luni, noiembrie 23, 2020

Bugetarii- temă predilectă a campaniei electorale

Deși au trecut multe zeci de ani de atunci, îmi amintesc de parcă faptele s-ar fi petrecut în urmă cu puțină vreme despre faptul că una dintre temele tratate la orele de „Socialism științific”, a fost aceea a “omogenizării sociale”. La care ar fi urmat să se ajungă atunci când România și românii ar fi cunoscut comunismul în deplinătatea binefacerilor sale şi pentru care se lucra deja cu asiduitate încă în vremea societății socialiste multilateral dezvoltate.
Egalitatea dintre români ar fi urmat să fie deplină și irevocabilă, nu ar mai fi existat nici o deosebire între viața din marile orașe și cea din cele mai mici comune și sate, muncitorii și țăranii ar fi fost egali din punctul de vedere al pregătirii cu intelectualii. Nicolae Ceaușescu, recunoscut, dacă am fi dat crezare tuturor năzbâtiilor ce ni se livrau drept certitudini pe toată durată celor două ore de program zilnic ale Televiziunii Române, recunscut, zic, de întreg Mapamondul ca un mare gânditor politic datorită vizionarismului și inteligenței sale, a spus chiar într-o cuvântare din acelea de „inestimabailă valoare teoretică şi practică” -și, slavă Domnului!, cuvântări erau multe, pâinea, laptele, carnea, untul, zahărul, uleiul erau însă pe zi ce trece din ce în ce mai puține-, că deja nu mai există nici o diferență între felul în care vorbesc țăranii și academicienii.
Și cu toate acestea, muncitorimea și țărănimea erau socotite a fi clase sociale, intelectualii doar o biată și anemică pătură. Drept pentru care trebuiau să aștepte și când era vorba despre primirea unei locuințe din fondul de stat, și când se distribuiau tichetele ce reprezentau condiția necesară nu și suficiente de a avea în casă butelia plină. Deosebirile acestea erau parte din politica regimului, politică bazată, printre altele, și pe principul Divide et Impera.
După 1989, raporturile acestea antagonice au dobândit o nouă formă. La poluri opuse politicienii au plasat angajații din sectorul de stat (bugetarii) și cei din privat. Fostul președinte al României, dl. Traian Băsescu, bag mâna în foc vorbitor convins la orele de Învățământ politic, a argumentat tăierile de salarii operate la începutul verii anului 2010, prin faptul că „grașii”, adică bugetarii. s-au cocoțat și îmbuibat pe seama spinării „slabilor”. Astfel fostul informator al Securității, unul dintre cei mai performanți experți în manipulare de care am avut parte în post-comunism, făcând uitată promisiunea cuprinsă în lozinca lui de campanie Să trăiți bine! De fapt, una dintre principalele realizări ale regimului Băsescu-Boc a fost aceea că o parte dintre români trăiau ceva mai prost ca alții.
Antagonismul angajat la stat/angajat la privat a revenit în actualitate în ultimele luni. Și a ajuns la apogeu după ce așa zisul mare specialist în economie al PNL, dl. Florian Cîțu, a lansat, cu fața transfigurată de ură, o diatribă la adresa bugetarilor. Astfel, acest ins cu o figură veșnic suferindă, care pe mine mă duce necondiționat cu gândul la nefericirile atât de complexatului George Demetru Ladima, a furnizat armament de război pesediștilor care acum nu pierd nici o ocazie să amenințe cu faptul că iminenta lor evacuare de la putere va aduce cu sine tăieri masive de pensii și salarii și concedieri masive în rândurile bugetarilor.
Firește, nimeni nu poate să conteste adevărul că în cei aproape trei ani de când se află la putere, PSD a umflat până peste poate aparatul birocratic. Aceasta spre a le găsi clienților politici slujbe în care nu fac nimic, încasând, în schimb, o leafă mai mult decât îndestulătoare. Clienților politici li s-au asociat rubedeniile și amantele. Însă vorba colosalului Gâgă, așa cum se dovedește zilnic că este cetățeanul pe nume Breaz Daniel, încă ministru al Culturii, fost ministru interimar al Educației, profesor universitar și rector la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia (săracii profesori și studenți de acolo!) și amantele sunt oameni ! Indiscutabil în primul rând bugetarii de partid sau de companie ai pesediștilor trebuie să plece, sinecurile lor se impun grabnic desființate,chiar dacă d-na Dăncilă&co vor urla ca din gură de șarpe și vor invoca, cu nerușinarea care-i caracterizează, epurarea pe criterii politice.
Cu totul alta este însă situația bugetarilor din educație, din sănătate, din cultură. PSD le-a mărit salariile aceso categorii de angajați la Stat care erau mai mult decât insuficiente. Nici astăzi, cu excepția lefurilor din sănătate, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Acele vouchere de vacanță de care a făcut atâta caz și în cel mai iresposabil chip cu putință inenarabilul domn Cîțu-Ladima nu înseamnă mai nimic (e vorba despre modica sumă de 1450 de lei pe an, sumă pentru care se plătește impozit), însă au dinamizat turismul. Care din cîte știu eu este complet privatizat.
Stimularea urii față de bugetari se dovedește a fi o nouă formă a luptei de clasă. Tocmai de aceea dl.Ludovic Orban, în cazul în care chiar va ajunge premier, are datoria să i se opună. Nu de alta dar PSD va face din ea o temă a tuturor campaniilor electorale, indiferent că este vorba despre cea pentru prezidențiale, cea pentru alegerile locale ori pentru parlamentare.
Tocmai de aceea mi se pare extrem de puțin recomandabil ca dl. Orban să îl desemneze pe dl. Cîțu ministru de Finanțe. Cred că noul guvern nu are nici un interes să o înceapă cu stângul, să dea apă la moară PSD și nici să își bage singur mortul în casă.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Am mai scris pe-aici, o soluție este un Guvern cu un singur minister, cel al justiției (e singurul minister prevăzut expres de Constituție, mai precis este prevăzut expres doar ministrul justiției). Pare o glumă, dar vedem că așa cum era de așteptat, noul cod administrativ(după care ar trebui să se organizeze și d. Orban, deși l-a contestat) deja produce efecte „bugetare” , Mai fiind obligat de o instanță să-l reîncadreze pe fostul(?) secretar de stat, d. Petcu

    • (update) Desigur, nu d. Predoiu ministru. Alo, Pnl, d. Orban ? Ați uitat că noile coduri (în afara celui administrativ) au articole neconstituționale „pe bandă”?

      Orice justițiabil cu un an „vechime” prin sălile de judecată (reprezentat sau nu de avocat) poate fi , în realitate, ministrul căutat. Chiar și rimează.

  2. Ma inclin in fata dvs. E un articol ffff bun. A prins in el esenta. Adevarat ne introarcem in perioada lui Ceausescu, in intreprinderile socialiste se spunea : clasa muncitorare si personalul TESA. Era o ura mocnita la adresa personalului TESA. Acum se alimenteaza sub o alta forma acealasi conflict angajatul la privat ( clasa muncitoare) si personalul TESA ( bugetari). Un conflict ce vine din epoca comunista. Romani nu inteleg ca nu pot exista uni fara ceilalti. Fiecare isi are rolul in societatea romaneasca. Nu neg ca exista in randul bugetarilor pile puse pe functii la apelul de seara.Dar astia pot fii usor indentificati si pusi la munca. Da la munca chiar in sectorul bugetar pentru ca avem fff mult de lucru, de recladit aceasta tara. Sunt atatea domenii din zona bugetara care duce lipsa acuta de personal. Un exemplu ANAF duce lipsa de 3000 de angajati.

  3. O lege trecuta marti prin Parlament stabileste LIMITE DE OȚEL SAPTAMANALE in ceea ce priveste numarul de ore de curs pentru fiecare ciclu școlar.
    Reamintesc ca in paralel se desfasoara o campanie pentru reducerea sau chiar interzicerea temelor pe care elevii le au de rezolvat acasa. Nu ma pricep – constat doar ca vom avea promotii cu mintea din ce in ce mai odihnita la iesirea din scoala – si asta imi sporeste
    cheful de viata deoarece presimt ca nu voi avea de luptat cu vreo concureta irespirabila din partea tinerei generatii.
    Dar nu despre asta vreau sa comentez ci despre reactia sindicatelor din invatamant care, afland despre legea care reduce orarul scolar au prins de indata a se plange ca ea va reduce cu 15000 – 20000 numarul de locuri de munca in mediul scolar.
    Ce reactie e asta ? Presupunand ca legea citata ar fi justificata in raport cu nevoile elevilor ,
    de ce ar trebui sa ne intereseze soarta unora – cadre ddactice – care aidoma altor si altor romani pe care capitalismul i-a obligat sa – si schimbe job ul ?
    Insusi tupeul sindicalistilor de a ingaima o astel de afirmatie arata cat de egoist si mizerabil
    percep distinsii institutori munca lor – invatamantul trebuie sa se flexibilzeze dupa nevoile lor egoiste de a-si asigura odihna pana la final in cancelarie, nu dupa dinamica copiilor
    In realtate problema e mult mai vasta – daca tot a scazut natalitatea , daca tot se intampla ca in fiecare toamna numarul elevilor care incep scoala e tot mai mic, daca in paralel numarul celor care isi intrerup scoala mai devreme sau chiar prematur creste – chestia asta nu ar trebui sa duca si ea la reducerea proportionala a corpului didactic ?
    Si chiar a numarului scolilor ?
    Eu stiu ca lozinca e ca POPORUL VREA AUTOSTRAZI + SPITALE + SCOLI si ca Ciuma rosie nu vrea sa le construiasca , dar in materie de cladiri scolare ea nu se potriveste exact.
    Mai precis ce scoli exista – sunt paroape toate facute de Ciuma Rosie inainte de 1989 si sunt PREA MULTE deoarece nu mai cresc decreței la Romanique .
    Mai bine ne fixam la textul cu toaleta in curte.
    ***
    Nu ar fi fair play ca dl Cîțu să fie omis la împarțirea norocului.
    Omul a dus o lupta de guerilla inensa contra pesedeilor – la un moment dat anunta o ata a inflatiei pesediste de 18% …- prin urmare merita sa fie Ministru de Finante tot asa cum dl Caramitru jr ar trebui pus Ministru de Interne.
    Cu cat mai repede cu atat mai bine – ca sa se poata dumiri toata lumea.

  4. TB a facut greseala ca doar le a taiat putorilor leafa, si n a trimis 3/4 din ei acasa cu sutul in fund de rigoare. vreti exemple de bugetari ? iata : tvr, posta, tarom, cfr, militie, administratie publica etc. mai vreti ? sau v ati edificat ? daca antreprenorul il poate da afara pe cel care i ruineaza munca, la stat e boierie, trai neneaco cu banii babachi, nu i asa ?

  5. Bugetari sunt si funcitonarii ministerelor si profesorii. Si altii.

    Sunt mai multe categorii de bugetari si este indicat sa nu le tratam pe toate la gramada.

    Ori, asa cum a fost scris articolul, toti sunt pusi in aceeasi oala.

    Prin urmare, eu nu pot trage nicio concluzie din articol si nici din comentarii.

    ===

    Tot sincer spun ca m-am cam saturat de compararea tusei cu junghiul. Nu are niciun sens sa revizuim dar fara sa se schimbe nimic. Si tot lipsit de sens este sa analizezi asa ceva.

    Continua lamentatie ce se sfarseste cu o micro pseudo solutie, ca un ou de bibilica ouat de o strutza (ce cuvant… :-))) – ce sens are?!

    Chiar nu putem sa venim cu propuneri, cu idei? Sau, in dulcele stil comunist de toti hulit si de toti aplicat – intotdeuaina altii trebuie sa rezolve, ca noi avem treaba?

  6. In noua conjuctura politica si economica, este nevoie de un sistem de guvernare si de administratie locala de alta factura. Numai ca articolul este partinitor. In alte tari aceste structuri se raporteaza la populatie si la dezvoltarea economica. La noi informatizarea are lacune iar guvernul are prea multe institutii si formule birocratice iar descentralizarea un lucru de mult asteptat. De ce in alte tari se poate o eficientizare a administratiei centrale, judetene/regionale si locale si la noi nu ?!!!

  7. Se vede treaba stimabile scriitor ca nu ai avut de a face cu nici o structura birocratica de stat de multișor. După ce ești plimbat bine din ghișeu în ghișeu și ți se cer adeverințe la chitanță cu pix albastru și stampila rotunda lingă aia verde și dosar cu șină și azi e marți fără program și vineri e închis și doamna Lizuca nu e aici…. Și mai ești și scuturat de bani și stors de nervi și stress…. Ai ajunge și matale la concluzia ca 80% din bugetarii aia ce plimba hirtii sunt inutili. Și cu oricit îs plătiți sunt bani furați fiindca tot hățișul de legi regulamente dispoziții și decizii instituții și servicii este doar un imens aparat de tocat banii mei și ai tai luați cu japca și de făcut în schimb viata amara cetățeanului. Poftiți pe la o primărie un ISJ o prefectura o ceva DNSPCL sau IJDS sau CNFCTL sau alt buboi „de stat” cu acronim la fel de imbecil ca și scopul și menirea pentru care a fost inventat de politruci ca să își angajeze neamuri și amante. Și apoi scrieți articolul. Iar despre epurarea politica…. Sper sa fie una pe bune. As da afara cu interdicție de angajare pe viata toți membrii de partid din toate partidele care au un cit de mic contract de munca la stat – din orice funcție. Și as interzice numirea politica a unei persoane în fct numite pt mai mult de 5 ani – tot pe viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Un genocid spiritual

Când , în urmă cu treizeci de ani, am scris un Apel către lichele, nu am avut în vedere licheaua ca figură...

Post-Scriptum la alegerile americane

În ciuda acțiunilor în justiție inițiate de către Donald Trump care acuză fraudarea alegerilor în cîteva state Joe...

Turcia ginerelui și a socrului

În ultimele zile pare a bate un vânt de schimbare din Turcia. Doar pare. Demisia lui Berat Albayrak,...

Academicianul Dan Berindei. Cât spun dosarele Securității despre viața unui om

Conflictul istoricului Dan Berindei, cunoscut ca „om al regimului”, cu fiul său, Mihnea Berindei, „cel mai bun, cel mai penetrant şi mai...

Am altă părere decât G4Media despre relaţia România-Moldova

Prietenul Cristi Pantazi a scris aici o analiză interesantă despre cum s-a modificat în ultimii ani strategia Bucureştiului faţă de Moldova. Discuţia...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.