marți, mai 30, 2023

Bateau cu biciul: Tortionarii nu regreta nimic, ei injura de mama…(Updated)

Motto: “Istoria este verificarea cailor binelui si raului”– Nadejda Mandelstam, “Fara speranta”

Pentru Elsa, Anca si Mihaela Barbus, in memoria martirilor.

Doua sunt elementele care definesc profilul psihologic al securistului: cruzimea dusa la extrem si nesimtirea exacerbata. Securistul nu are convingeri, el sau ea executa (la propriu si la figurat). Este vorba de ceea ce Hannah Arendt identifica drept absenta gandirii. Comite Raul in chip automat, isi uraste victimele in chip rece. Neavand notiunea Binelui, nu poate intelege ce inseamna frison etic, regret, expiatiune. Cainta nu face parte din vocabularul si, cu atat mai putin, din lumea sentimentelor sale. Dupa ce a condus oribile anchete, securistul Ioan Soltutiu si-a petrecut anii dinainte pensionarii ca director administrativ al Bibliotecii Universitare din Cluj. Calaul suprem Alexandru Draghici a murit la Budapesta, Misu Dulgheru in Canada, tortionarii Nicolschi si Plesita in Romania, fara sa fi fost atinsi cu o floare. Neanderthalianul Plesita a mai si publicat o carte de „dialoguri” in care isi permitea sa-l insulte pe Paul Goma. Visinescu injura de mama. Asasinii lui Gheorghe Ursu se bucura in continuare de impunitate.

Gheorghe Enoiu, cel mai cumplit tortionar al Securitatii,coordonatorul anchetelor speciale, a murit linistit, in propriul sau pat. Primea, inteleg, o pensie imensa. Altii ca el continua sa se plimbe prin parcuri, beneficiaza de privilegii, profita de amnezia din jur. Seful statului a condamnat dictatura comunista drept ilegitima si criminala. Asa a fost. Dar instrumentele ei, cei care au aplicat cu sadic entuziasm ordinele conducerii comuniste, raman printre noi, liberi si insolenti. Ba unii dintre ei, intrebati daca recunosc ca au comis grave abuzuri si crime, ii injura de mama pe reporteri. Accentuez, IICCMER nu a abandonat niciodata actiunea de sesizare a justitiei privind criminalii epocii comuniste.

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/08/25/noi-probe-despre-tortionarul-enoiu/

Despre acest individ, Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii tacerii, penitenciarul de la Ramnicu-Sarat, impotriva caruia IICCMER a depus recent o plangere penala (cum depusese si contra lui Enoiu), care isi permite sa recurga la sudalme ordinare impotriva ziaristilor, acum, la 88 de ani, cand regimul pe care l-a slujit a fost declarat de seful statului drept criminal si ilegitim, ne putem imagina cum se comporta pe vremea cand era un satrap de nimeni si de nimic ingradit. La Ramnicu Sarat se faceau injectii detinutilor direct prin pantaloni. Visinescu ii batea cu biciul. Aplica ceea ce limba de lemn a Securitatii desemna drept “metodele simplificate ale interogatoriului”, adica tortura bestiala.

Aflam de la istoricul Dumitru Lacatusu ca dosarul de cadre al lui Visinescu este inca inaccesibil ori intruvabil. De ce? Cine are interesul (ori puterea) sa-l tina ascuns? Despre ce lant invizibil al complicitatilor imunde vorbim? Tot Dumitru Lacatusu, in portretul remarcabil pe care il face personajului (eram tentat sa scriu monstrului), ne spune ca acesta a trebuit sa raspunda doar o singura data, in 1967, la intrebarile despre rolul sau in represiuni. A justificat totul in numele „ordinelor superioare” si al ideologiei „luptei de clasa”. Sa nu uitam, organul teoretic al PMR, apoi al PCR, s-a numit „Lupta de clasa”. Faradelegile comise de Enoiu, Dulgheru, Sepeanu, Visinescu, Soltutiu, Vanatoru, Briceag, Butyka, Goncearuk, Bucikov, Plesita si ceilalti erau crime justificate de o ideologie criminala. Nu vorbim aici de patologii individuale, ci de crime comise in numele unei doctrine. Evident, faptele au fost comise de indivizi concreti care trebuie sa raspunda pentru ele. Daca nu mai sunt in viata, pot fi condamnati si postum. Traieste inca unul dintre cei mai odiosi anchetatori, Iosif Bistran. Pretinde ca nu mai tine minte nimic…

Iata principalele date despre Bistran publicate in sectiunea „Biografiile nomenclaturii” de pe site-ul IICCMER. Textul a fost scris de Dumitru Lacatusu:

Iosif Bistran, colonel de Securitate, născut la 19 martie 1933 în Bucureşti, a fost ofiţer al Direcţiei de anchete/cercetări penale în perioada anilor ’50-’80. A lucrat în Securitate până la prăbuşirea regimului comunist. În îndelungata lui carieră, a fost implicat în cercetarea penală a Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, mama cunoscutei militante a exilului democratic anticomunist Monica Lovinescu, a foştilor angajaţi cu înalte funcţii din Ministerul Comerţului Exterior, arestaţi la începutul anilor ’60 sub pretextul că ar fi subminat economia naţională, şi a lui Paul Goma. Ca anchetator şef al Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu a ars unele obiecte personale, cărţi, manuscrise, autografe şi scrisori, care i-au aparţinut lui Eugen Lovinescu, considerându-le „nefolositoare pentru anchetă”. În cazul lui Paul Goma, a dispus începerea urmăririi penale, la 1 aprilie 1977, pentru „infracţiunea de trădare prin transmitere de secrete”. Colonelul Iosif Bistran a fost şi unul dintre ofiţerii de securitate implicaţi în acţiunile de lichidare fizică a disidenţilor anticomunişti, organizate de regimul comunist în timpul conducerii lui Nicolae Ceauşescu, fiind trimis să-l asasineze pe Virgil Ierunca. (D.L.)

Securitate patriotica, indeed.

http://www.iiccr.ro/ro/biografiile_nomenklaturii/#Iosif Bistran

Sunt batrani? Sunt suferinzi? Care este problema? Le-a pasat de familii, de copii, de batrani si tineri? Au prigonit, au schilodit, au maltratat si au ucis. In Chile, ca sa dau un exemplu dintr-o mie, fostii sefi ai DINA, indiferent de varsta, se afla dupa gratii:

http://www.trial-ch.org/en/ressources/trial-watch/trial-watch/profils/profile/257/action/show/controller/Profile.html

A sosit din plin momentul ca societatea civila sa se manifeste transant ca un radical catalizator al unei prea indelung amanate justitii politice si morale. Toti cei carora le pasa de soarta democratiei romanesti trebuie sa-si asume acest imperativ. Celor care imi si ne spun ca nu se poate face nimic, ca jocurile sunt definitiv facute in favoarea securistilor, le raspund cu cuvintele marii antropoloage Margaret Mead: „Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

http://www.lapunkt.ro/2013/07/31/cine-a-fost-alexandru-visinescu/

http://www.gandul.info/reportaj/la-88-de-ani-tortionarul-visinescu-da-cu-pumnul-ca-in-tinerete-futu-ti-cristosu-ma-tii-sa-ti-fut-11180639

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/ion-ficioru-unul-dintre-cei-mai-duri-ofiteri-din-lagarele-comuniste-nu-regret-nimic-308893-pagina1.html#top_articol

http://tismaneanu.wordpress.com/2011/07/04/a-murit-nepedepsit-calaul-securist-gheorghe-enoiu/

Update (1 august 2013): Cred ca discutia publica despre tortionarii aflati in libertate este binevenita. Dar, in egala masura, nu pot sa nu constat (si nu sunt singurul) ca demersul salutar al IICCMER a fost declansat, in compania ziarului Gandul”, imediat dupa interviurile generalului Pacepa si al fostului director al CIA, dl R. James Woolsey, la B1TV (plus filmul „Disinformation”). Nu pot sa nu constat ca dl Andrei Muraru nu pomeneste de actiunile anterioare ale IICCMER, inclusiv cele legate de cazul tortionarului Gh. Enoiu. Nu pot sa nu constat ca acelasi domn Andrei Muraru, prezent in emisiunea de la B1TV realizata de jurnalistul Andrei Badin, nu s-a delimitat in scris si transant de alegatiile anti-Pacepa ale unuia din colaboratorii sai apropiati, dl Liviu Tofan.

http://ro.stiri.yahoo.com/dezbatere-fost-director-adjunct-la-europa-liber%C4%83-ne-182433658.html

Nu pot sa nu constat tacerea asurzitoare a IICCMER in raport cu actuala ofensiva de reabilitare a Securitatii lui Ceausescu drept „institutie patriotica”. Pretuiesc, cum am mai spus-o, activitatea cercetatorilor de la IICCMER, dar mi-e teama ca buna lor credinta poate fi utilizata de actuala conducere si amicii ei politici in scopuri nu tocmai stiintifice si nu tocmai morale. Iata ce scrie jurnalista timisoreana Melania Cincea:

http://www.revista22.ro/plngere-penala-pentru-un-tortionar-de-ce-acum-29550.html

De asemenea:

http://inliniedreapta.net/insemnare/dezamorsarea-bombei-pacepa-si-aparenta-vanatoare-de-tortionari/

Nu pot sa nu constat
ca Visinescu fusese contactat si intervievat acum circa o luna de Associated Press. Este cumva bizar ca acelasi personaj care suduie ca un birjar si refuza sa discute cu ziaristii romani, a acceptat sa acorde un interviu unei jurnaliste oocidentale, Alison Mutler, care locuieste de ani de zile la Bucuresti. Cum a aflat jurnalista adresa lui Visinescu? Cine a mediat intalnirea? Intrebari legitime, tinand cont de personaj si de eschiva sa sistematica, mentinuta vreme de decenii, de a vorbi.

In an interview with The Associated Press last month, Visinescu said officials who sentenced prisoners were responsible for the system and its abuses. Visinescu claimed he showed acts of humanity such as adding water to an over-salted dish of polenta to make it more edible.

http://www.washingtonpost.com/world/europe/romanian-officials-say-communist-prison-commander-caused-deaths-of-6-political-prisoners/2013/07/30/dcfce7de-f909-11e2-a954-358d90d5d72d_story.html

http://tismaneanu.wordpress.com/2013/08/01/intrebari-nedumeriri-si-temeri-nu-pot-sa-nu-constat/

Am citit azi un text interesant, menit sa te puna pe ganduri. As spune doar ca nu Dumitru Lacatusu, ci Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER, este cel care conduce actiunea (sau operatiunea):

http://semanticu.wordpress.com/2013/08/01/operatiunea-tortionarii-comunisti/

Distribuie acest articol

114 COMENTARII

 1. l-ati uitat pe generalul-locotenent nicolschi. a murit in liniste. inainte sa ajunga la proces.

  istoria e nedreapta. la fel de linistiti si in patul lor au murit unii ca si franco, salazar. sau miklos horthy pe plaja de la estoril….

  • Istoria si mai cum? Hai sa fim putin sinceri si sa recunoastem ca toata vina e a noastra, a bizonilor mioritici si carpatini ce-au votat masiv cu securistii si cripto-comunistii. Acestea sunt efectele politice si sociale ale unui vot sub influenta urii si resentimentului. A da vina pe doamna Istorie si refuzul de a ne privi in oglinda sunt semnelele unei schizofrenii din pacate cronice fara semne de ameliorare.
   I-a fortat sau obligat cineva individual pe muncitorii de la IMGB sa „faca ordine” in 29 iannuarie ’90? sau individual pe femeile de la APACA sa si-l aroge pe Petre Roman? sau individual pe bucurestenii ce aplaudau minerii pe strazile orasului in urma crimelor savarsite? sau pe cei ce l-au preferat presedinte pe Iliescu in duminica orbului si nu pe Ion Ratiu? Sunt atat de multe incat as umple cinci pagini cu „sau”, dar ma opresc la ultimilel si cele mai recente. I-a obligat cineva individual pe votantii din 9 decembrie trecut sa aleaga masiv USL? I-a obligat cineva individual pe cei cu drept de vot sa nu-si exercite votul in 9 decembrie lasand astfel cale libera catre putere absoluta unui „grup infractional organizat?” Uite de-aia nu a fost posibila aducerea in fata justitiei nici a lui Nicolski, Enoiu, Iliescu, Visinescu, Plesita si atatia altii. Ba mai mult, le-am acordat pensii grase ca doar au fost patrioti si si-au aparat tara de banditi si de popor.

   • pai istoria nu o fac/scriu oamenii? si deciziile lor. individuale sau de grup.

    sunt eu de vina ca in decembrie 2000 am avut de ales intre CV Tudor si Ion Iliescu? Am scris si eu istorie alaturi de atatia alti frustrati, prin faptul ca a trebuit sa aleg raul mai mic. Iliescu.

    noi, muritorii de rand nu stiu cat de mult putem influenta anumite stari de fapt. eventual putem sa ne exprimam furia/neputinta. de ce a murit Horthy linistit in Portugalia in anii 50 si nu a platit pentru masacrul de la IP de exemplu, sau de ce comandantul inchisorii de la Sighet, Vasile Ciolpan isi publica memoriile nestingherit intr-o vreme.

   • domnule/doamna,raul incepe mai demult;oare de unde s ar putea incepe?in romanica sint(ma rog au fost) 3 milioane si 500 mii de cotizantzi ai pcr.aceshti oameni sh iau construit vietzile alaturi de conducatorul lor iubit.ca aici analiza poate fi adincita,asta e altceva,dar in esentza ginditziva;cum sa tzi renegi intreaga viatza?credtzi ca acestor indivizi in intimitatea caminului lor nu le era frica ca un Ratiu i ar putea pune la coltz?credtzi ca ei si azi nu sint conshtientzi ca se afla unde se afla datorita acestei organizatzii mai mult decit partid,pcr ?

   • Perfect adevarat!
    Nu ne conevine, dar asa este -dupa 1990, noi, majoritatea, am decis ca asa este bine. L-am votat direct pe ion ilic, dar indirect i-am sustinut si pe Nikolschi, draghici, Plesita si ristea priboi, care, cu voia noastra, se bucura in continuare de o pensie buna! Iar acesta din urma este vinovat nu de represiunea din anii 1945-55, dinainte de a ma naste eu, ci de cea comisa „ieri”, in 1987! Prin aceasta, poporul a spus clar ca tine cu trotionarii, nu cu grevistii de la Brasov. Artunci ce se poate face?!

    • @Florentin: GreShit!
     Atitudinea dvs este ABSOLUT REVOLTATOARE! Spuneati in comentariul din 01/08/2013 la 17:00 sa nu ne facem dreptate singuri, ca „devenim la fel ca ei”. Nimic mai FALS! In termeni juridici, atitudinea dvs este una de complicitate cu infractorul / infractorii – in acest caz, cu tortzionarii comunisti care au scapat si scapa nepedepsityi cu concursul binevoitor al Parchetului Militar. Cand autoritatile devin complice la nedreptate, este de datoria victimelor, urmashilor si prietenilor acestora sa ia atitudine si sa razbune victimele! Orice forma de lupta contra RAULUI (in acest caz, comunismul si tortzionarii comunishti) este LICITA!
     Ma facetzi sa cred ca suntetzi unul dintre cei care in decembrie 1989 a strigat „fara violentza”, pentru ca se temea de pedeapsa… Iar in Romania, pedeapsa nu a mai venit / pentru ca exista prea multzi ca dvs, care tzin discursuri moralizatoare cui nu trebuie si lasa in pace pe cine nu trebuie!

 2. Domnule profesor,
  de ce nu putem citi textul plangerii penale impotriva lui Visinescu ?

  Vina tortionarului este clara, dar pe mine ma intereseaza si modul in care se prezinta acest caz.

 3. „A sosit din plin momentul ca societatea civila sa se manifeste transant ca un radical catalizator al unei prea indelung amanate justitii politice si morale. Toti cei carora le pasa de soarta democratiei romanesti trebuie sa-si asume acest imperativ. Celor care imi si ne spun ca nu se poate face nimic, ca jocurile sunt definitiv facute in favoarea securistilor, le raspund cu cuvintele marii antropoloage Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

  Asta e solutia domnule profesor! Dar ar trebuie ceva organizare, o fundatie ceva, unde sa putem dona fonduri si logistica, ori pentru cine e in tara, voluntaria pentru diverse task-uri…fara organizare ramanem doar voci disparate…iar vocile se uita. Evident toate articolele si cartile scrise raman marturie peste timp, si au rolul lor la fel de important, insa cred ca e nevoie de actiuni concrete, pentru rezultate concrete. Niciodata statul n-o sa fie la fel de eficient ca o organizatie civica(cel putin nu este intr-o societate cit de cit normala), desigur conditia e sa formam o masa critica de oameni care intradevar doresc pedepsirea acestor criminali. Chiar si post-mortem, la nivel simbolic. Ma refer desigur la actul juridic concret.

  • Israelienii si-au urmarit tenace calaii, i-au adus la judecata si i-au executat. Conturile cu trecutul nu s-au inchis inca, caci nu tot adevarul a iesit la iveala. Germanii au interzis fostilor colaboratori ai Stasi sa candideze, au deschis arhivele. Multi au fost condamnati. Expunerea consecventa a ororilor trecutului continua si astazi, dupa 24 de ani, dupa 70 de ani. Sa nu se uite, ca sa nu se mai repete.

   Romanii au votat majoritar reprezentantii calailor in cele mai mari demnitati ale statului, demnitari ce au ingropat ororile. Azi, la aproape 24 de ani de la marea minciuna, romanii ii voteza pe pupilii ceva mai degradati ai reprezentantilor calailor, cei adaptati vremurilor moderne, pe copii lor. Peste ani, vor vota copiii si pupilii politrucilor de astazi. Marea famiglie are si va avea mereu puieti si se va ingriji ca ei sa duca traditia mai departe.

   Vocile adevarului sunt putine si n-au suflu sa lupte cu trasaturi genetice specifice majoritatii romanilor: lipsa de principii, a coloanei vertebrale, lasitatea.

 4. Pai nu stiu de ce ne miram ca nu se intampla cam nimic.
  Pai nu a cazut legea lustratiei cu mare „succes”?

  Referitor la epoca aceea a tortionarilor as zice ca citind dosarul bunicului meu apare o societate mutilata moral in care rudele se transforma in haite de hiene care incearca prin plangeri mai mult sau mai putin false catre Securitate sa faca ca omul sa fie arestat iar apoi rudele sa-i ia proprietatea (pamanturile si animalele) si sa o imparta intre ele.
  Sa vezi un dosar cu note informative in care sefii de post scriu cu greseli de ortografie niste tampenii asa zis importante pentru apararea republicii populare si sa vezi notele informative semnate cu nume conspirative de catre rude si recunoscand partial ce apare in ele, iti da o senzatie de greata si repulsie fata de propriile tale rude deoarece nu poti intelege cum poate scadea un om atat de mult in regnul animalier si sa se transforme ceva similar unui parazit oribil.
  Cele mai multe din notele informative erau scrise de rude si vecini sau „prieteni” din copilarie.

  Continui cu citirea dosarului si in perioada anilor ’60 notele pe marginea rapoartelor se schimba la semnaturi din sergenti in capitani si maiori si notele incep sa fie respinse deoarece erau efectiv porcarii de genul „am vorbit cu numitul si am baut o sticla de vin si in timpul asta a vorbit contra oranduirii comuniste si am venit ca sa va informez despre asta”.
  Incep sa apara note pe marginea rapoartelor de genul: informatie incorecta, recomandam incetarea colaborarii cu acest informator. A ajuns si Securitatea la o oarecare maturitate si a incetat sa mai faca teroare de dragul terorii.

  Cat de oribil a putut fi un asemenea regim in care pana si rudele sar sa rupa bucati dintr-un om doar in speranta ca se va lipi si ceva din averea omului de ei sau macar se pun bine cu seful de post?

  Cat de tampiti si anesteziati putem fi ridicand in slavi si alegand ca presedinte un om care cu gura lui spune ca in calitatea de președinte al Consiliului Județean Iași era si comandantul de facto al Securitatii de acolo si ca nu misca nimic fara ca el sa stie?

  Romaniei ii trebuie doua generatii ca sa-si revina?
  Isi mai revine dupa un asemenea cancer generalizat al societatii?
  Cei care fac pe democratii astazi in partidele din Romania in mare masura nu sunt altceva decat aceeasi nomenclaturisti si progeniturile lor care paraziteaza pe termen lung Romania.
  Auzi cica Iliescu are o carte intitulata „Revolutie si reforma”. Isi bate joc de DEX.

  Suntem suficient de tampiti ca sa permitem actualului guvern sa plateasca in continuare pensii mari fostilor cala si nici macar nu binevoim sa-i intrebam, pentru documentarea istoriei macar, in ce naiba credeau atunci astia cand biciuiau un semen de-al lor.

  • Domnule Lucian , Care lege a lustratiei ? aceea in care se putea lustra doa Ion Iliescu (si asa iesit din peisaj datorita varstei ? . Aceeasi lege a lustratie care incerca sai exonereze de faptele de dinainte de 89 pe fosti viitori oameni de nadejde ai PCR (exemplu Boc , MRU samd)

   O lege a lustratie trebuie sa fie clara si sa zica ceva de genul : toti cei care au contribuit , ocupat functi de conducere in aparatul PCR , securitate, justitie /procuratura nu sunt eligibili pentru o functie indiferent daca este aleasa si sau numit in noua epoca sociala. Nimeni nu a dat o astfel de lege ci incercau sa inseileze o lege prin care sa fie lustrati doiar oponenti si nu cei din tabara propie .

   • Imi place cum calatoriti dv in trecut si vedeti dv, nu cum ar fi aratat ipoteticul viitor probabil, ci viitorul sigur…nu aveti dubii deloc. La etc ati trecut-o cumva si pe doamna Pippidi, care vorba aia a fost presedinta de ASC, nu de UTC ca MRU (care macar are scuza virstei)…what about domnul profesor Constantinescu Emil fost secretar de partid, ori doamna Petre Zoe asiderea?

    • Domnule Guardian , cu voia dumneavoastra si ultimii pe lista :) ii propun si pe Alina Mungiu si sau Emil Constantinescu (macar ca cel din urma si-a declamat singur impotenta in domeniu si nu a incercat cu o cacealma )

   • Exact, care lege?

    Lumea a fost fericita ca si-a luat 2 kile de portocale in ’90 si apoi nimic!
    In somnul natiunii hiberneaza monstrii!

 5. Stimate domnule Tismăneanu,

  Știți la fel de bine ca și mine că astfel de cazuri au o legătură directă cu patologicul..Un om adus de la coada vacii să domnească cu puteri absolute peste n oameni -fără a fi controlat- va avea în 99.9% din cazuri tendința de a fi sadic. Republica Franceză- care este poate cea mai democratică instituție de pe pământ- a avut curajul să recunoască faptul că ofițerii săi au practicat sistematic tortura în Algeria și nu numai. Nu zic nimic de America să nu se interpreteze în vreun fel dar am serioase îndoieli că Gitmo-ul de azi e mai bun decât Râmnicu Sărat din anii 50-60.
  Ce-i de făcut ? A condamna un bătrân de 88 de ani la închisoare în mod efectiv- e neobișnuit – nici Pinochet sau mai nou Montt nu au fost condamnați la executare- deși ei au fost conducători și nu executanți. A te preface că nu s-a întâmplat nimic iarăși e absurd- pentru că vei încuraja comportamente similare- și vei trece sub tăcere faptul că înainte de a fi comunist sau securist torționarul a fost un cetățean român care a comis acte de sadism împotriva altor cetățeni români. Și aici ar fi sugestivă- și ideală- o soluție în care actualul omolog al lui Drăghici- cred că Ministrul de Interne- să-și ceară scuze în mod public tuturor victimelor nevinovate- și să dovedească că astfel de lucruri nu se vor mai putea întâmpla. Că oricine ajunge să aibă în mână soarta unui deținut este verificat și controlat în toate modurile posibile- că n-o să fie condamnați nici 10 nevinovați dar n-o să scape nici 1 vinovat. ”Garanția statului împotriva nedreptății și terorii” ar trebui să fie active, observabile și foarte concrete. Și lăsate moștenire indiferent de cine vine la guvernare.

  • Imi cer scuze ca raspund laconic. Nu executarea pedepsei juridice, a unei sentinte, mi se pare miezul chestiunii, ci valoarea pedagogica, de exorcism national, a unui proces cu martori, cu un rechizitoriu bine documentat, imbatabil. Dupa care, din punctul meu, de vedere, dl Visinescu se poate duce unde va pofti. E nevoie ca acesti asasini sa fie identificati drept dusmani ai umanitatii. Deci, in ce priveste drumul sau de dupa proces, ma abtin sa folosesc cuvintele sale :)

   • Corect! Haideti sa vedem cazul Nastase, 4 case. A incercat „eroizarea” actului in care era ridicat pentru a merge la inchisoare, „dovedind” o anumita nobilitate, in opinia sa. Dar ce l-a deranjat era ca a fost condamnat, chiar daca pentru 1 zi. Va ramane un „penal” pentru restul zilelor sale si asta nu o poate nega.

    De asta se tem toti cei anchetati acum, mari nume politice care plimba dosarele, doar doar vor disparea pe undeva. Va rog, deschideti ochii si vedeti: nu putem avea modele care se feresc de trecutul lor.

 6. Parerea me ca astfel de oameni sunt inca bine mersi pentru ca nu am avut o epurare reala in anii 90 si nu s-a aplicat punctul 9 de la Timisoara. Si chiar daca toata lumea il indica vinovat pe Ion Iliescu eu spun ca de fapt noi suntem vinovati (ca popor) pentru ca in duminica orbului am votat in proportie de 80% cu acest comunist. Odata legitimizat prin vot Ion Iliescu a facut ce a crezut el de cuvinta.

  Condamnarea oficiala a comunismului a venit mult prea tarziu (culmea facuta de fosti comunisti sau de oameni din pepiniera partidului comunist (utc-isti de frunte) si s-a facut doar in scop demagogic pentru a legitima mai mult o anumita formatiune politica condusa chiar de comunisti. Asta nu micsoreaza cu nimic din meritul celor care au lucrat la raportul final (din punct de vedere stiintific) dar un raport de condamnare a unui regim politic criminal ne urmat de o epurare totala a celor ce au contribuit mai mult sau mai putin la comunism a avut efectul apei de ploaie la picorul de lemn .

  Sincer nu cred ca procuratura militara va urma acest demers asa cum aceeasi procuratura l-a exonerat pe Ion Iliescu de rolul sau in mineriade , in revolutie samd. Asta in condittile in care la conducere in tara erau cei mai fiorosi auto declarati anti-comunisti

  • Prea târziu, inutil. Lustrația nu s-a făcut în anii 90- atunci când încă mai știam cine era mai tovarăș decât alții. Nu s-a făcut sub anticomunistul CDR- nu s-a făcut nici măcar în interiorul partidelor- nu știu dacă vă mai amintiți de ”fratele” Petrina , ”fratele” Lup și alți frați PNȚC-diști care s-au dovedit a fi mai frați cu Securitatea. Morala- ne unește o cloacă de ziua de ieri- până când fiecare cetățean care a avut dosar la Securitate nu-și va primi dosarul și nu va afla cine și de ce l-a turnat. Vom călca pe aceeași cloacă- poate chiar mai densă- spre ziua de mâine Ginerii dlui Dincă ”Te leagă” conduceau bine mersi o firmă de calculatoare- prin anii 90 relativ vestită- Forte. A controlat cineva din ce bani- sau cu ce relații- a fost făcută respectiva firmă ? Mai știe cineva ce s-a întâmplat cu acești respectabili cetățeni ? Securitatea precum KGB-ul, Stasi și alte instituții similare s-a ”topit” în lumea afacerilor, serviciilor secrete și constatăm prin reptilozaurul Lilian de la ICR că se reîntoarce încet încet. Cătinel. Peste câțiva ani vom afla din ”Observatorul Cultural” ce dizidenți au fost dnii. Lăncrănjan sau Dan Fruntelată.

   • Doimnule Andrei ce treaba are ICR-ul in povestea asta ? Sincer pentru mine ICR este si va fi un soi de cenaclu flacara pe still noou unde se da o sinecura mai groasa sau mai subtire poetilor de curte. Exceptie a fost Marga pentru care a fost un soi de „cimitir al elefantilor” unde se retrageau tot soiul de dinozauri comunisti (unii mai naparliti ca altii) si care pretind ca fac /finanteaza cultura. Si atentie nu confundati termenul de om de cultura cu termenul de manager de cultura. Cat priveste observatorul cultural cred ca sunt multe alte web-site-uri organizatii unde ceilalti spun pe dos :)

    • Dle. Virgil, povestea e simplă, tristă și pe undeva jălnicuță. Dl.Lilian- și alții ca el- într-o societate decentă- și mă refer aici la un normal de decență- n-ar mai fi trecut prin cadru în viața publică. 85% din tovarășii cu funcții în eșalonul 2 și 3 s-au reprofilat pe sectorul de buisness- și aici și aiurea- de exemplu în Cehia. A fost tovarășul activist X mai bun decât dvs.- dacă ați prins anii respectivi- sau decât mine ? Nu cred. A fost mai ”conectat” chiar dacă nu direct cu Securitatea- deși, la câte rapoarte dădea un om care mergea până la Varna mă îndoiesc sincer că activiștii profesioniști nu făceau parte din vreo rețea a Securității. Bun, revenind la Lilian a fost și este o nulitate jenantă. Care ar fi trebuit să dispară din viața publică- într-o țară decentă. Și care uite că a devenit directorul ICR- după Patapievici. Dl.Marga a fost o eroare. Dl.Lilian nu.

   • Ginerii lui Dinca TeLeaga sunt super celebrii oameni de afaceri din Romania, Nicolae Badea patronul clubului Dinamo si Puiu Popoviciu super miliardarul patron al Baneasa Shopping Mall.
    Ei au mai multe afaceri dar astea doua i-au facut super celebrii.
    Ce pot sa spun e urmatorul lucru: poporul roman, cu tot regretul, s-a dovedit a fi plin de cozi de topor si de un „neam prost” incredibil. Cred ca doar poporul rus, poate fi mai rau ca al nostru. Ei, rusii sunt „fratii nostri” din toate punctele de vedere. Fosti mari comunisti, cu scoli la Stefan Gheorghiu, azi sunt mari ortodocsi merg regulat la biserica si recita din bibile (caz intalnit la mai multe persoane de mine personal).
    Eu in 1989 la 14 ani, aveam in familie teancuri de ziare dinainte de 1947 si le studiasem destul de temeinic, pasionat de istorie, lucru ce si azi se intampla, cand a venit „revolutia” eram sigur ca vine regele….Adica nici nu imi puneam problema ca fostii comunisti o sa mai fie bagati macar in seama. Mi-am dat seama pe tot parcursul anilor 1990 – 1993 ca am fost naiv. Ce nu pot intelege nici azi, este faptul ca oameni precut CTP, Vadim Tudor, Petre Roman, cozile de topor al noilor FSN-isti de dupa 1989 care s-au dovedit clar a fi impotriva bunului mers al tarii noastre, astazi sunt mari somitati respectate si aduse la TV 3 zile din 7, in loc sa fie improscati cu rosii si oua….
    Asta dovedeste ca ceea ce am spus mai sus, se mentine si astazi si face parte din esenta poporului nostru. Fiecare pasare pe limba ei moare….

 7. O explicație a cruzimii torționarilor (naziști, dar și comuniști) se poate găsi în căartea lui Sven Hassel – Gestapo, cap. „Disciplină penitenciară” și „Execuția”. Explicația rezumată ar suna cam așa: „Dacă nu sunt eu, va fi altcineva în locul meu. Ce? Mai știi vreo mânuire de armă?”

 8. Oarecum off topic dar referitor la tupeul tipic celor din aceasta tagma. Daca informatia e corecta (o puteti gasi la sfarsitul penultimul paragraf al articolului de la acest link http://www.contributors.ro/editorial/este-ciuvica-jurnalist/) atunci avem o noua recidiva a la Lucia Hossu Longin. Cei de la Antena 3 se considera in aceste zile precum Radio Europa Libera de dinainte de ’89. Iata cum roadele unei absolut idioate comparatii intre Nastase si Maniu naste pui vii.

 9. Ce parere aveti despre „Efectul Lucifer”? Autorul sustine acolo ca nu exista oameni buni sau rai, sintem si buni si rai in functie de imprejurari. Iar, daca cineva isi asuma responsabilitatea totala pentru actiunile noastre, vom deveni rai. Experimentul inchisorii de la Stanford a aratat totusi acelasi lucru.

  • Efectul unui dobitoc ridicat mult peste nivelul său de competență nu prea are nimic de-a face cu Lucifer. Dl. Vișinescu n-are suficiente calități să fie considerat Rău. El, precum tov. Postelnicu a fost un ”dobitoc”. De-al nostru, cu noi, printre noi. Dacă nu veneau comuniștii probabil că ar fi devenit jandarm- și ar fi bătut și acolo- sau ar fi intrat în armată gradele inferioare- și ar fi bătut și acolo. Tovarășii aveau însă nevoie de astfel de animale ca să instaureze o teroare pură la scară mult mai mare. Dl.VIșinescu e doar un executant. De-al nostru, cu noi, printre noi.

   • Imanenta raului in noi nu poate fi contestata, cred. Faptul ca suntem „buni” acum, cand judecam pe altii „rai” este doar o voie a sortii. Cred ca se putea intampla si invers. De aceea judecata este un lucru greu, care presupune ca tu, ca judecator, nu ai putea face niciodata asa ceva, ai o opinie, parere etc. total detasata.
    Din pacate, nimeni nu o poate avea, parerea mea. De aici parabola cu ridicarea pietrei.
    Totusi, o ordine trebuie sa existe, de aceea propun sa facem demersurile pentru judecarea acelor fapte de catre o instanta omeneasca competenta. De judecata de pe urma are cine sa se ingrijeasca, fiti siguri.

    Eu, daca privesc cat de cat in mine, imi dau seama ca limita dintre bine si rau este foarte subtire si usor de trecut. Nu apar pe nimeni, scopul este sa va fac sa vedeti ca ceea ca sunteti nu e o intamplare. La fel si cu cei judecati.

 10. Regimul politic „democratic” instaurat in Romania dupa dec 1989 (o cacealma penibila dealtfel…, o insulta la adresa logicii si bunului simt) este la fel de criminal ca cel de dinainte de 1989 din cel putin 2 motive:

  1) S-a constituit in cea mai mare parte din fostii comunisti si securisti ai regimului comunist practicand cam aceleasi metode (vezi mineriadele).

  2) Nu a facu NIMIC in aproape un sfert de veac pentru a pedepsi fostii tortionari, in fapt, niste criminali sinistri! Ba mai mult, le-a oferit pensii de nababi si protectie

  Ah, ca a „condamnat” presedintele Traian BASESCU comunismul, in sedinta in plen a Parlamentului, …mda, frectii la picior de lemn!
  Vorbe….

  Domnilor, FAPTE, NU VORBE!
  FAPTE!
  Ca de vorbarie goala…e satula lumea pana peste cap!

 11. 1) un comentator numit „Titel” ofera , in comentariul de la ora 23:38 ora RO ( 16:38 ora Washington ) adresa domiciliului persoanei -subiect al articolului. Stiu ca acest forum se modereaza (de la Buc. si de la Washington ) –am scris „modereaza” si nu
  „cenzureaza” :lol: Cred ca acest detaliu NU trebuia lasat sa apara —exista o plingere penala cu identificarea persoanei , dar exista si reguli re. viata privata. Omul nu locuieste singur acolo .
  Atmosfera inteleg ca e destul de incarcata dupa mediatizarea cazului . Sint tot felul de capete infierbintate , mai ales la vremi caniculare. Cred ca gazda de aici va fi de acord ca nu e apropriata aceasta intruziune —mai ales ca , dupa episodul Marga -Tanase , a fost revoltat (pe buna dreptate). Reiau un proverb mentionat recent : ce tie nu-ti place , altuia nu face :!: Justitia isi urmeaza cursul si qui vivra verra —dar daca va avea loc un act extrem , atunci vor fi mustrari de constiinta.

  2) vad ca autorul e revoltat de batranetile linistite ale unor nume grele din fosta Securitate. Imi amintesc ca in aprilie 2008 (cam la vremea celebrului summit) am vrut sa vad ce mai fac cei care imi mincasera o parte din viata (fiecare cu securistii lui , nu ?) Si ce-mi vad ochisorii ? Colonelul Gheorghe Mija , fost mare sef in doua judetene Secu era (desi pensionat militar ) nici mai mult , dar nici mai putin DIRECTOR al CANCELARIEI PRIMULUI MINISTRU Tariceanu (acelasi care dadea mana, la summit, cu toate capetele incoronate ale momentului ( Bush , Putin , etc.) Asta la aproape 20 de ani de la revolutie. M-am uitat de curiozitate pe declaratia sa de avere :
  http://www.cancelarie.gov.ro/declaratii/Mija%20Gheorghe_a.pdf

  O pensie de 9000 RON / luna (fost securist –si inca ce securist :!: ) si un salariu la cancelarie de 30 000 RON /luna. Asta in conditiile in care atunci cursul era 2 RON / 1 USD

  DIn cate mi s-a spus , Tariceanu era seful PNL . Si , parca, tot atunci , dl. prof. Tismaneanu accepta nu’s ce placheta de membru de onoare PNL (sau asa ceva). Morala : e bine sa ne revoltam de Draghici, Soltutiu &comp. , dar parca e mai bine a incepe cu cei care ne premiaza. Acuma, prof. Tismaneanu va spune ca a returnat acea placheta (sau asa ceva) prin 2010 , –e adevarat ,dar nu din cauza securistilor din PNL ci , din cate stiu , din ratiuni doctrinare.

  3) autorul scrie : ” Doua sunt elementele care definesc profilul psihologic al securistului: cruzimea dusa la extrem si nesimtirea exacerbata. Securistul nu are convingeri ….”

  E adevarat , dar asta nu este exclusiv pt. cei din securitatea interna a anilor ’50 , ci si astazi, la case mai mari si mai erudite :wink:

  • 1. Fair enough, cred ca aveti dreptate. Adresa unei persoane este ceva privat. Pledez pentru justitie, am incredere in statul de drept.

   2. Banuiesc ca aveti informatii precise privind acele venituri astronomice. Ma intreb care o fi acum salariul celui care detine o functie similara.

   Premiul Bratianu al PNL mi-a fost acordat in 2001, nu in 2008. Presedintele PNL era atunci dl Valeriu Stoica, nu dl Tariceanu. L-am returnat in 2011 in semn de protest impotriva aliantei PNL cu partidul-televiziune ale lui Dan Voiculescu. Decideti daca avea legatura cu trecutul securist al unora sau altora…

   3. Aici vorbim de securisti. Mai precis, despre lipsa lor de cainta.

   http://tismaneanu.wordpress.com/2011/01/08/o-decizie-inevitabila-voi-returna-premiul-%E2%80%9Cion-i-c-bratianu%E2%80%9D-al-pnl/

   • 1) Multumesc pt. eliminarea adresei respectivului . Omul va dormi linistit macar noaptea asta :lol:

    2 a) am dat link la site-ul guvernului unde se vede propria declaratie olografa de avere —n-am scornicit nimic.
    2b ) aveti dreptate cu premiul Bratianu –cred ca am fortat nota , incercind sa implic autorul , cind subiectul era altul. Un fel de ad hominem esuat :lol:

    3) idem cu 2b. Sorry !

   • Eu nu prea cred ca e fair enough…asta nu e om, nu a fost om si nici nu va fi, cu exceptia evidenta a faptului ca arata ca un om, la nivel de carcasa…proverbele astea cu „ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”, se aplica doar la Oameni…nu e suficient sa fii biped, sa folosesti sitemul al doilea de comunicare, sa ai buletin si adresa, ca se te numesti om…acest individ e o canalie si nu om, imi pare rau…

    • Domnul Hannibal Lecter inca vad ca are resurse sa fie cavaler…eu nu mai am, dar si chiar daca aveam, tot canalie l-as fi numit…
     Ii doresc calaului sa nu mai aibe parte nici de o secunda de somn linistit, nicidecum o noapte…desi, respectivul nefiind om, nici constiinta nu are, asa ca raman cu dorinta…

     • Am inteles reasonul de la bun inceput domnule Tismaneanu , numai ca atunci cind citesc Pentru Elsa, Anca si Mihaela Barbus, in memoria martirilor., parca suma tuturor locurile din lume, unde ar putea fi afisata adresa acestui nemernic, mi se pare un spatiu strimt…ce n-ar fi data Peter Malkin, sa fi vazut adresa obersturmbannführerului pe la vreo editie de telejurnal…ori statul Israel for that matter…Dreptii intre popoare, se sting in mai mult sau mai putin anonimat, iar criminalii tin inca prima pagina a ziarelor…cind ar fi trebuit sa fie invers

  • Ha, ha, ha, domnule Lecter, dacă Ceaușescu avea un PR bun îl vedeam acum viu și șef la unul din partide.Mare dizident, mare luptător împotriva comunismului sovietic. Spre oroarea unora dintre noi- în 22 Decembrie 1989 NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC. Au murit niște oameni nevinovați plus odiosul și odioasa- dar în esență s-au schimbat doar niște nume. Sunt curios- și aș solicita cam tuturor partidelor- să spună ce funcții au deținut înainte de 1989 toți cei din conducere trecuți hai să spunem de 50 de ani. Cred că mare ne va fi mirarea să descoperim o pădure deasă de foști secretari de partid, de activiști de sector sau poate chiar și mai departe ? Ee, dacă am fi vrăjitori și am putea obține dosarul real de securitate- pentru toate aceste persoane- am afla lucruri extrem de interesante.

  • Referitor la punctul 2, ce poti sa zici altceva decat „poporul a votat!”?
   Poporul a decis nu numai ca eu, Dvs, Corneliu coposu etc nu suntem importanti, ci si ca fostii securisti SUNT importanti si merita pensii exceptionale!
   Ce vreti mai mult?!
   Cum poti sa ii pretinzi omului sa ii pese de ce a facut Securitatea atunci, in 1944-54, cind lui nu ii pasa de ce se intmapla financiar ACUM, si voteaza parlamentari ce dau legi conform carora un om care a muncit toat viata are 9,11 sau 14 milioane pensie, iar securistul are 90?!
   Despre Ristea Priboi am auzit ca ar evaea 420 de milione, dar nu este informatie certa, ci doar un zvon. Daca pensionarul de azi isi rupe de la gura pentru secursitul de ieri, cum speri ca o sa ii pese de victime, sau de sanctionarea tortionarilor?!

   • atita revolta acum !?dar domnilor aceshti idivizi au construit romanica de azi,ei sint statul,ei au fost si sint cei mai buni patrioti,poporul le este recunoscator si i plateste ptr munca lor.

 12. Sunt mai tânăr, dar păstrez amintirea diminetii in care m-a luat securitatea din asternut la 4 dimineața fiindcă mă vizita o prietena din RFG (’86), sasoaica plecața in 83. Aveam 16 ani si ne-a turnat un mos de vis-a-vis. Si acum locuiește cu noi pe strada , e in carje dar si acum face reclamații peste tot , la toți vecinii. Intr-devar oamenii aceștia se hranesc cu rautate si cu dusmanie. Constat ca si copii lor , crescuti intr-o astfel de atmosfera, continua sa facă rău , de regula ii identific pe cei mai mulți in rândul functionarilor publici, care găsesc orice prilej sa -si bată joc de tine prin orice mijloc( aparatul de stat). Așa ca pana sa se infiinteze vreo mare organizație , pe unde ii întâlnesc in aceasta postura ii lipesc de pereti ca sa înțeleagă ca nu mai functioneaza nici intimidarea , nici alte metode. Așa ca îmi ingadui sa recomand tuturor sa scoată capul dintr umeri si sa „loveasca” acolo unde întâlnesc intimidarea , umilirea etc. Asta înțeleg eu prin FAPTE DOMNILOR, FAPTE! Cu consideratie, Horia

 13. Din pacate, in 1990 dinspre GDS si alte grupuri similare a emanat ideea de „Fara violenta!” Cea mai mare tampenie posibila. Imi amintesc de manifestatia din 28 Ianuarie 1990. Erau peste 100 000 de oameni in Pta Victoriei. Iliescu era inauntru, in sediul Guvernului, cu Voican, Roman, etc. Daca ar fi fost luata cladirea cu asalt si Iliescu & co linsati, nu ar fi fost mai bine pentru Romania? Ar fi marait cretinii din Occident vreo 2 saptamani si? Dar nu, noi suntem fara violenta…Si a venit Dan Iosif cu cateva sute de cretini FSN-isti cu bate si lanturi si prostii „fara violenta” au vazut ce bine e. O sa zica lumea pe aici ca incit la violenta. Si? Adica astia ne-au calcat in picioare din ’45 incoace si au distrus Romania si continua sa o faca iar noi cu „fara violenta”?

  • „fara violenta” nu a fost deloc o timpenie si nu apartine GDS. S-a strigat prima data in 21 decembrie 1989 la Inter, la Dalles, raspunsul a fost cu trasoare la inaltimea omului, la ora 19 . Daca cei care manifestam pasnic am fi devenit violenti ar fi fost pretextul perfect pentru gasca ceausisto securista sa recurga la represalii crunte.

 14. Am doua nelamuriri: in perioada petrecuta la IICCMER ati stiut ca visinescu mai traieste? Si daca da, de ce nu ati facut nimic? Sa nu imi spuneti ca erau alte prioritati!

  • Ati citit articolul? Ati notat faptul ca IICCMER a depus sesizari penale inca din perioada Marius Oprea-Stejarel Olaru-Lucia Hossu-Longin, deci din 2007, ca a fost actualizata sesizarea in cazul Enoiu in perioada Ioan Stanomir-Vladimir Tismaneanu, deci in 2010? Am fost impreuna cu profesorul Stanomir la dl Tiberiu Nitu, tot in 2010, pe atunci adjunctul doamni Kovesi, am discutat in detaliu chestiunile legate de aceste sesizari. Ni s-a promis sprijin. Nu comentez ce-a urmat (adica nimic). Nu am „petrecut” niciun fel de perioada la IICCMER, am condus Consisliul Stiintific, sesizarile penale faceau si fac parte din actiunile judicare definite de mandatul IICCMER. In acea perioada exista un jurist profesionist in organigrama. Cercetatorii nu sunt juristi, deci au nevoie de sustinere specializata pentru ca sesizarile sa fie cat se poate de persuasive. Profesorul Stanomir a lucrat impreuna cu doamna Monica Macovei la proiectul legii privind imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii. Intrati in arhive site-ului si veti gasi destul informatii. Dar le doriti?

   • Nu conteaza domnule Profesor…trebuia, sa-i dati in judecata, sa-i judecati, sa-i condamnati, sa-i arestati, sa-i luati cu masina personala la Rahova (eventual cu o escala la Spitalul Universitar, sa vada Beuran sau Branisteanu daca sunt sanatosi…exagerez…un spital veterinar era mai mult decit suficient, desi intr-un fel jignesc ciinii, animale sensibile,loiale si inteligente, cu mult peste ce ofera acesti nemernici – m-am razgindit nu e necesara vizita medicala!)…ati obosit? Pauza de tigara :-)

 15. ….când m-am referit la a”lovi” m-am referit la faptul ca nu le mai permit nici sa mă ameninte cu control ca nu mă sperie, nici sa-mi închidă ușa in nas ca-i fac adresa de buna purtare, nici sa mă plimbe pe drumuri fiindcă e prost pregătit si nu știe ce informație sa-mi dea etc. Cu alte cuvinte, nu trebuie slabiti din ochi. Daca fiecare procedam astfel , la orice nivel ne-am afla, i-am dovedi mai repede decât credeți. Raportul nu este om la om. Noi suntem mai mulți decât ei.incercati! Va garantez din experiența mea de zi cu zi ca sunt lași. Am o satisfactie enorme când ii vad cum încep sa se scuze de frica sa nu le faci vreo reclamație si sa-si piardă scaunul. Va recomand cu caldura : ” loviti-i ” pe unde ii prindeti!

 16. Este o ocazie extraordinara pentru a revigora interesul poporului roman pentru decomunizarea definitiva a tarii. Trebuie sa ne rupem odata pentru totdeauna de acest regim ilegitim si criminal, comunismul.

  Toate drumurile trebuie sa duca la Ion Iliescu. Ultimul dinozaur comunist trebuie sa plateasca!

 17. Tortionarii nepedepsiti vor iesi din aceasta lume inca saracacioasa din punct de vedere moral, cu un sentiment de victorie nejustificata, sentiment pe care pedeapsa la orice moment al vietii, atunci cand s-ar fi putut administra, trebuia sa-l distruga si sa-l inlocuiasca cu unul de PLECARE A CAPULUI, de Invingere si asta indiferent daca era vorba de un batran, mai varstnic sau mai putin varstnic. Cu unica conditie ca era in deplinatatea facultatilor sale mintale.
  Oricine doreste sa afle datele personale ale celor in viata nu trebuie sa depuna nici un efort, se uita pur si simplu pe cartea de telefon a Romaniei, de exemplu aici:
  http://www.carte-telefoane.info/
  scriind numele si prenumele persoanei.
  Criminalii au continuat sa fie printre „noi”, incaruntind la caldura soarelui sau a sobei si nimeni nu i-a deranjat cu nimic. Si oare cum a fost acest lucru posibil, timp de peste doua decenii. Cel mai putin insa, i-a deranjat propria constiinta.

  Studiind de ani buni dosarele penale ale functionarilor din Comertul Exterior, printre care s-a numarat si tatal meu, am cautat si gasit pe unii dintre persoanele implicate in procese, din pacate prea putine. Unul a fost Iosif Bistran anchetator penal de securitate, cel care a pornit cateva procese ale societatii Prodexport. Teroarea lansata de acesta nu poate fi intrezarita printre filelele, miile de file ale anchetelor din dosarelor porceselor. Marturiile celor care de mult au parasit aceasta lume ar mai fi putut colora nuantele nedefinite ale faptelor si atitudinilor ce au caracterizat teroarea instantiata si la Malmezon, la sfarsitul anilor ’60, ani in care, procesele cu caracter stalinist pareau sa fii ramas in spate. Dar aceasta iluzie, cu siguranta nu a fost valabil si pentru Romania si regimurile lui Dej, sau Ceausescu de mai tarziu.
  Printre cei care au participat in grupul de anchetatori ai proceselor Comertului Exterior, trebuie mentionati : Onea Mircea, Marin Ion, Konig Adrian, Lefticaru Traian, Constantin Cenuse. Acesta din urma a fost unul dintre anchetatorii principali si cei mai cumpliti ai procesului Romanoexport. Printre afirmatiile sale in timpul ancheta s-a strecurat si exprimarea urii sau paote a a deznadejdii adresand-se catre unul din invinuiti „Mai bine ar fi terminat cu voi toti Hitler”…..ironica si tragica intruchipare a conceptiilor care au stat – in mod mocnit ce-i drept, la baza ideologiei cu pretentii internationaliste.
  O alta figura care traieste pana in zilele noastre este cel care a condus la vreme respectiva Tribunalul Militar de Regiune Bucuresti, desfasurandu-si activitatea de presedinte al catorva dintre procesele sus amintite, locotenent colonel de justitie Octavian Cuciureanu.
  Am incercat in cateva randuri sa discut cu Iosif Bistran sau cu Cuciureanu, desigur fara sa spun cine sunt si incercand sa capat de la ei unele informatii cu caracter istoric. Din pacate fara success.
  Al doilea este bine aparat de membrii familiei, nu raspunde niciodata la telefon si se motiveaza divers ca nu poate vorbi, intotdeauna exista o ancheta prealabila de ce se doreste a se sta de vorba cu el. Bistran in schimb a fost dat la telefon si discutia cu el dovedeste pe deplin ca este in pline facultati mintale, ba chiar stie sa se apere, invocand in mod destul de penibil neputinte de ordin amnezic, dar cu toate acestea din vorbele rostite si din inflexiunea vocii sale, nu este prea greu de a intelege cine este personajul infam de la capatul liniei si cat de pe faza a ramas.
  Am avut planuri si mai marete de a descinde la ei acasa, invocand – orice mi-ar fi adus in minte imaginatia de detectiv – pentru a-i suprinde sau a-i auzi. Cu tot acest entuziasm, anii nenumrati, de cand ma aflu in cautarea inregistrarilor securistilor care au participat intr-un fel sau altul la procese m-au obosit si mi-au taiat aripile.
  Romania nu ar fi avut dreptul de intrare in Uniunea Europeana, atata timp ca raufacatorii nu au fost trimisi pe drumul pedepsei, oricand si la orice varsta, odata ce mintea lor functiona.
  Consider ca statului roman, ca autoritate politica nu i-a pasat niciodata de a aplica un proces real si de pune in aplicare metodele cerute de Justitia de Tranzitie, fata de acesti raufacatori, calai, reali sau virtuali – sa nu uitam ca Bistran era in anul 1993 un om tanar de 60 de ani. Si ca el multi alti. Sunt convinsa dupa nenumaratele experiente avute vis a vis de CNSAS, pentru obtinerea dosarelor multora dintre persoanele legate de procese, ca actualul SRI, ascunde aceste dosare si nu le pune la dispozitia publicului, ceea ce nu numai ca dovedeste ca lustratie nu a fost si nu va fii niciodata in Romania, dar nici deschiderea drumului catre informatii nu a ajuns la faza de transparent. Acolo, in subteranele serviciilor de informatii actuale se ascund inca fara motiv, nenumarate informatii pe care cei cu dreptul de decizie au hotarat pentru inca cateva decenii sau poate secole : NU.

 18. Securistii si nomenklaturistii si-au facut o organiza secreta ( eu o numesc „Stalingrad” ) dvs. numiti-o cum doriti pana institutiile statului de drept o vor da in vileag. Aceasta organizatie a infestat toate institutiile statului, partide politice, culte religioase, trusturi media, armata, societati comerciale si ONG-uri. A ajuns pana a face servicii de agentie matrimoniala pentru membrii sai.
  Primul sau tel a fost salvarea vietii si privilegiilor membrilor sai pana la aparitia unei noi dictaturi in Romania ( de dreapta, de stanga, religios fundamentalista, etc. ).
  Al doilea tel a fost discreditarea institutiilor democratice ( parlament, presidentie, guvern, justitie, economie de piata, etc. ).
  Singura sansa a Romaniei va fi infiintarea de catre U.E. a unor institutii democratice la nivel european (servicii de informatii, justitie, politie, armata, fisc, etc.)

   • UE este o sansa, enorma pentru Romania. Problema e ca USLamul, reprezentat de ilustrele minti ale Dacianei, d-nei Crin Antonescu, d-nei nu stiu cum – ex consiliera a lui Iliescu, doreste ca ei sa fie in UE iar noi in URSS. Nu-l vad pe Ponta ducindu-se la o serata mondena la Vladivostok…

  • remarc in logica dvs domnule o mica scapare;daca:´´Aceasta organizatie a infestat toate institutiile statului, partide politice, culte religioase, trusturi media, armata, societati comerciale si ONG-uri. ´´ !!
   atunci care instittzii sint alea care :´´ pana institutiile statului de drept o vor da in vileag. ´´ ?
   doamne ajutava

 19. au trecut 20 si ceva de ani de la revolutie . dar despre ceilalti „comunisti” care au condus revolutia socialista din romania?
  tortionarii astia au batut si schingiuit ,dar ordinul cine la dat ? ceilalti care stiau ce se intampla cu dusmanii poporului ce au facut ? nimic
  au trecut 20 de ani de la revolutie si mormintele comunistilor sunt la locul lor , in loc sa fie dezgropati si arse osemintele (exagerez desigur , dar nimeni nu a facut nimic) . istoria comunismului in roamnia uita sa precizeze rolul evreilor in condurea partidului si trasarea directivelor . putem sa-i luam pe rind , pe cei care turnau la secu pe cei de pe scara de bloc , pe securistii de la cadre pe toti cei care …

  a facut cine ceva ? ion iliescu o sa moara bine mersi in patul lui convins ca ceausescu a intinat principiile nobile ale comunismului .
  si alti fosti tot bine mersi au murit si mai traiesc . dar securstii , dar membri cc al pcr ..li s-a confiscat averile , nu ..acuma ne scuipa seminte in cap din jeep .

  cu piata universitatii si cu punctul 8 de la timisioara s-au sters la fund comunistii …
  singurul gest a fost a lui rebenciuc care a venit cu hartie igienica al TVR , daca tot ne vorbiti de democratie macar sa se sterga la gura ..si a fost doar un gest

 20. Democrația susține prezumția de nevinovăție. Omul nu a fost condamnat și are același drept la viață privată ca și oricare dintre noi, deci nu e decât o lașitate să aduci în viața publică viața privată a unui om dacă acesta nu și-o dorește, cu atât mai puțin a unuia cu semne de senilitate. Sunt senili în viața publică actuală, dar măcar aceștia doresc expunerea din diverse interese, cel mai adesea financiare. Tot financiar miroase și acest caz. Rectificare bugetară în minus SGG, echivalent rectificare bugetară ”-” IICCMER care învârte ceva buget pentru amenajarea ca muzeu a închisorii de la Rm. Sărat, care dacă nu mă înșel, e în patrimoniul acestuia. Dv. d-le profesor probabil știți mai bine. În rest nimic deosebit, orice schimbare la IICCMER doare și mai apare o bombă de presă.

 21. Sunt unul dintre cei care a participat la mişcarea din 15 noe. de la Braşov. Nu de la început deoarece nu lucram la *Steagu*, ci de când au ajuns in faţa primăriei. Subliniez, am participat, nu am asistat, iar acest lucru l-am făcut până la apariţia scutierilor după care au inceput arestările celor în salopetă, in principal, apoi lucrurile sau stins. Să stai în faţa scutierilor, să urli la ei pentru ai determina să nu mai aresteze pe vremea lui Ceauşescu (de altfel, nu-mi amintesc să se fi folosit această armă pe perioada comunismului) nu este acelaşi lucru ca acum… După două zile, timp în care am stat ascuns la o cunoştinţă din Braşov, fără ai spune ce am făcut, invocând alte motive ale şederii mele acolo, am reapărut în oraşul Codlea unde lucram de un an ca pictor decorator, timp in care făceam grafice de producţie şi alte tâmpenii, iar în urma îndelungatelor presiuni venite de la partid cu ameninţarea că voi fi dat afară, am scris şi două pancarte despre cum se construieşte socialismul. A fost singura mea *adeziune*. Carnetul de UTC îl aruncasem în apa Vişeului, aflat într-o călătorie în Obcine şi Maramureş incă din 1980 cănd aveam 20 de ani. După două săptămâni de absenţă am primit mai multe vizite ale celor de la UTC, PCR şi sindicat pentru a mă intoarce în fabrică trimişi de secretarul de partid pe care îl cunoşteam din adolescenţă, însă nu pe afinităţi partinice, aici părerile noastre erau total opuse, iar el ştia bine acest lucru, ci pe afinităţi literare…omul fiind şi *poiet*. De altfel el mi-a aranjat acest loc de muncă după…în sfârşit…Mi-am scris cererea de demisie motivând situaţia din jur şi faptul că trec printr-o criză existenţială datorită acestui lucru, încercam, totuşi, să nu-l implic pe amicul meu care, în fapt, mă ajutase, în condiţiile în care am mâna dreaptă mutilată şi 80% în urma unui accident de muncă a cărui gravitate a fost muşamalizată la Steagul Roşu,actualul Roman SA. Mai mult am fost dat afară cu absenţe nemotivate după 30 de zile când eu mă aflam în spital. Numai spitalizarea a fost de 95 de zile…Lucrurile sunt şi acum tot aşa. În sfârşit, după câteva luni au început semnalele. Într-un mod atât de abject că nici acum nu mi-am revenit…Pentru că se dorea nu numai minimalizarea dar şi aruncarea în derizoriu a mişcării din 15 noe.(lucru care a continuat şi după 89 într-un mod mai rafinat, mai pervers). Am participat apoi şi la ceea ce s-a întâmplat în 1989 şi nu la Plopu din Deal ci chiar in centrul Braşovului din dimineaţa lui 22 dec. până în 25 dec. Singurul lucru cu care m-am pricopsit a fost o lumânare şi o banderolă albă pe care o fată care mă văzuse pe acolo tot timpul, inclusiv când s-a tras în noi după 22… pe la ora două noaptea în faţa primăriei… A început mai întâi să *tragă* cu un simulator montat pe Modarom care ne-a pus imediat pe burtă, mai eram vre-o sută, poate două… apoi a început de-adevăratelea… pe ici-colo…cei mai răzleţiţi… în timp ce armata trăgea peste noi într-o nebunie spre direcţia opusă primăriei… Nu am crezut nici-un moment că am făcut cine ştie ce acte de mare revoluţionar chiar dacă în cele câteva zile ale iureşului am contactat o hepatită, aşa că am considerat că doar cei care au fost răniţi sau familiile celor ucişi să primească de la stat ceea ce primesc astăzi cu asupra de măsură *revoluţionarii* tovarăşilor Iliescu şi Vadim, başca miile de revoluţionari care şi-au procurat brevete prin relaţiile de strânsă prietenie cu miliţia şi securitatea, cât şi foştii dar şi actualii torţionari prin manifestările lor de nesimţire criminală subvenţionată de statul român de drept… aşa că nu sunt membru… Spun actualii toţionari deoarece comportamentul lor are asupra oamenilor normali, acelaşi efect pe care îl aveau asupra victimilor când îi torturau, însă, mult mai rafinat şi mai obscen în acelaşi timp şi, repet, toate aceste mizerii sunt nu numai încurajate de statul român dar întreţinute la acel nivel care să bulverseze în mintea oricărui om ideea de dreptate, de justiţie, de normalitate în această ţară. Ceea ce s-a întâmplat, mult mai dureros pentru mine, abia acum începe, după participarea mea la *Piaţa Universităţii* însă nu vreau să vă mai reţin atenţia. Singurul lucru bun este că pe parcursul Conferinţei Uniunii Scriitorilor am reuşit să-i cunosc, în mod nesperat, pe doamna Monica Lovinescu şi Domnul Virgil Ierunca, pentru care, o spun cu mândrie, am fost anchetat de securitate la 16 ani împreună cu alţi copii pentru ascultarea postului Europa Liberă. Acum trăiesc,(vorba vine trăiesc) deocamdată, într-un sat din Buzău unde am înţeles, cu stupoare, mândria ascunsă a foştilor şi actualilor turnători, de a fi agenţi secreţi acoperiţi, vezi Doamne. Nota bene, ce ştiu eu, un prăpădit ce-i patriotismul? Or fi având şi ei dreptate…

 22. M-am pripit puţin(în afară de asta e greu să am o atitudine detaşată faţă de subiect

  Vă rog să mă scuzaţi dacă nu am fost chiar la obiect în comentariul meu(primul) aşa că vă rog să primiţi câteva completări… E greu să-mi menţin o atitudine detaşată faţă de subiect… Este vorba de Conferinţa Uniunii Scriitorilor din aprilie 1990 şi începutul mişcării din Piaţa Universităţii. Altfel,a tât cât cunosc eu judeţul Buzău, unde se află şi Râmnicul Sărat, mi-am dat seama că simpatiile sunt mai degrabă îndreptate spre comunişti, spre descurcăreţi, şmecheri, nu contează dacă au comis crime, omul e cineva…se descurcă…

  • simpatia ticalosilor merge spre ticalosi, a oamenilor cinstiti catre oameni cinstiti. Cred ca simpatia multora care au citit marturia Dvs. merge spre Dvs.

 23. aici sta prezentul si viitorul romanicai :´´simpatiile sunt mai degrabă îndreptate spre comunişti, spre descurcăreţi, şmecheri, nu contează dacă au comis crime, omul e cineva…se descurcă…´´

 24. In ultimii ani am vazut si citit despre toate speciile de tortionari, calai, agresori tipici regimurilor totalitare, si tot am ramas usor socat vazand „interviul” siteului Gandul. Cata viteza, cata ferocitate si ura la un individ de 88 de ani… De multe ori spun ca daca „actorii” unui regim politic mai sunt in viata, nu se poate vorbi de istorie ci realitate curenta. Individul respectiv respira, isi cheltuie banii linistit, si, daca era cu 20 de ani mai tanar, poate ajungea chiar senator psd.

 25. Prin 2002 un *acoperit* mi-a povestit, crezând că sunt de partea lui( mă cunoştea de puţină vreme) cum împreună cu un coleg l-a snopit în bătaie pe un prieten al meu, sas, în propria casă, în faţa copiilor (două fetiţe) şi a soţiei pentru că intenţiona să-i strecoare cancelarului Helmut Kohl o scrisoare în timpul vizitei pe care o făcuse în România prin jurul anilor 80. Ce m-a întors pe dos nu a fost actul în sine, cu toate că era îndeajuns, ci satisfacţia care i se citea pe faţă, multumirea de sine, pentru fapta abominabilă pe care o comisese…Când şi-a dat seama că făcuse o gafă spunându-mi, m-a avertizat *citând* a unsprezecea şi a doisprezecea lege din tablele lui Moise care sunau cam aşa; Să nu răscoleşti trecutul că o să te umpli de mizerie şi să nu trezeşti miliţianul care doarme că… nu mai ştiu ce va face… Am întâlnit aceeaşi satifacţie pe faţa unuia care se mândrea cu faptul că prin anii 50 împuşca deţinuţi, după ce le cerea să iasă din rând , probabil când îi ducea la munci, sub diferite pretexte,,.ăsta avea nişte ochi mici şi răi înşurubaţi în fundul capului…Altfel, nu-i aşa, sunt oameni de treabă… Ca ei sunt mulţi,.. În ceea ce priveşte ofensiva de reabilitare a fostei securităţi, aceasta se petrece demult în surdină. De la o vreme, însă, au început, încet, încet, să dea drumul la sonor. Din păcate, nu pot spune mai multe, deocamdată…dar este absolut necesar să se facă ceva pentru a o contracara. Acum, cât mai repede…

 26. Domnule Tismăneanu,
  A fost o vreme în care erați, oarecum, aproape de IICCR, în acea perioadă Institutul, atat de apropiat dumneavoastră, a scos din „atribuțiunile” Institutului dreptul de a depune sesizări penale. Nu-mi amintesc să fi scris atunci ceva, dar astăzi, această sesizare penală, parcă vă indispune. La ce bun, domnule Tismăneanu, la ce bun?

  Numai de bine.

 27. Acţiunile lui Alexandru Vişinescu, în calitate de director al închisorii de la Râmnicu-Sărat, au fost abominabile şi încerc să aflu dacă acesta a fost la originea informaţiei transmise în decembrie 1963 consilierului John P. Shaw, de la Legaţia SUA din Bucureşti, privind eliberarea lui Ion Mihalache din închisoare la 31 octombrie 1963. Din câte cunosc, liderul PNŢ era deja decedat la data respectivă, dar există controverse privind momentul decesului său (5 februarie, respectiv 5 martie 1963).

 28. Intervin numai ca sa subscriu ideilor exprimate de acest articol, tot ce as fi putut adauga s-a cam spus. Poate as comenta doar ca (posibil sa fiu sub influenta la Badiou), mai cu seama ca este evident ca individul este un scelerat, am putea sa fim mai rationali, unii dintre noi in aplicarea pedepsei. Ma refer la toti cei care dupa atatia ani de lipsa de reactie in care se stia ca acesti monstri sunt printre noi, se ambaleaza in a-i publica adresa, etc. Judecata este importanta mai cu seama atunci cand este gandita la rece.

  p.s. Niciun gest al lui Alison Mutler, apropiata lui Iliescu, nu este intamplator.

 29. >> Neavand notiunea Binelui

  Ar fi prea simplu. Ce faci cu cei care o au dar decid voluntar să o ignore? Sau să o schimbe?

  Conform, de exemplu, principiului că mi se rupe de bine sau rău, singurul lucru de care îmi pasă fiind legea? Evident, și aia interpretabilă :P

 30. Calaul prin gurita ori penita doamnei Alison:
  „Visinescu claimed he showed acts of humanity such as adding water to an over-salted dish of polenta to make it more edible.”

  Valentin Cristea – ultimul detinut politic de la Rimnic inca in viata:
  „Cu ochii podidiţi de lacrimi, Valentin Cristea povesteşte cum a fost exterminat Jenică Arnăutu. „El suferea de ulcer şi a cerut să nu i se mai pună sare în mâncare, dar conducerea penitenciarului a refuzat. A intrat în greva foamei. Asta era în 1959”

  Parca nu l-as crede pe nemernic…

   • Articolul meu este dedicat doamnei Elsa Anca Barbus si fiicelor ei si ale lui Ioan Barbus, Anca Cernea si Mihaela Barbus. Ma leaga de familia Barbus o minunata prietenie. IICCMER a organizat, in 2011, o expozitie despre inchisoarea tacerii in curtea Muzeului de Istorie al orasului Bucuresti, in colaborare cu Fundatia „Corneliu Coposu” si alte organizatii. Anca Cernea a vorbit la vernisaj. Tot in acea perioada s-a desfasurat concursul de proiecte pentru un muzeu memorial la Ramnicu Sarat. Juriul a fost condus de dl Andrei Plesu. Evident, aceste actiuni nu au fost promovate intens de „Antena 3”. Noi eram „sinecuristii lui Basescu”.

    http://www.iiccr.ro/ro/evenimente/expozitii/expozitii_2011/vernisajul_expozitiei_ramnicu_sarat_inchisoarea_tacerii/

    http://www.memorialulramnicusarat.ro/concurs-de-proiecte

    Dl Marius Oprea anunta ca vrea sa propuna un proiect de lege privind reducerea pensiilor fostilor securisti. Superb, subscriu! Dar ar merita reamintit ca suntem unii, inclusiv dl Oprea, care militam de ani de zile in acest sens, ca nu s-a inventat roata saptamana trecuta:

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6828755-petitie-pentru-reducerea-pensiilor-fostilor-securisti-activisti-comunisti.htm

    • E foarte bine ca n-a fost promovat de Antena 3 domnule Profesor…e cea mai buna dovada a lucrului bine facut :-)
     Evident ca nu numai domnul Oprea vrea sa propuna (si intradevar, aveti dreptate, e poveste lunga si nu de azi de ieri…da’evident cind pentru idee militau intelectualii „lui Basescu”, parca nu era asa o idee buna!), ori ca numai dumnealui militeaza pentru reducera pensiilor, insa domnul Oprea are parte de mai multa mediatizare, ca vorba aia antena 3 e pe gustul maselor largi populare :-) ceea ce da impresia ca e unicul luptator ori, virful de lance in tot cazul,impotriva secaturilor. Aia e. La cum se misca lucrurile in Romania, in special sub inteleapta „ocirmuire” a guv. dr. ponta, probabil toti astia ce ne entuziasmam acum, precum si urmasii nostri ne vom fi mincat de mult pensiile, ce sa mai vorbim de securisti si de tortionari, care au intre 70 si 85 de ani. Ca idee merge, practic nu vad nici un efect punitiv. Cind ipotetica lege o fi in vigoare, securistii nostri s-or fi dus de mult in lumea strimbilor. Oricum dupa ce am vazut opinia separata a lui Turianu, de pe adeverinta de necolaborator necesara lui Oprea pentru a fi nu’s ce secretar de stat, am indoielile mele ca ar fi cel mai calificat moral, sa se dea fat frumos din lacrima in lupta cu zmeul al rau…O fi istoric bun, n-am ce zice, nu dispun de skill-urile necesare pentru a face evaluari in acest sens, insa moral am indoielile mele…atunci cind pirasti la Securitate ca ai colegi care asculta Europa Libera, ceva nu-i in regula…aici nu exista scuze…
     PS. Am citit citeva articole semnate de domana Anca Cernea, ce mi-au mers la inima…tirziu am aflat ca e fiica domnului Barbus.

    • Chestia cu pensiile activistilor si securistilor pare simpla: se iau cartile lor de munca si se exclud de la calculul pensiei anii in care au lucrat ca salariati ai PCR si ai Securitatii. Unii vor ramane cu pensie zero si statul le poate acorda pensia minima, asa cum primesc mii de romani de rand.

     Am spus ca toata chestia doar pare simpla pentru ca in momentul in care se va face asa ceva, ei vor striga „Discriminare!” si vor merge in instante. Daca cele romanesti nu ii vor satisface, sigur CEDO la va da pensiile inapoi si probabil un bonus pentru deranj. In plus, Bruxelles-ul va arata cu degetul Romania cea razbunatoare.

     Din pacate, in Romania nimeni nu e dispus sa-si puna pielea in bat si a actioneze pe principiul „the only good communist is a dead communist”. Si aici ma includ si pe mine.

 31. Haideți să fim un pic realiști. Am văzut în seara aceasta la TVR 1 un film de ”condamnare” a comunismului- jalnic de stupid- făcut de niște letoni. Haideți să vedem diversele vini:
  1. guvernele ”democratice” din 1936 (începutul războiului civil spaniol)- 1939 care au distrus Spania republicană, care l-au sprijinit masiv pe Hitler să vină la putere pe lozinci de genul ”ia uite ce bine merg trenurile în Italia lui Mussolini” și ”mai bine naziștii decât comuniștii ” (unii- așa cum au fost și colaboraționiștii francezi- și-au trădat țara pentru un pericol comunist inexistent- cel puțin în 1939);
  2. guvernele ”democratice” din perioada 1940-1945 care, pe sintagma inversă ”mai bine comuniștii decât naziștii” au făcut pacte cu Stalin;
  3. guvernele ”ultra-democratice” din anii 50- care i-au condamnat de exemplu pe soții Rosenberg- în același timp cu acordul tacit (prin fapte , nu prin vorbe) pentru represiunea din Ungaria – în 1956. Autorul Sayonarei- are o carte extrem de interesantă- din păcate netradusă în limba română – despre revoluția din Ungaria- unde printre altele se arată că pentru refugiații de comuniști- armata americană din Austria- care păzea granițele- a pus pur și simplu mitralierele pe ei- atunci când încercau să ajungă la refugiul din Austria.

  idem, care au avut o mare durere nu spunem unde pentru faptul că Europa de Est a fost ocupată de comuniști- la braț cu statele democratice ( a se vedea episodul cu Patton care n-a fost lăsat să intre în Praga).
  Noi vedem lucrurile din punctul nostru de vedere- uneori foarte limitat. Lagărele de exterminare n-au fost nici pe departe invenția comuniștilor- a se vedea războiul anglo-bur de la începutul secolului XX- pe vremea când Lenin era doar un refugiat în Elveția- sau cel deschis de nemți împotriva populațiilor din Africa – tot la începutul secolului XX. DIn păcate, în afara câtorva entuziaști, la vremea venirii comuniștilor la putere în 1917 măcelul era un mod de viață iar drepturile individuale ale omului- un lucru pentru fraieri. Dacă ar fi să facem o listă- nu de intelectuali- ce de oameni politici care l-au aplaudat pe Stalin și URSS- am cam acoperi toată lumea, cu excepția poate a lui Codreanu și SIma.

  • Sunt ultimul care sa neg ca a existat orbire intre intelectuali. Dar v-as reaminti, au existat, in anii 20, 30 si 40, E. Lovinescu, Vladimir Streinu, Serban Cioculescu, Alice Voinescu, Lucian Blaga, Petre Pandrea, Petre Andrei, Dimitrie Gusti, Nicolae Bagdasar, Tudor Vianu, P. P. Negulescu, G. Calinescu, Mircea Florian, Ion Biberi, Petru Comarnescu, N. Carandino, Eugen Ionescu etc etc Au existat Bertrand Russell, John Dewey, Ernst Cassirer, Eric Voegelin, Leo Strauss, Thomas Mann, Orwell, Koestler, Gide, Istrati, Julien Benda, Elie Halevy, Boris Souvarine, Sidney Hook, Bertram Wolfe, Ignazio Silone, Paul Nizan, Raymond Aron, Victor Serge, Camus, Mauriac, Merleau-Ponty, Unamuno, Berdiaev, „Partisan Review”, Hannah Arendt, Carlo Roselli, Simone Weil etc etc Pe scurt, a existat rinocerita, dar nu toata lumea s-a rinocerizat.

 32. Domnul Andrei George se referea la inceputul sec. XX , dar fie ….
  pentru ca discutati de intelectuali (loco sau externi) , as indrazni sa ating 2 aspecte ;

  1) Lucrarea lui Paulescu „Spitalul, Cahalul, Talmudul , ..etc.” aparut in 1913. Este un text clar de ura de rasa , care incita, implicit, la discriminare si eventual violenta (asa cum s-a aintamplat , in fapt, mai tarziu). care dintre intelectualii enumerati de dvs. au soptit o singura vorba , in public, de condamnare a lucrarii ? Dar lista se poate extinde . Carol I era intelectual ? Dar Maniu , Iorga, Maiorescu , Bratienii erau intelectuali ? Care a suflat macar o soapta ? Aratati , va rog, UN SINGUR intelectual autohton (adica din RO, unde textul a aparut in limba romana) care a luat atitudine PUBLICA

  2) pe plan european . La inceputul sec. XX si pina la venirea nazistilor la putere (1933) dar si de atunci pina in ’45v , in Germania erau gazati proprii cetateni , la Ahdamar si celelalte 7 centre (handicapati fizic, psihic , the „useless eaters). Aratati va rog, UN SINGUR intelectual german sau european care a suflat o singura soapta IN PUBLIC pt. a condamna aceste bestialitati. Einstein , Mann , Schrodinger, Plank ,Heidegger erau intelectuali ?

  Nu a existat „orbire” PRINTRE intelectuali, cum sugerati dvs. ci o nepasare totala si absoluta
  Nu de rinocerita e vorba , ci de utilitarism pur si absolut . Iar intelectualii de azi pusi in acele conditii ar fi facut la fel : nu stiu, n-am vazut / Nici pe-acolo n-am trecut . (eu sint mic /Nu stiu nimic ! ). Cind scriu „intelectualii de azi ” , ma refer atat la cei din RO cit si la cei de pe alte meridiane si paralele —adica TOTI !

  • Nu voi polemiza cu Dvs. Este rusinos ca aberatiile rasiste ale lui Paulescu nu a fost puse la punct. Dar daca lucrurile ar fi stat in secolul XX cum le prezentati, de ce au organizat nazistii rugurile pentru carti? De ce s-a sinucis Petre Andrei? De ce s-a infiintat Glavlit (cenzura sovietica)? Cu ce s-a ocupat tovarasul Iosif Ardeleanu la DGPT? Nu toti intelectualii s-au prostituat. Acum as zice sa revenim la tema articolului.

   • Domnule profesor, aici nu e vorba de polemica. Eu chiar nu stiu UN SINGUR pretins intelectual care sa fi luat atitudine vs. lucrarea lui Paulescu. Ce ar fi patit , i-ar fi luat capul daca critica o lucrare aparuta in Ro si ideile de acolo ? Am adresat politicos o intrebare clara —daca dvs. stiti UN SINGUR NUME atunci va rog sa-l spuneti, mai invat si eu cite ceva , ca de asta sintem aici, nu ? Idem pt. punctul 2 . Deci nu e vorba de polemica , ci de a sustine cu lucruri concrete afirmatii de ordin general.

    Cartile arse de nazisti nu contineau o singura vorba despre atrocitatile comise de germani impotriva propriilor cetateni (in vremea Republicii de la Weimar si dupa). Erau , intr-adevar, texte antitotalitare , dar criteriul arderii a fost nu numai continutul ci mai ales autorii aflati pe „index” . A fost arsa vreo carte care expunea crimele impotriva umanitatii comise impotriva propriilor cetateni ? Nu , pentru ca nu era nici una.

    Iosif Ardeleanu si in general DGPT au executat ordinele lui Chisinevski si O. Manole, iar mai tarziu Rautu. ” Indexul” de trista amintire nu a fost conceput la DGPT —acolo a fost aplicat. Nu spun ca DGPT nu a avut un rol sinistru in deceniul teribil, dar conceptia venea de la agit-prop , ei erau doar un fel de tehnocrati , nu designers. Chiar daca functiona pe linga Consiliul de Ministri , iar Dir. General era asimilat cu ministru.

 33. Dimineata zilei de 21 August 1968, intre ora anuntarii la radio a invaziei si ora mitingului. Patriarhul familiei, care habar n-avea de directivele NKVD scl samd, dar care facuse razboiul, asistase la instapanirea comunistilor, patimise de pe urma lor, cunostea bine si viata de dinaite de ei etc, reuseste nu numai un diagnostic formidabil, dar da si o cheie de citit viata de ieri, dar, iata, si de azi, din Romania. Asadar, zice el catre asistenta numeroasa, spre finalul discutiilor, cand tema se mai largise:
  „Sa va spun eu ce au facut ASTIA: au amestecat raul cu binele, alea de le stiam noi, in asa fel incat omu’ sa nu-si mai dea seama ce e rau si ce e bine, cine-i bun si cine-i rau. Nu poti sa mai stii nici cine e asa-si-asa… Asta au facut ASTIA si n-o sa le mai deznoade nimeni, niciodata. Au manjit binele cu rau si au spoit raul in bine; unde nu le-a mers, ASTIA au aruncat cumva indoiala, care e o chestie si mai si – sa te tii frici si suspiciune! Si, peste toate, ura! N-o sa mai treaca mult si binele si raul or sa para totuna sau vor putea fi schimbate intre ele oricand, asa cum se intampla acum cu adevarurile si cu minciunile LOR. Eu cred ca la moartea noastra pana si Dumnezeu si cu dracu’ or sa se certe si-or sa se-ncaiere pentru sufletele noaste. Asa de tare le-au INCURCAT si le-au OTRAVIT ASTIA PE TOATE”.

  • In anii comunismului, nu doar „Doina” era un text subversiv, ci si „Glossa”. Intreg sistemul educational era construit spre a te impiedica sa te intrebi si sa socotesti „ce e rau si ce e bine”.

   • De la un moment dat incolo nici nu a mai contat daca te intrebai sau nu in legatura cu raul si cu binele. Echipa de zgomote, ca tot fu vorba despre Paunescu zilele trecute, desavarsise cu mare perversitate ceea ce in ’68 nu era asa de „bine” pus la punct. Asadar, te intrebai, sa zicem, dar raspunsurile…
    PS: Dupa cum ati putut observa zilele acestea, masinaria de imprastiat fum functioneaza in continuare.

   • PPS: „verificarea cailor binelui si raului”, insa, este/devine cu atat mai necesara cu cat pare/este mai greu (ca sa nu zic imposibil) de facut.

 34. Citind articolul dumneavoastra fara acele update-uri nu as avea nimic de comentat.
  Insa update-urile dumneavoastra ridica ceva semne de intrebare.

  1. de ce a facut acu ICEMER si nu cu alta ocazie si de ce nu a mai reincalzit ciorba Enoiu denota un pic altceva
  2. Cat priveste „reabilitarea” lui Pacepa domnule lucrurile sunt foarte clare. Nu ai cum sa reabilitezi un personaj care a ajuns general cu 2 stele in aparatul represiv comunist. Oricata cenusa si-ar pune el in cap ca sa ajungi asa sus in ierarhia securitatiii trebuia sa fi facut multe porcarii. Pe de alta parte nu stiu ce a destanuit el CIA si serviciilor secrete americane dar cartile lui cat la o analiza sumara si sunt de fapt un soi de best seler. Pe de alta parte pretentia lui de a sti ce se mai intampla in servicii la 35 de ani mi se par simple fabulatii

  • Ceea ce numiti „ciorba Enoiu” nu poate fi „reincalzita”. Enoiu e mort. Dar sunt vii Bistran, Visinescu, Cenusa etc (cititi mesajul semnat Veronica) si este salutar ca se trimit acele sesizari. Important este sa fie imbatabile juridic, altfel ajungem la situatia mai veche, cu zeci de decizii „NUP”. In chestiunea Pacepa, este limpede ca vedem lucrurile foarte diferit. Va doresc un weekend placut.

   • Domnule Tismaneanu, Nu cred ca este treaba ICEMER-ului sa instrumenteze juridic acest dosar. In orice stat din lume este treaba procuraturii, iar daca procuratura nu-si face treaba poate sa se dea de-a rostogolul domnul Muraru ca justitia nu este facuta de ICEMER.
    Stiti foarte bine ca din cate stiu eu institutia condusa de dumneavoastra a sesizat procuratura pentru cazul Enoiu si nu s-a intamplat nimic. In plus din ce stiu eu din presa domnul Oprea a seziszat procuratura si pentru al;te cazuri de crime directe (securisti care au impuscat fara nici o judecata pe cei considerati „dusmanii poporului” si procuratura nu a continuat cercetarile. Zic asta din cauza ca ICEMER licreaza cu concepte istorice si este cazul ca procuratura sa lucreze cu concepte juridice (drepturile omului, incalcarea legislatiei chiar din acele timpuri samd)

    Cat priveste Pacepa fara a folosi cuvinte mari cred ca el a fugit pe motiv sa-si salveze pielea . Stia deja prea multe si in dulcele obicei al comunistilor ar fi urmat sa fie trecut pe linie moarta sau chiar eliminat. Insist pe ideea ca nu ingerii ajungeau in pozitia pe care a avut-o el inainte de a pleca. Ce declara el dupa aia e alta mancare de peste si cred ca sunteit de acord cu mine ca ce a declarat in privat CIA-ului in nici un caz nu a scris in carti.
    Chiar acum am citit niste elucubratii ale lui Ion Talpes in Adevarul de stau si ma gandesc cat de idioti pot fi cei acre ajung in pozitii de conducere .

    • Prin mandat, IICCMER are dreptul sa sesizeze justitia (procuratura). Deci, simplu spus, este treaba sa. Instrumentarea juridica, de acord, nu mai tine de atributiile IICCMER (sub oricare din conducerile sale, trecute, prezente, viitoare). Nimeni nu sustine ca generalul Pacepa a fost un „inger”. A marturisit, s-a cait. Nu stiu ce-a declarat la CIA, cunosc doar ceea ce este in domeniul public. N-am citit ce-a spus dl Talpes, dar nu m-ar mira sa repete cliesele cu care a devenit faimos…

      • M-am uitat peste interviul lui Ioan Talpes: o colectie de marote patriotarde extrase din prafuita, penibila recuzita a propagandei ceausiste. Cam asa sunau informarile facute de activistii de partid trimisi sa explice „pe teren” linia partidului si vocatia mapamondica a „genialului conducator”. Nivel Musat si Ardeleanu ori, daca preferati, Fatu si Spalatelu. Deci nu Ceausescu a desfigurat imaginea tarii, cu un cult de un ridicol nebun, cu spectacole delirante, cu decizii absurde (se vorbea de Absurdistan, de Ceaushima), ci Ion Mihai Pacepa pentru ca a demascat, cu exemple directe, cu credibilitatea unica a insider-ului (si ce insider!), natura caligulara a dictaturii de la Bucuresti. Laureatul fictivului Premiu „Simba” aparea drept ceea ce era in realitate: un rege Ubu din Balcani. Un Ubu vindicativ, maniacal, viclean si, mai ales, unul convins de superioritatea absoluta a ideologiei sale, a miturilor scornite spre a-i satisface un ego supradimensionat.

       La inceputul anilor 90, propaganda fesenista se dezlantuia impotriva lui Corneliu Coposu pentru faptul ca vorbea direct despre abuzurile puterii iliesciene. Exista si atunci o lista neagra a celor care „defaimeaza” Romania. Am fost onorat sa figurez acolo, alaturi de Doina Cornea, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Octavian Paler, Ana Blandiana, Emil Constantinescu, N. Manolescu, Mihai Sora, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Petre Mihai Bacanu, Dorin Tudoran, H.-R. Patapievici, Constantin Ticu Dumitrescu, Andrei Cornea. Este vorba de o inversiune cauzala.

       Trebuie sa recunosc ca (involuntarul) umor al d-lui Talpes este irezistibil. Citit in aceasta cheie, interviul este antologic. Reproduc aici doar un scurt fragment: „Este evident că ceea ce Brejnev şi-a spus şi şi-a propus, să discrediteze România, s-o aducă într-o stare de autodistrugere aproape, s-a petrecut. Nu putea să fie o lovitură mai dură decât aceea pe care a dat-o Pacepa României.” Deci Romaniei! Mai tineti minte cantecul, devenit imn neoficial,”Partidul, Ceausescu, Romania”? In mod cert, generalul Talpes nu l-a uitat :)

       Iata ca m-ati facut sa scriu un nou text. L-am postat pe blogul meu.

       http://tismaneanu.wordpress.com/2013/08/02/fiorii-patriotici-ai-generalului-talpes-ceausescu-este-romania/

      • N-as fi scris acest comentariu , dar nu am vrut sa pierd ocazia de a avea comentariul cu nr. 100 (poate se da un bonus, ceva :lol: ) . De ati sti de cind pindesc momentul … . Deci :

       1) prin „inversiune cauzala” se intelege , mai pe romaneste , ” a pune carul inaintea boilor” ?

       2) de ce in anii ’90 ati fost pus pe acea „lista neagra” ? Din cite stiu, atunci erati inca la Philadelphia si nu erati asa de activ (precum azi) in spatiul publicistic romanesc. Ce anume ati facut ? Mai sinteti si azi pe acea lista sau s-a dat vreo „amnistie” ?

       3) atata vreme cit nu sint clare circumstantele disparitiei lui Pacepa , in seara de 23.7 , din cite tin minte, e hazardat a se vorbi despre „defectareA ” , „fugA” , „THE defection „, etc. sau alte jocuri lingvistice care dau cert un fapt nedovedit. Ceea ce e scris in „Red Horizons” e doar o narare a unor evenimente inca neconfirmate. Cred ca trebuie vazute textele primelor interogatorii luate lui Pacepa de americani, dupa preluarea de la nemti. Si in cazul Swiatlo s-a spus , initial, ca ar fi „fugit”. Aceasta tehnica a rapirii deghizata in defection e specifica serviciilor si propagandei auxiliare. Poate stiti , chiar saptamana trecuta , in Panama , un fost ofiter CIA a fost arestat pt. ca era pe lista Interpol cerut de Italia pt. rapire a unui cetatean chiar de pe strazile Milano. (cu ceva ani in urma). Urmeaza proceduri de extradare . Deci nu e ceva nou.
       Stefan Andrei spune in dialogurile cu Lavinia ca lucrarea „Red Horizons” a fost scrisa de scribi (negri) , pe baza interogatoriilor luate lui Pacepa PLUS ce mai stiau ei din culisele nomenclaturii de la Buc. Dvs. , domnule profesor, ce credeti ? Oare cine or fi fost scribii (in afara de Buhoiu, of course) ?

       Exista dubii privind aflarea in viata a lui Pacepa –nu stiu ce s-a spus la celebra emisiune B1TV dar RO a facut demersuri pt. a i se oferi DOVADA faptuilui ca Pacepa is ALIVE . Nu de alta , dar o groaza de bani se depun intr-un cont bancar drept pensie de old secu . Oare cine o fi incasind acesti bani, luna de luna , daca Pacepa nu mai e ? Oare cum se poate afla daca e sau nu ALIVE . Si in cazul Swiatlo s-a vorbit ca ar fi in viata multi ani dupa ce murise, iar CIA a confirmat ulterior ca murise inca din 1993. Dvs. domnule profesor, ce credeti , traieste acum Pacepa ?

       Ei , si mai sint si alte lucruri interesante , dar articolul se refera la Visinescu , deci ma opresc pt. a nu devia mult de la topic.

      • 1. Da. A inlocui cauza cu efectul.

       2. Cititi „Azi”, „Dimineata”, „Romania Mare” si „Adevarul”, veti vedea. Transmiteam saptamanal la RFE si VoA, scriam frecvent in „22”, eram redactor la „Agora” si „Meridian”, publicam in NYT, New Republic, Philadelphia Inquirer, Christian Science Monitor, Washington Post etc Locuiesc la Washington din vara anului 1990. Predau la U-MD din august 1990. Aici, la Washington, m-am intalnit de cateva ori cu dl Corneliu Coposu. Am folosit sintagma „lista neagra” metaforic. Dar, daca ma intrebati, cred ca a existat si o lista concreta. Habar n-am daca mai exista, sper ca nu :) Desi, daca urmariti pe cine injura „Antenele” si cotidianul.ro…

       3. Da, sunt convins ca Ion Mihai Pacepa traieste. Cum traieste si Ioan Talpes.

      • „Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER, cel care conduce actiunea (sau operatiunea)” – interviu aici:
       http://www.ziare.com/nicolae-ceausescu/comunism/identificarea-tortionarilor-si-cum-scapa-ei-de-inchisoare-interviu-1249680
       Eu o tin p-a mea ca ASTIA (vezi mai sus care :) ) au pus megafoanele in functiune. Poate n-ar strica o reluare a intregii emisiuni cu Pacepa la B1, dar asa, prin surprindere :) , fara mare tam-tam inainte. Daca ulterior, in mod absolut intamplator, ar aparea inca un tortionar demascat si inca un interviu, cu te-mai-miri-cine, pe adanci teme patriotice, fireste, poate ar fi mai clar ce se intampla. E doar o idee…
       Sanatate!

      • Reactiile din presa internationala: eu unul nu am vazut decat una (corespondenta doamnei Alison Mutler). Numele celorlalti tortionari: chiar pe site-ul IICCMER, sectiunea „Biografiile nomenclaturii”, se gaseste biografia lui Iosif Bistran. Aici, pe acest forum, Veronica a scris despre Bistran si ceilalti.

      • Eu citisem tot ce ce era de citit, sa stiti :) . Cand ziceam despre „aparitia intamplatoare a unui nou caz” etc, ma refeream la aparitia prin metoda folosita in cazul lui Visinescu: saituri, ziare, televizoare, toate deodata – hiper-mediatizare. Pe strada toata lumea stie despre Visinescu, despre Bistran, nu. Inca.

 35. @Virgil
  „Cat priveste Pacepa fara a folosi cuvinte mari cred ca el a fugit pe motiv sa-si salveze pielea”.
  Fraza de mai sus ar putea fi folosita de catre profesori ca exemplu de cum nu trebuie vorbita limba romana. In spatiul public nu te poti prezenta cu acest nivel precar de cunoastere a limbii In care scrii. In cazul dumneavoastra nu e vorba de greseli minore (pe care le facem multi dintre noi), dumneavoastra sunteti pur si simplu agramat. Un agramat care, insa, vrea sa se traga de sireturi cu autorii articolelor.

 36. Cutremuratoare personaje, care vor parasi pamantul fara a avea tulburari de somn generate de remuscari, regrete, sfidand pana in ultima secunda cu ura si dispret, cu violenta, avand o putere ce doarme undeva, capabila parca sa se trezeasca si sa omoare din nou oricand!

  Ei pot vedea in fiecare luna ca au facut „ceea ce trebuia” si „sistemul” i-a rasplatit, asa incat…..

 37. Exista o metoda perfect legala de a-i face sa „plateasca”: TORTURA SOCIALA!

  Vanzatorii se fac ca nu-i vad (si evident nu-i servesc), trecatorii rad si-i arata cu degetul, in jurul lor se face vid in parcuri, pe strada, ceilalti pensionari se ridica de pa banca si pleaca daca se aseaza ei (dupa o simbolica dar zgomotoasa flegma la un pas de incaltarile lor), postasul le „incurca” scrisorile etc. E ilegal? Prea putin, si oricum nu-i vad depunand plangere impotriva vanzatoarei care refuza sa-i dea paine.
  Se pot lipi afise in fata casei sale (fara nume, doar cu texte impersonale de genul „Calaii comunisti vor arde in iad” sau „Sa putrezeasca de vii tortionarii”).

  Deci se poate, trebuie doar vointa si o adresa, pe care o puteti face publica fara a mentiona numele jigodiei: poate cineva sa va acuze ca ati postat fotografia unui monument, cu precizarea „peste drum de imobilul din str. X nr. Y”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro