duminică, martie 16, 2025

Biserica Ortodoxă și dezbinarea populației României

În toată afacerea aceasta extrem de costisitoare și cu puternic iz politic care ușurează greu încercatul buget al României cu vreo 40 de milioane de euro nu se putea să nu intervină mitropoliții cu mare greutate ai Bisericii Ortodoxe Române.
Nu, nu înțelept și nicidecum în sprijinul vieții afirmând sus și tare că cu banii cheltuiți pentru un referendum de o inutilitate absolută ar putea fi construite trei spitale în care să fie tratați copiii bolnavi de cancer, ci întru sprijinirea operațiunii a cărei reușită ar avea drept consecință întărirea poziției PSD și a președintele acestuia, Liviu Nicolae Dragnea. S-a ajuns chiar până acolo încât mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, cunoscut între altele și fiindcă și-a făcut fiii doctori în Teologie cu încălcarea normelor academice în vigoare, să pună în cui creștineasca învățătură și să treacă la amenințări pe față. Glăsuind că Dumnezeu va avea grijă și va rândui astfel încât să îi pedepsească pe toți acei ce vor îndrăzni să boicoteze referendumul. Un referendum care pare să fi devenit o cauză comună a PSD și a Sfântului Sinod. Așteptăm, în conseință, să se audă și vocea tunătoare a președintelui Consiliului de Administrație al Bisericii Ortodoxe Române S.A., nu de alta dar corporația condusă de Prea Fericitul Daniel este obligată să achite prompt factura emisă de conducerea superioară de partid și de stat. Că doar nu degeaba a primit BOR bani cu nemiluita, ba de la Bugetul de Stat, ba de la cel al Primăriei generale a Capitalei spre a săvârși lucrarea înălțării Catedralei Mântuirii Neamului.
Nu contează că neamul, în loc să se mântuiască, se rărește, pleacă, emigrează, duce lipsă de școli, nu are spitale. Importante sunt catedralele. Semn că grandomania lui Ceaușescu a atins și frățietatea BOR-PSD.
Referendumul în vederea modificării Constituției reprezintă un test nu doar pentru conducerea PSD și îndeosebi pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea. Care astfel vor avea o imagine cât de cât clară asupra puterii de mobilizare de care dispun activiștii partidului, ca și asupra influenței pe care o mai are PSD în rândul marii mase a românilor. Reușita referendumului a ajuns să fie o miză și pentru Biserica Ortodoxă Română. Care va putea să constate astfel cât control mai exercită asupra populației.
Sfântul Sinod confirmă astfel, încă o dată, câtă dreptate au cei care susțin că întotdeauna BOR a fost intim legată de puterea politică, că a servit drept tender la locomotiva acesteia. Că nu a învățat nimic din complicitatea rușinoasă pe care a întreținut-o în anii puterii comuniste cu fruntașii PCR și cu brațul înarmat al acestuia, Securitatea. BOR vrea acum să își testeze puterea, forța de penetrare, audiența în rândul populației, iar de aici încolo toate căile deschise. Chiar și aceea care ar putea duce la crearea unui nou partid politic ai cărui centri nervoși să fie intim legați de Biserică.
Așa ceva nu ar fi tocmai o noutate în politica românească. O astfel de creație apare în vremuri tulburi de dezorientare. Tulbure e și perioada pe care o parcurgem, nimic mai relevant în acest sens decât dezbinarea populației României. Pe care, în loc să încerce să o atenueze, Sfântul Sinod, prin directivele sale, nu face decât să o accentueze.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Ce face biserica ortodoxa romana azi este similar INCHIZITIEI medievale.
    Sunt trei cauze:
    1. micimea si lacomia preotilor
    2. influenta rusiei
    3. intrepatrunderea cu politicienii de proasta calitate.
    Biserica va deconta toate mizeriile astea.

    • Asta-i solutia ta, emigrarea? Atunci nu vom mai exista ca natiune. Imaginati-va o lume in viitor in care romanii nu mai exista. In fine, vor fi imprastiati prin lume, vor mai cunoaste limba romana, insa nu vor mai avea un spatiu geografic unde sa locuiasca, iar copiii lor nu vor mai vorbi limba.
      Asta-i solutia? Ma rog, exista si o veste buna in asta, anume ca Dragnea n-ar mai avea pe cine sa fure.

      • Da, dar slaba consolare…
        Daca aveti sange in instalatie ramaneti aici si rezistati.
        Este singura sansa adevarata.
        Copiii vostri nu vor mai fi Romani, daca plecati fara sa va uitati inapoi. Ce motiv ar mai avea, pentru o tara parasita?
        Desigur fiecare, personal, are dreptul sa aleaga, dar sa nu credeti / pretindeti ca asta ar fi, cumva, salvarea natiunii.

  2. De fapt, acuzele contra BOR s-au tot adunat:
    1. BOR face politică pro-PSD ca răspuns la mita bugetară( construcţii biserici şi alte aşezăminte ortodoxe) cu care a fost onorată de guvern.
    2. BOR face propagandă în şcoli, ceea ce contravine spiritului european al laicizării învăţământului
    3. BOR primeşte salarii şi pensii de la buget ceea ce contravine regulii de laicizare a statului.
    Referendumul clocit de BOR şi preluat de PSD nu înseamnă altceva decât testarea alianţei electorale PSD+BOR.
    BOR a devenit o instituţie politică conservatoare şi anti-europeană, o piatră de moară care împiedică dezvoltarea României. Subvenţiile bugetare pentru BOR trebuiesc eliminate.

  3. Eu as face un referendum privind BOR-ul. Vreti ca BOR sa mai existe: DA/NU?
    Trebuie sa inceteze jecmaneala asta bisericeasca la fiecare eveniment, precum si investitiile megalomanice in catedrale indecente! Biserica nu ar trebui sa mai aiba nici un cuvant de spus intr-o societate moderna si sa taie facturi la nunti si botezuri, pentru ca asa se face intr-o societate normala, pentru servicii se elibereaza facturi. Influentarea maselor prin biserica si spionarea acestora este o practica comunista care se regaseste si azi in Rusia, de exemplu. Patriarhul Moscovei Kiril a colaborat cu KGB-ul. Acestea sunt consecintele abaterii de la drumul spre occident: alunecarea spre est, spre fosta zona gri din care abia scapasem si noi.

    • @mike – nici măcar comuniștii n-au încercat să desființeze biserica, domnu’ democrat progresist.

      Asta e interpretarea ta pentru libertatea de conștiință și libertatea de asociere, propunerea de a desființa biserica?

      • Ca sa nu zici ca ar fi o initiativa de-a dreptul riscanta; ne-ar putea arunca cu vreo 700 de ani in trecut.
        Eu chiar m-am tot mirat zeci de ani, cum de comunistii nu se aliaza pe fata cu biserica. Ce partida buna ar iesi! Cred ca se intampla acum.

    • @mike – biserica nu e societate comercială. Când o să-ți fondezi o biserică proprie, așa să faci, să eliberezi facturi.

  4. D-le Morariu, eu nu vad nimic nepotrivit in faptul reprez. BOR si-au exprimat un punct de vedere ref. la referendum.
    Intr-o tara libera, orice cetatean isi poate exprima opiniile ref. la problemele din societate.

    Ca dvs. nu sunteti de acord cu opiniile BOR este perfect normal, dupa cum mi se pare la fel de normal ca biserica sa aibe opinii mai degraba conservatoare decat progresiste/moderniste/hipsteriste.
    Parerea mea.

    • Nimeni nu interzice libertatea de exprimare intr-o societate democratica asa cum este Romania, insa in momentul in care BOR speculeaza „slabiciunile” si mentalitatile de ev mediu din vremuri imemoriale ale societatii romanesti cu scopul de a o dezbina, avem o problema.
      Insa nimeni nu interzice libertatea de exprimare. Oricine poate afirma ce doreste oriunde. Daca diseara Dragnea vine cu o funie si sapun in direct la Antena 3 si ameninta ca se spanzura (prin absurd, evident), acel lucru iese din sfera normalului. Aia nu mai tine de libertatea de exprimare.

    • @George T. – în viziunea progresistă, BOR ar trebui să adopte atitudini convenabile adversarilor ei, nu atitudinile dorite de membrii ei.

      Asta cu ”dezbinarea” e o veche marotă marxistă, în urmă cu 30-35 de ani auzeam mereu reproșul că nu suntem uniți, dar trebuia să fim uniți doar în jurul Partidului și doar în direcția dorită de el.

      ”Toleranța” progresiștilor e apă de ploaie, ei vor toleranță doar pentru opiniile lor, dar sunt extrem de intoleranți cu opiniile adverse și insistă mereu să-și învețe oponentul cum să gândească.

      • @Harald – pai tocmai aici e problema cu BOR, ei sunt formatori de opinie cu audienta preponderent in populatia ne-educata, foi de hartie albe pe care poti sa scrii ce vrei. Deci ei genereaza opinia din anvon, dupa care tot ei spun asta vor enoriasii.

  5. N-am avut privilegiul de a intilni vreodata un popa care sa n-aiba fata si comportament de bandit.
    Or fi, dar eu nu i-am vazut decit la TV, daca n-or fi si alea facaturi.

    BOR intotdeauna a tinut partea Puterii.

    Nenorocitul asta de Streza, ca sa ajunga mitropolit, trebuie sa fie calugar; citesc ca are copii. Ce-a facut, si-a ucis nevasta ?

    Ma straduiesc, in zadar, sa fiu un bun crestin, dar toate esecurile mele in ostenelile mele nu ma pot face sa cer ajutorul vreunui popa din BOR.

    Marele talent al BOR e ca reuseste sa insele o populatie primitiva, barbara si inculta ca ei ar reprezenta vreun fel de veriga in relatia cu Divinitatea.
    Inapoierea poporului roman convine de minune BOR, care aduna firimiturile ramase de la ospatul politicienilor – PSD, mai ales !

    • Exact, asta ma calca si pe mine pe nervi la BOR, pretentia de intermediar cu statut de monopol pe relatia cu divinitatea ortodoxa, si pretentia de protocoale unic acceptate – daca nu faci treizeci si trei de ture de moaste sau biserica pe coate si genunchi, si dup-aia stai intr-un picior cantand cucurigu cat timp marci banul la ninja cu Mercedes, iti moare printul nigerian care ti-e unchi chiar inainte sa-ti vireze milionu’

  6. @Harald Asa o sa fac o sa eliberez facturi. Insa tu care trăiești in Romanica nu vei intelege. Asa functioneaza lumea civilizata, pe baza de taxe si facturi. De moarte si de FISC nu scapa nimeni, in fond. Nimeni nu propune desfiintarea nici unei biserici, insa nici o influenta prea mare nu mai trebuie sa aiba in societate. FYI in occident bisericile sunt cam goale… iar colegii mei cred ca Iisus este o gluma. Chestia asta m-a deranjat pe mine, insa le respect opiniile…

  7. Din câte știu eu creștinismul poate duce la mântuire și pentru că, spre deosebire de alte religii, nu amestecă în cele care țin de cultul propriuzis aspecte sau acte care țin de domeniul financiar, de cel economic,de politică sau de normare socială.
    Probabil că cineva cu studii de specialitate ar putea să mă completeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Disponibil pentru precomandă

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro