miercuri, mai 29, 2024

Bitcoin si mirajul aurului

In anul 2009, un programator anonim a pus bazele unui proiect open-source foarte ambitios: o moneda virtuala peer-to-peer, controlata de utilizatori, unde nu pot exista autoritati centrale, in conditiile unui design criptografic foarte bun ce previne falsificarea monedei.

Bitcoin (BTC) este echivalentul virtual al aurului. Algoritmic, se vor pune in circulatie aproximativ 21 milioane BTC, pe baza unei algoritm de generare care „emuleaza” extractia aurului. Ultima moneda va fi generata in anul 2140.

Viteza de generare a Bitcoin este urmatoarea:

BTC se pun in circulatie prin „minerit”: se foloseste un program care rezolva o problema matematica. In aproximativ 10 minute, am „extras” 0.00000089 BTC, deci nu va asteptati la mari averi.

Bitcoin este echivalentul virtual al aurului:

– moneda este creata in cantitati limitate, si se obtine primar in urma unui efort de „minerit”;
– nu poate exista inflatie;
– cantitatea de moneda este predictibila si va fi la un moment dat limitata;

In plus fata de aur, BTC poate fi stocata cu mai mare usurinta si se poate folosi pentru tranzactii.

In momentul actual, circula 6.6 milioane BTC, echivalent a 87.5 milioane dolari sau 2.4 tone aur (la data de 21.06.2011).

Marele avantaj este ca suntem martorii unui experiment la scara mica a ceea ce ar insemna etalonul aur, in conditiile in care nu ar exista o banca centrala. Iata care sunt principalele probleme:

1 – Volatilitate foarte mare

Valoarea BTC fata de USD / orice alta moneda variaza semnificativ, la nivel de zile. O marfa care azi ar costa 10 BTC, peste 2 zile ar putea valora 7 sau 13. Tineti minte, nu exista inflatie ci doar deflatie a preturilor.

Este foarte greu sa vinzi o marfa cand nu stii cat vor valora seara banii incasati dimineata.

2 – A existat deja Prima Mare Depresie Economica

Dupa ce timp de 2 luni, valoarea BTC fata de dolar a crescut de 30 ori, in doar 5 zile, BTC s-a depreciat cu 73%, revenind apoi aproape de maxim in urmatoarele 2 zile.

In viata reala astfel de variatii ale monedei nu sunt suportabile. Ce faci daca in ziua de crash ai incasat salariul sau ai luat un credit? Mare parte a populatiei ar saraci instantaneu.

3 – Se simte lipsa unei autoritati centrale

BTC se schimba in dolari prin intermediul unor „burse”. Aceste burse sunt nelichide, nu permit schimburi de mare valoare si sunt susceptibile la atacuri, iar convertirea unor sume mari tine de noroc. In lipsa unei „burse centrale” cu capacitatea de aborbi socurile, a fost suficienta o vanzare de 500.000 BTC pentru a prabusi cursul de schimb.

BTC este practic un sistem piramidal de mici dimensiuni: primii „mineri” au fost cei care au putut sa obtina rapid cele mai mari cantitati de moneda. Sistemul a fost gandit ca o insula de stabilitate pentru a sustine tranzactii online de mici dimensiuni, in conditii ne-inflationiste si fara niciun control. In schimb, BTC este acum doar un suport de speculatie, nelichid si foarte volatil.

In acest moment, pentru a obtine un echivalent BTC de 1 USD trebuie sa cheltui 1.2 USD (in curentul electric consumat pentru „minerit”). Nu m-as mira ca solutia sa fie majorarea numarului de monezi in circulatie (adica inflatie).

Actualele probleme ale Bitcoin sunt o dovada ca etalonul aur este o solutie mica si inadecvata lumii de azi. Limitarea administrativa a monedei nu garanteaza in niciun fel stabilitatea preturilor.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. gresit!
  ce treaba are BTC cu aurul? Aurul are valoare intrinseca in sine, pe cand BTC n-are. Daca vrem sa folosim bumbacul sau cartofii pe post de moneda, si ei ar avea valoare in sine. Dau doi cartofi pe un bilet de metrou si 5 cartofi pe un bilet la teatru. Dar pot folosi cartofii si la bucatarie. La fel si cu aurul, poate fi folosit ca moneda de schimb, dar are si valoare intrinseca, la bijuterii de exemplu. BTC este o chestie virtuala care are doar valoarea RECUNOSCUTA de cei implicati. N-are valoare IN SINE. Cam ca si cu banii actuali, sunt doar o conventie. De care statele au abuzat, intrecandu-se in a emite moneda pt a-si acoperi cheltuielile publice tot mai mari. (Adica au generat inflatie)
  Doar revenirea la etalonul aur ne-ar putea salva economiile nationale. Aurul are o valoare statica, nu poate fi emis la nesfarsit de guvern pt a-si acoperi datoria publica. Si in general guvernul nu il poate controla, el este atat cat este. Lasati economica sa fie cu adevarat libera, nu sub tutela statului care bate moneda cand vrea el. (Pardon, emite hartii)

  • De acord cu opiniile, cu observatia ca aurul NU are valoare intrinseca seminficativa. A fost folosit ca moneda pentru ca nu coroda si s-a mentinut.

   Doi cartofi valoreaza intotdeauna o masa (mai ales si c-un pic de unt si sare), Un gram de aur valoreaza de la jumatate de cercel la 1000 de mufe aurite.

   Eroare similara la valoare intrinseca (chiar mai grava) – diamantele. B

 2. De vreme ce aurul a functionat ca etalon pana la Bretton Woods si nu s-au observat volatilitati de genul celor de care vorbiti mai sus, inseamna ca exista cel putin o diferenta fundamentala intre bitcoins si aur. Si atunci nu putem ataca aurul pe motivul defectelor bitcoins.

 3. singura problemă a monedei electronice bitcoin e faptul că e prea mult legată de alte monede și prea putin de economia reală

  cât timp valoarea unui bitcoin e doar funcție de câți € sau $ poți schimba cantitatea limitată de bitcoins de pe piață duce la volatilități mari la orice vânzare sau cumpărare în caintităti semnificative de bitcoins … la 500k BTC vânduți valoarea lor a scăzut cu 70% oentru că sunt doar 6M BTC disponibili …

  dacă valoarea de piață a unui BTC ar fi legată direct de bunuri și servicii reale volatilitatea ar fi mult mai mică, ar fi o presiune deflaționistă constantă … problema e că deocamdată nimeni nu cumpără ouă direct cu BTC nici pâine, nici salariile nu sunt plătite în BTC în nici o țară … nu există circuite economice complete în care să fie acceptat doar BTC ca monedă

  problema e că și în condițiile unei evoluții care să ducă la circuite economice paralele complete măsurate doar în BTC simplul fapt că impozitele pe profit sau prețurile la utilități vor trebui plătite în altă monedă, $ sau €, induce instabilitate și în valoarea BTC care trebuie să concureze cu monede care au cerere asigurată, impusă, de legi și de guverne! bune, rele, aceste guverne cât timp nu acceptă plata dărilor către stat în BTC, BTC-ul are concurență neloială puternică …

  și nu e vorba numai de impozitele guvernului … mai e și sistemul legal, orice business are nevoie de bani pentru a se lupta în instanță, utilitățile, toate resursele naturale de care ai nevoie sunt mici șanse să accepte BTC ca monedă!

  rămâne doar economia internetului, unde deja avem diverse monede electronice cu arie limitată de circulație, tot felul de jocuri în care poți cumpăra puncte, cazinouri online, apeluri telefonice skype sau servicii web ca web hostingul samd … dar toate aceste servicii depind puternic de rata de schimb BTCUSD și BTCEUR și nici ele nu sunt circuite economice complete cât timp electricitatea pentru web hosting tot în € sau $ e plătită …

  cu toate aceste bube, meritul major al BTC-ului față de alte monede electronice e infrastructura p2p ceea ce asigură pentru prima dată independența reală de caracatița FED, autoreglarea cantității de monedă ceea ce dă garanții puternice împotriva oricărei încercări a vreunei puteri suverane de a injecta în mod arbitrar și inflaționist monedă în sistem, costul redus al plăților directe ceea ce arată faptul că microplățile nu sunt povești ci perfect dezirabile și faptul că fără costuri enorme se poate garanta imunitatea sistemului împotriva încercării de a plăti de două ori cu aceeași monedă …

  altfel spus băncile tradiționale nu vor să scadă costul microplăților și nu vor să scape controlul tranzacțiilor din cu totul alte motive decât pretinsele costuri prohibitive la tranzațiile de valori mici, microplăți sub 1$, sau riscuri sistemice de fraudare a sistemului, de plată dublă cu aceeași monedă electronică dacă sunt prea multe microtranzacții șamd … toate sunt minciuni! dacă sunt permise prea multe tranzacții de valori mici, cu costuri prea mici, crește numărul tranzacțiilor care în mod legal pot scăpa vigilenței paznicilor, eterna poveste cu necesitatea combaterii evaziunii fiscale, iar dacă sunt permise plăți directe B2B în regim bancar cu același regim de siguranță a tranzacțiilor împotriva fraudelor ca și actualele tranzacții bancare băieții deștepți, caracatița FED pierde controlul, unde să își mai bage nasul!?

  sistemul p2p pus la punct de bitcoins permite și microplăți, până la 0,00000001 BTC și transferul direct de bani fără intermediari! cu costuri minime!

  cine mai are nevoie de FED și băieții deștepți care doar primesc bani și trimit bani? doar cei care nu pot produce nimic fără credite! … sistemul p2p BTC ar permite în teorie chiar și injecția de monedă nouă în sistem prin intermediul creditelor bancare! cu mici modificări se poate transforma într-un sistem multiroot în care injecția de bani să se propage în rețea ca monedă nouă, prin divizarea unui BTC în 10^20 subdivizuni nu ca acum 10^8 + generarea instantanee a acestor bani noi fără necesitatea de mineritului de BTC actual! … cât timp cele două monede rămân separate, cu o piață care să le stabilească valoarea de schimb una în cealaltă se poate recupera și funcția actuală a creditului fără ca moneda inițială să fie subminată de valoarea viitoare neperformantă a creditelor bancare! … crizele economice, dacă vor mai apare din cauza creditelor neperformante și bulelor imobiliare sau de altă natură vor afecta doar aceste monede-credit nu sistemul în ansamblu!

  BTC-ul nu e un miraj și cei care i-au înțeles valoarea economică nu visează cai verzi pe pereți, nici echivalența BTC-ului cu aurul … un BTC, spre deosebire de aur, nu are valoare intrinsecă doar valoare de schimb și atuurile sale sunt divizibilitatea mare fără costuri suplimentare tot mai mari, rezistența la double-spending, structura p2p prin definiție în afara controlului centralizat imunitatea la inflația perpetuă arbitrară și suverană cuplată cu inevitabilele crize economice care mai desumflă din când în când balonul de bani fictivi prin injecție necontrolată de monedă în sistem …

  și nu, nimeni nu visează cai verzi pe pereți, cât timp impozitele și resursele energetice plus materiile prime nu intră în circuitul monetar BTC, bitcoins vor fi doar o monedă exotică, o curiozitate pentru marea masă a agenților economici fără prea mare legătură cu economia reală, cea care produce bunuri reale și plătește salariile unor oameni reali, în carne și oase, care vor avea nevoie de mâncare reală nu de șiruri de biți pe post de haleală …

 4. Putem numi monedă ce vrem noi, de la hârtia igienică până la cea de plastic din care sunt făcuţi banii actuali. Problema e ca piaţa să recunoască acea monedă drept mijloc de schimb valabil (sound). Nu poate fi mijloc de schimb ceva ce înainte nu a circulat ca mijloc de schimb (Mises, Rothbard). Aurul este singura monedă viabilă din sistem prin proprietăţile pe care le are (a se vedea Stanley Jevons care a vorbit despre aceste proprietăţi): să aibă utilitate; să i se poată asocia o valoare; să nu poată fi falsificat; să fie divizibil; să nu poată fi produs în cantităţi mari într-o perioadă scurtă de timp sau cantităţi infinite; să nu fie deteriorabil sau perisabil în timp. Aurul şi nu banii creaţi din nimic respectă TOATE aceste caracteristici prin proprietăţile sale. Mai mult, piaţa a ales dintre toate mărfurile aurul ca cea mai bună soluţie dintre cele care există pe Pământ. Putea fi la fel de bine cuprul sau argintul însă aurul le-a substituit pe toate.

  Acum BTC este o monedă creată din nimic care simulează anumite caracteristici ale aurului: producţia de BTC este într-un anumit ritm; independenţă faţă de un producător din nimic. Problema mare este în valoarea intrinsecă a BTC care este similară fiat money. Este monedă electronică creată din NIMIC. Nu poţi apoi arunca cu noroi în etalonul aur pornind de la eşecul unui sistem bazat pe bani electronici = fiat money. Aurul nu e fiat money. Are valoare intrinsecă.

  Autorul nu are mari cunoştinţe monetare şi nu ştie ce înseamnă ban ca mijloc de schimb şi nici nu ştie care au fost virtuţiile etalonului aur. Recomand lecturi mai consistente în acest sens cel puţin două cărţi:

  http://mises.org/books/sound_money_salerno.pdf

  http://mises.org/rothbard/100percent.pdf

  http://mises.org/books/moneyproduction.pdf

  http://mises.org/books/goldstandard.pdf

  Abia după ce parcurgeţi cu atenţie aceste cărţi puteţi să spuneţi că aţi înţeles ceva despre bani şi aur.

  În rest numai de bine…

  PS:

  Vă redau un pasaj dintr-un articol scris de mine pe această temă:

  Aurul a fost şi rămâne cea mai bună opţiune de mijloc de schimb. Este singurul activ care nu poate fi produs în cantităţi infinite şi nici nu poate fi controlat şi redistribuit politic. Pe spinarea aurului nu pot să trăiască şi să supravieţuiască multe dintre instituţiile publice actuale şi mulţi dintre “privaţii” care nu îşi mai iau ochii de la proiectele statului. Aurul prin calităţile sale îndeplineşte toate criteriile pe care le cere un mijloc de schimb autentic şi sănătos (Jevons, 1875): [1] utilitate şi valoare (este imposibil să dai o valoare unui mijloc de schimb fără ca el înainte să fi avut valoare ca marfă); [2] portabilitate (poate fi uşor transportat, mai ales dacă este folosit sub formă de certificate de depozit cu acoperire 100% ce pot exista chiar şi în formă electronică); [3] să fie rezistent şi proprietăţile sale să nu se altereze uşor la acţiunea unor factori externi (aurul are din plin această proprietate); [4] omogenitate (părţile să aibă aceleaşi proprietăţi ca şi întregul); [5] divizibilitate (să poată fi uşor partajat în bucăţi de orice dimensiune pentru a fi folosit pentru orice plată, de orice valoare); [6] stabilitate (valoarea de piaţă să nu poată fi modificată semnificativ într-un orizont de timp scurt şi impredictibil) şi [7] cogniscibilitatea (oamenii să recunoască uşor acest activ drept mediu de schimb, să poată fi ştanţabil, marcabil cu însemne care să ateste originalitatea sa).

 5. În orice caz, proiectarea proastă a sistemului Bitcoin nu e motiv să deduci că nu se poate face în niciun fel vreun sistem monetar digital, care să şi fie mai bun decât ce avem astăzi.

  Şi nu, problema majoră la Bitcoins nu e lipsa controlului de către o autoritate centrală, problema majoră e lipsa asigurărilor de echivalenţă cu valorile reale disponibile pe piaţă. Prin prisma acestui criteriu, cea mai bună propunere de sistem monetar digital alternativ ar fi asta: http://digitalcoin.info/Digital_Coin_Draft_Proposal_Grignon_Aug16_2009.pdf

  Fiecare producător de bunuri şi servicii şi-ar „emite” propria monedă digitală, în directă proporţie cu valoarile reale pe care le oferă pieţei, ceea ce ar asigura menţinerea în permanenţă a unei puteri de cumpărare totale foarte apropiate de disponibilul de lucruri oferite spre vânzare, cu deflaţie/inflaţie totală aproximativ zero. „Emiţătorii” individuali de monedă ar putea cauza inflaţie sau deflaţie, dar numai pe moneda lor, emiţând prea multă sau prea puţină faţă de cât produs/serviciu face disponibil spre vânzare. Astfel de greşeli individuale n-ar avea cum să influenţeze întreaga economie, fie ea considerată pe o ţară întreagă, pe un continent sau globală, deci sistemul Digital Coin oferă o foarte mare stabilitate economică, cel puţin sub aspect monetar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Marcu
Mihail Marcu
Mihai Marcu, 30 de ani, Bucuresti. Educatie: Academia de Stiinte Economice si Master in management financiar si bursier Experienta profesionala: 9 experienta in audit financiar si consultanta.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Cumpara cartea de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro