duminică, mai 19, 2024

Calomnia ca specialitate, dar si cateva vesti bune

Exista oameni care nu pot trai fara a denigra. Calomniaza, deci exista. Incapabili sa creeze, macinati de complexe, invidii si ranchiune, devin experti in demolari. Aflu ca intr-o emisiune de pe “Antena 3″ (unde in alta parte?), domnii Andrei Marga si Andrei Muraru, infratiti intru uri comune, s-au ocupat din nou de ceea ce ei considera a fi “grelele mosteniri” ale fostelor conduceri ICR si IICCMER. Daca asa inteleg cei doi sa explice esecurile socante ale institutiilor pe care le conduc gratie sprijinului politic al USL, este dezolant.

Zilele trecute citeam stupefiat un omagiu adus de fostul presedinte Emil Constantinescu lui Dinu Sararu. Sa fi uitat dl Constantinescu ca Dinu Sararu, pa langa faptul ca a condus Teatrul Mic, lucru meritoriu, a fost unul din stalpii campaniilor infame impotriva „Europei Libere”, ca el a fost autorul unui abject „interviu” extorcat mamei lui Virgil Ierunca spre a proba ca fiul si nora (Monica Lovinescu) erau lipsiti de suflet? Cum poate dl Constantinescu sa-l laude public pe Sararu si sa scrie ce scrie despre intelectualii critici pe care nu-i (mai) simte aproape, ca avand „suflete de sclavi”? Deci Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Horia Patapievici, Mircea Cartarescu, Mircea Mihaies si Andrei Cornea au suflete de sclavi, Dinu Sararu are suflet de erou! Dl Constantinescu a devenit, in anii din urma, un practicant aproape desavarsit al artei de a calomnia. Despre Dinu Sararu, recomand textul lui Angelo Mitchievici, un cat se poate de actual apel la neuitare:

http://tismaneanu.wordpress.com/?s=sararu

Calomniatorul nu are limite in capacitatea de a urzi si de a invenina spatiul public. Dl Marga, direct sau indirect, a pus la dispozitie d-lui Stelian Tanase date confidentiale din contractele legale pe care le-am semnat cu ICR. A comis o ilegalitate pentru care am decis sa dau ICR, nu doar pe Stelian Tanase, in judecata. Dl Muraru face afirmatii calomnioase la adresa profesorului Ioan Stanomir si a mea. Calomnia inseamna, conform Codului Penal: “Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public”. Cum nicio instanta legala din Romania nu s-a pronuntat inca asupra alegatiilor Corpului de Control al premierului Ponta, dl Muraru nu face decat sa disemineze afirmatii ce se pot dovedi calomnioase. Il asigur ca ele nu vor trece nesanctionate in justitie.

Pentru moment, ar fi interesant de aflat care sunt cartile sustinute de IICCMER pentru publicare in urmatoarea perioda. Care sunt contactele internationale ale IICCMER in comunitatea academica globala? Care sunt participarile d-lui Muraru si/sau ale membrilor echipei sale la conferinte semnificative? De ce nu s-a format inca un Consiliu Stiintific si se perpetueaza, pe site-ul IICCMER, minciuna privind existenta unui CS format din personalitati care si-au anuntat public, in repetate randuri, demisia?

Dl Muraru se afla in fruntea acelui institut (propulsat pe o pozitie de demntar al statului roman, cu salatiul de rigoare) de aproape un an (nu singur, ci impreuna cu dl Dinu Zamfirescu, presedintele unui inexistent Consiliu Stiintific). Majoritatea titlurilor aparute, sustinute de IICCMER, sunt cele selectate de conducerea demisa de Victor Ponta in mai 2012. Pana in prezent, marele succes al demolatorului Muraru a fost ca a convins un numar de excelenti cercetatori ca nu pot lucra in conditiile de tracasare politieneasca impuse cu o ravna de meschin birocrat. Calomniile, hartuielile si focurile de artificii retorice nu se pot substitui activitatii stiintifice reale, verificabila empiric. Calomniile nu trebuie ignorate. Codul Penal spune limpede acest lucru.

http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-14718086-curtea-constitutionala-dezlegarea-inaltei-curti-privind-insulta-calomnia-este-neconstitutionala-cristi-danilet-insulta-calomnia-inapoi-codul-penal.htm

Pe langa atatea vesti dezagreabile, exista si vesti care trebuie salutate. Intre acestea, faptul ca, pe data de 9 mai, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet va deschide, cu prilejul aniversarii a doua decenii de existenta, un spatiu expozitional permanent la Bucuresti, str J-L Calderon nr 66.

De asemenea, re-editarea la Humanitas, in colectia “Istorie contemporana”, coordonata de Cristian Vasile si de mine, a volumului “Fenomenul Pitesti” de Virgil Ierunca si publicarea, in aceeasi colectie, a cartii despre urmarirea de catre Securitate a ambasadorului olandez Coen Storck:

http://www.humanitas.ro/humanitas/fenomenul-pite%C5%9Fti-3

http://www.humanitas.ro/humanitas/dosarul-de-securitate-al-unui-ambasador-coen-stork

Distribuie acest articol

40 COMENTARII

 1. Domnule Tismaneanu, in sectiunea de comentarii aferenta unui articol anterior ati afirmat:
  „Din cate stiu, crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptible, inclusiv in Romania, deci IICCMER are dreptul sa sesizeze justitia asupra acestor cazuri. Cred ca o face chiar in aceste zile si acest lucru trebuie sustinut.”
  Recunosc, sunt mai interesat ca acest demers (in cazul in care el exista) sa produca rezultate concrete decat de legitimitatea incriminarii calomniei si/sau de cartile sustinute de (actuala iteratie a) IICMER!

 2. Pai n-au ce carti sa scoata. Sint o institutie care supravietuieste ca forma fara fond sau cu singurul fond / obiect de a da de mincare celor citorva sefi si sinecuristi uslamisti. Papa bugetul – de un an de cind sint la putere – si n-au nimic constructiv de propus. Daca sint mai buni, sa puna osul la treaba, sa demonstreze facind lucruri mai formidabile; dar no chance! Sint jalnici; buni numai sa latre.

  • Poate ca in loc sa vorbim despre ipostazele contemporane ale neantului valoric, ar merita sa ne ocupam de cei care chiar au inteles ce a fost comunismul, cum s-a constituit, care au fost resorturile sale de supravietuire, functiile ideologiei si relatia dintre ideologie si teroare, de unde a izvorat forta comunismului de a seduce, de a hinoptiza, de a fascina, cum s-a destramat iluzia si ce fantasme bantuie lumea de azi. Spun acest lucru pentru ca, sincer, nu ma amuza catusi de putin sa scriu despre domnii Marga si Muraru. O fac insa pentru ca mi se pare fiesc sa raspund unor detractori care profita ca nu ma aflu la Bucuresti si nu pot intra in direct in emisiunile unde ma calomniaza, spre a le spune ca procedeaza incalificabil. O caracteristica a calomniatorului este lasitatea.

   O fac insa, mai ales, dintr-un irepresibil sentiment de solidaritate cu intelectualii supusi valurilor de calomnii fetide.

   http://frontpagemag.com/2013/vladimir-tismaneanu/the-virtue-of-lucidity-yuri-glazov-and-the-fate-of-communism/

   • Sincer cred ca nici nu ar trebui sa participati la emisiunile rinocerilor – si inca „rinocer” e prea nobil pentru josnicia personajelor care se dedau la mirsave lapidari prin emisiuni. Niciodata nu m-am uitat la postul antena 3 de exemplu, dar inteleg de la altii – si imi e de ajuns – ca se ating acolo cote rare de abjectie.
    Asa ca Domnule Tismaneanu, imi ingaduiti, in calitate de simplu fan al Dvs. sa apreciez ca e bine ca nu va bagati cu ei in astfel de emisiuni si in acelasi timp este salutar si imperativ sa le replicati chiar si unor personaje mai prejos.Pentru ca, pentru a nu prolifera, zvonurile infamante trebuie stopate, stavilite, prin replica tare si curajoasa.

 3. „a pus la dispozitie d-lui Stelian Tanase date confidentiale din contractele legale pe care le-am semnat cu ICR”
  adevarat! a comos o ilegalitate. Dar ce reprezinta acele date? Adrese, conturi, date personale explicite? Atunci e de rau.
  Daca sunt pur si simplu date contractuale dumneavoastra ce probleme ati avut de ati incheiat contracte cu o institutie publica, deci pe bani publici, cu clauze de confidentialitate?!
  In alta ordine de idei: va urmaresc (in ceea ce publicati) pot spune ca va citesc cu interes intotdeauna dar nu intotdeauna cu placere dintr-un singur motiv – tot ce scrieti e negru si/sau gri cat mai inchis. Nu spun ca nu aveti dreptate. Dar va rog, macar pentru un articol folositi-va talentu si spiritul analitic si pentru altceva. Poate totusi undeva mai este o lumina, o gaura in nori… intr-o camera fara ferestre chiar si un bec de 5w poate fi orbitor

  • „Dar ce reprezinta acele date? Adrese, conturi, date personale explicite?”

   Daca ati fi urmarit subiectul ati fi stiut deja ca exact asta „reprezinta”.

   In alta ordine de idei, reeditarea „Fenomrnului Pitesti” e o veste buna. Cartea e una din gaurile (numeroase inca) din biblioteca personala.

  • @Raoul
   Am doua obiectii la ideea ca daca ai un contract cu o institutie publica el trebuie facut public. Prima ar fi ca daca e asa, atunci regula aceasta trebuie aplicata tuturor persoanelor care au asemenea contracte si nu doar unora. De pilda, domnul Tanase ar fi trebuit sa inceapa cu propriile contracte pe care le-a avut cu ICR-ul si cu toate institutiile publice. Si aceeasi sursa care i-a furnizat contractul domnului Tismaneanu trebuia sa-i furnizeze toate contractele. Oare domnul Stelian Tanase continua sa publice contractele actualului ICR? A doua obiectie este ca o institutie, chiar publica, care nu poate asigura confidentialitatea contractelor incheiate cu colaboratorii ei nu este una de incredere. Ca profesor, artist, curator etc (si mai ales daca as fi cetatean strain) nu as mai colabora niciodata cu o institutie romaneasca care nu imi poate asigura confidentialitate. Altfel stau lucrurile cu salariile celor din conducere etc, eu vorbesc de colaboratori.

   • Va dau dreptate intr-o mare masura. Sunt de acord cu colaborarile legate de artisti. nu ma simt capabil sa apreciez costul unei opere de arta.
    Dar de ce sa nu fie publice cheltuielile contractaye pe bani publici?!
    Adica ce ar fi de ascuns in costurile fabricarii si montarii de termopane la o institutie de stat?!
    Sau ce ar fi de ascuns in costurile unei autostrazi?
    Sau ce ar fi de ascuns intr-un dosar dosar de privatizare? Petrom-ul de pilda?
    Nu ca nu mi-as da seama. sunt intrebari retorice…
    De ce ar fi credibila o pesoana sau institutie din afara ce vrea contract confidential cu statul (roman)?

    • Dvs scrieti aici sub pseudonim (it’s fine, no problem), dar doriti (ori vi se pare firesc) sa fie publicate numarul de cont bancar, adresa si nr de pasaport al unei persoane care semneaza un contract. Cand semnezi acel contract, o faci cu o institutie credibila, nu te astepti ca datele personale sa fie publicate pe varii bloguri. Nimeni nu mi-a cerut acordul. Daca ati fi citit ce s-a scris pe subiect (v-am dat un link), ati fi stiut ca informatiile despre sumele contractate puteau fi publicate si fara sa se arunce „pe piata” informatii personale. Nu stiu daca a fost o gafa ori o actiune deliberata. Justitia va decide. Oricum, efectele acestei miselii nu au fost deloc agreabile.

     Poate reveniti si la tema articolului. Inteleg ca aveti o preocupare intensa legata de contracte :), dar ar fi corect sa recunoasteti ca va indepartati constant de subiectul discutiei. This is less fine :)

     • ma refer doar la conditiile contractuale. in general nu cred ca intereseaza pe cineva aceste amanunte dintr-un contract de acest gen (daca nu e rau intentionat si sunt de acord cu confidentialitatea lor) recititi primul meu comentariu: e de rau daca a facut publice adrese, conturi etc.

 4. Poate ca tocmai reactia pe care calomnia o produce deseori,adica notorietatea subita a calomniatorului,in general mediocru personaj,este ceea ce-i incurajeaza pe multi sa continue cu succes(!) aceasta practica…!?
  Metoda e simpla si la indemana oricui,mai ales ca este stiut si verificat ca,cu cat minciuna e mai sfruntata,cu atat devine mai credibila,deoarece poporul crede INCA in zicala „nu iese fum fara foc”!
  Si daca lipsa de reactivitate,indiferenta placida si uneori sanatoasa,sau,de ce nu,umorul ironic,ar fi singurele replici pe care le-am face celor mai teribile acuzatii…ce s-ar intampla oare?In ce s-ar mai „sprijini” calomniatorul care anticipeaza altceva…?

  Si daca temperamentul persoanei calomniate este incompatibil cu indiferenta,daca trebuie sa evacueze cumva puternicul sentiment de injustitie difamatoare,exista si alte cai,poate chiar mai satisfacatoare(?) decat confruntarea publica,de exemplu creatia artistica…pentru cei cu har!
  Nu stiu dvs,dle V.Tismaneanu,dar eu cand ascult Rossini,Nunta lui Figaro (aria Calomniei..) sau cand privesc ultima opera mitologica a lui Boticelli,Calomnia,am senzatia ca doar un suflet chinuit poate fi capabil de asemenea capodopere…

 5. Domnule Tismaneanu,

  Dupa atatea mizerii, pe care de voie de nevoie trebuie sa le inghit zilnic, din diferite arii de cuprindere, iata o veste minunata: deschiderea unui spatiul expozitional permanent in JL Calderon 66, Bucuresti, pe 9 Mai.

  Este o extraordinara reusita – felicitari tuturor celor care au contribuit la acest proiect!
  Mii de multumiri!

  Daca ar fi sa parafrazez as spune ca este un pas mic, dar hotarator pentru pastrarea memoriei victimelor comunismului!

  Va doresc numai bine!

 6. „Cum nicio instanta legala din Romania nu s-a pronuntat inca asupra alegatiilor Corpului de Control al premierului Ponta, dl Muraru nu face decat sa disemineze afirmatii ce se pot dovedi calomnioase. Il asigur ca ele nu vor trece nesanctionate in justitie.”

  Buna seara , domnule profesor. Cred ca citatul de mai sus are legatura cu topicul , deci se poate discuta. CInd s-a vorbit prima data de faimosul „Raport al CC -PM” s-a discutat si aici , si , daca va amintiti, am scris si eu cite ceva . Daca imi permiteti, cred ca dvs. faceti confuzie intre „raport” si „sesizarea” adresata procuraturii –pe cea din urma nu ati vazut-o . Dvs. stiti foarte bine ca ati ocupat pozitia de presedinte CS , deci nu ati avut atributii executive , adica running the bussiness in a daily base. Asta era treaba executivului, adica Stanomir&Iacob , etc.
  Sesizarea (plingere, cum vreti sa o numiti) catre Procuratura se refera la incalcari ale disciplinei financiare (spre ex. mutarea ilegala de fonduri de la cercetare la protocol ) , precum si (mai ales) intocmirea de deconturi ilegale si uneori fictive (pt. deplasari, cazari , alte cheltuieli ) . Acuma nu intram in fond –spun doar ca dvs. nu aveati treaba cu acestea , deci nu va acuza nimeni de nimic .E drept ca numele dvs. figureaza in investigatie, dar nu ca suspect, sa spunem asa, ci doar pt. ca IN NUMELE DVS. s-au facut niste cheltuieli , deconturi, etc. , reale sau fictive , (se va stabili) sau daca vreti justificate legal sau nu (se va vedea). NIMENI nu va acuza de nimic , nu dvs. erati responsabil cu gestionarea resurselor financiare si umane. Am spus si atunci(daca va amintiti) : faptul ca sticlele agita subiectul si arata cu degetul spre dvs se datoreaza, probabil unor „razboaie” mediatice, cu nuante politice, etc. Sa stiti ca procurorii nu privesc la sticle cind analizeaza un dosar , ci se uita la probe si la legi –atat. Acuma , sigur ca dvs. va sensibilizati cind vedeti circul mediatic dar categoric ancheta (care e in desfasurare , cred ca stiti , au fost audieri, etc) nu va vizeaza pe dvs . Eu nu am vazut ca Muraru sau Zamfirescu sa spuna ca dvs. ati incalcat disciplina financiara sau ca ati intocmit deconturi fictive –atunci , da, ati avea dreptate sa scrieti citatul de mai sus. In rest , sigur ca sint opinii sau pareri re. best choice pt. traduceri , stabilit linii de cercetare, etc. Stiti cum e :3 guri 5 pareri. Stiu ca v-au deranjat 3 cuvinte din raportul CC-PM care se refereau la traducerea lui Tucker, dar acolo nu a fost the best choice of words , doar atat . Trebuiau sa spuna ca institutul are ca scop studiul comunismului ROMANESC si nu geneza marxismului –dar puteti fi sigur ca procurorii nu se ocupa de semantici, marxisme sau traduceri ci de chestii concrete, facturi , etc.

  La fel si in cazul recentului serial din presa (in fapt o ciorba reincalzita) re. cheltuieli ICR. Se discuta doar meritele unor contracte , nu autenticitatea lor sau felul platilor. La fel si aici : fiecare cu criteriile lui , de aia avem diversitate de opinii, nu ? Sa spun drept , si eu m-am mirat ce treaba are ICR la „Festivalul Piftiei” de la Budapesta ?!? :roll: Adica ce treaba are piftia cu poezia ? :lol: Dar probabil ca cei de atunci din conducerea ICR au criterii mai „culturale” decit am eu ….. La fel , m-am mirat sa vad sustinere financiara la NewYork pt. o poeta proletcultista din anii ’50 , care oricum luase bani la greu pe vremuri –stiind ca acum sint in RO destui creatori de poezie (si nu numai) care ar merita atentia ICR .Dar , din nou, probabil ca la ICR au fost criterii (sau ratiuni) mai inalte :wink:

  Deci fiti linistit , ancheta procurorilor nu va vizeaza pe dvs. , iar cine crede asa o face numai ca sa umple timpul la emisiuni , editoriale, etc. Adica , chiar de nu se confirma chiar tot din sesizarea CC-PM , nu stiu daca e vorba de calomnie, ca nimeni nu a spus ca ati fraudat IICCMER sau ICR . CIne a fost responsabil cu banii va da explicatii –daca poate :!:

  • „Spre exemplu, profesorul Vladimir Tismăneanu, când venea în România, se caza la Vila Lac 2 cu costuri de aproximativ 200 de euro pe zi. El stătea mai multe săptămâni în România în fiecare an… De asemenea, avea un telefon mobil plătit de institut. Vă daţi seama ce costuri erau anual pe convorbiri transatlantice. Inutil să vă mai spun că domnia sa nu avea nicio relaţie contractuală cu institutul. El avea o funcţie onorifică şi nu avea dreptul să beneficieze de acest telefon. A mai fost o situaţie hilară: la un moment dat, institutul a închiriat salonul VIP de la Aeroportul Otopeni pentru că – şi există un act oficial în acest sens – urma să vină o delegaţie oficială din Statele Unite. Cine credeţi că erau „oficialităţile” pentru care s-a închiriat salonul? Vladimir Tismăneanu, fiul său şi soţia sa! Ce a mai constatat Corpul de Control? În momentul în care era cazat la Vila Lac 2, pentru domnia sa, care se plimba prin ţară, se plăteau şi deplasări, la Timişoara sau aiurea, tot din fondurile institutului, fără a fi decazat de la Bucureşti.” Declaratie a d-lui Muraru in cotidianul.ro Din cate stiu, IICCMER nu a inchiriat nimic la Otopeni pentru sosirea mea in tara, am sosit cu fiul meu, am trecut prin controlul de pasapoarte ca orice cetatean, fara niciun regim special. Ulterior am plecat (pe cont propriu) la Timisoara, acolo a venit si sotia mea, am ajuns la Bucuresti, cu sotia si fiul meu, de la Timisoara. Sotia mea a suferit un accident, a fost operata la Spitalul de Urgenta, am plecat toti trei din Bucuresti. Am locuit la hotelul „Starlights” de pe strada Gr. Alexandrescu (in limitele baremului guvernamental). Nu am primit per diem. Am cerut sa se permita sa asteptam la salonul VIP (zburam economy class) din ratiuni usor de inteles (sotia mea avea piciorul in ghips, era transportata pe carucior cu rotile., se afla sub puternica medicatie imptriva durerii). Faptul ca dl Andrei Muraru a decis sa aduca acest subiect in discutie (inclusiv la emisiunea de pe „Antena 3”), spune mult despre profilul sau moral. Sunt lucruri care nu se fac. Faptul ca strapontina se ocupa cu asemenea miselii spune totul despre strapontina. Cred ca mai jos si mai josnic nu poate fi coborata discutia. Propun sa o oprim aici.

   Cei care azi il incurajeaza in aceste porcarii (nu am alt termen, sorry) ar trebui sa se gandeasca ce „daruri” le pregateste lor intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Cine se poate preta la asemenea lucruri nu face parte din clubul cu care sunt dispus sa am de-a face. Am spus-o, permiteti-mi sa o repet aici: increderea mea in domnii Ioan Stanomir si Bogdan C. Iacob a fost si ramane neclintita. Ii respect intelectual si moral. In rest, vom vedea. Va asigur de gandurile mele bune.

   • Domnule profesor , e tarziu la dvs. si mult mai tarziu aici , de unde scriu (am fost la meciul Barcelonei si ma pregatesc de drum) . Dar nu pot sa nu remarc faptul ca de fapt confirmati ce scriam initial. Muraru vorbeste de dvs. dar NU DVS. sinteti responsabil de chestiile alea. Nu dvs. ati facut referate , NU dvs. le-ati aprobat , NU dvs. ati facut platile si deconturile. Indirect, in textul dvs. confirmati inca un lucru , de care scriam si in toamna : sigur ca ati stat la Starlight , nu e problema , dar poate nu stiti ca PE NUMELE DVS. s-au facut SI ALTE FACTURI si DECONTURI , pt. aceeasi perioada …..Nu aveti nici o vina, nimeni nu va acuza , dvs. nici nu stiti de ele –Muraru ar trebui sa fie mai specific , adica sa numeasca cei care se ocupau de administrarea banilor , si intocmeau acte sa nu mai spun cum…. In rest, sigur ca e propaganda intre noua si vechea conducere , discreditari, etc. si sint de acord cu dvs. ca nu asa se inainteaza cu proiectele actuale (if any :lol: )

    Vedeti , discreditarea lui VT e mai zgomotoasa, sa spunem asa, decit a lui Stanomir &comp. pt. ca dvs. sinteti mai vizibil, adica un „simbol” , chiar daca nu aveati cum sa fiti amestecat in birocratia financiara (sa o numesc asa, politicos) de la IICCMER. Nu vedeti azi, la un articol despre ICR& Papahagi , cum s-au repezit comentatori la …..Tismaneanu ?
    Ce treaba aveti dvs. cu tot subiectul articolului de acolo, God knows, dar se refuleaza oamenii , ce vreti sa faca de 1 Mai ? :lol: Si, daca imi permiteti (am mai scris recent despre turnat gaz pe foc ) :cu cit va veti arata mai sensibil la comentarii anonime de acolo, cu atat acestea se vor inmulti . Si cred ca e valabil si in cazul declaratiilor lui Muraru –el ori nu a inteles natura investigatiei de la procuratura , ori o face intentionat .Adica nu i-a ajuns lectia primita de la Turianu , mai vrea una . Sau , cine stie, poate se schimba executivul de la IICCMER in viitor si se linistesc lucrurile …Dar, oricum, e pacat sa dati atentie unor declaratii care nu fac decit sa inflameze atmosfera .

   • Limitele sunt de mult depasite!
    Enough! Basta! Хватит! Ajunge! – spun acum, dar ma intreb daca se aude sau se intelege?

    Este o vanatoare – nu cred ca vor castiga ei, dar asta nu poate sa nu ma agaseze si sa am senzatia ca ma umplu de mizerii cand citesc marsaviile spuse!

  • Adica ce treaba are piftia cu poezia?
   Slab argument domnule Hannibal. Deja in romana are rima. In maghiara o fi si mai bine…

   • Era doar un exemplu pt. a ilustra diversitatea de opinii re. selectia valorilor de catre cei imputerniciti a administra banul public.

    Acuma, domnule Raoul , daca tot vorbim de argumente , calomnie , mistificari si minciuni : nu ar fi interesant de cunoscut pozitia dlor Stanomir si Iacob versus calomniile si minciunile la care face trimitere dl. prof. Tismaneanu ? Pt. ca , vedeti dvs. , tot ce s-a spus si scris de cateva luni re. fosta conducere IICCMER se refera la management , adica executiv , adica dumnealor. Si pe la TV , si prin presa se tot vorbeste de dl. Tismaneanu , de parca el ar fi fost in executiv. In fapt, TOT ce acuza Muraru si TOT ce e criticat in raportul CC-PM si TOT ce investigheaza procurorii se refera la ce au facut cei din executiv (inclusiv contabilul). Toate aceste „artificii retorice” (cum le numeste dl. prof. Tismaneanu) ), de o parte si de alta , nu fac decit sa ofere publicului o imagine deformata a problemei.

    Nu am vazut un singur jurnalist sa-i intrebe pe Stanomir sau Iacob despre deconturi , bani, etc. , adica sa comenteze ce a spus CC-PM , ca despre ei este vorba , nu de prof. Tismaneanu. Nu am vazut nici un canal TV sa invite pe cei doi sa combata ce a gasit CC-PM
    (daca pot) . Nu am vazut ca cei doi sa protesteze la declaratiile lui Muraru ca fiind „calomnii si minciuni, defaimari, etc.” –daca au argument. Dl. Stanomir publica si pe aceasta platforma , din cind in cind. Daca prof. Tismaneanu a gasit ragaz sa discute problema de n-ori, nu era normal ca cel implicat direct sa scrie despre asta , macar o singura data ? Eu cred ca astea sint intrebari legitime si cred ca nu numai eu mi le pun.

    Dl. prof. Tismaneanu e bagat la inaintare si scos tap ispasitor , prin media , pentru toate ilegalitatile gasite la IICCMER de inspectori, in vreme ce dlui era doar Presedinte al Consiliului Stiintific , fara treaba cu banii, deconturile fictive comise acolo, etc. Si dlui stie bine lucrul acesta si de aia nu inteleg de ce dinsul se simte calomniat de Muraru si nu cei care au comis faptele respective. Si intretine , prin texte ca cel de mai sus (ma refer numai la aspecte legate de Muraru&IICCMER) iluzia ca el ar fi acuzat pe nedrept , ca de el se ocupa procurorii , etc. Nimic mai fals–procurorii n-au treaba cu dumnealui , decit, cel mult sa confirme sau infirme anumite deplasari, prezente, etc. Adica sa ajute la aflarea adevarului , atat. Si as vrea sa cred ca vrea si dumnealui asta.

     • Multumesc , domnule profesor, dar eu vorbeam de luare de pozitie INDIVIDUALA , nu de un comunicat semnat in corpore de mai multe persoane , printre ele fiind si cei de care vorbeam.Adica de interviu tete-a-tete , cu intrebari concrete , specifice, cu docuimente pe masa.

      Acuma, daca tot ati facut trimitere la un comunicat de presa pe „contributors” si chiar va intereseaza problema (why not, e important si are implicatii) va rog sa-mi permiteti sa fac 2 observatii :

      1) o „recomandare” a SGG , chiar in scris, nu tine loc si nu se substituie unor prevederi legale in vigoare si nu poate fi folosita pt. a justifica incalcari ale acestora din urma. Asta in general, oriunde , inclusiv UE sau USA.

      2) Scrie acolo, in comunicatul semnat si de dvs. : „Activitatea profesorului Tismăneanu în perioada călătoriilor în România poate fi dovedită prin programul zilnic al acestuia în săptămânile respective. Acest program (rapoartele conexate nr. 1486/10.08.2012) a fost pus la dispoziția CC al PM, care a preferat să îl ignore. ”

      Domnule profesor , din capul locului spun iar: dvs. nu sinteti vinovat de nimic. Now, cum sa nu ignore CC-PM ce au dat Stanomir &comp. cind a vazut deconturi pt. cazare la Vila 2 plus mese pentru multe zile cind in fapt dvs. erati la Washington ? Adica daca se stie ca dvs. erati acasa la Washington si se vede cum sume mari au fost decontate in Bucuresti pt. aceeasi perioada , dvs. ce ati face in locul procurorilor ? Acele „rapoarte conexate” la care se face referire in comunicatul fostei conduceri contin falsuri si mistificari strigatoare la cer –dar spun a 7-a oara , dvs. nici nu stiti de ele , dar ii aparati orbeste pe cei care le-au comis.

      E doar un exemplu , sint multe chestii concrete , poate dvs. nu le cunoasteti pe toate …
      Dar zau daca n-am dreptate –dl. Stanomir e prof. de drept constitutional , nu e capabil sa raspunda INDIVIDUAL la acuzatiii, daca are argument ?

      PS –Precum bine stiti , membrii CS din exterior au norma , ba chiar tenure , la institutii academice.Acolo au „research grants” , „research funds”, etc. pe care le folosesc cum cred. O parte din fonduri sint folosite pt. deplasari , cazari, room&board la diferite participari peste hotare . Nu ma refer la dvs. acum –spun inca o data, nu ma refer la dvs. –dar chiar nu stiti ca distinsii dvs. colegi din fostul CS isi decontau cheltuielile pt. deplasarile din RO la IICCMER din fondurile lor de research ?!? Si atunci , de ce IICCMER sa le mai deconteze inca odata ? Apoi, doi dintre ei erau membri si in CS de la fundatia PDL –unde se mai deconta inca odata pt. acelasi lucru (transport+cazare+mese) . Si atunci , e normal ca IICCMER sa ia , fara baza legala, banii de la cercetare si sa deconteze ce deja e decontat (acoperit ) din alte locuri, si inca de doua ori ? Eu cred ca sint chestiuni serioase , si poate le adresati intr-un material separat , pt. ca sint convins ca va pasa de IICCMER dar poate ati neglijat aceste aspecte (si multe altele) in abordarile dvs.

      • Nu voi intra in detalii, nu e momentul acum. Dar va asigur ca niciun membru al CS nu a facut deconturi duble (in Statele Unite ori in alta parte) ori in Romania. Niciun membru al CS nu a decontat calatorii prin Institutul de Studii Populare (think tank legat de PDL, cum este si Institutul „Sincai” legat de PSD). Niciodata si sub nicio forma nu am primit niciun decont, remuneratie ori onorariu de la ISP. Garantez si pentru colegii din CS. Consiliul Academic al ISP este strict onorific. Nu ne-am reunit, din cate stiu eu, niciodata. As mai spune ceva, desi ma cam jenez: nu am obiceiul sa cer decontarea meselor, de obicei le ofer :) Oricine ma cunoaste stie acest lucru (inclusiv doamna Alina Mungiu-Pippidi, dl Andrei Marga si dl Stelian Tanase). Ma credeti, bine. Nu ma credeti, asta este. Lasand insa aceste subiecte (deocamdata) sa fie examinate de cei chemati sa o faca, ma intreb daca activitatea fostei conduceri a IICCMER este problema centrala a Romaniei :) Ganduri bune.

       PS Oricum, dincolo de posibile si firesti dezacorduri, va multumesc pentru comentarii. Iar cel despre o posibila cina cu o personalitate de vaza m-a facut sa rad cu lacrimi. Am fost intotdeauna fascinat de rafinament si calofilie :)

      • Domnule,

       Sunteti penibil – in decont se ataseaza documentul original.
       Poate nu sunteti pe contrinutors.ro decat „inspirational”???
       Nu stiu de ce am impresia ca ne-am cunoscut – am auzit relativ recent formulari asemanatoare.

 7. Buna ziua,

  este intradevar o veste buna faptul ca „CCR împinge Parlamentul să reintroducă INSULTA şi CALOMNIA în Codul Penal”. Avand acum si un cadru mai bine definit asupra consecintelor exprimarii in spatiul public, sper ca lucrul asta sa mai domoleasca ardoarea mercenarilor care umbla sa improaste cu noroi, atat pe dv. cat si pe altii.
  Desi nu cunosc clar contextul revenirii CCR-ului aspra articolelor incriminante, se prea poate sa se fi saturat si judecatorii de a fi murdariti in permanenta sau crucificati pe esafodul antenelor.
  Incep poate consecintele puciului parlamentar de anul trecut sa produca efecte pozitive? Cum ar fi o re-moralizare a vietii publice?

  Cu bine
  Luca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro