miercuri, septembrie 27, 2023

„Ca să supravieţuieşti în România ai o singură şansă – EVAZIUNEA FISCALĂ”

UPDATE 1. „Bugetul pe 2013 va fi bazat pe un deficit bugetar de 2%, tinta care va duce insa la „diminuarea drastica a investitiilor finantate de stat”. O spune la RFI liderul deputatilor PNL, Dan Radu Rusanu. El cere FMI sa permita depasirea acestei tinte pentru anumite proiecte de infrastructura. Rusanu mai acuza bancile comerciale ca prin „reducerea drastica a creditarii, pun in pericol stabilitatea economica si pacea sociala”.

Nu asta e solutia. Ci reducerea cheltuielilor destinate „termitelor” de partid

…………………………………………………………………………………………………

Recunoasteti celebra zicere a lui Mugur Isarescu, de acum cateva luni. Declaratia completa este:

„Dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează şi îţi scoate ochii din cap, îţi dă o singură şansă să supravieţuieşti şi aceea este să faci evaziune. N-ai de ce să speri la o transparenţă.”

Daca nici Mugur Isarescu nu cunoaste situatia reala a mediului de afaceri din Romania, el insusi producator de vinuri, atunci nu stiu cine ar fi.

In astfel de conditii, un guvern care isi pune toate sperantele in diminuarea evaziunii fiscale, isi propune sa omoare definitiv firmele care isi duc afacerile de la o luna la alta.

Toate guvernele si-au propus, fara succes, diminuarea evaziunii fiscale. Si asta pentru ca nicaieri in lume colectarea taxelor si impozitelor nu se bazeaza pe bici. Iar cand se bazeaza, esueaza lamentabil.

Si in Germania sunt evazionisti, probabil sub 10%. Si fenomenul poate fi stapanit. Restul patronilor se conformeaza voluntar, pentru ca au convingerea ca statul face ce trebuie cu taxele si impozitele colectate. Construieste autostrazi si drumuri, le asigura batranetile, le plateste pensii, le ofera asistenta medicala de calitate.

Nici nu poti pune cate un paznic fiscal la spatele fiecarui contribuabil. Si cate un supracontrol, si supra-supra controlor la spatele primilor. Ca la CFR. Unde funtioneaza in continuare mersul cu „nasul”, in ciuda actiunii procurorilor. Ar creste cheltuielile de gestionare fiscala mai mult decat sumele colectate.

In Grecia contribuabilii sunt datori statului uriasa suma de 55 miliarde euro. Fara sanse de a fi recuperata vreodata. Mai mult, au fost transferate din bancile grecesti in strainatate circa 75 miliarde euro doar in 2012, punand in dificultate maxima statul si sistemul bancar grecesc.

Si atunci, ce mai inseamna un stat? Cum poate el functiona  avand ca principal dusman propria populatie? Avand o divergenta uriasa intre interesele populatiei si propriile interese? Adica ale elitei politice conducatoare, atunci cand statul isi reduce interesele la acestea.

Dupa acest preambul sa vedem ce se intampla la noi cu guvernarea Ponta.

Nimic din planurile si programul de guvernare ale noii conduceri nu se refera la mediul privat de afaceri, „gaina cu oua de aur”, fara de care intreaga tara si societate se prabusesc. Nu scaderea taxelor si impozitelor, nu scaderea cotei unice de impozitare, a birocratiei, a controalelor fiscului, care omoara timpul si activitatea firmelor, a cresterii cererii interne de bunuri si servicii.

Fara astfel de protectii, „gainile cu oua de aur” ar putea fugi la vecini, in alte tari in care fiscalitatea e redusa. Deja in Italia, Spania, sunt mii, poate zeci de mii de firme cu patroni romani. De ce nu au sediul in Romania?

6-7 taxe si impozite aduc la buget 95% din veniturile statului. Restul, circa 200,  omoara timpul firmelor, au cheltuieli de administrare mai mari decat banii pe care ii produc, sunt menite doar se dea de lucru cohortelor de functionari care traiesc pe spinarea bugetului de stat. Suntem campionii Europei la numarul de taxe si impozite.

Bataia pe conducerea  ANAF are o explicatie simpla: firmele clientelei de partid sunt lasate in evaziunea lor, daca isi aduc contributia la pusculita de partid, iar celor ale adversarilor politici li se arata pisica atat de des cat este necesar pana migreaza si ele in categoria primelor. Acesta-i motivul pentru care avem liste intregi de datornici la stat care nu patesc nimic. La care se adauga companiile nationale, de la Huila pana la CFR, care nu platesc de principiu nimic la bugetul de stat.

Atunci, despre ce combatere a evaziunii fiscale vorbim?

Daca banii recoltati la bugetul de stat, sunt tocati de „termitele” de partid, regii asfalturilor, gunoaielor, deszapezirilor, furnizorilor pentru unitati sanitare, constructori abonati doar la bani publici, etc., nu putem vorbi de conformare voluntara a contribuabililor. Nu-i putem acuza ca nu dau bani pentru „termite”. Si nu se va rezolva problema evaziunii fiscale. Vorbim doar de filosofia „furati voi, dar lasati-ne si pe noi sa furam”. Sau ne dati ajutoare din ce furati.

Creditarea firmelor private este si ea la pamant. Pentru un motiv simplu. Statul rade toate sumele disponibile in banci, pentru a se imprumuta in vederea achitarii pensiilor, salariilor bugetare, a cheltuielilor curente. Si lasa privatii cu ochii in soare. Bancherii nu se mai omoara cu dosare de creditare, cu analiza solvabilitatii firmelor, cand au o oportunitate mai simpla. Dau banii in excedent statului, de la care ii primesc inapoi cu dobanzile aferente, aproape fara efort si riscuri.

Statul omoara firmele si prin arierate. Subcontractorii, IMM-urile, care in Germania constituie coloana vertebrala a economiei, asteapta cu anii sa primeasca banii cuveniti de la stat. Si returnarile de TVA.  Reusesc doar unii, care se duc cu peschesul la partidul aflat la putere.

Toata filosofia asta economica, bazata pe mulgerea unui cadavru inca viu, bugetul de stat, are o hiba, demonstrata deja in Grecia: timpul de supravietuire a acestui semicadavru se apropie cu repeziciune de sfarsit. De asta au intrat in fibrilatii UE, Spania, Italia, Grecia si alte state. De asta Marea Britanie ameninta ca paraseste UE, iar alte state nu vor sa mai contribuie la perfuziile administrate Greciei.

Victor Ponta are o singura sansa. Pe care, in mod sigur, o va ignora.

In loc sa accepte cererile nerusinate ale „termitelor” de a primi bani mai multi pentru satisfacerea clientelei, ar pune mana pe un marker rosu si ar taia din proiectul de buget pe 2013 toti ordonatorii de credite bugetare care freaca menta. Pe bani publici. Care nu sunt esentiali pentru functionarea statului.

Circa 25% dintre ordonatorii de credite sunt in situatia asta.

Sumele astfel economisite ar putea fi folosite la scaderea poverii fiscale ce apasa IMM-urile si firmele obisnuite, care nu sunt ale clientelei de partid, acestea oricum nu platesc darile catre stat.

Nu are Victor Ponta suficient lichid in instalatie pentru asa un gest. Si, oricum, a doua zi ar fi rastignit de baronii locali, regionali si centrali.

Ar avea insa o satisfactie. Si-a dat  „duhul politic” incercand sa faca ceva pentru Romania.

Doar ca nu astfel de satisfactii il incearca pe Victor Ponta. Doar acelea de a-si imbogati clientela si baronii care-l sustin. Sa vedem daca are de unde.

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

  1. Vlaston: „Restul patronilor (din Germania – nm) se conformeaza voluntar, pentru ca au convingerea ca statul face ce trebuie cu taxele si impozitele colectate. ”

    Nu asta e motivul voluntariatului german. Pragmatismul in afaceri implica mai degraba siguranta ca, in urma achitarii taxelor legale, compania ramane cu o spuza de profit. Nimeni nu-si construieste afaceri, pe care le vrea durabile, pe betele de chibrit ale dependentei de evaziune.

  2. in capitolul ziceri celebre as mentiona cea spusa de Jeffrey Franks, cu mare aproximatie: „…RO este ca o Dacie, nu ete Mercedes…”.

    Acum as spune ca Ro este o purcica moarta in cotet.
    Nu a putut sa fie utila nici de Craciun, mirosea a hoit.

    Urez mult succes in discutiile cu FMI guvernului Ponta2!
    AMR 5 zile!

    Important este ca dl. Ponta sa fie trezit cumva!
    La trezire o sa il apuce depresia sau o sa ii auzim urletele din Palatul Victoria in strada???

    PS Sa estimez ca o sa fie o vizita FMI mai lunga ca de obicei???

  3. Domnule Vlaston,

    Ridicati cu siguranta o problema corecta si legitima. Totusi situatia asta e cauzata in mare parte tocmai de partenerii dvs de coalitie politica (sigur ca nu in totalitate). Dl Isarescu a zis ce a zis in luna iulie, nu era f departe temporal de vechea guvernare, nu ca acum ar fi altfel.

    Supradimensionarea aparatului de control fiscal a fost desavarsita tocmai de dl Boc, existand in prezent o gramada mare de politii, directii, agentii si inspectorate bine platite ce isi suprapun activitatile de verificare fiscala. Eficienta? O ziceti si dvs. Guvernul Boc nu doar ca nu le-a organizat mai bine dar le-a si inmultit.

    A doua la mana, guvernul Boc a ales sa creasca taxele, TVA-ul (asadar sa mulga in continuare minoritatea care ‘produce’) si sa taie pensiile (adica sa loveasca in patura sociala cea mai amarata). In niciun caz nu a ales calea ‘strategica’ si de dorit a incurajarii sectorului privat.

    Ca tot ziseram de sectorul privat. Daca s-a incurajat ceva sub guvernul Boc, in niciun caz nu a fost vorba de IMM-uri ” care in Germania constituie coloana vertebrala a economiei” ci mai degraba de marile corporatii, care au primit scutiri si alte cele (ex companiile din IT). Mica initiativa privata a fost complet paralizata de un hatis legislativ si nivelata de monopolul marilor corporatii. Din contra, au inflorit mall-urile, supermarket-urile care nici macar 10% produse romanesti nu au.

    Ca sa nu mai vorbim de implementarea arbitrara a `unor norme UE` fara sa se tina cont de interesul omului de rand.

        • @gaby M. Esti sigura ca pensiile de peste 1000 nu erau impozitate si in 2005? Eu stiu SIGUR ca in 2008 pensia mamei mele era impozitata PE DIFERENTA intre 1000 si suma incasata. PS. Ce s-a facut in 2010 era ca sa se plateasca la sanatate cei 5,5% pt. toate pensiile. De altfel, nu cei de peste 60 de ani sunt cie mai mari „consumatori”de servicii de sanatate? Renuntarea la aceasta impozitare (decizia CCR) a adus o gaura de UN MILIARD de ron la bugetul de sanatate. Cu alte cuvinte pt. acele persoane care acum nu mai platesc nimic, platesc toti CEILLATI prin bugetul de stat.

          • @curios
            Imi cer scuze. Am fost indus in eroare de tatal meu.
            Cu plata contributiei la sanatate de catre pensionari sunt de acord.

    • Doar cateva vorbe sa iti spun:

      1. aparat birocratic – Boc a redus numarul angajatilor din sectorul public – ca asa i-a recomandat FMI

      2. a crescut TVA ca sa aiba de unde sa dea la pensionari…

      3. IMM-uri in 2011 a pus o schema de creditare pentru IMM-uri, tocmai pentru ca a dat cu oistea in gard, dar romanul este fudul tare neamule, nici daca ii dai 10.000 euro moca tot nu se apuca de o mica afacere – munca este grea, mai bun este plansul pe net…

      Hai noroc, tovarase, ca asa poate intelegi mai bine!

  4. „Nu asta e solutia. Ci reducerea cheltuielilor destinate “termitelor” de partid”
    Rusanu a zis ca se reduc numarul de investitii publice, deci automat „termitele de partid” raman fara cascaval. Este corecta solutia propusa de Rusanu.

    • Nu e corecta. E vorba de armatele de functionari care taie frunze la caini. Astia trebuie desfiintati si inlocuiti cu computere. Care nu fura, nu gresesc si nu cer spaga. Investitiile publice se pot da si antreprenorilor straini, care vor plati taxe si impozite in Ro

      • Mai multi bani se pierd prin investitiile publice dedicate clientelei de partid. Stadionul OZN Arena din Ploiesti si telegondolele din perioada PDL dar si multe investitii facute aiurea in perioada Tariceanu sunt reprezentative in acest sens.
        De acord ca trebuie regandit sistemul administratiei publice. Insa primul pas care trebuie facut este stopararea risipei banilor contribuabililor

        • @gaby m. CATE TELEGONDOLE? eu stiu una. In termen de stadioane, parca n-a trecut UNA LUNA de cand Ponta a promis un stadion de 30 000 locuri la TgJiu (70 000 locuitori; spre comparatie stadionul Ghencea are 40 000 locuri). De CINCI ANI, buigetul celui mai sarac sector din Bucuresti, plateste VANGHELIOANE, dar nu am vazut vreo critica despre asta. SI mai faci o confuzie MARE: banii de la intretinere drumuri, deszapezire sunt marea sursa, caci nimeni nu poate controla POST-FACTUM cate tone de zapada sau de nisip sau km au fost in lucru. Nu investitiile care pot fi masurate cantitativ sunt sursa de furt, iar daca exista si un singur euro de la UE e de rau la controale. NB. si mai am o nedumerire: daca consiliul local de la Pocreaca voteaza un parc, cine are dreptul sa-l conteste? si in numele a ce?

          • @pragmatic
            Nu sunt de acord sa se faca investitii in turism si in infrastuctura sportiva din bani „publici”(mai putin infrastructura dedicata echipelor nationale sau loturilor olimpice). Cred ca e mai important sa avem spitale dotate, medici platiti cum trebuie pentru a mentine populatia activa cat mai sanatoasa. La mine in oras mor multi oameni la 60 de ani, deci inainte de pensie. Oare de ce? Daca ma uit cum arata spitalul municipal si ce medici incompetenti sunt acolo cred ca am gasit o parte din raspuns.

        • Nu are nici un sens ce spui tu. ‘Stoparea risipei’ se face prin taierea investitiilor? Si ce se intampla cu acei bani care nu s-au mai risipit? Se intorc la cei care i-au varsat in pusculita statului? Ii da Rusanu inapoi celor care platesc taxe&impozite?
          Pai atunci mergem pana la capat.. eradicam orice urma de coruptie prin eliminarea completa a taxelor&impozitelor. Desfiintam toate institutiile statului. Sau nu?..

          • @Pehash
            Are sens. Dupa ce statul nu mai face investitii urmeaza cel mai important aspect: scaderea taxelor si impozitelor. Lupta impotriva evaziunii o faci intr-un singur fel: scaderea taxelor. Nu va faceti griji, antreprenorii au unde sa faca afaceri: China, Brazilia, India, Vietnam, SUA, nu sta nimeni in Romania sa fie fugarit de Garda Financiara.
            Daca investitiile publice scad, dar cresc taxele si impozitele, nu s-a facut nimic.

            • Genial. Daca statul nu mai face investitii, cine va construi autostrazile, caile ferate, scolile, spitalele, locuintele sociale? Fiecare pentru el? De ce mai traiesti in societate daca nu crezi in efortul comun al membrilor societatii?

            • @pehash
              De justitie si armata nu spuneti nimic? Sau va multumiti doar cu autostrazi si locuinte „sociale”? Nu de alta dar inamicul poate anihila imediat intreaga tara… Cum a ramas cu avioanele de vanatoare? Avem bani de ele sau nu?
              Ce spuneti dumneavoastra acolo suna bine, doar ca se aplica intr-un regim comunist sau intr-unul socialist(unde taxele sunt foarte mari). In Romania, noi nu avem ce taxa, domnul meu. IMM-uri putine, industrie sublima dar care lipseste cu desavarsire, agricultura cam praf, turism avem? Deci se impune scaderea taxelor, in special cele pentru forta de munca.
              Apropo de locuinte. Sa luam perioada 1990-2012. Cate locuinte a facut statul? Cate locuinte a facut mediul privat(includem aici si persoanele fizice care si-au facut casa singuri, adica nu au cumprat-o de la un dezvoltator). Cred ca peste 90% mediul privat. Cred ca asta e solutia si pentru infrastructura(cai ferate, autostrazi) dar si pentru spitale, scoli, clinici.

      • Credeti ca NR ar putea castiga alegerile din 2016 cu un mesaj de genul asta? Probabil ca nici n-ar trece pragul electoral. ‘Armatele’ alea au familii, rude si prieteni. Romanii nu gandesc pe termen lung pentru ca majoritatea nu au siguranta zilei de maine.

        Reforme radicale nu se vor face niciodata cu sustinerea majoritatii..

        • @Pehash
          Corect. In Chile s-au facut in timpul unei dictaturi militare. In China in timpul regimului autoritar a lui Deng Xiaoping. Dar se mai pot face intr-un anume moment: cand o tara este in faliment.

  5. „Sa vedem daca are de unde.”
    Cum „de unde” ?!
    De unde-a avut si Guvernul Boc desi Romania traversa cea mai austera perioada din Europa!!
    Cele mai cele masuri de austeritate!
    Ei si?
    Nu i-a impiedicat cu nimic pe portocaliii baroni si clientela lui Boc sa se imbogatesca bine mersi in timp ce majoritatea romanilor trebuiau sa suporte „austeritatea” anuntata fara nici o urma de empatie de Traian Basescu !!!!!!!!!!
    Chiar ati uitat asa repede ?!
    La fel va face si Ponta, i se falfaie de ce-a promis, azi spune una, maine alta, a uitat demult ce-a promis in campanie !!
    Ca de fiecare data in Romania ultimilor 23 de ani….

  6. Este un domeniu la care nu ma pricep, dar oitusi m-a cam mirat – ingrijorat declaratia lui Ponta, pe care am auzit-o ieri seara, si pe care nu am remarcat-o azi, anume ca INS a calculat gresit PIB-ul, mai exact l-a marit cu 20 miliarde lei, rezultand si-o modificare a deficitului, din cate am priceput. Este o informatie gresita sau lipsita de importanta?

    • @ciprian. cateva intrebari logice: A. nu MF da cifrele exacte per bilant? B. INS face statistici si previziuni. C. Daca pe o previziune per 2012, cifre ce se actualizeaza continuu, Ponta spera sa-si faca chltuielile, e treaba lui [primele 2 trim. din 2012 erau mai bune decat ce s-a facut efectiv in trim 3 si ce se intrevede pe trim 4] D. in 2009, cu referire la 2008, EUROINS a taiat UN MILIARD de euro din cifrele lui Vosganian. Hai sa admitem ca era o diferenta de metodologie. S-a schimbat aceasta metodologie? NU!!! nu cumva Ponta -nu deosebvit de credibil- a preluat aceasta cifra din 2009 si a tarat-o in 2011 pt. ca e convenabil politic?

      • MF se ocupa de veniturile si cheltuielile ‘statului’. INS calculeaza/estimeaza veniturile si cheltuielile tarii.
        In teorie este simplu, dar evaziunea fiscala imensa face imposibila aplicarea teoriei. Totusi o eroare de 20 de miliarde ron inseamna 3-4% din PIB. Este inacceptabil pentru Europa anului 2013, dar cand 30-40% din PIB e in zona gri, nu mai e chiar atat de surprinzator.

        • @ph. EU, ca IMM, depun anual un bilant DEFINITIV si OFICIAL la Ministerul de finante. Acelea sunt cifre legale, de ne contestat (daca nu e frauda).

          • Si ce daca? INS publice niste cifre estimative, bazate pe datele primite din toate partile. Uneori cifrele nu au sens. Tu nu spui in declaratia ta definitiva si oficiala cat din bunurile si/sau serviciile produse de tine sunt finale sau intermediare (folosite de alte companii pentru a produce bunurile finale..). Daca produci cuie, o parte din ele le cumpara Dorel sa-si atarne pozele cu soacra, o parte le foloseste in atelier sa asambleze cuiburi de pupeze.. pe care le vinde mai departe, deci cuiele nu intra in calculul PIB-ului, doar produsul final. Dureaza ceva timp pana se prinde INS de cate cuie are nevoie tabloul soacrei. Dureaza si mai mult sa se prinda INS daca Dorel a declarat cinstit sau nu cate cuiburi de pupaza a vandut… ca sa le adauge si pe alea la PIB.

      • Nu as putea spune daca intrebarile sunt logice, nu ma pricep. Apropo de 1 miliard de euro, cu un miliard de lei a estimat Ponta ca trebuie revizuit in scadere bugetul pe 2013, datorita corectiilor recente (sau erorilor mai vechi) ale INS. El acuza, ei se scuza.
        Acuzatiile la adresa lui Ponta referitoare la fortarea sau manipularea datelor si metodologiilor, m-au facut atent si „conspirationist”, parca nu as crede ca este neaparat vinovat sau ca nu a fost „ajutat’ etc.

        • @ciprian. EU cred ca iar ne-a pus in ceata Ponta. Bugetul pe 2013 nu are nimic in comun cu 2011 sau 2012. Deficitul 2013 e diferenta intre cheltuielile PREVIZIONATE in 2013 fata de veniturile PREVIZIONATE in 2013. Daca FMI impune 1% asta e restrrictia pe 2013. Pana la aprobarea bugetului insa, se merge lunar cu 1/12 din PRECEDENT. Ori, anul 2012 nu va fi inchis pana la aprilie 2013, asa ca pe luna ianuarie guvernul va functiona cu 1/12 din anul 2011. Asta il ustura pe Ponta (pana la aprobarea de la FMI poate cheltui fara control).

  7. „Daca banii recoltati la bugetul de stat, sunt tocati de „termitele” de partid, regii asfalturilor, gunoaielor, deszapezirilor, furnizorilor pentru unitati sanitare, constructori abonati doar la bani publici, etc., nu putem vorbi de conformare voluntara a contribuabililor.”

    Perfect adevarat, de aia nu s-a mai votat PDL-ul.

    „Creditarea firmelor private este si ea la pamant. Pentru un motiv simplu. Statul rade toate sumele disponibile [….] Bancherii […] dau banii in excedent statului, de la care ii primesc inapoi cu dobanzile aferente, aproape fara efort si riscuri.”

    Ntt, nttt. Nu sint fara riscuri si ei stiu.

    Ponta are de plata cam asa in urmatorii 4-5 ani:
    1. 13 mdl EUR la FMI si UE
    2. 17 mld EUR CEDO (despagubirile care au fost aminate pina anul asta)
    3. Imprumuturi ale autoritatilor locale catre bancile comerciale la dobinzi absolut aberante. Nu stiu exact cit de mult, dar se aduna si aici la greu.

    Daca socotesti ca in acesti 4-5 ani trebuie finantare de 10 mld EUR sanatate + pensii rizi de te spargi. Daca mai pui la socoteala si liberalizarile de preturi, aminate tot pina anul asta, iar rizi de lesini, se va baga sigur o subventie pe acolo.

    Statul are venituri anuale de 45 mld EUR (in scadere), si cheltuie 52 mld EUR/y (in crestere). De ce are numai 45 si in scadere ? Sa-i multumim tandemului Base-Boc. De ce 52 si in crestere? Sa-i multumim mai nou lui Ponta.

    Robinetul se va inchide soon. Va fi momentul in care vom avea miscari sociale serioase in Romania. Riscul lui Ponta este nu ca-si va termina mandatul inainte de vreme, ci ca l-ar putea termina in streang sau linsat.

    Oricum, nimic nou sub soare. Sistemul a fost creat in perioada 1989-2000, apoi slefuit de PSD, PNL si PDL. Deci ? Singura solutie, inca o revolutie, dragilor. Cu singe.

    • „2. 17 mld EUR CEDO (despagubirile care au fost aminate pina anul asta)”

      Iti dau in scris ca se va amana plata si anul asta. Oricum cei de la CEDO sunt depasiti de situatie.

    • @not news. Incerci sa-mi spui ca CJ Constanta a dat contracte firmelor de la PDL? Mai reflecteaza…… De competenta JUDETEANA: deszapezire, drumuri locale, intretinere cladiri „locale”…. Crezi ca va fi diferit in 2013 cand (minus doua) toate CJ sunt USL? Faci o teribila confuzie intre ce are de restituit guvernul si ce are de restituit BNR! Mai reflecteaza…… Aia cu colectarea mai gandeste-o. Daca se maresc pensiile cu 16% si se impoziteaza cu 16,X % 9astfel ca sa fie acelasi net) ai marit colectarea cu 1,5%. Ei si? Cate gratuitati avem azi [care in alte tzari se impoziteaza]?

      • Nu, nu cred ca va fi diferit, ba chiar va fi mai rau. Asta cu CJ Constantta il gasiti un bun contraexemplu ?
        Nu fac confuzii, toate se subscriu datoriei publice (daca tot esti pragmatic, e acelasi buzunar, guess what).
        Colectarea iti scade in principal nu din impozitul pe pensii dragule, ci fiindca multe firme au parasit Romania (sau au fost inchise). Aici e buba. Partea productiva a Ro, atita cit mai era, a fost sufocata inca o data.

  8. Pentru toata lumea: programul de guvernare al USL a fost publicat parca in 20 decembrie. O propozitie din preambul spune ca Guvernul va declara razboi evaziunii fiscale. Voila, suntem 3 saptamini mai tarziu si suntem in plin razboi. Scuze, am glumit. Totul este la fel.

    • Asta a lui Pontacu descopera si tot descopera inclusiv acum diverse lucruri dovada ca pana acum au frecat-o? sau cauta scuze din nou si din nou. Cand se va trezi la realitate?

      Cel mai mult imi plac primarii din judete care fiind ai USl declarau sus si tare ca nu vor creste impozitatea cu 16% dar hopa tocmai le-a venit hartie in nas ca era doar de fatada zicerea si sa puna mana sa faca modficarea, deci plus de bani dati de romani … pensionari puneti din pensie marita de o parte pentru Ponta si USL-ul votat. Poate pricepeti si voi ca banii nu cad din cer si statul are bani reali doar daca cineva munceste prin tara asta in zilele astea nu acum 30 de ani cand se contribuiau la pensii care trebuiau sa asigure un minim de supravietuire ca pe timpul lui Ceaasca!
      Si cum in tara asta angajatorii s-au speriat de acest guvern se cam scarpina …

  9. Ma surprinde ca un analist care nu traieste in lupta zilnica cu cotidianul fiscal poate intelege ce se intampla de fapt. Asta inseamna ca buba e asa de mare incat se vede de catre oricine. Acum cativa ani toti ce veneau in Romania aratau cu degetul spre justitie. Cei care au avut conflicte juridice isi amintesc cum era cand castiga procesul cel ce avea pile mai mari sau punga mai adanca si cand procurorul era partener de afaceri si recuperator sau arbitru. In acel sistem tepele au inflorit si cand aceeasi speta avea solutii complet diferite in doua judete diferite. Culmea azi cand justitia este mai axata pe proceduri (desi nu s-a rezolvat chiar tot) tepele nu mai sunt atat de omniprezente. Cam asa e si cu fiscalitatea. Toti tipa ca e mare. De fapt in Germania e mai mare. Insa e corecta si are un sistem de deduceri care incurajeaza investitia si inovatia. Mai mult patronul german intelege ca infrastructura materiala si sociala care face Germania un paradis costa bani. Dar intelege asta deoarece este respectat. Daca incearca ceva exista si la ei mascati care vin cu fiscul si iau documente si te spulbera. Insa statul german respecta cetateanul. La noi fiscul vine si te amendeaza pentru nimicuri inventate si ramai sa castigi in instanta. Nici un functionar de la fisc nu raspunde daca dupa trei ani de judecata castigi. In tot acest timp banii tai sunt imobilizati in buzunarul statului. Daca castigi nu primesti un leu despagubire. In schimb daca intarzii o zi cu plati la stat platesti si dobanzi si penalitati ceea ce arata voracitatea statului. Ce se intampla de fapt? Politicienii ajung la putere si cauta sa foloseasca fiscul ca o arma. Dau in cap la adversari si ajuta prieteni. In felul acesta fiscul devine o prostituata. Cum totusi statul are nevoie si de bani se preseaza pe functionari sa stoarca acesti bani. Rezulta o lume confuza si mlastinoasa. Unii scapa de la partid , altii scapa prin prietenii particulare si spagi altii se lupta pri instante . altii platesc ca prostii. Nimeni nu respecta statul-fisc prostituata si de aceea nimeni nu are nici o mustrare de constiinta cand fura statul putin. Daca poti sa nu platesti , nu platesti. Mi-as dori sa vina un politician si nu sa promita impozite mai mici sau crestere economica. Ci sa promita respect fata de cetatenii de catre functionarii statului. Mi-as dori ca sa existe si in legea romana posibilititaea de a cere unui functionar de stat sa justifice de unde si-a facut vila. O vila pe un teren bun costa si 10 miliarde lei vechi in conditiile unui teren de 3 miliarde. Deci 1 000 000 lei. Cu 4000 lei pe luna ai 48 000 lei pe an . Cum apare vila chiar la un salariu mare la stat. Aritmetica n-a incape. Daca vezi ca acel om are si doua masini si concedii in strainatate nu intelegi. Decat daca primeste spaga. Daca dau spaga insemna ca fur de la stat mai mult, ii dau lui si-mi ramane si mie destul. Cam asta e statul si cum sistemul imbogateste functionari si politicieni adica tocmai cei pe care i-ar afecta schimbarea si curatirea sistemului e clar ca nu se va schimba ninmic decat daca antreprenorii si cetatenii vor devenii mai influenti si vor determina curatirea. In America s-a intamplat prin presa libera si o clasa din ce i ce mai bogata capabila sa puna calus politicenilor precum si o clasa de cetateni care constituie opinia publica. La noi presa e in mana unor indivizi care doresc influenta pentru ei si de aceea organizeaza presa si posturile media ca niste secte. Nu incearca sa faca dezbatere de idei ci incearca sa spele creiere ca sa-i faca dependenti de cliseele ce-i tin la putere. Oamenii suficienti de bogati ca sa fie independenti sunt putini si se retrag pentru ca nu gasesc un grup la fel ca ei suficient de mare si de influent. Cetaenii sunt saraci si saracia ii predispune la seductie mentala prin televizot sau cu o punga de mancare la alegeri. E greu. Tot evaziunea si spaga e mai simpla.

  10. @ Costica,
    @ Gabi M.
    @ Mircea
    @ si altor postaci pcr in favoarea uslamismului,

    1. Va mai plateste dan mihalache?, sau acum sunteti postaci voluntari pe net si fizic in gasca lui dogaru ?
    2. Luati link-urile Dlui VASTON de anul trecut pe probleme economice si comentariile dvs.
    in care spuneti ca „nu se pricepe” la economie si studiati pentru ca acum veti vedea ca se pricepe si are dreptate.
    3.Va rog sa terminati cu explicatii intro dubioasa limba de lemn sau sa dati vina pe BOC ca nu mai este la putere, chiar daca a stabilizat economic tara.
    5.Daca guvernul ponta I n-a luat decat masuri proaste de a decapita institutii si oameni anul trecut ca nu are votul popular si a amanat pentru anul viitor, acum suntem in acel an si trebuie sa decida.
    6.Dvs. ca votanti si propagandisti uslamisti sunteti si veti fi in egala masura vinovati si responsabili de dezastrul care va urma, pentru ca uslamul este acum la putere si prin
    vointa dvs.
    7.Cei 7,5 mil. votanti antidemocratie din 29 iulie, au devenit dupa 9 decembrie 4,2 mil.
    (pana la 7,5 mill de la referendum s-a furat !!!!!!!?????) vor deveni 2,4 mil. mai intai, apoi cativa, ca mai spre vara sa devina – 1,2 mil sau -2,4 mil. chiar, care va tranti uslamul de la putere.
    8.Cred ca aveti nevoie de un instructaj nou de la dan mihalache sau cine se mai ocupa
    (parca hrebenciuc) pentru ca se va schimba tema distractiei.

    Altfel, toate cele bune.

    • @ausar
      Am inteles! Spui ceva rau despre guvernarea Boc, imediat esti catalogat postac USL.
      Sa va spun ceva… sunteti un postac PDL, dar ce ma intriga la dumneavoastra si alti postaci, este fanatismul cu care il aparati pe Boc, asemanator cu fanatismul trupelor SS.
      Poate sunt postac USL sau poate nu sunt, un lucru e sigur: nu sunt un fanatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro