joi, martie 28, 2024

Boala, voturile și uniunea națională

Nu știu cine are dreptate. Cei ce susțin că ar fi început și în România valul al doilea al asaltului COVID 19 sau aceia care spun că suntem tot în valul unu. Și că primejdioasa creștere a numărului îmbolnăvirilor nu ar fi decât consecința firească a prematurei ieșiri din starea de urgență, ieșire decisă de președintele Iohannis și de guvernul PNL condus de dl. Ludovic Orban, din felurite motive. Pe primul loc fiind cele electorale.
Așa a sușținut luni seara la emisiunea România 9 fostul președinte, dl. Traian Băsescu. Nici cu un pâs deranjat de moderatorul emisiunii, dl. Ionuț Cristache. Adică de unul și același jurnalist cu dispensă la capitolele inteligență, morlitate și coloană vertebrală, care nu știe cum să le mai țină isonul oamenilor PSD. Pe care îi susține fiindcă ăsta este ordinul, rostul parașutării lui în grădina (zoologică) a TVR și pentru aceasta are acceptul doamnei Doina Gradea, pdg-ul Televiziunii publice. Insa de care depinde prelungirea consistentului lui contract. Aceasta în pofida slabei audiențe a emisiunii.
Singurul lucru cert e că sunt multe locuri din țară unde lucrurile par să fi scăpat de sub control. Auzim din ce în ce mai des că s-a îmbolnăvit și X, și Y, adică nume cu greutate, că se înmulțește numărul spitalelor în care nu se mai găsește nici măcar un singur pat liber, că lucrurile pot oricând să evolueze din rău în mai rău și că sfârșitul coșmarului este departe.
Numai că, iată, și acest lucru cert este pus la îndoială. În primul rând, de oamenii PSD-ului. Indivizii cu ghioaga deveniți pe față sau discret negaționiști ai pandemiei. Care sunt supărați foc că guvernul PNL nu le-a cerut acceptul în vederea prelungirii stării de alertă (Doamne, ce figură îmbufnată, de individ veșnic pus pe harță, gata oricând să facă pe deșteptul a avut tot luni seara respingătorul purtător de cuvânt al social-democraților, dl. Lucian Romașcanu, care, precum fostul tractorist Paul Stănescu, ar dori reîntoarcerea PSD la guvernare, poate chiar și postul de minsitru al Culturii spre a-și desăvârși opera de distrugere a acesteia), care îi jignesc pe cei ce respectă regulile și poartă mască (la acest capitol s-a manifestat chiar președintele interimar al social-democraților, asimptomaticul inteligent Marcel Ciolacu), ori care, precum dl. Cozmin Gușă, merg până acolo încât neagă necazul care s-a abătut asupra unor vedete care pregăteau noile ediții ale unei emisiuni de divertisment produse de Antena 1. Parte a trustului INTACT, controlat de mogulul Dan Voiculescu, trust din care face parte și Antena 3. Carevasăzică, Marcel Pavel, Andrei Ștefănescu, Adriana Trandafir, Ozana Barabancea simulează. Fac jocul puterii. Al guvernului. Au fost plătiți să facă asta. Fiindcă trustul INTACT și-ar fi pierdut peste noapte verticalitatea în clipa în care și-a adjudecat grosul fondurilor guvernamentale destinate presei, susține sâsâitul Ion Cristoiu. INTACT e în tabăra presei “miluite”. Ca și Evenimentul zilei, de altfel, de la care a plecat trântind ușa insul cu pricina. Doar Mediafax și Marius Tucă Show, cristoiublog și cristoiutv păstrîndu-și coloana vertebrală.
Acum, știm foarte bine că presa românească traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria ei. Cu siguranță, cea mai dificilă din epoca post-decembristă. Nu vreau, spunând asta, să îi scuz derapajele. Din ce în face mai evidente. Cititorii trebuie să aibă inteligența de a o citi cu maximă prudență, de a decela cine spune și scrie adevărul și cine minte. Cine manipulează și cine încă prețuiește adevărul. Mult mai grav mi se pare faptul că politicienii, mai ales aceia care bat câmpii pe la televizor și vorbesc despre utilitatea înscăunării unui guvern de uniune națională, trafichează electoral boala. O neagă fiindcă astfel speră să obțină voturi. PNL zice hăis, PSD, cea. Sau invers. USR zice cum vrea fiecare vorbitor în sine. În vremea asta. țara se scufundă.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Intradevar ”auzim din ce în ce mai des că s-a îmbolnăvit și X, și Y, adică nume cu greutate”.
    Din martie si pana de curand victimele din Romania ale pandemiei au fost quasi-anonime.
    Aceasta practica nu mai putea continua . Desi e rau ca imbolnavirile continua , cumva este folositor ca printre victime au inceput sa se numere si persoane cu notorietate in cultura de consum – deoarece poporul realizeza mai bine care este miza preventiei.
    Pe 22 decembrie 1989 a fost necesara aparitia domnului Caramitru si a lui Sergiu Nicolaescu
    din considerente similare.

  2. „…suntem tot în valul unu”

    Conform graficelor privind variația diverșilor parametri epidemiologici, suntem tot „pe valu’ unu”.

    Deși justificată, cred eu, caracterizarea „grădinii” TVR nu este dintre cele mai elegante și mi-aș dori, ca cetățen contribuabil, să se schimbe cât de cât ceva pe-acolo, deși așa ceva nu s-a întâmplat nici măcar după conducerile marilor oameni de cultură liberali Stelian Tănase și Claudiu Săftoiu.

    PSD este de un cinism nemărginit; a dovedit adesea că reprezentanții săi nu au scrupule. Așadar, este o naivitate să ne așteptăm la poziții obiective în raport cu epidemia acesta. Dacă pot obține voturi, PSD-iștii nu țin seama că mai mor câteva sute, ori mii de români.

    Și eu cred că unele măsuri guvernamentale au fost exagerate, chiar excedând cadrul constituțional, după cum s-a văzut prin decizia și motivarea CCR. (Știu că CCR este o anexă a PSD, dar cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au scris și specialiști în drept fără legătură cu PSD). Spre exemplu, armata nu avea ce să caute pe străzi. Dar, nerespectarea unor măsuri elementare de protejare are consecințe dramatice, inclusiv asupra economiei (a se vedea situația Tönnies).

    Presa românească NU există de fapt! Ea este în totalitate un simplu instrument de manipulare aflat în mâinile cleptocraților.

    …Iar guvernul de uniune națională este soluția propusă de strategi precum dl Dîncu și Grupul de la Cluj la căderea fără perspectivă de revenire a PSD în sondajele de opinie. Guvernul de uniune națională ar nivela preferințele electoratului și ar disipa responsabilitatea pentru situația catastrofală (cel puțin din punct de vedere economic) în care a adus țara guvernarea alianței PSD-ALDE-UDMR, cu sprijinul substanțial oferit de ProRomânia al d-lui Ponta.

  3. Si uite asa se joaca fata(politica ) cand pe stanga si la dreapta , asta doar spre amuzamentul cetatenilor ce deja au inteles si ce deja si-au format o opinie clara si de nezdruncinat . Glasurile celor care inca contesta – bunele intentii -sau a celor ce promit cu – vasnica mindrie proletara – lapte si miere – stirnesc -hohote de ris – urmate de atit de cunoscutele – tineri de burta- .Noi va dam , noi va facem , sau alte ziceri asemenea , nu fac decit amuzamentul maselor largi de cetateni ce – printre dinti – mai scapa cite vreun cuvintel in ton cu aceleasi baliverne ce sunt aduse – mereu si mereu – in fata noastra. Ce comedie trista si fara de haz , ce tragedie luata in ris , ne prezinta acum parte a politichiei romanesti . Pacala si Tindala sunt monstri sacri ai inteligentei natiei ,dar si acesti monstri sacri de -destaptaciune nativa – parca arata cu degetul si parca ne spun : Of doamne ,chiar aici am ajuns . Unii inca incerca , agatati undeva intre lianele puterii ,sa ne aduca cu furca soarele in casa sau mingiati de aduceri aminte sa stea ceasuri intregi cu ochii atintiti la – drobul de sare – doar doar sa se intimple din nou minunea -cea cu -para malaiata in gura lui natafleata – . Broscoiul cel viteaz ,din poveste , inca mai crede ca se poate transforma , facind tumbe (politice )peste tumbe, in fat -frumos ,dar nu cel din lacrima . Uite asa Pandemia ne-a lovit pe toti chiar daca unii vor sa mai foloseasca inca magica bagheta a lui Merlin cel fara de moarte si facind din gura doar un hocus – pocus ,sa ne transforme pe toti in – prostii satului – . Visurile lor s-au spulberat , vremea lor a trecut , gindurile de marire stau suspendate undeva in inaltul cerului de unde nu mai coboara – nici cu minghierea datului in bobi sau a rugaciunilor mincinoase -dar posibil datatoare de speranta. O parte de istorie s-a incheiat , ca a fost bine (pentru unii ) sau a fost rau (pentru altii )istoria va consemna ,dar noul vine ca un tavalug peste noi toti si poate ar trebui ca unii sa inteleaga asta fie doar si pentru a scapa de rusinea ce ii urmeaza – pas cu pas – . O viata nu poate fi stricata de ultima – zvircolire a balaurului cel cu sapte capete- si cine doreste a scapa de – anatema finala – poate ar trebui sa se gindeasca la o onorabila retragere , ca modalitate de conservare a ceea ce cindva a fost . Deocamdata ,tara ramine pe – linia de plutire si inca cintecul vislasului isi face loc in inima noastra ,inima ce se doreste a fi si una Europeana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro