marți, decembrie 3, 2024

Baza Cutezatorii, o afacere tenebroasa

De-alungul anilor au curs valuri de cerneala descriind aventura bazei sportive „Cutezatorii” din Bucuresti.

De ce revenim asupra acestui caz? Pentru ca dintr-un comunicat al Ministerului Educatiei (aici), aflam un lucru stupefiant: „Actul adiţional nr. 16.832 de cesionare a Bazei Cutezătorii către Fundaţia Dinu Pescariu pe o perioadă de 25 de ani (până la data de 05.03.2034) a fost semnat de ministrul Ecaterina Andronescu la data de 23.06.2009”.

Este un prim pas de ridicare a valului de mister care acopera afacerea Cutezatorii de 12 ani.  Cerem Ministerului Educatiei sa faca publice clauzele actului aditional, sa vedem care este pretul platit de afaceristul Dinu Pescariu (chirie, redevente) catre Ministerul Educatiei, pentru  a se bucura timp de 25 de ani de una dintre cele mai frumoase baze sportive ale Bucurestiului, aflata in proprietate statului, si care a fost candva la dispozitia elevilor si studentilor.

Cu o suprafata de 6  hectare, aflata pe malul lacului Tei, baza avea din timpul regimului comunist o dotare frumoasa: terenuri de tenis, fotbal, baschet, cladiri, parcuri, alei,  etc.

Baza a fost concesionata de catre Ecaterina Andronescu in mandatul 2001-2004, catre omul de afaceri Dinu Pescariu, printr-un contract ale carui clauze nu se cunosc nici astazi.

In 2005, Ministerul Educatiei a initiat un proces si o Hotarare de Guvern, pentru revenirea bazei Cutezatorii in administrarea ministerului, dar totul a ramas in aer. Nu se stie ce s-a mai intamplat, (iarasi nu se stie, parca ar fi vorba de o jucarie pierduta),  procesul si HG n-au fost finalizate, iar de baza se bucura in continuare Dinu Pescariu.

Interesanta este declaratia dnei Melania Mandas Vergu, fost consilier al ministrului Daniel Funeriu,  data site-ului ziare.com (aici):

Melania Vergu, fost consilier al ministrului Educatiei, a confirmat pentru Ziare.com existenta cardurilor pentru abonament la SPA, insa sustine ca intreaga poveste nu este decat o informatie aruncata in presa pentru a o denigra.

„Este exagerat, se doreste clar sa se arunce cu noroi in mine, este foarte limpede”, a declarat Melania Vergu, pentru Ziare.com.

„In luna februarie-martie s-au adus 70 de astfel de carduri din partea lui Dinu Pescariu si au fost date ministerului si, printre persoanele carora au fost date, m-am numarat si eu. L-am activat cand eram la Ministerul Educatiei, nu mi s-a spus ca trebuie sa il dau inapoi. Daca e o problema, il dau inapoi”, a declarat Melania Vergu.  ….Am verificat, este un contract in perioada minsteriatului Andronescu. Este un contract cat se poate de legal si de corect si ar trebui intrebat domnul Pescariu de ce baza are in contract specificat faptul ca are de platit. Cert este ca s-au primit de la Dinu Pescariu aceste carduri si care au sosit la cabinetul domnului ministru”, a precizat Vergu. In plus, Melania Vergu precizeaza ca nu stie in ce baza s-au dat abonamentele respective si caror angajati din minister s-au mai dat, dar si ca acest lucru ar trebui specificat de catre Ministerul Educatiei.

Adica, cel putin 7 ani, incepand din 2005, procesul si revenirea bazei Cutezatorii la Ministerul Educatie, au stat pe loc din cauza celor 70 de abonamente gratuite de care au beneficiat salariatii ministerului educatiei? Daca este adevarat, este cutremurator.

Iata in ce consta abonamentul, conform ziaristilor de la ziarul Puterea,  care au investigat cazul:

„În abonamentul all inclusive cu valoarea de 2.106 euro pe an (dar pentru care nu plătesc nimic), mai marii Ministerului Educaţiei au incluse următoarele facilităţi:

Acces fitness, aerobic, piscină, SPA;

12 intrări gratuite pentru invitaţi/abonament;

6 şedinţe de masaj a câte 30 de minute;

o lună de freezing.”

La 70 de abonamente, a 2100 de euro, 147.000 euro/an, chiria de la baza Cutezatorii, incasata, insa, sub forma de abonamente, de catre salariatii Ministerului  Educatiei. Asa stau lucrurile din aceste informatii. Daca nu sunt adevarate, este datoria oficialilor MECTS sa faca lumina, sa spuna care este, de fapt, adevarul.

In comunicatul MECTS, citat la inceput, se mentioneaza:

„Ministrul Cătălin Baba nu beneficiază de gratuitate în vreun club de sport şi SPA din România şi nu a călcat niciodată în clubul Pescariu Sport & Spa, administrat de fostul tenisman Dinu Pescariu. Invităm publicaţiile şi posturile de televiziune care susţin altceva să facă publice probele pe care îşi întemeiază aserţiunile, în caz contrar fiind susceptibile să suporte rigorile legii.
Actul adiţional nr. 16.832 de cesionare a Bazei Cutezătorii către Fundaţia Dinu Pescariu pe o perioadă de 25 de ani (până la data de 05.03.2034) a fost semnat de ministrul Ecaterina Andronescu la data de 23.06.2009.
Ministrul Cătălin Baba va analiza clauzele contractuale şi modalităţile în care au fost respectate prevederile legale în administrarea bazei.”

Foarte bine, era momentul ca un responsabil al statului sa faca lumina in aceasta afacere tenebroasa, despre care contribuabilii romani nu stiu mai nimic. Sa spuna odata cine au fost beneficiarii afacerii. Indiferent cine ar fi acestia. Si ce se intampla la baza  Cutezatorii, ce destinatie au cele 16 camere ale hotelului de lux, cine sunt clientii, etc. Avem un stat puternic? Avem servicii de informatii? E momentul sa le vedem la treaba. Sa nu mai rada alde Sorin Ovidiu Vantu de statul roman.

Si pentru premierul Ungureanu ar fi o ocazie binevenita sa demonstreze ca sta cu fata la Romania. Ca a dat liber ministrilor sa scoata la lumina afacerile necurate, nu doar din curtea actualei opozitii.

PS. Orice noi informatii de la cititori sunt binevenite, pentru lamurirea cazului.

Distribuie acest articol

23 COMENTARII

  1. Foarte, foarte bine.
    Si, daca tot ati pornit-o pe drumul asta, folositi-va sursele/influenta/legaturile alea discrete pe care le sugerati deunazi, ca sa aduceti in domeniul public si cateva alte lucruri cu mult mai importante decat cine se dedulceste la diverse maruntisuri de 2000 de euro (apropos, ce-o fi ala freezing si de ce e nevoie sa dai bani pentru el cand poti doar sa faci o plimbare pe-afara???).
    Cum ar fi acele sturlubatice contracte de care Primaria Capitalei nu poate scapa neam, oricat de mult se straduieste (incepeti cu ala cu Dalli) si mai ales dati o mana de ajutor la deslusirea misterului celei mai bune afaceri din istoria Romaniei, aia care o sa ne faca pe toti rentieri pe viata, sau macar pe vreo 20 de ani – ma refer la aurul de la Rosia Montana, desigur.

    • Din pacate nu la „freezing” este problema. Freezing (in cazul prezentat) este doar o suspendare a valabilitatii abonamentului pe o perioada determinata (de obicei se face atunci cind esti plecat in concediu si nu folosesti serviciile abonamentului). Perioada de valabilitate a abonamentului se va prelungi cu perioada in care s-a cerut freezing-ul (adica o luna).

      Mai pe scurt, daca am abonament de la 1 ianuarie 2012 pina la 31 decembrie 2012 (1 an), pot cere freezing in luna iulie (cind sunt plecat in concediu la Mamaia si nu folosesc serviciile clubului), ceea ce face ca abonamentul sa devina valabil o luna suplimentara, adica pina la 31 ianuarie 2013.

    • La multe contracte nu legaliatea atribuirii este discutabile, ci realismul bugetului. Multi se prevaleaza de necunaosterea publicului pentru a supraestima contractele. Vezi cazul frunzulitzei.

      Asemenea matrapazlacuri pot fi descoperite doar de anchetatori cu o pregatire economica si de afaceri foarte solida si cu multa rabdare. Mai mult, astfel de anchetatori ar trebui protejati.

      Grav este ca din punct de veder juridic nu exista nici un text de lage care sa permita investigarea contractelor de tipul celor pe care le sugerezi. Pe undeva, este explicabil, deaorece nu poti sa te apuci sa analizezi toate contractele incheiate. Dar la anunmite indicii, ar trebui.

      Acest lucru nu este posibil probabil pentru ca e nevoie de foarte mult timp sa demontezi o ingiereie financiara ilegala (exista si inginerii financiare legale, atentie!).

      • Problema e cu plata la „receptia” produsului. Numia guvernul Romaniei da banii in avans(si da sute de milioanede euro) pentru un produs nelivrat conform cu cerintele din contract. Asta nu e ilegal?

        • Povestea asta cu contractele legale/ilegale e ca-n bancurile cu Chuck Norris.
          Guvernul n-are nevoie sa respecte legile – el le face!!!
          Daca un contract „important” ameninta sa para sau chiar sa fie ilegal, solutia e foarte simpla – se schimba legea. O situatie inca si mai si s-a inregistrat acum vreo doi ani (cred), cand guvernul a vrut sa ia nu stiu ce masura de austeritate (daca nu ma-nsel era vb de scaderea lefurilor profesorilor, sau de neplata cresterilor, ceva de-acest gen).
          Si, pt. ca legea nu permitea si nici timp s-o schimbe nu mai era, guvernul a ales solutia stupefianta a emiterii unei OUG prin care el, guvernul, isi permitea siesi sa suspende aplicarea legii pentru nu stiu ce perioada…
          Intai facem o lege, pe urma alta care ne permite sa n-o respectam pe prima. Curat-murdar, coane Fanica…
          Asa incat, noi sa fim sanatosi.

  2. Sincere felicitari pentru acest articol. Problemele invatamantului romanesc nu pornesc numai de la comportamentele sper , inca izolate, ale unor profesori ( e drept, de multe ori tolerate si nesanctionate de catre cei care la randul lor sunt tolerati si nesanctionati,etc.,etc. ) ci in primul rand de la comportamentele celor care luat si iau decizii asupra sistemului de invatamant si care ne-au adus dupa 22 de ani in situatia de a fi pe primul loc in Europa la numarul de analfabeti si de avea o subcultura ca cea promovata cu obstinatie in societatea romaneasca de catre unele ziare si unele posturi TV . Probabil de aceea tara noastra, desi oficial a intrat in Europa, ocupa locuri „fruntase” in atatea alte domenii, iar institutia demisiei in spatiul administrat de stat este o floare la fel de rara cum sunt condamnarile (cu executare) pentru coruptie , in spatiul juridic.
    N.B. Prin anii `70-`80, un decan de la Facultatea de Constructii Civile ( sectia Instalatii ) a primit de la un tanar inginer care tocmai isi ridicase diploma un cadou inedit : un pachet foarte elegant ambalat dar foarte greu. L-a deschis probabil cu nerabdare , dar sigur i-a disparut zambetul cand i-a vazut continutul : un set complet de pile si de toate marimile. Oare ce cadou , si cui, ar face acum un absolvent al unei universitati romanesti ?

  3. Eu vad un singur leac : postarea pe web-site-ul ministerului Educatiei a situatiei tuturor bazelor sportive, cu contractele aferente.

    Fara sume si detalii financiare, fara nume. Doar durata si conditiile ne-financaire ale acestora.

    Ca un fel de „declaratie de interese” a ministerului, in felul in care dau si ministrii, ca persoane, astfel de declaratii.

    Probabil ca ideea s-ar putea extinde, pe web-site-ul fiecarui minister ar trebui postata situatia domeniului privat si public ce tine de ministerul respectiv.

  4. Stiu ca nu acesta este subiectul articolului dar Alui are dreptate.Ar trebui pe viitor un articol si cu tepele de milioane de euro ale firmei Siveco , cu programele lor informatice prost functionale si platite cu bani grei de la stat.

  5. Nu stiu de ce mentionati ordinul din 2009? Aceasta baza a fost concesionata in anul 2001. Poate o mai l-o mai fi prelungit inca odata. Mediatorul acesti afaceri a fost un anume Claudiu Florica, la acea data mare negustor de calculatoare la firma Compaq, prieten bun cu Pescariu si care o cunostea pe Dana Nastase. Andronescu a fost in acest caz doar un pion pentru ca decizia a venit de la Nastase. Daca vor fi luati la intrebari actorii principali de catre institutiile statului se va descoperi toata aceasta trecere in posesesie. Aici nu vorbim despre o concesionare vorbim in practica de o donatie facuta unei persoane private acoperita de un act de concesionare. Evident la Ministerul Educatiei poate rezilia contractul in orice moment dar pentru asta iti trebuie vointa si determinare. Personal nu cred ca aveti forta sa demarati o ancheta pe acest caz. Inca o informatie poate utila: concesionarea Cutezatorii a fost la pachet cu instrainarea Institutului de Cercetari Alimentare catre Dan Voiculescu, impreuna cu terenurile aferente.

    • Pentru ca a fost prelungita concesionarea in 2009, pe inca 25 de ani. Ceeace inseamna ca in 2009 expira concesionarea. Si putea fi intrerupta. Multumim pentru informatii, in mod sigur consilierii ministrului urmaresc postarile de aici.

        • Daca prelungirea s-a facut in 2009, aceasta s-a facut sub semnatura lui Mihnea Costoiu, secretar de stat la aceea data. Costoiu este un marcant membru PSD pe care cu siguranta o sa-l mai vedeti prin viitoare guverne si care este o „pusculita de partid”. Daca insa Boc a facut greseala sa semneze o noua hotarare de guvern care extinde concesionarea, atunci vina ii apartine caci s-a lasat dus de nas de consilieri. Care este legatura cu politica? Cine isi pune obrazul sa forteze un ministru sa dea cuiva pe degeaba o astfel de baza daca nu primeste personal nimic (mai ales sub guvernarea Nastase). Se poate usor vedea dupa cardurile de access ca majoritatea clientelei sunt oameni politici de rang inalt de la PSD si PNL. Va rog sa precizati: extinderea concesionarii s-a facut prin hotarare de guvern sau prin ordin al ministrului in 2009?

      • d-le profesor,consilierii din mimister cred ca se amuza citind articolul !
        „ziaristii de investigatie” sant niste bieti Don Quijote . „cainii latra,ursul trece” !
        eu nu tare am pomenit procurori porniti pe urma articolelor din presa !
        cel mai bun exemplu : „catavencii” publica (de prin anii ’90) la pagina 3 ,investigatii documentate despre tot felul de matrapazlacuri . asta inseamna aprox 2000 articole (52 sapt x 20ani) . REZULTAT = ZERO .
        asta nu inseamna sa nu continuati sa scrieti despre asa ceva…

        ps. oare peste 20 de ani ce „inginerii” semnate de „d-na ministru Ecaterina Andronescu” mai gasim ? (mie mai usor imi vine sa zic”abramburica” decat „d… ” . oare de ce ?)

  6. http://noulportal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=300&d=MzAwMDAwMDAwMDAwMjIyNDQ*

    Evacuarea – inceputa in 2005 pentru neplata chiriei modice – s-a tot „amanat” pana in 2010, cand onor Ministerul Educatiei a renuntat la actiune. In 07.05.2010 nu cred ca era acel ministru, ci un altul, din pacate – dezamagitor…iar contractul de inchiriere, apoi asociere in participatiune vad ca s-a transformat peste noapte intr-o „concesiune”. Deh, HG nr. 160/2005.

    Ca o simpla constatare, observ retrospectiv ca invatamantul a fost parca blestemat cu ministrii sai postrevolutionari (Andronescu nu prea poate fi comentata, insa de la Marga si Funeriu asteptam nu mai mult, ci, parca, altceva,

  7. Stimat domn Vlaston: trebuie sa recunosc cu rusine ca pentru un moment v-am crezut. Spun cu rusine pentru ca din tot ce am citit pana acum, articolele dumneavoastra se desfasoara doar sub semnul delatiunii. Dar v-am crezut pana in momentul in care am reusit sa ma si documentez putin si trebuie sa va spun ca adevarul este cu totul altul. Povestea dumneavoastra este lipsita de frenchete. Stiti ca nu Andronescu a concesionat aceasta baza sportiva. Si nu inteleg de ce puneti intr-o lumina atat de buna ministerul Funeriu care desi putea sa rezolve problema a ignorat-o.

    Nu imi lungesc mai mult mesajul, dar este suficient sa va spun ca daca as face-o as discuta despre favoritisme, despre baruri in scoli, despre legaturi personale si mai ales despre vendete. Iar asta nu ar fi elegant din partea mea. As vrea doar sa incetati sa mai murdariti internetul cu article mincinoase sau speculative doar pentru ca sunteti dumneavoastra de partea altor cercuri de interese.

  8. Cel care a scris articolul, daca crede ca nu s-a respectat legea atunci cand
    s-a dat un bun public unui privat, pe un pret incorect, poate sesiza DNA.
    DNA e platit din bani publici si trebuie sa stabileasca daca e legal sau nu ce s-a intamplat.
    Nu SRI se ocupa de afaceri din astea…ci DNA.

  9. am facut tenis la cutezatorii (demult de tot). era o cacaciosenie, iti schimbai pantalonii afara daca nu veneai gata echipat si dus dupa – sa nu exageram… dar eram copil si nu era grav. ca dadeam la gard, ca nu era loc la zid, ca nu erau terenuri pentru cati eram si dadeam pe teren 10 min intr-o ora, nu mai vorbim.
    acum ma costa 3e intrarea la piscina si moca pentru copii pana la 6 ani in fr.
    in ro, dai cu tunul pentru o piscina acoperita, iar la 3e intrarea si moca pentru copii, nu gasesti nici in baltoaca din fata casei.
    cutezatorii e piperat, dar e. cand or fi 500 de pescarii care sa faca dintr-o gioarsa, o baza ca lumea (nu neaparat toate fitele de la cutezatorii, ci dusuri, vestiare si igiena), atunci mai discutam cat de rau a sfarsit cutezatorii.
    in ro, daca stai dupa stat, n-ai unde sa inoti, n-ai unde sa faci tenis, n-ai unde sa dai la cos si daca alergi te fluiera miticii. sportul nu e pentru mase, ca masele fac sport cu seminte si bere. iar pentru cei care chiar vor sa faca sport, strang din dinti, platesc pretul, dar macar au unde sa se duca. ca in afara de cutezatorii, tenis mai e la arenele bnr (facute de alt suspect) si inca cateva terenuri razletite. iar piscina – sunt 3 sau 4 acoperite in bucuresti si cateva cazi de 15m lungime.
    nu neg ca pescariu a castigat bani din cutezatorii, dar pretul e dupa cerere si oferta. iar oferta de oameni care sa faca e tare subtirica in ro si statul nu face nimic. voilà rezultatul.

  10. Nu este semnătura d-nei Andronescu.
    Cineva a semnat sub numele dânseia, practică frecventă într-un minister în care miniștrii se schimbă des, iar eșalonul doi este cel mult „rotit”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro