vineri, iunie 25, 2021

Campanie cu nesimțiți

Realitatea TV a inaugurat o rubrică de emisiune sub genericul ”Nesimțitul zilei”. Nu sună elegant, cum nu suna nici ”Mortul zilei” într-o emisiune de la B1 TV. Totuși, ceva adevăr dezvăluie rubrica amintită: campania electorală actuală se desfășoară la televiziune în deplină deșănțare, iar în emisiuni sunt trimiși cei mai neobrăzați politicieni. Contagioasă, golănia trece cu ușurință de la politicieni la jurnaliști și viceversa. Nesimțitul, conform DEX, ”este lipsit de bun-simț, de bună creștere, de cuviință, de delicatețe”. Definiția acoperă bine cazurile de mai jos.

Studiourile Antenei 3 sunt de departe locul unde lipsa de decență este regulă. Mitocănia, manipularea, bășcălia, minciuna, tupeul înlocuiesc tehnicile și normele jurnalismului. Invitații permanenți ai lui Gâdea au executat cele mai diverse figuri impuse pentru a distruge imaginea contracandidaților lui Ponta.E problemă de gândire mai lentă, acolo unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”, l-a umilit Ciuvică pe Iohannis. Elenei Udrea i s-au dedicat emisiuni întregi de golănii, Adrian Ursu a excelat în aluzii triviale la adresa ei. Nici Monica Macovei n-a fost scutită de insulte, iar Traian Băsescu a rămas în continuare calul de bătaie al postului, până la ocara supremă numită ”Răutatea pământului”, un o caricatură hâdă atribuită șefului statului terfelit de Ursu, Gâdea, Ciuvică, Badea. Într-un meci 1-1, cu înghionteli verbale jenante, deputatul Calimente s-a luat în gură cu Răzvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii ”Subiectiv”, care l-a dat afară, cum mai pățise anterior și la RTV, cu moderatoarea Andreea Crețulescu, la rândul ei dotată cu o impertinență notorie.

RTV știe să găsească la țanc invitați nefrecventabili care asigură abjecția necesară campaniei avantajoase pentru PSD și, implicit, pentru Ponta. Soluție sigură, Vadim Tudor a fost incitat într-o emisiune să îi tăvălească pe Vasile Blaga și pe Costică Canacheu de la ACL.”Du-te la meseria ta de electrician, după care să vorbești cu Vadim Tudor, imbecilule… Bă, ți-a crescut nasul. Leapădă gravidele când te văd, urâtul dracului… Băi Canacheu, ești cel mai mare analfabet din România, după Traian Băsescu”, iată o mostră de ”dezbatere” electorală, imposibil de stăvilit de moderatorii emisiunii. Vadim Tudor a reușit să se depășească pe sine în nerușinare oferind sprijinul în turul II ”junelui Ponta”, același căruia îi adresase cândva următoarea epistolă:”Tinere Victor Ponta,constat că suferi de Bombonită Cronică – adică boala infatuării PSD. Mănânci floricele de porumb și te și vezi înscăunat pe tronul lui Mihai Viteazul, lăsând tripleta infracțională Liviu Dragnea – Gabriel Oprea – Sebastian Ghiță să fure la 6 mâini (ca Budha) din voturile mele. Știu tot ce fac acești mafioți nerușinați. Așadar, nu numai că voi nu colaborați cu electoratul naționalist, dar îl și tâlhăriți la drumul mare!„.

La Realitatea TV, Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, a reprezentat una dintre cele mai insolente apariții de campanie, chemat în dezbatere cu Gheorghe Falcă, primarul Aradului, într-o ediție a Jocurilor de putere. Atacurile la persoană ale pesedistului care și-a bătut joc de ”miorlăielile” interlocutorului și de toate intervențiile acestuia, tactici menite să îl irite pe Gh.Falcă, au ricoșat în calmul și echilibrul acestuia. Ștefănescu și-a dat în petec și pe B1 TV când s-a ”gratulat” cu jurnalistul Sabin Orcan ca la ușa cortului, făcându-l ”pupinbăsist”, ”crizat”, demn de milă și de vomă. Contaminat, jurnalistul i-a replicat numindu-l ”golan de doi lei” și ”pupincurist”. Într-o altă ediție, Dan Șova-PSD a folosit cu cinism aceeași tactică a jignirii în discuția cu liberalul Ludovic Orban, iar Lavinia Șandru l-a făcut ”nesimțit” pe Oreste, când acesta i-a reproșat părtinirea față de candidata Elena Udrea. Nu suferă de exces de bunăcuviință și modestie nici emfaticul moderator Rareș Bogdan, ahtiat să se pună în centru și să se audă vorbind. Cu invitații uitați în platou, Rareș Bogdan a perorat 24 de minute pe tema dezbaterilor finale Ponta-Iohannis, exprimând dispreț la adresa Institutului de Politici Publice-IPP și declarând plin de frustrare că nu e interesat să modereze confruntarea, fiindcă n-a fost acceptat în 2009 ca moderator la dezbaterea Băsescu-Antonescu de la Cluj. A moderat-o pe cea din 2014. Prost. Mai bine rămânea cu frustrarea.

Pot fi adăugate alte exemple de indecență publică în campania electorală luate de la OTV, de la Radu Banciu, Mircea Badea etc. Sunt prea multe, prea de tot. Înscenarea de la RTV care a prostit lumea luni, 10 noiembrie, anunțând marea dezbatere Ponta-Iohannis, deși se știa că Iohannis nu va fi prezent, cu scaunele de recuzită goale, cu atacurile imunde stimulate de niște foști ziariști descalificați, deveniți ”agenții” lui Ghiță, cum astăzi sunt Corina Dragotescu și Cătălin Striblea, cu miniștri lui Ponta aranjați într-o veritabilă natură moartă, ei bine, aceasta este o performanță a manipulării, prostului-gust și a mizeriei care domină politica românească. Mult mai reținută, televiziunea publică dă câteodată spațiu unor enormități netaxate. Pe TVR Internațional ministrul delegat pentru românii din străinătate, Bogdan Stanoievici, a susținut cu tupeu (și candidatul Ponta o făcuse pe alt post) că agenți provocatori care nu vorbeau românește ar fi împiedicat oamenii să voteze la Paris și la Viena. Realizatorul emisiunii, Adrian Bucur, dealtfel membru în Consiliul de Administrație al TVR din partea Partidului Conservator, n-a insistat pentru lămuriri. Probabil din bun simț jurnalistic.

P.S. Campania electorală a PSD cu găini aruncate în curtea ACL i s-a părut moderatoarei Andreea Udrea o soluție ”haioasă”, marți, 11 noiembrie, la emisiunea Evenimentul zilei de pe B1 TV. Cred că s-a grăbit. Mult mai haioase sunt ruperea oaselor opozanților politici, decapitările la propriu și la figurat, aruncarea în temniță politică și alte ”haioșenii” practicate de înaintașii politici ai pesediștilor, comuniștii.

Articol apărut și în revista ”22”

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Suuuuuperb, Brindusa!!!!
    Superb ca ai inregistrat toate astea pe un ton atat de calm si cumpatat. Ai o mare-mare rezistenta la toxine. sa vii mai repede acasa. Incep mitingurile.

  2. Ca o concluzie practica, in RO si in diaspora, votanti si/sau manifestanti, sa ne pregatim si pentru eventualitatea provocarilor. Sa ne uitam in jurul nostru, sa ii izolam pe nesimtiti si sa avem aparate foto si camere de luat vederi. Ce e bine nu e rau…!

  3. As mai adauga la lista doamnei Brindusa Armanca, ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra, pe nesimtitul nr. 1 din Romania, cel care ne-a infectat vietile cu toti cei enumerati in acest articol, cel care l-a generat inclusiv pe Viorel Ponta… Viorel Ponta, caruia nu pot sa-i pronunt si cel de-al treilea nume, din simplul motiv ca numele respectivului deriva din cuvântul „victorie”, ceea ce, sper din toata inima, ca nu va fi cazul in ceea ce-l priveste… Ar mai fi multe de spus la adresa acestor mari nemernici din lista nesimtitilor de zi cu zi, insa ma opresc aici… Excelent articol, doamna Brindusa, cu respect!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Vânzarea de automobile „Dacia 1300”, aparate de radio, televizoare şi maşini de cusut, în rate lunare (octombrie 1973)

Pentru amatorii de istorie a autovehiculelor fabricate în România, exporturile semnificative de automobile „ARO” şi „Dacia” în Columbia nu constituie o noutate....

„România educată”? sau „România furată”?

Și o vorbă în treacăt adresată președintelui Johannis            Pentru mine, cea mai frumoasă promisiune politică din câte am auzit...

Să ascultăm instituțiile de știință din România. Spunând… ce?

Anunțurile de pe paginile de internet ale societăților de știință din România, sau cele ale universităților și institutelor...

Neînțelegere? Sau intenție complice?

Dl. ministru Cîmpeanu devine tot mai mult parte a problemei din Educație în loc să fie parte a soluționării multiplelor dezacorduri, neconcordanțe,...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro