marți, septembrie 28, 2021

Blatul ca regulă fundamentală de organizarea și funcționare a Parlamentului României

Vreme de trei zile parlamentarii le-au oferit românilor unul dintre cele mai jalnice spectacole din existența post-decembristă a unui organism ce ar trebui să reprezinte însăși esența democrației.
E vorba despre audierea în așa-numitele comisii de specialitate a celor propuși de conducerea PNL să facă parte din viitorul guvern Orban 2.
O seamă de televiziuni on line au profitat la maximum de lipsa de moralitate a celor care au nevoie de tot felul de declarații și pronunciamente spre a-și reafirma onoarea de a cărei existență sunt foarte puțin convinși ei înșiși și au transmis live ceea ce s-a petrecut în respectivele Comisii. Și alte posturi de televiziune ne-au oferit cu maximă generozitate în emisiunile lor informative secvențe de la audierile în cauză. Am avut parte de divertisment în toată regula. Clovnerie livrată gratis la tot natul. Mai mult ca sigur că dacă s-ar fi tăiat bilete, s-ar fi făcut coadă la respectivul spectacol și uite așa aleșii neamului ar fi putut să dovedească cu și mai multe argumente că își merită cu vârf și îndesat toți banii.
Preț de trei zile, inși bine ghiftuiți (înainte de a începe audierile, parlamentarii au trecut, mai mult ca sigur, grijulii fiind cu propria lor persoană, pe la restaurantul stabilimentului și s-au furajat temeinic că doar nu degeaba beneficiază ei și acolo de prețuri speciale) s-au străduit să dovedească că principala regulă de funcționare a instituției de la care își iau indemnizația și suma forfetară și care, de la un moment dat încolo, le va da și pensie specială, este blatul. Așa după cum am afirmat deja în câteva editoriale anterioare habar nu am dacă e adevărat sau nu că peneliștii au bătut palma cu pesediștii în vederea organizării alegerilor anticipate, deși după cum au evoluat ieri lucrurile numai despre blat nu poate fi vorba, dar după cele întâmplate la începutul săptămânii nu am nici cea mai mică îndoială că useriștii s-au înfrățit rușinos în cuget, fapte și simțiri cu pesediștii. Și asta cu speranța că vor mai putea reduce din dimensiunea dezastrului care îi așteaptă la viitoarele alegeri. Indiferent cum vor fi ele, la termen sau anticipate.
Ceea ce s-a întâmplat în ziua de 26 mai 2019, atunci când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, este demult istorie. Istorie e și entuziasmul românilor pentru alternativa politică USR-PLUS. În pofida mascaradei la capătul căreia zice-se că s-ar fi stabilit esența doctrinară, sus-menționata alianță se dovedește constant și parcă chiar încăpățânat incapabilă să formuleze o ofertă electorală clară. Despre coerență nici măcar nu poate fi vorba. Greșelile în cascadă și din ce în ce mai grave comise de respectiva alianță din ziua de glorie a europarlamentarelor încoace, alinturile, vorbele de clacă, gândirile și răzgândirile de duduie răsfățată ale domnului Dan Barna au un preț, iar nota de plată va veni cu siguranță la proxima consultare a voinței electoratului. Ca să o facă mai puțin pipărată parlamentarii USR au uitat de orice regulă elementară de bună conduită politică și i-au atacat în ultimele trei zile cât mai mișelește și mai josnic posibil pe candidații PNL la fotoliile de miniștri. Clovnerii de cel mai desăvârșit prost gust, dar și ticăloșii în lege au produs în văzul lumii domnii Mihai Goțiu (acesta a înregistrat și performanța de a nu fi adormit în sală, așa cum știm că îi este obiceiul), Cristian Zainea, Claudiu Năsui, Allen Coliban . Fără însă ca nici unul dintre acești imberbi politic să poată să o egaleze la capitol spectacol de prost gust și tupeu de țață pe doamna Cosette Chichirău. Prin comparație cu care doamnele Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Zoană, Lavinia Craioveanu sau Claudia Țapardel (aseară, la Digi 24, aceasta din urmă a fost în mare formă) sunt adevărate domnișoare de pension. Până și Ana-Maria Prodan are motive să o invidieze pe noua Chirițoaică.
Să fiu bine înțeles. Nu îmi este defel pe plac circul politic la care se dedă PNL de dragul unor ipotetice anticipate și al unor prezumate astronomice scoruri electorale ce i-ar permite să guverneze preț de patru ani în pace. Nu-mi place deloc nici setea de putere absolută a liberalilor. Dar de aici până a accepta că USR-PLUS este în stare să urce de dragul unor ieftine succese de etapă în barca pesediștilor, să facă blat cu aceștia, să ignore dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor care până mai deunăzi se pronunțau a fi anti-PSD este cale lungă. Alianța USR- PLUS dă regretabile semne a fi parcurs-o aproape în totalitate. Sunt chiar indicii că mai are foarte puțin până la linia de finish.
Tare mi-e teamă însă că acest finișh coincide cu spațiul unui exitus politic.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. Paradoxul anumitor enunțuri poate părea șocant, dar din păcate nu e mai puțin adevărat. Deși în sine, cele prezentate de dumneavoastră sunt reale, totuși nu aveți dreptate. Dintr-un simplu motiv.
  În politică, precum în sport, trebuie să reacționezi la acțiunile echipelor adverse. Chiar dacă uneori se realizează coaliții, în politică și în sport toate echipele sunt în competiție.
  Iar PNL face totul pentru a scoate USR-PLUS din competiție, din momentul europarlamentarelor. De ce?
  Simplu.
  În timp ce PSD și PNL sunt mândrele descendente ale FSN-ului (cine a prins o secvență memorabilă pentru viața politică post-revoluționară, în care cetățeanul Iliescu clama cum că nu este nevoie de partide politice, iar Tăriceanu și Patriciu îi sorbeau înțelepciunea de rit moskovit), a căror la fel de memorabilă alianță – USL – a deraiat România de pe vaga direcție de schimbări reale, USR-PLUS este o formațiune politică nouă (a cărei pruncie se vede clar în stângăciile copios comise).
  Iar la europarlamentare s-a văzut clar potențialul acesteia – un potențial care amenință direct PNL-ul de atâtea ori blatist cu PCR-FSN-PDSR-PSD. Amenințarea este directă și pe termen lung, șansele PNL sunt minime, lucru de care este perfect conștient.
  Ținta PNL nu este de a scoate PSD din joc – acesta este un concurent extrem de convenabil, cu care a fost aliat în trecut, care a făcut greșeli la greu și abia își revine din corzi. Pericolul – după cum s-a explicat – este USR-PLUS. De aceea PNL mimează alianța cu USR-PLUS dar face totul pentru a-și scoate primejdiosul partener din jocul politic (lucru nu foarte greu, din moment ce PNL este un partid cu un aparat bine pus la punct și aflat la guvernare).

 2. „dorința acelor români care mai speră că ar mai fi posibilă o unitate măcar de acțiune a partidelor…”

  Îndrăznesc, pentru că mă număr printre acei români, să constat că aist la încă un atac total lipsit de eleganță la adresa USR/PLUS. Un atac exact la unitatea despre care se face vorbire, un atc împotriva interesului meu și al democrației din România.

  Deși există suficiente motive de critică, nu se poate să nu observăm că USR/PLUS sunt până în prezent singurele formațiuni politice care și-au respectat promisiunile față de alegători, au rămas verticali și nu au participat la „combinațiile” celorlalte partide parlamentare.

  USR/PLUS se fac vinovați că au sesizat blatul existent între PSD și PNL, precum susținerea PNL pentru un PSD-ist notoriu și disprețuit în localitatea pe care a administrat-o prost, dl Chirică. De altfel, susținerea aceasta reciprocă este foarte amplă în teritoriu.

  Este exact ceea ce am citit într-un recent articol, anume atacul imund al presei tocmai asupra celor care îndrăznesc să critice lipsa transparenței, a democrației și a bunului simț: https://www.g4media.ro/cine-sunt-viitorii-procurori-sefi-adevarurile-nespuse-despre-propunerile-ministrului-predoiu-scurt-apel-catre-presedintele-iohannis.html

  Or, eu cred că este momentul să se schimbe ceva. OK, înțelegerea pentru alegerile anticipate presupune colaborarea PNL cu PSD, dar colaborarea aceasta a căpătat trăsături pe care le-a avut în vremea alianței de tristă amintire USL.

  Vina USR/PLUS este că îndrăznesc să vorbească despre această mult prea strânsă colaborare în sprijinul guvernării cleptocratice.

 3. Niciun PARLAMENT nu a fost bun, poate că prin introducerea obligativității prezentării la vot se va trezi cumva așlegătorul, că acum merg la vot doar cei interesați de un anume partid . Ar trebui încurajați cumva independenții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.