miercuri, aprilie 30, 2025

Calea Dorobanți sau Bulevardul Infractorilor?

Am mai avut ocazia să îmi exprim părerea despre emisiunea “România 9” de la TVR 1. Realizată de Ionuț Cristache care își datorează formarea etică și profesională echipei de pseudo-jurnaliști de la “Antenele” voiculesciene . Respectivul le aplică acum exemplar lecțiile în studiourile Televiziunii publice. Adus acolo, pare-se din înalt ordin, de Irina Radu (fie și numai pentru această decizie sus-numita și-a meritat cu vârf și îndesat demiterea!) și păstrat pe mai departe de succesoarea ei, Doina Gradea. Probabil pentru a fi probat adevărul zicerii că “ce e rău nu piere”.
Mai mult. Doamna Gradea socotește respectivul produs editorial vizibil încatenat politic “o emisiune premium”. Aceasta, în pofida faptului că, din cauza, hai să fim blânzi și să zicem nepriceperii moderatorului, “România 9” se transformă cel mai adesea în harababură, este neinteresantă, fără idee, având, în consecință, o audiență mai mult decât modestă. În cel mai bun caz și în zile fericite 1 punct de rating. Dar, mă rog, unde e ordin politic, cu plăcere, mai ales că doamna Gradea se dă de ceasul morții să se vadă definitivată ca șef cu acte în regulă al SRTV.
Încă de pe vremea conducerii catastrofale a Irinei Radu, lista de colaboratori permanenți ai emisiunii (unii dintre ei plătiți) conținea destule nume mai mult decât dubioase. Alături de inșii de la “Cațavencii”, de tot mai dezamăgitorul Mircea Dinescu, de veșnic îmbufnatul Ion Cristoiu, nemulțumit că nu i se recunoaște destul unicitatea, caracterul mesianic, caracterul de Mare Guru, de geniu al presei române, apărând Sorin Roșca Stănescu, Bogdan Chirieac, Mirel Curea, Dan Andronic, Răzvan Savaliuc. Adică familiarii, stâlpii “Antenei 3” și ai Televiziunii lui Ghiță, unii dintre ei cu condicuță, cu probleme penale sau chiar cu stagii pe la “Mititica”. E drept, modificările legilor justiției pe care le ticluiesc acum sponsorii lor politici îi spală mai abitir decât ar face-o curățătoria “Nufărul”, Respectivii sunt cu toții aduși cu rol de “întăriri” pentru slabele puteri profesionale ale lui Ionuț Cristache și în vederea îndeplinirii misiunii de a fi cât mai eficient contracarați reprezentanții Opoziției. Sigur, se mai întâmplă ca, din când în când, să se mai rătăcească și câte un ziarist sau analist de altă părere (Ion M.Ioniță sau Ion Bogdan Lefter), dar are el Ionuț Cristache grijă să îi taie când ți-e lumea mai dragă cuvântul.
Este jalnic să vezi că în studiourile Televiziunii Române și-au găsit adăpost, sunt bine primiți inși care au furat, au făcut afaceri veroase, sunt infractori dovediți, unii chiar ieșiți din închisoare. Că sunt considerați formatori de opinie. Fapt simptomatic pentru deriva profesională din TVR. Jalnic și explicabil totuși de vreme ce directorul general interimar al TVR, ilustrissima doamnă Gradea, și-a început activitatea cu un interviu în care îi aducea un elogiu cuiva care a păgubit zdravăn bugetul României.. Nimeni altul decât Adrian Sârbu. Să ne mai mire atunci că în emisiunea “România 9” fostul pușcăriaș Sorin Roșca –Stănescu îi dă lecții de morală d-lui Gabriel Liiceanu? Mai mult, în aceeași ediție dl. Dan Radu Rușanu a scăpat pe gură enormitatea “dacă infractorii nu ar avea dreptul să scrie cărți, Soljenițin nu ar fi scris Arhipelagul Gulag”. Nimeni, nici Cristache, nici Cristoiu, nici Sorin Roșca Stănescu, nici Savaliuc nu au avut doza minimă de bun simț de a corecta enormitatea. Ce părere aveți despre asta, distinsă doamnă Gradea aflată pe față în solda lui Dragnea?
Având în vedere că strada pe care se află TVR este tot mai frecvent străbătută de oameni din categoria lui SRS i-aș propune d-nei Gabriela Firea să ceară cu maximă promptitudine Consiliului General al Capitalei rebotezarea Căii Dorobanți în “Bulevardul Infractorilor”.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. Cristoiu a pus bazele presei de cancan si este un ziarist medicoru. Mircea Dinesdcu a dezamagit chiar din 1990, cand l-a servit pe Ion Iliescu. „Catavencii” este o foaie de spalat prin gargara politicienii si guvernantii. Sorin Rosca Stanescu ca fost om al Securitatii nu putea fi altceva decat este. Bogdan Chireac este un belfer nomenclaturist al presei libere de constiinta si asa mai departe, si asa mai departe. Culegem ce ni s-a semanat.

  2. Interesantă ideea dvs dle Morariu.
    Sincer, mă speriasem puțin atunci când ați renunțat la colaborarea cu Adevărul, dar vă regăsesc la fel de incisiv în textele din Contributors. Și mă bucur sincer. Textele dvs de educație civică – îmi cer scuze dar nu găsesc un termen mai potrivit – sunt excelente.
    Mult succes pe mai departe.
    By the way, se mai uită cineva la programele TVR ?

    • Da, se mai uita la TVR oamenii care locuiesc prin catunuri, si multi romani din diaspora care sunt „comozi” si nu fac apel la internet, ca sa urmareasca si alte posturi, mai ales cand diferenta de calitate sau deontologie nu e chiar asa de mare (cu exceptia, desigur, a Antenei3, care nu are egal :) ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro