luni, septembrie 25, 2023

Bufonul

Ponta nu-i nici măcar un stângist de-adevăratelea. El e numai un oportunist, instabil sub raport comportamental.

Cunosc pe cineva care a avut o boală grea și destul de lungă. Niște doctori din străinătate, nu lipsiți de pri­cepere, i-au prescris un tratament sever. Familia a acceptat, spre lauda ei. Pe lângă medicamente rele la gust și chiar operații dureroase, medicii i-au pre­scris un regim alimentar și de viață strict. Bol­na­vul s-a însănătoșit în cele din urmă; a început să ia în greutate și să prindă puteri, dar medicii i-au spus: trebuie să fii frugal mai mulți ani și să con­tinui ­cu regimul de austeritate, de la care nu ai voie să te abați decât încetul cu încetul. Știm că vrei să te bucuri de viață, dar, dacă îți dai drumul deodată, vei avea o recidivă și nu se știe dacă mai scapi. Și ia­tă că după un timp vine un alt medic, tânăr, voios și bun de gură, care îi zice bolnavului, destul de să­tu­rat de atâta regim: „Regimul e o prostie, aus­te­ri­ta­tea e o minciună. Renunță la astea. Fă-ți plăcerile de care ai fost lipsit de atâta vreme. Ba chiar fă și ex­cese. Iar dacă te simți slăbit, îți prescriu eu e­ner­getizante. Cât despre cei care susțin că faci o ne­bu­nie, nu le da ascultare: sunt invidioși pe sănătatea ta de fier! Iar părintele tău, care îți cere să te mai ab­ții un timp, e înțeles cu niște oameni răi din stră­i­nă­­tate­“. Să mai adăugăm că se mai ivesc și niște spe­cia­liști în „medicină alternativă“, care îi repetă în fiecare zi că medicina ordinară e o înșelătorie și o conspirație împotriva bolnavilor pe care vrea nu doar să-i distrugă, dar și să-i exploateze financiar, pen­tru a avea cui să vândă medicamentele.
Pa­rabola e limpede. Economia românească este fos­tul bolnav, de abia însănătoșit după criza eco­no­mi­că dramatică din 2009-2010, dar nu restabilit complet și care ar trebui să renunțe numai treptat și cu prudență la regimul de austeritate, așa cum a pre­ci­zat de altfel guvernatorul BNR, Mugur Isă­res­cu. Dar noul „doctor“, voios și guraliv, în rolul că­ru­ia sunt sigur că l-ați recunoscut pe Victor Ponta, are alte idei. El vrea renunțarea la regim de pe-o zi pe alta, adică brusca reducere a TVA-ului cu 5 punc­te ­procentuale, plus eliminarea altor taxe, precum ta­xa pe stâlp și acciza suplimentară la combustibil. Iar asta după ce TVA la produsele alimentare a fost de­ja redus la 9%. Dar nu-i destul: un nou proiect al salarizării în sistemul bugetar – fără termene cla­re – promite creșteri salariale exorbitante, care ajung până la sporuri de 70%. Deficitul bugetar ar pu­tea ajunge la 5% din PIB. Firește, urmează cam­pania electorală, lui Ponta îi scapă puterea printre degete, iar PSD, ajuns sub noua conducere a lui Livia Dragnea, se zbate să nu piardă guvernarea. Li­be­ra­lii, demagogi și ei, după ce au votat Codul Fiscal, și-au pierdut orice credibilitate, acum, când îl condamnă. Iată însă că s-a pus piedică pre­șe­din­te­le Iohannis, care a retrimis proiectul în par­la­ment, fiind susținut de atenționările Comisiei Eu­ropene, ale FMI, al Consiliului Fiscal și, iată, și ale gu­ver­natorului BNR. Toți aceștia sunt fie imbecili, fie vânduți unor interese „străine“ obscure – zice pro­pa­ganda Ponta-PSD –, care ar detesta ca Ro­mâ­nia să se dezvolte. Cine sunt „obscurii“? Exact cre­di­to­rii internaționali de la care România s-a îndatorat și se va îndatora tot mai mult, dacă planurile „noului doctor“ sunt urmate. Cu alte cuvinte, îi po­ne­grim și înjurăm tocmai pe cei cărora apoi le cerem spășiți bani pe datorie!
Că a sări brusc la excese alimentare de la un regim strict e o greșeală o știe ori­ci­ne, când e vorba despre sănătatea unui om. Dar când e vorba despre eco­no­mia unei țări, unii mai stau la în­do­ia­lă­, deși e evident că „rețeta Ponta“ – scă­de­rea taxelor și mărirea con­co­mi­ten­tă a cheltuielilor – va conduce la de­zastru, oricâte sofisme ne vor servi tot felul de „profesori în economie“. Oare exemplul tragic al Greciei nu a fost suficient? De ce oare nu menține guvernul nivelul actual al taxării și, dacă are excedente, de ce nu mărește, de exemplu, corespunzător bugetele edu­cației și al sănătății, atât de de­fi­citare? Cum e cu putință să ignori experiența negativă din 2004-2008?
Există apoi acei specialiști în „me­di­cina alternativă“. Ei sunt stângiștii din lume și de la noi (deja sunt destui și la noi), pentru care niște ires­pon­sabili și șan­tajiști, precum Tsipras și Va­rou­fakis, au căpătat statura eroică a unor martiri ai cauzei noii in­ter­na­ționale an­ti­ca­pi­ta­liste. Acești „medici“ predică de zor minciuni (preluate în mod opor­tunist și de Ponta și ministrul său de Finanțe, Teodorovici). Prima este că aus­teritatea nu a salvat nicio țară. Fals, și România, și Por­tu­galia, și țările bal­tice au fost salvate de măsurile de aus­teritate. Altă min­ciu­nă e că datoria nu contează, fiind­că ori­cum capitaliștii (băncile) sunt de­tes­tabili mo­ral­men­te. Poate că sunt, dar ce te faci când datoria a fost cum­pă­rată de statele din UE de la bănci și în spatele ei sunt acum contribuabili și par­lamente? Răs­punsul este că res­pec­tivii sunt niște nemernici de fasciști, conduși de neo­li­be­rali fără suflet și că, oricum, sunt datori săr­ma­nilor da­tor­nicilor. Și cu atât mai mult, cu cât amin­tiții da­tornici ar fi inventat de­mo­crația acum două mii cinci sute de ani, pe când cre­ditorii mâncau car­ne cru­dă în păduri!
Dar Ponta nu-i nici măcar un stângist de-adevăratelea. El e numai un opor­tunist, instabil sub raport com­por­tamental. Preia însă unele dintre aceste teze periculoase, deșteptând într-o ța­ră încă săracă așteptări nerezonabile și, fi­ind urmat de cete de politicieni im­becili și iresponsabili, proclamă re­văr­sarea cornului abundenței cu o voioșie de bufon.
Îi va da jos, în sfârșit, cineva tichia?

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Bufon au ba, deocamdata ne da cu tifla tuturor.
    Daca ne-am opri putintel asupra unor asemenea afirmatii „Economia românească este fos­tul bolnav, de abia însănătoșit după criza eco­no­mi­că dramatică din 2009-2010”, si ne-am aminti cine au fost medicii, si cit i-am injurat pen`ca erau si ei oameni, iar noi supraoameni, atunci am vedea ca ne meritam soarta.
    Dar dece sa ne aplecam asupra unor bube care dor?
    Noi vrem!
    Sa-i dea jos tichia cineva?
    Doar Justitia, caci exista un ecou „Ponta este corupt, profund corupt”.
    Opozitie nu exista, iar presedintele are un program prea incarcat in turism international.

  2. Mai grav e cadrul uman si institutional care fac posibila aceste manifestari si care au efecte directe in plan uman si legal. Cred ca asta ar trebui sa ingrijoreze mai mult … ca de exemplu modificarea cadrului legislativ pentru functionarea justitiei …

  3. Digferenta intre Tsipras si Ponta e ca grecul a mai anulat o bucata din datoria facuta de predecesorii sai, in timp ce Ponta o neglijeaza pe cea facuta de Boc. Cum o neglijeaza, de altfel, si autorul. Nici o diferenta deci intre stangistii de dreapta si dreptacii de stanga.

  4. Bufon sau nu, ne vom pomeni peste vreun an cu maga moschee in Bucuresti. Ciudata apatia romanilor in aceasta chestiune. Au bagat toti capul in sura de paie si-i asteapta pe turci?

  5. Bufon e un cuvint inocent si, evident, prea mic pentru descrierea premierului. Ponta e needucat, incult, tupeist, smecher, superficial, mincinos si agresiv. Ar trebui judecat pentru sabotarea Romaniei.

    • Romania l-a ales. Pe el, pe PSD, pe PNL pe USD. Trebuie trimis la gunoiul istoriei si atat. Important e sa invatam din greseli. Nu prea se-arata ca am face-o.

  6. „Bufonul” ca produsul celui mai majoritar si puternic partid, sa nu uitam niciodata acest amanunt absolut esential.
    Apoi educatia absolut traditionala, atat a bufonului, cat si a parintilor spirituali ai acestuia: sa ni se dea, fara discernamant, nu sa ni se ia, cu buna judecata.
    Apoi sprijinul colectiv, atat directionat cat si inconstient, acordat la gramada, evident cinstita, acestui bufon galactico-pontic modern; este absolut evident ca doar natura nemiloasa ramane sa decida cat de bufon va ramane acest umil slujitor al duplicitarismului cu fata umana si fara culoare politica, in istoria unei RO viitoare. Daca se va moderniza sau se va consacra traditional, Dumnezeu e unicul martor al desavarsirii bufoneriilor socialiste.
    Apoi va urma finalul pe care nu-l vom mai prinde: si bufonii si spectatorii au durata de viata limitata, raportata la urmarile surprinse printre randurile care transforma realitatea; cica „Bufonul”!

  7. Problema cea mai mare este cea a pensiilor speciale. Ori nici partidele, nici presedintele Iohannis si nici guvernatorul BNR nu au zis nimic despre asta. Nu zice nimeni ca oamenii sa nu ia pensii, mai ales daca au contribuit, dar aici e o nebunie si nu are a face cu contributiile. Ori eu as fi preferat o scadere de TVA! E cam ipocrizie sa zici ca nu vrei scadere de taxe cand nu te-ai opus pensiilor privilegiate.

  8. Cum gindeste Bufonul national:
    „Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, că plăteşte acum pentru îndrăzneala de a-l suspenda pe Traian Băsescu, adăugând că ziua de 29 iulie 2012, în care a avut loc referendumul pentru demiterea fostului preşedinte, rămâne „un moment extraordinar”, comparabil doar cu ziua de 22 decembrie 89. ”
    Mediafax.
    Nu e bufon, e prost si ordinar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Andrei Cornea
Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii europene. Colaborator permanent al revistei 22.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro