duminică, aprilie 11, 2021

Blatul ca regulă fundamentală de organizarea și funcționare a Parlamentului României

Vreme de trei zile parlamentarii le-au oferit românilor unul dintre cele mai jalnice spectacole din existența post-decembristă a unui organism ce ar trebui să reprezinte însăși esența democrației.
E vorba despre audierea în așa-numitele comisii de specialitate a celor propuși de conducerea PNL să facă parte din viitorul guvern Orban 2.
O seamă de televiziuni on line au profitat la maximum de lipsa de moralitate a celor care au nevoie de tot felul de declarații și pronunciamente spre a-și reafirma onoarea de a cărei existență sunt foarte puțin convinși ei înșiși și au transmis live ceea ce s-a petrecut în respectivele Comisii. Și alte posturi de televiziune ne-au oferit cu maximă generozitate în emisiunile lor informative secvențe de la audierile în cauză. Am avut parte de divertisment în toată regula. Clovnerie livrată gratis la tot natul. Mai mult ca sigur că dacă s-ar fi tăiat bilete, s-ar fi făcut coadă la respectivul spectacol și uite așa aleșii neamului ar fi putut să dovedească cu și mai multe argumente că își merită cu vârf și îndesat toți banii.
Preț de trei zile, inși bine ghiftuiți (înainte de a începe audierile, parlamentarii au trecut, mai mult ca sigur, grijulii fiind cu propria lor persoană, pe la restaurantul stabilimentului și s-au furajat temeinic că doar nu degeaba beneficiază ei și acolo de prețuri speciale) s-au străduit să dovedească că principala regulă de funcționare a instituției de la care își iau indemnizația și suma forfetară și care, de la un moment dat încolo, le va da și pensie specială, este blatul. Așa după cum am afirmat deja în câteva editoriale anterioare habar nu am dacă e adevărat sau nu că peneliștii au bătut palma cu pesediștii în vederea organizării alegerilor anticipate, deși după cum au evoluat ieri lucrurile numai despre blat nu poate fi vorba, dar după cele întâmplate la începutul săptămânii nu am nici cea mai mică îndoială că useriștii s-au înfrățit rușinos în cuget, fapte și simțiri cu pesediștii. Și asta cu speranța că vor mai putea reduce din dimensiunea dezastrului care îi așteaptă la viitoarele alegeri. Indiferent cum vor fi ele, la termen sau anticipate.
Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 26 mai 2019, atunci când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, este demult istorie. Istorie e și entuziasmul românilor pentru alternativa politică USR-PLUS. În pofida mascaradei la capătul căreia zice-se că s-ar fi stabilit esența doctrinară, sus-menționata alianță se dovedește constant și parcă chiar încăpățânat incapabilă să formuleze o ofertă electorală clară. Despre coerență nici măcar nu poate fi vorba. Greșelile în cascadă și din ce în ce mai grave comise de respectiva alianță din ziua de glorie a europarlamentarelor încoace, alinturile, vorbele de clacă, gândirile și răzgândirile de duduie răsfățată ale domnului Dan Barna au un preț, iar nota de plată va veni cu siguranță la proxima consultare a voinței electoratului. Ca să o facă mai puțin pipărată parlamentarii USR au uitat de orice regulă elementară de bună conduită politică și i-au atacat în ultimele trei zile cât mai mișelește și mai josnic posibil pe candidații PNL la fotoliile de miniștri. Clovnerii de cel mai desăvârșit prost gust, dar și ticăloșii în lege au produs în văzul lumii domnii Mihai Goțiu (acesta a înregistrat și performanța de a nu fi adormit în sală, așa cum știm că îi este obiceiul), Cristian Zainea, Claudiu Năsui, Allen Coliban . Fără însă ca nici unul dintre acești imberbi politic să poată să o egaleze la capitol spectacol de prost gust și tupeu de țață pe doamna Cosette Chichirău. Prin comparație cu care doamnele Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Zoană, Lavinia Craioveanu sau Claudia Țapardel (aseară, la Digi 24, aceasta din urmă a fost în mare formă) sunt adevărate domnișoare de pension. Până și Ana-Maria Prodan are motive să o invidieze pe noua Chirițoaică.
Să fiu bine înțeles. Nu îmi este defel pe plac circul politic la care se dedă PNL de dragul unor ipotetice anticipate și al unor prezumate astronomice scoruri electorale ce i-ar permite să guverneze preț de patru ani în pace. Nu-mi place deloc nici setea de putere absolută a liberalilor. Dar de aici până a accepta că USR-PLUS este în stare să urce de dragul unor ieftine succese de etapă în barca pesediștilor, să facă blat cu aceștia, să ignore dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor care până mai deunăzi se pronunțau a fi anti-PSD este cale lungă. Alianța USR- PLUS dă regretabile semne a fi parcurs-o aproape în totalitate. Sunt chiar indicii că mai are foarte puțin până la linia de finish.
Tare mi-e teamă însă că acest finișh coincide cu spațiul unui exitus politic.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Paradoxul anumitor enunțuri poate părea șocant, dar din păcate nu e mai puțin adevărat. Deși în sine, cele prezentate de dumneavoastră sunt reale, totuși nu aveți dreptate. Dintr-un simplu motiv.
  În politică, precum în sport, trebuie să reacționezi la acțiunile echipelor adverse. Chiar dacă uneori se realizează coaliții, în politică și în sport toate echipele sunt în competiție.
  Iar PNL face totul pentru a scoate USR-PLUS din competiție, din momentul europarlamentarelor. De ce?
  Simplu.
  În timp ce PSD și PNL sunt mândrele descendente ale FSN-ului (cine a prins o secvență memorabilă pentru viața politică post-revoluționară, în care cetățeanul Iliescu clama cum că nu este nevoie de partide politice, iar Tăriceanu și Patriciu îi sorbeau înțelepciunea de rit moskovit), a căror la fel de memorabilă alianță – USL – a deraiat România de pe vaga direcție de schimbări reale, USR-PLUS este o formațiune politică nouă (a cărei pruncie se vede clar în stângăciile copios comise).
  Iar la europarlamentare s-a văzut clar potențialul acesteia – un potențial care amenință direct PNL-ul de atâtea ori blatist cu PCR-FSN-PDSR-PSD. Amenințarea este directă și pe termen lung, șansele PNL sunt minime, lucru de care este perfect conștient.
  Ținta PNL nu este de a scoate PSD din joc – acesta este un concurent extrem de convenabil, cu care a fost aliat în trecut, care a făcut greșeli la greu și abia își revine din corzi. Pericolul – după cum s-a explicat – este USR-PLUS. De aceea PNL mimează alianța cu USR-PLUS dar face totul pentru a-și scoate primejdiosul partener din jocul politic (lucru nu foarte greu, din moment ce PNL este un partid cu un aparat bine pus la punct și aflat la guvernare).

 2. „dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor…”

  Îndrăznesc, pentru că mă număr printre acei români, să constat că aist la încă un atac total lipsit de eleganță la adresa USR/PLUS. Un atac exact la unitatea despre care se face vorbire, un atc împotriva interesului meu și al democrației din România.

  Deși există suficiente motive de critică, nu se poate să nu observăm că USR/PLUS sunt până în prezent singurele formațiuni politice care și-au respectat promisiunile față de alegători, au rămas verticali și nu au participat la „combinațiile” celorlalte partide parlamentare.

  USR/PLUS se fac vinovați că au sesizat blatul existent între PSD și PNL, precum susținerea PNL pentru un PSD-ist notoriu și disprețuit în localitatea pe care a administrat-o prost, dl Chirică. De altfel, susținerea aceasta reciprocă este foarte amplă în teritoriu.

  Este exact ceea ce am citit într-un recent articol, anume atacul imund al presei tocmai asupra celor care îndrăznesc să critice lipsa transparenței, a democrației și a bunului simț: https://www.g4media.ro/cine-sunt-viitorii-procurori-sefi-adevarurile-nespuse-despre-propunerile-ministrului-predoiu-scurt-apel-catre-presedintele-iohannis.html

  Or, eu cred că este momentul să se schimbe ceva. OK, înțelegerea pentru alegerile anticipate presupune colaborarea PNL cu PSD, dar colaborarea aceasta a căpătat trăsături pe care le-a avut în vremea alianței de tristă amintire USL.

  Vina USR/PLUS este că îndrăznesc să vorbească despre această mult prea strânsă colaborare în sprijinul guvernării cleptocratice.

 3. Niciun PARLAMENT nu a fost bun, poate că prin introducerea obligativității prezentării la vot se va trezi cumva așlegătorul, că acum merg la vot doar cei interesați de un anume partid . Ar trebui încurajați cumva independenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

„Demersul lui Hadot parcurge elegant traseul de la inceputurile filosofiei printre greci, apoi transformarea ei in timpul romanilor si intalnirea cu crestinismul, precum si relatia emotionanta dintre filosofia orientala si occidentala.” – Global and Mail

 

Pierre Hadot (1922–2010) a fost un filosof, istoric si filolog francez, bun cunoscator al perioadei elenistice si in special al neoplatonismului si al lui Plotin. Este autorul unei opere dezvoltate in special in jurul notiunii de exercitiu spiritual si al filosofiei ca mod de viata.

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro

Top articole

Invitarea Ucrainei în NATO – marea lovitură strategică a SUA în Estul Europei şi scenariul care dă fiori regimului Putin

Agitaţie mare în estul Ucrainei, de ambele părţi ale frontierei cu Rusia. Informaţii contradictorii, acuzaţii reciproce de escaladare a conflictului, masarea trupelor...

Cum am decis să mă implic în politică: povestea unei generaţii

Într-o zi, în cursul anului 2017, în mica bucătărie comună a Reprezentanţei Comisiei Europene în România discutam cu...

Țară-Țară, vrem… români!

România stă inertă pe propriu-i catafalc, acoperită din cap până-n picioare cu un cearșaf numit naționalism. România trăiește de...

Cum produce scoala tampiti

I.  Învăţământul preuniversitar Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă....

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele. Cu poze

Ca şi în România, dincolo de pandemie tema politică majoră rămâne Statul de Drept / Rule of Law. Într-o conferinţă recentă un...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.