marți, noiembrie 29, 2022

Birocrația din Secretariatul General al Guvernului răspîndește coronavirusul

Am lucrat șase luni în administrația centrală, într-o entitate aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, adică a domnului Tiberiu Horațiu Gorun, Secretarul General al Guvernului, cu rang de ministru. Aveam dreptul, prin lege, la o indemnizație de chirie de 1200 de lei, nefiind din București.

Lunar, făceam, eu și doamnele de la contabilitate, un dosar de cinsprezece acte și vreo 17 pagini, care cuprindea

1) o adresă către Tiberiu Horațiu Gorun, ”vă transmit, spre analiză și avizare, documentele necesare decontării chiriei pe luna ….

2) Decont de cheltuieli, pe care scria ”acțiunea pentru care s-a acordat avansul… perioada desfășurării acțiunii….cheltuielile efective au fost aprobate prin nota nr. din data de….documente justificative anexate….

3) anexa 4, către direcția economică a Secretariatului General al Guvernului, cerere să mi se deconteze cheltuielile de cazare…

4) Anexa 3…. solicitarea decontării are la bază nota DRP/1136/14.04.2021aprobată de Ordonatorul principal de credite….Menționez că ordinul de plată 2/14.06.2021 prezentat spre decontare a fost certificat ”în privința realității, regularității și legalității”Anexez decontude cheltuieli completat…

5) NotăSubsemnatul… avînd funcția de… detașat prin Ordinul 452/data….rog să fiți de acord cu aprobarea decontării drepturilor cuvenite, reprezentînd contravaloare chiriei lunare… în baza contractului de pe data de…. înregistrat la ANAF… Anexez prezentei : copie contract închiriere, copie ordin de detașare, copie act de identitate

5) ordin de platăcu trei ștampile pe el, din care una ”certificat în privința realității, regularității și legalității”

6) extras de contDa, mi le cereau pe amîndouă, și ordinul de plată, și extrasul de cont.

7) o declarație pe proprie răspundere, că nu am locuință proprietate personală în București.

8. încă o cerere a mea către Tiberiu Horațiu Gorun, în temeiul H.G. 714/2018 art. 1 alin. 2 litera be care prevede decontarea chiriei, precum și în temeiul art. 46 alin. 4 din Codul Muncii, care prevede plata cheltuielilor de cazareAsta avea trei numere de înregistrare și două semnături de avizare. 9) contractul de închiriere (trei pagini) 10) cartea de identitate

11) hîrtie cu IBAN-ul

12) ordinul de detașare a mea, semnat de Gorun.

Încă alte hîrtii pe care nu le mai știu…Cu totul, vreo șaptesprezece foi de hîrtie, lunar, care trebuiau cărate de la locul meu de muncă la Secretariatul General al Guvernului.

Nu discutăm că toată această birocrație putea fi eliminată complet, și ei să vireze banii automat. Nu discutăm că toată această hîrțogăraie de dosar trebuia completat lunar, cu un ordin de deplasare pe care Gorun însuși îl semnase, cu o copie a cărții de identitate pe care o avea deja, cu un IBAN pe care îl avea de mult, că pe ăla îmi plătea salariul, cu o copie a contractului de închiriere pe care deja îl avea. Nu discutăm că toate acestea puteau fi completate și trimise ca PDF.

Baa, trebuiau aduse lunar, pe hîrtie. Da, acum, în plin val patru de pandemie. Cînd vă spune cineva că există o ”Autoritate pentru digitalizarea României” să știți că e o glumă bună.


Da, și ăia au angajați detașați din alte orașe. Da, și ăia de la Autoritatea pentru digitalizarea milei trebuie să ducă, personal, pentru decontare, pe hîrtie, dosarul cu șină de 15-16 pagini la Secretariatul General al Guvernului.

Nu e ceva personal Recent, o contabilă din enormul birou de contabilitate al Secretariatului General al Guvernului s-a îmbolnăvit de coronavirus. Nu, nu sînt obligate să se vaccineze. S-a îmbolnăvit fiindcă e un du-te vino enorm acolo, de oameni umili cu dosare cu șină, și fiindcă nimeni acolo nu primește PDF-uri pe mail. Oameni care duc și aduc coronavirus. Florin Cîțu degeaba se laudă că ia măsuri contra pandemiei. Lunar, trebuie să te duci la secretariatul general al guvernului, cu dosar cu șină, să aștepți la rînd, sperînd că doamnele alea sînt vaccinate. Secretariatul General al Guvernului e un focar de coronavirus, prin birocrația învechită de acolo. Declarațiile lui Cîțu sînt simple declarații. Ele nu se aplică nici măcar la zece metri de cabinetul lui de prim-ministru. Dacă ar lua în serios prevenirea pandemiei de coronavirus, ar limita acel du-te vino de oameni din palatul Victoria. Ar accepta acte PDF trimise pe mail măcar pe perioada pandemiei. Și nu o face. Repet : angajații detașați Autorității pentru digitalizarea României se duc, lunar, la palatul Victoria, cu un dosar cu șină, ca să obțină decontarea cheltuielilor de cazare. Sau trimit o doamnă de la contabilitate.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. E greu sa scapi de metehnele anilor rosii… Sunt adanc imprimate in sufletul nostru asemenea unui tatuaj… Trista realitate, josnica clasa politica.

 2. De ce ar trebui sa fie vaccinate?
  Ce legatura are vaccinul cu birocratia aceasta?

  Daca nu era pandemia cu virusul Wuhan, ar fi fost in regula sa depui aceste documente lunar?

  Fii sincer.

 3. Nu puteati sa lucrati de acasa? La ce trebuie sa veniti la Bucuresti? De exemplu la Bruxelles se practica lucru la distanta cu succes, in unele ministere de cativa ani de zile.

  In rest nu e nimic nou sub soare, e o stare de fapt pe care toti o stim.

 4. Pai, cum zice legea? Se poate trimite pdf, sau nu ? Daca da, sint vinovati ministrii; daca nu, e vinovat parlamentul pentru legea strimba, deci romanii in general, ca doar ei ii trimit in parlament, nu americanii, nu rusii, nu papuasii.

 5. „Cererile on-line se depun la etajul doi”. Mai tineti minte acest afis de la ANAF Sector 6? Stimate autor, politica la noi se face precum in Rusia bolsevica, adica la misto, in functie de interese. Lui Citu credeti ca de dumneavoastra-i arde lui acuma, cand are atatia PNL-isti + PSD-isti in „grija” prin judete, primarii si institutii? Nu va dati seama ca toti asteapta de la Citu miliarde, precum asteapta puii de vrabie mancare de la mama? Totusi, Citu are o problema: oamenii, romanii, amaratii aia care se imbolnavesc ai naibii de Covid si umplu spitalele, din moment ce el le-a pus la dispozitie vaccinuri si le mai lasa si cluburile, mall-urile, restaurantele si salile de concerte deschise larg. Putina apreciere! Pai sigur ca le lasa deschise, altfel Guvernul ar intra in faliment si nici PIB-ul Germaniei n-ar mai salva Romania.

 6. Acum vreo 15 ani am luat in taxi in Buc ca sa caut un timbru fiscal de 3 lei si am plătit taxiul 20. La o alta instituție guvernamentala stăteau in fata clădirii țigănci care vindeau aceste timbre la suprapreț,
  Sunt totuși progrese in informatizarea relație cu publicul. E drept ca totul merge cam așa, un pas înainte si doi înapoi. Se poate face o programare online pentru prelungirea pașaportului, se poate plăti online taxa, insa ca sa obții taxa înapoi iți trebuie însa trei acte, copie după buletin, copie după dovada plații, si inca unu pe care l-am uitat.
  Ca sa reînnoiești pașaportul iți trebuie niște acte complet inutile daca ai încă pașaport valabil: certificate de naștere si căsătorie in original.

  • Pai se poate sa dezavuati intregul esafodaj de origine galica – stampilat-dublu stampilat cu adaugiri estice? ;)
   Va sugerez sa cumparati o jofra sau un tort Marechal sa va indulciti amarul!
   In afara de asta, de ce nu priviti statul la coada ca interactiune sociala? ;)

 7. Foarte buna interventia dv. Exista sute de cazuri de acest fel. Digitalizarea la noi este un moft care inghite bani dar nu se face nimic. Legislatia este schioapa. Exista firme de administratie blocuri, de birouri, firme comerciale care nu raspund on line, nu dau un numar de inregistrare la nici un fel de sesizare. Le verifica cineva, le amendeaza careva, nimeni?! Cui sa le reclami daca nu avem o autoritate de digitalizare care sa si functioneze, un fel de politie digitala?!!!

  • Politie digitala … mda … interesanta idea! NOT.
   Trebuie sa aiba in dotare gaze lacrimogene, scuturi si bulane sau doar sa poata sa dea amenzi pe loc?
   Si pentru ca este UE, cine o sa ii monitorizeze pe politistii digitali?

   • Radeti de numai puteti! Dar cand vezi ca in digital functioneaza prost, sau nu se vrea, dv.ce solutie propuneti! Ca la bascalie sunteti primul pe acest blog! Un fel de distractie pentru multi care misuna pe aici!

    • Nu inteleg ce imi reprosati!
     Am emigrat din Romania cu mult timp in urma si dragostea de Romania nu numai de vechii prieteni mi-a ramas!
     Nu eu care fac bascalie – ironia sau ceea ce este cunoscut in logica drept reducere-la-absurd dor mai mult decat insultele! – sunt dintre votantii din ultimii 30 de ani si nimeni nu ar incerca sa asculte de sfaturile mele pe baza experientei care o am.
     Continui sa la spun prietenilor si fostilor colegi ce o sa se intample si uneori sunt privit ca o fiinta extraterestra.
     In prima sedinta de FSN-eu la servici am spus ca FSN-ul sa se transforme in sindicat si sa promoveze drepturile sindicale ale salariatilor inclusiv cresteri salariale in caz de inflatie. Nimeni nu s-a straduit sa inteleaga ce am spus. Dupa Mineriada din iunie ’90 impreuna cu familia am decis sa plecam din tara dar am revenit in vizite, nu atat de des pe cat as fi dorit.

 8. Explicația e foarte simplă. Mașinăria birocratică crește instinctiv de la sine. Nu e niciun plan diaboloc E doar insitnct. Aceeași mașinărie blochează tot din instict orice încercare de simplificare a procedurilor, pentru că ea duce inevitabil la reducerea numărului de birocrați. Deci doamna aia îmbolnăvită de molimă chinezească suferă biata de ea pentru salvarea propriei slujbe :)

  Singura soluție viabilă de reducere cu ceva a birocrației e pur și simplu concedierea rapidă și fără multe fasoane a unui număr mare de funcționari după metoda Bolojan. Rămași mai puțini vor învăța cumva să-și simplifice procedureile aiuristice. Și chiar dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, cel puțin costul incompetenței va fi mai mic. Să nu uităm că România risipește 87% din veniturile sale pe pensii și salarii de stat…

  Îmi amintes nu fără amuzament cum dl. Ghinea pe atunci parlamentar de opoziție explica cu mult avânt cum trebuie „tăiate hârtiile”. Ba chiar a și pus umărul la înființarea unei „comisii de tăiat hârtii”.

  https://www.contributors.ro/comisia-de-taiat-hartii-se-intoarce-haide%c8%9bi-cu-noi/

  OK. La sfârșitul 2020 strălucitul teoretician la tăierii hârtiilor ajunge ministrul fondurile europene. A simplificat cu ceva procedurile demenșiale ale propriului minister?! A simplificat cu ceva accesarea fondruilor europene de Dorelul ce are o mică afacere?! Nimic, nothing, nema, nada…

  Culmea e că ajuns ministru se declară perfect conștient e mulțimea inutililor din ministrul ce tocmai îl conducea:

  https://www.g4media.ro/cristian-ghinea-despre-angajatii-ministerului-fondurilor-europene-sunt-oameni-foarte-buni-acolo-dar-sunt-si-angajati-pe-pile-pentru-ca-se-castiga-mai-mult.html

  Rezultatul a 10 luni de ministeriat?! Așa cum am spus mai sus: nimic, nothing, nada, nema :)

   • Comentariul lăudat e bun, așa este. Doar că marșează exclusiv pe reducerea resurselor ca soluție pentru toate optimizările dorite. Nu e însă nici antevorbitorul sigur de rezultat.
    Să vă spun o poveste: cică un aladin a găsit o lampă veche în deșert. A vrut să o curețe și din ea a ieșit un spirit care l-a întrebat ce dorință să îi împlinească. Cum nu prea avea succes la cadâne, Aladin i-a cerut ca bărbăția sa să ajungă până la pământ. Zis și făcut: cu o pocnitură din degete, spiritul îi scurtă picioarele și bărbăția i se așeză pe nisip precum ouăle în cuibar. Nu întotdeauna e rezultatul independent de calea aleasă. Tot astfel, s-ar putea ca și în cazul reducerii personalului, rezultatul să fie, nu simplificarea procedurii, ci încetineala plății indemnizației.
    Desigur, e tentantă aplicarea soluțiilor radicale, mai ales atunci când acestea sunt simple și, cel mai important, ele nu te afectează direct. De ce să nu fim încă mai radicali și să eliminăm toate aceste plăți suplimentare pentru cazare și masă? De ce să toaletăm doar frunzele și să nu scurtăm craca cu totul? În vremuri cu homeoffice, statul nu trebuie să cheltuie mai mult pentru consilieri din provincie. Sau consilierea să fie pro bono. S-ar asigura astfel și cerința dedicării consilierului față de proiectul la care participă, lipsind fiind de motivații de ordin pecuniar.

    În final, aș sesiza totuși inconsecventa comentariului: deși mizează pe autogospodărire, JS încheie prin a-l critica pe ministru. Altfel spus, deși soluția e la periferie, tot la centru își depune reclamantul jălania.

 9. Digitalizarea ar distruge birocratia si cu ea ar disparea si secretarele si mii si mii de alte posturi din administratie. Va dati seama de catastrofa? Digitalizarea e doar o alta forma fara fond, poate ca-i prostim pe aia (bruxellezii aia) si mai castigam niste bani pe un soft fara rost, ca sa cumparam niste vile la Monte Carlo, nu?

  • Cand am emigrat din Romania am ajuns intr-o tara cu o parte din serviciile publice deja digitalizate dar care continua sa fie doar o …. birocratie digitalizata.
   Birocratiile sunt extrem de inventive in procese absolut inutile pentru a se auto-perpetua.
   Din cauze de legislatie deficitara dar nu numai.

 10. Functionarii nu au nici o vina. Ei aplica legislatia in vigoare. Daca nu o aplica si se iau dupa orice alte pareri sau idei, cand vine Curtea de Conturi in control, functionarii sunt sanctionati. Controalele se fac pe legislata in vigoare, nu pe ce crede unul sau altul.
  Legislatia se modifica de catre politicieni, numiti si alesi. Guvernul are drept de initiativa legislativa, la fel fiecare minister, inclusiv SGG. Dar politicienii prefera sa se planga, mereu, de efectele legilor pe care nu stiu sau nu vor sa le modifice, in Parlament sau prin decizii ale Guvernului. Politicienii sunt, in general, niste dobitoci din punctul de vedere al cunoasterii si intelegerii legislatiei, asa ca le este mai simplu sa ii injure pe politicienii care au fost inaintea lor la guvernare, si – adesea – pe functionari publici. Dupa care ei, politicienii veniti la guvernare, stau cat stau si nu fac nimic sa imbunatateasca situatia. Ba, mai rau, uneori strica ceea ce functiona, cat de cat.

 11. Dosarul cu șină este una din valorile ce străbat ca un fir roșu istoria multimilenară a devenirii noastre centralizate, începând cu primul stat al tarabostes-ilor, continuat cu prima ștampilă rotundă a neamului (Decebalus per Scorilo) și survenindu-ne prin intermediul implacabilelor ghișee de dactilografiat acte. Este poate cel mai reprezentativ șirag de piatră deasă revărsat pe moșia carpato-danubiano-pontică, un apocrif al rostirii urmașilor lui Traian, un inestimabil simbol al culturii naționaliste și non-bruxeleze, cu rădăcini adânci înfipte în tradiționalismul indigen și o expresie a continuității noastre inebranlabile. Alături de cârnații de Pleșcoi și de conserva de fasole, șina și dosarul sunt reale exponate muzeale ale destinului nostru fanariot și al rezistenței față de decadența occidentală a pdf-ului dezgolit de relevanță și ordonare. Împreună cu creionul chimic și timbrul fiscal, perforațiile paginilor îndosariate regulat, cu inexorabilitatea și precizia funcționarului rutinat, dăinuie în stagnarea de sorginte non-progresistă și în viziunea noastră despre trecutul lung și despre viitorul imediat și se instituie drept strâmb corolar al deprinderilor noastre disfuncționale, cu adevărat patriotice, imperios a fi salvgardate de precaritatea comițiilor iuropene, de 5G-ul transformării continentale, precum și de aberațiile lipsite de consistența hârtiilor, promovat de ecologismul agresiv alogen. Închei aici, insistând că numai dosarul cu șină și familia tradițională formează acel nucleu societal, acel fond ce trebuie cu perseverență conservat, mai abitir chiar decât cel silvic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Dan Ungureanu
Bursier al École normale supérieure, Paris. Studii aprofundate la École Pratique des Hautes Études, Paris. Asistent la catedra de limbi clasice a Facultății de Litere, Universitatea din Timișoara. Doctorat în lingvistică istorică despre fiabilitatea statistică a reconstrucțiilor lingvistice. Fost lector de limba română la Universitatea Paris IV și la Universitatea Carolină din Praga. Articole (selectiv) : ”The four layers of the lexical substrate in Romanian” în Loanwords and Substrata, Proceedings of the Colloquium Held in Limoges (5th-7th June, 2018) Innsbruck, 2020. Comunicări (selectiv) : Cognitive biases and statistical innumeracy in comparative Afroasiatic linguistics, NACAL, The North American Conference on Afroasiatic Linguistics Conference, Leida, 2014 Cărți (selectiv) : Româna și dialectele italiene, Editura Academiei, București, 2016 Autorii mei preferați sînt Emmanuel Todd, Nassim Taleb, A. O. Hirschman și Fons Trompenaars.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carte recomandată

 

 

 

Carte recomandată

 
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro