luni, decembrie 2, 2024

Bilanțul unui mandat european presărat cu crize: Uniunea Europeană între arhitect și pompier

„În Europa trebuie să fii și pompier, dar și arhitect„ – Jacques Delors

Mandatul acestei Uniunii Europene se apropie de final, pe 9 iunie 2024. A început în 2019 într-o lume dinainte de pademie și război cu multe ambiții și se termină într-o lume mai nesigură, mai polarizată și care ne lasă dubitativi referitor la evenimentele din viitor.

Uniunea Europeană s-a străduit în acest 4 ani și jumătate de mandat să dea continuitate proiectului european, să creeze o viziune pentru viitor și să fie relevantă. Însă cum scrie și în Biblie, omul își face planuri și Dumnezeu râde.

Desigur că Uniunea a venit cu un program, cu o serie de legislații de pionierat care vor schimba profund economia europeană. UE a fost arhitect în acest mandat, a venit cu viziune și reforme și voi vorbi despre cele două mari proiecte, însă a fost de foarte multe ori un pompier pentru crizele istorice care s-au întâmplat sau continuă să se întâmple. Un pompier pentru crize fără precedent car au aprins un foc al polarizării și propagandei care sperăm să nu ardă democrația europene la următoarele alegeri din 9 iunie 2024.

La 4 ani de la mandatul Comisiei, putem trage o linie pentru a analiza bilanțul unui mandat european început în 2019, pus puternic la încercare. Între 2019-2023, Uniunea Europeană a fost testată mai mult ca niciodată. De la pandemie, inflație, războiul din Ucraina, criza energetică, riscul importării conflictului israelo-palestinian. Dincolo de aceste probleme vizibile, propaganda antieuropeană, ideologiile extremiste, regresul statului de drept și scandalurile de corupție au cutremurat instituțiile europene.

Uniunea Europeană ca arhitect

Politic vorbind, anii aceștia au însemnat pentru Uniunea Europeană o muncă titanescă pentru afirmare geopolitică, prin legislație de pionierat în domenii vaste care schimbă paradigma pieței unice din Europa.

1. Tranziția verde prin Pactul Ecologic schimbă din rărunchi întregi sectoare și industrii, orașele și regiunile noastre. De la apa, sol, aer, la spațiile verzi din orașe, tramvaie, autobuze, mașini electrice, reciclarea deșeurilor, până la energii regenerabile, panouri fotovoltaica, pompe de căldură, izolarea termică și tot ceea ce înseamnă diminuarea emisiilor cu efect de gaz de seră. Este vorba despre o transformare care implică economia și cea mai mare piață din lume, piața UE. În acest mandat s-a dat acest start uriaș prin legislație și bani europeni, sperând că mediul privat va urma acest trend. Și aceasta se întâmplă.

2. Tranziția digitală prin investiții masive în noile tehnice, în digitalizarea administrațiilor publice pentru a îmbunătăți serviciile, pentru a crește transparența, a colecta mai bine taxele. În același timp, Uniunea Europeană care vede toate acest beneficii economice ale noilor tehnologii, a văzut și riscul acestor tehnologii pentru drepturilor omului. De aceea în acest mandat, pe lângă prima legislație din lume care creează un cadru juridic pentru folosirea inteligenței artificiale, care creează obligații pentru marile platforme să își modereze conținutul online și prin verificarea pieței digitale și a respectării regulilor concurenței în fața mastodonților digitali GAFAM de care depind toate IMM-urile și de algoritmii lor. 2023 a fost anul dezghețării folosirii inteligenței artificiale, prin folosirea modelelor de limbaj mari LLM am ajuns la aplicații de tipul Chat GPT care creează deja în rândul societății o sumedenie de aplicații utile, dar și periculoase, de la dezinformare, imagini false, discriminare până la plagiat. Avem de lucrat serios pentru a garanta respectarea demnității umane și a drepturilor Omului.

Dincolo de aceste două mari șantiere normative pe care Uniunea Europeană le-a început, care nu are nici bugetul Statelor Unite, nu dirijează economia precum China, nu are nici campioni mastodonți digitali în economie, a trebuit să gândească cum poate să-și folosească atuurile mai bine pentru a proteja interesele Uniunii. Acestea fiind suveranitatea, independența și democrația. Pentru aceasta Uniunea se folosește de puterea normativă care se aplică pieței sale și tuturor care doresc să între și să comercializeze produse sau servicii, se aplică și fizic și în online. Cred că avem nevoie de o perspectivă mai serioasă a suveranității europene, fără a cădea în capcana protecționismului.

Uniunea Europeană ca pompier

1.Bani europeni pentru a salva economiile țărilor europene. În tot acest timp de gândit viitorul Europei, Uniunea avea de jonglat cu pandemia, criza energetică, inflația și creșterea extremiștilor în sondaje. Te aștepți ca după 4 ani de mandat, de muncă intensă, de politici mari și planuri de salvare a economiei cum au fost SURE, banii dați salariaților de IMM în timpul pandemiei de UE în completarea salariilor pentru a evita pierderea locurilor de muncă și falimentul unor firme. PNRR un plan cu reforme legislative și investiții majore pentru a reînvia economia din timpul pandemiei însă la una curată energetic, clădiri izolate, etc. Sute de miliarde de euro în sprijin. România va primi în următorii ani peste 80 de miliarde de euro din PNRR, fonduri europene, subvenții agricole. Diferența o va face dacă banii vor fi absorbiți și folosiți cu cap. Avem exemple bune în România acum, cei care nu știu pot învăța de la cei care au vrut și au aplicat.

2. Războie și conflicte și limitele politicii externe ale UE.Intervenții majore ca pompierul în aceste crize, când solidaritatea Europeană a ajutat ca Rusia să nu câștige încă razboiul. A ajutat Ucraina în tot acest timp al unei invazii contrare dreptului internațional care violează orice tratat care apare suveranitatea, integritatea teritorială sj drepturile Omului. Bani pentru Republica Moldova să se susțină pe linia de plutire, bani pentru state din Africa prin politica de vecinătate, ajutor pentru Palestina. Însă intervențiile UE sunt limitate la bani și sunt limitate de bani. Bugetul UE are limite, drept dovadă că pentru anul 2024, abia în ianuarie se va discuta propunerea de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Un pompier care pare obosit și care se găsește într-un incendiu mare al propagandei, dezinformării și care parcă nu izbutește să scape cetățenii din ghearele mesajelor extremiste. O întreaga construcție și muncă, bani mulți dați țărilor membre și cu toate acestea extremiștii câștigă teren. Ce nu face bine Uniunea? Ce nu fac bine politicienii pro-europeni? Acesta este paradoxul pompierul salvator, Uniunea Europeană.

În toți acești 4 ani și jumătate, ideologiile au căpătat tracțiune pentru că au folosit emoțiile și fricile oamenilor în discursurile lor. Au hrănit panica și paranoia în timpul pandemiei în dosarul vaccinurilor, au hrănit frici apocaliptice legate de tranziția verde și digitala. Și Uniunea Europeană a pierdut teren pe aceste subiecte la vorbi cu cetățenii și a le explica. Atât timp cât propaganda va suna goarna apocalipsei și liderii europeni nu se vor apropia de cetățeni și nu vor face o reforma care să crească legitimitatea democratică a cetățenilor, vom risca o preluare a conducerii instituțiilor europene de lideri politici care vor transforma construcția Europeană într-un castel de cărți de joc.

România și Uniunea Europeană

Intrăm în Schengen în 2024, pe cale aeriană și terestră vedem. Este un pas înainte, însă și mulți pași înapoi în toate aceste negocieri care ar fi trebuit să ducă la o aderare normală. Eșecul pe termen lung al acestui proces se datorează clasei politice. Asta nu înseamnă că diplomația românească de acum nu merită felicitări pentru munca depusă la Bruxelles pentru acest avans semnificativ.

De felul în care vor decurge alegerile europene vor depinde și alegerile prezidențiale din România. Clasa politică din România nu ia foarte în serios alegerile europene, nu este o miză atât de mare cât analiza acestui scrutin pentru viitoarele restructurări electorale și repoziționări pentru alegerile următoare și mai ales prezidențiale.

Europa are nevoie de lideri puternici, de un discurs nou care să inspire și să dea speranță într-o lume care pare că își dorește foarte mult să se autodistrugă. Vom vedea dacă acei lideri vor fi prezenți la alegerile din iunie 2024.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

  1. Domnilor unioniști și federaliști, chiar nu vreți să acceptați evidența? Și anume că ACEASTĂ Uniune NU se poate transforma într-o Federație și ca urmare este nevoie de un alt tratat european, de o ALTĂ paradigmă a construcției europene, fără senatori de drept și mai ales cu renunțarea la principiul DOMINANȚEI.
    Intrarea în Schengen a fost o UMILINȚĂ GRATUITĂ aplicată României și Bulgariei de axa revanșardă și revizionistă formată din Germania, Austria și Ungaria.
    Cei care vor reforma actualei UE nu sunt extremiști, poate populiști, dar au și ei dreptatea lor. În definitiv, actuala UE nu mai propune nimic popoarelor. Se vede asta și din faptul că, geostrategic, UE nu mai reprezintă nimic pentru Restul Lumii.
    Eu nu înțeleg această încrâncenare progresistă de a păstra mortul viu.

    • Cei care vor reforma actualei UE nu sunt extremiști, poate populiști, dar au și ei dreptatea lor.
      Toți pro-europenii își doresc reforma și trecerea la următoarele etape ale integrării europene. Nu e un proces static și nici nu se urmărește atingerea vreunui stadiu final, urmată de o stagnare, așa cum își închipuie promotorii rețetelor învechite, incapabili să gândească dinamic.

      (…) geostrategic, UE nu mai reprezintă nimic pentru Restul Lumii
      Dar oare când a reprezentat vreodată mai mult decât acum? Acel „mai”, pe care l-am subliniat în citatul reluat mai sus, nu-și avea rostul. UE sau CE nu au fost niciodată putere geopolitică, ci doar una economică. Dintre țările membre, doar Franța și, până în 2019, Regatul Unit au jucat un oarecare rol geostrategic. Celelalte țări nici nu și-au propus un asemenea scop. De unde deci să rezulte vreo relevanță geostrategica a uniunii?
      Când Macron a avut viziunea unei armate comune și deci a unui buget unional pentru înarmare a fost criticat tocmai de cei care ulterior au criticat lipsa unor programe comune de apărare. Mai multă ipocrizie nu se poate.

      • Nu, UE vrea să se transforme într-o Federație tocmai pentru a deveni o Putere geostrategica, în contextul Noii Ordini Mondiale. Aceasta este esența politicii Europei de Vest, de a reprezenta Europa ca subiect de drept internațional.

        • Aha!
          Primo: cam sună a dezvoltare, a evoluție, a schimbare, nicidecum „a păstra un mort viu”.
          Și secundo: e ceva ilegitim in chestia asta?

            • Nu, e competiție! Puteți s-o numiți cum vreți, cert este ca nu e “mort viu”.

          • @Hantzy
            oameni ca Luciferus nu inteleg nimic sau mai bine spun nu vor.
            Daca ii intrebi/le ceri sa aduca exemple concrete aplicare a principiul DOMINANȚEI (Luciferus dixit) nu o sa mai raspunda. Sau daca o fac totul se va rezuma la chestiuni retorice sau de-un exotism ciudat.
            Culmea e ca bizarii „reformisti” ai tratatului UE vor sa introduca opt-outs in N chestiuni sa readuca in orice domeniu dreptul de veto. Exemplul Schengen-Ro&Bg e edificator ptr.ceea ce inseamna folosirea nerestrictionata/chiar abuziva.
            Asta e. Din nefericire chiar nu o sa inteleaga nimic.

            • Vă contraziceți și asta înseamnă că îmi dați dreptate. Iar exemple sunt nenumărate: MCV, Schengen, încercarea neo-imperiala de a transforma UE într-o Federație franco-germana, etc, etc, etc.

            • @Luciferus
              Exemple vagi, as always. Dar in fine….
              De ce MCV ar fi un exemplu de dominanta din moment ce la aderare Ro. a fost de acord/a semnat cu un astfel de mecanism ?
              „încercarea neo-imperiala de a transforma UE într-o Federație franco-germana”?!? De unde rezulta concluzia asta? Concret ! Pe ce va sprijiniti ?

              Unde ma contrazic ? Astept argumente.

            • JB, Lucifer își consideră fixațiile drept adevăruri irefutabile și nu se sfiește să construiască apoi palate pe firele de nisip ale convingerilor sale. O boare de vânt îi distruge complet arhitectura, dar revine cu aceleași opinii, niciodată argumentate, cu “neo-imperialism francez sau german” sau alte chestii asemănătoare.
              Și asta deși uneori chiar admite că sunt doar opinii personale. Ori opiniile personale nu pot fi nici discutate, dar nici folosite ca argumente.

  2. Acest articol nu este un bilanț, cu plus si minusuri, ci doar o suma de bune intenții. Autorul a trecut cam rapid peste Qataragate, peste alte mari scandaluri de corupție (incisiv ale UvdL), despre toleranta suspecta a UE fata de corupția noii coaliții de la București sau peste aspectele controversate ale edictului lui Thierry Breton. Sunt curios cum se va termina duelul Breton – Musk.

    • Scandalurile de corupție, deși o constantă negativă exportata de statele membre la nivel continental, nu sunt totuși elementul definitoriu al celui mai important proiect european, anume SUE. Din cauza catorva copaci, dumneavoastră nu vedeți pădurea.

      • Intr-adevăr, cei 2-3 copăcei putrezi scoși in public (nu și condamnați!) de pădurarii unor ocoale locale (nu de cele federale, care NU există!) ascund ditamai codrul unde colcăie vesel zeci de mii de corupți, unde se fură rafinat, cu valiza de euroi plimbată elegant prin conturi, pardon, prin hoteluri, unde se trafichează influența la nivel global, pe comisioane seriose, nu pe mizilicuri și cârnați ca prin balcani, unde se fac achiziții de farmatinichele și ecomărgele pe miliarde de euro, nu pe 3 lei ca la Vaslui. De ce? Pentru că nu-i deranjează nimeni, nicio structură judiciară, nicio normă penală, pentru că nici nu este incriminat „lobbyul” sistematic in favoare unor state terțe ori a unor corporații, pentru că nu e nicio problemă să fii azi komisar-șef iar mâine director de bancă sau sinecurist de cartel rusesc, și nici măcar obligații de declarare a intereselor/averilor făcute de familii in timpul mandatelor/contractelor nu au. Toate normele astea de protejare a statului si cetățenilor de corupție, de abuzuri, de influențe ale unor puteri străine nu tocmai democratice sunt doar pentru fraierii de politruci aleși in statele membre UE.

        Deci da, jungla venală bruxeleză este invizibilă pentru omul de rând și fiarele își văd frumușel de treabă, cu impunitate fixată la nivel de Tratat constituțional. Nu numai că nu există condamnări pentru corupție in UE -pentru că pasămite birocrația ar fi compusă din elfi născuți din uși de biserică- dar nici nu se suflă in afara ei de aranjamentele ce parazitează bugetul Uniunii, căci le e atât de bine in troacă că nu prea există pericolul apariției unor fluierători in răspăr cu omerta.

  3. Nu avem nici cea mai mica umbra de indoiala .Marea cistigatoare a pariului mondial este Uniunea Europeana .Faptele o dovedesc cu prisosinta .UE reuseste sa opresca Rusia din demersul ei de cucerire in Ucraina .UE se decupleza total de Rusia eliminind treptat si interventionismul politic rusesc in Europa .Practic prin ceea ce face UE scoate Rusia din hartile Europei .Deja Armenia ,Ucraina ,Rep Moldova , Georgia , ies din sfera de influenta a Rusiei si astfel ofera si altor natiuni , inca federative , o perspectiva a aderarii la UE. NATO ul European creste si asigura prin coaptarea Finlandei si Suediei securitatea granitelor europene din flancul de est .Germania are acum posibilitatea de a se inarma fara ca cineva sa mai conteste asta .Franta a devenit a doua mare exportatoare de armament inlocuind Rusia iar Germania isi mareste cu 40 de procente valoarea obtinuta din exportul de arme .Trupele Ucrainei sunt acum antrenate in Europa iar oferta de miliarde de euro adresata Ucrainei ca si implicarea masiva in dezvoltarea economiei Ucrainei opresc pentru eternitate drumul Moscovei in Europa .In Orientul mijlociu , alaturi de SUA, UE mobilizeaza o forta militara navala de proportii o „ Armada ”ce controleaza totul .Israel distruge si el la ras prima organizatie Terorista asociata Rusiei si Iranului urmind sa distruga si Hezbollah .In Pacific ,profitind de expertiza NATO ului european , se formeaza un NATO 2 .In nordul extrem Rusia e oprita de SUA. BRICS pierde un membru important ca si OPEC dealtfel . PNRR produce dezvoltarea iar banii obtinuti , de ordinul a 80 de miliarde de euro,de catre Romania parte granturi si parte imprumuturi cu dobinzi mici si termene laxe de returnare pina in 2050 fac din Romania o mare putere in zona .Niciodata in istoria omenirii nu s-a mai intimplat asa ceva si niciodata Romania nu a avut o dezvoltare si o bunastare de o asemenea amploare .

  4. Din păcate pentru Uniunea Europeană politicile sale maternaliste își produc efectele in societate la o amploare fără precedent și specimenele cultivate de politrucii săi (din categoriile Sōshoku danshi și idiōtēs) au ajuns singurii săi susținători sinceri. Dar aceștia nu (mai) votează, nu se implică politic (că se scârbesc repede), nu rezistă in partide (incapabili de solidaritate si lucru in echipă), nu rezistă in activism (că e muncă pe teren, deci afară…unde e poluare), nu reușesc să convingă pe nimeni cu trolajul ieftin și au devenit extrem de ridicoli prin teribilismul lor verde (in care „protestele” și acțiunile „civice” nu mai sunt orientate impotriva guvernelor/partidelor, ci împotriva…sieși, ei lipindu-se de asfalt pentru a proclama nocivitatea propriei existente marcată de carbon). Bazinul electoral al eurocrației (clasă de politruci și birocrați compusă in special din oficiali nealeși sau aleși pe liste de partid, adică iresponsabili, unită in cuget și simțiri de mita instituționalizată de tip PNRR) dispare văzînd cu ochii (nu mai e nevoie de vreun link vizavi de pofta de a se reproduce a acestor legume umane, e un articol pe pagina contributors). Niciun om sănătos la cap, dedicat valorilor democratice, nu poate susține și vota un bloc nomenklaturist ce adoptă proiecte monstruoase -precum Green Deal, ce afectează drastic viața a 500 milioane de cetățeni- fără nicio plebiscitare și fără nicio dezbatere democratică veritabilă.

    Bilanțul acestui ultim mandat al Comisiei este catastrofal pentru Uniune: au reușit performanța de a-și transforma in inamici și „extremiști” toți aliații săi, nu numai criticii de odinioară, ci și segmente masive de populație -precum fermierii și transportatorii- care până acum 4 ani de bucurau de libertățile Uniunii, altădată garantate iară nu atacate de centrala birocratică. Astăzi orice fermier și orice transportator, după ce a descoperit efemeritatea/fragilitatea drepturilor in Uniune, după ce și-a văzut existența periclitată, după ce a ieșit in stradă pentru a protesta și apăra drepturile (închipuit) câștigate prin aderare la UE, s-a trezit ca inamic public, ca extremist și conspiraționist*, trântit la stâlpul infamiei de presa de propagandă (tot mai subțiată și ruginită).

    In fapt, cei ce se află acum la putere in Uniune sunt adevărații extremiști -cei ce urmăresc ca prin violență și măsuri extreme antisociale și iliberale (de tip izolări, distanțări forțate, carantine, control polițienesc, inchideri de afaceri, restrângeri ale drepturilor democratice, control al piețelor, interzicerea comercializării unor bunuri pretins mai poluante ca altele etc) să schimbe in mod radical viața noastră. Adevărații democrați sunt acei cetățeni europeni care participă activ la dezbaterea publică, care dezvăluie abuzurile și corupția nomenklaturii, care se organizează civic și care speră să obțină răsturnarea acestui regim in mod pașnic, adică prin alegeri. Iară toți cei care etichetează simpli cetățeni ce vor să-și exercite dreptul democratic de a vota ca fiind extremiști sunt pur și simplu agenții de influență ai unui regim din ce in ce mai extrem in opinii, in politici, in fapte, regim ce a intrat in faza consolidării totalitariste transformîndu-se pe nesimțite in opresor.

    *vedeți cazul foarte recent al Partidului Fermierilor Cetățeni din Olanda, prezentat de toate organele de presă mainstream ca fiind unul extremist.

    • Articolul 352 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) conține o dispoziție potrivit căreia Uniunea Europeană (UE) poate adopta dispoziții adecvate în cazul în care nu dispune de competențe în temeiul tratatelor.
      Intradevar conform acestui articol UE poate interveni pompieristic, a stins focurile aruncand cu benzina !
      UE poate fi privita ca arhitect insa in sens negativ, demolatorul unei ordini economice si incercarea cladirii a ceva nou pe modelul firmelor de audit Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers pt ca prin numai prin ele pot fi implementate politic proiecte de cei care dispun de capitalurile investitionale necesare respectiv sa adune extrem de multi bani publici, adica banii nostrii.
      Actualul proiect politic UE a esuat pt ca n-a mers pana la capat, razboiul din Ucraina si relatiile cu SUA si China arantand limitele UE.
      Proiectul UE poate fi de succes daca in primul si primul rand este clarificat statul juridic al acest construct
      unic in lume.
      Cum ar arata UE daca ar fi republica cu drepturi egale pt toti cetatenii europeni, legi si norme valabile pt intreg continentul ? Ar fi nevoie de o constitutie europeana, francezii, olanedezii au refuzat-o si nu vad cum ar fi putea implementata de actualele structuri hiperbirocratizate.
      Securitatea continetului este acum garantata de NATO, spune SUA , insa ce se va intampla daca SUA din interese nationale este obligata sa reduca acest sprijin datorita provocarilor din Asia ?
      Armata comuna ? deocamdata in UE armatele tarilor nu sunt intratat de perfect intraoperationale, exista sisteme de armament de pe vremea sovietica pana la cele mai noi modele NATO chiar daca multe vechituri au fost valorificate si distruse in conflictul din Ucraina, industria europeana decamdata nedand semne ca poate trece repede pe productie de razboi.
      Tranzitia digitala, alta poveste, daca in mediul privat economic va deveni realitate pt a putea face fata competitiei cu China si SUA ca toate ca Europa a pierdut deja trenul, multe firme datorita tocmai Green Deal si tranzitie energetice pleca si vor pleca din Europa datorita preturilor mari la energie.
      Administratia nu se va digitaliza precum am dori pt ca ar reduce drastic numarul celor care traiesc de pe seama statului, a alocatiilor acestuia, milioanele de bugetari disponibilzati neputanf fi preluati de mediul economic privat datorita pregatirii precare, pe de alta parte, grupurile de interese precum sindicate si ONG vor avea grija ca aceasta tranzitie sa dureze cat mai mult obstructionand masiv procesul.
      Pericolele europene sunt in mare parte rodul ultimilor 10 – 15 ani, a unor politici economice care obstructioneaza masiv mediul privat de afaceri datorita superbirocratizarii, legislatiei extrem de greoaie si stufoase, chiar de neinteles. Incercati sa implementati astazi o productie de bunuri in Europa, aveti nevoie de foarte multi bani si rabdare, de multe ori acesti bani fiind pusi la dispozitie de state prin subventii si datorii cu efectul crearii a si mai multe probleme.
      Iar daca tot vorbiti de Jaques Delos care cu cateva zile in urma s-a stins din viata, viziunea sa despre Europa era alta decat cea a celor care actual conduc destinele uniunii.
      In Europa crizele se tot sting din 2007/2008 de la marea criza financiara incoace, pompierii nu si-au strans nici pana astazi furtunele ei lucreaza cu metode cu totul neadecvate , dovada incendiile n -au fost stinse, din contra, apar tot mai multe.
      Ideologiile de timp WOKE si Cancel Culture, feminism exacerbat au devenit „motorul electric” care impinge Europa intr-o directie cu care oamenii nu sunt de acord, anul 2024 va fi crucial iar dupa multimea alegerilor Europa va arata altfel, sper sa devina pragmatica si orientata catre politici realiste, democratice care sa sustina interesele cetatenilor, sa intareasca regiunile si sa reduca birocratia.

    • Ha, ha! Marota asta cu plebiscitul tinde să devină un mit cu iz fetid de vasalitate oriental-autocratică.
      Dar ca să nu ne invartim precum potaia ce încearcă să-și muște coada, cum ar suna întrebarea de pe buletinul de vot? Păi cam așa:
      „Sunteți de acord cu reluarea politicilor nesustenabile și perimate de ardere iresponsabilă a unor resurse limitate, care pe de o parte ne conduc la dependență energetică față de autocrațiile orientale, autocrații care consideră majoritatea țărilor europene drept „neprietenoase”, iar pe de altă parte reprezintă o intervenție brutală și nefastă asupra mediului înconjurător, intrând în conflict flagrant cu principiile non-intervenționismului? Vă reamintim că aceste politici ne-au adus in situația actuală, periclitând de dragul unei iluzorii si trecătoare bunăstări, tocmai principiile de bază ale concurenței economice prin ignorarea impactului pe termen lung asupra relațiilor de profil.”
      În lipsa unei aprobări cu majoritate absolută, actualele politici europene ar rămâne singurele legitime. Merită oare să mai irosim miliarde pentru un scrutin al cărui rezultat este previzibil?

      • „Vă reamintim”
        …dar câți sunteți domnule Hantzy?

        Despre plebiscit. Oricine spune despre plebiscit că este o marotă/o risipă nu face altceva decât să-și semnalizeze opțiunile și convingerile autocrate, oriental-satrapice, elitiste (de tip mandarin). Nu știu cât de fetide sunt, convingerile acestor militanți anti-democrație zic, că am nasul înfundat…:) , dar sigur se relevă obscen și hidos ca niște extremități ideologice atârnânde sub sutana stăpânilor (altfel mai reținuți in exprimarea…propriilor marote extremiste).

        • Suntem o majoritate, na!😜
          Dacă preferați o formulare mai neutră a întrebării de la referendum, atunci fie: “vi se reamintește că tocmai politicile iresponsabile ale trecutului ne-au adus în această situație și datorită lor suntem nevoiți să luăm măsuri corectoare”.

          Există destule situații ce nu trebuie legitimate referendar. Să nu scuipi pe stradă, să nu te ușurezi pe spațiul public, să nu fumezi în locurile publice, să nu murdărești mediul sau să strângi rahatul animalului de companie sunt doar câteva exemple. Astea sunt firești, naturale și se prezumă a fi automat acceptate. La fel și evitarea murdăririi aerului, solului și apelor cu radicali acizi, cu deșeuri de ardere, cu funingine sau alte particule. Ceea ce face UE este deci legitim, mai ales prin faptul că nu am fost niciodată chemați să acceptăm poluarea mediului.
          A cere acum revenirea la normalitate printr-un referendum, când murdărirea nu a fost niciodată legitimată plebiscitar, e inversiune crasă a valorilor și i se potrivesc toate epitetele folosite în comentariul la care răspund.

          • aici nu vorbim de scuipați, lături și alte zoaie (ale gândirii).

            Când mai mult de 50% din cetățenii unei țări își asigura mobilitatea și existența prin: 1)utilizarea unei mașini personale și 2)utilizarea unei sobe pe gaze/cărbuni/lemne, este evident că a refuza plebiscitarea, dezbaterea, decalarea măsurilor de eliminare a mașinilor și a sobelor este nu numai un act antidemocratic, ci unul de-a dreptul criminal* (cel puțin pe termen lung, dacă nu chiar mediu, dacă ne…reamintim că greendeal țintește și afectează negativ și toate ramurile economice ale Europei).

            • Când peste 50% deci … pai tot peste 50% din cetățenii Europei i-au votat pe cei care iau decizii. Pentru oferta electorală se presupune.
              Nu confundați limitele tehnologice cu opțiunile electorale. Se prea poate ca mulți dintre cei care se încălzesc arzând gazul să prefere mai puține ploi acide. În satul bunicilor și astăzi peste 50% dintre săteni au buda în fundul curții. Este ăsta un motiv pentru a refuza a trage canalizare, canalizare care afectează negativ resursele financiare ale primăriei și ale sătenilor?

  5. 4 ani de dezastru si lipsa de viziune, cam asa pot sa caracterizez aceasta Comisie. Situatia este grava si ceva trebuie schimbat in 2024 dupa alegeri. Ideologiile marxiste (pardon, progresiste) au dominat aceasta Comisie, iar acest lucru s-a vazut in timpul pandemiei, in politicile utopice climatice si chiar in războiul din Ucraina, atunci cand ipocrizia liderilor UE a atins cele mai mari niveluri. Daca Rusia ameninta astăzi Europa, acest lucru este datorat in mare parte politicilor europene.

    • bineinteles, noi suntem vinovati ca Rusia a invadat Ucraina, nu gandirea megalomana a lui Putin si dorinta lui de marire?!? Tu gandesti cand scrii? Daca UE era asa un esec poate ca nu ieseam asa de rezonabil din criza pandemica. Pentru ca am iesit onorabil, cu toate ca au fost si victime, dar oricum – datorita vaccinurilor – mult mai putine decat prin alte parti. Dar am vaga impresie ca scriu degeaba, unii ca tine sunt spalati pe creier. Uite din cauza voastra o sa se duca totul de rapa, o sa regretam curand UE si vremurile de acum.

      • Să dea Domnul s-o regretăm, pentru asta trebuie mai întâi să dispară!
        Până la regretat mai întâi facem petrecere!

  6. Rusia nu are forta necesara de a cuceri intreaga Ucraina .Pentru a face asta ii trebuie cel putin 2 milioane de soldati , cel putin 2000 de avioane si de tancuri de ultima generatie impreuna cu tot ceea ce asigura intrarea in ofensiva . Hodges deja a spus cum Rusia se indreapta spre catastrofa si are nevoie de cel putin 10 ani spre a-si reface pierderile .Singura lor speranta este Trump ce nu va mai candida din motivele deja cunoscute .Daca J.R.Biden isi continua parcursul electoral de nominalizare ne este foarte clar cum Trump va fi oprit .Rusia are o granita de 2400 de km cu Ucraina si cu tarile NATO din Est granita pe care nu o poate apara daca NATO isi va muta fortele nucleare noi in proximitate .Rusia va ramine doar cu Donbas si Lugansk restul se va intoarce la Ucraina .Va fi un gest ce poate incheia razboiul un gest ce ii poate oferi lui Putin o maretia nesperata dar care poate acoperi politic renuntarea.Daca Putin nu accepta Rusia se va confrunta cu fortele ucrainiene ce acum sunt antrenate si echipate de catre NATO.Romania antreneaza si ea astfel de forte .
    Rusia si China sunt deja inconjurate de natiunile Occidentale democratice .BRICS si OPEC incep sa se destrame .Argentina si Angola au plecat deja .Orientul Mijlociu este si el inconjurat de noua „armada” occidentala .Nimic nu iese si nu intra fara stiinta ei in O.M. Organizatiile teroriste ajutate de Rusia si Iran sunt distruse la ras .China este oprita de NATO 2 in Pacific .Drumul matasii nu mai exista .Capitalurile si investitiile pleaca din China .Coruptia din Rusia si China este fara de egal .In nordul extrem SUA a inchis usa Rusiei .In Europa Ucraina a oprit si ea Rusia .Vedeti harta .Nu au decit a se ajuta una pe cealalta .

  7. Iata ce putem face spre a maximiza forta democratica a cetatenilor din Romania spre a se impotrivi tendintelor rusofone din societatea sau impotriva fricii umane ce ne arata aparitia unui razboi cu mult mai greu de suportat de catre noi toti .O lume libera trebuieste acum aparata .
    1)Sa devenim activisti politici spre a ne asigura ca fortele raului nu vor cistiga in alegerile din 2024 forte ce deja sunt supuse trecutului comunist si natiunilor ce propovaduiesc Comunismul .
    2)Este absolut necesar sa nu cedam în fața anesteziei tentante sau in fata cinismului unor politicieni ce nu au facut nimic in toata viata lor cu exceptia datului din gura la TV .Sa convingem pe cei din jur si sa votam pe cei care au dovedit ca pot si nu pe cei care au dovedit contrariul .
    3)Sa ne impotrivim celor care fac casa buna cu minciuna si sa acceptam adevarul de netagaduit desprins chiar din realizarile noastre .
    4)sa nu toleram ura ce ne este mereu prezentata in mai toate iesirile la TV si in Parlament de acele forte mincinos patriotice .
    5)Sa aratam tuturor care sunt mijloacele democratice de exprimare in societate si sa condamnam pe cei care folosesc injuria , ura sau otrava sufleteasca spre a insela alegatorul.
    6)Nu incercati sa alegeti o asa zisa perfectiune ea nu exista .Intodeauna din doua , presupus de tine ca fiind rele ,participa si alege raul cel mic .
    7)Cereti prietenilor dupa ce le explicati nevoia de democratie si de libera circulatie sau de libera exprimare sa intelega care este reversul si medaliei .
    8)Aratati mereu demogogia acolo unde se afla ea si inlaturati in cercul vostru de prieteni zicerile ce doar invrajbesc si care nu produc plusvaloare .
    10)Nu va lasati purtati in discutii eterne fara a pune adevarul faptelor in mijlocul tutor formelor de intelegere si eliminati din cunosterea d- voastra sau desprindeti faptele deja existente de promisiunile desarte .

    • Cred ca nu exista tendinte rusofone (nu ne dorim sa vorbim ruseste) ci doar rusofile (adica unii, cativa, i-ar iubi pe rusi, din diverse motive). Atentie la folosirea limbii romane!

  8. UE are nevoie de o reforma structurala pe care Ursula von L.nu o vede. De la reducerea numerica a parlamentului la reducerea functionarilor din tot felul de comisii si subcomisii. Apoi reducerea birocratiei prin tot felul de hartii. Ceea ce se poate vedea clar este ca schismele dintre tarile membre s – au amplificat pe diferite domenii. De la vaccinarea pandemica, masuri verzi, agricultura si inarmare, aderarea Ua si R.Md., functionarea Schengen. Din pct meu de vedere UE s- a extins pentru avantaje comerciale si noi resurse de forta de munca dar nu a reusit sa reduca decalajele econ si sociale dintre tarile membre. Lucru de care a profitat pe deplin F.R.

    • @Agora
      Guvernele Romaniei se schimbau din 2 in 2 ani (uneori chiar anual) nu au reusit sa absoarba fondurile eropene, nu au reusit sa impelementeze reformele structurale, cetatenii priveau gura casca la televizor meciurile si cotonogelile clasei politice (vai ce tare e Gigi muschi, etc). Comisia Europeana – asa zisa birocratie brucsälezä de sorginte progresista, neomarxista si Ursula von der Layen sunt de vina, nu?
      P.S. cu toate acestea, nivelul de trai al romanilor a crescut semnificativ in ultimii 10-15 ani. Fara UE, Romania ocupa in continuare penultimul loc in clasamenul European. Asadar, romanii au motive sa se considere norocosi si sa spuna bogdaproste.
      PPS. Dincolo de polemici si populisme, haideti cu implementarea reformelor autentice, cosolidarea statului de drept, descentralizarea, impelementarea reformelor structurale, absorbtia fondurilor europene si pnrr (pana la ultimul cent) stimularea masiva a investitiilor private in toate ramurile economiei, imbunatatirea indicatorilor macro, si totul va fi ok.

      • .La cat la suta dintre cei din Ro le a crescut calitatea vietii?!! Daca este asa cum scrieti atunci nu emigrau circa 4,5 milioane de romani. Nu se poate afirma ca in 33 de ani nu s- au mai facut cate ceva dar este foarte putin. Acum aducem pe an 100.000 de cetateni asiatici sa lucreze. Vi se pare ca masurile luate recent de PM si guvern sustin mediul privat?!! Sa fim seriosi?!! A avut vreo obiectie Comisia UE in acest sens?!! Chiar ii convine sa mai emigreze din Ro inca un milion de romani in tarile dezvoltate din UE?!!

    • Reformele structurale nu intră în atribuțiile Comisiei Europene.
      PE ar trebui, dimpotrivă, sa conțină mai multe comisii parlamentare, care să fie încă mai apropiate de nevoie cetățenilor din toate statele membre.
      Pentru a evita birocrația, soluția este mai multă integrare, eliminând etapele sau instanțele intermediare.
      Diferențele de opinie dintre anumite state se datorează mai ales informării deficitare a populației: în timp ce în unele țări informația este liberă, în altele a fost puternic influențată de politic (Ungaria, Polonia, Slovacia, chiar România).
      Decalajul economic între statele membre s-a redus considerabil în ultimii ani. Fără apartenența la UE, nivelul de trai în România ar fi fost asemănător cu cel actual din Republica Moldova sau cu cel din Ucraina înainte de 2022.

      • @Hantzy
        „Reformele structurale nu intră în atribuțiile Comisiei Europene.” decat poate ca propuneri la cererea/solicitarea Consiliului&PE.

        Agora dixit: „UE are nevoie de o reforma structurala pe care Ursula von L.nu o vede. De la reducerea numerica a parlamentului la reducerea functionarilor din tot felul de comisii si subcomisii. Apoi reducerea birocratiei prin tot felul de hartii.” Cum naiba sa reduca Ursula Parlamentul E.?!? Ursula&co sunt executivul!!
        Comisia E.are angajati cat Primaria Parisului si….un pic mai multi decat Primaria Bucurestiului. E mult ptr.organismul executiv care gestioneaza UE ?!?
        Dar iti dai seama ca cineva care nu stie&intelege cum functioneaza UE se pronunta atat de ritos si drastic ?!? :(

        Acum vreo 2 seri ma uitam pe un canal tv fr.la o dezbatere unde un filosof, om simpatic dealtfel, perora suparat la adresa UE exact in sensurile gresite pe care le intalnim pe-aici. Ei bine, din spusele filosofului reiesea ca problemele FR sunt cauzate de UE care isi impune decizia peste capul, interesele si nevoile FR… Si mai reiesea ca simpaticul filosof era/este de-o ignoranta adanca in problematica/”afacerile” europene.
        Culmea, o cunostinta din FR, m-a sunat entuziasta sa-mi laude prestatia respectiva….. „Ai vazut ce a spus?!? Ce ti-am spus eu?!!?” Degeaba argumentez, degeaba le trimit links de unde pot afla ce si cum cu UE. Argumentele falacioase si de cele mai multe ori 100% prevaleaza. E greu de spus de ce, dar asta e realitatea.
        Teribil !

  9. Se calca in piceoare pentru a ocupa jilturile din care sa priveasca lumea, de sus.
    Nu este vorba doar despre privilegiile personale ci si despre groaza ca Marele Plan de dezeuropenizare a Europei ar putea esua.
    ” Trebuie sa ne realegeti pe noi pentru a popula Europa cu zilieri migranti care sa ii hraneasca pe neputinciosii batrani cetateni ai UE „urla comisarul Eu pentru politica Interna.
    https://www.lalibre.be/videos/2024/01/08/l-ue-mourra-de-faim-sans-migration-declare-la-commissaire-charge-des-affaires-interieures-qfplsxr/
    Se pare ca romanii nu mai vor sa culeaga sparanghelul nemtilor, fiind solicitati pe bani mai multi si in conditii de munca umane de proprietarii celor mai prestigioase domenii viticole din Franta si Italia.
    In Belgia , Charles Michel a comis fara scrupule un soi de asasinat politic impotriva Fratelui Didier Reynders.
    Michel trebuie sa realizeze obiectivele pentru care a batut palma cu Ursula care l-a iertat pentru ca a ignorat mojicia lui Erdogan.
    Sunt Jalnici.
    Nu stiu cu cine voi vota dar stiu ca imi este insuportabila ideea de a-i vedea pe Rares Bogdan zis si ” soacra cu noroace”, pe şoşocii
    sau pe ciolacii circari la Athos, sorbindu- si cafeaua pe terasele din Grande Place pe banii nostri.
    Uitati- va care au fost realizarile carismaticului actor revolutionar Mircea Diaconu la Brussel
    in afara aranjamentelor pentru afirmarea propriei neveste in calitate de mare regizor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alin Orgoan
Alin Orgoan
Alin Orgoan a obţinut licenţa în Drept și Știinţe Politice la Université de Bordeaux și deține un Master 1 în Drept internațional public la Université de Bordeaux și un Master 2 pe Drept european și dreptul Uniunii europene, specializarea lui fiind pe Guvernanța Agențiilor de reglementare ale Uniunii Europene. Din 2015 până 2019 a predat ca asistent universitar drept administrativ francez, drepturile Omului, dreptul Uniunii Europene, dreptul pieței unice și dreptul relațiilor externe ale Uniunii Europene la Université de Bordeaux. În 2014, s-a remarcat prin câștigarea locului II la Concursul de elocință și pledoarie Lysias, organizat la Bordeaux. În 2014, prin câștigarea locului III la Concursul international de drept european, organizat la Lille. Actualmente lucrează la Parlamentul european ca asistent parlamentar.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro