luni, ianuarie 24, 2022

Câinii comunitari – care comunitate?!

Relația românilor cu animalele este una complicată. Dacă ar fi să urmăm firul istoric al relației noastre cu câinii, numiți îndeobște maidanezi,  am putea să prezumăm că: 1) românii iubesc foarte mult aceste animale întrucât le tolerează pe stradă și conviețuirea om – câine este considerată firească; 2) România –căci nu este doar o problemă locală, a bucureștenilor – are multe maidane, deci mulți câini și multe haite de câini; 3) legea românească este încă un text abstract, rămas nedescifrat și se caută diverse interpretări până la înțelegerea ei deplină și corectă, iar această căutare și acest demers juridico-filozofic durează de aproximativ 22 de ani; 4) relația istorică dintre om și câine în România se leagă îndeaproape de viziunea măreață a constructorilor comuniști și de crearea omului nou neatașat de comunitate; 5) politicienii, aleșii, autoritățile, asociațiile de protecție a animalelor, poliția animalelor iubesc, la rândul lor, foarte mult câinii și unii nu se pot decide între iubirea de câine și iubirea de om, întrucât cele două tipuri de iubire uneori se confundă și înseamnă voturi sau bani.

Ajungem însă la momentul actual, secolul XXI, anul 2012, într-o țară europeană, membră a grupului țărilor Uniunii Europene, alături de alte țări europene, care se presupune că au un trecut comun, valori și principii de viață și de organizare a societății comune, drepturi și obligații asumate în mod egal, o serie de norme și de reguli menite să asigure responsabilizarea, echilibrul, respectul legilor, democrația electivă și participativă, normalitatea, respectul pentru ceilalți, umanitatea, solidaritatea.

În această țară, România, s-au întâmplat deunăzi niște evenimente care i-au pus pe mulți pe gânduri. O serie de morți suspecte și decese abrupte, atât ale unor localnici, cât și ale unor călători străini pe aceste meleaguri au îngrijorat peste măsură. Din îndepărtata Japonie, un călător a fost ucis sălbatic într-o seară, în umra unui atac organizat în haită, acum câțiva ani. Nenumărați alți călători, europeni sau nu, au fost agresați și atacați, plecând de pe plaiurile altfel mioritice cu amintiri traumatice. Pe un alt maidan, căci țara despre care vorbim nu duce lipsă de locuri virane, abandonate și dezolante, un copil a fost omorât, o fetiță care se juca în gunoaie. Alte morți recente, copii, femei, bărbați au încins spiritele și au alimentat dorința de răzbunare. Vinovații sunt, fără putință de îndoială, niște câini, animale de pripas, dar aparținând totuși comunității. În celelalte țări europene, în mod misterios, câinii nu locuiesc pe străzi, maidane nu mai există demult, iar atacuri în haită nu s-au mai pomenit. Anormalitatea întâmplărilor recente a ridicat niscaiva întrebări cu privire la nivelul de împărtășire a unor norme comune în spațiul european și la capacitatea de a ne adapta secolului în care trăim.
Particularitățile României sunt însă nenumărate, o știm cu toții, s-a scris și se scrie zilnice despre ele. Vom vorbi aici doar despre problema câinilor comunitari. Deducem că: 1) există o problemă; 2) câinii aparțin comunității/unei comunități; 3) există un fel de isterie/tensiune/obsesie/ură/iubire legată de câini 4) se caută o soluție.

Se impun câteva reflecții:

Iubirea de animale la români. Românul iubește animalele, mai ales tăranul român, agricultor, care nu poate trăi fără ele în prispă. În aproape orice gospodărie din țara asta, vom găsi un câine. De multe ori câinele este legat cu un lanț scurt și gros, cât lungimea unei mâini, este hrănit cu un colț de pâine uscată pe zi și apă când se poate. O nouă tendință a țăranului înstărit este să ia un câine de pripas și să îi pună un lanț de gât scurt, foarte scurt și să îl uite lângă o placă de beton pentru viitoarea lui casă. Betonul trebuie păzit astfel încât să nu i-l fure alt țăran înstărit, din cauza sindromului capra vecinului, foarte răspândit prin aceste locuri. Dacă animalul moare, nu-i bai, sunt destui câini amărâți pe stradă.

Orășeanul român, înstărit și el, după cum a citit el într-o revistă lucioasă, își ia un câine de rasă, scump. Observă în locul de unde l-a cumpărat că femela era într-o stare deplorabilă, bătrână, bolnavă, ținută într-o cușcă de 2/2 și împerecheată în neștire, chiar cu proprii pui, dar totuși cumpără, pentru că iubește animalele, și le iubește mai mult decât colegul sau partenerul său de afaceri care și-a luat o rasă inferioară ca preț. Câinele e drăguț, copiii orășeanului înstărit îl iubesc foarte mult, îl răsfață cu acadele. Curând câinele crește și are nevoi: vrea să iasă afară, vrea să se împerecheze, răcește, are nevoie de medicamente. Urlă des din plictiseală, tristețe și durere. Copiii nu mai suportă. Orășeanul înstărit se enervează, ia câinele și îl duce pe un maidan. Îl lasă acolo. În fond, câinii se înțeleg mai bine unii pe alții, o să se descurce cumva, orășeanul a încercat, e prea dificil, n-are timp, s-a plictisit, vrea ceva nou, poate un șarpe sau un animal liniștit.

Activistul pentru drepturile animalelor, om de asociație. Toți iubesc animalele, în mod spontan și sincer. Unii dintre ei au învățat însă valoarea iubirii. Iubirea de animale costă, și costă foarte mult. De aceea donațiile pentru câini paralizați, fără șanse, sunt binevenite. Poate totuși câinele va trăi. Dacă nu va trăi, nu-i nimic, se găsesc destule cazuri tragice. Sensibilizăm donatorii. Donațiile nu se fac publice, nu se cunosc. Asociațiile se bat între ele, care salvează mai mulți câini. Nu se aliază în favoarea unor cauze comune, pentru binele animalelor decât rareori, eventual pentru publicitate. Nu au bani și nici nu strâng pentru adăposturi. Sterilizările se fac gratuit, prin parteneriate cu cabinete veterinare. O vedetă cu profil public ajută cauzei, se strâng mai mulți bani pentru câinii pe care îi întâlnim în drumul nostru. Nu sunt bani pentru monitorizarea tuturor stăpânilor de animale și pentru verificarea lor. Sunt și asociații cu proiecte mari, bine făcute, de sensibilizare a populației și de găsire a unor soluții viabile pe termen lung pentru câini, dar una sau două. Vocea lor se pierde în noianul zecilor de asociații care ne asaltează cu cereri de donații și fotografii înfiorătoare în fiecare zi.

Poliția animalelor. Prin lege, polițistul animalelor iubește animalele. În practică, polițistul animalelor nu există, este asimilat deseori polițistului de la secția de poliție, dacă acesta din urmă are chef. De obicei, nu are. I se pare înjositor, la valoarea lui, să se ocupe de animale. Există și o federație generală a poliției animalelor în subordinea Ministerului Administrației și Internelor care are fonduri fabuloase și care se numește Federația Comisariatul pentru Societatea Civilă (sic!). Datorită acestor fonduri fabuloase, mulți primari din sate uitate de lume și oameni care au plătit o taxă au intrat în rândul polițiștilor animalelor. Au primit mașini de intervenție și fonduri. E o afacere înfloritoare, s-au scris vreo două articole care au murit între timp. Altfel, nu există divizii de poliții ale animalelor decât pe hârtie. Nu există norme metodologice. Cei care doresc să facă o plângere trebuie întâi să treacă de altă autoritate, apoi la poliție, unde trebuie să treacă de disprețul polițiștilor.

Asociațiile de protecție a animalelor pot da însă în judecată Guvernul, Primăria, Poliția. Și cetățenii o pot face, mai nou (vezi un articol foarte bun aici ). Nu am auzit de astfel de procese. Asociațiile trebuie să lucreze cu autoritățile, au nevoie de fonduri, trebuie să se înțeleagă cumva. Spre binele animalelor, desigur.

Politicienii. Ei iubesc cel mai mult animalele. Cât timp sunt câini maidanezi pe străzi se numără mai multe voturi.

Oamenii comunității. Sunt multe categorii de oamenii ai comunității, nu îi putem clasifica aici. Ne vom referi însă la tipurile reprezentative.

Omul rațional, liberal. Legea interzice eutanasierea câinilor, deși se fac presiuni în favoarea acceptării eutanasierii. Omul rațional respectă legea, deci caută alternative. Alternativa evidentă este luarea câinilor de pe străzi și păstrarea lor în adăposturi curate, igienice, cu hrană, apă, căldură și medicamentele necesare. Se pare că nu există astfel de adăposturi, iar fondurile alocate s-au evaporat undeva pe traseu. A doua alternativă sunt campaniile de sensibilizare a comunității, în scopul adopției, educării copiilor, donațiilor către asociațiile de protecție a animalelor credibile, împotriva comercializării animalelor, împotriva circurilor, împotriva abuzurilor, implicarea și reacția activă împotriva faptelor de abuz, abandon, maltratare a animalelor, neglijență, corupție. A treia alternativă logică este eutanasierea câinilor bolnavi, bătrâni, fără posibilitatea de a fi recuperați. Conform legii. Legea există, însă nu se aplică.

Omul rațional, conservator. De obicei, susține eutanasierea tututor câinilor.

Omul care urăște animalele, psihopatul. Sunt mulți și din aceștia. Legea română este blândă cu ei, aplicarea ei este o caznă a lui Sisif, pe care nu mulți și-o pot asuma. Acești oameni sunt copiii acelor părinți care și-au abandonat animalul, ai acelor părinți care își bat copiii, ai acelor părinți care râd și se bucură de nefericirea, vulnerabilitatea sau soarta proastă a altora. De obicei, sunt oameni ignoranți și cruzi, limitati, înrăiți, care și-au pierdut demult empatia. Mulți. Ei au luat problema pe cont propriu: împușcă, taie, maltratează, abuzează, torturează, înneacă, calcă cu mașina. Se simt invincibili. Pentru că pot. Pentru că legea nu se aplică. Pentru că mass-media este plicticoasă și previzibilă și prezintă mereu aceeași abordare isterică pro sau contra, aceleași vorbe care inflamează, violente, lipsite de responsabilitate, lipsite de gândire.

Oamenii buni, dar ineficienți. Toți oamenii normali, care sunt atașați de animale, au valori, au bună credință, au bune intenții, doresc să ajute, dar nu știu cum să o facă. Sunt blocați și înspăimântați de numărul mare de animale în nevoie, de necunoașterea procedurilor standard pentru a oferi ajutor, de lipsa mijloacelor materiale și financiare. Și ei sunt mulți și au nevoie să fie informați și implicați. Sunt cei care se opresc să mângâie un câine pe cap, din mers, cei care se revoltă din mers, dar nu știu sau nu pot mai mult.

Oamenii proactivi. Sunt cei care se opresc și fac ceva concret. Orice: iau un câine bolnav din drum, hrănesc altul, donează, adoptă, sună la poliție, se ceartă cu un om insensibil, vociferează. Sunt din ce în ce mai mulți.

Acum ar trebui să ajungem și la soluții, căci problema nici măcar nu mai este pro sau contra eutanasierii, ci este o problemă de logică. Responsabilitatea, fără nicio îndoială, este comună, oricât am evita asta: autoritățile statului (poliție, politicieni, primari) care au obligația de a implementa legea, mass-media care are obligația de a fi echilibrată și de a evita mesajele preponderent negative și împărțirea cetățenilor în categorii de ură, liderii de opinie care au un rol major în schimbarea mentalității, asociațiile și cei care sprijină drepturile animalelor, societatea civilă prin inițiative legislative și propuneri de politici publice.

O lege aplicabilă pentru animalele comunitare (câini și pisici) trebuie corelată obligatoriu cu norme de aplicare, instituții create și coordonate, nu doar pe hârtie, responsabilizare, transparență și audit pentru fondurile alocate poliției animalelor și un profil public al celor care coordonează această activitate și acești bani publici. De asemenea, trebuie corelată cu o lege puternică pentru drepturile animalelor, combaterea abuzurilor împotriva animalelor și sancțiuni eficiente și proceduri de urgență. Magistrații trebuie instruiți pentru astfel de cazuri, care acum sunt expediate și nici nu mai ajung în instanță. Cetățenilor trebuie să li se dea pârghii să se implice, să monitorizeze aplicarea legii, să ceară acces la informații, să se implice în deciziile autorităților, să ceară responsabilitate și sancțiuni pentru ceea ce nu se face.  Asociațiile trebuie să militeze coerent și să prezinte regulat în presă rapoarte și comunicate despre activitatea lor, probleme cu care se confruntă, proiecte de succes, donații primite, campanii de sensibilizare, etc. Nu în ultimul rând, avocații, veterinarii, membri ai societății civile ar putea să se implice activ și coordonat în aducerea în instanță și condamnarea celor care merită.

Vom constata că luarea câinilor de pe străzi nu va rezolva problema câinilor comunitari pe termen lung și se vor mai face multe filme documentare despre asta. Ignorăm numărul impresionant al animalelor abandonate de către proprietarii lor, femele în gestație, pui aruncați în saci în vreo râpă sau pe marginea autostrăzilor, numărul animalelor pierdute, numărul animalelor traficate ilegal care ajung tot pe străzi. Responsabilitatea față de animale se contabilizează și în nenumăratele cadavre de animale storcite care desenează asfaltul autostrăzilor, nenumăratele animale mutilate care trec în fiecare zi pe lângă noi, numărul animalelor bătute sau maltratate de propriii stăpâni, animale prizionere în lanțuri sau în apartamente pe viață, animale exotice traficate, animale înghesuite în camioane sau mașini, cu picioare rupte, gâturi rupte, torturate chiar de oamenii în grija cărora se află. Cei vinovați scapă nepedepsiți, cu complicitatea tuturor celor care nu reacționează și cu complicitatea legii, cu proceduri greoaie și pedepse disproporționat de mici față de gravitatea faptelor.

Revenind însă la premisa de la care am plecat, moartea unor oameni din cauza câinilor de pe străzi, ne aflăm într-un punct în care se impune o decizie fermă și urgentă. În momentul în care avem copii și oameni omorâți de haitele create de lipsa de asumare și de responsabilitate a tuturor aleșilor noștri mult-prea-iubitori nu mai este timpul ezitărilor, amânărilor și promisiunilor electorale. Un primar de sector argumenta recent că nu se dorește nicio schimbare, pentru că se pierd voturile celor care iubesc animalele. Da, românii iubesc animalele, dar adeseori într-un mod ciudat. Lăsarea câinilor pe străzi nu este iubire, ci perpetuarea urii și clivajului în societatea românească, neasumarea responsabilității pentru faptele noastre, înseamnă corupție, fapte reprobabile și lipsă de iubire și de respect față de animale.Trebuie să ne întrebăm ce înseamnă a fi uman și a avea un comportament uman față de animale: să tolerăm cruzimea și abandonul pe străzi, să ignorăm haitele periculoase și mizeria orașelor noastre sau să ne asumăm soarta lor tristă și să-i scăpăm de chinul zilelor trăite într-o societate atipică, undeva la granița dintre ev mediu și civilizație, între Europa și Orient.

Distribuie acest articol

150 COMENTARII

 1. Problema cainilor fara stapan este pusa corect. NU E IUBIRE sa ii lasi pe strada ca sa sfasie si sa produca suferinta OAMENILOR.
  Totusi nu pot sa nu remarc decat o atitudine de simplu observator si atat.
  In plus si gramatica lasa mult de dorit. Poate ca articolul a fost scris seara tarziu dupa vrreun chef studentesc…..

  • de ce oare acei ciini musca si sfisie? ca nu sint agresivi din nastere………..eu nu as lasa oameni pe strada ca sa nu chinuie ciinii, ba chiar sint foarte multi oameni pe care nu ii pot numi oameni, s.a.m.d.

   • Cainele este un animal carnivor ! este agresiv din nastere.
    In Bucuresti exista 80000 de maidanezi si peste 10000 de cazuri de oameni muscati pe an, deci cel putin 1 din 8 exemplare sunt violente, este o rata suficienta ca sa spunem ca maidanezul patruped este f AGRESIV.

    Si pt autoarea articolului -> nu trebuie sa fii psihopat ca sa iti pierzi empatia fata de un animal. Sunt convins ca zilnic mancati carne de porc/oaie/vaca/pui si nu aveti empatie fata de respectivele animale. Nu consider ca ar trebui sa acordam mai multa empatie unui animal care din cand in cand mai si ucide oameni, daca nu o facem pt animale mult mai „blande” !

    • Sunteti victima unei halucinatii sau asa ceva, dle. Cifrele alea nu sunt reale decat in imaginatia dvs. V-ati uitat la primele cifre care v-au cazut in mana fara niciun discernamant, pe care probabil le-ati mai umflat si dvs pt a le face mai apetisante. Si ca si cum n-ar fi suficient mai speculati pe marginea cifrelor oficiale nereale sau asa ceva. Evident, dintr-o macabra ironie va ascundeti sub numele de Zen :)

     • Si care e treaba cu cifrele ? Crezi ca intereseaza pe cineva daca sunt 80 de mii, 10 mii sau o mie , daca de acasa si pana la serviciu sau oriunde vrei sa ajungi in Bucurestiul asta mizerabil, sunt peste tot caini cu covrigi in coada care terorizeaza cetatenii, latra si musca, de rahati si mizerie sa nu mai vorbim ? Crezi ca mai intereseaza pe cineva ? Domnule Constantin Balasoiu, ca sa va spun pe nume, sa nu va simtiti un anonim…desi…chiar daca i-as fi raspuns unui anonim sau unui Constantin Balasoiu pentru mine chiar n-ar fi contat. In loc sa va cufundati in sentimente pentru necuvantatoare si prostie, v-as recomanda mai intai sa aruncati o privire pe geam si sa priviti care e realitatea. Apoi sa fiti obiectiv.

     • Mai Zen mai, realitatea ta e o pura fictiune. Oricum pt tine e totuna daca sunt 80000 sau 10000. Pt cineva cu simtul realitatii, nu e cam putin? Daca ma intrebi pe mine, sunt sigur ca inclusiv atunci cand te uiti pe fereastra dupa realitatea aia, tot umorile tale sunt in mintea si in ochii tai. :)

    • Mai Zen, argumentul tau are si o parte filosofica. Acum am zarit-o in spatele zerourilor. Sa n-o subestimam. Evident, cainele e carnivor, dar se multumeste si cu paine, iar uneori doar cu apa (tablourile Claudiei nu-ti spun nimic?). Evident, e agresiv, dar stie sa se si joace, sa-si iubeasca stapanul sau sa-si apere curtea etc; n-ai auzit de copii sau de oameni care cresc caini exact pt asta? Sa trecem acum la filosofie. Pt tine, daca omori porci ca sa-i mananci, iti permite sa omori si caini ca sa te debarasezi de ei. Nu esti lipsit de empatie sau psihopat intr-un caz, de ce ai fi in celalalt. Am doua probl pt tine aici: a) daca zici ca nu e suficient sa omori un animal ca sa fii psihopat sau lipsit de empatie, de ce anume crezi tu ca ar fi nevoie sa faci ca sa fii literalmente psihopat sau lipsit de empatie? Mi se pare ca mai departe nu se poate merge; si b) daca tot crezi poti sa omori fara remuscari un animal atunci cand te incurci in el sau ii vrei carnea, de unde o sa scoti argumente ca sa nu ramai singur pe planeta asta? Habitatul lor e in continua ingustare, si nu din vina lor, ci a omului, iar intalnirile cu animalele tot mai inevitabile; in unele cazuri, mortale. Sa te vad. Clar, Zen tine in cazul tau de o macabra ironie, daca nu de cea mai dureroasa ignoranta. :)

    • Zen as vrea sa stiu prin ce metode stiintifice ai facut aceasta numaratoare a cainilor din Bucuresti. La nivel international exista o metoda de numarare a cainilor de pe strada care nu se face ochiometric, ci printr-o tehnica anume. As vrea sa stiu daca numaratoarea ta este patentata la nivel national sau international si daca a fost inregistrata aceasta numaratoare. Cate persoane au participat, in ce moment al zilei s-a facut numaratoarea si de catre cine? Eu stiu o statistica reala: peste 1000 de copii sunt ucisi, abuzati, violati anual in Romania. ce parere ai? Acesti copii raman marcati pe viata, distrusi. nu pare sa-ti pese. In alta ordine de idei, cineva a inregistrat un film la Matei Bals cum muscaturile de caini cu stapan erau trecute in registru ca muscaturi de caini fara stapan pt a nu se plati tratamentul. Interesant, nu? Un studiu arata ca peste 90% dintre muscaturile inregistrate sunt facute de animale cu stapan sau alte animale din gospodarie, inregistrate ca fiind facute de caini maidanezi.

   • @ andreea

    Ai partial dreptate. Cainele nu este agresiv din nastere… el devine agresiv (intr-un mediu care ii este ostil). Orice animal, in anumite circumstante (chiar si fricosul iepure) devine agresiv. Evident ca nu e vina cainelui ca se afla in situatia de a fi fara stapan… e doar vina oamenilor. Trist, dar adevarat. Si cum viata nu e dreapta, cel puternic face mereu regula jocului – iar in ecuatia asta, omul e in avantaj.

  • Sunt de parere ca alaturi de acest articol trebuia atasat si o… „ciorna” unde trebuiau prezentate legile legate de Protecia Animalelor. Eu sunt detinatoarea unui caine si 5 pisici majoritatea luate de pe strada. In opinia mea, romanul care iubeste animalele si are puterea sa ia atitudine duce lipsa de informatiile necesare pentru a lua atitudine. Ma doare sa stiu ca in viziunea multora, eutanasierea este o optiune pentru inlaturare acestor animalede pe strazi. Si totusi pentru bietele animale suferinde, poate chiar este o optiune buna pentru ca mai dureroasa este indiferenta oamenilor cand ei mor de foame si duc lipsa de adapost si afectiune. Sunt impotriva eutanasierii dar sunt de parere ca media trebuie sa se implice mai mult. Astept de mult o campanie pentru informarea, sesizarea si ajutorarea bietelor animale. Astept de mult sa vad la tv un spot publicitar informativ prin care sa se puna la utilizarea tuturor un numar de telefon unde sa suni ca sa sesizezi, sa ajuti…. Dar in tarisoara asta este imposibil asa ceva si in lipsa de informatii, nu poti actiona in nici un fel. Mie imi place articolul si chiar si putin, esti printre cei care mai aduc in vizor si problema animalelor.

  • Ar trebui luate niste masuri privind eutanasierea cainilor neadoptati in 2 saptamani, proprietarii sa fie obligati de a avea certificat pt fiecare caine… si chiar amendarea proprietarilor care isi abandoneaza cainele pe strada !!!

   • Absolut corect punctul dumneavoastra de vedere – in plus detinatorii de caini ar trebui sa plateasca si taxe, din care sa fie finantata Politia Animalelor.

  • Eutanasiera maidanezilor ar fi trebuit luata foarte in serios de multa vreme… dar acest hot de Oprescu.. cum nu se gandeste doar la el si la buzunarul sau… cum ar fi putut sa scape poporul de aceste bestii care au facut o multime de victime in randul oamenilor, neluandu-se nici o masura !!!

   • Mai Maftei mai, esti ideal chiar si pt cea mai ridicola prostie care poate fi gandita. Sa-ti spun eu: cainii au omorat 5/6 oameni in tara in fiecare an pana acum, nu mai multi. Prin comparatie, masinile au omorat si omoara cateva mii in fiecare an, in jur de o mie doar in Bucuresti (fa o vizita scurta pe siteul Politiei Capitalei). E inutil sa-ti spun ca victimele care ajung in spital cu oasele cu rupte de masini sunt de cateva ori multe. Nici daca aduni toate oamenii omorati de caini din toata tara din 1950 incoace si tot un scor ridicol vei obtine prin comparatie doar cu ce s-a intamplat de ex in 2010 doar in Bucuresti (cand ai cel mai mic scor de oameni omorati de masini obtinut vreodata, 900 si ceva). Mai gandeste-te. Pericolele, alea adevarate si grele, iti vin dintr-o alta directie. Acu’ esti cu spatele la ea :)

 2. Prea multe vorbe…

  Cand ma musca un caine mi se incalca un drept constitutional:

  ARTICOLUL 22

  Dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică

  (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

  Cine le garanteaza ? Statul Roman, prin autoritati, care nu fac mai nimic in afara de a sifona bani si a da din colt in colt cand apare cate o tragedie.

  La prima „patanie” cu caini (pe care sper ca nu o voi avea niciodata) voi da in judecata TOATE autoritatile posibile, care trebuiau sa-mi asigure acest drept. Daca ar face asa vreo 10-20.000 de muscati de caini, se vor gasi si solutii.

  • Din moment ce afirmi ca pana la varsta pe care o ai (pana in 15 ani, probabil) nu ai fost muscat de un caine, la fel si majoritatea populatiei, se pare ca nu sunt asa multi „muscati” asa cum propaga ideea tembeliziunile manipulatoare. Frustrarea din tine urla, isteric: unde sunt drepturile mele? Te-ai trezit cocotat in varful lantului trofic si dupa tine potopul…Intr-un fel, este mai bine ca un animal atat de iubitor si inteligent, cum este cainele, sa nu fie iubit de unii ca tine…A propos, la ce nickname ti-ai tras, banuiesc cam ce iq ai; oricum, stai linistit, majoritatea cainilor este suficient de inteligenta sa nu muste chiar pe oricine!

   • Sunt muscati peste 10000 de oameni anual din statisticile de la Matei Bals, deci ciferele nu sunt invetii. Mai mult daca un om este muscat la mai putin de 3 ani nu se mai face vaccinul si nu se inregistreaza si in plus nu toti se duc sa faca vaccinul, cifra reala fiind cel mai probabil cu 50% mai mare decat cea oficiala (desi evident nu am „dovezi” pt acest lucru)
    In ultimii 2 ani au murit suficient de multi oameni din cauza maidanezilor si altii au fost raniti f grav.

    Ni se incalca grav dreptul la securitate pe strada !

    • ‘Atacul la persoana’, e tare expresia. Si ce juridic suna! N-ai zice ca acolo e vorba de caini. Oricum, daca ne place sa fim juridici, sa fim juridici pana la capat: prindem si condamnam cainele care a muscat. Si asta doar dupa un proces echitabil. Nu facem un masacru din cauza unora dintre ei. Daca vrem sa omoram totusi cainii, atunci sa o facem si cu oamenii. Avem o groaza de oameni care omoara alti oameni si cu care cainii nici macar in visele lor nu se pot compara. Daca deci esti gata sa faci din atacul la persoana un motiv pt un masacru printre caini, ma tem ca tot asa trebuie sa procedezi si in cazul oamenilor: prin comparatie cu cainii, oamenii omoara infinit mai multi oameni, si nu de ieri de azi, ca sa zici ca invata ceva, ci dintotdeauna.
     Sunt literalmente costernat de judecata asta! Sec, rece si just. Nicio farama de umanitate sau de indoiala n-o umbreste. Parca ar pronunta-o o masina, un aparat birocratic, un extraterestru, un psihopat, nu un om.

     • De ce vreti sa judecati cainele, cand puteti judeca omul? Insa pentru acest lucru nu va mai trebui sa existe caini fara stapani. Fiecare caine va trebui sa aiba asociata o persoana si numai una caruia i se poate imputa tratamentul acelui animal, precum si vatamarile produse de acel animal.

      Insa asociatiile de animale nu doresc acest lucru… l-am mai spus cu alte ocazii: oare de ce?

   • Si daca tu nu „ti-ai tras” nickname, ai impresia ca ai un IQ mai mare ? Fii pe pace, te inseli amarnic. Spor la pupat catelusii sub coditza. Macar cu atata satisfactie sa ramai in viata, daca drepturile celorlalti bipezi asemanatori tie nu vrei sa le recunosti, si nici drepturile tale de altfel. Mancate-ar un doberman sau un pittbull iti doresc. Sa te roada de la beregata si pana la ultimele maruntaie. Iubitorule de animale, si de sine insuti.

   • Mda, majoritatea cu siguranta nu musca pe nimeni. Doar cate un caine mai musca din cand in cand.
    Asta pentru ca tot veni vorba de iq si pentru ca v-a palit tentatia irezistibila sa va pigmentati discursul cu o mistocareala ieftina despre nickname-ul omului.

  • Pai, mai Pizti mai, daca vreo masina oarecare iti rupe oasele, dai in judecata autoritatile ca le-a lasat pe strada? Evident, daca mai apuci. Asa ca daca dreptul tau la integritate e probl, eu iti sugerez sa incepi cu masinile. Prin comparatie cu cainii, pericolul care te paste pe strada de aici e infinit; si te paste si daca nu ajunge una sa-ti rupa oasele direct, de ex prin poluare -vezi ca aici dreptul asta la integritate iti e incalcat sistematic de multa vreme si greu) :)

   • Deși e oarecum inutil, încerc eu să răspund:

    – fără mașini ne-ar fi cam greu, fără câini pe stradă se poate trăi bine mersi, n-am observat să fi intrat vreo țară în colaps în lipsa maidanezilor; știu că vă vine greu să credeți, dar restul lumii în afară de voi chiar nu are nevoie de câini
    – când un șofer accidentează pe cineva – din vina lui – plătește și/sau face pușcărie, cel puțin așa stau lucrurile în țări mai normale; când o haită crănțăie pe cineva, intră la bulău vreun partizan înfocat al prăsirii lor pe stradă?

    În fine, zic că-i inutil, fiindcă se pare că adoratorii de câini (sinceri sau remunerați) au următoarele texte:
    – câinii „e” buni, oamenii „e” răi, deci bine că-i mușcă
    – câinii de fapt nici nu mușcă, toate statisticile cu cetățenii mușcați de câini sunt false
    – dacă totuși se întâmplă ca vreun câine să muște, e numai și numai din vina bipedului care n-a știut cum să dialogheze
    – singura soluție e ca tuturor câinilor – acestor minunate/superbe/deosebite creaturi – să li se asigure un trai confortabil din fonduri de la buget

   • Poti sa dai in judecata proprietarul masinii, eventual pe cel care o conduce, nu masina. Dar daca tu vii cu asemenea comparatii stupide, penibile, inseamna ca intre mintea unui caine comunitar si a ta, nu-i mare diferenta. Chiar si masina te-ar intrece la logica si precizie.

    • Pai, mai cetatene, poti sa dai in judecata proprietarul masinii daca scapi. Roaga-te sa nu fi printre mia aia anuala de morti din Bucuresti si sa te numeri doar printre cei cu oasele rupte. Altminteri, nu pot decat sa te deplang. :)

  • Prigoana are proiecte bune si avand in vedere faptul ca a demonstrate ca este o persoana foarte capabila si de cuvant cu siguranta isi va duce proiectele la final inlaturandu l pe Oprescu un hot care si a batut joc de capitala si de oamenii care il inconjoara neluand nici o masura in legatura cu problema maidanezilor.

 3. Simplu.
  1. Recensamantul animalelor
  2. Rezultatele publicate pe un site. Adresa x: nr animale y
  3. Din acel moment, daca iti iei caine (sau pisica) esti obligat sa-l declari. Intra vecinul pe site si vede ca n-ai declarat?.. Reclamatie > Vizita de la politie > Amenda!
  4. Campanie de sterilizare gratuita
  5. Cine are caine inregistrat si sterilizat, traieste linistit. Cine are caine inregistrat, dar capabil sa se reproduca, plateste o taxa anuala. Drept de monta. Plateste pentru riscul de a produce caini comunitari. Bani stransi cu o singura destinatie: adaposturile pt caini comunitari.

  • Conform acestui articol ma declar rational conservator.
   Sunt de acord cu toate punctele tale mai putin al cincilea. Nu cred in ideea adaposturilor pentru animale, nu in Romania. Ai chinui prea mult un caine fortandu-l sa traiasca intr-o cusca pentru restul zilelor sale.
   Consider ca eutanasierea e decizia corecta. Nu mi se pare o masura drastica, ci una simpla care da rezultate din toate punctele de vedere, inclusiv cel economic.
   Daca stam sa gandim la rece, cate alte rase de animale nu sunt sacrificate in folosul societatii umane (in diverse scopuri) ?

    • Incep prin a spune ca vina nu e a cainilor. Insa atunci cand ai de pus in balanta salvarea unei vieti omenesti versus cea a unui caine (sa dam cifrele legate de intretinerea cainilor aflati in adaposturi) eu unul voi opta mereu intrun salvarea semenilor.

     • Doar ca situatia asta e ipotetica, iar tehnic biased si evident nerelevanta. Fara indoiala, cineva care isi salveaza cainele dar isi lasa nevasta sa moara, are o probl care tine clar de domeniul psihologului. Nu e cazul pt o discutie ca asta. :)

     • ONG-urile ca intotdeauna nu isi fac treaba lasand cainii fara stapan sa ajunga chiar sa raneasca oamenii… Acestia in loc sa stopeze in vre-un fel inmultirea lor mai mult ajuta la acest lucru putand sa mai fure ceva bani din banii statului…

    • Domnule Balasoiu, imaginatia dvs nu este un argument aici. Cainele nu are aceleasi drepturi. Cainele comunitar este exclusiv un produs al comunitatii umane, responsabilitatea acelei comunitati si ar trebui tratat ca atare. Eutanasierea nu este solutia. Eutanasierea este ultima solutie. Pana la ea mai sunt o gramada de solutii posibile. Solutii pe care multi le propun, dar nu se inghesuie sa le aplice.
     Daca vreti sa aiba aceleasi drepturi, atunci militati ca atare, impartind toata averea si veniturile dvs in mod egal cu patrupedele pentru care militati. Apoi vedeti cati va urmeaza exemplul. Cine stie, poate aveti succes, poate nu, dar macar sa fiti consecvent in principii. Comentariile astea pe internet sunt ieftine, poti scrie orice, casuta de comentarii suporta orice gand, oricat de nobil, cat timp nu trebuie sa se treaca la fapte…
     De incheiere, o intrebare: de cate ori ati fost pus in situatia de a eutanasia un animal? Unul drag, pentru care sa plangeti cand il vedeti suferind, sa plangeti cand il duceti la veterinar pentru ultima injectie, sa plangeti cand il ingropati in spatele casei sau in padurea de langa?

     • Pai, cu averea mea nu stiu daca as putea sa fac mai mult decat fac deja pt ei. Acu, daca tot ma mustruluesti, fa-o mai ca lumea. Fireste, e imaginatie: cine si-ar putea imagina un caine eutanasiind un om? Ce usurare! Dar daca ar fi posibil? Atunci sa va vad. Pariez ca nici macar jumatate cei care acum urla ‘sa fie eutanasiati, la moarte cu ei etc etc’, n-ar mai deschide ciocul.
      Apropo, cineva si-a imaginat un caine devenind om. Evindent, el nu prea avea probl asta pe care o avem noi, se gandea ca oamenii sunt asa cum sunt si ca sa incerci sa-i schimbi sau sa faci altceva din ei decat sunt e o nebunie (dar are aplicatii si aici, de ex daca nu cumva e o nebunie sa schimbi mentalitatea de cusca a unui om crescut intr-o cusca de beton), dar i-a trecut prin cap. Daca ma luati cu imaginatia si pe tonul asta serios, sunt sigur ca nu l-ati citit. Sa-mi spuneti cand aveti timp cine e autorul si care e titlul :)

    • Oprescu asta a lasat sa se inmulteasca atat de tare cum nu a a mai fost in Bucuresti asa ceva. Rusine sa-ti fie Oprescule ca ne lasi muscati in ziua mare de bietii caini care nu au nicio vina ! Sper sa nu te mai voteze nimeni si sa scapam de hotiile si de minciunile care le stapanesti cu desavarsire.

     • Sorine, zici sa-i fie rusine lui Oprescu ca a lasat cainii pe strada ca sa ne muste? Eu zic sa-i fie rusine lui Oprescu ca lasa masinile pe strada ca sa ne omoare. Nu ne musca, clar, dar ne otravesc plamanii atunci cand nu rup oasele sau ne omoara. Apropo, ai idee cat de multi oameni morti trebuie sa plateasca pt neglijenta asta mizerabila a lui Oprescu? Vorbesc de masini, se intelege :)

 4. Si ce e de facut?
  Am fost si eu muscata de caini in Regie: inconjurata de o haita si salvata de niste colegi care erau in masina si au intrat cu masina in haita de caini, ca altfel nu ar fi avut curaj.
  Am facut reclamatie impotriva comunitatii si nu s-a intamplat nimic…

  • Acum, cainii te-au muscat si e dreptul tau sa fii aparata impotriva lor. Dar cred ca e bine sa-ti pui probl pe un palier mai larg. Cainii ne fac mizerii din cand in cand, dar noi le facem mizerii inca si mai mari si cu efecte durabile. Sa le spunem: ‘asta-i lumea noastra, voi n-aveti ce cauta aici’, cand tocmai noi le-am distrus curtile si maidanele in care traiau, mi se pare nu doar ca nu e suficient, dar ne si acuza de situatia lor. Si nu poti sa spui: ‘ce-mi pasa mie. M-au muscat, vreau sa dispara de acolo’. Pt ca si din vina ta care traiesti in lumea asta in care ei n-au ce sa caute traiesc ei asa. Suntem direct vinovatia de situatia asta, in privinta asta articolul are dreptate, iar doar a ne plange nu e suficient. E foarte important sa fim umani. Uita-te pe comentariile de mai jos ca sa vezi cat de important e
   Sanatate (si eu am fost muscat de caini, ultima oara anul trecut) :)

   • citesc si recitesc comentariile dvs si observ ca nu propuneti nici o solutie. aveti acelasi modus operandi ca si majoritatea ong-urilor de spalat bani/protejat animale. acest tip de mentalitate, statul pasiv la panda ca sa dai in cap oricui incearca o cat de mica propunere, fie ea buna sau rea, este adevarata problema. mi-as dori ca toti ferventi aparatori ai vietii libere a cainilor, asemeni domniei voastre, sa se intalneasca, fizic sau on-line, si sa puna la cale un program coerent si viabil de solutionare a problemei. atat timp cat nu o faceti cred ca e dreptul nostru, al „oamenilor rai”. sa presupunem ca: a) nu sunteti capabili sa o faceti si/sau b) in lipsa unor alternative, solutiile rapide sunt cele mai atragatoare. iar discutia nu este in ce masura suntem noi mai buni sau mai rai decat caini, ci in ce masura suntem dispusi, de dragul discursurilor tip Mihai Constantinescu, sa traim intr-un mediu periculos si insalubru. In intreaga lume animala doua vietati coexista pasnic atat timp cat ambele au un beneficiu de pe urma acelei convietuiri. Nimeni nu o face de dragul de a o face. iar eu beneficiile coexistarii cu cainii comunitari nu reusesc sa le vad
    P.S. si cu voia dumneavoastra, nu mai traim in vremea lui Bulgakov (ca sa nu mai vorbim despre faptul ca esenta scriituri la care faceti referire nu este salvarea cainilor comunitari, ci modul in care puterea de orice fel, in mainile unui intelect submediocru, are efecte devastatoare) si refuz sa simt ca am un handicap pentru ca sunt o persoana fundamental urbana, nu am copilarit la tara, si nu sunt pregatita pentru exercitii de supravietuire in jungla de fiecare data cand merg la serviciu.

 5. Un articol bun, foarte bun
  Sint iubitoare de animale in general si de ciini in special
  Am salvat un amarit in aceasta iarna si mai am grija de citiva la serviciu
  Am sunat in nenumarate rinduri la fundatiile minune, am semnalat ciini comunitari nesterilizati, degeaba
  Niciun ciine de pe strada nu se naste agresiv, asa ajung sa se poarte asa din pricina batailor, infometarii, schingiuirilor la care sint supusi, nu mai fac diferenta, musca tot ce intilnesc
  Sint si crescator dar unul corect si adevarat care respecta ciinii si legile chinologiei, nu fac bani pe spinarea cateluselor, la mine nu este puppy mill insa asociatiile chinologice sint cele care stiu si inchid ochii
  Pe linga asa zisii crescatori mai sint samsarii cae vind la colt de strada puiuti de citeva saptamini nevaccinati si vai de ei
  Sau minunatele pet shop-uri care tin pui din mai multe cuiburi impreuna, garantat vor face parvo sau jigodie
  Oricum , sint rai, foarte rai oamenii, isi omoara ei copiii, ce sa mai vorbim de ciini……

  • Bun, bravo Andreea. Am un citat pt tine. E din Pavilionul Cancerosilor: ‘Dragostea faţă de animale n-o preţuim acum deloc la oameni, iar de ataşamentul faţă de pisici ne simţim chiar obligaţi să râdem. Dar dacă ne-am pierdut, pentru început, dragostea faţă de animale — oare nu este inevitabil să ne-o pierdem apoi şi pe cea faţă de oameni?’
   Sa-ti faci timp cartea asta, daca n-ai citit-o. :)

 6. La alineatul „Omul care urăște animalele, psihopatul(…) lipsite de gândire.” m-am oprit. M-am dus cu soarecul sus, si am confirmat – e o femeie. Nu sunt misogin, nu vin cu idei preconcepute, dar e foarte clar ca ar cam fi cazul sa o fac.
  S-auzim de bine, madam!
  PS: Pentru cultura dvs generala, oamenii sunt cele mai imprevizibile fiinte cand sunt puse in situatii limita. Acei oameni din fragmentul dumneavoastra, au patit fix acest lucru, au dat peste situatii limita pe care, normal, le-au rezolvat intr-un stil natural, adevaratul nostru spirit – cand dai peste o haita de lupi in oras, devii fix animal, si-ti aperi viata. Nu le caut o scuza, doamna, ci va explic ce s-a intamplat. Eu nu ii condamn, probabil as face la fel, sau poate nu, poate o sa mor si o sa citesc despre mine la stiri.
  E noua initiere in viata, sa uitam majoratul, BAC-ul, sa facem baia de caini noua trecere in faza superioara a existentei noastre!!!!

  • Nu stiu ce vi s-a intamplat acolo sus, dar e clar, nu un lucru bun. Pai, daca gasiti ca oamenii pot turba de furie impotriva cainilor, nu credeti ca si cainii au cam acelasi drept? In definitiv, oamenii sunt cei care le produc cele mai multe, mai mari si mai durabile mizerii. Si ca si cum n-ar fi suficient, tot ei au dreptul sa turbeze de furie impotriva cainilor :)

 7. Înseamnă ….

  De fapt înseamnă doar nesimțire din parte cetățenilor și indolență / fructificarea unei ocazii de furt din partea autorităților.

  Nesimțire de același tip cu a fumătorilor care pufăie fericiți într-un spațiu închis cu nefumătorii, cu a celor care aruncă gunoaie pe stradă, cu a celor care dau boxele la maxim de să vibreze pereții, cu a celor care merg cu un 4×4 pe plajă ….

  Nu cred că românii dau de o iubire de animale mai disperată cu a altor nații. Doar a fost o perioadă „normală” în care animalele se strângeau și se eutanasiau și totuși iubitorii nu au pus de o sinucidere colectivă în fața primăriei.

  Nici măcar nu cred că românii-s cu mult mai nesimțiți ca alții. De s-ar băga legea asta aberantă – cum că maidanezii sunt sacri și au dreptul să bântuie pe stradă – în orice țară europeană s-ar ajunge destul de repede ca în București.

  Buba e la autorități și doar la autorități.
  Care nu pot proceda ca în orice țară normală. Sau mai degrabă nu vor.

  Mi-ar plăcea să poată fi strânși toți profitorii și câinofilii sinceri și să fie lăsați într-un spațiu închis, de preferință o insulă , pe termen nelimitat, cu animalele respective. Cu toate animalele.
  În lipsă ar fi fain ca cineva să-i ia pe Ponta, Antonescu, Zegrean (nenea ăla cu constituția), cu familii cu tot și să-i abandoneze pe undeva prin București într-o zonă stăpânită de haite. Să vadă ce haios e să mergi fără limuzine în zone animaliere. Mai mult, să vadă asta când sunt și cu copiii ….

  • Ce dura trebuie sa fii, Elena. Ce ar fi sa inversam situatia si sa te punem pe o insula la fel de mare ca a ta dar cu toate masinile din Bucuresti. Doar cu ele. Statistic, sansele tale de a supravietui ar infinit mai mici decat in oricare situatie cu caini. :)

   • Deocamdată mașinile fără șofer sunt fier inert, nu entități demonice și nu se apucă să fugărească oamenii să-i mănânce, nici dacă le abandonezi pe o insulă.

    Până una-alta mă gândesc ce greu e să fii atâta de mașinofob. Să nu te deplasezi decât per-pedes, că mașinile sunt nașpa.

    Și cum de poate un mașinofob să cumpere ceva? Are inimă să folosească săpunul, calculatorul, încălțămintea, hainele știind că astea au fost transportate cu detestatele mașini? Cum poate mânca franzela știind că și aia a ajuns cu transport auto de la brutărie la magazin, nu a dus-o cuțu-cuțu în bot cum ar fi fost inteligent …

 8. Vorba multa saracia omului si in plus il mai si sfasie cate o haita de caini.
  Articol mult prea lung- optiunea este simpla ori acceptam in continuare
  sacrificarea semenilor nostri pe altarul Zeului Caine intru folosul clericilor
  sai ONG-isti ori cu durere in suflet dar gandindu-ne la copiii nostri si la
  civilizatie- eutanasiem toti cainii de pe strazi. Haitele sunt agresive prin definitie.

  • Cine va aude va si crede. Daca trebuie sa omorati cainii pt ca omoara oameni, asa practic cum sunteti si fara vorba prea multa, ar trebui sa lichidati mai intai masinile. Omoara cu miile in fiecare an direct, si tot cu miile, dar ceva mai indirect si pe spatii largi, prin poluare. Prin comparatie, aveti idee cate victime produc cainii in fiecare an? Cand te uiti la diferentele astea iti vine sa spui ca e inifinit mai inteligent sa ai caini pe strada decat masini. N-ar strica ca din cand in cand sa va mai si ganditi nitel inainte de a da cu barda :)

   • Ai o fobie cu masinile. Mai omule, masinile nu merg singure, sunt conduse de oameni. Bine ca nu sunt conduse de caini, ca ar iesi carnagiu.

    • Mai cetatene mai, daca ai judeca o secunda si dupa caranagiile pe care le fac oamenii si printre semenii lor, si printre animale, pariez ca ti-ai dori mai bine caini la volan. Si daca o masina nu te prinde odata pe strada sa-ti rupa oasele, iti otraveste plamanii. De scapat oricum nu scapi (ai idee, smart cum esti, cam cate tone de CO2 elibereaza o masina in aer intr-un an?) :)

   • Masinile sunt inmatriculate, maidanezii nu, masinile au un proprietar care raspunde in fata legii, maidanezii nu. Incearca alte comparatii mai fericite. Daca iti pasa de maidanezi adopta cati vrei sau iti poti permite, vaccineaza-i si raspunde pentru ce vor face daca scapa de la tine din curte. Inclusiv sa le aduni rahatii facuti in mijlocul drumului. Ce zici, te bagi?

    • Pai, mai Alexe, cand ti-o prinde o masina piciorele sub roti pe strada, sper sa poti spune cum zici acum: e inmatriculata, asa ca nu ma intereseaza.
     Apropo, daca am inmatricula si cainii, te-ai mai linistii? Se poate face ceva pt asta. Vezi ca masinile nu se vaccineaza; si chiar daca ai gasi o solutie, sunt sigur ca daca una te-ar intalni pe strada cu 120 la ora, nicio consolare legata de inmatriculari sau altceva asemanator nu ti-ar mai folosi :)

     • Sunt cat se poate de linistit si te rog nu ma confunda cu axe. Si te rog nu te face ca nu intelegi, masina e inmatriculata oamenii au cnp etc. a.i. sa poata fi identificate, oamenii sau proprietarii identificati si trasi la raspundere. Maidanezii nu. Ce nu poti masura nu poti controla deci da sa fie maidanezii marcati/cipati sau cum iti place atata doar cand hingherii prind unul pe strada sa stie cine i-a dat drumul pe strada si sa ii dea o amenda care sa acopere cazarea si hrana sau eutanasierea animalului, cum preferi, ma rog. Pana la urma cum e, ai adoptat sau nu maidanezi? Sau vorbim sa ne aflam in treaba pe-aici?

     • Ceea ce ne spuneti dumneavoastra facand analogia cu masinile e ca, in situatia in care fiecare caine are un proprietar, tot vor exista oameni muscati de caini. Fair enough – insa cand un om are incredintata responsabilitatea pentru un animal, atunci acel om poate fi tras la raspundere. Cum v-ar placea sa locuiti intr-un loc in care nici o masina nu e inregistrata si nimeni (sau doar putini proprietari de masini) isi au inmatriculata masina? Nu cred ca ati fi foarte bucuros, nu-i asa? Eu unul n-as fi.

     • Pai, sa va spun si eu o poveste: un caine si-a luat o masina. Cum nu era prea experimentat a trecut peste un om. Asta a inceput sa schelalaie, apoi a murit. Cainele si-a vazut mai departe de drum. Evident, omul n-avea stapan. Si pt ca masina cainelui n-a scapat chiar neatinsa, cainele s-a suparat si a cerut in numele constitutiei ca toti oamenii de pe strada fara stapan sa fie eutanasiati. Evident, niste caini mai plini de sentimente canine, le-au luat aparerea. Au cerut autoritatilor sa le faca niste adaposturi. Altii au cerut, ‘ba nu, sa-i eutanasiem direct’. Ne ameninta vietile, iar atunci cand n-o fac, ii calcam cu masinile pe strada si asta ne baga la cheltuieli. Oricum, sa-i eutanasiezi e fezabil economic (parca asta doreati sa stiti, nu?). Rezultatul a fost un compromis: ii prindem si le mai dam 2 sapt de trait, au spus. Nu cheltuim cine stie ce in plus si nici nu ne spune nimeni ca n-am incercat nimic pt ei.
      Acu, daca tot abordati inteligent chestiunile pe marginea unor lucruri pe care le-am spus si care ar fi trebuit sa ramana asa cum sunt, simple si clare chiar si pt gaini, n-ar fi rau daca din cand in cand v-ati intoarce la povestea asta. Asta e morala povestii: cei mai puternici fac regulile. Intamplarea face ca noi sa fim de data asta. Ce importanta are ratiunea? Ar fi avut ocazia sa demonstreze ca e superioara, dar a ratat-o cand a pronuntat cuvantul eutanasiere :)

    • Ce sa zic mai Alexe, atata poti, atata dai. Carosabilul e facut pe masini. O spui de parca l-ar fi facut Dumnezeu. Carosabilul e facut pe locul unde altadata erau maidanele si curtile lor. Asa ca nu poti sa spui: ma doare in fund. Si daca am putut sa facem ceva pt niste fiare, sa facem atunci ceva si pt niste fiinte, care sunt din vina noastra aici.

 9. N-ar fi fost rau daca v-ati fi gandit articolul intr-o cheie mai putin anecdotica. Sunt multe date despre subiect (ar fi trebuit vazute inclusiv absurditatile care circula pe bloguri despre victimele produse de caini), iar in textul dvs sunt o serie de inexactitati, de ex nu o haita a ucis japonezul din 2006.
  Acum, folositi neglijent expresii ca haite periculoase, oameni omorati, decizii ferme, ‘sa-i scapam de chinul zilelor…’ etc -ma sperie atitudinea asta, oricum nu de la cuvinte ca astea trebuie plecat: prin comparatie cu masinile, cainii nici macar nu constituie o amenintare: comparati victimele produse de masini si caini, e o diferenta de ordinul miilor in favoarea cainilor- si nu e foarte clar ce anume trebuie facut cu cainii care trebuie adunati de pe strazi. Pt dvs, sa-i aduni e uman, sa-i lasi pe strada nu. Cand ii aduni ca sa-i omori dupa cateva sapt asa cum prevede legea, mi se pare ca argumentul dvs nu rezista. Ei, ar fi trebuit sa discutati lucrurile astea nu anecdotic, ci direct, deschis si evident documentat. :)

  • @ Constantin Balasoiu

   Corecta observatia legata de modul in care a fost scris articolul.

   Mergend insa pe logica dumneavoastra legata de cat de ucigatoare sunt masinile, ar trebui sa incepem mai intai cu alcoolul, cu grasimile saturate… s.a.m.d.

   Nu e vina animalului, ca a ajuns in strada si ca nu are nici un stapan. Nu e vina celui muscat ca a fost agresat. E vina acelora care nu vor sa elimine problema cainilor „fara stapan”. Punct.

   Solutia pe care eu as adopta-o, ar fi sa fie tag-uiti cainii comunitari, si fiecarui caine sa ii se atribuie un „sponsor” (sau proprietar) care sa-si asume obligatiile ce decurg din detinerea unui animal (de la raspundere in cazul in care agreseaza pe careva, la raspunderea in fata bunului tratament la care animalul este supus, pana la obligatiile de ordin fiscal). Este indaminisbil ca detinatorii de caini sa nu aiba licenta pentru detinerea unui animal (sa dovedeasca ca are conditii OK de a-l detine, ca plateste taxe pentru el, etc etc) la fel cum la fel de netolerat e sa nu avem o Politie a Animalelor. Orice caine „fara stapan” ar trebui eliminat din zonele urbane.

   Evident, am spus eliminat … Nu neaparat eutanasiat. Insa daca cainii fara stapani nu sunt doriti de altcineva intr-un timp rezonabi (vezi remarca mea de mai sus), eutanasierea ramane solutia la care ar trebui sa recurgem.

   • Vorbiti permanent de vini, de ex cainii n-au vina. Bineinteles ca n-au, pt ca asa cum spunea un destept odata tot aici care le vroia moartea explicit, sunt fiinte amorale. Adevarul e ca ne-am construit o lume extrem de restrictiva si artificiala, iar cainii n-au ce cauta in ea. Nu e gandita pt ei. Ne-am facut-o pe caldarumurile si curtile lor de altada fara sa ne pese de nimic, iar acum cand ne incurcam in ei ii sau ne strica masina cand mai trecem pe cate unul pe strada ii vrem eliminati. Ei bine, nu. Vrem conditii pt niste fiare care daca nu ne omoara direct, ne otravesc plamanii, sa incepem sa fim in stare facem ceva mai uman si pt niste animale. Sunt pur si simplu ingrozit de lipsa oricarei forme de empatie. Toti acesti tineri crescuti in custile astea de beton, gandesc literalemente ca niste fiare crescute in custi. N-au vazut animale decat la tv, in poze in cel mai bun caz in custi. Nici la tara nu prea mai sunt

    • Domnule Balasoiu e clar ca nu putem rezolva problema asta. Societatea este mult prea impartita. Totusi, pozitia dumneavoastra mi se pare mult prea cumplita. Chiar nu va e mila de caini? Sau nu vedeti deloc in viitor? Sa va spun eu ce se va intampla. Nu e greu. Acum nu se va face nimic. Cainii vor continua sa inmulteasca, sterilizarile nu functioneaza de 10 ani si nu vor functiona in continuare. Oamenii din jurul Bucurestiului vor continua sa nu-si castreze animalele: e nedrept sa le rapeasca acestora dreptul de a procrea. Multi dintre pui vor fi adusi in padurile din jurul capitalei si vor fi lasati acolo. Inclusiv cainii din apartamente sunt adesea lasati sa-si dovedeasca barbatia interactionand cu cainii vagabonzi. Nefacandu-se nimic, asa cum sunt convins ca se va intampla, vor fi din ce in ce mai multi caini. Pe acelasi spatiu. Vor avea din ce in ce mai putina mancare. Vor deveni mai agresivi. La un moment dat numarul lor va deveni imens. Mult mai mare decat e acum. Va fi vremea cand, in anumite cartiere, nu vei mai putea iesi din bloc fara o bata. In acel moment societatea nu va mai fi impartita. Si, in loc sa se rezolve problema acum, cat se mai poate intr-un mod mai putin dur, se va rezolva atunci. Acum, daca ar fi eutanasiati cainii batrani si bolnavi, daca s-ar construi adaposturi pentru ceilalti, daca s-ar da amenzi drastice pentru cei care isi arunca in strada cainii, poate am putea rezolva. Rezolvarea din viitor va fi un macel cumplit. Deci, revin, chiar nu va e mila de ei?

     • Mai Alex mai, e aproape apocaliptic ce spui. Daca n-ar fi un intreg delir anticanin aici, asa crede ca citesc un cosmar de noapte. Uita-te pt dumnezeu la Oradea. Aia au plecat de la 5/6 mii de maidanezi si mai au cateva sute. N-au eutanasiat niciunul
      Suntem in sec XXI si ne gandim la cum sa omoram animale mai abitir ca aia care traiau doar din vanat acum cateva mii de ani

    • Va multumesc pentru raspuns. Insist pe lipsa vinei cainilor si pentru a atrage atentia ca trebuie sa exista un om care sa poarte responsabilitatea cresterii, ingrijirii, etc, a fiecarui animal, de companie sau nu.

     Aveti dreptate de ruptura celor foarte tineri fata de animale. Insa pe de alta parte nimeni nu te poate obliga sa cresti un animal in aceasta lume, ce in unele locuri este artificiala. Este inuman sa tii 5 caini inchisi intr-o garsoniera – in alte locuri cainii ti-ar fi imediat luati si probabil ai fi norocos sa sapi fara dosar penal, pentru rele tratamente aduse animalelor.

     In aceasta lume „artificiala” sunt destule case cu curte… Parcuri in care te poti plimba cu un caine. Insa un caine FARA STAPAN este o crima si la adresa oamenilor, si la cea a cainilor.

 10. una din imaginile impactante ce face diferentza intre acea tzara si occident se datoreaza ciinilor:in rominica ciinii fara stapin ishi poarta coada intre picioare,in vest,chiar si aceshtia o poarta ridicata.
  acolo in rominica,omul nou e mindru si ciinele umil.vretzi sa schimbatzi situatzia ciinilor!?schimbatzio intii pe aceea a oamenilor

 11. Simplu si la obiect. Animalele domestice (intre care si cainii) sunt o responsabilitate a omului. Daca nu au stapan individual, ar trebui sa nu existe pe strazi.

  • Simplu si la obiect: daca sunt pe strada inseamna ca nu sunt domestice si trebuie de aceea lichidate. Corect? PAi, ai idee cate animale nedomesticite exista inca pe lumea asta? O sa ai ceva de furca cu ele :)

   • Inclin ca cred ca pasiunea fata de caini va determina sa faceti rabat in ceea ce priveste redarea celor spuse de catre cei carora le raspundeti la comentarii: unde a afirmat xyz ca un caine NU este un animal domestic?

    Un caine nu ar trebui sa se afle pe strada – intr-o tara civilizata esti amendat pentru o astfel de neglijenta.

   • D-le Balasoiu, aveti un tremur nervos care va face sa puneti emoticonul asta la sfarsitul fiecarui mesaj, chit ca se potriveste, chit ca nu??? E enervant, da impresia ca va bateti joc de interlocutor si de discutie in general.
    Altfel, din zecile de mesaje pe care le-ati postat aici, nu se intelege decat ca nu sunteti de acord cu nimeni. Indiferent ce zic ailalti, nu e bine. Bine e cum e acum, s-ar putea deduce.
    De asemenea, din duzina de mesaje in care comparati pericolul urias ridicat de masini cu cel aproape nesemnificativ ridicat de caini, desi ati fost muscat si dvs., „utlima oara anul trecut :-) „, s-ar mai putea deduce ca ati fost mult mai frecvent calcat de masini.
    In rest lucrurile sunt foarte clare — altfel decat accidental, cainii nu au ce cauta in libertate pe strazi, indiferent ca-i numim comunitari, sau vagabonzi, sau suflete-pereche sau cum vreti dvs.
    Daca-s animale domestice, apoi trebuie sa apartina cuiva, sa domicilieze la/cu acel cineva, iar acel cineva sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor. Daca nu sunteti de acord cu aceasta ipoteza simpla, atunci va rog sa militati pentru lasarea in libertate in numere cat mai mari si a altor animale domestice (printre altele in mod statistic dovedit mai putin agresive si mai utile decat cainii), gen porci, vaci, cai, pasari de toate felurile etc.
    Daca nu-s animale domestice, ci salbatice, atunci iarasi n-au ce cauta in orase, mai ales pe strazi, in libertate, cel mult la gradina zoologica. Daca nu sunteti de acord… (copy and paste din para de mai sus)… vulpi, lupi, rasi, crocodili, ursi samd. Cu siguranta niciuna din speciile astea n-a facut (pana acum) la fel de victime umane precum cainii comunitari, prin urmare, dupa logica dvs., ar trebui sa fie bineveniti in orase, ca mai creste biodiversitatea.
    Din categoria nici asa, nici altfel, nici domestic-nici salbatic, propun lasarea intru prasire nestingherita in primul rand a sobolanilor de ambele specii, soarecilor, urmati de toate soiurile de gandaci, tantari si ce mai misuna prin subsoluri, precum si de toate vietuitoarele mici si dragalase din apa de la robinet, pe care le exterminam fara mila prin tratarea zisei ape.
    Decat sa va pierdeti atata vreme cu zeci de mesaje si emoticoane (hmmm… emoticoane, sau emoticonuri?), mai bine-ati propune o solutie realista, daca aveti — cum a facut pehash mai sus. Glumitele ieftine pe seama celorlalti nu va fac deloc cinste.

    • Ei, putina mustruliala nu strica nimanui. Si daca ma uit bine, n-am reusit sa supar decat pe unul sau doi. Au avut ei grija sa-mi traga cuvenitele suturi. Dar nu-i suparare.
     Acum, mare lucru n-ati prea inteles din mesajele mele, asta e clar, probabil din cauza emoticoanelor. Vi le recomand pe ultimele, rezuma mai bine :)
     Acum, bagati ceva cu un crez si cu niste sobolani. Cainii n-au ce sa caute pe strada conform crezului dvs, iar sobolanii trebuie sa ne spuna ca daca pe ei ii putem omora, putem sa o facem si cu cainii. Corect? Crezul asta e crezul unui animal de prada, sper ca n-aveti dubii aici. Nu vad nicio diferenta intre a ordona un masacru din cinism sau din umanism. Cand rezultatul e acelasi, morala nu poate fi prea diferita. Un crez ca asta e crezul unui animal de prada, care si-l permite doar pt ca e in situatia de a si-l permite. Toate gandurile alea pline de umanitate, drepturile cu care unii au inceput deja sa se bata in piept etc etc nu fac decat sa oblitereze chestiunea.
     Acum, sa va limpezesc putin lucrurile: sunt in dezacord cu oricine, inclusiv cu dvs, daca acolo se apeleaza la eutanasierea animalelor sanatoase (eutanasierea nu e valabila decat in situatia unde alte solutii nu pot inlocui boala si suferinta ireductibila a animalului). De-asta ma vedeti in conflict cu toata lumea pt ca, cu 2 exceptii, absolut toata lumea asta vrea, inclusiv Claudia.
     Solutii? Le-am strigat pe aici de mai multe ori, dar se pare le scapa tuturor, in frunte cu dvs: Oradea. Au ajuns la cateva sute de la cateva mii in cativa ani fara sa eutanasieze niciun exemplar. Avem solutii si le putem aplica aici fara sa ne transformam pt asta in bestii. Oricum, suntem direct responsabili pt situatia cainilor, pt ca atunci cand am construit orasul si strazile astea, le-am construit pe maidanele si curtile lor. Iar de asta ne-a durut direct in fund. In fund ne doare si acum cand ordonam exterminarea lor, cu toate drepturile si/sau gandurile noastre pline de iubire pentru bietele animale.
     Acu’ daca nu sunt prea clar, uitati-va si la ultimele mesaje. Poate acolo vi se mai lamuresc gandurile in ce ma priveste. :)
     PS Acum, cat rau poate sa faca cuiva un zambet? NIci macar, un emoticon. Sa fim seriosi? Daca incepem sa ne ingrijoram chiar de toate lucrurile, mi se pare ca n-o sa mai stim de ce ne certam in cele din urma :)

     • Prin emoticon transmiteti cel mult un zimbet strepezit.
      Invatati va rog sa va exprimati coerent intr-o limba de circulatie internationala; veti vedea atunci ca nu puteti scrie ceva ca insulta inteligenta cititorului si apoi sterge aceasta insulta cu un emoticon; e semn de incoerenta in gandire.

      Banuiala mea e ca nu va sesizati incoerenta in romaneste, de aceea va recomand sa invatati o alta limba si sa ca exprimati in aceasta, veti fi ma grijuliu cu logica exprimarii.

     • Mai xyz mai, era sa cad jos cand te-am auzit cu chestia aia cu insultatul inteligentei. Adica eu le insult inteligenta astora de aici (adica ii jignesc sau asa ceva), dar incerc sa-I pacalesc cu emoticoanele mele. Si cand colo eu credeam ca o sa-i reusesc sa-i relaxez putin. Ei, ce vrei, oamenii nu pot fi la fel de precisi ca tine. Pt tine cel putin lucrurile sunt clare: „sunt cainii animale domestice? Sunt. Si ce cauta atunci pe strada? Trebuie ca nu mai sunt, oricum e clar ca n-au ce cauta acolo, pt ca oriunde ai un animal domestic, ai si un stapan responsabill, de unde rezulta ca daca stapanul e absent sau iresponsabil, dubiile legate de animal sunt inevitabile. Oricum, solutiile draconice sunt ceea ce se cere in asemenea situatii (ai fost prudent cand te-ai exprimat asupra lor, dar nu pacalesti tu asa usor lumea).
      Scurt si la obiect, prostiile pe care le spui despre animalele domestice si ce consecinte decurg de aici nu te ingrijoreaza, dar te preocupa emoticoanele mele care cica ma fac incoerent. Foarte destept. N-as vrea sa te supar din nou, dar de emoticoane nu ma las. Pai, ce fel de generatie sunteti domnilor? Atunci cand va intalniti cu un zambet, in loc sa va relaxati si sa mai respirati putin, voi va incordati muschii, va inclestati dintii, deveniti nervosi, ochii vi se injecteaza, iar urmatoarea miscare care va da prin cap e saltul fatal asupra victimei. Si ce viteaz si serios te dai. Daca nu te-ai fi ascuns atat de prost dupa aerul serios si dintii mei sterbeziti, mai ca te-as fi crezut :)

 12. nu trebuie sa inventam noi roata, solutia exista, e simpla, relativ ieftina (comparativ cu alternativele) si este aplicata pe scara larga in toata lumea, MAI ALES in tarile civilizate:

  colectarea animalelor de pe strada, tinerea in adapost o perioada de x zile (10, 20, 30), oferirea spre adoptie a exemplarelor sanatoase (in care moment iubitorii de animale isi pot exprima dragostea prin adoptie), si eliminarea exemplarelor neadoptate de catre personal medical la sfarsitul perioadei de x zile.

  treaba asta trebuie coroborata cu inasprirea legislatiei de protectie a animalelor. cum ar fi amenzi de minim 1.000E pentru abandonarea animalelor sau / si puscarie, interzicerea dreptului la adoptie persoanelor care au abandonat un animal (impreuna cu amenda sau / si puscarie), acordarea spre adoptie doar persoanelor care indeplinesc anumite conditii de spatiu (nu tii un caine de 20kg intr-o garsoniera) etc.

  deci e simplu, trebuie doar niste politicieni cu suficiente cojones ca sa impuna legislatia asta. daca Constantinescu a sprijiinit NATO in razboiul cu Serbia, IMPOTRIVA vointei romanilor, ar fi frumos sa apara unul care sa rezolve o problema mult mai triviala.

  • ‘Colectarea animalelor de pe strada’. Asta e tare. Nici macare nu sunteti capabil sa faceti o diferenta sumara intre deseuri si animale. Absolut, e una tehnica: animalelor le dati 2 sapt in plus fata de deseuri, care dimpotriva merg direct la gropi. Daca totusi unele dintre deseurile tale merg pe 4 picioare, latra sau au capacitatea de a procreea, tine pur si simplu de un accident sau eroare a naturii. Pt tine, intreaga chestiune e una de salubritate.
   E clar ca intre numele si solutiile tale draconice legatura e extrem de stransa. Bravo, dle. Esti tare

   • In afara de a va lega de un cuvant, ce altcvea aveti de obiectat impotriva acestei masuri care se aplica in 99% din tarile civilizate?
    Si care pleaca de la un lucru de bun simt, pe care ar trebui sa il inteleaga si romanii. Nici un caine nu trebuie sa existe liber pe strada, fara a fi insotit de stapan. Prezenta cainilor vagabonzi pune in pericol atat viata oamenilor nevinovati, cat si a cainilor.
    Nici oameni care iubesc animalele, nici cei care isi doresc siguranta n-ar trebui sa sustina ca locul cainilor este pe strada, ca dupa ce sunt sterilizati cainii ar trebui sa se intoarca inapoi.

    • Pai, nu m-am legat degeaba de cuvintele tale. Nici dupa ce iti spun clar si tot nu vrei sa intelegi. Adica daca in filosofia omului de la salubritate mai introduci niste cuvinte gen oameni nevinovati, asta schimba cu ceva lucrurile? Filosofia si solutiile tale de la salubritate sunt intacte. Uita-te mai bine. Pur si simplu esti incapabil sa faci o diferenta mai breaza intre caini si deseuri. E o simpla chestiune de 2 sapt. Ai face, pariez, acelasi lucru si pt deseuri daca ar exista suficienta presiunea asupra ta.
     Acum, ce spune eu am spus de sus pana jos. Uita-te si tu :)

 13. Sunt costernat de lipsa de intelegere si umanitate pt fiintele astea din aceste comentarii. Articolul tau Claudia, e si el vinovat de asta. Folosesti prea usor cuvinte ca ‘haite periculoase’, ‘decizii ferme’ etc etc si explica perspectiva gresita din care se pune probl: pt ca animalele astea ne ameninta, trebuie sa fim fermi. Ai deschis prea usor calea spre eliminare. Nu-i omoara pe strada, ii omoara in adaposturi si evident la adapostul legii. Nu asta trebuie sa se intample, legea n-ar trebui sa ajunga niciodata aici. Articolul tau ar fi trebuit sa previna derapajul asta, macar la nivel de vocabular.
  Sunt si alte solutii. Exemplele din Occident nu sunt toate bune. La Oradea se intampla un lucru mai bun in schimb din 2003. N-ai spus nimic de el. Cred ca ar trebui sa-ti clarifici mai bine pozitia. Pt ca daca tot ce spui e ca ‘noi suntem vinovati pt situatia asta, dar cainii tot trebuie sa moara’, da-mi voie sa-ti spun ca n-ai facut nicio branza. :)

  • Formula anecdotică a fost aleasă din considerentul de a evita poziţionarea, deseori pătimaşă, fie pro, fie contra. Suntem încă într-o dezbatere, mă interesează foarte mult opiniile altora. Sunt convinsă că se vor mai scrie articole pe această temă, poate voi reveni şi eu, într-o altă abordare.

   Soluţia nu este simplă. Evident că nu este loc în adăposturi pentru toţi. Oamenii nu vor adopta, decât într-o anumită măsură. Ce faci cu restul?! Sterilizarea ajută la menţinerea numărului, dar nu rezolvă problema. În alte ţări se eutanasiază masiv după un anumit număr de zile. Să-i laşi în grija sorţii, mai ales într-o ţară ca a noastră, unde abuzurile sunt la ordinea zilei, e inuman. Sunt mii de câini răniţi, în suferinţă, abandonaţi, bătuţi, hrăniţi prost, etc. Haitele se formează teritorial şi sunt periculoase. Şi în Bucureşti sunt asociaţii care trimit pentru adopţii în străinătate, dar nu îi putem trimite pe toţi. Recomandările către cetăţeni să-şi sterilizeze animalele, nu funcţionează, oamenii nu sunt obişnuiţi, mai ales în mediul rural, nu vor sau nu îşi permit să cheltuie bani pentru animale astfel. E trist să iei o viaţă, dar mult mai grav să nu îţi asumi nicio decizie.

   • intr o tzara bogata si frumoasa ca aceea,cu oameni harnici si ospitalieri,normal ciinii e o problema.dar ce facetzi cu cei care au stapin si sint legatzi cu un lantz de un metru linga fundatzia viitoarei case?ca aia e proprietatea omului!?si de aia e ciine sa steie in lantz!
    am vazut cruzime acolo, pe care doar in Africa o mai intilneshti si nu doar impotriva ciinilor

    • Pai, mai dusule, cainele e caine care sa stea in lant, nu? Dar omul ce e? Unii de ex nici acum nu vad in alti semeni de a-i lor care n-au aceeasi culoare ca ei altceva decat niste vite. Si apoi, clar, exista cruzimi mai mari cu cainii peste tot, dar nu te uiti unde trebuie. Uita-te acolo unde se face ceva adevarat si uman pt ei. Asa o sa poti intelege ceva

     • verific mai tot timpul daca mi s a postat.vad ca sintetzi prolific d nule balasoiu,dar scuze n am timp azi.oricum,aia cu impactantu nici io nu shtiu daca exista,ha,ha,iar aia cu lantzu ii extractzie de acolo din romanica.pe aia cu iliescu apare soarele rasare o stitzi?da,apropo de lantz!ca acolo vad folosinduse;capul plecat sabia nu l taie,insa cu umilintza lantzul il indoaie.versul complet

   • Sterilizarea nu ajuta la mentinerea nr. Asta e o judecata fara niciun fel de acoperire. Chiar nu v-ati uitat deloc la ce au reusit cei de la Oradea? Mai au cateva sute pe strazi din vreo 5/6000 initial.
    Si pt Dumnezeu, nu e uman sa eutanasiezi cainii. Inversati situatia daca nu ma credeti. O mai spuneti si cand toata lumea pur si simplu delireaza impotriva cainilor

    • Ai dreptate, sterilizarea nu mentine numarul de caini…. Ii inmulteste.
     Fiindca tendinta de crestere sau scadere nu sta in metoda folosita, ci in rata cu care reusesti sa stereilizezi sau sa eutanasiezi.
     Conform statisticilor date de ONG-uri, intre 2001 si 2008 s-au eutanasiat cam 15.000 de caini pe an. Din 2008 pana acum s-au sterilizat doar 5000 de caini pe an.
     Acum nu stiu daca eutanasierea e mai scumpa decat sterilizarea (sunt nenumarate metode de eutanasiere, unele mai ieftine, altele mai scumpe, asa incat discutia asta chiar nu isi are rostul), dar cert e ca sterilizarea e mult mai costisitoare. Si cifrele arata asta, nu s-a reusit sterilizarea unui numar suficient de caini astfel incat rata sterilizarii sa fie mai mica decat rata de aparitie a noilor caini.
     Sunt niste lucruri de matematica elementara de clasa a II-a, si cand vad cate teorii se tin pe aici, ma intreb sincer daca unii oameni chiar au trecut prin ciclul primar.
     Sa vorbim pe exemplu concret:
     Sa presupunem ca ai 100.000 de caini.
     Daca sterilizezi 5.000, raman 95.000 care se pot inmulti in voie.
     Daca eutanasiezi 15.000, raman 85.000 care se pot inmulti in voie.
     De unde va rezulta voua ca sterilizarea si returnarea e mai eficienta?

     • Dane, matematica aia se numea altadata aritmetica. La aritmetica esti bun, e clar. Doar ca pe alte paliere esti putin mai fragil. Adica daca scazi 5000 din 100000 ramai cu 95000. Iar cei 95000 evident se pot inmulti. Aritmetica e indusctabil imbatabila. Doar ca aritmetica ta nu explica de ce te-ai oprit la 95000. Asta e necazul. Adica daca tot iti iei un aer serios si destept cu adunari si scaderi de cl a II-a macar vin-o cu ceva mai rasarit. Iar comparatia aia cu eutanasierea e al dracului de schioapa. Adica ce sugerezi tu, ca eutanasierea functioneaza, iar sterilizarea nu. Pai, daca tot faci pe desteptul, pune mana si vezi de ce nu sterilizeaza oamenii caini. Legea permite si incurajeaza eutanasierea, d-asta. Dar chiar si asa, acolo unde oamenii vor, se poate. Vezi ce s-a intamplat la Oradea. Au plecat de la 5/6000 in 2003, iar acum sunt la cateva sute. Si stai ca acolo aia nu si-au pus probl cat costa, desi sunt de cateva ori mai saraci decat noi.
      Acu, e clar ca nu stii nimic de sterilizare si costuri. Adica cand zici ca sunt metode mai ieftine, o zici doar ca sa te dai destept. Ca daca e vorba de metode, metoda e aceeasi peste tot: cainele e ansteziat, iar pt asta e pregatit inainte. La ce anume vrei sa renunti? N-ai idee cat de bestial e tot ce spui
      Imi place ca te-ai dus la 100000, nu te-ai uitat ca cu niste zerouri mai putin ai fi scris cel putin mai putin daca mai comprehensiv n-ai fi reusit sa fii. E un pic de psihologie in asta. :)
      Noi sa fim sanatosi, cu cainii dracu stie, la cat de multi dementi sunt pe lumea asta :)

  • „Nu-i omoara pe strada, ii omoara in adaposturi si evident la adapostul legii. Nu asta trebuie sa se intample, legea n-ar trebui sa ajunga niciodata aici.”

   Trei intrebari:

   1) presupunand ca sunteti familiarizat cu fiziologia si psihologia canina, credeti ca animalelor din adaposturi le este bine? Nu confundati modul in care dumneavoastra tratati un animal de companie (grija, afectiune, etc) cu ceea ce se intampla intr-un adapost.

   2) legea e facuta pentru a ma ajuta, pe mine individ, sa ma protejeze acolo unde eu nu o pot face de unul singur, sau sunt alte legi care ma opresc sa o fac de unul singur. Care sunt solutiile dumneavoastra (economic fezabile)?

   3) mergand pe acuza lipsei umanitatii celor care au comentat, care ar fi urmatoarele fiinte pe care ar trebui sa nu mai eliminam din viata noastra – sobolanii, insectele, microbii? Nici ei nu au nici o vina, si ar trebui cumva salvati…

   • Pentru adevaratii iubitori de animale:
    -eu zic sa nu mai omoram nici mustele nici tantarii. Daca stam sa ne gandim bine musca e tot un animal si nu a facut niciodata rau nimanui; la fel, tantarii sunt tot animale, iar in afara faptului ca sug putin din sangele nostru pentru a putea trai cred ca in proportie de 90% nu ne mai fac nimic (exceptand cazurile rare in Romania de boli luate prin intermediul acestor simpatice insecte).
    Concluzia e: cine iubeste atat de mult cainii, sa-i ia pe cei care stau afara fara niciun stapan; sa nu isi mai cumpere caini de rasa care si aia lasati necontrolati prin parcuri sau pe strazi pot deveni la fel de periculosi ca si cei comunitari. Restul cainilor care raman in strada, sa fie luati de acolo si dusi in centre speciale. Dar cum am spus si ieri, din mila pentru acele animale mai putin norocoase, poate ar fi mai bine sa li se curme viata intr-un mod mai putin dureros decat sa-i mai lasi prin adaposturi uitati de Dumnezeu si de mila ingrijitorilor.
    In alte state daca nu ma insel e o lege prin care un caine este luat intr-unul din adaposturile specializate, iar daca nu i se gaseste stapan intr-o anumita perioada de timp, atunci este omorat. De ce nu ar functiona asa ceva si la noi?

   • La 1) raspundeti tot dvs: sa-i omoram pt ca in adposturi nu e le bine. Sa spui asta inseamna sa ai probl si de psihologie canina, si de simtul realitatii. Corect? Pai, Eu nu-i vreau in adaposturi. Avem la Oradea un model. Functioneaza din 2003. E un compromis. Oricum, e ceva infinit mai uman. Sa-i vrei morti pt ca in opinia ta asa e uman, mi se pare ca nu te diferentiaza de toti cei care delireaza pe aci impotriva lor si sa bat cu Constitutia in piept sau cu nu stiu ce idei juridice.
    La 2): legea aia e facuta de oameni. Inchipuiti-va pt o secunda cainii in locul dvs si pe dvs in locul lor. Ei fac legea, dta o suporti. Ei, ce spui? Si imaginati-va ca isi puna probl sa gaseasca cele mai fezabile solutii, economic.
    La 3): Nu cred ca sobolanii vor sa fie aici. Va sugerez sa va somati administratia sa curete apa din subsol si sa tina curat la gunoi. Si tantarii si sobolanii va vor lasa in pace foarte curand.
    Dar pt ca aici e ceva cu bataie mai lunga, si care suna cam asa: sa omori un animal dintr-un motiv oarecare, ai dreptul sa omori si altele daca te incurca sau iti sunt de folos sau pt cine stie ce. As fi teribil de atent cu asa ceva. Am mai spus aici cuiva asta. Omul a patruns ca niciodata in habitataul animalelor, intalnirile cu ele sunt tot mai dese, asa ca dupa judecata asta, animalele care ne ameninta intr-unu fel sau altul trebuie sa dispara. E o filosofie al dracului de alunecoasa

    • Multumesc pentru raspunsuri. Nu cred ca mi-ati raspuns la intrebarile 2) si 3) insa nu asta e important.

     Am citit despre ceea ce au facut cei de la Oradea. Well, credeam ca au inventat ceva fantastic, cand constat ca:

     A) mai exista caini pe strazi… Not good. Hai sa nu ne comparam cu Bucurestiul, ci cu orase mai civilizate. Exista ZERO TOLERANCE pentru stray dogs, adica nu e permisa existenta cainilor vagabonzi. Astept un astfel de exemplu de la dumneavoastra.

     B) in opinia mea sterilizarea e mai groaznica decat eutanasierea. De ce nu le scoatem dintii din gura? De ce nu le taiem un picior? Chiar credeti ca e uman sa schilodesti un animal? Capacitatea de repriducere este unul din cele doua elemente ce separa vietuitoarele de restul lumii. Trist.

     • Pai, v-am spus eu, mai sunt cateva sute. Erau vreo 5/600 initial. Cred ca asta e rezonabil. Chiar si cele mai talibane spirite anticanine pot accepta un asemenea rezultat. Oricum se merge inainte.
      La intrebarile astea v-am raspuns. Daca nu e clar, aveti niste raspunsi mai jos, ultimele.
      Acum, inteleg ca nu reusiti sa faceti o diferenta prea mare intre a-i rupe dintii, un picior sau altceva asemanator si sterilizare. Foarte rau. Daca ii rupi dintii sau un picior il omori, mai greu dar il omori. Daca il sterilizezi ii opresti de la inmultire. Cine spune ca e uman sa-i sterilizezi? Eu spun ca e o solutie umana doar prin comparatie cu eutanasierea; prin comparatie, sterilizarea e net superioara: nu-l lasa sa se mai reproduca, dar il lasa sa traiasca. Nu puteam sa ne comportam de parca am fi singurii locuitori ai lumii asteia :)

  • Nu prea vad vreo lipsa de intelegere sau umanitate in comentarii, din cate stiu pradatorul suprem tot omul a ramas, indiferent de metoda pe care o aplica. Ca maidanezii nu au ajuns pe cale de disparitie la noi nu ma mira – avem cultura maidanului.

     • Pai, injurios nu. Inexact da. E curios cum un spirit meticulos ca dvs n-a observat probl din frazele lui. Eu m-am limitat ca sa nu generez prea multa bataia la cap la prima si la ultima. Pai, nu-ti vine cand vezi din astea sa-i intrebi ce naiba au facut la scoala? Eu inca n-am facut-o, dar sunt pregatit pe viitor sa o fac :)

     • Pai daca ne placem sa facem pe desteptii, sa mai aratam si cate ceva din cand cand. Oricum, tu ai vrut-o. Ia sa vedem. Zici ca cei care au scris aici nu sunt lipsiti de intelegere. Urmeaza o concluzie, extrasa nu din propozitia anterioara, ci din alta parte: omul e un pradator, indiferent de mijloace, apoi inchei ca daca sunt caini pe strada, de vina e cultura de maidan. Cand citesti asta literalemente nu stii ce sa crezi. Oricum, ai doua fraze si trei afirmatii fara legatura intre ele; primele doua sunt contradictorii. Cum ai reusit? Dle Secara, ce faceti? Unde v-ati lasat mintea cea ascutita? Cum e posibil sa scrii doua fraze si sa faci trei afirmatii care nu doar ca nu se leaga, dar doua se mai bat si cap in cap? Cum?
      Dle, spor la sapat! E o idee infinit mai buna :)

 14. Pot sa-ti spun ca anual se pierd de la bugetul local datorita neaplicarii legii protectiei animalelor in jur de 40.000.000 euro. Cei care trateaza cu cruzime animalele sunt felicitati, in loc sa fie amendanti. Numarul de animale abuzate zilnic depaseste 10. In general abuzatorul nu este singur, iar o amenda penala este de maxim 10000 lei, ceea ce mi se pare normal sa fie aplicata la aceasta valoare mult prea mica fata de raul pe care il face un psihopat societatii. Faceti si voi un calcul si vedeti cati bani pierd autoritatile locale prin neaplicarea legii privind protectia animalelor. Ce se poate face cu atatia bani? Ar putea fi directionati catre spitale pentru medicamente, pentru asistentii maternali, pentru ce vreti voi.
  In acelasi timp de 4 ani de zile ne luptam cu actuala conducere a tarii sa le explicam ca singura masura eficienta este sterilizarea cainilor cu si fara stapan, microciparea, educarea oamenilor. Nu aud, nu vad nici macar cercetarile Organizatiei Mondiale a sanatatii care spune clar ca eutanasia este ineficienta si costisitoare. Pentru ei, asta e foarte bine, asa ca o promoveaza peste tot. In 4 ani de zile, daca stapanii de caini erau obligati sa sterilizeze, acum nu mai aveam maidanezi pe strada.
  Intr-o tara civilizata, cainele este membru al familie, sta in casa, stapanul fiind amendat daca tine cainele in soare, fara mancare, apa, in ploaie, in frig. Alte amenzi, alti bani pierdut de la bugetul local.
  Romania doreste sa fie o tara civilizata. In aceasta tara civilizata sunt cate unii care invoca Biblia si spun ca omul este superior si are drept de viata si de moarte asupra toturor fiintelor considerate inferioare. Ba unii spun ca omul in are pe Sfantul Duh in ei si de aceea au dreptul sa ucida cainii. Wow. Mai poti sa spui ceva? Suntem in secolul 21. Ei si ce? In Romania inca este normal sa iesim cu bata in mana pe strada din hrubele noastre luxoase si sa dam una in cap, azi cainilor, maine oamenilor. Legea ne interzice, dar nu se aplica, asa ca putem.
  Suntem tara membra UE, tara care a aderat la un tratat ce recunoaste animalele ca fiind fiinte simtitoare. Ei si ce? Noi suntem Dumnezeu.
  In acelasi timp un pedofil, un violator sau un criminal sunt intretinuti in puscarii cu 2400 lei/luna. Ei au drepturi, asa ca dupa cativa ani sunt liberi sa faca rau iar. Si culmea, anual mii de copii sunt abuzati, maltratati sau ucisi de OAMENI. Dar oamenii au drepturi, pentru ca il au pe Sfantul Duh in ei.
  Probabil ca si cei care ne conduc il au pe Sfantul Duh in ei pentru ca de aproximativ 2 ani instiga la crima si violenta nu numai impotriva animalelor, dar si impotriva celor care de 4 ani cer masuri eficiente, civilizate si umane pentru rezolvarea problemei cainilor prin sterilizare. Si-au spus pesemne ca avem un tupeu incredibil sa cerem sa se rezolve ceva ce ei nu vor sa rezolve. Ca urmare, aproapele nostru iubitor mare de oameni, ne da in cap cum ne vede ca vrem sa facem un bine societatii sterilizand un caine, hranindu-l ca in loc sa vaneze ceva de mancare, sa stea cuminte cu burta la soare. Si da-i si amendeaza-l, mama lui de iubitor de animale si daca cineva se gaseste sa-l si ucida pe acest om plin de compasiune fata de fiintele create de Dumnezeu, cu atat mai bine. Cum de altfel s-a si intamplat in urma cu cativa ani in Romania.
  Sunt multe de spus, dar sunt si mai multe de facut. Iar legea sterilizarii a fost atat de macelarita, incat au scos o lege a uciderii cainilor, care culmea se aplica de peste 20 de ani, fara a fi oprita vreodata. Deci total ineficienta, dar banoasa pentru ei. Se estimeaza ca peste 200.000.000 euro sunt utilizati anual pentru uciderea cainilor, de peste 20 de ani, in timp ce cu sterilizarea in numai 5 ani autoritatile locale nu vor mai cheltui niciun bani cu cainii, pentru ca nu vor mai fi pe strada. Nu e niciun mister de ce conducerea tarii nu doreste solutionarea problemei, ba chiar spre amuzamentul unor mai vin si cu articole prin ziare prin care spun: PDL in razboi cu cainii. Corect era: PDL in razboi cu cei care abandoneaza cainii, imperecheaza cainii cu cei de pe strada. Cred ca este clar pentru toata lumea cine si ce interese are.
  Evident romanii cunosc toate minciunile, inca unii nu cunosc si masurile eficiente, pentru ca mass-media dezinformeaza.
  Romania este departe de civilizatie pentru ca moralitatea, omenia si iubirea sunt niste necunoscute pentru multi, iar o ecuatie cu prea multe necunoscute nu se poate rezolva niciodata.

  • Nicoleta, cate asociaţii de protecţie a animalelor au dat în judecată autorităţile locale pentru nerespectarea legii sau pentru abuzuri de genul cărora la care faci referire? Dacă există dovezi, se poate face. Mi-am oferit, la un moment, serviciile ca avocat, gratis, pentru a acţiona în instanţă autorităţi locale care nu şi-au făcut treaba. Nimic nu s-a finalizat în instanţă până la urmă. În momentul de faţă îmi este greu să mai am încredere în astfel de asociaţii per se.

   În ceea ce priveşte sterilizarea, sunt de acord că este cea mai bună metodă, dacă se făcea regulat în toţi anii aceştia. În momentul de faţă sunt deja mult prea mulţi câini pe străzi. Este obligaţia autorităţilor să pună la dispoziţia populaţiei servicii şi programe de sterilizare, iar asociaţiile să vină în completarea acestui efort. La noi pare a fi o luptă permanentă între asociaţiile de drepturile animalelor şi autorităţi. Deja nu mai am niciun dubiu că oamenii din sistem – primării, poliţie, autoritatea sanitar-veterinară – trebuie instruiţi în scopul de a fi sensibilizaţi cu privire la problema animalelor străzii, ca să fie în stare să facă ceva. Mentalitatea anti-animale din sistem blochează aplicarea legii. Sunt fonduri europene care pot fi accessate de către asociaţii pentru astfel de training-uri. E o problemă de comunicare şi management şi la asociaţii; în loc să-şi unească eforturile, fiecare iubitor de animale îşi face propria asociaţie, sunt sute de asociaţii şi aceleaşi probleme de ani de zile.

   • Exista nenumarate plangeri penale indreptate inclusiv impotriva PDL care a avut o campanie mincinoasa si instigatoare. Au existat tentative de dialog cu actuala conducere a tarii, care ne-a trantit usa in nas sau in fata pareau ca inteleg, in spate votau cum doreau. De 4 ani au blocat legea sterilizarii unitare la nivel de tara. Au venit strainii si eu stiu 2, cu unul tin legatura pe facebook sa lamureasca autoritatile cum trebuie aplicat un program eficient la nivel de intreaga tara pentru gestionarea populatiei canine. Au plecat furiosi neintelegand de ce NU se doreste colaborarea pe aceasta linie. Va rog numai sa studiati planul de pe site-ul sosdogs.ro, program facut de un englez Robert Smith care a plecat suparat din Romania dupa ce a primit usi in nas. Este inadmisibil. Asociatiile lupta de ani de zile, numai eu sunt de 2 ani in activitatea aceasta implicata si sunt in mijlocul lor si vad cum se zbat efectiv, luptandu-se cu niste oameni care NU VOR sa faca treaba. La Ploiesti a venit o asociatie din strainatate si a sterilizat aproape toti cainii de pe strada. A venit primaria, i-a prins si i-a ucis. Acum bantuie cainii nesterilizati abandonati care se impuiaza. Este normal? In 2 ani de zile am urmarit activitatile ong-urilor, autoritatilor locale si conducerii tarii. NU SE VREA rezolvarea problemei cainilor, dar nu ONG-urile nu vor, dimpotriva ele ar vrea sa nu mai aiba caini pe strada, ci autoritatile vor caini pentru ca ies bani frumosi anual. Va invit sa va alaturati demersurilor noastre pt ca pur si simplu este un dialog al celor care vin cu masuri eficiente cu SURZII si este groaznic. Plangerea la CCR a fost facuta de un avocat extrem de bine pregatit si ca dovada a fost intoarsa legea. CCR spunea ca este sub demnitatea umana sa ucizi. Asa este. Nu am stiut ca v-ati oferit ajutorul pentru ca avem nevoie de tot ajutorul din lume. Daca mai doriti sa ne ajutati va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail de pe care fac comentariul. Va dau toate detaliile pe email. Multumesc

    • Va pot pune in legatura cu toate asociatiile serioase si iubitorii de animale care au depuse sute de plangeri impotriva autoritatilor in toata tara. Mass-media nu vorbeste despre ele. Va rog sa-mi spuneti daca doriti sa aflati mai multe si va dau toate datele de contact ale persoanelor implicate. Multumesc

     • Mulțumesc, deja m-a contactat cineva via facebook. Desigur că doresc să aflu mai multe despre organizații serioase și să mă implic acolo unde pot ajuta. Într-adevăr mass-media nu prezintă (și) cazuri de autorități care au pierdut procese din cauza nerespectării legii. Ce se întâmplă acum la Botoșani și Sighetul Marmației este incredibil.

 15. Si nu, iubitorii de animale NU VOR CAINI PE STRADA! Ei sustin masurile eficiente, iar sterilizarea, microciparea si pedepsirea abandonului si cruzimile sunt SIGURELE MASURI CIVILIZATE! Este simplu, nu inteleg de ce unii aleg sa minta. Ba da, inteleg. Interesele financiare. Afacerea maidanezul ucis este profitabila.

   • Sa va spun ceva. A aparut recent o astroloaga renumita care spune ca oamenii il au pe Sfantul Duh in ei si din cauza asta toti cainii trebuie ucisi. M-am intrebat daca cumva sfantul ei duh are coarne. Mai era una care a spus ca il are pe Sfantul Duh in ea si i-a ordonat sa-si ucida copilul. Ati fi surprins sa vedeti cate pasaje biblice vi se ofera pt a motiva uciderea cainilor. Ati fi surprins cum interpreteaza pana si raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii care spune clar ca eutanasia cainilor este ineficienta si costisitoare.
    Si ajungi pe buna dreptate sa te intrebi, ca om inteligent si superior ce te declari, de ce totusi nu vor sa adopte legea sterilizarii unitare (pt ca noi, oricare dintre noi nu avem DREPTUL LEGAL sa intram in curtile oamenilor sa le luam cainii la sterilizat si de acolo apar cainii pe strada; refuz sa cred ca pica din cer maidanezii), dar insita de 20 de ani sa aplice legea eutanasierii, care bineinteles ca nu a fost stopata niciodata. In continuare in tara se aplica eutanasia conform legii vechi. Cereti va rog de la primarii evidentele si veti vedea. Politia si unele primarii nici nu au habar ca exista o lege a protectiei animalelor. Pentru ei asta e de domeniul SF-ului.

    • Zici ca folosesc biblia ca sa omoare caini? Pai, au folosit-o ca sa ingenuncheze sau chiar sa extermine rase intregi. Nu, aici nu e nimic de facut, lasa-i pe ei; cu ei poti ajunge undeva doar daca ii constrangi, o lege buna de ex e exact ce lipseste. Dar se poate face ceva acolo unde oamenii nu si-au pierdut cu totul discernamantul si o anumita umbra de umanitate. Da-ne detalii, vino cu linkuri si spune clar si raspicat. Cand au un animal in viata liber in fata ochilor, ei se apuca sa vada cat ii costa daca il lasa in viata. Nu-i umaresc decat spaimele (care sunt absurde atunci cand nu sunt pur si simplu stupide -ce copilarii triste se ascund in spatele acestor oameni, cata abrutizare, ce-a mai ramas in mintea lor din lumea asta de dincolo de astfalt si blocuri din beton armat!) si nu-i incearca decat ceva legat de specia lor si supravietuire. Ei, asta vor? Asta da-le. Bani vor? Da-le bani. Ii costa mai mult sa-i omoare? Atunci sa stie asta. Sa nu se trezeasca pe urma ca i-au omorat degeaba si ca tot cu buzunarele goale sunt.

 16. Inca o problem ape care Oprescu nu a fost in stare sa o rezolve punand in pericol viata tuturor aratand inca odata ca interesele lui personale sunt mai presus de orice.

  • Mai Ioana mai, desi esti femeie pt tine viata creste in copaci, te ploua cu ea din cer sau o gasesti in rafturi la supermarket. Nu pot sa cred ca poti sa spui ca Oprescu n-a facut nimic. Pai, nici nu prea are multe de facut: adica sa-i stranga si sa-i omoare, alta optiune nu-i lasi in acuzatia ta. Ca femeie, fata de un barbat ai ocazia sa stii din interior ce inseamna viata, ce implica si mai ales ce greu e. Nici animalului nu-i e mai usor, dar vrei sa-l vezi nimicit. Empatie, mai multa empatie Ioana. Esti femeie si daca n-ai dat inca viata, o sa dai. Nu poti incalca cu atata usurinta in picioare alte vieti, chiar daca acolo e vorba de animale! Gandeste-te la asta :)

  • nimic pt ei in sensul ca nu i-a lichidat inca, nu-i asa? Pai, dle draga: te paste pericolul dinspre caini? Stati sa vezi de ce e capabila o masina sa-ti faca daca te intalnesti cu una pe strada care mai are si vreo 120 la ora. Ai idee cati oameni omoara masinile doar in Bucuresti in fiecare an? Adica vrei sa lichidezi cainii pt ca te musca, dar cu masinile ce faci? Nu te musca, clar, dar iti rup oasele, asta daca nu te omoara cu totul inainte; si daca nu te-ai intalnit cu una pe strada in viteza si tot nu scapi: sa vezi ce e prin spitale cu afectiuni pulmonare si respiratorii. Nu prea te-ai uitat pe discutiile astea, altminteri n-ai spus desteptaciunea asta

   • eu as zice ca e corect ca autoritatile sa plateasca spitalizarea pt oamenii muscati. dar sa se faca cercetare serioasa si se va observa ca peste 90% dintre muscaturi nu au nicio legatura cu cainii maidanezi. autoritatile sa-si faca asigurare pentru treaba asta si garantat ei au interesul de a investiga astfel de cazuri. va garantez ca fie se va constata ca parintii isi neglijau copiii, fie ca au fost muscati de caini cu stapan. eu chiar vreau asta, iar cu aceasta propunere voi merge la autoritati. buna idee. in felul acesta se va afla si adevarul..

  • Dle, daca te doare undeva de protectia oamenilor, de ce naiba nu incepi cu ce-si fac oamenii unii altora? Nu exista termen de comparatie pt asta in experienta umanitatii cu niciuna din speciile pe care le cunoastem

 17. Cata creativitate, ingrijorare si indignare justa dar macabra le-a suscitat cititorilor tai articolul asta. De la drepturi, protectie si constitutie pana la cele mai incredibile definitii de tipul ‘cainele e carnivor’ sau agresiv sau musca (e chiar o relatie de tip logic-cauzala aici: cainele musca pt ca e agresiv, iar asta se intampla pt ca e carnivor) sau si mai rau, cainele e animal domestic, deci traieste pe langa casa omului, eventual in lant, de unde rezulta ca atunci cand n-o face nu e domestic, deci trebuie eliminat, sau daca omoram porci ca sa-i mancam sau tantari ca sa scapam de ei, de ce n-am putea face la fel si cu cainii. Si multe multe altele. Si ca si cum n-ar fi suficient de funerara atmosfera, isi mai aleg cu un umor negru absolut bestial niste nume de cazi jos: pe unul il cheama Zen, pe altul Dracul, pe altul Pitzi si tot asa. Si sunt sigur ca asta nu e tot.
  Ma repet, dar simt nevoie sa o spun apasat: sa ne spui sa omoram cainii nu e cazul, e clar. N-are importanta daca trebuie sa plangem sau nu atunci cand o facem. In fata eutanasierii, diferenta dintre umanitatea ta si cinismul lor pur si simplu dispare. Eutanasierea are sens dar nu atunci cand curmi viata unui animal perfect sanatos pt a scapa pur si simplu de el, ci cand acolo e ceva ireversibil si dureros. Sa spui cu sau fara umanitate in glas ‘sa-I eutansiem, n-avem ce face’, e nu doar ipocrit, e cinic. Invata-ne altceva. Uita-te si tu. Cata abrutizare furibunda in formele in care ajunge sa se obiectiveze si mentalitati de cusca exista in cazematele astea muncitoresti din beton care ne-au rupt efectiv de mediu si viata pe care o genereaza el! N-au legatura cu cainii sau alte specii decat de la distanta, accidental, prin tv sau carti cu poze. Nu sunt capabili sa vada decat ca musca, desi prin comparatie, noi suntem infinit mai periculosi si devastatori decat oricare din e, caini, lei, rechini etc. Nu, nu poti sa ne spui sa-i omoram. Asta o facem oricum.
  La Oradea ai un exemplu foarte bun. Acolo functioneaza. Sa-l aplicam si aici. Poate asa gandurile si intentiile tale vor fi mai pline de umanitate.

  • … si cu toate acestea, nu ati oferit solutii viabile pentru rezolvarea problemelor cainilor fara stapan. Incercarea de a combate abuzurile impotriva cainilor cu argumente ce tin de exclusiv de morala, la fel de artificiala ca si civilizatia, fiind inventata tot de om, e subtirica, iar atunci cand deviati discutia catre masini, ecosisteme, nickname-uri si discutii filosofice, nu faceti decat sa ne spuneti ca nu aveti o solutie la problema cainilor fara stapan. Doar ca iubiti cainii, ceea ce e de admirat, insa nu este suficient.

   • Deci, daca morala nu va spune nimic, pentru ca e falsa ca civilizatia, ce anume v-ar putea spune ceva? Ratiunea? Pai, fara morala sunteti doar un alt pradator, probabil cel mai teribil dintre toti care exista. La masini am apelat pentru a arata tuturor desteptilor astia atat de ingrijorati de pielea lor si fara nicio morala, ca adevaratele si grelele amenintari cu adevarat de proportii le vin exact din directia opusa. Pt mine e o experienta extrem de interesanta ca nu pericolele in sine ii intereseaza; asta ma face sa ma gandesc din nou la instinctul nostru de pradator -de-asta n-avem nimic cu masinile. Dvs, atunci cand nu sunteti sibilinic si sofisticat, imi faceti impresia ca stiti despre ce vorbim :)
    Solutii am, vedeti raspunsul pe care i l-am dat Claudiei mai jos. Nu-l reiau :)

    • Sunteti cumva rau intentionat, sau doar malitios? Ma refeream la faptul ca va ghidati intentiile de a determina soarta animalelor dupa o morala exclusiv umana. Dupa cum bine stiti, mamiferele, in special cele ce traiesc in grupuri, au un cod de existenta bine stabilit – un set de reguli, o morala specifica acelui animal.

     Dumneavoastra sustineti un compromis – ce e o caracteristica strict umana, sustinad tortura animalelor, prin sterilizare, gandidu-va ca pentru ele ar mai bine sa mai traiasca un pic decat deloc. Pe ce va bazati, cand afirmati ca pentru ele acest lucru e mai bun?

     • Tortura animalelor prin sterilizare? Clar e o tortura. Dar daca folositi cuvantul tortura pt a-mi arata superioritatea eutanasierii si umanitatea din ea, cred ca dispuneti de un simt extrem de alterat al binelului. Sunt sigur ca ati pierde batalia inclusiv la cl a II-a, daca le-am explica cuvintele sterilizare si eutanasiere si i-am pune sa aleaga. Oricum e clar ca n-ati prea vazut animale sterilizate, daca le vreti, evident pt binele lor, moartea.
      Anterior ati refuzat o discutie despre morala, ratiunea e singura diferenta dintre noi si animale(eu cred ca mai curand constiinta binelui si capacitatea de a alege binele inclusiv atunci cand e neplacut), acum aflu ca sunt doua. Animalele cu una a lor, oamenii cu alta. Orice compromis intre cele doua e o eroare din care animalele au de suferit. Ca sa talmacesc asta pe lb tuturor, pt dvs daca eu as alege sterilizarea in locul eutanasierii lui din cauza moralei mele, animalul ar alege mai curand eutanasierea decat sterilizarea din cauza moralei lui. Sa o spun si altfel: daca morala animalului ma opreste sa-l sterilizez, morala mea ma obliga sa-l omor din pricina moralei lui care ma opreste sa-l sterilizez. Nu va suparati, dar nici daca as fi stat in cap toata ziua si asa ceva nu mi-ar fi dat prin cap.
      Dar sa lasam discutiile astea de oameni destepti deoparte. Uitati-va la caini sterilizati, iar daca nu va vine sa credeti, cautati si caini morti. Nu pot sa cred ca le preferati cadavrele. O mai si spuneti, pt binele lor. :)

     • Si unde anume am afirmat ca doresc eutanasierea cainilor sterilizati? Toata argumentatia dumneavoastra se bazeaza pe faptul ca as fi facut aceasta conexiune, ceea ce e fals.

      Anyway, daca imi explicati dumneavoastra de ce balenele esuate si care sunt ajutate de oameni sa ajunga inapoi in ocean (conform moralei umane), aleg de cele mai multe ori sa esueze inapoi… well, poate ca m-ati convinge ca ati descifrat ce e cel mai bine pentru un caine, din punctul sau de vedere.

      Problema ramane: cainii, oricare ar fi ei, oricunde s-ar afla, trebuie sa aiba un stapan care sa fie in stare sa-l ingrijeasca cum trebuie. Aceasta e de fapt problema. De clasa a II-a elementara.

     • Ca la cl a-II-a: cainele trebuie sa aiba un stapan? Perfect, nu-l are. Ce faceti? Il omorati. Ei, aici nu mai sunteti la cl a II-a, ci printre bestii. Punct. Ramaneti la cl a II-a cu probl si raspunsurile si veti demonstra si mai multa coerenta, si ceva mai multa umanitate. La cl a II-a cel putin lucrurile sunt clare, fara atatea discutii destepte.
      Daca cu mine nu va intelegeti, pot sa inteleg, dar ca va interiorizati propriile spuse anapoda, asta nu mai pot sa inteleg. Cu spusele mele, sunteti genul care daca vrea, stoarce apa si din piatra seaca. De ce nu procedati asa si cu ale dvs? Am fi castigat timp important. :)
      Acum, va mira ca n-ati spus undeva ca vreti eutanasierea cainilor sterilizati. De ce? Pt ca doar asta spuneti. Pt dvs, cainele sterilizat si liber nu e o optiune, pt ca sau nu e fezabil economic , sau nu se inscrie in detinitia de caine cu stapan. Corect? Ce v-a ramas? Cadavrele. Atat. Preferati cadavrul unui caine sterilizat. Nu-i vreti sterilizati, dar ii vreti morti. De ce va scapa niste propozitii atat de simple? Am impresia ca ati devenit prea patimas. Si cand ma gandesc ca erati preocupat de navalnica mea patima… :)

     • Am sesizat o deplasare intersanta. Nu solutiile fezabile va inspira acum, ci altceva, ceva ce tine de cl a II-a. Asta am omis sa va spun, dle Secara. E oricum ceva. Era ridicol. Aia din N tarii au reusit sa-si rezolve probl asta si binisor, si uman, desi sunt de cateva ori mai saraci decat noi, dar noi nu, vrem sa fim fezabili, chiar daca asta ne transforma in bestii sau altceva asemanator.
      Aveti grija cu propozitii ca ‘preferati cadravrul unui caine sterilizat’ ca sa nu mai pierdem vremea. Uneori sunteti mai subtil decat e cazul, alteori nu sunteti deloc. Spuneti nu sterilizarii, dar da cadavrelor (va fi un adevarat masacru in Bucuresti daca asta ajunge sa se intample). Asta-i tot. Asta v-am spus si atunci, asta va spun si acum, iar nici propozitia aia, nici asta de acum nu v-a spus altceva.
      Si lasati si specia, si conditionalele fals umaniste care incep cu ‘daca e sau nu fezabil…’ etc, si morala animalelor in pace. Asta e sugestia mea pt dvs. Nimeni nu vrea sa moara. Cainele cu atat mai putin (dincolo de faptul ca acolo e vorba de niste abateri, ex balenelor dvs oricum nu se aplica: daca acolo balena alege sa moara, aici noi alegem moartea cainilor). Sa incercam sa facem pt asta cat mai mult. Asa vom arata care e valoarea umanitatii noastre. Chiar si viata unui caine nu creste in copaci, nu va bate in batatura cu ea precum grindina, ne se naste nici macar precum tantarii sau mustele. Iar dvs decretati in dreptul ei eutanasierea de parca sunteti Dumnezeu. Prin comparatie, nu ei, ci noi suntem teiribili si devastatori. Am starpit zimbrii, bizoni, pana si mamutii puteau fi omorati cu niste instrumente cu care probabil noi nu ne-am curata nici macar cartofii azi, iar dvs va aparati specia de caini.
      Dati-mi voie sa va sugerez Lorenz, Asa zisul rau. O carte despre agresiune. O sa va modifice substantial perspectiva asupra ‘moralei’ animalelor pe care o aveti acum. :)
      Toate cele bune :)

  • Constantin, n-ai înţeles nimic, se pare! Nu numai că îmi pasă enorm, dar chiar sufăr îngrozitor când văd câini în suferinţă. Te rog pune lucrurile în context: cum bine ai spus, asta este o ţară sălbatică, în care oamenii au fost rupţi de ideea de comunitate reală, nu de cea forţată de la bloc, nu dau dovadă de nici cea mai mică urmă de solidaritate pentru cele mai minore lucruri, sunt agresivi, sălbatici, răi, ignoranţi, ticăloşi, în marea lor majoritate. În orice jurnal de ştiri, în fiecare seară mai auzi de câte o atrocitate! Cu asta ne confruntăm, în societatea asta ne mişcăm, nu într-una ideală, în care oamenii preţuiesc viaţa!! Dacă românii ar preţui viaţa nu am avea spitalele pe care le avem, tragediile pe care le avem, nou-născuţi omorâţi, copii bătuţi sistematic, etc. Într-o astfel de societate, animalele de pe străzi nu au nicio şansă, sunt ultima preocupare! De aceea când spun că mă gândesc uneori la eutanasiere ca la o soluţie, mă refer la un mod nedureros, uman, de a nu mai chinui nişte animale, care trăiesc extrem de prost în România. Până educăm şi schimbăm societatea în care trăim, or să treacă ani! Eu nu mai suport să văd chin şi să aud despre atrocităţi cumplite. J.M. Coetzee, un scriitor sud-african, a scris un roman extraordinar despre lucrurile astea, despre o societate agresivă, fără reguli, fără empatie; se numeşte Disgrace, a fost tradusă şi la noi. Acolo vei găsi mai multe pagini despre tristeţea profundă pe care o implică decizia eutanasierii unor fiinţe vii, în faţa alternativei de a lasa nişte animale nevinovate, complet vulnerabile la îndemâna unor brute.

   • Am vazut filmul, e cu John Malkovich si pot sa va spun ca nu trebuie sa treceti Meditarana ca sa va duceti taman in Africa pentru a afla acolo solutii. Le aveti la Oradea. Uitati-va acolo si incetati sa-mi vorbiti de umanitate si lacrimi cand acolo e vorba de eutanasiere. Impresia asta de neputinta e falsa, ca si umanitatea de care imi vorbiti. :)
    Dle Secara, e valabil si pt dvs raspunsul asta. Asta ca sa nu fiu nevoit sa-l scriu din nou. Si v-as sugera sa lasati solutiile economic fezabile atunci cand acolo e vorba de omoruri, mai ales de omoruri in masa. Cand pui o viata in balanta cu rezultatul unui calcul economic, indiferent cat de fezabil e, pot sa va spun ca nici cea mai desteapta filosofie de pe lumea asta n-o sa poata face altceva din dvs decat un pradator, iar in functie de mijloacele de care dispunem azi pentru asta, probabil cel mai teribil pradator (expresia nu-mi apartine, e a lui Cioran)
    CU cele mai bune ganduri :)

    • Vad ca nu m-ati inteles sau ca nu m-ati citit cu atentie: am zis o singura data de eutanisiere, ca fiind o solutie economic fezabila atunci cand se pune in balanta viata unui om cu cea a unui caine. Evident ca daca am avea suficiente fonduri pentru a le asigura cainilor o viata buna, nu cred ca ar trebui sa ne gandim la eutanasiere. Insa pana atunci, ce sa fac? Imi apar specia si voi alege mereu salvarea unui om, oricare ar fi el, in detrimentul unui caine. Chiar daca acel om ma calca cu masina sau chiar daca imi insulta inteligenta… Ce sa fac, sunt doar un om livin’ in a doggy dog world

     • Va aparati specia omorand cainii sau scapand intr-un fel sau altul de ei? Era sa cad jos. Adica specia asta pe care dta o aperi de caini, poate sa rada un oras intreg si cateva milioane de oameni in cateva minute doar cu un obiect de cateva tone, poate invada tari cu oameni care au arme ca si ei in cateva sapt, iar dta o aperi de caini. Sunt stupefiat. Nu cititi nimic, nu va uitati la tv? Ca sa nu mai lungesc vorba, specia asta a omorat si omoara oameni si animale de toate marimile cu o usurinta nemaintalnita nu la cei care traiau doar din carne acum 40000 de ani, ci acum 100/150 de ani; distruge habitate fara sa se uite, iar de 150 de ani incoace nu face decat sa-si puna toata planeta in chestiune, cu industria, cu teste atomice, cu masini etc. Iar dta o aperi de caini.
      Si pt Dumnezeu, nu-mi spuneti ca e o probl de bani. Pe ce lume traiti? Adica Bucurestiul e orasul cel mai bogat din Romania, dar n-are bani pt cainii lui, in timp ce Oradea e undeva sub linia de mijloc, dar poate gasi. Un bucurestean are in medie 4000 Euro in banca, timp ce un oradean are sub 1000. Ponderea exprimata in mii lei per capita a regiunii Bucuresti Ilfov era de aproape 60% din PIB in 2008, in timp ce toata regiunea NV a tarii avea putin peste 20%. Sa va mai dau si altele? Clar, nu de bani e vorba, ci de altceva, extrem de inuman si cinic, pe care dvs si inteligenta dvs nu faceti decat sa o mascati sub formulari destepte si solutii fezabile ca te iau in ras si curcile.

     • @Constantin Balasoiu, daca nu suporti specia umana, de ce mai traiesti cu ea? De ce te mai bucuri de beneficiile pe care ti le ofera? De ce mai stai intr-o casa facuta de oameni, tastand de la un computer facut de oameni, si utilizand internetul descoperit de catre oameni?
      Sau crezi ca tot confortul tau ti-a fost asigurat de caini?
      Daca nu mai suporti societatea umana, daca urasti aceasta specie asa de mult, rezolvarea e simpla, renunti la tot, iti iei cu tine animalele din specia pe care o admiri, si te muti in padure. Banuiesc ca o sa iti asigure cainii confortul necesar supravietuirii.
      Dintotdeauna au existat oameni care au renegat societatea, si rautatile pe care le aduce ea. Dar macar faceau ceva in privinta asta, se retrageau in munti, se faceau pustnici si traiau toata viata in rugaciune.

     • Dane, ce sa zic: atata poti, atata dai. Ai vazut Mission to Mars? Ai venit prea devreme pe lumea asta, e clar. Doar 3/4 generatii mai incolo si cred ca ar fi suficient ca sa-ti fabrici oxigenul in sere si sa umblii in costume care sa te protejeze de radiatii, asa cum faceau aia pe Marte, dar cu mentiunea ca tu nu o faci pe marte, ci aici, pe pamant. In ritmul defrisarilor, poluarii, epuizarii resurselor si emisiilor de CO2 de azi, cred ca ne putem astepta usor la asta. Acum, mi se pare ca pt tine ororile de toate tipurile generate de umanitate fac parte din conditia ei, iar a le respinge e echivalent cu a respinge umanitatea cu totul. Ei, asta nu mi-ar fi dat prin cap nici daca as fi fost batut mar o zi intreaga ca sa ma gandesc doar la asta. Pai Dane, daca pe tine te calca din intamplare o masina, o sa spui “ok, s-a intamplat, face parte din ordinea lumii in care traiesc si exprima conditia umanitatii pe care o accept pt ca traiesc in termenii ei”, apoi iti iei carjele, picioarele de plastic si te duci acasa, dupa ce mai intai i-ai strans cu caldura mana soferului care si-a stricat radiatorul si capota in fundul tau, eventual ii multumeste ca nu te-a pus sa i-o platesti? Sau il dai in judecata, sau vrei sa-i rupi si tu oasele lui, sau vrei sa-ti plateasca si cu sufletul daca se poate ce ti-a facut? Ia spune, unde crezi ca te-ai situa mai bine? Te las singur acum cu teoria ta, dar pt Dumnezeu, gandeste-te si tu putin.

   • ei doamna!acum le atzi spuso verde in fatza!nu v atzi rabdat!amu sa vedetzi reactziili!poate vetzi scapa mai ushor ca dispare articolul.
    noi sintem rumini,noi aci sintem stapini

    • @Costantin Balasoiu: il dau in judecata pe cel care m-a accidentat, nu toata specia umana. Si din cate am inteles tu ai o problema cu specia umana in general, pe care o consideri inferioara speciei canine. De aia ti-am si propus solutia de mai sus. Ar fi mai bine si pentru tine (scapi de oamenii astia rai), si pentru animale, si pentru noi.

     • Oricat de jos as purta discutia asta, tot prea desteapta ramane pt unii, e clar. Unii nu inteleg nici batuti. Pai mai Dane, ma scoti pe mine ca fac din specia umana ceva inferior speciei canine? Pai si daca inchid ochii la prostia asta si zic ca tine, iti inchipui ca tu poti sa-i salvezi demnitatea sau superioritatea omului cu inteligenta sau argumentatia asta despre specie? Prin comparatie, cainele iti e net superior. N-are prea mult ganduri sofisticate in care sa se incurce ca tine, dar in mod clar stie ce vrea si face ce stie, in timp ce tu nici nu stii ce spui, nu stii nici ce vrei si in mod clar n-ai niciun fel de idee despre ce vorbesti. Folosesti cuvantul specie ca si cum ai stii ce inseamna asta si il introduci intr-o discutie despre caini ca sa-mi spui mie ca nu-mi iubesc specia pt ca ma opun masacrarii cainilor. Iar cand pe tine te confrunt ca anumite neajunsuri pe care membrii ai speciei tale ti le-ar putea produce, spui ca ii dai in judecata. Pai, sa nu te umfle rasul? Fa un efort si asculta-te inaine, daca altceva nu-ti iese. Pt ca data viitoare o sa fiu rau cu tine, dar rau de tot, ca un caine, ca sa ma exprim pe intelesul tau. Mi-ai fost simpatic pana acum, dar o sa-ti rup pantalonii daca te mai fudulesti mult cu desteptaciunea asta (sper ca nu o sa-mi spui ca nu stiu sa port o discutie, pt ca un caine n-ar vedea in asta o discutie pt nivelul lui, ci ceva care trebuie impins in lantul trofic foarte foarte jos, printre rame si gandaci cred –nu sunt prea sigur nici de asta) :) :) :)

     • Constantin Balasoiu spune: 08/04/2012 la 16:40 : „Va aparati specia omorand cainii sau scapand intr-un fel sau altul de ei? Era sa cad jos. Adica specia asta pe care dta o aperi de caini, poate sa rada un oras intreg si cateva milioane de oameni in cateva minute doar cu un obiect de cateva tone, poate invada tari cu oameni care au arme ca si ei in cateva sapt, iar dta o aperi de caini. Sunt stupefiat. Nu cititi nimic, nu va uitati la tv? Ca sa nu mai lungesc vorba, specia asta a omorat si omoara oameni si animale de toate marimile cu o usurinta nemaintalnita nu la cei care traiau doar din carne acum 40000 de ani, ci acum 100/150 de ani; distruge habitate fara sa se uite, iar de 150 de ani incoace nu face decat sa-si puna toata planeta in chestiune, cu industria, cu teste atomice, cu masini etc. Iar dta o aperi de caini. ”

      Asta apropo de cine se contrazice. Nu faceam nici o referire ca urati specia din cauza ca va opuneti masacrarii cainilor, ci din ceea ce ati scris mai sus.

     • Dane, asta e. Nu intelegi nimic. Unii nu inteleg nici daca ii rupi cu bataia. Noi n-am ajuns aici. Oricum, mintea ta e o enigma, si judecand dupa relatia cu propriile desteptaciuni, e o enigma inainte de toate pt tine. :)
      Marea probl a romanului, e clar acum dupa toata experienta asta de forum, e fudulia. Ca e prost, treaca-mearga, si altii sunt, dar pana nu se fuduleste el asa cum il taie pe el, nu se lasa, si nu te lasa nici pe tine sa scapi prea usor.
      Ei, noi sa fim sanatosi, cu cainii, om trai si om vedea :)

      • Va ofer realitatea cartierelor Bucurestene unde cainii vagabonzi produc cca 5 tone de excremente zilnic! Daca aveti impresia ca aceasta cantitate e neglijabila in ce priveste sanatatea locuitorilor, va inselati!

 18. Iata cum se rezolva in Europa civilizata problema:
  „Local authorities have the power to seize dogs they consider to be dangerously out of control and work with the police and animal charities to enforce the law and promote responsible dog ownership.”
  http://www.croydonguardian.co.uk/news/localnews/9630907.Councils_urge_crackdown_on_dangerous_dogs/
  De urmarit comentariile cetatenilor.
  Noi, floarea Europei, noi invatatii invatatilor, noi cei mai frumosi, nu suntem in stare sa avem un dialog constructiv

  • da si culmea toti vorbesc despre faptul ca nu cainii reprezinta o amenintare, ci cei care folosesc cainii pentru atac. suntem departe de civilizatie, mult prea departe

 19. Apropos eutanasia costa mai mult decat sterilizarea si pe termen scurt si pe termen lung pentru ca nu rezolva problema. Sterilizarea aplicata unitar prin lege la nivel de caini CU si fara stapan, fara valoare chinologica rezolva problema definitiv in 4 ani maxim. Ieri am ajuns intr-o zona a Bucurestiului nu foarte marginasa. Din curtile oamenilor au iesit 2 catele una gestanta si una care alapta. Ce s-a intamplat cu puii? Simplu. Langa case era un camp ticsit cu pui abandonati. Mare parte din ei migreaza in centrul orasului. Si tot cainele e de vina, iar PDL-ul se razboieste cu cainii, in loc sa se razboiasca cu oamenii care abandoneaza. Halal dovada de civilizatie si superioritate din partea omului.

 20. Am citit articolul, mi s-a parut explicit…as vrea sa adaug la toata lista de comentarii , inca unul..al meu
  Eu cred ca in Romania nu se va face nimic pentru cainii comunitari..si pentru oamenii.
  Pe de o parte…pentru ca nu se doreste, e mult mai profitabil sa lasi caini pe strazi, sa se inmulteasca, oamenii sa-i reclame…hingherul sa vina sa-l ridice, iar firma..de unde este nenea hingherul sa castige cateva sute de lei ( a se retine !) pentru fiecare caine comunitar ! Cainii comunitari au devenit sursa de afaceri, de interese meschine pentru asa numitele firme, asociatii ce iubesc animalele…e totul logic ! daca i-ar ridica pe toti de pe strada si i-ar steriliza ..la un moment dat nu ar mai avea sursa de venit…obiectul muncii ar disparea..asa e mai simplu o parte sa-i ia, o parte sa-i lase pentru a se inmulti si a-i ridica mai tarziu…
  Personal n-am crezut ca viata acestor biete animale va fi tot o sursa de a face banii…dar in Romania zilelor noastre, mizerabilii de la butoanele de comanda..sunt in stare de orice pentru bani…
  Iar oamenii din societate sunt prea axati sa se certe, sa urasca, sa traiasca cu impresia ca problema va fi rezolvata…..pentru ca nu va fi ! Sa intelegem clar ca indiferenta costa ! Costa viata acestor animale, costa timpul si banii nostri, costa viata unor oamenii…si nu duce la nimic bun in viitor. Cand ma uit la Animal Planet…mi se pare ca ..ar trebui sa mai treaca sute, poate mii de ani sa se schimbe ceva legat de animale in tara asta …mi-e greu s-o spun dar nu stim sa tratam animalele…in timp ce toti stam si vorbim…cainii astia comunitari de care tot vorbim…sunt lasati la voia intamplarii…unii pe strada..altii in asa zisele centre..unde mor de foame, sunt omorati cu bestialitate. Concluzia ar fi …sa facem ceva concret !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Claudia Postelnicescu
Avocată, publicistă. Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, cu un master în relații internaționale la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și un master în studii europene și globalizare la Universitatea din Birmingham, UK. Activează ca avocat independent, specializat în litigii de drept privat, consultanta si drept european/drepturile omului (www.cpacj.ro). Doctorand al Universitatii din Tübingen, Institutul de Stiinte Politice, pe tema constructiei identitatii Uniunii Europene. A colaborat de-a lungul timpului cu Observator Cultural, România Liberă, Vivid, Money Channel, La Punkt.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro