AFD-ului german, ba chiar și din prelegerile lui Jordan Peterson, proful din Toronto.. Nu că ar fi înțeles ei mare lucru de aici – mai ales din Petersen, altminteri un front-line psychiatrist …nuuu ! ASTA MĂ FACE SĂ MĂ ÎNTREB, CU SPAIMA ÎN SUFLET, CINE SUNT *TARTORII* CEI MARI – ȘI CUM / PRIN CINE/ AU AJUNS AICI ?!? NU CUMVA ȘI DATORITĂ COMODITĂȚII, A DELĂSĂRII NOASTRE ? Cer este c am ajuns nde suntem – în Ceasul al 13-lea. Cu aproape 5 milioane din cei mai activi fii ai României plecați în bejenie. Printre care și fiul nostru – trimis de noi să învețe în Anglia – fiindcă aici, când îl duceam la grădiniță, o întreba pe mama lui – *Mami, de ce îi dăm lu* Doamna mereu flori și bomboane? Ea nu are salariu să-și cumpere ?????*

 28. Doamna Pruna ii numeste, indirect, pe Ciordache (doctorat la Balti – permeabil la propaganda ruso-gangstereasca), Nicolicea (facultatea la Turnu Severin?), Toader (doctorat in Basarabia, necunoscator al niciunei limbi straine ajuns numit politic in Comisia de la Venetia), pe Muona (intelectual de vaza, care se exprima cu „panarama”) si pe cei din spatele lor, ca avand un plan „genial”. Ei bine, nimic mai descurajant. Noi suntem oameni obisnuiti, nu ne putem opune unora care au un plan „genial”. Dar, in opinia mea, nu au nimic genial. Ci doar un tupeu de borfas formidabil, o lipsa de scrupule care intr-adevar, pe un om pasnic si civilizat il poate ingrozi.
  Am vazut la o anumita facultate de drept, niste asa-zisi oameni din justitie, la o conferinta. Te ingrozeai sa vezi ce transmiteau, prin limbajul corupului, acei oameni: in primul rand, nimic intelectual! Pentru ei dreptul nu are ceva spiritual, intelectual, filosofic, ci este doar o arma de inrobire a propriilor conationali (nu concetateni, in niciun caz!) in folos propriu. Am avut sentimentul unor carnasiere gata sa sfasie, a unor fiare.

 29. Bine formulat. De acord.
  Fără opoziție vizibilă și credibilă nu se va mobiliza electoratul 2019/2020. Miza e mare:

  …” … m-am gândit că opoziția își va crea, după model britanic, un guvern din umbră compus din specialiști repartizați fiecărui minister, care vor ține periodic conferințe de presă analizând cu date concrete acțiunile guvernului Dragnea, răspunzând întrebărilor puse de jurnaliști incomozi, formându-se astfel și călindu-se în vederea viitoarei guvernări – obligată să fie miraculos de bună. Și dând încredere alegătorilor că știu și pot să conducă ministere.. „ ….

  Mentalitatea pensionarilor e una, mobilizarea tinerilor e alta. Competență, responsabilitate se cere de la un nou guvern, de la un nou parlament.
  In unele privințe sunt mai pesimist decât autorul. Stat „național unitar”centralizat e în favoarea lui Dragnea/PSD. Cine conduce Bucureștiul azi?

  Cred că din orașe, regiuni, acolo unde locuitorii văd la fața locului ce se întâmplă în imediata vecinătate (școli, spitale, gospordărie comunală, infrastructură) se poate mobiliza mai bine electoratul. Sunt „regionalist”, m-am săturat de minciună și hoție ca practică de guvern Bucureștean de atâta timp. Decentralizare, descentralizare, oricare e metoda efectivă pentru a ajunge la bunăstare pentru cei mulți e de preferat unui al doilea mandat Dragnea/PSD. Mai puțini budgetari în administrația publică și salarii mai bune la dascăli tineri, medici tineri …. un trai mult mai bun ….

  Președinția UE 2019, moment solemn în „istoria” țării, se desfăsoară sub un guvern de patrihoți, sub conducerea penalilor patrioți ai lui Dragnea& Tăriceanu. Off ….
  Lumea se schimbă, UE se schimbă după PE 2019, numai pe malurile Dâmbovițene totul rămâne așa cum e?

  China construiește o cale ferată de mare viteză de la Pireus/Grecia, prin Macedonia, Serbia la Budapesta. Investițiile strategice ocolesc România de mult timp (industria 4.0 e prezentată acum la târgul de mostre de la Hannover/ Suedia e oaspete).
  Izolaționalismul naționalist PSDist are consecințe, e pe placul puilor de securiști făcuti la beție.
  Eu cu cine votez

  Intrebarea lui I.L. Caragiale …..

 30. Din pacate, prieteni, natiunea romaneasca a fost tinuta sub papuc sute de ani, iar ceea ce se intimpla acum este doar o continuare nefericita a acelorasi tendinte de lipsa de atititudine civica, lipsa de directie, lipsa de munca (nu toata lumea bineinteles, dar in foarte multe cazuri), lipsa de educatie, lipsa de spirit, lipsa de curaj, dar si comoditate, furtisag, invidie, si o melancolie prosteasca asemanatoare relatiei dintre victima si calau, care nu duc decit la un proces de sinucidere colectiva. Neprezentarea la vot, micii si berea, ‘toti sint la fel ‘ (totusi uniii sint mai la fel decit altii), vesnica nostalgie dupa comunism (in special probabil pentru ca toti aveau un venit, multi fara sa faca nimic si faptul ca nu trebuiau sa ia decizii pentru ei), chestia cu capra vecinului, capul plecat si sabia, spaga eterna si universala, gainaria si manelele, alcolismul cronic (in unele zone mai mult), mahalaua si telenovelele, toate astea nu fac decit sa deschida cale libera furtului institutionalizat si miscarea rapida spre o noua dictatura. Sint bucuros ca exista acest site cu autorii si comentatorii lui, dar masele, in specia, cele rurale… Cum convingeti masele ca isi distrug viitorul odraselor si chiar al lor? Cum poti sa explici concepte legate de viitor cind televizorul gindeste pentru tine? E cam tirziu. Somnul ratiunii naste monstri se spunea. In jurul Carpatilor se doarme de mult….

 31. „Din pacate, prieteni, natiunea romaneasca a fost tinuta sub papuc sute de ani…”

  Dap! Din păcate. Doar că nu asta este principala problemă și nici explicația pentru ceea ce trăim astăzi. A da vina pentru opțiunile noastre socio-politice pe istorie, pe geografie, pe cultură, pe climă…pe alții, la modul general, este eronat.
  Nici excepționalismul românesc nu este sănătos. Românii nu sunt nici cei mai cei…Nici foarte, foarte…

  Ca argument, priviți modalitățile prin care cetățenii britanici (care nu-s nici ei cei mai, ori foarte, dar au un anumit ascendent față de noi măcar în privința nivelului educației – așa zic statisticile) au fost determinați să voteze pentru părăsirea Uniunii Europene.

  Și nu-s singurii. Mai cunoscută pentru exemplificarea faptului că manipularea bine făcută este întotdeauna eficientă este transmisia CBS din 1938 care a făcut sute de mii (după unii, milioane) de americani să se urce în mașini cu minimum de bagaj și plece de-acasă de frica marțienilor.

  O producție cinematografică recreativă pe care unii o numesc „biografică”, alții „istorică”, realizată de Toby Haynes după un scenariu al lui James Graham, inspirat îndeaproape de fapte absolut reale, a fost lansată recent pe ecrane. Poate constitui un argument în favoarea abținerii de la generalizări. Inclusiv cele care spun că românii sunt cei mai „năroji” de pe planetă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vlad Zografi
De formatie fizician, Vlad Zografi este scriitor si dramaturg. In 1994 si-a susținut teza de doctorat în fizică la Universitatea Paris XI (Orsay). A publicat articole de fizică atomică teoretică în Physical Review, Physics Reports, Surface Science. A publicat volume de povestiri si a scris teatru, cu mare succes de public. Este coordonatorul colectiilor de stiinta ale editurii Humanitas.

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro