duminică, august 1, 2021

Burta balenei Intact

Cu toate că diverse firme ale sale se află în situații de insolvență, cu toate că datoriile acumulate de editura Intact Publishing, spre exemplu, care deține marca ”Jurnalul Național”, trec de treisprezece milioane de Euro, conform Paginademedia.ro, iar firmele voiculesciene au de dat milioane la terți, trustul Intact pare un pântece fără fund, gata să hăpăie tot ce poate de pe piață. Cum afacerile lui Dan Voiculescu s-au îngrășat mereu din relațiile politico-securistice cu statul, nici cele de media nu fac excepție. Inclus explicit în protocolul oficial al USL ca aport al Partidului Conservator, trustul de presă, având ca vârf de atac Antena 3, îndeplinește cel puțin trei misiuni implicite: să susțină interesele politice și financiare ale ”famigliei”, să-i facă gelatină pe adversari în campanii imunde, bazate pe date false sau inventate, pe injurii, calomnii, șantaj etc. și să spele pe creier prin manipulare un potențial electorat. Învățat cu privlegiile încă din epoca ceaușistă, Voiculescu-Felix vede diferit aceeași situație: cu o lentilă vede că Editura Evenimentul și Capital ar avea activul net sub sub nivelul capitalului social și cere dizolvarea companiei, cu cealaltă (lipsă) nu vede că propriile firme se află în situații similare, dacă nu mai jenante. Simona Ionescu consemnează, într-un contraatac al Evenimentului zilei, datorii ale trustului Intact:”Principalul creditor, cu 4,7 milioane de euro, este compania Crescent Commercial&Maritime Limited, controlată de familia Voiculescu. Tipografia G Canale, care a tipărit cărţi din colecţia Bibioteca pentru Toţi, are de recuperat 3,5 milioane de euro de la Jurnalul. Companii din grupul de firme controlat de familia Voiculescu: Intact Publishing, Intact Media Group, Antena TV Group, dar şi Dan Voiculescu (aproape 40.000 de euro de primit) şi Corina Voiculescu (20.000 de euro)”. Site-ul Ministerului Finanțelor arată că însăși firma care a cerut dizolvarea Evenimentului zilei, Intact Publishing, cu acționar unic Intact Production, se află în aceeași situație de activ net negativ. Asta n-a împiedicat firma să ceară insolvența și pentru compania care deține licența B1TV. Așa se vede printr-o singură lentilă fumurie. Trustul mai are multe alte datorii de plătit către Editura Curtea Veche, vreo 700.000 Euro către RAPPS pentru un spațiu de 344 mp unde chiria nu s-a mai plătit de ani de zile ș.a.m.d. Cine are răbdare să citească cifrele, va înțelege mai bine cazul de șantaj asupra RCS-RDS aflat în justiție, de care este suspectat nu doar directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, ci și Camelia și Dan Voiculescu. Dar bătălia este totodată politică și asta nu trebuie pierdut din vedere.

O țintă posibilă, dată fiind vulnerabilitatea ei, este televiziunea publică. Burta lacomă a balenei a digera-o rapid. Prin octombrie 2012 Comitetul Director al TVR dădea o decizie de parteneriat cu editura falimentară Intact Publishing pentru a promova proiectele culturale ale TVR. Ieșit la iveală, protocolul a funcționat și nu prea, dar a dat un semnal: Voiculescu este interesat de compania publică, deținătoare de studiouri, spații și terenuri în buricul târgului, capacități de producție tv și altele. La sfârșitul lui iulie 2013, Lucia Hossu Longin, membră a Consiliului de Administrație din partea PNL, semnala cu indignare într-o scrisoare deschisă că spațiul din str. Moliere, unde se află un mai vechi studio al SRTV, ar fi fost vizitat de fiica lui Voiculescu. Spațiul este central cu un potențial imobiliar important. La acel moment conducerea a negat veridicitatea informației, iar negocierile subterane, care l-au adus pe fiul doamnei la conducerea interimară a Departamentului Sport, conform blogului damov.ro, au stins și indignarea și cazul. Astfel, devotamentul doamnei față de trust a rămas intact și s-a tradus și anul acesta în 8 premii APTR pentru anteniști.

Povestea de amor între Voiculescu și TVR nu se oprește aici. Deși nu s-a ajuns chiar la căsătorie, o logodnă a avut totuși loc: recent s-a semnat un protocol între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale, controlat de PC și TVR 3 care va promova ruralul agricol, cultural şi turistic”.Între timp se pregătește baza juridică pentru o nuntă ca în povești: modificarea art.43 din Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTV, calificată ca suspectă de președintele statului, într-o declarație recentă. Modificarea ar permite nu doar înfiinţarea unei persoane juridice de drept privat în cadrul mediilor publice, ci și dobândirea calității de asociaţi cu persoane juridice de drept privat existente sau, mai mult, achiziţionarea de părţi sociale sau acţiuni din societăţi comerciale existente. Deși a declarat că este o prostie suspiciunea, fiindcă modificarea Legii 41/1994 vizează doar transmisia TVR1 în Republica Moldova, premierul a fost prins din nou cu ocaua mică. Eugen Tomac, basarabean nativ și bun cunoscător al istoriei retransmisiei TVR1 ca fost secretar de stat în Direcția Români de Pretutindeni, a explicat la Nașul TV că retransmisia s-a făcut pe aceeași lege, fără modificări, până în 2007, când comuniștii au întrerupt-o din motive politice. Dacă s-ar fi urmărit numai intrarea programelor publice românești pe o frecvență terestră a Republicii Moldova, sau în alte țări unde există etnici români, modificarea legii ar fi sunat simplu și precis: asociere pentru licență în țările unde există comunități românești. Modificarea extinsă a art.43 dă însă cu totul alte posibilități de care cine să profite? Băieții deștepți! Nesățios, pântecele cu multe guri ale trustului Intact stă să înghită noi terenuri, noi proprietăți și companii media, finanțate de preferință din bani publici. În pauzele de publicitate trustul mai ia câte un Fiobilin ca să nu i se aplece. Dar, atenție! Fiobilin este un medicament pentru bilă. El nu tratează nici eșecul politic, nici condamnarea la închisoare, nici executarea silită!

Articol aparut in Revista 22

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Eu nu am inteles care este obiectia adusa trustului Intact, ca are datorii la creditori neinteresati sa isi recupereze banii si ca din cauza asta nu ar trebui nici Intact la randul lui sa nu recupereze bani de la altii? …mi se pare stramb rationamentul.

    In rest, de acord cu faptul ca Voiculescu orchestreaza pseudo jurnalismul practicat de trustul sau in interes propriu, nimic nou aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Locomotive Diesel-electrice realizate la Craiova sub licenţă elveţiană şi exportate în Republica Populară Polonă (1)

O analiză referitoare la achiziţionarea unei licenţe de fabricaţie ar putea stârni discuţii în contradictoriu între inginerii români. Unii dintre ei pot...

Așa grăit-a Cîțu

Poate ar fi mai rațional ca Primul Ministru să pună capăt banilor risipiți pe nu-știu-câte instituții (începînd cu Ministerul) menit(e) a se ocupa de cercetare (pe mentenanța cărora și pe banii de salarii ale personalului se duc sume masive de la buget) și să organizeze anual un concurs de proiecte, cu jurizare internațională, ai căror câștigători să beneficieze și de o minimă vizibilitate (grație subvențiilor de la guvern pentru diverse televiziuni, deja alocate).

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Mixul energetic al agromerărilor urbane

În orice metropolă consumul de energie este diversificat și în creștere prin mărirea acesteia ca arie geografica, în...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro