miercuri, iulie 17, 2024

Bunul român în viziunea PSD

Comunștii români și-au construit și consolidat supremația, vorba lui Adrian Cioroianu, „pe umerii lui Marx”, ale cărui scrieri, de fapt, nici măcar nu le citiseră.
Lui Marx, Engels, Lenin și, pentru o anumită perioadă de vreme lui Stalin, aceiași comuniști români le-au adăugat în chip de cârje și câte ceva din gândirea legionară, confirmând, mai mult și mai apăsat decât s-a întâmplat în celelalte țări din Estul Europei cât de apropiate sunt extrema dreaptă de extrema stângă. Așa s-a născut sau, mai degrabă, a revenit pe tapet și în discursurile lui Nicolae Ceaușescu conceptul de om nou. Care stătea acasă, nu se plângea că lucrurile merg prost în țară, nu voia să știe de birourile de pașapoarte, critica Europa Liberă și aplauda frenetic tot ceea ce îi ieșea pe gură Geniului Carpaților.
Omului nou, concept intrat în hibernare după decembrie 1989, îi ia loc în vremea din urmă un altul. Acela de bun român. Care este adeptul PSD-ului, iubește guvernarea PSD-ALDE, nutrește un veritabil cult pentru președintele social-democraților, dl. Liviu Nicolae Dragnea, este dușmanul străinătății, o străinătate demonizată, despre care spune că ar vrea să ne subjuge, vede negru în fața ochilor în momentele în care i se vorbește despre Europa, UE și valorile acestora și care, în ultimele zile, a ajuns, desigur, la comandă, la concluzia că ar fi mult mai bine dacă am pune în practică un RO-EXIT.
Bunul român a aplaudat în picioare, precum au făcut membrii guvernului României, discursul mustind de platitudini și orgolii infantile rostit de d-na Viorica Vasilica Dăncila de la tribuna Parlamentului European de la Strasbourg, discurs care nu a stârnit decât sufragiile a doi-trei europarlamentari de extremă dreaptă și dezacordul tuturor celor de bună credință. Bunul român se oripilează atunci când află că 47 de membri ai Parlamentului European i-au trimis o scrisoare dezaprobatoare, extrem de critică, premierului agramat al României la aflarea veștii că în țara noastră se aruncă pe fereastră 40 de milioane de euro pentru un referendum nu doar de o inutilitate evidentă, care nu numai că ne-ar întoarce acolo unde eram înainte de decembrie 1989, ci și ar pregăti terenul pentru alte ticăloșii pesediste, eventual pentru legea anti-avort ori pentru aceea a reintroducerii pedepsei cu moartea.
Bunul român merge cuminte la referendum, ascultând îndemnurile PSD, ale liberalilor iliberali, unii dintre ei impregnați de gândire de tip fascistoid, ale fruntașilor clerului ortodox și ale marilor pastori ai cultelor neo-protestante ori al necurățatei de păcate Academii Române. Bunul român o elogiază pe semidocta doamnă Dăncilă, o felicită pentru rușinoasa-i prestație de la Strasbourg, după modelul infractorului Dragnea, o declară și pe ea „bun român”, un bun român cu coroniță, așa cum a făcut vida Carmen Dan și declară, asemena d-lui Călin Popescu-Tăriceanu, că „doamna Dăncilă ne face cinste”. Ori chiar o ceartă pe aceeași doamnă, așa cum a făcut dl. Eugen Orlando Teodorovici, că nu a cerut demisia d-lui Frans Timmermans.
Bunul român repetă că buni români, că adevărații patrioți ar fi cei din PSD, partidul care pregătește, prin proasta-i guvernare, falimentul României și care își dorește să sosească cât mai repede momentul în care țara să devină locul de promenadă, Raiul Infractorilor. Un Rai în care rolul Sfântului Petru ar urma să fie jucat de dl. Darius Vâlcov, iar cel al lui Dumnezeu de dl. Liviu Nicolae Dragnea.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „…..vede negru în fața ochilor în momentele în care i se vorbește despre Europa, UE și valorile acestora ……”–> Sentimentul nu este specific „bunilor romani”, polonezilor sau ungurilor. Nu, acest sentiment impotriva UE si indoiala care planeaza asupra necesitatii acestui proiect european este din ce in ce mai des intalnit si in state unde acum 10 ani lumea vedea in UE singurul lucru capabil sa mentina pcea, stabilitatea si bunastarea continentului. Am amici care deja nu mai imbraca in public obiecte sau accesorii avand steagul UE, pentru ca si-au atras reactii diverse din partea unora si altora. Repet in state precum cele din Benelux care au fondat UE si unde sentimentul pentru institutiile europene si chiar pentru functionarii europeni era unul pozitiv acum 8- 10 ani.

  • Traiesc intr-unul din statele din Benelux de 14 ani + 5 ani in alt stat din Benelux. Total 19 ani in Benelux. In al treilea stat din Benelux ma duc in vizita sau cand trec spre autostrada soarelui sa iau benzina mai ieftina.

   Mai jos de Benelux am mai stat vreo 5 ani (nu conteaza asta pentru raspunsul la articol, doar asa ca sa ma laud).

   Nu am auzit inca pe nimeni sa se planga de EU – cel mult de faptul ca EU trebuie sa ia clar masuri impotriva tarilor care nu respecta standardele democratiei. Dar repet, sentimentul pro-EU e mare si chiar a crescut in ultimii ani.

   Deci nu vad unde e acel sentiment din aceste tari importiva EU. Ca mai sunt si carcotasi…asta este altceva, insa vorba olandezilor „nu face din tantar elefant”.

   • @beneluxezul Scuze daca v-am speriat sau daca v-am trezit din dulcele somn european, insa evident fiecare vede situatia diferit. Si eu traiesc de ani buni si am lucrat in doua state din Benelux insa, cu exceptia Olandei si Luxemburgu-lui, aceste „reactii” vizavi de UE se observa mai mult in Belgia, intr-adevar. Sa ne intelegem bine, nu este un sentiment anti-UE similar cu cel din UK sau alte state din est, insa eu ma refeream in comentariul meu la niste situatii poate izolate din niste locuri publice unde amici de-ai mei au suportat comentarii negative doar pentru ca purtau un obiect vestmentar cu steagul UE. Asadar, nimeni nu „face din tantar armasar”, iar asta este din cate stiu o vorba romaneasca :)

 2. Interesant, specia descrisă mai sus nu înjură. Chiar așa, înjurau legionarii și comuniștii de la care se trag cum scrieți?

 3. Doamne,, domnule Morariu, sinistra imagine! M-a zguduit un fior cumplit! E amintirea unor urate vremuri apuse, dar vii inca in memoria mea si a altora, care nu vrem sa uitam.. Sper, pentru binele generatilor viitoare macar, sa nu aveti dreptate….

 4. Si sfintisorii? Ati uitat de multitudinea de dumnezei mai mici care roiesc sa se infrupte din bugetul gras alimentat de oamenii simplii. Baroniada feudala tine loc de apostoli.

  Astept cu nerabdare tezele din aprilie. Ca orice religie care se respecta, trebuie sa fie si cartea de capatai, cea care aduce lumina celor aflati in intunericul necredintei.

  Si cine detine manuscriptul sfant, detine adevarul suprem. Ceilalti sunt deviationisti (de dreapta eventual) si vor fi arsi pe rug intru purificarea suffletului lor. (averea ramasa va revenii bisericii, pardon, PSD-ului).

  Avea dreptatea domnul Vladimir Tismaneanu cand spunea ca dictatura e plicticoasa, repetitiva in istorie. De 6000 de ani de civilizatie umana uneltele sunt aceleasi: carti sfinte, apostoli, sfinti, ritualuri, pedepse, detinatori de chei si de adevaruri supreme.

  Pana si votul a fost alterat in asa fel incat avantaj partid mare – dumnezeu (Dragnea) nu numai ca nu iti da, dar iti ia si ce ai. Ca asa scrie in biblie :-)

 5. Ma scuzati dar a fost omis faptul ca un bun roman nu isi critica tara la Bruxelles indiferent daca lucrurile merg sau nu merg bine…

  Bunul roman vede toate cele in roz – gratie partidului puternic care ne conduce si ne ordoneaza vietile.

  Bunul roman vede cum partidul de la putere se asterne in toate cele – in cele ce sunt dar mai ales in cele ce vor urma!

  De aceea eu evit sa ma declar roman – nu am simtirea necesara!
  (ma ajuta background-ul din familie…)
  Deci un roman in minus, dar nu cred ca ii bai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro