vineri, septembrie 18, 2020

Boala, voturile și uniunea națională

Nu știu cine are dreptate. Cei ce susțin că ar fi început și în România valul al doilea al asaltului COVID 19 sau aceia care spun că suntem tot în valul unu. Și că primejdioasa creștere a numărului îmbolnăvirilor nu ar fi decât consecința firească a prematurei ieșiri din starea de urgență, ieșire decisă de președintele Iohannis și de guvernul PNL condus de dl. Ludovic Orban, din felurite motive. Pe primul loc fiind cele electorale.
Așa a sușținut luni seara la emisiunea România 9 fostul președinte, dl. Traian Băsescu. Nici cu un pâs deranjat de moderatorul emisiunii, dl. Ionuț Cristache. Adică de unul și același jurnalist cu dispensă la capitolele inteligență, morlitate și coloană vertebrală, care nu știe cum să le mai țină isonul oamenilor PSD. Pe care îi susține fiindcă ăsta este ordinul, rostul parașutării lui în grădina (zoologică) a TVR și pentru aceasta are acceptul doamnei Doina Gradea, pdg-ul Televiziunii publice. Insa de care depinde prelungirea consistentului lui contract. Aceasta în pofida slabei audiențe a emisiunii.
Singurul lucru cert e că sunt multe locuri din țară unde lucrurile par să fi scăpat de sub control. Auzim din ce în ce mai des că s-a îmbolnăvit și X, și Y, adică nume cu greutate, că se înmulțește numărul spitalelor în care nu se mai găsește nici măcar un singur pat liber, că lucrurile pot oricând să evolueze din rău în mai rău și că sfârșitul coșmarului este departe.
Numai că, iată, și acest lucru cert este pus la îndoială. În primul rând, de oamenii PSD-ului. Indivizii cu ghioaga deveniți pe față sau discret negaționiști ai pandemiei. Care sunt supărați foc că guvernul PNL nu le-a cerut acceptul în vederea prelungirii stării de alertă (Doamne, ce figură îmbufnată, de individ veșnic pus pe harță, gata oricând să facă pe deșteptul a avut tot luni seara respingătorul purtător de cuvânt al social-democraților, dl. Lucian Romașcanu, care, precum fostul tractorist Paul Stănescu, ar dori reîntoarcerea PSD la guvernare, poate chiar și postul de minsitru al Culturii spre a-și desăvârși opera de distrugere a acesteia), care îi jignesc pe cei ce respectă regulile și poartă mască (la acest capitol s-a manifestat chiar președintele interimar al social-democraților, asimptomaticul inteligent Marcel Ciolacu), ori care, precum dl. Cozmin Gușă, merg până acolo încât neagă necazul care s-a abătut asupra unor vedete care pregăteau noile ediții ale unei emisiuni de divertisment produse de Antena 1. Parte a trustului INTACT, controlat de mogulul Dan Voiculescu, trust din care face parte și Antena 3. Carevasăzică, Marcel Pavel, Andrei Ștefănescu, Adriana Trandafir, Ozana Barabancea simulează. Fac jocul puterii. Al guvernului. Au fost plătiți să facă asta. Fiindcă trustul INTACT și-ar fi pierdut peste noapte verticalitatea în clipa în care și-a adjudecat grosul fondurilor guvernamentale destinate presei, susține sâsâitul Ion Cristoiu. INTACT e în tabăra presei “miluite”. Ca și Evenimentul zilei, de altfel, de la care a plecat trântind ușa insul cu pricina. Doar Mediafax și Marius Tucă Show, cristoiublog și cristoiutv păstrîndu-și coloana vertebrală.
Acum, știm foarte bine că presa românească traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria ei. Cu siguranță, cea mai dificilă din epoca post-decembristă. Nu vreau, spunând asta, să îi scuz derapajele. Din ce în face mai evidente. Cititorii trebuie să aibă inteligența de a o citi cu maximă prudență, de a decela cine spune și scrie adevărul și cine minte. Cine manipulează și cine încă prețuiește adevărul. Mult mai grav mi se pare faptul că politicienii, mai ales aceia care bat câmpii pe la televizor și vorbesc despre utilitatea înscăunării unui guvern de uniune națională, trafichează electoral boala. O neagă fiindcă astfel speră să obțină voturi. PNL zice hăis, PSD, cea. Sau invers. USR zice cum vrea fiecare vorbitor în sine. În vremea asta. țara se scufundă.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Intradevar ”auzim din ce în ce mai des că s-a îmbolnăvit și X, și Y, adică nume cu greutate”.
  Din martie si pana de curand victimele din Romania ale pandemiei au fost quasi-anonime.
  Aceasta practica nu mai putea continua . Desi e rau ca imbolnavirile continua , cumva este folositor ca printre victime au inceput sa se numere si persoane cu notorietate in cultura de consum – deoarece poporul realizeza mai bine care este miza preventiei.
  Pe 22 decembrie 1989 a fost necesara aparitia domnului Caramitru si a lui Sergiu Nicolaescu
  din considerente similare.

 2. „…suntem tot în valul unu”

  Conform graficelor privind variația diverșilor parametri epidemiologici, suntem tot „pe valu’ unu”.

  Deși justificată, cred eu, caracterizarea „grădinii” TVR nu este dintre cele mai elegante și mi-aș dori, ca cetățen contribuabil, să se schimbe cât de cât ceva pe-acolo, deși așa ceva nu s-a întâmplat nici măcar după conducerile marilor oameni de cultură liberali Stelian Tănase și Claudiu Săftoiu.

  PSD este de un cinism nemărginit; a dovedit adesea că reprezentanții săi nu au scrupule. Așadar, este o naivitate să ne așteptăm la poziții obiective în raport cu epidemia acesta. Dacă pot obține voturi, PSD-iștii nu țin seama că mai mor câteva sute, ori mii de români.

  Și eu cred că unele măsuri guvernamentale au fost exagerate, chiar excedând cadrul constituțional, după cum s-a văzut prin decizia și motivarea CCR. (Știu că CCR este o anexă a PSD, dar cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au scris și specialiști în drept fără legătură cu PSD). Spre exemplu, armata nu avea ce să caute pe străzi. Dar, nerespectarea unor măsuri elementare de protejare are consecințe dramatice, inclusiv asupra economiei (a se vedea situația Tönnies).

  Presa românească NU există de fapt! Ea este în totalitate un simplu instrument de manipulare aflat în mâinile cleptocraților.

  …Iar guvernul de uniune națională este soluția propusă de strategi precum dl Dîncu și Grupul de la Cluj la căderea fără perspectivă de revenire a PSD în sondajele de opinie. Guvernul de uniune națională ar nivela preferințele electoratului și ar disipa responsabilitatea pentru situația catastrofală (cel puțin din punct de vedere economic) în care a adus țara guvernarea alianței PSD-ALDE-UDMR, cu sprijinul substanțial oferit de ProRomânia al d-lui Ponta.

 3. Si uite asa se joaca fata(politica ) cand pe stanga si la dreapta , asta doar spre amuzamentul cetatenilor ce deja au inteles si ce deja si-au format o opinie clara si de nezdruncinat . Glasurile celor care inca contesta – bunele intentii -sau a celor ce promit cu – vasnica mindrie proletara – lapte si miere – stirnesc -hohote de ris – urmate de atit de cunoscutele – tineri de burta- .Noi va dam , noi va facem , sau alte ziceri asemenea , nu fac decit amuzamentul maselor largi de cetateni ce – printre dinti – mai scapa cite vreun cuvintel in ton cu aceleasi baliverne ce sunt aduse – mereu si mereu – in fata noastra. Ce comedie trista si fara de haz , ce tragedie luata in ris , ne prezinta acum parte a politichiei romanesti . Pacala si Tindala sunt monstri sacri ai inteligentei natiei ,dar si acesti monstri sacri de -destaptaciune nativa – parca arata cu degetul si parca ne spun : Of doamne ,chiar aici am ajuns . Unii inca incerca , agatati undeva intre lianele puterii ,sa ne aduca cu furca soarele in casa sau mingiati de aduceri aminte sa stea ceasuri intregi cu ochii atintiti la – drobul de sare – doar doar sa se intimple din nou minunea -cea cu -para malaiata in gura lui natafleata – . Broscoiul cel viteaz ,din poveste , inca mai crede ca se poate transforma , facind tumbe (politice )peste tumbe, in fat -frumos ,dar nu cel din lacrima . Uite asa Pandemia ne-a lovit pe toti chiar daca unii vor sa mai foloseasca inca magica bagheta a lui Merlin cel fara de moarte si facind din gura doar un hocus – pocus ,sa ne transforme pe toti in – prostii satului – . Visurile lor s-au spulberat , vremea lor a trecut , gindurile de marire stau suspendate undeva in inaltul cerului de unde nu mai coboara – nici cu minghierea datului in bobi sau a rugaciunilor mincinoase -dar posibil datatoare de speranta. O parte de istorie s-a incheiat , ca a fost bine (pentru unii ) sau a fost rau (pentru altii )istoria va consemna ,dar noul vine ca un tavalug peste noi toti si poate ar trebui ca unii sa inteleaga asta fie doar si pentru a scapa de rusinea ce ii urmeaza – pas cu pas – . O viata nu poate fi stricata de ultima – zvircolire a balaurului cel cu sapte capete- si cine doreste a scapa de – anatema finala – poate ar trebui sa se gindeasca la o onorabila retragere , ca modalitate de conservare a ceea ce cindva a fost . Deocamdata ,tara ramine pe – linia de plutire si inca cintecul vislasului isi face loc in inima noastra ,inima ce se doreste a fi si una Europeana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Acordul dintre Israel si Emiratele Arabe Unite: normalizare și trădare

La data de 13 august, președintele american Donald Trump anunța încheierea unui acord între Emiratele Arabe Unite și Israel, o înțelegere istorică...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.