luni, februarie 26, 2024

Boko Haram, teroriștii pe care nu-i bagă nimeni în seamă?

Mulți s-au revoltat că nimeni nu bagă în seamă atacurile Boko Haram din Nigeria și că presa europeană a dat mai multă importanță atacurilor din Franța decât unor acțiuni care afectează de mii de ori mai mulți oameni. Indignarea e normală, dar trebuie spus că lipsa de interes pentru Boko Haram e ceva care îi afectează și pe nigerieni, nu doar pe europeni. Zilele acestea a fost un nou atac contra unui oraș cu o populație de 100.000 și nimănui nu pare să-i mai pese.

Cum e să trăiești într-o țară în război? Am citit de multe ori incredulă relatări despre petrecerile care să dădeau în timpul Primului Război Mondial în timp ce oameni mureau pe front. Oricât de insensibil ai fi, nu poți să fii atât de deconectat de realitate încât să nu fii deprimat de ororile războiului. Asta până când am ajuns în Nigeria. La radio anunțurile despre masacre sunt urmate de cântece despre cum tinerii bogați din Lagos își cheltuiesc banii în club cu fetele. Știri scurte despre atacuri sinucigașe sunt expediate cu comentariul „ce trist”. Cum poți să ignori un război care are loc de ani de zile în țara ta?

Un top al țărilor periculoase în prezent clasa Nigeria ca a doua țara după numărul de atacuri teroriste (după Irak). Boko Haram ucide mai mulți oameni decât talibanii din Afganistan. În fiecare săptămână mor sute de oameni, iar presa raportează cam un atac la două – trei zile. Armata e depășită de situație și reușește doar acțiuni sporadice în care recucerește sate distruse  de Boko Haram (BH). În ultima lună BH a atacat în special baze militare din care a luat numeroase arme. Oamenii normali care vorbesc despre BH nici nu folosesc numele, de parcă s-ar referi la diavol și doar invocarea sa le-ar putea aduce ghinion.

Și cu toate acestea, impresia e că o parte din populație, în special din sud, nu e foarte afectată de războiul care are loc la câteva sute de kilometri de ei. Mie unii îmi par cam la fel de alarmați precum sunt românii de războiul din Ucraina. Într-un studiu la care lucrez am întrebat cercetători locali care sunt principalele promisiuni electorale în zonele lor. Aproape niciunul dintre cercetătorii din statele din sud nu a numit securitatea ca o prioritate pentru localnici  (spre deosebire de statele din nord, unde securitatea e prioritatea absolută). De ce?

În primul rând pentru că războiul afectează doar 20% din teritoriu. Deși suprafața pe care acționează BH e cam de dimensiunile Belgiei, e o suprafața mică, în comparație cu teritoriul Nigeriei (care e de aproximativ trei ori mai mare decât Germania). În plus, populația afectată reprezintă mai puțin de 5% din cei 180 – 190 milioane de nigerieni. Un alt factor care atenuează percepția e distanța la care se află cea mai mare parte dintre nigerieni față de epicentrul insurgenței. Maiduguri, capitala statului ocupat de BH, e mai aproape de Darfur (în Sudan) decât de Lagos, cel mai mare oraș al Nigeriei.

Dincolo de cauze obiective care diluează sentimentul de pericol, lipsa de informații e probabil motivul principal pentru care nigerienii nu simt că războiul îi afectează. Trebuie spus că e foarte greu pentru jurnaliști să ajungă în zonele ocupate de BH, pentru că riscă să fie răpiți, sau să fie omorâți la un loc cu localnicii. Toate imaginile pe care le avem cu BH sunt videoclipuri de propagandă filmate de către insurgenți. Jurnaliștii străini nu se aventurează la mai puțin de 200 – 300 de kilometri de zona de război. Informațiile redate în presă vin de la oameni care au fugit de masacre și care, după zile de stat ascunși în deșert, ajung în locuri sigure.

Aceste piedici ar putea fi evitate dacă armata și statul nigerian ar vrea să informeze sau să ușureze munca jurnaliștilor. Însă oficialii sunt primii în linia dezinformării. În cazul atacului de la Baga, presa internațională a vehiculat numărul de 2000 de morți. Armata nigeriană a comunicat că au fost doar 150. Încă nu se știe câți răniți sau morți a cauzat ultimul atac asupra cazărmii din Monguno în ianuarie 2015, deși supraviețuitorii povestesc despre străzi pline de cadavre. Unele ziare au vorbit despre mai mult de 500 de militari dispăruți sau care se ascund, dar armata nu a făcut nici o declarație despre cea mai nouă înfrângere.

Dezinformarea e tolerată de cel mai înalt nivel politic. Multă lume se întreabă dacă nu cumva chiar președintele Nigeriei crede orbește în ceea ce îi spun serviciile de informații ale armatei. În orice caz, președintele Goodluck Jonathan vorbește foarte rar despre BH. Mesajele sporadice de condoleanțe nu li se par sincere nigerienilor afectați de insurgența radicală. În plus, Jonathan a așteptat campania electorală pentru a vizita comunitățile în care au fost atacuri teroriste. Nu în ultimul rând, există un zvon persistent dinspre anturajul prezidențial precum că răpirea sutelor de fete din Chibok („Chibok girls”) e de fapt o făcătură pentru a-l submina pe președinte. Multă lume e șocată de genul acesta de semnale, care sugerează că președintele e deconectat de  realitate.

Dezinformarea continuă și subestimarea oficială a pericolului îi face pe nigerieni să minimizeze pericolul. În plus, în an electoral, mașinile de propagandă ale celor două partide concurente se blamează reciproc pentru cooperarea cu teroriștii BH. Opoziția îl acuză pe Jonathan că îi sprijină pe teroriști în mod direct sau prin subminarea acțiunilor armatei. Partidul la putere acuză opoziția (care e sprijinită masiv de populația din nordul Nigeriei) că sunt forța politică din spatele BH. Obiectiv, e greu de stabilit vinovații politici, însă regimul actual e de blamat pentru că a permis unui grup radical de dimensiuni reduse să devină un pericol regional.

Alegerile din februarie 2015 ar putea produce schimbări în modul în care guvernul nigerian tratează teroriștii. Candidatul prezidențial al opoziției e un fost dictator militar care cunoaște foarte bine regiunea dominată de teroriști. Generalul Buhari promite că va înfrânge insurgenții dacă e ales. La două săptămâni inainte de alegeri, Buhari are susținere aproape unanimă în nordul Nigeriei, unde se află cei mai mulți alegători. Dacă Jonathan trece de proba realegerii ar putea să se arate mai aspru cu militarii și să treacă la acțiuni mai decise, dar impopulare. Jonathan va fi însă votat în special de sudul Nigeriei, votanții lui sunt în principal interesați de reforme sociale și prea puțin de a cheltui banii pentru ceea ce ei consideră o problemă exclusiv nordică.

Însă înainte ca cineva să ia măsuri împotriva Boko Haram e posibil ca aceștia să provoace o trezire dureroasă pentru cei care încă nu realizează ce înseamnă acțiunile lor. În ultimele două atacuri, teroriștii au adunat tone de armament ușor și greu. Acest armament le permite acum să evolueze de la atacuri împotriva comunităților la cucerirea bazelor militare ale armatei nigeriene. Această evoluție rapidă și foarte alarmantă se poate transforma în cucerirea de noi teritorii dincolo de cele trei state în care acționează acum teroriștii. Rămâne de văzut dacă va fi  destul pentru ca nigerienii să lupte cu toate forțele împotriva teroriștilor.

Articol aparut pe site-ul Europuls

Europuls este o organizaţie ce are scopul de a promova procesul de integrare europeană în România dar şi de a contribui la dezvoltarea unui spaţiu public european. Europuls urmăreşte să încurajeze dezbaterile publice pe teme europene prin articole și studii, precum și prin organizarea de dezbateri și conferinţe, fiind inițiatorul şi principalul organizator al Eurosfat (www.eurosfat.eu), cel mai important forum anual din România dedicat dezbaterilor pe teme europene. Mai multe detalii pe www.europuls.ro.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Pentru cine stie bine civilizatia nigeriana (si sunt destui romanasi care au lucrat prin rafinariile si campurile petroliere nigeriene), stie faptul ca societatea nigeriana este la fel de corupta sau chiar mai corupta decat societatea romaneasca.

  Devreme ce societatea e macinata de coruptie, probabil o insurgenta islamista nu e chiar primul lucru de care sa le pese guvernantilor, si probabil insurgenta este alimentata chiar de nivelul coruptiei generalizate din Nigeria.

  Practic cred ca avem de a face cu un armistitiu. Guvernul nigerian inchide ochii la atentatele islamiste atata vreme cat isi pot vedea in liniste de actele lor de coruptie. BH isi limiteaza actiunile la zonele pe care le pot controla usor, in general sarace. In felul asta, toata lumea e multumita (mai putin victimele islamistilor).

  Din documentatia pe care am citit-o, nu exista nici un apetit intre generalii nigerieni de a o porni la lupta impotriva BH.

 2. Se pare că aveți informații foarte trunchiate despre Boko Haram. Chiar dacă v-ați deplasat în Nigeria.

  Din Victoria Island e greu să pricepi starea populației. Duceți-vă mai la nord. sau măcar mai la est. De acolo lucrurile se văd altfel. Dacă stați într-un birou și mergeți doar cu MOPOL-ul, nu o să înțelegeți niciodată Nigeria.

  Faptul că nigerienii sînt un popor vesel sau faptul ca Lagos-ul este un megalopolis cosmopolit, nu trebuie să vă conducă la impresia că nu le pasă de semenii lor.

  În ceea ce privește politica lor, e mai bine să nu vă dați cu părerea cît timp nu aveți nici cea mai vagă idee despre ea. Johnatan este văzut ca un reformator și un susținător al dezvoltării economice, pe cînd Buhari este considerat un luptător anticorupție, dar cam bătrîn și fără școală. Pe de altă parte, primul este creștin, al doilea, musulman. Dar, peste ei, vin interesele cele mari: petrolul și energia. Deci, ecuația politică nigeriană este deosebit de complexă.

  Boko Haram este o entitate neglijată pentru moment, pe care probabil că o vor stîrpi/stopa după alegeri.

  Un alt lucru care se pare că vă scapă este faptul că această grupare teroristă este multistatală. Ei acționează nu doar în Nigeria, dar și în Niger, Ciad și Camerun. Și e foarte posibil să aibe legături și prin Mali și Sudan.

  În ceea ce privește suprafața în care acționează, trebuie să mai studiați. Borno, Yobe, Gombe, Bauchi, Kano, Kaduna sînt statele în care au lovit pînă acuma. Astea, însumate sînt mai mari decît România, Deci, cum e cu Belgia?!

 3. Nigerienii ? Care nigerieni ?!! Nigeria este o „colectie” de numai 500 „grupuri etnice” (ce naiba o fi si asta „grup etnic”? Triburi, uniuni de triburi, ginti sate sau ce naiba?!) aflate si ele intr-o diversitate de stadii de dezvoltare . Plus ca unii sunt musulmani, altii crestini si altii „pagani” adaugand inca un pic de confuzie la motivele „traditionale” ptr care diferitele grupuri isi mai taie din cand in cand gatitele…La care se adauga si dorinta de control asupra a diverse resurse naturale (de ex petrol) si „soparlele” bagate de altii. De ex razboiul Biafrei putea fi descris ca unul etnic (tribul ebo) religios (ebo erau catolici) , unul pentru petrol in care isi bagau coada si altii (sovieticii, americani, englezi, francezi )
  Din cate inteleg Boko Haram este o „afacere” a unor populatii cam pastorale (capre) cu un nivel de dezvoltare cam prehomeric (desi folosesc armele de foc) care dpv religios au fost destul de recent convertite la islam …

 4. „teroriștii au adunat tone de armament ușor și greu. Acest armament le permite acum să evolueze de la atacuri împotriva comunităților la cucerirea bazelor militare ale armatei nigeriene. Această evoluție rapidă și foarte alarmantă se poate transforma în cucerirea de noi teritorii”

  Până la cucerirea de teritorii trebuie să se mai confrunte şi cu soacra cea rea a oricărui lider militar, coana Logistica.

  Toată tehnologia militară modernă depinde de o reţea logistică foarte complicată: camioanele au nevoie de carburant şi piese de schimb, armele au nevoie de muniţii, oamenii trebuie să mănânce, să se îmbrace şi să îşi trateze rănile. Altfel se duce totul la Dracu în câteva zile sau săptămâni.

  Ca în Afganistanul ocupat: grupările înarmate, care se pot numi talibani sau altcumva, pot face mari belele în rândul populaţiei civile sau infrastructurii… dar niciuna din ele, niciodată, nu a rezistat în câmp deschis artileriei şi aviaţiei sovietice sau americane. E diferenţa dintre un stat organizat şi o grupare de bandiţi.

  De obicei, când gherilele au un succes suspect, asta se întâmplă după ce administraţia de stat şi-a pierdut mijloacele de a acţiona, sau nu a vrut să acţioneze datorită corupţiei sau contaminării ideologice.

 5. Aoleo, hai sa ne minunam.
  Sfatul meu este sa incetati sa va informati EXCLUSIV de pe BBC si CNN (sau filialele lor) pt. ca nu o sa intelegeti niciodata nimic si o sa fiti vesnic intr-o stare de uimire perplexa.
  Militantii ISIS se pare ca au fost adunati, cazati, platiti, indoctrinati si antrenati in Iordania cu vreo 2 ani inainte de a aparea ISIS in istorie (asa spun ziarele germane, de la CNN nici o vorba) dupa care au fost mutati in Irak unde au lansat insurgenta. Exact cand a inceput atacurile lor in exact aceleasi zile si locuri „armata irakiana” a adus movile de bani si echipament militat nou apoi la primul atac al militantilor Isis s-au retras asa ca ISIS a primit cadou un start ca in filme bani si arme la discretie. E vorba de mormane fizice de sute de milioane de dolari aduse si abandonate in fata celor de la Isis. Dupa BBC de vine e presentele Siriei, Putin, Hitler, Napoleon si probabil Iisus. Apropo imi poate spune cineva cati americani, englezi, francezi, germani sau ceceni sunt printre soldatii ISIS? Se pare ca doar britanici sunt vreo 3000. Califatul musulman al britanicilor? BBC habar nu are.
  Acum se pare ca si Boko Haram a facut brusc rost de armament greu.
  Cautati pe google „Boko Haram satellite images” si veti vedea imagini din satelit cu ce se intampla acolo toate tufele si toate masinile si barcile etc.etc.
  Ciudat dar de luni de zile presedintele Ucrainei+BBc+CNN anunta coloane cu sute de tancuri, tunuri si mii de soldati rusi care se „plimba” prin Ucraina. Chiar zilele trecute la Davos dadea cifre foarte exacte privind numarul de tancuri rusesti „la plimbare ” prin Ucraina si totusi nici macar o poza cu ele (dar asta nu veti vedea pe CNN sau BBC).
  Au aparut primele tancuril ninja-fantoma-stealth rusesti care nu apar pe imaginile din satelit americane.
  Uitati-va in continuare la CNN si mirati-va ca nu o sa intelegeti niciodata ce si de ce se intampla ceva in lume? Cea mai buna minciune e cea prin omisiune.

  • „Militantii ISIS se pare ca au fost adunati, cazati, platiti, indoctrinati si antrenati in Iordania cu vreo 2 ani inainte de a aparea ISIS in istorie (asa spun ziarele germane”.
   – Rog dati-mi un link spre un articol din presa germana in care sa vad personal ce se spune acolo. Altfel, nu va cred.

 6. in primul rand aia din BH sunt vreo 10,000 de oameni, maximum. Inarmati aproape exclusiv cu arme usoare. BH e compusa preponderent din fanatici religiosi, drogati, in general persoane fara minima educatie, mai ales militara.
  Daca coruptia e atat de mare in Nigeria incat bezmeticilor alora guvernul nu le poate face fata cu o armata de vreo 150.000-200.000 de oameni nu vad cum ar putea sa-i ajute Vestul.
  Cel mult cu like-uri pe FB si expozitii tematice. Mai mult de jumatate din Africa e intr-un „deepshit” mult prea adanc pt. a-i mai putea ajuta cineva din exterior. Trebuie sa-si gaseasca in primul rand ei insisi resursele pt. a se intreba ce vor, ce vor sa ajunga si daca vor sa-si puna ordine in viata.
  De fapt foarte nenorocirea Africii a inceput odata cu „ajutoarele”, prin anii ’60-’70. Cred ca pur si simplu ar trebui lasati in pace. Pana pe la mijlocul sec. XX nu Africa nu era un teritoriu al nesfarsitelor masacre fratricide si copiilor emaciati si bazaiti de muste.

 7. Nigeria e un stat fictiv, in care doar armata si distribuirea veniturilor petroliere mai reusesc sa tina la un loc provincii si regiuni separate de sute de km, populate de cetateni nigerieni care nu au in comun nici limba, nici etnia (peste 200 de etnii) si nici religia.
  Statul e mentinut cu efort intern si international pentru ca alternativa divizarii in mai multe state cu caracter national-etnic-lingvistic omogen pare mult mai rea, tara fiind deja afectata de un razboi civil cu caracter etnic, iar acum e lovita si de unul cu caracter religios.

  Nordul e islamizat si unele state nordice din cadrul Federatiei Nigeriene aplica direct legea coranica, Sharya. Traditional, o majoritate de militari si membri ai fortelor de securitate provin din randurile populatiei musulmane. In timp ce Sudul e majoritar crestin si animist, oferind tarii elite intelectuale si de afaceri.
  Daca nu ar fi fost petrodolarii Sudului, e probabil ca Nordul ar fi facut deja secesiune devenind un stat islamist.

  Multi nigerieni din sud privesc masacrele sectei musulmane Boko Haram ca un fel de razboi civil intre musulmanii din Nord si sunt indiferenti pentru ca nu se simt solidari cu acestia. Armata ascunde cat poate din informatii, pentru ca ar scoate la iveala legaturi care exista intre ofiteri musulmani si organizatii islamiste jihadiste. Existenta insurectiei islamiste face ca rolul armatei in Nigeria sa capete o importanta cu capacitate de influenta politica.
  Legaturile intre islamistii din Boko Haram (inseamna „ce vine din Vest e pacat”) si armata nigeriana seamana cu cele dintre talibanii afgani si serviciile secrete pakistaneze, exista acoperire si beneficii reciproce.

  Iar presedintele actual, crestin, nu intervine prea mult in „afacerile armatei” predominant musulmane pentru a prezerva un echilibru etno-confesional foarte delicat si a pastra parghii de putere pentru propria comunitate. De asta nu se observa reactii la nivel politic oficial inafara unor condoleante ipocrite.

  Cat despre occidentali, ei joaca complicat, intre interese petroliere, culpabilitate coloniala recurenta, obligatia discursului public umanist, interesul superior de stat (si secretul informatiilor si retelelor locale de influenta), relatia dificila cu Islamul (instalat de curand sub forma jihadista si in Occident), oroarea de a se trezi imbarcati intr-un alt nesfarsit conflict in care sa fie principalii acuzati.

  Lasitatea si incoerenta Europei, banii tarilor islamice din Golf, lacomia si incompetenta liderilor locali, toate vor concura in continuare la „succesul” nebuniei islamice jihadiste.

 8. Sunt atatea atentate si masacre, zilnic, in lumea islamica, incat apare o reactie normala de „indiferenta”. Exemple de ieri si azi:

  – doua atentate in Bagdad, 12 morti si 30 de raniti
  – patru atentate in Egipt, 27 de morti si zeci de raniti
  – atentat contra unei moschei siite din Pakistan (majoritar sunit), cel putin 12 morti
  – in Siria kurzii i-au alungat pe jihadisti din Kobane, cu pretul a sute de vieti, iar jihadistii au atacat azi Kirkuk in Irak

  Europa e prea preocupata acum de proprii ei musulmani extremisti (din nou arestari in Franta si Belgia, in ultimele 3 zile), nu prea mai are chef sa comenteze si de pe la altii, foarte putini jurnalisti au povestit de exemplu de acel biet blogger saudit, Raif Badawi.

  Tanarul a indraznit sa sugereze ca Islamul ar trebui sa faca si el o Reforma, cum a facut crestinismul acum vreo 600 de ani. A fost condamnat de un tribunal islamic din Arabia Saudita la 1.000 de lovituri de bici (cate 50 pe saptamana, vinerea), dupa care va face 10 ani de puscarie ! Sotia si cei 3 copii s-au refugiat in Canada.
  Recent o biata femeie din Birmania, menajera intr-o familie saudita, a fost condamnata la moarte pentru ca un copil al familiei a murit si ea a fost gasita „vinovata”. I-au taiat capul pe strada, in plina zi, pe marginea trotuarului, ca la un animal. Decizie oficiala saudita. Demna de cei din „Statul Islamic”, organizatia pe care o numim „terorista”.

  E o barbarie fara seaman acolo, ca in Nigeria de altfel, barbarie care nu e denuntata de pateticii lideri europeni din considerente de „politic corect”, „islamofobie”, „rasism” si „colonialism”. Plus niste bani frumosi din vanzarea de armament catre tarile astea care s-au trezit cu niste petrol la fundul camilei sau antilopei.

  • A aparut in Financial Times…

   A SHORT GUIDE TO THE MIDDLE EAST
   From Sheikh Khaled Naser Hamoud Al-Sabah of the London office of the Kuwait Investment Office (KIO)

   Sir, Iran is backing Assad. Gulf states are against Assad!

   Assad is against Muslim Brotherhood. Muslim Brotherhood and Obama are against General Sisi.

   But Gulf states are pro Sisi! Which means they are against Muslim Brotherhood!

   Iran is pro Hamas, but Hamas is backing Muslim Brotherhood!

   Obama is backing Muslim Brotherhood, yet Hamas is against the US!

   Gulf states are pro US. But Turkey is with Gulf states against Assad; yet Turkey is pro Muslim Brotherhood against General Sisi. And General Sisi is being backed by the Gulf states!

   Welcome to the Middle East and have a nice day.

   K N Al-Sabah, London EC4, UK

   (vezi https://tinyurl.com/pbh75e7)

 9. @Oyibo
  Cred ca ma confundati cu altcineva. Nu sunt in Lagos si nu ma plimb cu MOPOL dupa mine (desi inteleg la ce organizatie faceti referire). Fiecare are dreptul sa vada in Nigeria ceea ce doreste, asa cum o faceti si Dumneavoastra. Ma puteti contacta in privat si putem continua discutia. Cautati va rog mailul meu pe site-ul http://www.europuls.ro.

  @Ideologul ateismului
  Si eu va sfatuiesc calduros sa cititi mai departe de primele doua fraze sau titlul articolului, poate dati peste frazele in care mentionez ca sunt in Nigeria.

 10. Boko Haram intra la pachet cu ISIS, Al Qaida, Iraq, Libia, Siria, Ucraina… finantarea, antrenarea si sprijinul Marelui Licuric urmareste acelasi tipar. Exista, insa, un grup de oameni care-si duc existenta plimbandu-se de aiurea prin lume (pe banutii diferitelor institutii occidentale) si care-si atribuie calitatea de expert sau de bagator in seama crezind ca o limba bine plasata va da bine la CV. E bine sa ramaneti la voturi. Geopolitica nu-i pentru oricine desi incepe sa devina precum fotbalul.
  Problema BH e direct proportionala cu cantitatea exporturilor de petrol catre Marele Licuric. Cand sunt directionate catre Jupan e bucurie si pace deplina in Africa. Acum nu se mai exporta.
  Capisci?

 11. „”””- Rog dati-mi un link spre un articol din presa germana in care sa vad personal ce se spune acolo. Altfel, nu va cred.”””””

  Raspuns catre Ciobanul Bucur:
  M-am abtinut sa nu postez un mesaj dispretuitor cu un aer superior si condescendent dar reflexul crestin din mine a fost mai puternic decat cel animalic.
  Nu se pune nici o secunda ideea sa ma crezi pe mine personal. Eu ti-am furnizat o informatie era foarte simplu sa cauti confirmarea pe google (eu am facut un test si daca folosesti cuvintele „Jordan rebel training isis”) rezultatele nu intarzie sa apara. La momentul in care apareau aceste informatii termenul ISIS sau ISIL nu aparuse in istorie asa ca peste tot se vorbeste de antrenarea de rebeli. Acum se stie ca marea majoritatea lor sunt in randurile ISIS.
  Ce ma suparar cel mai mult este ca in loc sa ai reflexul de a cauta adevarul reflexul ta e cam asa: „CNN/BBC nu au spus asa ceva deci este clar o mincina si este inutil sa caut adevarul deoarece este detinut in exclusivitatea de CNN/BBC”.
  Daca esti interesat cu adevarat de adevar CAUTA SI VEI GASI nu astepta pasiv sa ti-l livreze cineva pe tava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laura Bretea
Laura Bretea
Laura Bretea este consultant în asistență electorală pentru UE, ONU, ONG-uri internaționale și a lucrat în aproape 20 de țări din Africa, Orientul Mijlociu, America Latină și Europa de Est. În 2012 și 2013, Laura a fost Asistent parlamentar la Parlamentul European unde a urmărit dosarul Republica Moldova și comisiile de Politică externă și Dezvoltare. Este membră a Consiliului Director al Europuls.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro