sâmbătă, iulie 24, 2021

Beteșuguri și remedii ale presei românești. Un raport MEDIADEM

Copleșită de asaltul politic asupra statului și al vieții de zi cu zi, societatea românească s-a apărat ca un organism slab, manipulabil, incapabil de reacție critică de masă. Mass-media, supuse unor schimbări forțate de criza globală dar și de lipsa de viziune a autorităților, s-au aliniat punându-se în slujba bătăliilor politice și de afaceri, părăsind în multe cazuri misiunea de mediator sau arbitru al comunicării sociale. Analizele și dezbaterile de fond despre soarta presei din România au rămas în grija unor proiecte sau organisme internaționale, fiindcă îngrijorările și reacțiile europene, de pildă, sunt mai adecvate decât cele conjuncturale interne. Raportul MEDIADEM, redactat de Ioana Avădanei într-un program european care identifică deficiențele politicilor media în 14 țări, oferă un tratament pe termen lung al bolilor presei românești, aflată în deficit de independență, de profesionalism și de atenție din partea decidenților.

Concluzii neliniștitoare, cosemnate de Cristian Ghinea, se impun în studiul de caz care precede raportul: legislația europeană privitoare la protecția libertății presei este caricaturizată la noi, piața dominată de televiziune este vulnerabilizată de tendința aglutinării în jurul mogulilor care controlează editorial presa asezând-o în slujba intereselor de putere și câștig oneros, avantajul intrării facile în profesie aduce aluviuni de incompetență și instabilitate în breaslă, asocierea profesională și morală se face greu și fără ecou, iar societatea nu privește independența presei ca pe o valoare demnă de apărat. Trecerea TVR de la o televiziune de stat roasă de datorii și insecuritate finaciară, la statutul de televiziune publică este un proces încă neîncheiat, din voința clasei politice de a o menține în subordonare. Nimeni n-a murit din asta. Cât privește politicile dezvoltate în peste douăzeci de ani în sprijinul independenței sale, presa n-a fost mai norocoasă decât sora ei siameză, democrația:”Prima observație este lipsa oricărei strategii pe termen lung în formarea pieței de mass-media, care să aibă la bază garanțiile pentru libertatea de exprimare, a liberei circulații a informației și libertatea presei…O a doua observație este că, în ciuda faptului că sectorul mass-media este dominat de actori privați, autoritățile statului sunt cele care decid în formularea de politici, adoptând sau neadoptând anumite decizii care afectează puternic sectorul de afaceri…O a treia observație vizează faptul că autoritățile române au o atitudine reactivă în ceea ce privește formularea de politici publice, căutând mai curând soluții de ordin legislativ la problemele existente, în locul unor măsuri menite să contureze un mediu care să favorizeze dezvoltarea mass-media. Acest lucru este cu predilecție vizibil în procesul armonizării cu standardele UE, unde România a urmat strict deciziile Uniunii, fără a contribui la ele”, adaugă raportul MEDIADEM.

Dacă există soluții pentru a însănătoși bolnavul, ele țin, helas!, de voința politicului, un doctor incompetent. Rețeta ar trebui să conțină o strategie națională privind accesul la informația publică, în virtutea căruia își definește presa misiunea, o strategie neutră tehnologic și larg dezbătută public, apoi un antidot la abuzul de poziție dominantă în audiovizual prin consolidarea sistemului dual, public și privat. Aici compoziția medicamentului este determinată de transparența proprietății și a finanțării, de modificarea legii televiziunii și radioului public pentru a fi scoase din sclavia politică, de criteriile oneste ale alocării publicității de stat. Leacuri aproape necunoscute se adaugă rețetei: tranziția rapidă spre transmisia de televiziune digital terestră cu termen limită asumat 2015, de care guvernele României nu au habar, păstrarea unui regim liber pentru Internet, după ce tratatul ACTA a fost anulat la nivel european, participarea autorităților de reglementare românești și a ministerelor la elaborarea politicilor la nivelul UE și al Consiliului Europei (documente de poziție și de negociere, sugestii în privința libertății presei, revizuiri, coordonări de politici etc.).

Partea dureroasă a raportului MEDIADEM este reflecția asupra statutului profesional al jurnaliștilor din România, erodat de atacurile politicienilor, de scăderea valorii sociale a acestei munci, de instabilitatea jobului, de partizanatul vizibil după 2008, toate conducând la deprecierea produsului jurnalistic și la instalarea unui context agresiv și nerușinat, în disoluția reperelor etice.”Jurnaliștii și editorii trebuie să recâștige controlul asupra profesiei. Trebuie să adopte și să aplice cu bună credință coduri de conduită care să ducă la creșterea calității jurnalismului și care să consolideze încrederea publicului în rolul mass-media. Actorii privați trebuie să respecte – și autoritățile trebuie să impună respectarea – normelor care garantează condiții decente de muncă pentru jurnaliști și pentru alți angajați din sectorul mass-media. Pregătirea profesională pe tot parcursul vieții a profesioniștilor din mass-media trebuie să fie devină o clauză standard în toate contractele de angajare”. Cum ”trebuie” să se întâmple toate acestea, e altă poveste.

Articol apărut și în revista 22

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

 1. Popaina, clopotzin, lopatina si sapaina sunt medicamantele ptr presa noastra!!!!!!!
  A devenit chiar mai previzibila decat Scanteia din anii 80!!!!
  Am citit ziare romanesti din 1967 pana in 2000 … Azi le mai gasesc utile decat in unele cativitati casnice ..
  Si asta se datoreaza in primul rand jurnalistilor … incapabili sa asiguire o informare corecta (dpv al faptelor) lipsiti de cultura generala, inis care nu citesc nici presa , care uita ce au scris anu trecut , preocupati de gaini violate care nasc pui vii si care se pare ca nici limba romana nu o prea stiu ,.mai rau cand preiau o stire straineza o traduc prost si eronat, de cele mai multe ori inversqnd concluzia articolului strain.
  Dar au pretentia sa „educe” …

  Si as mai zice ceva :Jurnaliștii și editorii trebuie să recâștige controlul asupra profesiei. ………. Actorii privați trebuie să respecte – și autoritățile trebuie să impună respectarea – normelor care garantează condiții decente de muncă pentru jurnaliști și pentru alți angajați din sectorul mass-media.
  Ete na. Daca eu as fi patron de presa credeti ca as adminte partizanat politic contrar opiniilor mele?! Adica eu dau francu ca sa se faca politica contrara mie?! AFARA!!! Asta este o reactie normala … Si as mai zice ceva condiții decente de muncă pentru jurnaliști și pentru alți angajați din sectorul mass-media. de ce doar ptr mass-media?! Adica ce aici nu aplicam principiile libertariene pe care le canta cu incantare presa?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro