vineri, decembrie 8, 2023

BookFest 2019. Interviu cu Magdalena Mărculescu, redactor-șef al Editurii Trei. ”Filozofia începe să beneficieze de aceeși mașinărie de PR ca volumele de popularizare a științei”

”Cărțile de popularizare a științei au parte de un PR eficace. Există o mașinărie de marketing care se concentrează pe cărțile de știință, cărți scrise de specialiști pe înțelesul publicului larg. Ei bine, ce văd că se întâmplă acum, și îmi place ceea ce văd, este că mașinăria de PR a început să lucreze și pentru filozofie.”

”Succesul unei cărți este întotdeauna o aventură. Se întâmplă uneori să vezi ca se vând bine cărți de la care nu aveai așteptări mari.

Printre cărțile cele mai bine vândute ale editurii se numără și anul acesta romanele Elenei Ferante. Elena Ferante este deja proclamată una dintre cele mai mari scriitoare ale începutului de secol XXI. Este o scriitoare care a preferat să-și păstreze anonimatul. Nu a vrut să se exprime și să fie cunoscută decât prin romanele sale. La acest târg de carte Editura Trei vine cu volumul Frantumaglia. Viața și scrisul me, o colecție de interviuri și eseuri care ne face să intrăm în spațiul intim al acestei scriitoare.

Una dintre cărțile care s-au vândut extrem de bine în ultimul an a fost 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru a lui Jordan Peterson. O alta care se vinde uimitor de bine este Subtila artă a nepăsării de Mark Manson.

– Există apoi zona cărților de dezvoltare personală, de atitudine față de viață – eu am găsit pentru ele sintagma de filozofie urbană – care au la noi o vazare constantă. Am două cărți publicate, cărți care sunt în acest moment printre cele mai bine vândute în Statele Unite. Este vorba de celebra Atomic Habits a lui James Clear și Unfu*k yourself de Gary John Bishop.

James Clear are o platformă online. The Habit Academy, cu care a devenit celebru, iar cartea Atomic Habits este rezultatul interacțiunilor pe această platformă.

-Este o carte care pornește de la o experiență personală a autorului, un accident grav suferit în adolescență. În momentul în care a devenit student a realizat că nu va reuși să facă ceva semnificativ în viață, așa diminuat de forțe cum ieșise din accident, decât dacă își creează un plan ordonat de bătaie. El spune că într=o competiție și câștigătorii și înfrânții își doresc același lucruri. Ținta ca atare nu asigură succesul, ci strategia, modul de viață. Așa că a inventat acestă sintagmă atomic habits care vorbește despre forța costructivă a obiceiurilor mărunte, marginale care produc, în timp, efecte majore. Prin rutine se construiște o identitate. Ceea ce contează mai mult decât țelul în viață este schema de viață pe care o adopți.

– Vorbeam acum câteva luni că există un PR eficace care se face cărților de popularizare a științei. Există o mașinărie de marketing care se concentrează pe cățile de popularizare a științei, cărți de astrofizică sau despre cosmos, cărți scrise de specialiști pe înțelesul publicului larg. Ei bine, ce văd că se întâmplă acum, și îmi place ce văd, este că mașinăria de PR a început să lucreze și pentru filozofie.

Charles Pepin, cel care a scris cartea ”Încrederea în sine”, este filozof de meserie, profesore de filozofie. Este o noțiune ce pare a aparține psihologiei, dar Pepin preia tema în paradigmă filozofică. Este o carte luminosă care spune că încrederea în sine depinde de încrederea în oameni și în lume.”

Magdalena Mărculescu este director editorial la Editura Trei. A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti, la Universitatea Paris I, la Universitatea Paris XII şi la École Normale Supérieure din Paris.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro