miercuri, noiembrie 29, 2023

Blatul ca regulă fundamentală de organizarea și funcționare a Parlamentului României

Vreme de trei zile parlamentarii le-au oferit românilor unul dintre cele mai jalnice spectacole din existența post-decembristă a unui organism ce ar trebui să reprezinte însăși esența democrației.
E vorba despre audierea în așa-numitele comisii de specialitate a celor propuși de conducerea PNL să facă parte din viitorul guvern Orban 2.
O seamă de televiziuni on line au profitat la maximum de lipsa de moralitate a celor care au nevoie de tot felul de declarații și pronunciamente spre a-și reafirma onoarea de a cărei existență sunt foarte puțin convinși ei înșiși și au transmis live ceea ce s-a petrecut în respectivele Comisii. Și alte posturi de televiziune ne-au oferit cu maximă generozitate în emisiunile lor informative secvențe de la audierile în cauză. Am avut parte de divertisment în toată regula. Clovnerie livrată gratis la tot natul. Mai mult ca sigur că dacă s-ar fi tăiat bilete, s-ar fi făcut coadă la respectivul spectacol și uite așa aleșii neamului ar fi putut să dovedească cu și mai multe argumente că își merită cu vârf și îndesat toți banii.
Preț de trei zile, inși bine ghiftuiți (înainte de a începe audierile, parlamentarii au trecut, mai mult ca sigur, grijulii fiind cu propria lor persoană, pe la restaurantul stabilimentului și s-au furajat temeinic că doar nu degeaba beneficiază ei și acolo de prețuri speciale) s-au străduit să dovedească că principala regulă de funcționare a instituției de la care își iau indemnizația și suma forfetară și care, de la un moment dat încolo, le va da și pensie specială, este blatul. Așa după cum am afirmat deja în câteva editoriale anterioare habar nu am dacă e adevărat sau nu că peneliștii au bătut palma cu pesediștii în vederea organizării alegerilor anticipate, deși după cum au evoluat ieri lucrurile numai despre blat nu poate fi vorba, dar după cele întâmplate la începutul săptămânii nu am nici cea mai mică îndoială că useriștii s-au înfrățit rușinos în cuget, fapte și simțiri cu pesediștii. Și asta cu speranța că vor mai putea reduce din dimensiunea dezastrului care îi așteaptă la viitoarele alegeri. Indiferent cum vor fi ele, la termen sau anticipate.
Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 26 mai 2019, atunci când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, este demult istorie. Istorie e și entuziasmul românilor pentru alternativa politică USR-PLUS. În pofida mascaradei la capătul căreia zice-se că s-ar fi stabilit esența doctrinară, sus-menționata alianță se dovedește constant și parcă chiar încăpățânat incapabilă să formuleze o ofertă electorală clară. Despre coerență nici măcar nu poate fi vorba. Greșelile în cascadă și din ce în ce mai grave comise de respectiva alianță din ziua de glorie a europarlamentarelor încoace, alinturile, vorbele de clacă, gândirile și răzgândirile de duduie răsfățată ale domnului Dan Barna au un preț, iar nota de plată va veni cu siguranță la proxima consultare a voinței electoratului. Ca să o facă mai puțin pipărată parlamentarii USR au uitat de orice regulă elementară de bună conduită politică și i-au atacat în ultimele trei zile cât mai mișelește și mai josnic posibil pe candidații PNL la fotoliile de miniștri. Clovnerii de cel mai desăvârșit prost gust, dar și ticăloșii în lege au produs în văzul lumii domnii Mihai Goțiu (acesta a înregistrat și performanța de a nu fi adormit în sală, așa cum știm că îi este obiceiul), Cristian Zainea, Claudiu Năsui, Allen Coliban . Fără însă ca nici unul dintre acești imberbi politic să poată să o egaleze la capitol spectacol de prost gust și tupeu de țață pe doamna Cosette Chichirău. Prin comparație cu care doamnele Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Zoană, Lavinia Craioveanu sau Claudia Țapardel (aseară, la Digi 24, aceasta din urmă a fost în mare formă) sunt adevărate domnișoare de pension. Până și Ana-Maria Prodan are motive să o invidieze pe noua Chirițoaică.
Să fiu bine înțeles. Nu îmi este defel pe plac circul politic la care se dedă PNL de dragul unor ipotetice anticipate și al unor prezumate astronomice scoruri electorale ce i-ar permite să guverneze preț de patru ani în pace. Nu-mi place deloc nici setea de putere absolută a liberalilor. Dar de aici până a accepta că USR-PLUS este în stare să urce de dragul unor ieftine succese de etapă în barca pesediștilor, să facă blat cu aceștia, să ignore dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor care până mai deunăzi se pronunțau a fi anti-PSD este cale lungă. Alianța USR- PLUS dă regretabile semne a fi parcurs-o aproape în totalitate. Sunt chiar indicii că mai are foarte puțin până la linia de finish.
Tare mi-e teamă însă că acest finișh coincide cu spațiul unui exitus politic.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Paradoxul anumitor enunțuri poate părea șocant, dar din păcate nu e mai puțin adevărat. Deși în sine, cele prezentate de dumneavoastră sunt reale, totuși nu aveți dreptate. Dintr-un simplu motiv.
    În politică, precum în sport, trebuie să reacționezi la acțiunile echipelor adverse. Chiar dacă uneori se realizează coaliții, în politică și în sport toate echipele sunt în competiție.
    Iar PNL face totul pentru a scoate USR-PLUS din competiție, din momentul europarlamentarelor. De ce?
    Simplu.
    În timp ce PSD și PNL sunt mândrele descendente ale FSN-ului (cine a prins o secvență memorabilă pentru viața politică post-revoluționară, în care cetățeanul Iliescu clama cum că nu este nevoie de partide politice, iar Tăriceanu și Patriciu îi sorbeau înțelepciunea de rit moskovit), a căror la fel de memorabilă alianță – USL – a deraiat România de pe vaga direcție de schimbări reale, USR-PLUS este o formațiune politică nouă (a cărei pruncie se vede clar în stângăciile copios comise).
    Iar la europarlamentare s-a văzut clar potențialul acesteia – un potențial care amenință direct PNL-ul de atâtea ori blatist cu PCR-FSN-PDSR-PSD. Amenințarea este directă și pe termen lung, șansele PNL sunt minime, lucru de care este perfect conștient.
    Ținta PNL nu este de a scoate PSD din joc – acesta este un concurent extrem de convenabil, cu care a fost aliat în trecut, care a făcut greșeli la greu și abia își revine din corzi. Pericolul – după cum s-a explicat – este USR-PLUS. De aceea PNL mimează alianța cu USR-PLUS dar face totul pentru a-și scoate primejdiosul partener din jocul politic (lucru nu foarte greu, din moment ce PNL este un partid cu un aparat bine pus la punct și aflat la guvernare).

  2. „dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor…”

    Îndrăznesc, pentru că mă număr printre acei români, să constat că aist la încă un atac total lipsit de eleganță la adresa USR/PLUS. Un atac exact la unitatea despre care se face vorbire, un atc împotriva interesului meu și al democrației din România.

    Deși există suficiente motive de critică, nu se poate să nu observăm că USR/PLUS sunt până în prezent singurele formațiuni politice care și-au respectat promisiunile față de alegători, au rămas verticali și nu au participat la „combinațiile” celorlalte partide parlamentare.

    USR/PLUS se fac vinovați că au sesizat blatul existent între PSD și PNL, precum susținerea PNL pentru un PSD-ist notoriu și disprețuit în localitatea pe care a administrat-o prost, dl Chirică. De altfel, susținerea aceasta reciprocă este foarte amplă în teritoriu.

    Este exact ceea ce am citit într-un recent articol, anume atacul imund al presei tocmai asupra celor care îndrăznesc să critice lipsa transparenței, a democrației și a bunului simț: https://www.g4media.ro/cine-sunt-viitorii-procurori-sefi-adevarurile-nespuse-despre-propunerile-ministrului-predoiu-scurt-apel-catre-presedintele-iohannis.html

    Or, eu cred că este momentul să se schimbe ceva. OK, înțelegerea pentru alegerile anticipate presupune colaborarea PNL cu PSD, dar colaborarea aceasta a căpătat trăsături pe care le-a avut în vremea alianței de tristă amintire USL.

    Vina USR/PLUS este că îndrăznesc să vorbească despre această mult prea strânsă colaborare în sprijinul guvernării cleptocratice.

  3. Niciun PARLAMENT nu a fost bun, poate că prin introducerea obligativității prezentării la vot se va trezi cumva așlegătorul, că acum merg la vot doar cei interesați de un anume partid . Ar trebui încurajați cumva independenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro