sâmbătă, iunie 22, 2024

Bilantul anului 2011. Educatia

A fost un an bogat in evenimente si transformari, unele fundamentale, ale domeniilor de educatie, formare profesionala si cercetare.

La inceput de ianuarie, prima lege publicata in MO, Legea 1/2011, a fost Legea Educatiei Nationale (LEN). Aparuta dupa dezbateri si lupte politice aproape la baioneta, cu contestatii la CCR, cu o contralege (varianta Andronescu), dezbatuta in Senatul Romaniei, aproape nimeni nu mai spera s-o vedem la liman. Curtea Constitutionala a Romaniei avea sa decida, cu larga majoritate, ca LEN este constitutionala, urmand sa fie promulgata si pusa in opera.

Adevarul este ca sistemele de educatie si formare profesionala erau incremenite in tiparele anterioare anului 1990. Fara legatura cu piata muncii si cu evolutiile in plan mondial, cu interese locale si regionale de dezvoltare, dar cu fenomene nocive, de genul „fabricilor de diplome”, erau  caracterizate de catre Comisia Miclea ca „ineficiente, inechitabile, nerelevante si de slaba calitate”. Iar despre invatamantul superior: insule de excelenta intr-o mare de mediocritate.

Evaluarile internationale (PISA, TIMSS, PIRLS), ne puneau la colt, trimitandu-ne pe ultimele locuri din Europa si din lume. Mediul de afaceri se plange ca nu gaseste forta de munca calificata pe care sa-si intemeieze afacerile. Competitivitatea economiei romanesti este in grea suferinta, din acest motiv.

Schimbarile presupuse de LEN sunt fundamentale, revolutionare, unele de lunga durata, altele etapizate in urmatorii patru-cinci ani, in sisteme prin traditie inertiale si conservatoare. Mizele erau aparitia unei mase critice a salariatilor din invatamant care sa creada, sa sustina reforma. A doua miza,  depasirea punctului critic, de la care nu mai exista cale de intoarcere. Prima miza cred ca a fost atinsa, lipsa grevelor, disparitia sindicatelor din peisajul public si media, derularea bacalaureatului 2011,( un soc in lumea scolii), sustinerea larga, aproape unanima, din media si spatiul public, sunt dovezi ale afirmatiei.

Cealalta miza nu cred ca a fost atinsa. O schimbare de regim in 2012, cu venirea la putere a USL, ar putea anihila principalele prevederi ale LEN, antinepotism, antiplagiat, anti fabrici de diplome, anti camarile universitare, anti cumulurilor multiple,  antipolitizare si clientelizare a scolilor, ar putea aduce revenirea la promovarea intereselor fabricilor de diplome, legate prin fire vazute si nevazute de parlamentari, de oameni din executiv.

Invatamantul superior a beneficiat de o implementare mai rapida a prevederilor LEN. Cele mai importante sunt:

 • clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, cu ajutorul unei asociatii internationale;
 • constituirea CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) si CNCS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice), intr-o componenta eliberata, in sfarsit, de eternii sefi care au subordonat educatia propriilor interese. Cu participarea unor specialisti din diaspora sau chiar experti straini de la universitati de prestigiu;
 • Alocarea granturilor pentru cercetare dupa evaluarea proiectelor realizata exclusiv de experti straini, o premiera absoluta in Romania
 • Hotǎrârea Guvernului nr. 681/29 iunie 2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat;
 • Standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare și a atestatului de abilitare;
 • Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învǎţǎmântul superior;

Suntem in momentul important al schimbarii rectorilor si organismelor de conducere din universitati. Ministrul Daniel Funeriu transmite un mesaj. „Fac un apel către elitele României să îşi asume puterea în casa lor, adică în universităţile României. Dacă nu o faceţi, veţi fi primii care veţi suferi“.

La Universitatea din Bucuresti a fost ales rector, fiind si unic candidat, Mircea Dumitru, 51 de ani, profesor si multi ani decan al facultatii de filosofie al Universitatii. Mircea Dumitru are stagii la Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A, The University of Tulsa, Tulsa, Oklahoma, U. S. A., The Graduate School and University Center of The City University of New York.

La Universitatea de Medicina si Farmacie, UMF Iasi, a fost reales rector Vasile Astarastoaie, 62 de ani, cu 70% din voturile personalului didactic, cu stagii multiple in posturi de conducere ale agentiilor si institutiilor de stat. In ciuda faptului ca ANI a decis ca este incompatibil in cateva din cele cinci posturi platite pe care le detine si, mai grav, a fost trimis in judecata de catre DNA pentru fraude in manevrarea fondurilor europene.

Exista multe voci care cer ministrului sa se implice in „respectarea LEN”.

Exista doua paliere aici. Nerespectarea LEN poate fi de resortul parchetului, Curtii de Conturi, tribunalelor. Sau, tine de decizia administrativa, de zona in care controlul, ancheta, sanctiunea se fac de catre organisme de conducere ale facultatilor si universitatilor, si  in ultima instanta de catre ministru si minister, prin organisme prevazute de lege. Un important organism prevazut de LEN este CEMU, Consiliul de Etica si Management Universitar, inca neconstituit, care  sanctioneaza impreuna  cu ministrul educatiei abaterile de la responsabilitatea publica si de la prevederile LEN.

Pe oricare dintre paliere este nevoie de sesizare, de acte prin care persoane lezate sau care iau la cunostinta de existenta unor abateri aduc la cunostinta celor   indrituiti fapte incriminabile. A sta pe margine, a te rezuma la carcoteala si la critici aduse ministrului si ministerului, este contra productiv. Ca nu poate umbla ministrul din poarta in poarta sa verifice respectarea legii, la 100 de universitati si 18.000 de unitati scolare. Ministrul verifica respectarea legii in ultima instanta, cand celelalte instante administrative nu-si fac datoria si la sesizarea celor lezati. Nu asa, din oficiu. De exemplu, la validarea rectorilor si a Cartelor Universitare. Pana la urma, asa cum s-a intamplat la UMF Iasi, comunitatea universitara isi asuma conducerea, soarta prezenta si viitoare. Baronii universitari si camarilele lor sunt sau nu mentinuti in functie de personalul universitatii, care va suporta si consecintele, conform autonomiei universitare. Nu de ministru.

Scaderea populatiei scolare si exigenta sporita la examenul de Bacalaureat a condus si va conduce la o competitie acerba intre universitati pentru atragerea de studenti, competitie benefica, daca si candidatii la studentie vor intelege ca diplome cumparate dar fara acoperire in competente si cunostinte nu mai au cautare in piata muncii autohtone si, mai ales, europene. Acum ca statul a iesit din piata muncii, ca principal angajator.

In invatamantul preuniversitar lovitura de teatru a constituit-o examenul de bacalaureat. Care, in cele doua sesiuni, abia s-a soldat cu un 50% nivel de promovare, dupa ce, ani la rand, trecea de 80-90%. Spre disperarea universitatilor, care, la propunerea dnei Andronescu, i-ar fi primit si fara bacalaureat. Si chiar spre disperarea PDL, care a cerut, prin gura unui inalt reprezentant, „sa vina Funeriu sa ceara voturile parintilor elevilor picati la bac”! De altfel, Sever Voinescu a declarat intr-o emisiune la TVR1 ca „Funeriu face reforma impotriva propriului partid”.

Examenul de bacalaureat din 2011 a aratat ca exista o masa critica care sa faca ce trebuie in invatamant, stiind ca are spatele „acoperit” chiar de catre ministrul educatiei. Si nu s-a mers pana la capat, asa cum s-au descoperit 111 teze identice la Caras Severin, s-ar fi desoperit in multe alte centre de corectare. Situatie in care, prin anularea respectivelor teze, procentul de promovare ar fi fost si mai mic. Probabil s-a speriat si ministrul de gunoiul ascuns atatia ani sub pres.

In judetele cu procente de promovare neverosimile, la sesiunea din toamna, Mehedinti, Ilfov, s-au declansat anchete. Cele de la procuratura isi urmeaza cursul, dar n-am vazut rezultate ale anchetelor administrative. Nimeni n-a fost sanctionat pe linie administrativa. Oare de ce? Sa nu fie afectata clientela PDL?

Din pacate, si in urma aplicarii LEN educatia ramane locul in care nimeni nu da socoteala de nimic. Nu exista mecanisme si proceduri prin care sa fie trasi la raspundere cei care se fac vinovati, de exemplu, de rezultatele catastrofale de la bacalaureat.  Nu exista in lege un criteriu de evaluare obiectiv, progresul scolar al elevilor, de exemplu, masurat cu aplicatii informatice ca diferenta intre scorurile obtinute la sfarsit si inceput de an scolar. Fara interventia profesorilor si directorilor, cu teste grila personalizate, similare dar nu identice, care sa nu permita copiatul, din bazine de itemi standardizati la nivel national si cu corectare tot informatica. Atunci am avea o imagine clara, netrucata, a starii invatamantului preuniversitar romanesc. Si un mijloc de evaluare a performantei profesorilor, directorilor, inspectorilor, scolilor.

Din pacate, nici  LEN si nici legislatia secundara nu prevede infiintarea unui corp de evaluatori ai sistemelor de educatie si formare profesionala, de terta parte, dupa modelul expertilor contabili. Mentinerea la furnizor a evaluarii duce la aberatiile pe care le stim, cu promovare de peste 90%. Pana nu vom avea evaluatori independenti, lucrand pe baze contractuale si nedepinzand de salarii venite de la furnizori, nu vom sti exact starea invatamantului romanesc.

Un alt mare esec il reprezinta neputinta constructiei unui nou curriculum national, adecvat pietei muncii, particularitatilor de varsta ale elevilor, nevoilor de dezvoltare locala si regionala, tendintelor pe plan mondial in educatie si formare profesionala. In ciuda faptului ca avem un Institut de Stiinte ale Educatiei, care de ani buni consuma bani de salarii.

Nu se stie daca pentru anul scolar 2012 -2013 vom avea, in fine, un nou curriculum, macar pentru clasele de inceput de ciclu.

Un alt esec, pentru ca termenul a trecut de mult, il constituie depolitizarea si declientelizarea conducerilor de scoli, reconfigurarea Consiliilor de Administratie in parametrii ceruti de LEN. O fi din cauza anului electoral, care obliga partidele aflate la guvernare sa-si conserve oamenii in posturile din care, spera ei, sa le aduca avantaje electorale. Criteriile pentru constituirea Corpului Expertilor in Management Preuniversitar (60 de credite obtinute in cursuri de formare, experienta manageriala, actiuni de inovare in didcatica/management), ii avantajeaza pe actualii manageri, majoritatea apartinand clientelei de partid. In consecinta, in urma concursurilor organizate de Consiliile de Administratie, (nu se stie cand), ne vom trezi cu aceiasi membri ai clientelei ocupand posturile de director si directori adjuncti. La ce a servit schimbarea? Mai corect era un concurs pur si simplu, fara conditii prealabile.

Finantarea urmeaza elevul, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2012, nu este extinsa la tot invatamantul preuniversitar, ci doar la invatamantul obligatoriu. Ar fi fost o gura de oxigen pentru gradinitele private, care au preluat prescolarii, sarcina de care statul este depasit.

Un lucru pozitiv il constituie faptul ca se reintroduce scoala profesionala, precum si cursurile de formare profesionala, inca din anul scolar 2012-2013. In perioada imediat urmatoare sunt asteptate metodologiile de implementare a scolii profesionale, (desfiintata de Ecaterina Andronescu), a clasei pregatitoare, a planurilor de scolarizare, etc.

In concluzie, modernizarea si reformarea intarziata a sistemelor de educatie si formare profesionala reprezinta o munca de Sisif, avand in vedere faptul ca sunt inertiale si conservatoare. Realizarea  acestui deziderat cu o intarziere de 22 de ani, face din acest efort unul supraomenesc. Mai ales cand interesele electorale ale PDL sunt in contradictie cu reformarea acestor sisteme. Cum va fi bacalaureatul din 2012, cu 2-3 luni inainte de alegeri? Sunt foarte curios sa vad daca determinarea ministrului Funeriu va invinge interesele electorale ale PDL.

Procesul de reformare este inca reversibil. Modificarea LEN, in punctele esentiale, acelea in care s-ar permite clanurilor universitare sa revina la putere, ar duce la inchiderea universitatilor si scolilor la nou, la modernizarea si reformarea amanate 22 de ani.

Ultimul cuvant il are personalul didactic din universitati si scoli. Perceptiei pe care il are asupra viitorului societatii, intre interese clientelare si de competitivitate in spatiul globalizat al stiintei, economiei, cunoasterii. In speranta ca platitorii de taxe si impozite ar putea asigura si pensiile lor.

Pana la urma, toti avem interese in dezvoltarea societatii cunoasterii, performante, competitive si creatoare de plus valoare.

Vom fi in stare sa intelegem si acceptam aceste realitati?

Distribuie acest articol

185 COMENTARII

 1. La cate sedinte au participat strainii din CNATDCU?
  cati dintre membrii CNATDCU indeplinesc propriile conditii de habilitare? Cati dintre ei sunt si in ARACIS?

 2. Exceptional ati spus tot ce spuneti!!

  Ar trebui un milion de Funeriu ca sa se schimbe realmente ceva in educatie si in toate domeniile.

  Nu sunt din pacate….

  Reforma voi crede ca este cand:

  – la Universitatea de Vest din Timisora, se vor anula dreptul de conducere la doctorat la toti profesorii de la stiinte economice, de la drept si matematica-informatica pentru motive de impostura si coruptie. Nu au lucrari ISI si dau doctorate pe banda. Cate 20 de doctoranzi, amante, pile, sau pe bani.

  – cand voi vedea profesori plini carora li se retrage titlul de profesor la examenul de abilitare care ar trebui sa fie obligatoriu pentru toti profesorii, si pentru aia care deja au obtinut titlul pe vremea lui Abramburica si mai inainte.

  – Iar Dv., in Ad-Astra, va rog sa fiti mai atenti. Ati inclus acolo cu lucrari ISI pe economisti de finante, rector pe deasupra, care au lucrari de chimie PURA!! Pai se poate, nu va uitati cine sunt fiecare?

  – Cand domnul Funeriu va trece ASE Bucuresti, cea mai mare fabrica de tampiti in categoria B, asa cum merita.

  – Cand domnul Funeriu va modifica standardele minimale de avnsare ale economistilor din P4 care acum pot deveni profesori cu numai 1(una) bucata lucrare ISI !!!!

 3. Super fain articolul. Mi-a placut mult. E adevarat ca in caz de nerespectare a legii ar trebui sesizata justitia nu ministerul. Dar cu toate acestea nu trebuie sa va socheze ca unii ii cer direct ministrului sa vegheze la respectarea LEN. E un caz foarte special aici. Total atipic. Ii cer direct lui pentru ca pe el si numai pe el il vad garantul acestei legi! Pentru ca n-au incredere in parchet si justitie asa cum au in el care s-a luptat atat pentru LEN. E foarte simpla explicatia. Nu credeti?

  • Multumesc Alina. Dar poate ministrul sa fie si parchet, si justitie, si administratie si senat si consiliu pe facutate? cam multe pentru un singur om! Daca nu simte ca il sustinem, ca nu ne asumam cu totii ce putem face, nu va reusi. Funeriu nu este prizonierul gastilor, de asta a si reusit sa faca ce a facut. cand va simti ca nu mai are sprijin, politic sau al nostru, al celor de jos, va pleca de unde a venit si ne vom trezi cu Marga, Andronescu, Atanasiu, sau mai stiu eu cine. Va imaginati ce va fi atunci?

   • „NU Edu Cer, Nu Stefan, Gigel, Marian sau orice trebuie sa vegheze la respectarea LEN. Ci ministru: daca el e primul care inchide ochii (si asta face) la batjocorirea LEN atunci s-a ales praful.”

    • La ce inchide ochii? Astea sunt lozinci

     In concluzie: 1. nu s-a organizat competitie de granturi doctorale; 2. Legea nu prevede cum sunt platiti doctoranzii care nu au grant; 3. rectorii nu-i pot plati din finantarea de baza ca asistenti pentru ca ar deturna fondurile; 4. ca sa se rezolve situatia lor pana la organizarea competitiei, stim de la dl. Vlaston ca ministerul a trimis bani universitatilor pentru plata doctoranzilor ca asistenti.

     Deci in acest moment, exceptand intarzierea organizarii competitiei de granturi, restul e Ok. Si oricum competitia rezolva doar problema unui numar foarte mic de doctoranzi, iar intarzierea pare sa fi fost compensata prin alocarea acelor fonduri la universitati pentru plata asistentilor-doctoranzi.

     Nu sunt “portocalie” si n-am facut politica niciodata si nici n-am tinut cu vreun partid. Am tinut cu ministrul care a facut ceva. Si acum constat ca din discutii rezulta ca lucrurile nu sunt chiar asa de grave pe cat s-a prezentat initial! Copiii aceia vor avea bani. Poate unii, de la IOSUD-urile care s-au miscat mai repede, i-au si primit. Altii sunt pe proiecte. Multi sunt pe proiecte si banii din proiectele de Idei, cel putin, au intrat la fix! Cei 5 doctoranzi de pe proiectul meu au luat salariile (salarii bune: 2800 lei in mana!). Deci..

  • Cred ca gresiti: in situatia actuala a Justitiei Romane tocmai asta este cerinta accelerarii reformei, anume, sesizarea minsterului in primul rand. Justitia este sufocata de multe alte probleme ca sa poata face fata. Iar ministerul nu are, oricum a,ta treaba decat sa vegheze la cresterea si aplicarea propiului sau copil, LEN adica, in masura in care se poate implica conform legii (nu asa cum face acuma, cand nu se implica deloc).

    • „Consiliul de etică și management universitar, format din 11 membri, după cum urmează: 3 reprezentanți numiți de către Consiliul Național al Rectorilor, 3 reprezentanți ai Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, numiți de ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului, câte un reprezentant numit de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, denumită în continuare ARACIS, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, denumit în continuare CNFIS, Consiliul Național al Cercetării Științifice, denumit în continuare CNCS, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, denumit în continuare CNATDCU, și un reprezentant al federațiilor naționale ale studenților.”

     3 reprezentanti ai MECTS, NUMITI DE MINISTRUL…..

     DL. Vlaston in discutie sunt prevederile unei legi care impune realizarea acestor lucruri in termen de 8 luni de la promulgarea sa! Cine rapunde?

 4. Noua marota comunicationala, care este „rostogolita” de zor, pare a fi preluata de toti cei interesati: „unde-i unu, nu-i putere…unde-s doi puterea creste”. Adica ministrul, singur, nu poate mai nimic, el musai trebuie ajutat de altii, oricare ar fi ei). Iar daca totul se va sfirsi prost, responsabil va fi „celalalt” (oare unde am mai vazut acest joc?).

  Pina a ajunge sa judecam ce facem noi, cei invitati la spartul tirgului in jocul reformei (cadre didactice, parinti etc.), sa observam ce face ministrul, cel care are cu adevarat putere (scrie legi, OM, inspira HG, numeste comisii etc.). Este obligatia lui sa obtina finantarea legala a educatiei, conform LEN. Fata de cei 6% prevazuti de lege, bugetul din 2012 este simbolic. Si ar mai fi obligatia celui ce vegheaza invatamintul romanesc sa inchida fabrica de diplome Spiru Haret: cred ca nu mai este nevoie sa argumentez.

  A, ministrul nu poate, nu e lasat, e prea mic pentru o batalie asa de mare? A, nici noi nu putem, nu sintem lasati, sintem prea mici pentru aceasta batalie…

  Astept ca minstrul sa dea sfaturi prin faptele, nu prin cuvintele sale.

  • Fabrica de diplome SH a fost deja inchisa, in privinta programelor de studii la distanta. In rest, nu e nici mai buna nici mai proasta decat altele, de stat sau private.

   Finantare de 6% dupa ce sistemul e reformat, altfel banii dispar ca apa in nisip.

   ce sa faca ministrul, sa se ia de par cu toti cei care il voteaza pe Astarastoaie? l-au votat, sa le fie de bine, sa se spele cu el pe cap. Funeriu a respins Carta Univ. a Politehnicii lui Andronescu si altele, care ii stau in putere. Daca si-ar aroga prin lege prerogative extinse si vine Andronescu sau Marga, ce se va intampla? N-aveti dreptate. Fiecare comunitate sa-si asume soarta pe care o merita si de care este in stare. Punct.

   • Fabrica USH este vie, respira, dle Vlaston, respira mai greu decit in anii trecuti, dar nu e meritul dlui Funeriu pentru aceasta: daca tot amintim de fabricile de diplome, cred ca nu exista un exemplu mai bun decit USH. Or, faptul ca ea este mentinuta (intr-un troc: TVRM ofera spatii de desfasurare politicienilor, USH finanteaza campanii electorale) ne spune mult despre seriozitatea decidentilor MECTS, a ministrului in primul rind. In rest, contest afirmatia „USH nu e nici mai buna, nici mai proasta decit alte” universitati din Romania: se pare ca nu stiti ce se intimpla la USH. ori ca sinteti foarte binevoitor fata de simbolul contraperformantei academice din Romania.

    In privinta finantarii educatiei: eu cred ca legea trebuie respectata. Sinteti de acord, nu-i asa? In lege scrie 6%. Sti si dumneavoastra aceasta, negresit. Puneti dumneavoastra, dle Vlaston, conditii pentru respectarea legii? Pina astazi nu m-am gindit la aceasta posibilitate…

    In privinta faptelor de arme ale ministrului: cred ca trebuie facuta o distinctie. Sint lucruri pe care doar ministrul le poate face /decide, sint lucruri pe care el le face/decide impreuna cu diverse comitete/comitii (de el numite). In fine, sint lucruri pe care le poate face doar daca are participarea „plebei” (profesori, parinti etc.).

    Pina acum, s-a gresit de nenumarate ori, in primele doua situatii: ministrul (si cei alesi de el) nu respecta legea (v. procentul din PIB acordat educatiei), o rastalmacesc (v. nota privitoare la interpretarea clauzelor anti-nepotism din LEN), ba chiar actioneaza impotriva principiilor ei.

    Inteleg ca daca noi, cei din vulg, vom rata intilnirea cu reforma, totul se va prabusi, si numai din vina noastra. Oare am inteles bine?

    • Tot o lege a amanat finantarea cu 6%. Foarte bine a facut, pana cand sistemul nu este pregatit sa raspunda pentru banii pe care-i primeste. Ca educatia nu trebuie sa fie locul in care nimeni nu da socoteala de banii oe care-i cheltuie. Cand vor fi create mecanismele de justificare a banilor cheltuiti, atunci sunt de acord sa se dea 6%. Cine e vinovat ca nu exista astfel de mecanisme: si Funeriu si LEN. Niciun leu fara justificarea cheltuirii sale.

     Un om, fie el si ministru, nu poate tine locul a 400.000 de salariati.

     Daca aveti date despre USH, la parchet, la tribunal sau la minister cu ele. Asa, din senin, nu se rezolva nimic.

     • Sa presupunem ca aveti dreptate. Ca finantarea trebuie sa tina cont de performanta. Atunci, de vreme ce finantarea e cea din anul trecut, inseamna ca in 2011 nu s-a facut deloc reforma. Adica tot ce ati scris mai sus despre maretele reforme din 2011 este neintemeiat. Am inteles bine?

      Sa privim din alta perspectiva: in LEN scrie 6%. Dar dumneavoastra spuneti ca finantarea trebuie sa tina cont de performanta. Sa spunem, iarasi, ca aveti dreptate. De ce nu s-a mentionat in lege aceasta? Inseamna ca legea, faimoasa LEN, este deficienta. Creatia ministrului, a consilierilor lui, este schioapa, mioapa, necorelind finantarea cu rezultatele. Sinteti de acord cu aceasta concluzie?

      Revin si explic: sint lucruri pe care ministrul le decide singur (daca merita sa lupte pentru 6%, inscrisi in LEN). Aici responsabilitatea este exclusiv a ministrului.

      Apoi, sint lucruri pe care ministrul le schimba colaborind cu diferite comitii/comitete. Aici, cea mai mare responsabilitate o are tot ministrul, pentru ca el si-a numit „comitetele si comitiile” ce il ajuta.

      In fine, sint lucruri care solicita participarea masei din educatiei. Si aici ministrul are o parte de responsabilitate (fie si pentru faptul ca reglementarile sint emanate/aprobate de el, de ministerul pe care il conduce).

      Daca ministrul esueaza in a-si indeplini obligatiile proprii (mai ales cele evidente, din primele doua spete), de ce am fi noi culpabili? Doar de dragul unui rationament strimb?

      In privinta USH: sinteti suspect de „impaciutorist” aici. Dar sa spunem ca aveti dreptate. Iarasi aveti dreptate, dle Vlaston. Insa, pentru ca ati pomenit in textul dumneavoastra fabricile de diplome, imi puteti da un exemplu? Un nume de universitate care sa ilustreze specia? Si de ce n-a fost inchisa pina acum? Or fi toate la fel, cum incercati sa ne invatati acum? Atunci nu mai are rost sa folosim sintagma „fabrici de diplome”: toate sint la fel…

      Astept de la ministru sa-si faca datoria, prin fapte, si abia dupa aceea sa predice, in public, despre datoriile noastre. Fapte, nu vorbe.

      • In 2011 a inceput aplicare LEN. Nu da roade in acelasi an, ci in urmatorii 5-10 ani.
       Transformarile pe care le pune in miscare ministrul, cu comisii proprii, cu masa mare a educatorilor, sunt asa de adanci si profunde, incremenirea asa de mare, nerabdarea noastra si mai mare, incat intelept este sa avem rabdare sa-si produca efecte. Bine ca s-a inceput. Inainte de LEN nu exista nici speranta. Acum ea exista si se va realiza daca contribuim cu totii, nu sa ne uitam la un singur om sa faca totul, iar noi sa fim spectatori.

     • Domnule Vlaston, ministrul invatamintului are drepturi si obligatii, prin urmare si responsabilitati. In lumea civilizata este suficient ca un subordonat dintr-un catun sa greseasca grav pentru ca ministrul sa demisioneze. De aceea reiau si spun: sint chestiuni ce trebuie rezolvate de ministru, singur (pentru ca de aceea este ministru), sint chestiuni pe care trebuie sa le rezolve impreuna cu altii, foarte putini si de el alesi (din varii comitete, consilii, comitii), si, in fine, sint chestiuni pe care le poate schimba doar daca `cei multi` (profesori, parinti) il sprijina.

      In 2011, conform LEN, ministrul a dat o lege, asa cum el a dorit-o, a format comitete care administreaza educatia si cercetarea, a furnizat (partial) legislatie secundara si tertiara. Abia acum spre sfirsit de an, intervin si ‘masele’ (doar cele din universitar, si doar pentru alegeri: nimeni nu le-a convocat pentru o discutie serioasa a proiectului LEN).

      Daca LEN este proasta, propunindu-si sa dea legislatie secundara si tertiara in 8 luni, aceasta nu va poate fi imputat dumneavoastra sau mie, ci ministrului, care a propus legea. Daca LEN este proasta, mentionind procentul de 6% pentru educatie, nu este vina noastra, ci a ministrului, care nu coreleaza rezultatele cu finantarea. Daca legislatia secundara este confuza, schioapa, apare tirziu, nu este vina mea sau a dumneavoastra, ci a ministrului si a celor ce il inconjoara. Pe care tot el i-a ales.

      Asadar, pina in acest moment (aproape) tot ce s-a facut prost cade in responsabilitatea, directa sau indirecta, a ministrului. Abia acum, la sfirsit de an 2011, sint chemate si ‘masele’ universitare la ospatul reformei: pina acum, neparticipind, nu au avut cum gresi. Ma astept sa fiti la fel de sever in aprecierea faptelor, trecute, ale ministrului pe cit sinteti in sfaturile, pentru viitor, adresate maselor.

      In cercetare, spuneti dumneavoastra in articol, lucrurile sint puse pe un fagas normal: s-au schimat comisiile, metodologiile, concursurile sint corecte. In sfirsit. Avem asadar si rezultate. De ce nu se acorda in 2012 procentul de 1% prevazut in LEN pentru 2012?

 5. O violare teribila a LEN chiar de catre ministerul condus de Daniel Funeriu, laudat fie numele lui (cam asta faceti pe aici) este:

  – Legea Educatiei Nationale si Codul Studiilor Doctorale promulgat in august prevede ca doctoranzii 2011 vor fi ANGAJATI pe perioda determinata in universitati. Fiind angajati vor avea si un salariu.

  Tot LEN si acelasi Cod prevad ca acesti tineri vor fi platiti sub forma unei burse obtinute prin concurs de grantul la CNCS.

  Au trecut 3 luni. Sunt mii de doctoranzi care au inceput stagiul anul acesta in octombrie si:

  – NU sunt agajati nicaieri – desi LEN le garanta asta.
  – NU pot aplica la nici un proiect de burse ca ministerul nu a deschis nici o competie pentru ei asa cum prevede LEN.

  E perioada de sarbatori: unii sunt fericiti. Au salariu, au pensie, au bani. Acesti tineri NU au nici o sursa de venit pentru ca ministerul si Daniel Funeriu, laudat fie numele dinsului, isi incalca propria legea.

  Stiati foarte bine despre asta ca am scris pe Edu Cer. Puteti sa cititi si LEN sa va convingeti. Nu ati scris despre ea pentru ca rolul dumneovastra este sa laudati ministru. Trist si dezamagitor.

  Poate citeste ce scriu aici si acei doctoranzi de care vorbesc si stau cu burta goala – si vede ca unul lauda ‘realizarile’ ministerului cind ei nu au cu ce cumpara o bucata de paine…

  • Ei, lasati, nu le plangeti de mila. Daca sunt asa capabili au si alte surse de trai decat bursele doctorale. Daca nu, nu sunt capabili. Statul nu e moasa comunala care sa le poarte la toti de grija. Pana la urma este raspunderea decanilor, rectorilor, senatelor, nu a lui Funeriu. Sa vina Funeriu sa verifice faptul ca se consuma prea multa creta la scoala x. Sa fim seriosi!

   • Eu vorbesc de incalcarea si violarea Legii Educatiei Nationale de catre minister si Daniel Funeriu si dumnevoastra vorbiti de ‘moasa comunala’.

    Asistam la un dialog al surzilor tipic atunci cind incerci sa discuti cu cineva care are comportament de tip … ‘taliban PDL’.

    Daca aruncati in derizoriu ce am scris – atunci luati LEN si cind mergeti la toaleta folositi-o pe post de hirtie igienica. Dar NU mai saliviti ministerul si noua lege atita timp cit ea este incalcata violent ce catre cei care ar trebui sa o respecte. Pentru ca deveniti ilogic si nu va mai crede nimeni.

    Un tanar care face stiinta pura – fizica teoretica sa zic – astepta sa poata participa la concursul de burse promis de LEN din care sa traiasca in cei 3 ani de stagiu. Dupa 3 luni sa se uite spre minister ca nu a facut nimic si el moare de foame.

    • Nu Daniel Funeriu incalca legea, nu el este ordonator de credite la UB. ordonatorul de credite este responsabil. Sa nu mai dea salarii imense la profi si sa dea burse. Asta-i eroarea, sa-l faceti responsabil pentru orice pe Funeriu. Asta-i sindromul tatucului.

     • Sa nu devenim ridicoli in argumente.

      Funeriu si Ministerul sunt singurii vinovati fata de situatia dramatica a tinerilor doctoranzi din anul 2011 – faptul ca la 3 luni sunt ai nimanui, nu au nici o sursa de venit, nici o bursa desi LEN le garanta asta. Nu mai ridicati in slavi LEN si ministru daca acesta e primul care o incalca.

      Ministerul si Funeriu trebuia sa lanseze imediat concursul de burse doctorale pentru ei la CNCS asa cum cere Legea Educatiei Nationale. Funeriu e sigurul vinovat ca NU a facut acest lucru nici dupa 3 luni si pentru asta daca ar avea onoare ar trebui sa DEMISIONEZE.

      Nu poti sa ai nici un fel de credibiliate daca tu ca ministru iti incalci propria lege si iti bati joc de doctoranzii 2011. Sa se uite in ochii lor si sa le spuna ceva.

      Nici o universitate nu poate angaja doctoanzii 2011 (ca sa respecte LEN) daca nu au sursele de venit pentru a le plati salariile (sau bursele). Acea sursa de venit, conform LEN si Codului Studiilor doctorale, erau tocmai granturile CNCS pentru doctoranzi pe care ministerul NU le-a lansat.

   • Buna seara d-le Vlaston,

    Nu mi se pare corecta abordarea dvs. in raspunsul pentru Gigel Militaru… Cum adica nu ii vaitati? Adica de ce sa nu se respecte legile facute si votate de clasa politica? Daca nu sunt bani, atunci de ce nu se spune clar: am votat legea, dar nu avem bani. In consecinta nu platim doctoranzii. Asa ar stii de la inceput cum stau lucrurile.
    pentru dvs. ar fi Ok daca vi s’ar spune ca nu vi se plateste salariul/pensia?

    • Nu e normal ca niste doctoranzi sa traiasca doar din burse. ca sunt crema societatii. Si nu e Funeriu ordonator de credite. Doctoranzii sa se duca peste decani si rectori sa-si ceara drepturile. ca nu mai suntem oe timpul comunismului, sa dea tot „centrul”. Nu vrem subsidiaritate si descentralizare?

     • Stefan te rog frumos nu mai scrie prostii cit casa. Te rog mult.

      Funeriu trebuia conform LEN sa lanseze concursul de burse doctorale pentru doctoranzi (conform LEN) in instutia subordonata ministerului: CNCS. Rectorii si decanii nu pot lasa burse doctorale la CNCS!

      Rectorii si decani nu pot da burse doctorale – daca nu au sursa de venit precizata in buget sau contract pentru ca intra la deturnare de fonduri si e fapta penala. Tu sti ce scri pe aici?

      Funeriu e vinovat. Nu trimite doctoranzii la decani si rectori ca esti pe linga subiect. Asa face orice ministru politruc de peste 20 de ani (indiferent ca e Marga, Andronescu ): cind ceva nu ii convine arunca pe rectori.

      Acum pisica e moarta in curtea lui Funeriu. Iar daca ar avea onoare ar demisiona ca de trei luni isi bate joc de niste tineri – incalind el insusi LEN.

      • Ce vorbesti domle? de cand un ministru este vinovat de orice misca in educatie, iar toti ailalti nici usturoi n-au mancat? asta-i sindromul tatucului, cum spuneam. Rectorii si decanii trebuiau sa faca rost de bani, sa ceara la minister, sa dovedeasca ca au cerut si nu li s-a dat. Dar au fonduri destule, daca pot da salarii cat casa de mari. Sa dea din salariile lor doctoranzilor. Din buzunar, daca altfel nu se poate. Nu cunosc speta, sper sa aflu mai multe de la ministru. Sa se duca la noul rector, iar acesta sa iasa public sa spuna ca ministerul nu i-a dat bani. Rectorii si decanii de ce tac precum mortu in papusoi? Sa iasa public si sa spuna de ce nu sunt bani pt. doctoranzi. Nu cumva au mortul in casa?

      • Nu inteleg. Abia acum sa lanseze concursul de burse doctorale, atunci actualii doctoranzi pe ce isi intemeiaza cererile? Spune-mi articolul din lege, ca de la tine nu inteleg nimic.

     • Buna seara,

      vreau sa clarific lucrurile – codul studiilor doctorale prevede existenta unei burse, obtinuta insa prin concurs. Cum codul a fost promovat cu putin inainte de admiterea la doctorat a fost neclar daca actualii doctoranzi intrazi la cu frecventa sunt/vor fi bursieri. Ce reprosez eu sunt balbele ministerului. Vor primi sau nu bursa? Daca asteptam performanta de la ei, aceasta sa stiti ca nu se obtine in trei ani de oameni care trebuie „sa se descurce”. Vrei sa ai performanta – trebuie sa platesti. Nu au indeplinit criteriile de performanta solicitate – dau banii inapoi eventual, dar nici asa, strutzocamila.

      Referitor la USH – cred ca un sfert din parlamentari sunt cadre didactice pe acolo. S-au mai publicat liste cu parlamentari profesori. Particularele se mentin in principal racoland „greii=baietii destepti” din sistem. Sa nu uitam ca Adrian Nastase cand era prim ministru mai era si profesor la vreo patru universitati. O solutie indirecta de a le inchide este cu un bac riguros, care sa diminueze sensibil numarul absolventilor de liceu si sa le „omoare prin inanitie”.

  • Gigele, nu te supara, dar dupa greselile gramaticale pe care le faci, nu prea ai statura de doctorand!

   Tu ai auzit de autonomia universitara? Tu stii ca structura bugetelor universitare nu se mai face centralizat?

   Da’ legea asta ii tare soada in orice caz, sa zicem ca cineva, la 50 de ani se inscrie la doctorat. Universitatea este obligata sa il angajeze? Si sa zicem ca se inscriu multi de dragu de a toca banii statului si nu duc la bun sfarsit doctoratul, sau nu sunt in stare. Sunt curios ce solutii a gasit legea?

  • Nu am stiut ca doctoranzii in Romania trebuie angajati in universitati, chiar si temporar.

   Si daca nu sunt ore nici macar pentru titulari?

   De exemplu la facultati de matematica sau fizica, sunt putini studenti, abia au titularii ore, chiar si la universitatile mai importante.

   Nu cred ca e o idee buna a celor care au facut legea. Poate trebuia sa impuna ca doctoranzii sa tina cateva seminarii sau cursuri la nivel undergraduate, licenta adica. Dar nu neaparat ca angajati.

   Deocamdata doctoratele au ramas o sursa de bani pentru conducatorii de doctorate. Poti face teza in ce domeniu vrei daca ai bani. Platesti taxele oficiale si daca esti prost mai platesti si spaga. Daca nu, iti faci singur teza si-l mai pui coautor la articole pe conducatorul tau de doctorat.

   Oricum, nici naiba nu ia la bani marunti teza ta de doctorat, nici local nici la CNATDCU. In zeci si zeci de teze de doctorat de care stiu, numai una a fost respinsa de comisia de la matematica, si dupa aceea acceptata.

   Asa ca, doctoratul e un fel de gradul I de la preuniversitar….cu toate legile si birocratia in vigoare.

   Conducatorii de doctorat trebuie luati la puricat, atat stiintific cat si moral. Teza si examenul de abilitare sunt o idee buna. Dar, imi spunea un coleg din tara ca daca vine PSD la putere imediat anuleaza chestiunea cu Abilitarea.

   Ce ma infurie cel mai tare e ca in CNATDCU la comisia de informatica apare nea Balint, de la UVT Timisoara, care nu a scris in viata lui un program. Toate articolele lui sunt de matematica-fizica, cristale etc. Nu mai vorbim de cei din comisia de economice CNATDCU, aia nici care nu ar trece abilitarea. Metoda lor principala de a face rost de articole ISI este sa-i roage pe chimisti, matematicieni etc. sa le faca articole ISI. Asa aveti si la ASE in Bucuresti ca si la UVT in Timisoara, finantisti cu articole de chimie, apare si in Ad-Astra…, sau cu lucrari de matematica, modele Black-Scholes, etc.

   Totul este formal, nici naiba nu verifica pe nimeni si nimic. Taticu sau unchiu aranjeaza comisia de doctorat sau avansare si sute de impostori au ajuns profesori universitari.

   De aia mai bine programator sau dentist sa te faci, decat om de stiinta. La mine daca am erori in program…nu merge, e clar. Daca nu are erori, merge. La dentisti la fel.

   Si nu e numai parerea mea plina de scarba fata de lumea stiintifica dar si a lui Grigore Perellman care a refuzat medalia Fields. Ia intrebati-l de ce….

  • Mor de foame tinerii doctoranzi….

   Vai ce tragic si ce fals!!

   In primul rand la UVT Timisoara ca sa ajungi doctorand trebuie sa te ia cineva la doctorat. Nu poti sa faci un doctorat daca nu te IA cineva!! Iar ca sa te IA trebuie sa ai pile sau bani sau sa fii foarte bun. Daca ai pile sau bani ….ai bani, nu mori de foame. Daca esti sarac si bun, te pune conducatorul de doctorat gen Megan&comp. sa-l treci coautor in articole pe el si amanta sau consatenii lui si o sa gaseasca el niste fonduri ca sa te plateasca, nu-i problema.

   Asa ca sa se duca acesti tineri in VEST daca sunt buni realmente ca inca se cauta oameni de stiinta sau sa mearga la tara sa predea la copii saraci in scoli inghetate cum facuram si noi pe vremea lui Ceasca cand erau inghetate granitele.

 6. Nu m-am asteptat la altceva. Fraze si cuvinte sforaitoare, laudative la adresa lui Funeriu.(Nu pot sa-i zic altfel, ar putea sa-mi fie copil, ceea ce nu mi-as dori, iar ca pregatire nu-i sunt inferior. Totusi este un favorizat politic, in urma unei pledoarii, cu care s-a facut de ras. E drept, sta rau cu ochiometria, pentru el 0,5m inseamna 1m, ditanta pe care s-a bazat toata teoria lui de aparare.) Nu ma mira nici afirmatia:
  „Nu exista mecanisme si proceduri prin care sa fie trasi la raspundere cei care se fac vinovati, de exemplu, de rezultatele catastrofale de la bacalaureat.”
  Deduc de aici, ca profesorii ar trebui penalizati si trasi la raspundere pentru nereusitele elevilor de la liceu (care nu este obligatoriu) si care nu sunt interesati nici de materia multa (nu s-a reusit reducerea volumului programelor) nici de invatamant in general. (la ce ajuta?) Nu mai amintesc diferitele concepte si programe aplicate, care se bat cap in cap si se anuleaza reciproc. (incluziune, lucru diferentiat, „drepturi” etc.) In concluzie: avem ce am avut, laudati si laudatori.
  P.S. Madam Vergu traieste visul, nu-si viseaza viata!!! http://scoalaedu.ro/

 7. Articole din LEN incalcate de Minister si Funeriu pe care ii aperi in mod incorect.

  – Art. 160 (1) + (3) prin care se acordau bursele doctorale acordate de minister prin competitie la CNCS. Vezi si articolele 164, 167. In 164) spune ca doctoranzi sunt agajati ca orice om, primesc salariu si li se plateste contributii sociale.

  – Art. 52) din HG nr. 681 din 29 iunie. publicata in MO nr. 551. Aici este detaliat concursul de burse de care vorbeste Art 160 (3) din LEN.

  • Ce tot aveti cu LEN si DF??

   DF a incercat sa faca ceva intr-o mlastina de prostie si coruptie.

   LEN a iesit „cosmetizata” dintr-un parlament plin de impostori si corupti, gen Filip Petru sau Croitoru Catalin etc.

   Uite cum trebuia sa fie LEN:

   1. Toti profesorii universitari conducatori de doctorat luati pe rand, fiecare, in fata unei comisii, si verificati, cu examen scris si oral, daca si-au facut ei lucrarile, ce zic altii despre lucrarile lor, daca stiu ce au facut in lucrarile lor. In comisie sa fie numai straini, neromani, americani si rusi, de tipul lui Grigore Perellman, care a refuzat medalia Fields si premiul de un milion de dolari. Iar aia care se dovedesc a fi impostori sau depasiti, afara din invatamant. Sa mearga in privat cum am facut eu, cu patron in spate si tot dichisul. La munca mai baieti. Asa nu-mi mai vine alde Megan de la UVT care are lucrari dur criticate in Mathematical Reviews si terorizeaza lumea pe acolo dar mai apare si in Ad-Astra la voi, dupa cum se lauda, „al doilea om de stiinta din tara”, de te apuca un ras scarbos si vomiti imediat. Luati-i articolele si vedeti ce zic altii din lumea mare despre ele.

   2. Dupa ce se fixeaza conducatorii de doctorate, atunci de sus in jos luati, si trecuti prin ciur toti angajatii din educatie, pana la educatoare.

   3. Desfiintarea imediata a tuturor universitatilor in care statul baga banii nostrii, ai contribuabililor, degeaba, ca nu produc nimic, nu scot nici profesori de liceu buni iar cei cativa studenti care merg in cercetare abia dupa ce scapa de megan, balint si altii ca ei pot sa se apuce realmente de invatat ceva in strainatate si/sau singuri. Infiintarea a maximum 7-8 regiuni, cu numar de oameni aprox. egale si infiintarea in fiecare regiune a unei universitati, cu toate dept. la un loc, medicina, info, mate etc. Ca in SUA. Sistemul UE e inca o porcarie. Vezi luptele ce se dau inca in Franta pentru unificarea universitatilor.

   4. la fel si cu scolile, sunt prea multe licee si scoli in sate si orase. daramarea lor imediata si construirea de scoli mari, moderne, mai putine dar bine dotate. Si asa nu sunt copii. Si pe urma ce-i aia, liceu economic, liceu electric, liceu mecanic, liceu de mate-info etc? si daca un copil vrea sa invete muzica si informatica si mecanica auto, ce face??

   5. Cu putina mobilizare si organizare se poate face asta, repede, intr-un an. Si in acelasi timp, imediat schimbate manualele, programele, etc., adica tot ce se invata in scoli, si cat se invata in fiecare domeniu, este o aberatie fantastica acuma. Intrebati-i pe oamenii din domeniul privat, inclusiv la informatica, de parerea care o au despre educatie, de la gradinite pana la universitati. It sucks!!! Bani aruncati de stat, adica de noi, cei care producem realmente ceva. Si Uniformizarea programelor in toata tara, pe domenii stiintifice si pe nivele de dificultate. Adica, sa nu mai existe situatii aberante ca acuma, dupa cum imi zise o buna prietena din Timisoara ca la economistii de acolo au scos matematica din planul de invatamant de tot in consiliul facultatii lor jalnice, cand la Cluj se fac 3 cursuri de matematica etc. Pai ce face un student care se muta la Cluj sau la Bucuresti etc? Sau daca se duce dincolo la o univ. serioasa?

   Asa trebuie facuta LEN, de la cap pornit, si dat fara mila. Altfel, de sus in jos, generatii intregi de studenti, doctoranzi, elevi vor fi distrusi in continuare de profesori gen Papurcea ala din cluj de-l detera la YouTube cu gagica aia, sau Megan , balint etc din Timisoara sau umflateii de la ASE care apar toata ziua la TV si ne explica de ce merge rau economia, copii de fosti securisti sau ei securisti chiar, fara sa-si asume partea lor de vina in distrugerea tarii.

 8. Gigel MIlitaru are dreptate. E o bataie de joc vizavi de doctoranzii de anul acesta. Nu zic ca toti sunt merituosi dar acel concurs de burse ar fi clarificat cine merita si cine nu. In stilul acesta nu stiu ce resursa se mai formeaza pentru viitor in invatamantul superior. Legea e respectata doar la taieri din pacate.
  Iar abureala ca sa nu se dea bani pana nu se reformeaza sistemul nu tine. Poti face competitii serioase pe bani buni cu conditii beton. Numai ca nu vrei…
  Oricum ma asteptam macat lui Gigel Militaru sa incercati sa-i raspundeti serios nu asa…

  • Studiile doctorale din Ro nu sunt poate cea mai buna optiune in acest moment pentru acele persoane care vor sa se implice serios in cercetare… Vorbesc din experienta unor prieteni dezamagiti de ce se intampla in universitatile din Ro. Daca vreti sa va pregatiti pentru un PhD in strainatate, carti interesante gasiti pe acest blog de care am auzit pe un yahoo group la care sunt abonata (http://doxosophia.wordpress.com/2011/12/18/capital-profesorial/ )

   Sper sa va ajute.

 9. Un important organism prevazut de LEN este CEMU, Consiliul de Etica si Management Universitar, inca neconstituit, care  sanctioneaza impreuna  cu ministrul educatiei abaterile de la responsabilitatea publica si de la prevederile LEN.

  Cine raspunde, dl. Vlaston? Ce spune legea?

  Va reporsez ca faceti vorbire de doctornazii inamtriculati in 2011 in totala necunostinta de cauza! Vorbiti de admiterea la doctorat din 2011 facind abstractie de prevedrile LEN. Cinte trebuia sa organizeze concursul de granturi? Cum s- a facut in realitate inmatricularea?
  Reiau si eu apelul lui a_muraru: nominalizati o fabrica de diplome.

  Daca puteti raspunde „cu legea in mina”.

   • Am impresia ca sunteti foarte selectiv in raspunsuri atunci cind argumentele interlocutorilor dvs. dovedesc ca realitatea este alfel decit o prezentati dvs. de pe margine (chiar daca prin EduCer nu sunteti chiar un simplu comentator)

    Va rog sa nu imi rastalmaciti cele scrise in postarea anterioara!

    „(1) Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (METCS), prin Consiliul Naţional al Finanţării Învăţământului Superior (CNFIS), scoate anual la concurs un număr de granturi pentru doctoranzi şi programe de studii universitare de doctorat. Granturile scoase la concurs se repartizează pe domenii şi pe fiecare an universitar, respectându-se condiţia finanţării multianuale. De asemenea, ANCS scoate anual la concurs granturi de studii doctorale pentru conducatori de doctorat şi doctoranzi.

    4) Metodologia de concurs pentru finanţarea din fonduri publice a programelor de studii doctorale se stabileşte prin hotărâre de guvern, la propunerea CNFIS si pe baza consultarii CNCS şi CNATDCU.
    (5) Pe baza concursurilor Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului alocă anual prin Hotărâre a Guvernului, granturi doctorale pentru studiile universitare de doctorat ştiinţific şi pentru doctoratul profesional din domeniul artelor şi al sportului.
    (6) Grantul doctoral include cuantumul bursei individuale şi costurile pentru programul de studii avansate şi pentru programul de cercetare/creaţie artistică. Aceste granturi sunt ajustate cu coeficienţi corespunzători pe domenii disciplinare şi profesionale ale doctoratului.
    (7) Finanţarea programelor de studii doctorale este multianuală, pentru o durată standard a studiilor doctorale de trei ani, respectiv de patru ani pentru absolvenţii învăţământului superior medical uman, medical veterinar şi farmaceutic înscrişi în programele de studii universitare de doctorat din învăţământul superior din domeniile de sănătate şi medicină veterinară, şi în cazul altor domenii specificate prin lege.”

    Ceea ce aduce in discutie si dl. Gigel Militaru este o problema de legalitate. Nimeni nu trebuia sa se duca cu jalba la minister sa ceara! Este responsabilitatea MECTS sa respecte legile! Trebuie sa mergem cu totii sa rugam „poarta” sa respecte o lege?

    „(6) În termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului elaborează metodologiile, regulamentele și celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi și stabilește măsurile tranzitorii de aplicare a acesteia.”

    In loc de PS: avem „fabrici de diplome” de categoria A! Omiteti insa sa spuneti ca cifra de scolarizare sta in pixul MECTS si al primului ministru.

    • Anual inseamna incepand cu anul 2011, sau cu anul consecutiv intrarii in vigoare a legislatiei secundare? Care daca intra in vigoare in octombrie, anul e gata scurs. Mai sunt 3 luni. Dv. ce credeti?

     • Incepind cu octombrie 2011, data de inceput a anului universitar Dura lex, sed lex!

      „La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 24 iunie 2005, cu modificările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.”

      Sau si acest HG din iunie 2011 se plica de fapt din 2012 iar admiterea la octorat din 2011 s-a facut in baza unei HG proaspat abrogata?

     • De cand lucrati in invatamant?

      Anual in acest domeniu inseamna intr-un an scolar / universitar ! Sau cel putin asa ar fi firesc! Daca s-ar prodeda altfel, s-ar introduce niste distorsiuni chiar f mari …

      • Exact, anul universitar a inceput pe 1 octombrie iar termenul de intrare in vigoare a legislatiei secundare 8 octombrie. Deci? In anul universitar urmator.

     • In acest caz, dl. Vlaston, puteti indica din bugetul pe 2012 alocat Educatiei, care sunt sumele defalcate pentru granturile doctoranzilor? Asta ca sa avem o discutie „aplicata” si nu doar sa ne dam cu parerea.

      O HG publicata in MO in iunie nu intra in viogoare „probabil” la anul….HG 567/2005 reglementa principiile de bază privind organizarea şi desfăşurarea ciclului de studii universitare de doctorat. Si a fost ABROGATA impreuna cu orice alte reglementari prin HG 681.
      In ce baza s-a organizat admiterea la doctorat in 2011, pornind de la prevederile LEN.

      Banuiesc ca un comentariu anterior nu a fost publicat din motive tehnice si nicidecum altele. Reiau, cuvintele altora, eu putind fi etichetat drept anti reforma:

      „De acum înainte, alocarea fondurilor pentru doctoratele din România va fi pe bază de competiţie. Locurile la doctorat nu vor mai fi distribuite din stiloul ministrului, după bunul său plac. Locurile la doctorat vor fi distribuite strict pe criterii de competiţie. Cei mai buni profesori universitari vor câştiga aceste burse doctorale, urmând ca ei şi şcolile doctorale din care fac parte să-şi angajeze doctoranzii”, a mai precizat Daniel Funeriu.

 10. Domne Vlaston, daca Funeriu a reformat invatamintul si aceasta reforma se va vedea, ziceti dvs mai sus, in vreo 5-6 ani, de ce nu in 1-2 ani, atunci eu sunt Papa de la Roma.
  Frectii la picior de lemn stimate domnule Vlaston.
  Gigel Militaru a dat un exemplu din mediul universitar. Altele pot fi date. Am un exemplu de la nivel de gimnaziu, dar sincer nu merita detaliat.
  Legea lui peste aka LEN este doar o alta lege, care se aplica pe sarite si din cind in cind si mai ales de forma.
  Funeriu a fost un bun olimpic la chimie si atit.
  Reforma mai asteapta mult si bine.
  La anul si la multi ani.

   • Santaj ieftin. Poate mai impresionati pe cineva care nu are minte nici cit o curca.

    M-am saturat de bau-baul Marga Andronescu prin care cantatorii lui DF ii iau apararea la orice ilegalitate pe care o face.

    Intre Funeriu, Marga sau Andronescu nu mai este absolut nici o diferenta. Vreau sa vad:

    – institutia internationala care a facut ierahizarea universitatilor si licitatia publica prin are DF a ales-o.

    NU exista asa ceva. O alta mare violare a LEN de cei pusi sa o respecte.

    Canta-i lautare! :)

   • Poate ca vor veni!

    Practic din tot ce pare cu adevarat pozitiv in 2011, adica modul de desfasurare al bac-ului, s-a facut in baza metodologiei aprobate in timpul ministeriatului Doamnei Andronescu, daca este sa ne luam dupa spusele Dlui Funeriu si a conducerii ministerului. Asa ca pana acum nu vad o evaluare reala a actualei legi pe baza efectelor reale ale sale, cu exceptia criticilor la diferitele distorsiuni introduse si, cel putin pana in acest moment, nerezolvate …

 11. Cand vad atatia doctoranzi plangandu-se pe aici imi vine sa vars o lacrima pentru ei. Pai fratilor, daca ati fost nedreptatiti, faceti presiuni sa vi se rezolve problema. Mergeti peste rectori si daca ei nu pot sa va ajute, atunci mergeti peste ministru sau trimiteti rectorii pe capul lui sa ii aduca aminte ca a uitat sa va tina concursul, nu asteptati mura in gura sa se rezolve problema de la sine.
  As vrea sa vad si eu ca un doctorand la sfarsitul perioadei de pregatire chiar a facut ceva si nu doar a pierdut timpul prin universitate cum s-a intamplat cu marea majoritatea a celor cunoscuti de mine. Sincer imi e groaza cand ma gandesc ca ei o sa fie viitorii profesori ai copiilor mei.
  Reforma s-a facut anul asta, dar la fel cum zice si dl Vlaston lucrurile astea nu se schimba de pe o zi pe alta. Nu exista asa ceva in natura si mai ales cand ai de aface cu un sistem dominat de inertie si care depinde de prea multe variabile

 12. Marea gresala a Ministerului (nu singura) a fost organizarea concursului de admitere la doctorat fara a aproba noi conducatori de doctorat (in conformitate cu LEN).
  Consecintele se vad … si se vor accentua in urmatorii ani. Nu cred ca mai sunt sperante …
  Va doresc numai bine in 2012!

 13. Stefan te-ai lamurit de articolele din LEN incalcate in mod flagrant de Funeriu si minister?

  Sau te prefaci ca nu e asa – insa ii ridicam osanale cel putin o data la doua saptamini ministrului pe hotnews ca asa trebuie pentru partidul-stat. Iti spun din nou ce articole din LEN a violat pur si simplu ministerul si prin urmare actualul ministru si laudatorii sai conintersati (sau nu) NU mai au nici un drept moral sa vorbeasca de lege, de responsabilitate, de nimic.

  – Art. 160 (1) + (3) din legea 1/2011 prin care se acordau bursele doctorale acordate de minister prin competitie la CNCS. Vezi si articolele 164, 167. In 164) spune ca doctoranzi sunt angajati, primesc salariu si li se plateste contributii sociale.

  – Art. 52) din HG nr. 681 din 29 iunie. publicata in MO nr. 551. Aici este detaliat concursul de burse de care vorbeste Art 160 (3) din LEN.

  Pt. Emil Stoica: Pot avea acele burse de cercetare pentru stagiu doctoral de la CNCS asa cum zice legea. Nu e vorba de a fi angajati pe perioada nedeterminata (si doar pe perioada determinata de 3 ani) cit tine bursa. Acum doctoranzii astia stau si se uita la soare, cu burta goala, in vreme ce Daniel Funeriu mai inaugureaza cu Elena Udrea 3 km de sosea nationala.

  • 1) Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (METCS), prin Consiliul Naţional al Finanţării Învăţământului Superior (CNFIS), scoate anual la concurs un număr de granturi pentru doctoranzi şi programe de studii universitare de doctorat.

   Anual nu inseamna un an de 2 luni, incepand cu noiembrie, ca in octombrie ar fi trebuit sa apara legislatia secundara.

   „Ne osanale” inseamna sa demolezi totul, chiar si cand se fac lucruri bune? Chiar daca aici ar fi o greseala, ansamblul este cu totul altul, bilantul este de departe pozitiv, cum spune si Alina Zamfir si altii. Pozitia asta inseamna talibanism, fundamentalism, platit polite, distrugere si demolare a tot ce este pozitiv. La altii inteleg ca-si pierd privilegiile, apartenenta la gasca. La tine nu inteleg. Poate doar structura personala.

   • Dl Vlaston, anual nu inseamna 1 ianuarie! Cifrele de scolarizare se stabilesc tot „anual” in sensul anului scolar/ universitar.

    Dvs. cautionati, in numele „reformei”, incalcarea prevederilor legii?

   • Poate le da bursele astora pe la anul … peste un an dupa ce si-au inceput stagiu doctoral (la 1 octombrie 2011) conform LEN. Ca si ministru si-a primit salariu pe astea trei luni tot la anu’

    Pana atunci ii punem pe astia mici sa manince coaja de copac. Ca nord-coreenii. Sau ii trimitem la decani si rectori … unde nu au ce cauta.

    Eu sunt asa cum am fost tot timpul: nu pot sa tac cind vad o grava ilegalitate a ministerului si cind vad ca altii il lauda…. Ti-am spus si spun: nu am nici o polita de platit nimanui decit ca am sustinut LEN si pe DF cum putini a facut-o (cind nimeni nu prea il sustinea) si vad ca un an de la aparitia ei ca e calcata in picioare in mod sistematic. Incepind de la ministru pana la Marga si Andronescu.

    Pentru asta Funeriu trebuie sa plece. A obosit.

     • Cum adica domnule Vlaston nu sunt multi pe piata care sa ia locul lui Funeriu?
      Ce universitari valorosi cunoasteti dv de va permiteti sa faceti afirmatia asta? in general, ce universitari cunoasteti, ca vad din cursul discutiei ca si astia cu care sunteti in Educer va iau peste picior de nu va vedeti?
      Este jignitor sa va imaginati ca daca nu aparea un politruc ca Funeriu nu se gasea un ministru al educatiei de valoare. Problema e ca pedelistii ca si toti ceilalti doresc un politician ca sa-l aiba la mana si nu un universitar independent pe care nu-l pot controla.
      Funeriu poate fi controlat, poate fi influentat, nu a suflat un cuvant despre bugetul de anul acesta, asa ca le convine de minune.
      Nu mai spuneti prostii: oameni de valoare exista dar nu sunt inregimentati politic si asta e problema. Politrucii nu vor salvarea invatamantului, vor un om de paie in acest minister pe care sa-l conduca asa cum doresc.

 14. Domnule Munteanu va multumesc ca ati postat integral articolele din LEN incalcate grav de ministru si minster.

  Admiterea la doctorat in septembrie 2011 s-a sustinut dupa LEN si Codul studiilor doctorale pentru ca toate celelalte legi au fost ABROGATE asa cum ati subliniat. Mai mult intr-un interviu in septembrie luat chiar pe hotnews asa a spus si ministru dupa ce ii fusese atrasa atentia ca la o facultate se da admitere la doctorat dupa legi abrogate.

  Vedeti ce reactie avem? Prinsi cu izmele in vine suntem in stare sa spunem (ma rog nu eu) ca se aplica de la anul si la multi ani – din 2012 incolo.

  Stefan singura pozitie rationala pe care o mai poti avea este sa ceri demisia public a ministrului Funeriu pentru incalcarea grava a LEN. Ca presedinte al Edu Cer – daca nu ai folosit asociatia doar ca trabulina politica sa ajungi la Neamtu ala cu partidul lui anexa la PDL.

  • banii de la minister au plecat la universitati de mult, la fel si normativele cu sumele care trebuie distribuite din granturile doctorale. Universitatile nu au facut platile.
   Exista burse doctorale si pe POSDRU, care au alt regim.

   • Nu sunt burse POSDRU pentru doctoranzii admisi incepand cu anul universitar 2011-2012. Sau daca exista asa ceva, va rog sa anuntati neintarziat Comisia Europeana, care ar dori sa stie …

   • Stefan a scris:

    ‘banii de la minister au plecat la universitati de mult, la fel si normativele cu sumele care trebuie distribuite din granturile doctorale. Universitatile nu au facut platile.’

    Stefan sigur l-ai sunat pe Funeriu sa iti spuna sa ne potolesti si ti-a spus timpenia sau minciuna asta. Daca e asa ce spune (si nu e asa – Univeristatile nu au primit nici un ban pentru doctorate – asta era situatia in 15 decembrie) atunci spune-i asa:

    – daca a facut-o se face vinovat de el, ca ministru, de genstionarea frauduloasa a banului public si a deturnarii banilor publici.

    Motivul? A incalcat legea educatiei nationale. Ministerul si el NU trebuia sa semneze ca trimite bani catre universitati pentru doctorazi ca LEN spune altceva. Mai jos iti copiez inca odata ce spune legea.

    Prin urmare ma astept ca dupa schimbarea de putere DF sa dea cu subsemnatul pe la Parchet daca a facut ce spui tu mai sus :):)

    iata ce spune legea – bani se dau dupa lege, nu dupa bunul plac. Unde e scoaterea la concurs de care vorbeste legea ca trebuia sa o daca ministerul? Pe autostrazile pe care le inaugreaza?

    “(1) Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (METCS),
    prin Consiliul Naţional al Finanţării Învăţământului Superior (CNFIS),
    scoate anual la concurs un număr de granturi pentru doctoranzi şi programe de
    studii universitare de doctorat. Granturile scoase la concurs se repartizează
    pe domenii şi pe fiecare an universitar, respectându-se condiţia finanţării
    multianuale. De asemenea, ANCS scoate anual la concurs granturi de studii
    doctorale pentru conducatori de doctorat şi doctoranzi.

   • Domnule Vlaston raspundeti in dodii unor oameni care sunt din invatamantul universitar care cunosc legea si s-au confruntat cu aceste probleme. Trebuie sa admiteti ca sunteti un activist portocaliu care vorbeste ca igas, ca udrea, ca roberta, ca base, ca boc si nu au habar de nimic. Sunteti trecutul nostru comunism plin de osanale la neica nimeni adica la cel mai incapabil ministru al educatiei din toate timpurile. Comentatorii dvs va dau exemple concrete ca legea nu este respectata nici de ministrul pe care cu atat ardoare il adulati si o dati de fiecare data la intors ca la plenarele si conventiile partidului. Nu merge asa! O sa vedeti la anul ca nu va merge asa! Nu o sa mai aveti ce pupa mister clown portocaliu!….. Penibil ca intotdeauna! Domnule specialist in educatie: Habar n-ai!

  • Dl Vlaston nu are timp sa se ocupe de solicitarea cererii de demisie a actualului ministru pentru ca trebuie sa faca bilantul anului 2011 in domeniul Educatiei … Evident, unul pozitiv, pt ca avem o lege noua …

   • Doar cine nu lucreaza in educatie nu-si da seama de schimbarea produsa. In bine. Conteaza la un bilant rezultatul final, cand cumulezi bilele albe cu cele negre. rezultatul este de departe pozitiv.

    • Exact, domnule Vlaston, dv nu lucrati in invatamant, de cel universitar nu aveti habar, deci nu va puteti da seama direct de schimbarea produsa sau de lipsa acesteia.
     De ce nu-i lasati pe specialisti sa discute? Dv sunteti un diletant si se vede imediat.
     Probabil sunteti manat de bune intentii dar va lipsesc inteligenta si experienta necesare pentru a argumenta si a sustine inteligent o discutie.
     Sarbatori fericite, vedeti ca s-au deschis patinoare in capitala, duceti-va nepotii si povesti-le din fratii Grimm.

     • Domnule Vlaston,
      Nu aveti argumente viabile, nu raspundeti la intrebarile partenerilor de discutie, habar nu aveti ce este cu POSDRU-urile, o tineti una si buna ca ministrul Funeriu a facut tot ce-a putut si mai departe nu e treaba lui. Concluzia: nu sunteti capabil sa purtati o discutie pe aceasta tema.

      • Nu-i lasati sa aprecieze pe cei care imi gazduiesc articolele? Dv. aveti o solutie simpla. Ocoliti-mi articolele. Lasati-i pe cei care le apreciaza. E simplu.

     • Dle „Tibi”, Gigel Militaru, Oz etc, imi sunati ca nea Stan and co de la Antena 3 care au gasit si ei o chichita si se agata cu dintii de ea in genul: uite laptopu ce zice, pai daca laptopu zice ca prim ministru a gresit cu doctoranzii atunci e cel mai prost ministru si trebuie inlocuit. Pe deasupra a mai incalcat legea si trebuie bagat la inchisoare.
      Si dle Tibi, daca tot esti din sistem si stii cum merge treaba(privind dupa aroganta si glumele de finete aruncate imi dau impresia ca esti cu siguranta implicat) ia zi-mi si mie ce realizari au acesti doctoranzi in afara de a toca banii statului pentru ca isi pun numele pe o carte care in f multe cazuri e doar copy si paste(plus traducere si editare in word data ca tema doctorandului in cazul ideal sau studentilor ca e mai repede, spun asta din experienta personala) sau pentru ca se duc pe la diverse „manifestari stiintifice” prin diverse tari sau orase mai apropriate ori mai indepartate? De ce tineti sa desfiintati o lege intreaga pentru cea ce pare o incurcatura? De ce asteptati totul mura in gura de la ministru si nu va faceti dreptate singuri?
      Se pare ca Dl Vlaston are dreptate pana la urma, romanii nu stiu decat sa se vaiete si cand e vorba sa faca ceva asteapta ca altul sa rezolve problemele, iar daca nimeni nu misca nimic atunci urla ca tot sistemul e de rahat.

    • Rezultatul nu este pozitiv! Si nu prea aveti argumente concrete pt asa ceva! In marea majoritate a cazurilor vorbiti despre un rezultat potential, pe care l-am putea vedea peste un numar de ani! Nu va contrazic aici, pentru ca vorbim de un sistem care are, in mod firesc, o inertie si un orizont de timp mediu si lung, dar daca ne referim la elementele contorizabile (si au fost in parte amintite mai sus), asa numitele „milestone-uri” in limbajul anglo-saxon, ele sunt mai degraba negative! Poate pe hartie sa le treceti la realizari (gen publicarea ordinului X in Monitorul Oficial), dar in esenta sau in spiritul lor, rezultatele nu sunt convingatoare!

 15. Da, domnule. Sa-si dea Funeriu demisia, ce mai? Sa revina toti sefii la 5 norme si 4 miliarde pe an. Sa ne evalueze granturile ai nostri care au publicat articole tari in Timisoara Medicala si Studia Babes-Bolyai. Sa copieze elevii la Bacalaureat fara camere video care ii streseaza. Rectorii sa fie alesi numai dintre parlamentari si sa fie alesi pe viata. Domnule Militaru, ati depus faza la proiectul de Idei? Cat v-a luat sa o faceti? Vreo 2 ore nu? Au intrat 90% din bani, avans imediat, asa-i? Va amintiti PN II sau CEx? Sutele de pagini de birocratie, cum alergam pe coridoare dupa comisia de avizare interna, apoi dupa cea de avizare externa si apoi dupa facturi pentru ca banii sa vina dupa 6 luni timp in care saptamana de saptamana ii linisteam la telefon pe cei de la firmele care castigasera licitatia si ne dadusera facturile (fara de care nu se putea depune faza, nu?). Da, de acord ca sunt multe de dorit. Si astept sa se rezolve si acelea. Si pretind de fapt sa se rezolve si acelea si mai presus de orice SA SE RESPECTE LEN. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, amintiti-va cum era!!!! Era groaznic, infiorator! De aceea nu sunt de acord cu critica aceasta vehementa. E nedreapta pur si simplu. Nu atat critica in sine cat vehementa!!!

  • Vehementa provine din faptul ca „marea realizare” este ca o clica s-a schimbat cu alta! Pe Dumneavoastra va multumeste acest lucru? Pe mine unul, nu!

   • Hm, ma indoiesc ca vehementa d-voastra provine din preocuparea ca o clica s-a schimbat cu alta. Mai ales ca sinteti incoerent, fiindca spuneti:
    „Practic din tot ce pare cu adevarat pozitiv in 2011, adica modul de desfasurare al bac-ului, s-a facut in baza metodologiei aprobate in timpul ministeriatului Doamnei Andronescu, daca este sa ne luam dupa spusele Dlui Funeriu si a conducerii ministerului.”
    Hotariti-va: era doamna Andronescu in fruntea unei clici sau nu?
    Desi nu-mi dau seama cum s-ar putea deduce ca actualul ministru al educatiei este in fruntea unei clici, sa presupunem prin absurd ca o clica s-a schimbat cu alta: dar in acest caz, printre concluzii ar fi inclusiv aceea ca, prin simplu exercitiu electoral, clicile se deranjeaza enorm una pe alta. Continuind rationamentul, nu spun ca ar trebui sa fiti multumit de faptul ca nici una nu cistiga pe termen lung – in mod evident, pentru invatamintul din nici o tara aceasta incoerenta nu poate tine loc de obiectiv –, dar n-ati avea nici motive sa fiti vehement. Nemultumit da, dar nu vehement.
    Iata o proba din discursul d-voastra:
    „De ce nu-i lasati pe specialisti sa discute? Dv sunteti un diletant si se vede imediat.
    Probabil sunteti manat de bune intentii dar va lipsesc inteligenta si experienta necesare pentru a argumenta si a sustine inteligent o discutie.
    Sarbatori fericite, vedeti ca s-au deschis patinoare in capitala, duceti-va nepotii si povesti-le din fratii Grimm.”
    In afara de lipsa de politete fata de un om in virsta, nu vad aici un mod inteligent de a sustine o discutie.

   • Domnule Vlaston,
    Va rog sa postati varianta de mai jos in locul celei deja postate fiindca @Timi a fost cel nepoliticos, nu @ov. Scuze pentru eroare.

    @ ov
    “Vehementa provine din faptul ca “marea realizare” este ca o clica s-a schimbat cu alta! Pe Dumneavoastra va multumeste acest lucru? Pe mine unul, nu!”

    Hm, ma indoiesc ca vehementa d-voastra provine din preocuparea ca o clica s-a schimbat cu alta. Mai ales ca sinteti incoerent, fiindca spuneti:
    “Practic din tot ce pare cu adevarat pozitiv in 2011, adica modul de desfasurare al bac-ului, s-a facut in baza metodologiei aprobate in timpul ministeriatului Doamnei Andronescu, daca este sa ne luam dupa spusele Dlui Funeriu si a conducerii ministerului.”
    Hotariti-va: era doamna Andronescu in fruntea unei clici sau nu?
    Desi nu-mi dau seama cum s-ar putea deduce ca actualul ministru al educatiei este in fruntea unei clici, sa presupunem prin absurd ca o clica s-a schimbat cu alta: dar in acest caz, printre concluzii ar fi inclusiv aceea ca, prin simplu exercitiu electoral, clicile se deranjeaza enorm una pe alta. Continuind rationamentul, nu spun ca ar trebui sa fiti multumit de faptul ca nici una nu cistiga pe termen lung — in mod evident, pentru invatamintul din nici o tara aceasta incoerenta nu poate tine loc de obiectiv –, dar n-ati avea nici motive sa fiti vehement. Nemultumit da, dar nu vehement.

    @ Timi
    Iata o proba din discursul d-voastra:
    “De ce nu-i lasati pe specialisti sa discute? Dv sunteti un diletant si se vede imediat.
    Probabil sunteti manat de bune intentii dar va lipsesc inteligenta si experienta necesare pentru a argumenta si a sustine inteligent o discutie.
    Sarbatori fericite, vedeti ca s-au deschis patinoare in capitala, duceti-va nepotii si povesti-le din fratii Grimm.”
    In afara de lipsa de politete fata de un om in virsta, nu vad aici un mod inteligent de a sustine o discutie.

 16. Este clar ca Andronescu si Marga sunt expirati.
  Mai trist este faptul ca si Funeriu a ajuns in acelasi loc.
  Pentru mine ca libertarian este strigator la cer sa vad ca daca nu imi dau copilul la scoala publica sau altele private care fac instructie ca in armata cu copii, ajung sa fac puscarie conform codului civil in vigoare.
  Sa nu promovezi in LEN alternativa la sistemul actual de invatamint , de exemplu homeschoolingul si sa nu dai libertatea parintilor si copiilor sa decida daca vor sau nu sa mearga la scoala este iarasi o mare greseala.
  Sa tii o armata de inspectori inutili. O armata de inspectorate judetene si o armata de birocrati in ministere este o dovada ca ce imi este Andromeasca sau Marga si ce imi este tinara speranta Funeriu.
  Faza asta ca nu sunt multi in piata ma lasa rece.
  Chiar credeti ca fara asa zisul minister nu se va face educatie ? ;)
  Elvetienii au un amarit departamemt al instructiei publice, pentru ca educatia se face in alta parte.
  Americanii nu au avut departament al educatiei pina prin anii 70 , dar nu i-a oprit nimeni sa aiba scoli bune.
  Iar asa zisul examen al lor de bac nu este obligatoriu, este organizat de un ONG sub o minima reglementare minimala. Universitatile decid singure daca acel examen este sau nu eliminatoriu.
  As incerca sa fiu mult mai retinut cu realizarile lu Funeriu pentru ca nu prea sunt, iar comparatiile cu Marga si Androneasca ma lasa rece.
  Va spun in calitate de platitor de taxe multe si marunte, care are un copil care spre deosebire de a lui Funeriu trebuie sa suporte scoala asta subfinantata si cu profesori prost platiti, selectati , pregatiti si fara a avea libertatea de a decide cu a lui familie daca nu este mai bine sa faca acasa pregatirea.

   • Domnule Vlaston,
    Comparatia mea este simpla : intre ceea ce am facut la scoala pe vremuri, ceea ce au facut parintii mei profi de mate pensionari, ceea ce fac prieteni buni universitari din tara si mai ales ceea ce face baiatul nostru acum fata de anii trecuti.
    Frectii la picior de lemn.
    De exemplu manuale vechi si curicula schimbata.
    De exemplu lipsa de profesori.
    De exemplu drepturi in plus pentru minoritati fata de majoritari si invers.
    Adica dubla masura.
    Oameni in plus in sistem depasiti si platiti degeaba.
    Si lista poate continua.
    Stiti ce mi-a placut la Miclea ? Nu i-a dat buget de cit scrie in lege ? A plecat si nu s-a compromis ajutind un sistem de instructie similar armatei sa se perpetueze

 17. In
  Ordinul 5691/27.10.2011 – OMECTS privind aprobarea Regulamentului de functionare a CNATDCU in vederea evaluarii tezelor de abilitare si a modelului Cererii – tip pentru sustinerea tezei de abilitare
  Art. 7 (1) scrie ca CNATDCU si UEFISCDI elaboreaza ghiduri referitoare la realizarea tezelor de abilitare, in 30 de zile de la intrarea in vigoare a regulamentului.

  Suntem in 30 decembrie, si nu a aparut niciun ghid. Inca un articol incalcat.

  • Asadar, despre intarzierea/amanarea abilitarii, produsa chiar de institutiile care trebuiau sa asigure conditiile desfasurarii procesului, nu comentati nimic? Despre nerespectarea unui termen dintr-un ordin ministerial?

 18. Spuneti dvs. Dl. Vlaston:

  „Pe oricare dintre paliere este nevoie de sesizare, de acte prin care persoane lezate sau care iau la cunostinta de existenta unor abateri aduc la cunostinta celor   indrituiti fapte incriminabile”.

  Va propun un exercitiu. Sa presupunem ca faceti parte din comunitatea academica a unei Universitati. Ati identificat ceva probleme in „fabrica de diplome” din care faceti parte. Conform LEN, „(3) Orice persoană fizică sau juridică poate sesiza Consiliul de etică și management universitar în legătură cu nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 124. În urma primirii unei astfel de sesizări, Consiliul de etică și management universitar are obligația de a investiga aspectele sesizate și de a răspunde sesizării în termenul de 3 luni. Răspunsurile la aceste sesizări constituie documente publice și se publică pe site-ul web al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.”.

  Catre cine ati face astazi, 29 decembrie 2011, la mai bine de 8 luni de la intrarea in vigoare a LEN, aceasta sesizare?

  • Daca ati observat inarticol, am criticat si eu absenta acestui Consiliu. Banuiesc si motivul. CNR refuza sa-si desemneze reprezentantii. Dar este doar o banuiala. Aproape jumatate din articol este ocupat cu intarzieri si critici ale activitatii ministrului. Ati observat?

   • Dl. Vlaston,

    Nici dvs. , nici dl. Ministru nu sunteti obiectul celor scrise de mine. Discut despre fapte, argumente si institutii. Formal, lucururile se prezinta cam cum spuneti dvs. Faptic insa, realitatea este putin altfel.

    Spuneti „clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, cu ajutorul unei asociatii internationale;”

    Remarc ca ati folosit „cu ajutorul” si nu ” de catre”. Nu mai insist asupra acestui subiect. Clasificarea este asa cum este. Putem argumenta: bine ca avem si atit. Este posibil sa fie bine. Dar in realitate tot despre o vinzare de produse discutam. Universitatile clasate „bine” au primit o cota mai mare de locuri pt. a avea in final o finantare mai buna. Cum se integreaza aceasta abordare cu „angajabilitatea”?

    „constituirea CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) si CNCS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice), intr-o componenta eliberata, in sfarsit, de eternii sefi care au subordonat educatia propriilor interese. Cu participarea unor specialisti din diaspora sau chiar experti straini de la universitati de prestigiu;”

    Exista cel putin un Panel in care sunt destul de multe nume pe care nu le recomanda „cercetare”.

    „Standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare și a atestatului de abilitare;”

    Abilitarea este doar formala in acest moment. Termenul impus de lege este depasit. Despre standarde, ar trebui sa cunoastem opiniile celor ce fac parte din domeniile cu pricina.

    „Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învǎţǎmântul superior;” . Poate daca exista CEMU, dl. Liiceanu nu era nevoit sa apeleze la ” scrisori deschise” .

    In concluzie: formal stam bine. Avem un buget construit pe o ipoteza cu 35% venituri proprii. Este nerealist sa credem ca in conditiile economice ale anului viitor aceste venituri vor fi obtinute.
    MECTS este singura insitutie publica din Romania ce a inclus in venituri proprii atit sursele bugetare cit si pe cele extrabugetare! Poate ar fi fost necesar sa se citeasca legea contabilitatii mai intii.

     • Stiu de unde am pornit. Eu nu spun ca trebuia facut totul intr-un an. Spun doar ca ceea ce se dovedea a fi un nou inceput pare ca se indreapta spre un aranjament mai mult sau mai putin politic. Spun ca este responsabilitatea MECTS sa respecte prevederile legii. Ca a fost si este responsabilitatea MECTS sa identifice mecanismele de control, in ordine, astfel incit obiectivele asumate prin lege sa fie atinse.

      Nu sunt de acord nici cu dvs., nici cu ceilalti comentatori ca trebuie sa inchidem ochii la greseli, omisiuni, slabiciuni, in numele „idealului” clamat prin LEN!

      Intre idealul introducerii admiterii in universitati si realitate este o mare diferenta. Intre ce spun rezultatele programului PISA(„survey”) si continutul curriculei este o mare diferenta. Intre continutul unei carte universitare si posibilitatea aprobarii tacite a acesteia (oare cite or fi fost astfel validate?), este o mare diferenta. Intre clasificarea si ierarhizarea programelor de studii si finantarea (chiar si redusa) a celor care nu sunt „de excelenta”, este o diferenta. Exemplele pot continua. Toate aceste sincope, adunate, arata in opinia mea ca rezultatul final nu va fi cel asumat initial.

      Inchei cu o zicere ceva mai plastica: daca intr-o oala de ciorba punem o lingura de zoaie, s-a dus naibii ciorba. Daca in toaleta scapam o lingura de ciorba, cu siguranta nu se schimba „gustul”…..

      • Diferenta este ca dv. vedeti totul realizat de un singur om, iar daca nu se realizeaza, el este de vina, iar eu vad ca aplicarea legii sa se faca la toate palierele de decizie, cu mecanismele de control de la toate palierele. Nu ministrul singur asigura aplicarea legii. Ca nu e nici tribunal, nici curte de conturi, nici parchet. Comunitatile academice au o lege. Buna. sa o aplice. Daca nu, sa aiba soarta pe care o merita. Cea mai simpla metoda de a scapa de responsabilitate este s-o arunci in curtea altuia.

     • Ati inteles gresit, dl. Vlaston. Nu ii cer „unui om”. Cer structurii si institutiilor subordonate, conduse de un om, sa respecte legea si sa nu paseze responsabiltati atunci cind esuseaza.
      Imi doresc curaj, mai multe fapte concrete si mai putine declaratii?
      Intr-o companie care nu isi atinge obiectivele, actionarii schimba prima data managementul. Chiar daca a facut i ceva lucruri bune….

      • Deocamdata n-a esuat. Bilantul este de departe pozitiv, daca luam in considerare plusurile si minusurile. Greseala este sa ne focusam doar pe minusuri, ignorand lucrurile bune. Si faptul ca nu prea are inlocuitor. Idei de astea, ca sunt multi pe tusa care asteapta, unse sunt? unde s-au implicat pana acum?

     • Stiti ce este hilar si trist in acelasi timp? In numele unor „succesuri” sunteti dispus sa acceptati si ilegalitati.

      „Iata cum se poate face din tantar armasar, de catre comentatori care lucrand in superior ar trebui sa stie cum stau lucrurile. Concluzia este una: cand esti cuprins de un spirit demolator, uneori interesat de meschine interese personale, de polite de platit, nimic nu mai conteaza.”

      Va in intreb direct: de cind sunteti pesnsionar, ati predat sau ati avut cumva o functie de conducere intr-o universitate/facultate? Ati citi un buget? Vi e pare normala „aprobarea tacita” a cartelor universitare?

      La cine va referiti in fraza de ma sus? La mine? La dl. Gigel Militaru? Va rog sa confirmati/infirmati daca Va referiti la persoana mea.

      Aduceti citate de pe alte forumuri cum ca..”chiar daca s-ar fi organizat” . Eu inteleg asa: nu s-a respectat legea, dar daca s-ar fi respect tot ar fi fost probleme. In incercarea de a gasi argumente amestecati programe diferite, proiecte diferite, surse de finantare diferite.

      Comentariile care aduc ca argument al doilea job pe care ar trebui sa il aiba un doctorand denota necunoasterea legii. Este o solutie, dar nu este legala!

      Cite universitati „socio umane” cunoasteti dl. Vlaston? Exceptind ASE…
      Puteti da o interpretare acelui procent de 35% venituri proprii(definite altfel decit a facut-o MECTS)?

      • In opinia mea tot invatamantul superior trebuie privatizat. Sa traiasca din resurse proprii, nu din taxele si impozitele, inclusiv ale mele, din care nu se stie ce rezultate rezulta. Ca platitorii de taxe si impozite nu trebuie sa duca in spate fabrici de diplome.

 19. Sunt profesori romani IN SUA care pot oricand sa-i dea lectii domnului Funeriu pe care il tot slaviti. Vorbesc de universitati gen Harvard , Standford , Mit. Faptul ca sustineti o idee fara sa cititi cu atentie continutul unei legi e trist si va dezonoreaza . Poti sa fii bun la o materie sau ca profesor , alt lucru este sa fii manager peste un minister. Cred ca mai bine se copia cu acordul guvernului finlandez legea invatamantului de acolo pentru clasele I-XII decat ce a iesit acum . Cine va garanteaza dvs. sau societatii ca Legea Educatiei nu se va schimba? O Lege a Educatiei va fi solida si va ramane neschimbata daca are consensul tuturor partidelor , a profesorilor si al parintilor. Restul sunt vorbe , vorbe , vorbe ………………………………………..

  • Consens? mai ales cu partidele de la noi. Ce gluma. Sunt numeroase exemple in istorie cand binele s-a facut impotriva dorintei popoarelor. Ce consens credeti ca ar exista daca s-ar propune triplarea salariilor de la 1 ian?

 20. Domnilor comentatori, poate totusi aveti putina decenta, mai lasati din patima si incercati sa vedeti cum a fost sistemul si ce se incearca sa se faca . Nu stiu de ce am impresia ca dumneavoastra nu ati fost conducatori de colective de oameni, ca sa intelegeti macar un pic ce inseamna comportament organizational sau sa aveti idee ce inseamna inertia unui sistem de invatamant ca al nostru, plin de gasti si interese, dar din care lipsesc aproape cu desavasire interesul societatii, al copiilor si al parintilor – vorbesc de interesul real, nu de cel de a obtine o diploma fara nici un fel de acoperire . De pilda, comentatorii autonomiei universitare pot sa-mi spuna de vreun exemplu in care universitarii au cerut socoteala conducerii universitatii cu privire la bugetul universitatii sau tot Funeriu trebuie sa vina si sa-i puna la punct, ca ei nu au curajul sa vorbeasca . Domnilor, chiar nu vedeti cate comisii, comitete si alte prostii organizationale sunt necesare in aplicarea legii, din care multe sunt pline cu oameni care habar n-au ce cauta acolo ( din acestia sunt o gramada in fiecare sistem din tara asta ), oameni care chiar trebuie sa faca treaba si sa faca o treaba buna, pentru o lege buna, cu intreaga legislatie secundara .
  Chiar credeti ca este omeneste posibil ca un om sa faca totul ? Daca asta credeti, inseamna ca nu intelegeti nimic . Cu respect si sarbatori fericite !

 21. Alina,

  Funeriu trebuie sa plece. E prea obosit dupa 3 ani de mandat si nu a mai facut nimic bun in ultimele luni.

  Ce legatura are debirocratizarea de la ‘Idei’ (care trebuia de mult facuta) cu faptul ca sunt citeva sute / mii de doctoranzi, care au inceput stagiu doctoral de 3 luni si le ghiorlaie matele de foame ca nu au din ce trai….

  Nu au din ce trai ca Funeriu si ministerul lui INCALCA grav Legea Educatiei Nationale. Nu doar in cazul acestor copii (doar din aceasta ilegalitate – ar trebui sa plece).

  Daca faci bilantul – atunci pune si nerealizarile si ilegalitatile comise. Asa e rolul intelectualului roman. Nu Stefan?

  • Norocul in tara asta este ca nu pleaca ministrii cand vor unii si altii. Si are doar doi ani de mandat, nu trei. Bilantul este de departe pozitiv, chiar daca sunt si erori si intarzieri. Cam 65-70% dintre masuri sunt bune. Incepand cu legea. Sa plece pentru o eventuala greseala, nu stiu daca este greseala, e o tampenie. Sa-si duca la capat opera de implementare a LEN. Ca nu are inlocuitor, din pacate pentru el.
   Alina ti-a dat doar un exemplu, din multele lucruri pozitive intamplate. Cine are obsesii si e obsedat de spirit demolator, sigur ca nu le vede.

  • Va recomand la toti sa aflati parerea patronilor de firme despre bugetari, ca vad ca aici majoritatea sunt bugetari.

   http://capitalismpepaine.wordpress.com

   Iar Funeriu….de ce sa plece?

   Eu ma bucur ca la UVT Timisoara i-a umplut de furie pe borfasii de acolo care trebuie sa se pensioneze si sa renunte la spagi si doctorate vandute si sex cu studente si comisioane din achizitii publice fara rost etc.

   Mor de foame doctoranzii domnule Gigel? Pai sa ia sa se apuce sa faca realmente ceva practic si util pentru societate, ca nu gasesti un tamplar sau un zidar in tot orasu.

   Si uite de ce mor de foame. Au cumparat recent la UVT un soft inutil cu un milion 800 de mii de euro pe care-l puteau achizitiona pe cateva mii de euro din piata si care este oricum inutil acolo, adica se putea foarte bine face administratie si fara el. In tip ce studentii nu laboratoare cu calculatoare si se bat in biblioteca pentru acces la calculatoare si stau cate 6 in camera in camine. Si pot sa scriu o carte despre achizitii din astea, dar se vad si in masinile sefilor si in vilele in care s-au mutat toti, incepand de la batranu Megan pana la astia tineri. Si in toata tara e asa!

   De aia nu-s bani pentru doctoranzi, se fura prin achizitii inutile, incarcarea facturilor, spagi, comisioane, in toate institutiile din tara.

   Asa ca, sa moara de foame daca vor sa fie bugetari aici! Daca nu, sa-si caute in Canada sau SUA, ca acolo inca au nevoie de science guys.

 22. „clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, cu ajutorul unei asociatii internationale;”
  Care sunt asociatiile internationale care au clasificat? Ele nu spun asa ceva. Clasificare s-a realizat politic la Bucuresti si s-a facut impartirea dupa ochi, respectand doar marimea universitatii si ajutand acele universitati „de arte, meserii sau militare” sa intre si ele in categoriile superioare. Daca s-ar fi facut clasificare dupa articole ISI raportate la nr. de profesori clasamentul in unele locuri ar fi fost pe dos.

  • clasificarea ar trebui facuta transparent. pe un site sa apara toate raportarile tuturor universitatilor ca sa poata fi verificate. iar frauda in raportare sa fie pedepsita. sunt sigur ca exista o multime de falsuri in raportarile facute si sunt sigur ca clasificarea este facuta dupa ochi. de exemplu ce cauta ASE Bucuresti la categoria A, unitati de excelenta in cercetare, cand lucrarile domnilor profesori de la ASE au aparut in revista Metalurgia, revista cu indice de impact (zero)?

   • Felicitari domnule Gogu !!!

    In adevar, ASE Bucuresti apare pe UEFISCDI sau cum naiba ii spune, m-am uitat si i-am scris asa, intr-o doara, si la domnu Funeriu. ….

    Cum se poate, la capitolul ISI(a), adica reviste ISI cu factor de impact, sa apara reviste ca Metalurgia sau de chimie sau altele din astea, pe langa matematica si statistica, dar nici un Journal of accounting sau ceva din astea, de ale economistilor?????

    Cred ca domnul Funeriu a gresit sau a fost pacalit sau i s-a impus, nu stiu…. Dar ASE sa-i bagi in liga A…e jenant, aia cerceteaza doar spagile din plicuri, au mii de studenti, mase de tampiti fac acuma facultatea ca-mi vine sa ma duc la TV si sa ard diploma in direct, mie rusine ca sunt absolventul unui astfel de sistem de educatie ticalos.

    Dar, domnule Gogu, uitati-va si la panelul P4 la economisti, sa vedeti cum pot ajunge ei profesori cu numai 1(una) lucrare ISI de 0,25 puncte avand in rest numai porcarii de anale si BDI etc din care ei produc pe banda cu zecile per an si per economist.

 23. Cred ca au fost multe realizari care au dus la imbunatatirea in special a calitatii invatamantului si mai ales in invatamantul superior. Cei care nu vad, atunci ori sunt rau intentionati, ori nu inteleg.

  Sunt doua lucruri care insa cred ca erau foarte importate despre care l-am auzit vorbind pe d. Funeriu, dar din diferite motive a uitat sa le puna in practica:

  1. Nu a mers mai departe cu aparitia legislatiei secundare in ceea ce priveste alegerea conducerii scolilor (probabil din motive electorale). Cred ca decizia de a nu merge mai departe , cu toate ca poate ar avea niste avantaje electorale, afecteaza reformarea sistemului. Practic profesorii au ramas la mana directorilor numiti politic, care prin deciziile luate afecteaza imaginea noii legi a invatamantului in ochii profesorilor.

  2. Nu si-a respectat promisiunea din campania electorala de a finanta universitatile in functie de numarul stundentilor din anul I. Nu stiu daca a uitat ce a promis sau a renuntat la ideie din motive financiare, dar era cea mai importanta decizie care ar fi imbunatatit calitatea invatamantului superior.

  • La conducerile de scoli intarzierea se datoreaza constituirii corpului expertilor in management educational. Este in plin proces. De ce n-a pornit mai devreme, e o discutie. Dar ce sa faci mai intai, intr-un domeniu in care totul trebuia schimbat. De la radacini.

   • Multumesc pentru raspuns.

    In legatura cu cea de-a doua problema aveti vreo idee de ce s-a razgandit d. Funeriu?

    Ceea ce nu se intelege probabil este ca facultatile se comporta ca orice firma privata. In conditiile in care banii care intra in facultati depind de numarul studentilor si nu este nici o metoda prin care se masoara calitatea studentilor la terminarea facultatii, exista inevitabil tendinta de a maximiza profitul.

    Chiar si in cazul in care ar exista examen de admitere problema tot nu ar fi rezolvata, deoarece pregatirea in timpul facultatii inseamna efort pe tot parcursul celor 3-4 ani, iar unii studenti pur si simplu refuza ideea de a invata stiind ca sistemul favorizeaza prin modalitatea de finantare „lenea” lor.

     • De acord!

      Examenul de admitere nu va rezolva problema facultilor unde singurul lucru care conteaza sa fie cat mai multi studenti.

      Exista insa si facultati, putine recunosc, unde numarul studentilor care termina facultatea este cam 50% din numarul celor inscrisi in anul I, iar in primul an renunta la facultate cam 20%-30% din studenti. Este vorba de acele facultati in care conducerile si-au pastrat cat de cat verticalitatea si nu le spun profesorilor ca studentii trebuie sa promoveze ca altfel nu ne luam salariile.

      Pentru acest tip de facultati, singura solutie de salvare de la faliment sau de la scaderea calitatii este finantarea in functie de numarul studentilor din anul I sau o solutie de mijloc (de exemplu sa se accepte o rata de esec de bun simt, 30% sa zicem, de la care sa se piarda bani conform principiului finantarii in functie de numarul studentilor).

      PS: Pericolul ca elevii sa fie trecuti numai ca sa fie elevi, exista si in preuniversitar, mai ales in conditiile in care 70% din nota de la admitere la liceu reprezinta media anilor.

      • Preuniversitarul nu are un caracter „elitist”, cum are universitarul. Aici este important ca tanarul sa stea cat mai mult in scoala, dar pe traseul educational (inclusiv scoala profesionala), care i se potriveste cel mai bine.

 24. Nu pot decat sa zambesc cand vad comentariile celor care primesc bani de la stat, sub o forma sau alta. Daca nu primesc (inca) sunt foarte revoltati ca domnul Funeriu nu le-a amenajat „culoarul” asa cum spune legea. Vai, noi tinerii doctoranzi, vai noi tinerii cadre didactice, vai noi profesorii de gimnaziu, liceu sau nu mai stiu de unde….. noi trebuia deja sa primim bursele, noi trebuia deja sa avem lovelele conform hg bla bla bla…..
  In timpul asta, eu, care n-am asteptat nimic de la statul roman, vad licee de 3 parale, vad universitati fara viitor, pline ochi in ultimii ani de doctoranzi cu mana intinsa, vad „ofensa” adusa lucratorilor din mediul academic….
  In plus imi aduc aminte de colegii mei de facultate care s-au transformat in „doctoranzi” de succes ….. multi dintre ei niste neadaptati social, teoreticieni pur – sange …..daca maine li s-ar desfiinta postul ar muri de foame fiindca nu stiu sa faca nimic dupa 3, 5 sau x ani de munca in mediul academic.
  Da, i se pot aduce lui Funeriu ceva reprosuri. Dar nu de catre voi, domnilor din mediu academic care beneficiati din plin de gaurile financiare ale unui sistem bolnav care….timid….incearca sa va ceara „performanta”

  • Pauk, parc-as fi scris eu chestiile astea :)

   Din pacate universitatile au devenit un loc caldut de capusare a bugetului si a bietilor studenti fara experienta.

   Inspre cariera universitara, in ultimii 20 de ani s-au indreptat doar neadaptatii si puturosii si asta se vede in produsul finit. Si toate astea pentru honor doctor academicienii nu au absolut nicio raspundere. Doar drepturi. Eu, in sistemul concurential cum am oferit pietii un produs de slaba calitate, am dat faliment. Pe voi, cine va trage de urechi? Ca doar tot in capitalism traiti si voi!

 25. Domnule Vlaston,

  ati trezit monstrul! Si monstruletii din sistem!

  In toti acesti 20 de ani sistemul invatamantului superior a prosperat. Profesorii au acum venituri si de 20-30.000 de euro pe luna, investitiile s-au facut cu frenezie si daca a fost nevoie si daca nu. Aparatul birocratic este supradimensionat si ineficient fiindca toti sunt rude intre ei. Universitarii, politicienii si cativa escroci care se autonumesc oameni de afaceri (afaceri cu statul, normal) au acumulat averi fantastice.

  Restul tarii, la pamant!

  Invatamantul prescolar, scolar, gimnazial sufera din greu din cauza ca aproape tot bugetul invatamantului merge sa hraneasca burdihanele fara fund universitare. Si asta pentru ca majoritatea figurantilor din parlament au grade universitare si au fost mituiti cu cateva norme.

  Eu ma mir ca mai aveti puterea sa le raspundeti acestor indivizi care nu vad mai departe de interesele proprii.

  Da mai baieti, sa va dea ministrul burse si salarii cat mai mari. Ca si meritati! Scoateti pe banda rulanta rebuturi sociale, asta faceti. Sunteti la fel de agramati si de ingramaditi la minte exact ca si produsele voastre!

  Le dati diplome si dupa aia ni-i plasati noua sa ne spalam pe cap cu ei. De munca nu-s buni, ca deh, le-ati dat voi diplome, cultura nu au ca nu ati fost in stare sa ii invatati nimic.

  Care e rolul vostru in societate, poate imi explicati si mie? De ce sa va dau eu ca si contribuabil, burse sa va faceti doctorate false daca voi nu imi intoarceti bunul social?
  Doar ca sa aveti voi un trai usor?

  • Da, cam asta-i rezumatul domnul meu. Din „mainile” lor ies tineri care-s „pamant de flori” daca-i pui sa faca ceva ….. dar bursa, unde-i bursa lu’ domn’ doctorand? Stii ce vor zice? „sa nu generalizati, sunt si oameni exceptionali in sistem” Da, probabil sunt. Dar eu cunosc doar doctoranzi care inca asteapta pachet de la mamica fiindca statul nu le-a dat drumul la bursa.
   Al doilea job? Ce-o fi ala?

  • Domnule Radu Popescu,
   Exact aici se vede incapacitatea lui Funeriu de a schimba ceva radical. Universitatile sint tot alea, profesorii la fel. Reforma este de suprafata, sa faca impresie la aia care nu se pricep.
   Poti sa dai o suta de legi, cu cine sa le aplici? Cu aia care si-au cumparat doctoratele?
   Cine sa faca cursuri interesante, cine sa faca cercetare, cine sa fac noi scoli de cercetare?
   Sint aceleasi persoane in sistem, numarul de universitati e acelasi, Funeriu n-a miscat un deget aici unde era cel mai important. A facut doar 2-3 schimbari si aia care habar nu au au sarit in sus de bucurie: vai, vai avem reforme, avem legi.
   Prostii vor incuraja prostia mai departe.

   • nu-i asa ca era mai simplu sa faca precum doamna Andronescu? Dumneaei a facut metodologia, numai ca n-a avut timp s-o aplice…. sau poate reforma teoretica a domnului Marga?
    Da, am inteles. Funeriu trebuia sa stea in banca lui, ca un copil cuminte.
    Prima masura de eliminare a non-valorii a fost deja luata. Liceele cu promovabilitate redusa la bac au numar redus de clasa a 9-a
    Da, aveti dreptate. Nu prea are cu ce sa inlocuiasca aceasta gasca de trantori din universitati care s-au invatat sa stea cu mana intinsa. Cu ce sau cu cine? Daca n-are cu cine, ar trebui sa-si vada „de treaba lui”?
    Ma indoiesc ca asta-i solutia….

   • Timi

    situatia este extrema, intr-adevar. Daca ar fi dupa mine, eu as desfiinta invatamantul universitar pentru un an. As face tabula rasa. Dar e o masura utopica, binenteles.

    In schimb, singura speranta sunt schimbarile astea cu pasi mici, dar atentie, IN DIRECTIA BUNA. Caci schimbari au facut si marga si andronescu dar mereu in directia gresita, adica inspre interesul unei clase de privilegiati.

    Este prima oara cand se iau cateva masuri, e drept cam timide, dar in directia buna. E un inceput. Cu tot scepticismul de rigoare, eu sunt dispus sa il sustin pe Funeriu.

 26. In opinia mea, LEN este o lege buna pentru ca asigura dreptul fundamental al fiecarui cetatean roman la educatie si pentru ca stipuleaza faptul ca educatia este prioritate nationala. De asemenea, apreciez recunoasterea oficiala a elevului drept beneficiar principal al educatiei, recunoasterea educatiei timpurii a copiilor, marimea claselor, platformele online care se vor infiinta si autonomia universitara. Aceste elemente sunt cu adevarat cele mai importante premise ale succesului reformei in educatie.Desigur, nu este perfecta, dar ce lucru este perfect pe aceasta planeta?! As fi dorit ca la Art.2, unde scrie ca invatamintul este bazat pe valori, sa se specifice despre ce valori este vorba. De asemenea, mi-ar fi placut sa vad undeva in lege faptul ca educatia in Romania are rol formativ si nu punitiv si se bazeaza pe dreptul fundamental al individului la demnitate umana. Sunt sigura ca vor fi modificari in timp, asa cum se intampla peste tot, asa ca sper sa vad cele doua idei cuprinse in lege la un moment dat.

  In ceea ce priveste aplicarea legii, asta nu este numai sarcina ministrului, ci a tuturor cetatenilor romani. Cei ce sunt parte din sistemul de invatamant au sansa istorica sa se constituie parte activa in implementarea acestei reforme, decat sa stea pe margine si sa critice. Reforma nu este un meci de fotbal la care spectatorii sa huiduie de cate ori le vine la gura. Observ .cum intreg sistem de invatamant este criticat din cauza resurselor limitate la un anumite nivele. Toate sistemele de invatamant din lume au resurse limitate, nicaieri nu veti gasi un loc unde toata lumea primeste ceea ce vrea, cand vrea. Diferenta o face atitudinea celor care constituie aceste sisteme de invatamant. Unii au o atitudine matura, inteleg procesul la scara nationala si fac tot posibilul sa contribuie activ la rectificarea greselilor intr-o maniera pozitiva si constructiva,iar altii dovedesc o atitudine infantila, egocentrica si destructiva si o inabilitate de a lucra intr-un colectiv cu care sa gaseasca solutii viabile la problemele pe care le au. Aceste manifestari tin tot de lipsa unei educatii corespunzatoare in spiritul responsabilitatii individuale, a rezolvarii problemelor si a colaborarii.

  atitudine infantila,

  • Cei care sunt parte din sistemul de invatamant, de la care domnia voastra asteptati „marea implicare ” sunt cei care in ultimii 20 ani au trait intr-un sistem vesel : „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim” . De la cine asteptati dumneavoastra implicare, ca inca nu-mi dau seama? De la cei care au pazit la bac pana in 2010? sau de la cei care s-au invatat sa apara pe copertile unor carti fara continut? sau poate de la cei care-si obliga studentii sa le cumpere aceste carti? Imi pare rau sa va spun, dar fara un soc puternic, sistemul nu se va reforma.
   Iar cei din sistem care sunt buni cu adevarat …. vor reusi nu va faceti probleme. Din multimea de mediocritati vor straluci in timp si vor iesi in fata, chiar daca in acest moment sistemul nu-i avantajeaza.

   • Nu-mi fac probleme absolut deloc, eu sunt optimista si sunt sigura ca cei valorosi vor sta intotdeauna deasupra. Totusi, o societate evoluata nu se poate baza numai pe varfuri. Trebuie ridicati si ceilalti, prin educatie, la un nivel mediu. Marea masa a populatiei nu sunt varfuri, sunt oameni obisnuiti, ordinari, dar si ei au dreptul la o educatie de calitate. In special in vremurile actuale, cand lumea este atat de complexa si schimbarile sunt atat de rapide.

 27. Realitatea poate fi inteleasa sau acceptata, dar legea trebuie respectata.
  La depunera candidaturii pentru functia de rector in invatamantul superior trebuia impusa conditia de indeplinire a standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlului didactic de profesor. Se structura de sus in jos piramida corespunzatoare valoric si credibila pentru masa critica care exista si a existat dintotdeauna in universitati.

  • Vorbiti ca un om care cunoaste sistemul (de aici deduc ca munciti sau ati avut tangente cu mediul universitar).
   Eu sunt doar un simplu spectator in efortul domniei voastre de a se face auzita. Dar sistemul capitalist vesel m-a invatat ca fie fac tot posibilul sa schimb ceva, fie abandonez lupta si caut un mediu mai apropiat de ceea ce imi doresc eu de la viata.

 28. Raul porneste de la inceput. De la existenta statului romanesc si a bugetului sau! Romania are un buget, ca sa ce? Sa-i aibe pe Iliescu, Basescu, presedinti, pe fata celui din urma si pe Becali, parlamentari, pe Funeriu ministru, pe Vanghelie si Piedone,primari,etc.? Ca sa faca, ce? Sa devenim saraci si cinstiti, sa traim bine,sa obtinem succesuri,sa facem o Romanie mai stralucitoare decat soarele,reforme, vanghelioane, flori si garduri,etc. Noi avem buget ca sa perpetuam o stare de fapt, a risipei prostesti si a hotiei ordinare, ca unii sa fie mai smecheri decat altii. Care este proiectul Romaniei, asumat de intreaga comunitate, ,printr-o larga si adanca dezbatere care sa solicite un buget si a carui cheltuire sa fie evaluata ulterior prin rezultatele obtinute? Noi ne-am nascut de-andoaselea! Ne-au adunat altii la gramada, ne-au facut granite si ne-au dat jucaria constitutiei si de atunci ne tot aflam in treaba! Ne jucam de-a parlamentul, presedintia, scoala,armata,revolutia,democratia,socialismul,liberalismul,etc. Daca se produce o invazie araba nu vom avea nicio problema in ne converti la mahomedanism! E adevarat ca nu suntem singurii in aceasta situatie. A se vedea bulibaseala din Europa! O comunitate care nu are un proiect clar, asumat de intreaga comunitate, este ca o gramada de paie ravasita de cea mai mica adiere de vant! De gunoaie, ca pe campurile noastre sunt mai mult gunoaie decat paie.

 29. Am citit cu interes argumentele ambelor parti. Cele prezentate de dl. Adrian Munteanu si Gigel Militaru in chestiunea burselor doctoranzilor mi se par zdrobitoare si cred ca in acest punct dl. Vlaston ar fi trebuit sa nu se incapataneze sa apere o cauza pierduta de la bun inceput.

  Pe de alta parte cred ca tabara adversa sufera de aceeasi orbire cand pornind de la acest aspect concret (si grav) ii neaga orice merite lui Funeriu si Legii Educatiei. Ca sa-l citez pe domnul Vlaston, si daca singurul merit al lui Funeriu ar fi Bac-ul de anul asta, tot ar fi mare lucru. Clasificarea universitatilor – la fel. Pot sa inteleg ca este contestabila si contestata ca procedura si continut – lipsa de transparenta in ceea ce priveste organismul international implicat sau clasarea discutabila in categoria „A” a unor facultati si departamente. Dar chiar nu vedem nici o diferenta fata de situatia precedenta, cand ARACIS-ul acorda „grad de incredere ridicat” tuturor, de la Universitatea din Slobozia la Babes-Bolyai cu tot ce insemna aceasta (drept de conducere doctorate, etc)? Cand noi centram, noi dadeam cu capul – ne validam noi pe noi prin ARACIS si oamenii nostrii din minister?

  Cred ca criticii lui Funeriu ar trebui sa tina cont de un fapt – diplomele emise de universitatile romanesti nu mai valoreaza nici cat hartia pe care sunt scrise – cu cateva exceptii de rigoare – si trebuie facut ceva. Desigur, de la Max Weber incoace stim ca etica bunelor intentii nu tine loc de o etica a responsabilitatii. Nu intentionez sa pozez in ipostaza inteleptului impartial dar as pleda pentru o cale de mijloc intre „Cine da-n Funeriu da in mine, da in fabrici si uzine” si „Funeriu= Marga, Andronescu, sa plece!”

  • Domnule Ivascu va felicit pentru sinteza pe care o faceti la acesta disputa care nu ar fi trebuit sa aiba loc daca ministerul isi asuma misiunea pe care o are: aceea de a respecta propria lege pentru care s-a batut atit ministerul cit si o parte (mica, putina) a societatii civile care spera in europenizarea sistemului.

   Eu imi asum critica dumnevoastra la adresa mea ca este corect si justa. Uneori exagerez si aveti dreptate. Cind va ca ma lupt cu mori de vint… Doctoranzii astia de 3 luni stau cu ochii in soare si burta goala intr-un stat care ar trebui sa vegheze la ei… nu pot sta cu mainile in sin.

   Sunt unul dintre cei (putini, multi?) care au sustinut puternic noua lege a educatiei nationale si pe ministru DF. Credeam naiv ca poate fi o … ‘copie’ peste un secol a lui Spiru Haret: doctorat in Franta, opera stiintifica foarte buna, venea din afara. La un an sunt profund dezamagit. Din foarte multe motive. Unul este ‘divortul’ intre intentii si punerea lor in practica. Cum sa ii mai dau credit ministrului Funeriu cind bunul cel mai de pret pe care il avem (doctoranzii) sunt lasati balta si pe nimeni si nimic nu pare sa ii intereseze?

   La Multi Ani!

  • Salut Bogdan
   Aleg eu calea de mijloc si sustin ca fluieriu’ straluceste-n demagogie mai ceva decat predecesorii.
   Sa luam masura mega/ultra/para/super/laudata: inasprirea conditiilor de BAC.
   A avut ca efect relevarea cruntei realitati potrivit careia mai mult de 1/2 dintre catindati n-ar fi trebuit sa depaseasca pragul gimnaziului ba chiar sa nu paseasca pe „puntea magarului” (dl. Vlaston stie). Masuri intreprinse pt indreptarea/schimbarea/imbunatatirea situatiei? Pe langa asta mai sunt si nedreptatile create. Oricare dintre ce(i/le) picati/e pot sustine ca sunt cu mult mai bine pregatiti/e decat un posesor al cartonului. Iarasi se naste o intrebare: cum indreptam/schimbam/imbunatatim situatia? Ha ha… m-ar distra teribil ca picat(ii/ele) sa se asocieze si sa dea sistemul in judecata invocand tocmai argumente de genul ejaculatului.
   Sa trecem apoi la clasificarea unviersitatilor.
   Printre efecte pozitionarea ase-ului in top adica a acelei „institutii” de invatamant „superior” in manualele careia sta scris cum ca venitul minim garantat stimuleaza cresterea economica sau despre consolidarea deficitului care se face prin contractarea de imprumuturi pe termen mai lung si la dobanzi mai avantajoase. Mai exact filosofia care a bagat lumea-n criza.
   Sa trecem apoi la prezenta religiei in scoli.
   Efecte: preoti habotnici care confunda catedra cu altarul plus copiii care nu inteleg de ce icoanele au luat locul portretelor vechilor tovarasi. Plus obligatiile care deriva: purtatul cruciulitelor, datul din maini prin metrou sau alte mijloace de transport in comun.
   … si pt ca toate acestea trebuiau sa culmineze cu o cauza nobila s-a introdus si obligativitatea imnului. Nu dezvolt idei despre aberatiile continute in text si din care mintea proaspata a unui copil nu intelege decat c-am fi un popor de adormiti care ignora buzzer-ul//soneria/cucul/etc…

  • Dl. Ivascu,

   Incerc sa nu amestec meritele unei persoane cu respectarea legii. Consider ca sunt doua lucuri diferite. Ma framinta insa o intrebare: de ce trebuie sa apreciez drept merite ale unei persoane pusa sa faca tocmai acele lucruri considerate „merite”? Daca fac ce scrie in „job description” inseamna ca sunt merituos?

 30. Stimate domn

  Articolul este politically correct insa din are multe lipsuri pentru a fi considerat o analiza macar decenta a educatiei din Romania.
  Nu spuneti nicaieri despre „sistemele de educatie” paralele din Romania, despre „calitatea” profesorilor si despre „calitatea” inspectiilor din educatie in urma carora un profesor care abea ia un 5 la un examen de titularizare este evaluat cu FB de catre confratii sai… si asta se intampla la scara larga.
  Nimic despre ipocrizia sistemului (cuprinzand aici sindicate, profesori, conducere etc) egalitarist din educatie.
  Sistemul educational asa cum este el acum inca respecta valorile egalitariste ale regimului comunist. Pana cand nu se va introduce recompensarea calitatii in sistemul de educatie nu cred ca se va schimba mare lucru si ne vom scarpina la ceafa cu cealalta mana.

  Personal m-am saturat de o educatie in care sintagma de „acces la educatie” sa fie in foarte multe locuri inteleasa ca si „acces la o cladire pe care scrie scoala”.

  teoriile sunt ok, dar ca sa fie bine aplicate trebuie sa fie bine definte ipotezele si ceea ce se doreste a fi concluzii.

  la multi ani!

 31. Grad de incredere ridicat le acorda si Legea invatamantului tuturor profesorilor universitari. Si-au luat doctoranzi fara probleme. Iar ceilalti sunt amanati (anul acesta s-a dus) cine stie pana cand cu abilitarea.

 32. Imi place tonul impaciuitor aparut la ultimele postari . Sa alegem calea de mijloc; sa gasim calea intre cele 2 tabere bla bla bla.
  Vrajeala. Nu exista cale de mijloc in clipa asta. Daca nu vin bani suficienti de la stat, tinerii nostri doctoranzi prefera sa astepte „pachetul de la mami” . Dati-mi un exemplu de doctorand care sa aiba un al 2-lea job in mediul privat (va rog sa nu mi-i bagati pe gat pe pilosii care au al 2-lea job caldut la stat) si-mi dau cu admiratie palaria jos din cap. Din pacate eu pot da exemple de tineri „universitari” care au renuntat la job-ul din mediul privat „fiindca nu se merita banii”….pai cum sa nu fie mai caldut la stat? copy-paste la 3 lucrari, 3 ore la catedra unor tineri care ies tamaie din faculta, 3 lulele – 3 surcele…. studentii ies „clei” oricum….
  In ceea ce priveste marii maestri….rectori, decani si prodecani care-si doresc sa lase mostenire titlul, salariul eventual si biroul lu’ baiatu’ lu’ taticu …..da vorbesc de talibanii batrani care ridica lunar de la 3000 de euro in sus, care-si pun amantele- pipite tinere prin posturi cu potential de promovare …. care conduc universitati ce scot pe banda rulanta „artisti ai poporului” , flacai care nu stiu sa bata un cui, economisti care se uita la o balanta ca la tabla de sah, sau tineri juristi care -s pamint de flori ….. CE CALE DE MIJLOC DORITI,DOMNILOR?
  Nu exista cale de mijloc.
  Topor ascutit si curatenie cat se poate.
  Ca Funeriu a dat un pic cu aspiratorul prin frunze…..imi pare rau dar asta ar trebui sa fie numai inceputul. Si mai lasati-ma cu Abramburica, ca fac urticarie. Cum sa propui sa se intre la facultate fara diploma de bac? Ori esti „manjita” de sus pina jos, ori nu te duce capul.
  Fara cale de mijloc, ca asta facem de 20 de ani.

 33. CATEVA EXPLICATII aparute pe alt forum

  1. Art 160(2) MECTS aloca anual un numar de granturi pentru studiile universitare de doctorat. […] Grantul include cuantumul bursei individuale si costurile pentru program…etc.
  Art. 160 (30) Granturile se acorda pe baza de competitie nationala organizata de CNCS.

  prin urmare chiar daca s-ar fi organizat in octombrie aceasta competitie, nu toti doctoranzii care sunt acum cu burta goala ar fi avut grant de doctorat, respectiv bursa derivata din el. Fiind competitie, si fiind vorba de „un numar” (neprecizat) de granturi (cf. LEN se stabilieste prin OM) ar putea fi scos un numar mic de granturi si majoritatea doctoranzilor sa fie in continuare fara bursa individuala care se obtine prin grant. Si nu vom putea trage de urechi ministerul. E vorba de competitie. Ministerul nu s-a obligat ca va da burse tuturor doctoranzilor. S-a obligat asa?

  2. Art. 164 (1) Studentii-doctoranzi sunt incadrati de IOSUD ca asistenti cercetare sau asistenti universitari pe perioada determinata.

  Deci IOSUD-ul respectiv are obligatia sa-i angajeze si sa-i plateasca. Cu sau fara grantul acela. Nu scrie ca angajarea e conditionata de grant. Si deci IOSUD nu trebuie sa-i lase cu burta goala chiar daca n-au luat grantul prin competitie.

  Ma lamureste cineva daca asa este?

  In concluzie: 1. nu s-a organizat competitie de granturi doctorale; 2. Legea nu prevede cum sunt platiti doctoranzii care nu au grant; 3. rectorii nu-i pot plati din finantarea de baza ca asistenti pentru ca ar deturna fondurile; 4. ca sa se rezolve situatia lor pana la organizarea competitiei, stim de la dl. Vlaston ca ministerul a trimis bani universitatilor pentru plata doctoranzilor ca asistenti.

  Deci in acest moment, exceptand intarzierea organizarii competitiei de granturi, restul e Ok. Si oricum competitia rezolva doar problema unui numar foarte mic de doctoranzi, iar intarzierea pare sa fi fost compensata prin alocarea acelor fonduri la universitati pentru plata asistentilor-doctoranzi.

  Nu sunt „portocalie” si n-am facut politica niciodata si nici n-am tinut cu vreun partid. Am tinut cu ministrul care a facut ceva. Si acum constat ca din discutii rezulta ca lucrurile nu sunt chiar asa de grave pe cat s-a prezentat initial! Copiii aceia vor avea bani. Poate unii, de la IOSUD-urile care s-au miscat mai repede, i-au si primit. Altii sunt pe proiecte. Multi sunt pe proiecte si banii din proiectele de Idei, cel putin, au intrat la fix! Cei 5 doctoranzi de pe proiectul meu au luat salariile (salarii bune: 2800 lei in mana!). Deci..

  • Iata cum se poate face din tantar armasar, de catre comentatori care lucrand in superior ar trebui sa stie cum stau lucrurile. Concluzia este una: cand esti cuprins de un spirit demolator, uneori interesat de meschine interese personale, de polite de platit, nimic nu mai conteaza.

    • Poate n-ar fi rau ca sa se introduca in scoli si educatia caracterului. Este absolut ridicol ca toata conversatia asupra acestui articol a fost acaparata si a esuat lamentabil din cauza doctoranzilor. Domnilor doctoranzi, dumneavoastra ar trebui sa fiti mintile luminate ale acestei tari si sa intelegeti ca nu tot Universul se invarte in jurul problemelor dumneavoastra. De necrezut, atata inversunare si atata circ pentru nimic!

    • D-le Vlaston, observatiile Dvs privind caracterul omului sunt total deplasate Va urmaresc de mult timp atat pe Dvs cat si pe Gigel Militaru. Spre deosebire de Dvs Gigel a avut de suferit de pe urma punctelor sale de vedere exprimate. Daca-mi veti spune ca si Dvs ati suferit ca nu ati mai fost director dupa 18 ani de stat in acel post intr-un invatamant care mergea in jos ma faceti sa rad…
     Poate ca d-nii G Militaru Si A. Munteanu exagereaza cerand demisia ministrului pornind doar de la bursele doctorale. Problema e insa alta. In timp ce ministrul se agita total demagogic la televizor se intampla urmatoarele ilegalitati:
     – legea e incalcata flagrant in spiritul ei cand se trimite nota informatica prin care este anulata masura antinepotism (nota trimisa in vara)
     – ASE-ul este varat in primele 12 universitati
     – cartele universitare se adopta avizate de minister intr-o totala desconsiderare a legii (unii rectori par buni prieteni cu ministrul pe un model romanesc deja cunoscut)
     – nu se introduc criterii stiintifice pentru cateva functii, criterii de tipul abilitarii prin care nu oricine ar mai putea ajunge rector si s-ar pune un pic de ordine in sistem
     – ministrul nu lupta pentru bani mai multi in invatamant. Iar imi veti spune ca nu trebuie pana nu se reformeaza, TREBUIE. Nu trebuie bagati in salarii. Se putea organiza din timp competitia de granturi pentru doctoranzi. Nu trebuie multe dar trebuie cateva bine platite prin care tinerii de valoare sa fie atrasi in sistem. Nu poti atrage oameni in sistem cu 800 de lei pe luna. Ce tragere de inima poate avea un sef de promotie sa-si continue doctoratul in IT de exemplu cand ia 800 iar unul dintre colegii lui din a doua jumatate a anului castiga din start 2000? nu mai zic ca lui o companie ii poate oferi 3000-3500? Nu-mi spuneti ca poate lucra si face doctorat ca nu sunteti serios. Apoi mai pot fi bagati bani in dotari, in granturi cum au fost cele acordate in acest an. De bani e nevoie daca vrei un invatamant performant…
     Nimeni nu neaga ca nu s-au facut lucruri bune. Legea nu e a ministrului, a fost facuta de altii. El insa a promovat-o de cand a ajuns ministru si are merite in acest sens.
     Problema e ca asteptarile au fost mari si in timp se vede ca principala preocupare e „ieftinirea” invatamantului cu orice pret. Despre parerile Dvs cu invatamant doar privat e mult pana departe. Nu putem arunca vorbe fara acoperire.

 34. Multi au vazut in Funeriu un Mesia si chiar l-au asteptat ca pe Mesia. Iar acum sunt dezamagiti pentru ca Funeriu nu este Mesia imaginat. Totusi, reforma a fost demarata si aceasta se face asa cum doreste Funeriu. Daca unii doctoranzi – ai doamnei de mai sus („CATEVA EXPLICATII aparute pe alt forum”)- au salarii de 2800 pentru ca probabil au dovedit excelenta in cercetare spre deosebire de alti asistenti, sefi de lucrari sau conferentiari care au ramas la salarii mult mai mici, ei bine este reforma. Se plateste excelenta. Toata lumea si-a dorit asa ceva. Acum se si intampla. Dar daca esti cu adevarat doctorand atunci nu ai timp nici macar de jumatate de extra-job. Pentru ca ai de citit, gandit, citit, gandit, imaginat, lucrat, experimentat… pista gresita, reluat citit, gandit, lucrat, etc. Unii dintre cei care au scris pe aici nu au vazut niciodata cum se lucreaza la doctorate in tarile civilizate. Le recomand sa taca cu bun simt. In rest, schimbare exista. Reforma nu este intotdeauna cum o dorim noi. Dar daca doctoranzii mentionati mai sus primesc 2800 lunar cred ca se face pe baza de excelenta. Toti ne-am dorit excelenta si ar fi frumos sa acceptam ca aceasta chiar exista. La doctoranzi. Banuiesc ca cei care nu sunt doctoranzi si lucreaza pe mai putin de 2800 in universitati nu au dovedit excelenta si de aceea nu prea mai au ce cauta in acest sistem. Sa acceptam. Avem doctorate, suntem intelectuali si suntem oameni de onoare. Dar nu avem excelenta. Sa ne dam demisia. Cred ca Funeriu stie ce face si face ce doreste. Si cred ca a spus chiar de la inceput ce doreste. Este vina celor care nu l-au inteles.

 35. Ma doare in palarie de potentialul lu’ domn’ Funeriu. Poa’ sa fie portocaliu, galben-ros’ sau roz bombon cu picatele violet (precum flacara). A scos rahatul de sub presul bacului si pentru asta imi dau jos palaria in fata lui. De ce? Fiindca e primul si unicul pana acu’.
  Ps: cei din mediul universitar care se pling si care considera ca Funeriu ar trebui sa-si dea demisia …. eu ii sfatuiesc sa se bucure. Stiu vreo cativa manageri din mediul privat care ar putea ajunge oricand ministri si care ar izbi mult mai tare cu bardita. Funeriu numa’ a ridicat presul ici-colo si a maturat un pic .Parerea mea.

 36. Marea „problema” a lui Funeriu este ca, dintr-o miscare a reusit sa loveasca sistemul exact in calcaiul lui Ahile. Adica, a reusit sa injumatateasca numarul musteriilor.

  Si o afacerea care n-are musterii, care va sa zica, se numeste falimentara.

  Binenteles, guzganii au sarit repede la atac, prin Andronescu care a vrut sa treaca o lege penibila care le-ar fi prelungit agonia, pentru ca e clar, sistemul agonizeaza.

  Funeriu nu a facut de capul lui chestia asta si eu zic ca aici e si meritul lui Boc si al lui Basescu care au intuit ca daca ar fi pus ministru un om din sistem n-ar fi reusit sa faca nici un pas in sensul reformei. A fost o miscare foarte desteapta sa aduca un om din cu totul alte cercuri si care nu datora nimic, nimanui din sistem.

  Bravo celor trei, si sa dea Dumnezeu sa stea Funeriu cat mai mult , acolo.

  Guzganii aia grasi, in afara de Andronescu si Marga care scuipa din orice pozitie, inca nu au iesit la atac, au trimis doar ariegarda, cativa doctoranzi, bursieri, biete cozi de topor care ridica false probleme, doar , doar cineva ii mai baga in seama.

  Eu mai cred ca poporul roman e totusi destept si chiar daca trece ceva timp, simte instinctiv cine ii sunt dusmanii si cine ii sunt prietenii.

  Un An Nou Fericit cu cat mai multe reforme, va doresc.

  • Si eu sper ca aveti dreptate. Ca oamenii corecti si cinstiti nu ies la atac, cum fac „guzganii” de care vorbiti. Chiar si comentariile de la acest articol arata lupta ce va sa vina. Care pe care. Si atunci, oamenii pentru care conteaza viitorul tarii mai mult decat meschinele interese de moment, vor iesi invingatori.

   • Nu sunt convins ca aveti dreptare. Marea majoritate a oamenilor din sistemul de invatamant s-au invatat cu bani putini pe performante minime. Cum ii implici in reforma? Se pare ca solutia unor avantaje banesti care a fost practicata in administratiile financiare in anii 2007-2008-2009 nu a adus rezultate. Toata lumea a primit bani mai multi si a luat si spaga.
    Prin urmare strategia ar fi sa legi o salarizare exceptionala de realizari exceptionale. Ar aparea 3-5-10 „varfuri”care ar iesi din amorteala.
    Dar cu restul? Cum elimini lichelele piloase si amantele rujate strident? Oare injumatatirea numarului de studenti va duce si la eliminarea acestora din sistem? Ma tem ca nu, si ma tem ca oamenii de valorare, indiferent ce sunt ei – doctoranzi, lectori, simplii profesori vor cauta sa plece in sistemul privat, unde sa munceasca mai mult, pe bani mai multi. Prin urmare vor ramane in sistem aceeasi „gaunosi”” fara viitor pentru copii noastri.
    Mai este nevoie de o sortare . intrebarea e : cum se face si CINE o va face?

     • Elitele Romaniei sa isi asume puterea….suna bine dar ….atat. Momentan deciziile apartin unui grup limitat, bine remunerat, care nu are nici un interes in a schimba situatia. Singura schimbare posibila, pe care o intrevad, este aceea a ridicarii nivelului unei universitati prin introducerea unor examene riguroase, atat la admitere cat si in timpul anilor universitari. Avand studenti foarte bine pregatiti, vor atrage automat …. si bani (atat pentru salarizare, cat si pentru dezvoltare). Cred ca mai exista conducatori de universitati care-si doresc ca institutia condusa de domniile lor sa iasa din marele pluton al mediocritatii. Sau sunt eu un idealist?
      Dar cum procedam cu liceele? sau cu gimnaziul? Fiindca aici banii vin doar din sistemul se stat …. desi s-ar putea ca solutia data de Funeriu prin reducerea claselor a 9-a la liceele cu rezultate proaste la bac….asta o fi solutia?

     • Salarizare legate de performante…. la stat….doar sa-i oblige criza financiara pe cei de la stat sa ia masura de reducere a risipei. Si nu sunt convins ca sistemul asta actual, putred si clientelor va putea fi indreptat ca sa lege in mod transparent si corect salarizarea de performante.
      Asta-i solutia, dar nu stiu cum se va aplica. Nu vad mecanismul de functionare si de punere in practica….

      • Am eu o solutie. Alocari bugetare globale, dupa criterii transparente, (finantarea per capita e un exemplu), apoi principiul de aur din privat: salariati mai putini, munca mai multa, salarii mai mari.

    • Deci, prin diminuarea studentilor eu inteleg de fapt si selectia lor.

     Dupa ce se va infaptui chestia asta, o sa se schimbe si moralul, pentru ca aici e si o chestie de moral. Studentii, cei care au luat un bac, vor capata oarecum constiinta valorii lor si se va schima automat si atmosfera statuta din universitati. Cred ca vor incepe sa fie si presiuni de jos, de la studenti, pentru ca tot mai multi vor fi convinsi ca nu ajunge numai bucata aia de hartie ci chiar trebuie sa stie ceva la sfarsitul scolii.

     Acum, e la mica intelegere, noi nu va predam, voi nu invatati, voi dati banii, noi, diplomele. Toata lumea multumita, mai putin societatea care se trezeste cu niste nepregatiti pe cap.

     De scapat de lepre, n-o sa scapam, aia e clar, dar daca procentul lor se va reduce considerabil eu zic ca e un castig real.

     Fiti optimisti. Mai rau decat am fost vreme de 20 de ani, io zic nu putem fi.

     • Spuneti ca mai rau decat in ultimii 20 de ani nu poate fi…..eu cred ca va inselati amarnic. Vin din urma generatii care au fost studenti „de soi” in ultimii 10 ani de zile….. flacai si fete mandre obisnuiti sa ia examenele la gramada, oameni care n-ar fi fost capabili sa termine o facultate in mod normal…..au sosit in campul muncii, nestiind sa faca nimic, iubind banul facut rapid, daca se poate prin orice mijloace. Generatia de aur a prafurilor trase pe nas …..
      Dar intr-adevar, sa nu generalizam. Gasim si copii educati, si nu de sistemul de invatamant ci de parinti care au avut grija de drumul lor in viata….. iar pentru unii aterizarea asta fortata e asa de dureroasa ca uneori imi este si mila de ei.

 37. Pauk,

  habar nu ai cat de bine iti inteleg pesimismul, pentru ca si eu sunt parintele unor copii, pe care i-am crescut in cultul muncii si cinstei si acum au ajuns in jungla vietii si-s cam derutati de ce se intampla, ca nu se pupa ce i-am invatat cu ce e in realitate.

  Io, mai plavan din fire, cred totusi ca binele, pe termen lung, invinge exact ca in filmele americane. Pentru ca altfel nu putem explica progresul social istoric.

  Daca n-asa crede asta, as cadea intr-o stare atat de depresiva incat nu as mai gasi nici un sens vietii. Asa ca:

  http://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU&ob=av3e

 38. REF DOCTORAT :
  „Pe diverse sectiuni de cunoastere teoretică nu avem deloc specialisti si competentă academică veritabilă, iar în multe altele avem specialisti care sunt încă departe de nivelul cel mai înalt pe plan mondial (de aici si numărul redus de publicatii si premii internationale).” (pag3)
  http://www.studii-doctorale.ro/UserFiles/File/Codul%20de%20Practic/Ghiduri%20disciplinare/Ghid%20st_socio_um%20aprilie%202010.pdf

  Cred ca de la situatia trista recunoscuta mai sus ar trebui sa inceapa discutia. Cum putem aduce toate scolile doctorale din Ro la un nivel international rezonabil. O solutie ar fi alegerea abordarii „PhD by publication”, in care candidatul care are pretentia sa primeasca titlul de doctor sa aiba mare parte din teza publicata (ori macar acceptata pt publicare) sub forma de articole in jurnale indexate macar in Google Scholar si Scopus (numeroase jurnale OA se incadreaza in aceasta categorie si au un ritm de publicare si review mai alert decat multe jurnale traditionale). Cel putin astfel avem o garantie a unei calitati-originalitati rezonabile a lucrarilor de doctorat. Daca aceasta solutie ar fi fost adoptata din timp, poate cele peste 10.000 doctorate acordate in ultimii 20 ani ar fi fost reduse ca numar la jumatate (varianta optimista).

  Cei ce doresc cu adevarat sa aduca o contributie originala academica ar trebui sa inteleaga ce implica doctoratul inainte de a se implica intr-un astfel de demers. Pe grupul romstudy am gasit acest link folositor:
  http://doxosophia.wordpress.com/2011/12/18/capital-profesorial/

  Apropo, exista in Ro o carte publicata care sa indrume pe cei interesati de obtinerea unui doctorat in tara? Exista macar un studiu care sa analizeze impactul academic international ce a derivat din numarul mare de doctorate acordate in Ro (articole parte din lucrarea de doctorat sau bazate pe ea)? Poate Ad Astra se va ocupa de asta…Nu ar strica niste cifre reci care sa ne aduca aminte de trista realitate. Cand multi profesori nu sunt capabili sa publice international cu regularitate, nu inseamna asta ca nu stapanesc regulile jocului? Ce pretentie sa mai ai de la doctoranzi in aceste conditii? Cine sa le fie mentori?

 39. exemplu de dezinteres, munca prost facuta , bataie de joc, etc. :
  daca solicitati o cautare ( http://www.doctoranzi-romania.ro ) folosind un cuvant cheie („sociologie”, psihologie”, etc.) ; institutie: 92. Universitatea din Bucuresti; Toate scolile doctorale din universitate –> NU APARE ABSOLUT NICIUN REZULTAT!!!

  Desi este necesar, „portalul Doctoranzilor POS-DRU din Romania” este inutil in acest moment (cel putin pentru vizitatori)!

  Ministerul Educatiei, alo, este cineva capabil sa-si faca treaba la departamentul tehnic (ori, poate vina apartine universitatilor daca refuza sa ofera datele respective pentru a fi postate pe site)?

  Unde este repository-ul OA in care ar trebui sa fie depozitate rezumatul/ sumarul executiv al tuturor lucrarilor de doctorat validate de Minister dupa 1990? Sa stim si noi cine si pentru ce a primit titlul de doctor, poate multi dintre parlamentarii nostri sunt minti academice sclipitoare si nu am remarcat noi asta cand isi prezentau discursurile de la tribuna Parlamentului…

  • Tipic romanesc.
   „portalul doctoranzilor” nu ar trebui gestionat /administrat de stat. Ar trebui sa-si uneasca fortele 3-4 doctoranzi (cu siguranta sunt doctoranzi si la informatica, nu-i asa?) si sa faca un site complet si corect. Asa vad eu treburile. Sau iarasi cer prea mult unor oameni care asteapta ca Funeriu personal sa le admistreze site-ul?

   • Stimate domn, problema sitului o reprezinta lipsa informatiilor, nu forma! Iar informatiile ce ar trebuie publicate prin acel site se afla la MECTS….orice teza de doctorat se depune la „comisie”….

 40. Indirect, subiectul discutiei ete calitatea educatiei. Cifrele seci spun cam asa:

  Pentru anul universitar 2011 – 2012, cifra de şcolarizare pentru ciclul universitar de licenţă a fost de 62.850, pentru învăţământul universitar de master 35.600 de locuri , iar pentru ciclul doctoral 3.500 de locuri, ( HG din aprilie 2011).

  La aceste cifre ar trebui sa adaugam si locurile oferite de catre universitatile private, peste 30.000.

  Insumind doar locurile pentru licenta vom vedea ca ele acopera numarul celor ce au absolvit liceul in 2011. Se mai poate d iscuta de concurenta? La ce ar folosi admiterea, cind finantarea este per capita?

  Cum a fost fundamentat necesarul de 3500 locuri pt. doctoranzi?

  MECTS stabileste numarul locurilor!

  • @Adrian Munteanu

   Stimate Domn,

   Ceea ce constat ca va lipseste, este o privire de ansamblu asupra educatiei romanesti. Aceasta nu se rezuma numai la mediul universitar. Mediul universitar este ultima veriga a lantului. Nu spun ca nu este important, dar nici ca este cel mai important. A judeca rezultatele educatiei nationale in 2011 numai din prisma nivelului universitar este simplist si nerealist.

    Exista prioritati iar pentru Romania zilelor noastre, este mult mai important sa fie finantate programe de alfabetizare decat burse doctorale. Trebuie sa sustinem, ca si societate, educatia in zonele rurale si sarace, educatia romilor, educatia in nivelul preuniversitar. Civilizatia societatii romanesti ( si doar noi toti vrem sa ne consideram civilizati, nu-i asa? ) se masoara prin gradul de educatie al majoritatii cetatenilor si nu prin numarul de doctoranzi. Acolo este problema de interes national si acolo trebuie sa se duca finantarea prima data. 

   Cercetarea este un domeniu care are nevoie de finantari mari si de multe ori, pentru state mici, nu se justifica din punct de vedere economic. Cu fonduri mai mici se pot cumpara rezultatele cercetarilor facute de state puternice, care au putere financiara sa sustina aceasta activitate. Nu trebuie sa reinventam roata cand putem sa cumparam una gata facuta. Ceea ce vreau sa spun este ca in Romania nu trebuie sa se investeasca bani publici in acele doctorate care nu aduc nici o contributie semnificativa macar la nivel national. Cercetarea de dragul cercetarii este sublima dar paguboasa pentru contribuabili. Doctoranzii care considera ca au de spus ceva cu adevarat remarcabil la nivel planetar, pot sa se inscrie pe bani proprii si sa-si studieze temele dorite. Sunt sigura ca astfel nu numai ca isi vor recupera cheltuiala, mai mult chiar, au sanse reale sa devina celebri si bogati. In nici un caz bursa doctorala nu trebuie sa fie sursa de existenta a unui doctorand. Chiar as fi curioasa sa stiu daca vreunul din doctoranzii romani lucreaza la dezvoltarea unor programe de alfabetizare, programe de pregatire a abandonului scolar, metodologii noi de predare la clasa in preuniversitar, designul unor mecanisme de evaluare a rezultatelor elevilor la nivel national, samd. Adica teme de interes major pentru Romania. Sunt sigura ca Ministerul Educatiei ar finanta astfel de cercetare intr-o clipita. 

   Cu alte cuvinte, haideti sa nu mai cautam nod in papura ministrului si sa ne concentram asupra ceea ce putem face ca sa imbunatatim educatia tuturor romanilor. Pana la urma, asta este finalitatea muncii tuturor care lucreaza in invatamantul de stat, nu-i asa? Daca lucrati intr-un sistem finantat public, trebuie sa va dedicati munca acestui sistem. Interesele  personale legate de prestigiu academic si dezvoltare personala trebuiesc puse pe plan secundar, in functie de posibilitati. Banii publici trebuie sa serveasca nevoile publice, nu aspiratiile individuale ale universitarilor. 

   • Stimata doamna „Abigail”,

    Va multumesc pentru dialog.
    Consider ca ceea ce afirmati dvs. sunt doar clisee. Argumentez, in speranta ca voi fi inteles: nu stiu despre ce ambitii vorbiti, in cazul universitatilor. Stiu ca cei 3500 de doctoranzi finantati in 2011 de catre MECTS din bani publici nu au fost decisi de catre universitati. Exista un document public, semnat de catre prim ministrul si ministrul educatiei care au decis ca este prioritar sa se finanteze 3500 de doctoranzi. Chiar nu inteleg unde este atacul din partea mea la adresa ministrului educatiei. Poate ma luminati.

    In ceea ce priveste persoana mea – interesele personale, va contrazic. O universitate este considerata de top, atunci cind are profesori ce publica in reviste de top. Prestigiul personal se confunda in cele mai multe cazuri cu prestigiul universitatii.
    Daca a semnala incalcarea legii inseamna a cauta nod in papura, imi asum aceasta eticheta: sunt un pricinos, un invidios, un Gica Contra! Va intreb insa, argumentele mele sunt false? Am mintit?

    • O completare proaspata

     „Să nu uităm şi implicaţiile financiare ale întregii poveşti. O editură recunoscută CNCS (deci aflată în categoria A sau B) poate încasa de acum în voie banii autorilor dornici să îndeplinească criteriile necesare promovării în cariera didactică sau de cercetare. De asemenea, printre criteriile de finanţare nerambursabilă se vor strecura două litere-scientometrice „A” sau „B”. Oare unde îşi vor depune autorii manuscrisele, oare unde vor ajunge banii nerambursabili?

     Încă o mirare: nu am văzut să figureze în listele CNCS Editura Academiei (nici măcar la „C”). Iată un caz spectaculos: editura Academiei – cel mai înalt for ştiinţific al ţării – nu este recunoscută de către însuşi statul român. Academicienii români vor fi nevoiţi să-şi publice lucrările ştiinţifice la Egyetemi Műhely, căci altfel riscă să nu-şi mai poată ridica simbria.” (o fi si autorul tot un Pricinos)

     http://www.contributors.ro/cultura/cum-au-fost-evaluate-academic-editurile-din-romania-rezultate-stranii/

    • Stimate domn,

     Si eu va multumesc ca ati citit ce am scris. Nu sunt sigura ca ati inteles ceea ce am scris, probabil din dorinta prea puternica de a va reitera punctul dumneavoastra de vedere. Daca recititi ce am scris, veti remarca cu siguranta ca nu am pomenit nimic despre ambitiile universitatilor, ci a universitarilor.
     In ceea ce priveste prestigiul universitatilor in relatie cu prestigiul profesorilor universitari, imi permit sa va contrazic. Universitatile prestigioase ( cum ar fi Berkley-California pe care o cunosc bine si altele de acelasi calibru) sunt prestigioase pentru viziunea promovata, calitatea programele oferite si pregatirea exceptionala a absolventilor. Nu am cunoscut inca nici un student sau doctorand care sa vrea sa mearga la Berkley pentru a avea nu stiu ce profesor, ci pentru ca este o scoala buna. Sunt cativa profesori acolo care au premii Nobel si sunt remarcabili in domeniul lor de expertiza, dar marea majoritate sunt doar atat : profesori exceptionali la catedra care pregatesc studentii foarte bine, sunt dedicati profesiei lor. Ceea ce vreau sa spun este ca daca dumneavoastra si colegii dumneavoastra sunteti hotarati sa va transformati universitatea intr-una de prestigiu, trebuie sa va concentrati pe calitatea programelor de studiu oferite si pe pregatirea foarte serioasa a studentilor. Va asigur ca daca veti face asa, veti deveni prestigiosi si recunoscuti international ca un adevarat centru academic. Sa nu credeti ca doar prin publicarea unor articole in diverse publicatii sau pe diferite meridiane veti obtine aceasta recunoastere.Cei care produc valoare in activitatea de zi cu zi sunt capabili sa faca deosebirea intre ceea ce este valoare autentica si ce este doar forma fara continut, si nu pot fi pacaliti cu nici un fel de aricol, articolas si titlu de doctor de la o universitate despre care nu au auzit ( sau au auzit numai despre scandaluri si coruptie si absolventi nepregatiti).

     Mesajul meu catre dumneavoastra a fost mai degraba unul menit sa va scoata din zona egocentrismului si sa va ofere o imagine mai cuprinzatoare asupra educatiei in Romania. Nu v-am acuzat de nimic si nu intentionez sa o fac. Nu v-am acuzat ca-l atacati pe ministru asa ca n-am cum sa va luminez. Poate va veti lumina singur si va veti indrepta energia catre proiecte mai constructive. Pana la urma schimbarea incepe cu fiecare, inclusiv cu dumneavoastra.

     • Doamna Abigail,

      Nu cred ca este nevoie sa fiu ajutat a iesi din zona egocentrismului. Daca veti reciti interventiile mele pe marginea acesteui articol veti observa ca sunt punctuale. (iar daca de aici rezulta egocengrism, trebuie sa accept perceptia dvs)
      Cind dl. Vlaston va scrie despre viziune, strategie, obiective, este posbil sa intervin.
      Raspunsul meu anterior nu cauta decit sa lamureasca lucruri care sunt croite gresit din condei. Exista responsabilitati infividuale si exista responsabilitati institutionale. Nu am faccut altceva decit sa prezint realitatea asa cum este si nu cum imi doresc sa fie.
      As fi de acord cu ce spuneti daca realitatea noastra nu are fi putin diferita: dupa ultimile criterii din Romania, daca nu ai publicatii ISI esti o nulitate stiintifica…..

      • Viziune, strategie, obiective, toate sunt in doc comisiei Miclea. LEN le-a asimilat. Vreti sa revenim la momentul zero? sa facem reforma peste vreo 10 ani?

 41. Stimate domnule Vlaston,

  Voiam sa va intreb, ce credeti despre pastrarea autonomiei universitare, in conditiile in care s-au facut porcariile pe care le cunoastem (cazul Ciocan de ex.) si care se vor face mai tot timpul? Ma refer aici la concursurile din mediul universitar pentru functii de la lector in sus.
  Atata timp cat autonomia universitara da dreptul sefilor de catedra sa taie si sa spanzure dupa bunul plac atunci este evident ca mare reforma universitara nu se va face.

  Parerea mea (desi sunt un sustinator al domnului Funeriu) este ca reforma din mediul universitar nu a lovit focarele cu adevarat infestate. Repet: atata timp cat sefii de catedra taie si spanzura dupa cum au chef NU se va misca nimic in sensul adevarat al reformei.
  Va pot spune cum se vor organiza concursuri pentru pozitii de lector si conf iar castigatorii se stiu de pe acum. Numai si numai acest aspect compromite ideea de reforma. Deci, cine intra in sistem???
  Iar banii, vin de la buget, nu? Asa ca, universitatile sunt un stat in stat. Nu ar fi trebuit elimiat acest lucru??
  Un an 2012 deosebit va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro