joi, septembrie 21, 2023

Ca dracu de tamaie

Nimic nu pare azi mai compromițător pentru Crin Antonescu decât bănuiala că ar fi căzut și el în păcat și s-a lăsat prins într-o dezonorantă ”coabitare” cu președintele Băsescu: fuge de-o asemenea postură ca dracu’ de tămâie.

Socoteala liderului PNL este extrem de simplu de descifrat: milioanele de voturi, câte or fi, pe care contează le-a câștigat ca un ireconciliabil dușman politic al lui Traian Băsescu. Întreaga campanie electorală, pe care a condus-o alături de Victor Ponta, ca și întregul program politic a USL a fost cuprins într-o sintagmă: ”Jos Băsescu!”. A prins. Victoriile în alegerile din 2012 (locale și parlamentare) au fost de necontestat; a mai rămas un singur prag de trecut: prezidențialele din 2014 – de ce să renunțe la un vehicul electoral cu care și el și PNL au ajuns pe culmi de vis? Dintr-un motiv simplu, pe care Crin Antonescu refuză să-l conștientizeze: între Victor Ponta de azi și fratele de cruce de anul trecut nu a mai rămas decât o simplă coincidență de nume. În rest, programul politic al premierului Ponta, și implicit al PSD, nu mai are decât întâmplătoare și firave puncte de tangență cu viziunea fostului tovarăș de drum. L-a mințit Victor Ponta până și pe Crin Antonescu? Cu siguranță. Dar, trebuie recunoscut, că a fost forțat. Sigur, în adâncul sufletului el a rămas același ghevarist gata oricând să arunce în aer un sistem cu care nu se împacă. Dar spre deosebire de președintele Senatului care, până la urmă, cam taie frunza la câini, premierul Ponta s-a confruntat zi de zi, și continue și azi să se confrunte, cu o răceală și cu o lipsă de neîncredere extrem de costisitoare din partea cancelariilor occidentale. A rămâne, avându-l pe Antonescu alături, în brațe cu o Românie în fața căreia s-ar fi închis tot mai multe uși sau a depune toate eforturile pentru a convinge că vara fierbinte a lui 2012 nu a fost decât un puseu de febră adolescentină, că lucrurile au revenit în făgașul lor și statul de drept și normele democrației sunt valorile cele mai scumpe din viața lui e o dilemă care reclama urgent un răspuns. Ca un om întreg la minte, a ales varianta ”Scorpiei îmblânzite” (el, repet, rămânând același), scenariu în care ”coabitarea” are rostul ei. Pentru singurul domeniu în care Ponta este un adevărat campion: IMAGINEA. Atât cea internă, cât mai ales cea externă. Mi se par de domeniul evidenței câștigurile pe care Ponta le urmărește și, deocamdată le și obține, ca să insist asupra lor.

Un ”domeniu al evidenței” care, paradoxal, lui Antonescu îi este inaccesibil. Până și o nesemnificativă plecare în străinătate, ca substitut al președintelui, îl crispează, nu are tăria să o refuze (președintele Camerei Deputaților, nr. 3 în stat, ar fi putut să-l înlocuiască pe Băsescu, în situația în care nr. 2 ar fi invocat motive care să-l scuze onorabil?), dar strigă sus și tare: ”Nu merg în Croația să îl reprezint pe Băsescu, ci România! Nici vorbă de coabitare!”. O prostie. O reacție copilărească care trădează nesiguranța fiecărei vorbe, fiecărui gest. El e imaculat. El nu a pactizat cu dușmanul. El nu coabitează. În ghipsul în care s-a învelit, nu mai percepe și nu mai reacționează nici la micile tachinării otrăvite ale amicului Ponta care, privindu-l cu o afișată compasiune, declară că încurajează și ar vedea cu ochi buni un ”ménage à trois”: Băsescu – Ponta – Antonescu.

Ce nu spune încă Victor Ponta este sentimentul pe care i l-ar trezi perspectiva unui tandem Ponta, președinte – Băsescu, premier. În fruntea unei coaliții guvernamentale PSD – Mișcarea Populară.  Dar, în fond, de ce să ne grăbim? Frumusețea vieții rezidă și în cascada de surprize care ne îneacă când ne e lumea mai dragă.

Atunci, poate, va ajunge lumina și în ochii stinși, altfel atât de albaștri, ai lui Crin Antonescu.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

 1. ´´ cu o lipsă de neîncredere ´´!!poate lipsa de incredere!!?
  ghipsul e un material des folosit de rumini in general si de multzi politici rumini in special

 2. Poate „lipsa de incredere” nu de neincredere. Reactia lui Crin Antonescu se refera la afirmatia Presedintelui „l-am rugat pe Antonescu sa ma reprezinte”. Vi se pare o afirmatie corecta care nu necesita reactie ?

 3. Domnule RFA, nu aveti deloc mila de Dl. Crin Laurentiu! Ce credeti ca va simti cand va citi ultimul paragraf al articolului Dvs? Un cutit in ficat! Sau cand citeste aceste aprecieri ale unor formatori de opine:
  Despre Crin Laurentiu, viitor Presedinta al Romaniei:
  – CTP: „Un politician gaunos”.
  – Sever Voinescu: „O patachina”.
  – Florin Zamfirescu: „Doar o carcasa”.
  – Marian Sultanoiu: „Zambetul acela abulic de fericire”.
  – Florin Negrutiu: „Antonescu este brandul unui Legislativ în capot şi cipilică, lent şi ticăit”. „Ridicol si absurd”.
  – Dan Tapalaga: „Un contorsionist nevertrebat”.
  – Andrei Plesu: „Penduland ametitor intre spasmodic si somnolent, nu are decat obsesii, nu idei, nu proiecte, nu viziune, ci obsesii; de fapt, o obsesie: Cotroceni”.
  – Tot Plesu: „O nulitate volubila”.
  – C. Nistorescu: „Un personaj subtire, care insa a ocupat PNL, unde nimeni nu mai misca in fata lui, ci doar executa; a capotat lamentabil in fata PSD; nu-l mai intereseaza decat jocurile de putere la varf”.
  – Lelia Munteanu: „Aud sticleţii din colivia pe care al treilea om în stat o poartă fudul pe umeri, în loc de căpăţână”.
  – I Cristoiu: „Crin Antonescu ne dovedeşte încă o dată că nu numai că refuză jocul democratic, dar nici măcar nu-l înţelege. Şi cînd te gîndeşti că, în 2009, eram gata cu toţii să-l luăm în serios pe Crin Antonescu, politicianul candidat la preşedinţie care ne făgăduia Revoluţia Bunului simt”.

  • in general, nu urmaresc sa provoc si regret situatiile in care provoc cuiva o durere. dar in cazul de fata m-as bucura: m-as bucura la gandul ca, in ceasul al 12-lea, Crin Antonescu, realizeaza, farsa in care este prins si felul in care si-a ratat o sansa pe care putea s-o fructifice cu mai multa inteligenta politica si cu mai putine resentimente.

   • Nu cred ca exista inteligenta politica, doar inteligenta. Politica este doar contextul unde se exercita inteligenta, asa cum e si matematica, ori istoria (alt context in care inteligenta krinului e la fel de opaca, si n-ar trebui!). Cu alte cuvinte, din ce observ prin societatile cu traditie democratica, de regula politicienii zilei, si-au probat deja inteligenta altundeva, fie in mediul academic, fie in mediul economic, in health care, educatie etc…abia dupa aia devin politicieni (politicianul cumva trebuie validat de o oarecare competenta, in momentul devenirii….asa ceva in Romania e o raritate, Parlamentul e plin de mediocri, ajunsi „competenti” dupa ce au ajuns „politicieni”, si nu invers)…Desigur, contextul insusi trebuie bine inteles ( adicatelea paradigmele nu trebuie amestecate, ori confundate), altminteri aplicam ritmul trohaic in economie in ceea ce s-ar putea numi economie-poetica (si nu politica, in sens desigur de policy-making) si privatizam Opera de stat, dupa ce in prealabil o automatizam (holograme in loc de artisti, sintetizatoare in loc de orchestra etc)…
    PS. De aia un Nicusor Dan, poate intelege si face politica, pe cind un zgonea n-o sa priceapa in veci geometria vectoriala…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu F. Alexandru
Senator PDL. Profesor-asociat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România; membru PEN-CLUB România; membru titular al Uniunii Cineaștilor din România

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro