duminică, martie 26, 2023

Biserica este „mîhnită”

Biserica este „mîhnită„.[1] E mîhnită că societatea a ieşit din Evul Mediu şi că oamenii, cetăţenii, au posibilitatea de a decide ei înşişi, fără a mai fi obligaţi sa se supună voinţei preotului.

Biserica este „discriminată„. şi-a pierdut monopolul asupra societăţii şi se vede confruntată cu alternative. Oamenii pot alege! Este o discriminare strigătoare la cer!

Biserica este „umilită„. I s-a reamintit că legile României i se aplica şi ei, că trebuie sa le respecte. O, Doamne! In ce lume am ajuns să trăim?

Biserica este „îngrijorată„. O framîntă răspîndirea „unei aşa zise libertăţi de gîndire şi de conştiinţă şi a unei promovari a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane„.[2] Ptiu!, astea-s lucruri dracesti! Piei Satana!

Să fie sfîrşitul lumii? Oare vine Apocalipsa?

Liniştiţi-vă oameni buni, Biserica nu ne va părăsi. Ea va rămîne „un aliat fidel în apărarea şi promovarea valorilor eterne ale credinţei creştine ortodoxe, proprii poporului român […], preţuind dorinţa […] de-a nu reduce educaţia copiilor la orizonturi limitate şi efemere„.

Nu vă ingrijoraţi. Biserica va continua sa extindă orizonturile intelectuale ale copiilor prin excursii la moaşte, ii va fortifica fizic prin metanii mici şi mari după metoda de fitness a Maicii Siluana[3] si-i va proslăvi mai departe pe adevăraţii apostoli şi martiri ai autenticului suflet românesc Becali, Dragnea şi Ponta.

Liniştiţi-vă, Biserica va apăra pe mai departe „valorile” traditionale ale neamului: intoleranţa, xenofobia, obscurantismul.

Drepturile omului? Constituţia? Ce-s prostiile astea?

Biserica „nu se lasă intimidată şi descurajată„!

Notă explicativă: Miercuri, 12 noiembrie, Curtea Constituțională a decis că acordul prezumat pentru înscrierea copiilor la ora de religie este neconstituțional, cei care doresc participarea la Religie trebuind să-şi manifeste opţiunea în acest sens.[4]


[1] http://basilica.ro/o-decizie-discriminatorie-si-umilitoare-pentru-ora-de-religie-101935.html

[2] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18546379-sinodul-mitropolitan-cluj-despre-decizia-curtii-constitutionale-privind-inscrierea-elevilor-orele-religie-scoli-mare-nedreptate-facuta-educatiei.htm

[3] http://www.sfintiiarhangheli.ro/node/143

[4] http://www.asur.ro/noutati/asur-saluta-decizia-ccr

Distribuie acest articol

67 COMENTARII

 1. Biserica – institutia umana – este supusa greselilor – umane – ale indivizilor care o compun. O asftel de regretabila eroare este imixtiunea bisericii in lupta politica actuala.
  Insa adevarata Biserica, Biserica lui Hristos, nu este nici mahnita, nici discriminata, nici umilita, pentru simplul fapt ca Biserica lui Hristos doreste ca oamenii sa fie lor insisi judecatori („nu cauta paiul din ochiul altuia, ci mai degraba barna din ochiul tau”) si celorlalti sprijin, intarire, ajutor, intrumator (pe caile Domnului, nu ale lumescului si politicului).

  Ora de religie in scoli ar trebui sa fie ca un far al bunului simt, al adevaratelor valori umane. Caci altfel, de unde isi iau copiii reperele morale? de la TV, unde „valoarea” este data de bani, de tupeu, de nesimtire?

  Contributors este un site al opiniilor diferite, exprimate insa prin respect reciproc, cu bun simt, fara insulte sau calomnii.

  Va rog nu improscati cu noroi, punand semnul de egalitate intre Biserica adevarata si o institutie, fie ea si BOR, asadar nu improscati cu noroi credinta adevarata si pe cei care se straduie sa traiasca dupa regulile moralei crestine.

  • Nu vad de ce ar fi asta o scuza pentru ce face BOR si pentru adevaratul scop si mesaj al acestui articol. BOR trebuie criticata cand si daca nu se comporta la nivelul standardele pe care le cere de la altii si daca exista o distinctie asa mare intre institutie si bisrica pe care o descrieti, atunci care este problema?

  • Stiti cam cum suna argumentatia dvs.? Cam ca povestea cu intinarea „nobilelor idealuri ale comunismului.” Cum ne explica Iliescu ca de fapt comunismul a fost bun dar executat prost.

   Cum sa nu confundam BOR cu biserica? BOR este biserica. Si isi apara interesele cu cinism. Asta e.

   • de cand e de bun-simt sa „inveti” copiii ca pamantul are 8.000 de ani, e mai vechi decat soarele si stelele, e fix si alte neadevaruri? uita-te intr-un dictionar si vezi ce inseamna bun-simt intai.

 2. Privita laic, organizatia numita B.O.R. pare afacerea perfecta. Nu plateste impozit, are sucursale in cele mai indepartate colturi ale tarii (unele dintre ele construite cu ajutorul statului), are averi impresionante, poate institui (legal) monopoluri si carteluri, are o oferta diversificat-complementara (pe de-o parte, „marfa” spirituala oferita vine direct de sus si nu necesita costuri de transport si depozitare, iar pe de alta parte marfa materiala – iconite, cruciulite, bratarute, lumanarele, vinisor etc. – toate sunt certificate prin sfintire), are nenumarate evenimente anuale de marketing (la unele dintre ele, se strang zeci de mii sau sute de mii de consumatori), poate avea influenta mai mare decat orice post de televiziune, unii reprezentati ai sai sunt imbracati in straie aurite si-s respectati de consumatori, primeste donatii, are in proprietate nenumarate frecvente radio-TV, patronul nu face concedieri… si lista poate continua.
  Nu vi se pare afacerea perfecta? Nu e normal sa fie preocupata de pastrarea si marirea numarului consumatorilor fideli si, in acest sens, nu-i mai bine sa-i castige de mici?… ce-i rau in asta?… religia face un serviciu societatii, promoveaza inalte valori morale si spirituale, copiilor si adultilor… Chiar daca unii „angajati” mai calca in strachini, patronul este imaculat si mai presus de orice indoiala.

  • @Decebal

   Bag de seama ca nu va pricepeti la afaceri….scoateti in evidenta posibilele beneficii dar costurile le-ati luat in calcul?
   Va rog sa va informati mai bine inainte de a va da cu parerea si a o prezenta ca un adevar funadmental…

   PS.va rog sa nu va apucati de afaceri…

   In rest un articol tendentios,lipsit de obiectivitate…Dupa logica autorului trebuie stearsa toata istoria neamului si deasemenea un Stefan cel Mare,Constantin Brancoveanu etc au trait ,luptat si murit degeaba ptr acest popor….

 3. Citez din [1]: „Referitor la atitudinea de conştiinţă, se deduce că decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014 transferă toată responsabilitatea de decizie asupra părinţilor, doar în cazul orei de religie, nu şi al altor discipline şcolare.”
  Pentru ca in matematica 1+1=2 (indiferent daca crezi sau nu asta), in chimie apa are formula H2O (indiferent daca crezi sau nu asta) iar in anatomie omul are o singura inima (indiferent daca crezi sau nu asta). In schimb, in religie Maria a fost fecioara doar daca (vrei sa) crezi asta. Oare BOR nu intelege diferenta intre stiinta si credinta?

  Citez din [2]: „Aceeasi lege aflata in vigoare stipuleaza foarte clar ca elevul, cu acordul parintilor, e liber sa-si aleaga pentru studiu religia si confesiunea si, mai mult, e liber sa nu frecventeze ora de religie. Unde e constrangerea?”
  Constrangerea nu este legiferata dar este implicita: in scoli nu se preda alta religie decat cea crestin-ortodoxa. Sunt curios cum ar putea credinciosii celorlalte 17 culte recunoscute de catre statul roman „sa-si aleaga pentru studiu religia si confesiunea”. Pe cine incearca BOR sa abureasca?

  Ma bucur ca, in fine, Romania a facut un pas spre normalitate!

  • Exista un studiu riguros care sa arate legatura dintre crestinism si anormalitate? Sau care este esenta bucuriei? Doar placerea de a ridica degetul mijlociu? ☺
   In stiinta totul este explicabil pentru ca este indubitabil?

 4. Au iesit din Evul Mediu si au intrat in Bezna Mintii. Pentru ei nu mai decide preotul ci statul. Muult mai rau, pentru ca inainte bunaoara avea posibilitatea sa aleaga intre biserica si stat.

  • @Vlad – tocmai asta a decis Curtea Constituțională, că alegerea efectuată de stat în numele copiilor nu mai e valabilă și că fiecare părinte trebuie să aleagă în mod explicit pentru copilul său. Poți înțelege asta?

   • @Harald

    Inteleg perfect, vad ca si dumnevoastra intelegeti doar ca nu realizati implicatiile … Statul decide pentru dumnevoastra … romanii au primit o libertate si jubileaza … Maine poate se retrage una si apoi inca una si tot asa, pe nesimtite … omul ramane fara optiuni … Biserica, asa blamata reprezenta o OPTIUNE atat in ce priveste educatia cat si ca, eventual refugiu social. Aceasts optiune deranjeaza enorm pentru ca impiedica aservirea completa a individului. Omul devine un sclav, fara optiuni, aservit statului … a cu un drept de a vota :)) sa ramana in cadrul lui :)

    • Glumiti? „Biserica reprezenta o optiune”, spuneti. Si acum nu mai reprezinta? Nu inteleg. Dumneavoastra aveti in continuare aceasta optiune, nu deranjeaza pe nimeni, as spune, urmarind activitatea partidului de guvernamant, ca dimpotriva exista chiar o alianta intre Biserica si Stat. Ceea ce se intampla acum este ca optiunea dumneavoastra nu imi mai este varata si mie pe gat cu forta ceea ce se pare ca va intristeaza profund. Cat despre chestia cu „se ia”, „se da” nici nu merita discutata. Nu „se ia” si „se da” nimic, pur si simplu societatea civila a luptat pentru dreptul la diferenta si a castigat.

     • Omule, esti naiv … nu intelegi ce se intampla … citeste raspunsul pe care i l-am dat Corneliei. Cenzura e in floare, cand e ceva incomod care lezeaza ordinea „de drept” (ahh ce-mi plac cuvintele astea) nimeni nu afla, televiziunile nu arata, ziarele tac … Caracatita nu a disparut, doar vrea sa se transforme sa se prinda mai bine, sigur orice o ameninta sau macar da impresia e facut sa dispara … Nimeni nu trebuie sa stie … si lucrurile pot sa mearga cum au mai mers … Somnul ratiunii naste monstri …

 5. Va felicit pentru curaj, dle Patrascu.
  Avem urgenta nevoie ca Biserica Ortodoxa Romana, ca biserica majoritara in Romania, sa-si recladeasca prestigiul pierdut prin atatea necrestinesti fapte comise in ultima vreme cu o buimacitoare frecventa si intensitate. Daca n-ar fi teama ca raman cu bolnavii neimpartasiti, mortii neinmormantati, tinerii necununati si copiii nebotezati, multi oameni de la tara, care nu au de ales, ar goli bisericile.La oras, ai libertatea sa iti cauti duhovnicul la sute de kilometri de casa, sau in carti, sau…pe internet. Mereu cand vad ca nu e in regula nimic din punctul asta de vedere, imi amintesc de aceasta propozitie a unui sfant Parintele Tadei – http://www.youtube.com/watch?v=t0WXHBCe9U0 – care spune Pocainta este schimbarea vietii. Biserica noastra ar trebui dupa ce l-a sfintit pe Dragnea, sa se pocaiasca, nu sa mai astepte sa credem ceva din ce ne spune….si sa nu schimbe vorba atunci cand i se reproseaza asta. sa se retraga in desert si sa ne lase sa ne descurcam singuri.

  • Chere madame,
   sinteti in maaaare confuzie. Si chiar nu ma asteptam. Ce legatura au presupusele fapte pe care le imputati BOR cu dogma crestina sau cu utilitatea studiului religiei crestine in scoala ?!? Credibilitatea BOR este miza?!? Credeti-ma ca priviti prea limitat, prea ingust problema.

   Zau ca nu inteleg ptr.ce curaj il felicitati pe T.Patrascu. Ah, daca si-ar fi ridicat „glasul curajos” si revolta minioasa si ar fi urlat dreptul la secularizare in fata lui Al-Baghdadi, sau a BokoHaram, in Pakistan, in Arabia Saudita, etc da era un act de curaj. Dar asa?!? Este exact curajul de a defila in tanga la Capatos.
   Sincer, nu credeam sa va revendicati afilierea la Hell on Heels Gang.

  • @ doina jelea – Chere madame, sinteti in maaaare confuzie. NOI nu avem nevoie de nimic, BOR poate are nevoie să-și reclădească prestigiul, dar asta este strcit problema BOR, nu a noastră. Sunteți reprezentanta BOR aici, v-a delegat cineva în acest scop? Pe mine nu, eu îmi fac cunoscute doar opiniile personale.

 6. in sfasrsit ceva normalitate. si userului Vlad: tu traiesti pe alta planeta??? inainte copiii erau OBLIGATI sa mearga la orele de religie, unde vezi tu „posibilitatea” de a alege???

  • @ds22

   Nu aveau cum sa fie obligati atata timp cat exista libertate religioasa. Obligativitate era pe vremea Inchizitiei, a cruciadelor … Cred ca fiecare parinte putea sa nu-si trimita copilul la orele de religie, daca nu vroia … A trebuit sa decida CC … Hai sa fim seriosi … atata neputinta strigata in gura mare de o societate: decideti va rog pentru noi! CC a profitat de ocazie si a decis …

   • – Ora de sport este OBLIGATORIE in scoala. Exista parinti care fac cerere ca sa le fie „scutiti” copiii de orele de sport, adica SA NU PARTICIPE la orele de sport.

    – Ora de religie nu este obligatorie (este OPTIONALA). Cei care doresc aceste ore, pot face o cerere DE A PARTICIPA la orele de religie. Cei care nu doresc, nu participa si gata.

    Pana acum, prin solicitarea unei cereri de A NU PARTICIPA, s-a indus ideea – falsa- ca ora de religie ar fi obligatorie. (Asta in timp ce era ascuns adevarul ca ora nu este obligatorie).

    Acum, a fost dezvaluita „smecheria” si unii se supara …

    Daca se anunta un concurs pentru ocuparea unui post, face cineva cerere ca nu se inscrie la concurs?

    • @Cornelia

     Nu stiu cat e rea vointa … Probabil ca biserica a dat dovada de prea mult zel ziditor :) Oricum religia crestin ortodoxa s-a transmis prin viu grai. Oamenii veneau si vesteau, unii credeau, unii nu. Aspectul de baza era credinta … Fiind vorba de transmiterea valorilor crestine in cadrul poporului nostru, cred ca e firesc ca „necredinciosii” sa dea dovada de simt de raspundere cand refuza sa creada ce li se vesteste. Cred ca nu trebuia conditionata participarea la ora de o cerere, fie pro, fie contra ci oamenii lasati sa vina in functie de afinitatile personale fata de preotul de la ora. Oricum ce s-a faptuit, s-a faptuit … Inversunarea si invrajbirea din sanul societatii sunt mai ingrijoratoare … Lucruri aparent simple capata proportii apocaliptice si mantuitorii sunt cei de la CC … Ce lipseste in ambele cazuri este vointa parintelui. Inainte trebuia sa faca o cerere, acum nu mai trebuie, doar ca nu e vointa lui la mijloc. El merge din inertie … pana acum din inertia bisericii, acum a CC-ului. Si copilul, desigur din inertia parintilor. Nu vad de ce se celebreaza neputinta cronica a oamenilor de a-si folosi aparatul decizional din dotare: capul.

     • @Vlad – libertatea asta de alegere e valabilă pentru adulți. În clasele primare, copiii nu au discernământul necesar pentru a face alegeri în cunoștință de cauză la capitolul religie. Exact din același motiv există definite infracțiunile de pedofilie sau de corupție sexuală, copiii nu au discernământul necesar pentru a-și da acordul. Nici pentru sex, nici pentru religie.

     • @ Vlad

      Un drept nu este o obligaţie!

      Constituţia României prevede o serie de drepturi ale cetăţenilor. Un exemplu:
      Articolul 25
      (1) Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate este garantat…
      (2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară.

      Dacă un articol dintr-o lege prezintă ca o obligaţie ceva prevăzut ca un drept în Constituţie, acel articol este neconstituţional.

      – La articolul 29 aliniatul (6), Constituţia României prevede un DREPT al părinţilor: „Părinţii şi tutorii au DREPTUL de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine” (a se citi şi restul articolului).
      – Legea educaţiei a tratat ca o OBLIGAŢIE participarea la orele de religie, atunci când, într-un articol, a cerut părinţilor cerere de neparticipare. Pentru că a înlocuit un drept constituţional cu o obligaţie, Curtea Constituţională a decis că respectivul articol din legea educaţiei este neconstituţional. (Articolul va dispărea din lege).

      IMPORTANT:
      Greşeala a aparţinut PARLAMENTULUI, cel care a votat legea educaţiei.
      De remarcat că nu a fost atacată nici religia şi nici biserica.

      • @Cornelia

       Invatamantul e obligatoriu din cate stiu pana la o anumita varsta nu cred ca e chiar la latitudinea parintilor sa-l educe pe copil potrivit convingerilor lor care ar putea include sa nu-l trimita la scoala sau sa-l retraga prin cerere de la frecventarea anumitor materii sau profesori, dupa caz …

       Va amagiti … sau vreti sa amagiti … Religia facea obiectul „libertatii” … in fapt, asa cum i-am raspuns mai sus si domnului Harald … e o restrangere a libertatilor. Dumnevoastra nu vedeti ce se intampla in Romania ca oamenii sunt disperati sa nu se ajunga la partidul-stat din nou ? Toata lumea vuieste: intelectuali, politicieni, romani ? Aservirea statului intereselor serviciilor de informatii care sub auspiciile secretului de stat pot conduce Romania din umbra nu va dau fiori ? Cand, in aceste conditii, cand cu nonsalanta maxima se ascund de ochii publicului demonstratii ( din Romania (Rosia, Gaze de Sist, cele recente din orasele tarii, din Polonia (si polonezii au manifestatiile lor)), se indreapta statistici din pix, se impiedica sau ingreuneaza dreptul la vot ne poticnim in Biserica si in religia crestina, care de bine de rau reprezinta un refugiu …

    • Ora de religie era optionala in privinta alegerii cultului religios. Aceasta ora face parte din trunchiul comun. Daca de la ora de sport trebuie sa faci cerere ca sa nu participi, acelasi lucru trebuia lasat si la ora de religie. Nu va e clar ca anumite ong-uri cu o moralitate seculara vor sa-si transfere elevilor credintele lor spurcate (moravuri considerate de religie a fi pacate mari). Asta nu le place si o tot trag cu libertatea de constiinta. Nu era de ajuns ca parintii puteau face o simpla cerere de retragere.

 7. e mare pacat, cand „Biserica” ajunge sa fie un obstacol in calea cunoasterii in general si a cunoasterii lui Dumnezeu in mod special. Dumnezeu nu ne-a creat sa fim roboti si nu obliga pe nimeni sa il recunoasca. in schimb, ne vor asa unii dintre cei autointitulati slujitori ai lui Dumnezeu.

  as fi vrut, totusi, sa mentionati clar BOR si nu Biserica. in intelesul crestin Biserica este altceva decat BOR sau orice alta denominatiune crestina. in rest, absolut de acord tu tot ce scrieti.

 8. BOR nu are nici o treaba cu credinta. Macar daca si-ar spune BOR.SRL. Asta e marea problema a religiilor. Au uitat cum au luat fiinta, ce ar trebui sa fie, si s-au transformat in cu totul altceva. Credinta ortodoxa e frumoasa si are intelepciunea ei. BOR nu.

 9. Culmea e ca introducerea religiei in scoli a fost una din cerintele societatii civile de dupa revolutie. Atunci oamenii chiar doreau sa invete asa ceva in scoli.
  Dar modul in care s-a folosit BOR de acest drept a dus la situatia actuala, cand frecventarea orelor are mai multe sanse sa te schilodeasca psihic decat sa-ti deschida sufletul.

  Si da, sunt de acord cu Decebal, BOR e doar o societate comerciala privilegiata in ziua de azi. S-or lauda ei de zor cu rolul avut in societate pe vremea lui Cuza, dar asta e ca si cum Adrian Paunescu si-ar fi arogat drepturi pentru ca Eminescu a fost roman.

 10. Pentru informarea dumneavoastră Biserica înseamnă toți credincioșii.

  Nu îmi dau seama care este valoarea adăugată a unui „sâc”, dar cel puțin ca oportunitate pentru smerenie și întoarcerea celuilalt obraz de către cei care facem parte din Biserică eu unul îl consider binevenit.

  gânduri bune,

 11. „Nu vă ingrijoraţi. Biserica va continua sa extindă orizonturile intelectuale ale copiilor prin excursii la moaşte, ii va fortifica fizic prin metanii mici şi mari după metoda de fitness a Maicii Siluana[3] si-i va proslăvi mai departe pe adevăraţii apostoli şi martiri ai autenticului suflet românesc Becali, Dragnea şi Ponta.”

  Biserica este mâhnită fiindă împotriva credincioșilor și a credințelor lor se aduc numai „argumente” ce constau în caricaturi, bătăi de joc, simplificări grosolan de inculte, lipsă de empatie, ha-ha-uri de birt, și schimonoseli apocaliptice despre cum suntem sau ne întoarcem în Evul Mediu.

  Evul Mediu s-a terminat de mult, Domnule Toma Pătrașcu, și ce a urmat nu a fost nici pe departe perioada aceea luminoasă a iluziei drept credinciosului secular. Pe lângă descoperiri științifice, care nu au început odată cu modernitatea ci reprezintă continuarea cercetărilor gâditorilor creștini și nu numai din secolele anterioare, modernitatea a adus incredibile crime și războaie, a renăscut sclavia, cuceririle și exploatarea „culturilor necivilizate”.

  Să vă fie rușine că vă gudurați de spargerea unui „monopol” care a existat numai în imaginația voastră, a secularilor care nu dau doi bani pe educația religioasă și, în același timp, vă lipsește cu desăvârșire. Discursul dumneavoastră este marcat numai și numai de exemple trunchiate și exclamații prețioase de tip ‘cum se poate așa ceva’. Și Domnul Emil Moise nu face excepție, discursul său la conferința AUR de anul trecut a fost un bun exemplu, când s-a arătat mirat că există o așa numită ‘săptămână mare’. Acolo începe și acolo se termină cultura teologică domniei sale.

  Zecile de cazuri de abuz al directorilor școlilor pe care vă lăudați că le-ați rezolvat doar asta reprezintă, abuzuri ale directorilor și ale profesorilor. În balanță, aveți alte zeci de mii de profesori și directori care și-au făcut datoria și au respectat legea. Ce ați obținut acum este o simplă creștere a birocrației. Un pas în plus spre sporirea inculturii religioase și a lipsei de empatie față de valorile credincioșilor.

  Simplul fapt că în exercițiul religios sunteți în stare să vedeți doar ‘excursii la moaște’ și mătăniile, arată cât de îngust sunteți în stare să judecați faptul spiritual. Nu numai în ortodoxie se fac metanii sau gesturi ritualice, domnule Pătrașcu. Musulmanii nu au și ei același lucru? Care este rușinea într-o plecăciune? Nu este mai rușinoașă incapacitatea dumneavostră de a avea un discurs decent și fără batjocoriri ieftnie? Ce credeți că demonstrați? Astea sunt valorile umanismului pe care promovați prin ASUR, pe care acum oficial în conduceți în calitate de președinte?

  Să vă fie rușine!

  • Cred ca uitati ca pe vremea comunistilor BOR a fost practic o sectie a Securitatii.Nu am auzit de nici o lustratie in randurilor „prea cinstitilor”.
   Dimpotriva dupa revolutie Patriarh a fost un securist cunoscut, cu dosar(cautati in Arhive).Iar acum Patriarh este un alt „specimen” de calitate indoielnica.
   Lasati-o mai usor cu reprosurile!Aici vorbim de-o boala veche in BOR.
   Sa va mai aduc aminte de cazurile numeroase de „slujitori” ai credintei care-si bat joc de cele 10 porunci?Chiar nu cunoasteti asemenea cazuri la d-voastra in localitate?
   Bani cu care ar putea fi sprijiniti cei saraci sint folositi pentru a ridica cat mai multe biserici,catedrale ale neamului si masini de lux.E gretos.
   Si sa nu uit : este liberatatea fiecaruia sa aleaga in ce sa creada,daca sa cread s.a.m.d. Se cheama democratie !Nu va place? Alegeti sa emoigrati in ..Republica Iran,de exemplu.
   Acolo toata societatea se ghideaza dupa precepte religioase.Singura conditie sa va simtiti bine acolo este sa fiti barbat,heterosexual si sa aveti religia „corecta”.

  • Cristian, orice religie este anacronică, nu doar cea ortodoxă ori cea musulmană. Secularii nu dau doi bani pe educația religioasă pentru că nu aduce plus-valoare. Nu vine cu o moralitate superioară (ba dimpotrivă) și în general creează un cadru care favorizează exploatarea omului și decăderea spiritului.

   • Care seculari, domnule? Care morală seculară? Cadeți in plasa unor ong-isti care vor sa-si justifice avantajele din orice produce scandal, iar atacarea credintei, asta face.

 12. Ce este trist cu adevarat: prin actiunile intreprinse pt a-si mari puterea, BOR risca sa aduca in derizoriu fenomenul credintei, al convingerii in existenta unei realitati transpersonale. Orgolii, sete de bani, alte preocupari grosiere ce marginalizeaza esenta spirituala a omului- astfel a ajuns sa se defineasca BOR (din pacate).

  Decizia CCR ar trebui sa oblige implicit scolile sa aiba zilnic disponibil o sala de clasa si un profesor pentru acei elevi ce nu fac religie. Macar sa-si faca temele la alte materii, daca nu li se ofera un alt optional. Problema spatiului este critica, deoarece in numeroase scoli se invata in 3 schimburi. Profesorul de serviciu ar fi probabil cei ce va supraveghea elevii. Aceasta solutie e imperfecta si nedreapta cu copiii ce nu fac orele de religie- ar fi necesar scoaterea religiei din trunchiul comun in mod oficial. In niciun caz nu trebuie acceptat ca acei copii ca nu au semnat cererea de participare la orele de religie sa ramana in clasa (fiind marginalizat fata de grup) pe motiv ca „nu are scoala spatiu/profesor”. O alta solutie ar fi biblioteca scolii…

 13. „Biserica este “mîhnită“.[1] E mîhnită că societatea a ieşit din Evul Mediu şi că oamenii, cetăţenii, au posibilitatea de a decide ei înşişi, fără a mai fi obligaţi sa se supună voinţei preotului.”

  Decizia CCR este corecta. Suntem stat laic, religia este optionala, deci este normal sa faci o cerere, etc.

  Cu toate acestea, cetatenii nu au fost obligati sa se supuna vointei preotului.

  • E o mare parsivenie in ceea ce afirma Patrascu&co. Faptul ca parintii ar trebui sa ceara participarea copiilor la ora de religie este o capacana prost disimulata. Ce-ar trebui sa faca directorul unei scoli, cel care se ocupa in fiecare an de stabilirea catedrelor? Sa convoace parintii la scoala in luna ianuarie sau februarie când, de obicei, se stabilesc incadrările pentru anul urmator?
   Nu! In spatele acestor demersuri este ura impotriva Bisericii care condamna unele moravuri promovate de ASUR și pe care le vor a fi predate si copiilor nostri.

 14. Sa fie sanatos Patriarhul.

  Acum o sa se vada cu adevarat cat de ortodoxa mai e Romania, cand copiii sunt luati cu anasana la clasa de religie din cauza ca parintilor nu le pasa sau sunt prea lenesi sa vina sa isi scoata copiii afara din clasa.

  Sa vedem in toamna cati se mai inscriu la clasele de religie.

  De asemenea, restrictia se aplica la orice fel de manifestare religioasa se petrece in scoala, nu doar pentru clasele de religie.

  In felul asta, nu o sa mai vedem grupe de gradinita duse cu gabja la spovedanie, ca vor sau nu vor. Parintii lor vor trebui sa aprobe expres prezenta preotului in gradinita.

 15. Domnule Patrascu,

  In Germania, Austria si alte o gramada de tari europene, religia este materie obligatorie in scolile publice. In celelalte tari este optionala – cu exceptia Frantei care este singura tara din UE care nu are religia in programa scolara. Dar dumneavoastra stiti asta.

  Toate tarile acestea fac ceea ce dumneavoastra atacati. Oare chiar toata Europa promoveaza ” valorile traditionale ale neamului: intoleranţa, xenofobia, obscurantismul.”? Oare puteti spune Germaniei, si va citez din nou: „Drepturile omului? Constituţia? Ce-s prostiile astea?” pentru ca ea preda religia ca materie obligatorie si confesionala?

  De ce va e frica de cunoastere domnule Patrascu? De ce va e frica de alegerea libera a tinerilor care vor putea cunoaste atat valorile crestine cat si pe cele ateiste si asa, in cunostinta de cauza, vor putea alege liber pe cea mai buna. Credeti ca libertatea lor vine din necunoastere? Ce vor putea alege atunci? Credeti ca asta este libertate?

  Incotro vreti sa mergem domnule Patrascu? Eu credeam ca mergem spre vest? Care vest, cand noi desfiintam tocmai ce vestul are si l-a ajutat sa ajunga asa?

  Domnule Patrascu, toate lumea lupta pentru ceva, pentru pace, pentru iubire, pentru credinta…, dvs. luptati impotriva a ceva. Unii vor sa construiasca, ceea ce cred ei ca e bine, dar dumneavoastra doar sa distrugeti ceea ce construiesc altii. Lupta dvs. nu are nici un sens.

  • Stimate Domnule,

   Se pare ca v-a scapat ceva. Tocmai pentru posibilitatea de a alege ne-am luptat, iar decizia CCR tocmai acest lucru asigura.

   Acum parintii pot sa aleaga, iar copiii nu mai sint inscrisi din oficiu la religie.

   De ce se teme Biserica de optiunea parintilor? Doar se lauda ca 99,99999999999999% sint credicnciosi…

  • Creștinătatea și ateismul n-au nici o legătură cu educația pe care trebuie s-o ofere statul. Noi avem de învățat conjugarea verbelor, matematică, fizică, programare etc. De unde până unde este necesar – la nivel de stat! – ca cetățenii să decidă exclusiv între o versiune de creștinism (ortodoxia) sau nimic (ateism). Poate vor să practice hinduismul.

   După capul tău, Mugur, cam cât timp ar trebui alocat de sistemul de învățământ pentru a ajuta elevul să decidă ce confesiune să adopte? Să tăiem din orele de chimie, ca să avem loc și pentru Taoism? Să mai reducem din orele de biologie ca să avem loc pentru Iudaism? Ora de religie (de fapt de doctrină creștin-ortodoxă) este o reclamă plătită de stat unei organizații private.

  • Ce uitati dvs sau nu stiti, domnule Mugur,este ca la varsta de 6 ani un copil nu poate alege. Cum ar putea-o face ? Religia s-a introdus in scoala de la clasa pregatitoare. Vi se pare normal ? Mie, ca parinte, nu. Ce valori morale vi se pare ca mai promoveaza si apara in prezent religia ? Faceti, va rog, distinctia intre credinta si religie, aceasta din urma servita de o sleahta de netrebnici pusi pe inavutire. Se propovaduieste modestia. Unde ati vazut dumneavoastra modestie la reprezentantii bisericii noastre ? Se propovaduieste umilinta ? Ati vazut asa ceva la preotii nostri ? Se propovaduiesc atatea precepte, dar cate dintre ele sunt respectate de inalt sfintiile lor ca sa poata fi model pentru noi, muritorii de rand ?
   Da, este minunat ca o institutie a statului, deja aservit religiei din motive josnice, sa interpreteze legea in litera ei si nu dupa cum vor politrucii si preotii.
   AVEM DREPTUL DE A ALEGE ! Poate in tarile despre care ati facut vorbire preotii nu se dedau la atata desfrau ca la noi. Ca sa concluzionez : eu ( si ca mine sunt multi, va garantez ) nu doresc ca baietelul meu sa fie educat in maniera in care o fac cei de la catedra pusi sa predea aceasta materie. Intr-o epoca in care avem roboti care ajung in spatiu si exploreaza mi se pare nepotrivita predarea religiei, cel putin asa cum se face la noi. Valori morale il invat si eu. Directia urmata de biserica noastra este una fundamental gresita.Chiar nu va dati seama ca ceea ce se urmareste este formarea unei mase indobitocite si usor de manevrat ? Daca sunteti parinte, ganditi-va de doua ori !

   • Asa este doamna Angela. Suntem liberi, sau nu. A fi obligati sa facem ore de religie ortodoxa majoritara, mi se pare o incalcare a drepturilor omului dse a-si alege CREDINTA, si nu de a obliga un copil de 6 ani sa faca religia ortodoxa! Atenti parinti ce valori morale saditi in inimile copiilor, care sunt viitorul acestei tari, a acestui popor care piere din lipsa de cunostinta, caci preotii acestui neam nici ei nu intra in IMPARATIA LUI DUMNEZEU, si…..nici pe altii nu-i lasa ca-i pune sa faca matanii si acatiste pe care sa le plateasca, si daca nu ai bani, te lasa cu copilul nebotezat, si cu mortul neingropat, si uneori asta se intimpla in centru Bucurestiului, langa patriarhie, scria mai demult ziarul ADEVARUL, si intreba: patiarhia aude?!

  • O corectie ‘mica’: in Germania, materia obligatorie la care faceti referire este religia/ etica. Chiar daca e materie obligatorie, parintii fac cerere prin care opteaza pentru orele de religie catolica, evanghelica (in Bavaria, unde ambele culte sunt semnificativ reprezentate) sau etica. Sa mai mentionez ceva: notele la aceasta materie nu sunt luate in considerare la calculul mediei de admitere la gimnaziu. Ma opresc aici, ca sa nu intru in observatii calitative si sa fiu acuzata de subiectivism.

 16. Supararea mea cu biserica ortodoxa e ca nu face nici un efort de a adapta notiunea de credinta la vremurile moderne, de a explora filozofic conexiunile dintre cult, constiinta si moralitate. Biserica ortodoxa a ramas ancorata in tipare dogmatice arhaice, intr-un obsurantism medieval. Printr-o abundenta absurda de practici, multe fara nici o legatura cu crestinismul, exploateaza, adesea ipocrit si mercantil o singura latura aceea a nelinistii si nesigurantei.

  O societate cu oameni sunt saraci ce nu stiu incotro s-o apuce, cu batrani uitati si disperati, cu bolnavi fara acces la sistem de sanatate functional si competent, e captiva unei biserici ce ofera ca unica solutie practici anacronici, provaduieste suposenia si umilitza strivind increderea in fortele proprii si in forta ratiunii.

 17. Domnule Patrascu,

  Pe mine nu ma intereseaza de ce se teme Biserica. In interventia mea am vorbit despre educatie si libertatea de a alege pentru ca pe mine ma intereseaza educatia si libertatea copiilor nostri. Dumneavoastra aduceti in discutie fricile Bisericii. De aceea zic ca luptati impotriva a ceva.

  Oare parintii germani, si europeni in general, nu pot alege? Nu cred. Posibilitatea de a alege de care vorbiti nu este una reala… si dvs stiti asta. Ce faceti dvs, ca specialist in marketing, este ca veniti cu o voce puternica si prezentati cateva regretabile exceptii ca regula. Anulati astfel intreaga munca a sute de profesori care isi fac meseria onorabil si care nu apar la TV. Judecarea in bloc nu este un atribut al democratiei si libertatii.

  De aceea cred ca sistemul de educatie religioasa european trebuie sa ramana si in Romania.

  Lupta pe care o duceti dvs cu Biserica, domnule Patrascu, este una personala si e treaba svs si a bisericii. Din pacate este o lupta in detrimentul libertatii si educatiei copiilor nostri. De aceea zic ca nu are sens.

 18. Vad ca stie sa castige frumos, domnul Patrascu. Nu-i lasa adversarului nici macar dreptul sa fie mahnit ca a pierdut. Acum, ca si-a varsat naduful si si-a strigat cantecul victoriei, va trece la o relatie constructiva cu Biserica pentru a contribui la calitatea orelor de religie in scoli? Sa fim seriosi. Nu va fi satisfacut pana nu va elibera si ultimul suflet din ghearele religiei. Prezenta sa in spatiul public si educational este inca un obstacol important in calea obiectivului.

 19. Tot e bine-macar nu l-au bagat si pe DUMNEZEU la categoria”mihnit”-dar,daca statul le-ar percepe taxele-cum platesc toti romanii-sigur CEL DE SUS va fi chemat in ajutor,pe linga afurisenii,slujbe de…viata scurta ptr. cei”vinovati”!
  Mai exista in lumea civilizata o…”organizatie de tip mafiot”,cum e aceasta BOR.care este un parazit al societatii noastre-pai cine o hraneste,nu noi,prin banii platiti la fisc(ptr. orice)-adica noi muncim iar statul”milostiv”(dar tot pe banii nostri)ii plateste pe popi,ii scuteste de taxe(si ce afaceri fac!),le da milioane de euro ptr. reparatii.renovari.construiri de biserici si alte acareturi duhovnicesti,le restituie sau le doneaza bunuri imobile(cladiri,terenuri,paduri-serbii/robii mai lipsesc,sa lucreze pe gratis)-si toate aste,culmea,au ajuns la maximumul nesimtirii in”stapinirile”rosii,cu damf bolsevic-cum e si acum-cita perversitate e in relatia dintre acesti golani,popi si comunisti,e ceva de toata greata?!
  Nu inteleg de ce BOR se mai mira ca tinerii nu navalesc in biserici-pai tocmai ca aceste sfinte locuri de rugaciune/meditatie sint adaposturile unor indivizi corupti,hoti,cersetori(iau banul de la oricine-cer ca nesimtitii,fara discernamint)dar care,in timp ce-ti scot banul din buzunar(ptr. orice e legat de cele sfinte),umbla cu masini scumpe,au hainele popesti cu aur si cristale SVAROWSKY la concurenta cu tiganii(la pret ma refer,nu la linia croielii),se haranesc BIO si beau tot asa,nu ca prostii care le balesc miinile,cu un nemeritat respect!
  As mai avea multe motive sa nu respect popii-a nu se intelege ca nu cred in DUMNEZEU,sa fie clar-CRED,dar nu e nevoie de un popa sa-mi dovedesc sentimentul acesta-cum,de altfel,admir si-mi bucur ochii vazind o biserica veche,micuta,asezata discret,undeva la tara-e ceva uman in ea,un”ceva”ce mastodontul hidos ce se inalta linga Casa Poporului nu va avea niciodata-adica SUFLET ROMANESC,in veci va fi o”fudulie”primitiva-dar romaneasca-ptiu,drace?!

 20. Cele mai sărace țări europene sînt cele ortodoxe- au fost, după dobândirea independenței față de otomani, au continuat așa până la al al doilea război mondial, și-au păstrat această „însușire” și în comunism, iar în perpetua tranziție nu se văd semne cum că dinamica socială și economică față de restul Europei, s-ar schimba. Prin urmare, opulența bisericii ca organizație (nu vorbim aici de credință în sine), este scandaloasă. La fel de scandalos, dintr-un punct de vedere creștin ortodox, deci pravoslavnic, este „trend-ul” de a stimula atitudini cvasi pre-creștine, păgâne, idolatre, în scopuri pur financiare. Între biserica ortodoxă, indiferent cărei nații sud-europene i-ar aparține și Bizanț, există o legătură directă. În măsura în care există un amestec politic, sprijinirea bizantinismului este toxică pentru populații care încearcă să se integreze în Europa. Încă o dată, nu crezul în sine este în discuție aici, ci toate ramificațiile existenței instituționale și mai cu seamă a înaltului cler. Vorbim de un decalaj de aproape 6 secole- dintr-un punct de vedere democratic, nu este interzis să trăiești bizantin. Este însă ipocrit și un chin inutil să încerci să integrezi Bizanțul din punct de vedere al culturii lui politice în Europa de azi- ar fi mai sincer să te separi, și să proclami un bloc politic diferit. Poate nu este o întâmplare că dintre toate țările comuniste, România a fost cea mai bizantină de departe. Există deci un grăunte nativ, predispus pentru așa ceva.
  Mult ar fi de spus, dacă este să comparăm catolicismul, protestantismul și ortodoxismul ca instituții- pe scurt însă, în ce-i privește pe ultimii, istoria a impus o tradiție de colaborare și supunere- fie că era vorba de bazilei, fie de țarii Rusiei, fie de sultani, în numele cărora păstoreau administrativ întreaga populație creștină a imperiului. Mi se pare că de data aceasta, BOR a ieșit din acest tipar submis, devenind o jucătoare politică de rang cel puțin egal cu cei pe care îi susține. Tradițional, în Europa, bisericile sau Biserica, au constituit un bastion anti-comunist. În România, trecând de la complicitatea pasivă a înaltului cler sub comunism la fuziunea bizantino-socialistă de azi, avem un salt „calitativ” remarcabil. „Socialismul” românesc actual este un amestec de feudalism și cleptocrație- prin urmare, asocierea BOR ca suporter activ pentru un astfel de sistem, nu-i face cinste. După cum nu este în discuție credința în sine, nu se pune în balanță nici „justețea” antagonismului firesc între stânga și dreapta. Practic, vedem o alianță între două sisteme de suprafață, cultivând un amestec de pomeni guvernamentale nesustenabile pe termen lung, cu o pompă și manifestări emfatice, care confundă crezul creștin cu un comportament declarativ, în spatele căruia nu se văd nici măcar rudimentele preceptelor creștine și felului creștin de a trece prin viață. Iar în spatele acestei fațade, rămâne același popor, sărac, ignorant, și care confundă potemkiniadele cu perspectiva unui progres ipotetic.
  Referitor la decizia CC, în Statele Unite nu se predă religia în școlile publice și cu toate astea, creștinismul (sau orice altă religie) nu a dispărut și nici nu este amenințat cu extincția. La fel, după decizia socialiștilor francezi la începutul secolului XX (alt fel de socialiști :)) de a separa statul de biserica catolică, în ciuda protestelor vehemente ale credincioșilor, catolicismul nu a dispărut din Hexagon.

 21. Biserica este „mihnita”? Vai, ce rau imi pare, dar las ca le mai arunca guvernantii un sac de arginti, si or sa se mai inveseleasca….

 22. CURTEA CONSTITUŢIONALĂ a decis că un articol dintr-o lege votată de PARLAMENT este neconstituţional.
  O problemă strict între Parlament şi Curtea Constituţională, privind respectarea Constituţiei României.

  Ciudat, biserica nu are nici o legătură cu votarea legilor, dar se dă ea victimă.

 23. Pe vremea cand trebuia facuta cerere pentru a NU participa la ora de religie BOR afirma ca aceasta nu este o mare problema: in fond, ora de religie nu era obligatorie, era suficienta o cerere pentru a nu participa.
  Acum, ca este necesara (tot) o cerere pentru a participa la ora de religie BOR se da lovita si striga „discriminare”! Pai domnilor cu sutana, daca cerea „SA NU” nu era discriminatorie, de ce ar fi cererea „SA DA” altfel? Hai, putina logica, doar stiti sa numarati pana la zece (porunci)!

 24. Argumentări absoult aberante din partea unor oameni care se cred ,,rationali” – cum este prezentarea de față a lui Toma Pătrașcu, care susține frenetic ateismul (ateismul nu este ratiune, este falsitate și falsificare a științei). Domnule Pătrașcu, oare când veți ajunge la concluzia corectă, că măsurile civilizate nu se traduc prin ATEISM?!!! Treaba cu ateii e ca acestia traiesc intr-o lume imaginara (partea amuzanta e ca de asta ne acuza ei pe noi), unde stiinta e prigonita, ei sunt toti Galileo reincarnat, care lupta cu “intunecimea” ortodoxa. Nu stiu insa si cand vor recunoaste de unde le vin fondurile si cine sunt stapanii care ii agita ca sa manipuleze prostimea cu pretentii de “modernism” si “cultura”, dar lucrurile vor iesi singure la iveala… Pana una alta, agitatia asta dusa la paroxism, intr-o tara unde probleme reale (si vizibile pentru oricine) sunt altele, nu Biserica, ii deconspira suficient. Din pacate societatea de consum romaneasca in care primeaza prostul gust, lipsa constiintei morale, sociale si nationale, motiv pentru care adoptam cu atata bucurie sarbatorile nationale ale altor popoare, dar si „sarbatorile” comerciale, in detrimentul sarbatorilor noastre prezinta in ultima vreme un apetit crescand de distrugere a fiintei nationale si a pilonilor care ne-au definit si ne-au mentinut pe noi ca natiune! Ii admiram pe sarbi, de exemplu, pentru patriotismul lor si pentru modul cum stiu sa ramana sarbi, dar nu vrem sa invatam nimic de la ei! Spun multi ca asa trebuie sa facem pentru ca suntem europeni si asa e in Europa! Da, suntem europeni, dar inainte de asta suntem ROMANI si nu avem voie sa uitam asta, pentru numele lui Dumnezeu! Chiar vrem sa ne lepadam total de stalpii romanismului? Referitor la aceasta decizie a CCR, abuziva și birocratica, aceasta s-a facut în ciuda unei asemena cereri refuzate în 2012. Atunci sa-i intrebe pe copiii daca vor sau nu, sa mai studieze biologie/ chimie etc sau alte materii obligatorii. Multora nu ne-au placut unele materii din scoala, dar nu a „murit” nimeni studiindu-le. Hop religia numai este buna, nu este de actualitate, este invechita. Cei din urma noastra erau prosti si inculti, ca studiau si materia religie. Acum dintr-o data s-a „desteptat” lumea si religia nu-si mai are rostul. Ne place sau nu, usor usor se cam implinesc Scripturile si probabil vom fi si contemporani cu aceste lucruri.

  • „Atunci sa-i intrebe pe copiii daca vor sau nu, sa mai studieze biologie/ chimie etc sau alte materii obligatorii.”
   Biologia si chimia sunt STIINTE iar societatea are dreptul sa-si oblige membrii sa STIE, ca altfel este obligata sa-i intretina.
   Religia este CREDINTA iar societatea n-are dreptul sa-si oblige membrii sa CREADA (las’ ca nici nu poate, nici macar prin metode gen Pitesti sau Gherla).

   P.S. Mai sunt 17 culte religioase recunoscute de catre statul roman, ceilalti de ce nu fac scandal? Sau legea se aplica in mod discretionar, doar in favoarea BOR?

   • Cu aceasta hotarare,practic, scoti religia din scoli si ramane ipoteza evolutiei si cu big-bang-ul si vorba aia „democratie”.Daca scoti religia din scoli imi scoti si ipoteza evolutiei ca sa fie egalitate…Si totusi o ramane intrebarea:Oare chiar Biserica(ca si institutie) este implicata in treburile statului?

    • 1. Cu aceasta hotarare nu scot religia din scoli: daca BOR are dreptate atunci scolile vor fi „sufocate” de cereri pentru ora de religie. Daca nu, atunci se arata cat de crestin-ortodox este in realitate poporul roman.

     2. Nu pot „sa-ti scot” realitatea din scoli, pentru ca scopul lor este erxact acela de a-i invate pe copii care este realitatea si legile de functionare ale lumii in care traiesc. Sau crezi daca nu-i invatam pe copii ca Maria a nascut fiind fecioara ar trebui sa scoatem din scoala anatomia?

     3. N-a spus nimeni ca trebuie sa fie egalitate, ca nu e maci de box organizat pe categorii de greutate. In schimb, trebuie ca invatamantul sa respecte realitatea, asa cum o observam (si ne lovim de ea) in viata zilnica.

     P.S. Nu va place teoria „big-bang”? E dreptul dumneavoastra, la fel cum este dreptul meu sa nu-mi placa povestioara cu facutul universului in sase zile, si inca intr-o ordine absurda. Si da, mi se pare mai logic ca universul sa fi aparut din „nimic” decat din mana unui nene care statea (unde?) in afara acestuia si l-a creat, sau ca Noe (era sa scriu Nae) a adunat cate un cuplu din toate animalele doar ca sa le ofere o plimbare cu barcuta (cum au facut cu dinozaurii, i-au momit cu „pisi-pisi”?). Sau ca un popor de pastori s-a plimbat patru decenii printr-un desert cam cat Teleormanul (desigur insa, accept ca Ponta s-ar putea rataci acolo).

     • Treaba cu originile universului este ambigua pentru ambele parti si sunt multe verigi lipsa – lumea accepta treaba cu big-bang-ul si evolutia din ignoranta si credinta oarba (putini ajung sa analizeze cu atentie aceste lucruri si iti trebuie mult timp ca sa studiezi aceste teme de discutie)
      Problema se pune in felul urmator:Elevii din comoditate nu o sa mai completeze cereri pe motiv „de ce o ora in plus?”.In loc sa restructuram ora sa o facem mai atractiva si sa se puna profesori de calitate (eu am avut parte de asa ceva cred ca am fost printre cei norocosi) hai sa facem masuri astfel incat sa o scoatem.O asemenea masura mi se pare una extrema de ordinul holocaustului.
      Un alt lucru:Autorul acesti articol urla in gura mare ca ora de religie e ora de indoctrinare ceea ce nu este adevarat vezi numai elevi care injura de cele sfinte si alte cate si mai cate:fumeaza, beau alcool, mai mult de jumatate din elevi pica bacul si surpriza e de vina ora de religie.
      Sunt multe de spus dar timpul nu prea imi da voie.(si am studiat evolutia si in ce consta ea plus am studiat platforma de „teoria” evolutiei propusa de autorul acestui articol si am gasit acolo argumente irelevante si foarte multe presupuneri)

 25. Ce tot mananca asta?? :)))
  Nu mor caii cand vor cainii…asa si cu ateii militant…de fapt noii bolsevici.
  Rabdare. Biserica nu este nici ev-mediu, nici intoleranta nici xenofobie. Cate acte caritabile are ASUR??? 0 Cate campanii de ajutorare are ASUR sau ateii? 0
  :))) demagogie de 2 bani

  • Câţi atei care au nevoie de ajutor cunoşti ? Dar atei care votează pe câte două caramele pentru ca apoi să se vaite că n-au locuri de muncă sau că n-au cu ce-şi creşte copii ?

   Parcă vă lăudaţi că sunteţi 85% din populaţia României ? Atunci de ce mai staţi cu mâna întinsă ? N-are cine să v-ajute ? Unde sunt cei 85% în care gâlgâie moralitatea şi freamătă credinţa ?

   Actele caritabile pe bani publici nu reprezintă caritate, ci doar un mod josnic de manipulare. Oricine poate face caritate în cuantum de X lei în momentul în care primeşte de la o primărie şi din donaţii o sumă de 3X lei. Pe lângă faptul că rămâne cu diferenţa, capătă şi imaginea de persoană ce se implică pentru ajutorarea nevoiaşilor. Iar asta fără să fi muncit cu adevărat nici măcar cinci minute.

   P.S.: Plimbă moaştele că rugineşte racla.

   • Cuviosule, toti ateii au nevoie de ajutor.: trebuie ajutati si compatimiti. Sa te straduiesti sa demonstrezei ca nu exista Dumnezeu (indiferent de forma in care este inteleasa divinitatea) mi se pare a fi o preocupare zadarnica, de 0,02 bani. Forma vostra de misionarism n-are nicio baza si se vrea a fi, in cele din urma o religie în sine, ca stiinta nu poate fi. Nicio stiinta nu poate demonstra inexistenta lui Dumnezeu, a divinitatii. In ateismul vostru s-au nascut si nazismul si comunismul Selectia naturala a condus la selectia artificiala, la lagare, camere de gazare, experiente oribile. Lupta pentru existentă a condus la lupta de clasa in numele careaia s-au pus in contradictie mase de oameni.
    Biserica are dreptul de a primi subventii din partea statului, asa cumj primeste sportul, cultura pentru ca oricat v-ati zbate si perpeli, religie este parte a naturii umane cu aceleasi drepturi pe care le are trebuinta de sport, sau trebuinta de cultura si arta.
    Actele caritabile publice, n-au valoare!? I-auzi domnule! Atunci, de ce pe alte caqi urlati ca Biserica nu face acte de caritate? Lozinci, lozinci, lozinci!
    Singura voastra dorinta este una ce vine de sub imperiul raului. Se vede asta din ura voastra, din inversunarea voastra, din limbajul si atitudinea voastra.

 26. Ian Negoian, vad ca esti logic tare, ia explica-ne si noua profanilor o treaba: de ce, dintre toate cultele religioase recunoscute in tara noastra doar ortodocsii primesc bani de la buget, banii contribuabililor? Esti constient, sunt sigur, de faptul ca toti preotii ortodocsi au un salariu platit de catre stat, pe cand cei greco catolici, romano catolici, baptisti, penticostali etc. nu primesc nimic. Pai nu va este rusine mai nesimtitilor sa spuneti ca decizia CC este discriminatorie si umilitoare. Mergeti si voi la munca toata saptamana, la un job normal de 8 ore si duminica va urmati vocatia, ca preotii celorlalte confesiuni. In mod normal, intr-o tara civilizata toate cultele recunoscute ar primi o parte egala din buget. Cu ce sunt mai presus ortodocsii decat ceilalti? Ia spune, lumineaza-ne! Pana canda nu se vor intampla aceste lucruri nu cred ca aveti dreptul sa spuneti ceva. Nu e normal, logic, etic si moral ceea ce se intampla din aceste puncte de vedere asa ca lasati prozelitismul si atitudinea de superioritate ca nu aveti nici un drept. Chiar sunt curios de ce are dreptul biserica de contributii din partea statului? Si de ce doar biserica ortodoxa, de ce nu si celelalte? Astept raspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro