miercuri, iulie 24, 2024

Cancerul care ingroapa economia Romaniei

Politicienii de top, inclusiv presedintele, si oameni de afaceri cunoscuti au fost doborati de flagelul care macina economia reala a tarii. De ce nu exista inca o institutie serioasa, in domeniul fiscal, similara DNA?

In ultimul timp, jurnalistii profesionisti si chiar procurorii DNA au remarcat ca nivelul faptelor de coruptie si evaziune fiscala nu a scazut, din contra. Paradoxal, desi presa vuieste de puscariabili implicati in diverse anchete, fenomenele iau amploare. Ar fi cel putin doua motive perene. Primul: ele exista in orice tara, la niveluri diferite. Al doilea: daca sursa lor nu se diminueaza, nici ele nu au cum sa se estompeze. Sursa coruptiei si a evaziunii fiscale sta in puterea unui stat de a le tine sub control. Faptul ca in Romania izvorul nu a secatuit deocamdata este motivul pentru care ambele fenomene au luat amploare.

Lasand la o parte spectacolul politic al fratelui presedintelui tarii, merita analizate cateva detalii de ordin financiar care le-au scapat jurnalistilor, orbiti exclusiv de miza politica si implicatiile ei. Cel mai important lucru care bate la ochi pentru orice om serios care-si plateste impozitele si taxele la stat, care are o afacere la vedere, este provenineta banilor vehiculati. Atentie, in scandalul binecunoscut si mult mediatizat, nu s-a vorbit nicio clipa decat de sume de ordinul sutelor de mii de dolari, daca nu chiar milioanelor de euro, platite numerar. Maruntis, cum ar spune unii!…

Problema coruptiei este paralela cu provenienta banilor? Nicidecum! Ce au inventat „distinsii” interlopi ca sa invarteasca atata banet? Cum au putut sa ruleze neoficial astfel de sume, daca ei s-au dovedit a fi niste analfabeti? Oare, au auzit ei de impozit pe profit, de dividende, de… Fisc? OK, poate fi inteles ca nu stiu ce este si cu ce se ocupa ANAF. Insa, intr-o tara civilizata, membra UE si NATO, nu poate fi acceptat ca Fiscul nu stie cu ce se ocupa ei!

Mi se pare infinit mai periculos si neiertator pentru o institutie atat de importanta, sa fie atat indolenta si ineficienta. Nu mai vorbesc de imobilele construite ilegal, pe alte nume decat cele ale interlopilor, aflate pe un bulevard important, intr-un oras mare, in vazul tuturor. Exista oare o primarie acolo sau e un sat fara caini?

Pentru orice om de rand care nu si-a permis sa construiasca ceva fara autorizatie, pentru orice contribuabil corect care nu a indraznit sa nu-si plateasca darile la timp catre stat, cazul descris in media cu fratele presedintelui este strigator la cer. E foarte important ca DNA s-a implicat si l-a scos la lumina, dar care sunt invatamintele pe care le putem trage dintr-o astfel de poveste?

Exista dreptate in Romania? Da, justitia lucreaza! Avem insa o institutie la fel de importanta care nu este lasata sa-si faca treaba sau, pur si simplu, nu este capabila sa devina eficienta pentru a evita ajungerea la astfel de „modele de afaceri”, care implica coruptie sau trafic de influenta, la cel mai inalt nivel.

Toti politicienii din toate partidele care s-au perindat la conducerea tarii au tinut izolata ANAF de orice depolitizare, pe modelul justitiei. Din pacate pentru Traian Basescu si familia sa, Fiscul si alte cateva mici „redute” de partide au fost premeditat omise din reformarea lor, ca structuri etalon ale Romaniei, pe modelul justitiei. Aceste bastioane de rezistenta politica au fost moneda de schimb a tuturor politrucilor si au constituit nucleul de la care au pornit multe fenomene daunatoare economiei reale.

Agresiunea statului s-a indreptat aproape exclusiv spre contribuabilii cinstiti, care au facut „greseala” sa creada ca Fiscul lucreaza cu egala masura pentru toti romanii. Faptele demonstraza ca si-a facut treaba numai acolo unde a fost trimis, cu dedicatie!

De fiecare data cand ma duc si platesc impozitul trimestrial la sectorul 1, imi pun aceeasi intrebare? De ce nu se schimba nimic la aceasta autoritate publica atat de importanta? Aveti idee cam ce impozite incaseaza numai aceasta institutie? Fabuloase, comparativ cu orice alt sector sau judet din Romania. Aceeasi oameni, cu aceleasi obiceiuri, aceeasi atitudine. Absolut nimic nou de peste 20 de ani!

Inspectorii fiscali, unii absolut ireprosabili profesional si de o amabilitate rara, primesc salarii de mizerie. Ei incaseaza numai ce te duci tu si declari ca ai sau binevoiesti sa platesti. Comparand salariile comisarilor fiscali cu cele ale procurorilor DNA veti intelege diferenta de implicare si eficienta.

In spatele oamenilor de la ghiseele Fiscului sta masa inerta din Ministerul Finantelor si toate departamentele aferente. Acest mamut ineficient include si nou infintata Directie Antifrauda. Acum cateva luni, un partener de afaceri mi-a aratat o sesizare adresata aceastei institutii, pentru concurenta neloiala si evaziune fiscala masiva. Cunoscand domeniul respectiv, m-am uitat si eu peste aceasta plangere. Rar mi-a fost dat sa vad un dosar mai bine facut. Continea date verificate, dovezi clare, poze elocvente, comparabile din piata, fapte concrete. Tot, mura-n gura! Desi, a depus acest dosar de 3 luni, nu s-a schimbat nimic.

Asta este Romania economica, reala! Aceasta este sursa cancerului. Se numeste Ministerul Finantelor Publice. Cand o firma isi plateste corect darile catre stat, iar alta, concurenta, face evaziune fiscala en-gros, in ochii tuturor, se instalaeaza metastaza economica! Aceasta situatie este o dovada vie ca, sponsorii de partide si bugetari corupti sunt alimentati prin coruptie si evaziune fiscala. Aceste fenomene au radacini adanci, sunt cunoscute si intretinute de grupuri de interese. Cat timp va fi politizata, ANAF va ramane izvorul furtului calificat din Romania.

Coruptia si evaziunea fiscala apar cand sunt motive si surse de aplicare. Prin inactiunea organelor abilitate, raul de la radacina s-a extins si creste pe zi ce trece. DNA doar „toaleteaza” varfurile acestui arbore genealogic. ADN-ul fenomenelor sta in lipsa disciplinei financiare si a controalelor corecte.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

 1. Perfect corect tot ceea ce spuneti, felicitari pt articol! Dar acest cancer (descurajarea intreprinderii cinstite,a micului antreprenoriat) nu va fi extirpat pt ca el mentine (alaturi de educatie si sanatate–mens san in corpore sano,nu? ) tara in starea de precaritate in care se afla , la mina oligarhiei nesatule de la putere si bani. Pur si simplu asa ceva nu se va face, DNA e o mica concesie pt exterior, dar cum bine spuneti e izolata (ca sa nu mai vorbim ca si asa e atacata si are viitor incert), e o floare cu care nu se face primavara. Nimeni din cei care conduc aceasta tara nu doreste o constructie solida , bunastarea intregului popor. Sint vatafii poporului, nu functionarii lui. Tiganii, toti interlopii sint doar o piesa din masinaria infernala cu care asupresc si desfiinteaza aceasta tara pt lacomia lor si a familiilor si clanurilor lor. Se folosesc de ei si ei la rindul lor de propria lor masa de sclavi. Este un feudalism mascat in mijlocul Europei in sec XXI !

 2. Tocmai ce am scris ca este nevoie de un alt fel de stat…

  Este nevoie de un stat in care molecula numita cetatean sa se bucure cu adevarat de libertate si, in acelasi timp, sa isi recunoasca si sa isi asume responsabilitatea!

  Este o bucurie sa fii liber sa muncesti, sa lucrezi – opusul situatiei de a fi sclav pe plantatie -, dar in acelasi timp ar trebui sa fii responsabil astfel incat sa iti platesti la timp toate obligatiile!

  Cum se pot ambala impreuna Libertatea cu Responsabilitatea?

  Cred ca doar daca intelegi:
  1. ce inseamna sa fii lipsit de libertate sau/si
  2. sa fii iresponsabil si care sunt consecintele faptelor lipsite de responsabiltiate.

  Poate ca asa cum este acum articulat sistemul in RO sunt unii care cu greu pot face fata unor responsabilitati – chiar daca vrei, dar nu ai capabilitatea…

  Sunt prea putini cei care isi inteleg libertatile si responsabiltiatile si din acestia putini, si mai putini cei care isi onoreaza responsabilitatile. Pentru acestia nu este nevoie de DNA, de ANAF. Dar ce se intampla cu restul?

  Cat de mare poti sa construiesti un sistem de tip DNA sau ANAF astfel incat sa fie eficient si performant?

  Cred ca strategia este alta: cresterea numarului de persoane care isi inteleg libertatile si isi asuma responsabiltiatile.

  A fugi de responsabilitati este o stare temporara.

  A schimba un sistem pentru a il face mai bun este nevoie de timp si de viziune.
  Exista viziune in acest domeniu?
  Imi pare ca nu!

  Nu cred ca DNA-ul, o floare aproape singulara, sau un ANAF de tip cerber o sa schimbe sistemul…

  Deci cred ca este nevoie de altceva, altcum!

 3. MF in frunte cu o Ministra absolventa si doctoranda la Harvardul american, pusa evident ca sa ia ochii celor care mai cred in asemenea abureala si pe care culmea numai despre asta am auzit-o vorbind la inceput !!!
  Acum deja Ministra finantelor nu mai vorbeste despre colectare, despre plata de bunavoie, a priceput ca politicul „stie” mai bine ce si cum trebuie facut in domeniu…

 4. Cand spui „minister”/”ministru” spui „sefi numiti politic”. Adica, oameni cu „merite politice”. Nu profesionisti. Sunt convins ca exista si profesionisti, in toate ministerele. Dar acestia sunt condusi de sefi alesi politic. Adica, sefii se schimba la 4, 3, 2 ani sau chiar mai des. Cel putin o data la 4 ani se poate schimba si „orientarea” politica a acestor sefi. Sefii cu „merite politice” au ajuns in pozitii de sus fiindca au inteles ca „politica este arta compromisului”. In ce masura poate fi compromisul o arta, eu nu inteleg, dar trecem peste asta.

  Institutiile care functioneaza si performeaza in Romania sunt doar acelea in care ierarhizarea este facuta pe baza de merit, valoare si profesionalism. Cum sa reformezi ministere sau institutii ale statului fara putere politica si fara vointa politica? Probabil, indirect. Daca Justitia performeaza, se bazeaza pe legi onest intocmite, este motivata si este lasata sa lucreze, daca incep sa intre in puscarii si sa fie sanctionati, pe banda rulanta, ministri, demnitari, moguli, interlopi, jurnalisti, „baroni” etc., atunci oricine va accepta o demnitate in stat, o va accepta doar cand e constient ca o poate duce pe umeri si o va duce pe umeri in respectul legii si moralitatii. Asa ca, eu cred ca Justitia, SRI si alte institutii care performeaza pot reforma, in timp, Romania. In timp, daca sunt lasate sa-si faca treaba si nu sunt influentate politic.

 5. e foarte simplu:
  – lista tuturor masinilor peste 100.000 euro evaluate ( noi sau second hand) si verificati proprietari
  -lista tuturor imobilelor cu teren mai mare de 2000 de mp in orase si/sau mai mult de 10 camere si verificati propietarii
  -lista tuturor celor care detin iahturi de agrement si verificati propietarii
  -lista celor cu cheltuieli evidente de peste 10.000 de euro pe luna( va veti mira dar exista foarte multi din acestia) si verificati provenineta banilor
  -lista tuturor celor care pleaca in concedii de peste 20.000 de euro si verificati la provenineta banilor
  – lista celor cu peste 5 firme profitabile toate si verificati daca au lucrat 100% cu factura
  -lista celor cu ceasuri de peste 5000 de euro cumparate din comert si verificati la proveninenta banilor
  – lista clientilor frecventi a cazinourilor care toaca peste 10.000 de euro pe seara
  – lista camatarilor obisnuiti
  -lista celor cu peste 10 case intr-un oras( gen clanul tiganilor Carpaci din Timisoara cu 135 de imobile) si verificati la provenineta lor

  Musteste Romania de evazionsiti, nu are cine sa-i deranjeze in Romania.

  Buuuun,s a zicem ca ai gasim si ce le facem mai departe? Simplu cu 20% platiti statului din valoarea nejusttiifcata sa intre in legalitate. Adica daca are avere de 15 milioane de euro sa platesca 300.000 de statului, one time fee, ca sa intre in legalitate cu toate bunurile. Si de la anul sa aiba statul grija de cei cu peste 10 case prin impozte uriase gen 5% din valoarea casei pe an de la a 10-a casa in sus.

  Dragilor, asa e si in Vest, Domnia si Prostia se platesc ambele la fel de scump!!!

  • Cred ca 300.000 ar plati, pentru 15.000.000. Dar ar fi doar 2%. Nu cred ca ar plati 20%, adica 3.000.000. Cred ca i-ar costa mai putin sa dea Statul in judecata si sa tergiverseze procesul, pana la prescriere…

  • „-lista celor cu ceasuri de peste 5000 de euro cumparate din comert si verificati la proveninenta banilor”
   Ati cam uitat un zero! Sau hai, macar o cifra rezonabila: 25.000 euro. Fara suparare, dar cred ca o vizita de documentare prin magazinele de ceasuri de lux v-ar prinde bine.

   Dar daca tot revenim la legea 18, de ce sa nu verificam obiectele de arta, sistemele audio-video si continutul frigiderelor? ;)

  • Mai adaug una: lista comunistoizilor si imbarcati cu un bilet doar dus spre Coreea de Nord, sa guste mai indeaproape roadele „egalitatii sociale”.

 6. Evazionisti nu se numesc numai tiganii cu palate cu turnulete, sau greii cu averi uriase. Evazionisti sunt si cei din mediul privat, mici sau mari deopotriva, care ar trebui sa-si inchida afacerile in absenta portitelor ilegale de scapare.Din putina si amara mea experienta eu unul vad evaziunea fiscala ca o supapa de siguranta in conditiile fiscalitatii ucigatoare pentru IMM-uri. Un fel de gura de oxigen, furata pe fuga prin spatele mainii lungi a statului, care te ajuta sa mai supravietuiesti o saptamana, o luna, un an. Asa ca n-as da prea tare cu parul in ea, in conditiile actuale. Cine are experienta unei afaceri mici, fara legatura cu vreun contract cu statul, stie ce spun, din pacate. Mediul privat este jefuit luna de luna de aproximativ trei sferturi din banii pe care-i castiga, fara sa primeasca nimic in schimb, nici sanatate, nici infrastructura, nici siguranta si nici promisiunea unei batraneti tihnite de un stat care ar trebui sa joace doar rolul de arbitru in economie, nu de jucator principal. In conditiile astea sa ascunzi castigurile de lacomia statului pentru a folosi apoi capitalul muncit de tine dupa cum crezi de cuviinta devine o datorie pentru fiecare, nu credeti? Economia Romaniei e ingropata de insasi existenta statului in rol de mare jucator economic (lucru care favorizeaza coruptia) si de impozitarea la sange a afacerilor mici si mijlocii, baza oricarei economii sanatoase pe termen lung. Taxe si impozite mici si putine, reducerea la maximum a cheltuielilor statului, asta ar trebui sa fie solutia. Alta posibilitate de crestere economica si de prosperitate pe termen lung nu cred sa fie.

 7. Eu cred ca institutiile care simt presiunea publicului in directia reformarii si performantei evolueaza in directia potrivita. Institutiile unde influenta publicului este in directia gresita (acceptarea situatiei de fapt) involueaza. Domeniul taxelor este combustibilul folosit de infractori si de politicieni pt. a ne tine sub talpa. Asa invizibil cum este el in discutii, acest domeniu este al doilea, alaturi de justitie, care trebuie reformat din radacini.

 8. „. Cand o firma isi plateste corect darile catre stat, iar alta, concurenta, face evaziune fiscala en-gros”

  O solutie este cea din articol. O administratie fiscala mai putin corupta.

  In acelasi timp, se recunoaste ca nici un partid nu a vrut sa puna lucrurile in ordine la ANAF. Numai evaziunea pe TVA este de aproximativ 50%. Daca se aduna si munca nefiscalizata atunci este clar de ce se invart atatea muste in jurul borcanului cu miere. Pana la urma prin ministerul finantelor se plimba cam 30% din PIB.

  O alta solutie este un guvern central care sa cheltuie mai putin din PIB. Asta inseamna mai putine taxe si evident mai putin de unde fura. Banii ar trebuie cheltuiti direct prin cetateni (in masura in care se poate). Ar insemna o societate cu mai multa responsabilitate personala.

  • Realitatea este că actualul nivel de fiscalitate din România este nesustenabil. Dacă prin absurd, toate taxele și impozitele prevăzute de lege ar ajunge colectate 100%, prețurile ar crește până la înjumătățirea activității economice. Prima soluție pentru reducerea evaziunii este reducerea fiscalității, Isărescu a făcut exact asta în 2000 când a fost premier.

 9. Sunt sincer convins ca evaziunea „buticarilor” pune economia pe butuci, si nu smenurile din vama, realizate cu sprijinul autoritatilor.

  Sunt sincer convins veniturile obtinute „ilegal” de micii producatori agricoli impiedica statul sa ofere o asistenta medicala de calitate, si nu vilele tiganesti in care „adevarata fiica a mamei Tenia” isi desfasoara activitatea.

  Sunt sincer convins ca lipsa de autostrazi este cauzata de mine, care-mi cumpar tigari la negru, si nu de periodica inlocuire a bordurilor cu altele mai „performante” (der din aceeasi sursa).

  In fine, sunt sincer convins ca penalizarea drastica a IMM-urilor care nu se descurca in hatisul unui cod fiscal in continua schimbare va aduce lapte si miere in Romania, in timp ce nefiscalizarea afacerilor clanurilor tiganesti este doar un detaliu nesemnificativ!

  Pai va urez succese, domnule Dragoteanu, iar cand in tara asta nu va mai ramane nimeni capabil sa contribuie presupun ca veti propune munca fortata! Dar pentru noi, desigur, nu pentru „ceilalti”!

 10. credeam ca altele sint prioritatile economice ale romaniei si antreprenorilor (creatori de plus valoare). as taxa speculatorii financiari si samsarii imobiliari, nu insa micul producatorul agricol care si vinde marfa la taraba sau micile afaceri de familie. algoritm arhicunoscut : se testeaza intii reactia populatiei. daca feedbackul este pozitiv (sau indiferent) pasul urmator va fi taxa pe aerul inspirat, legiferata de parlamentul rusinii. sa impozitam tot ce misca sub soare. nu mai conteaza faptul ca procedura este ilegala si imorala. sa punem taxa pe stilpi, pe cercei si inele. ce munca, creatie si inovatie ? taxe si impozite pe umerii celor care (mai) muncesc si redistribuirea produsului muncii incredintata statului asistential. asta i viitorul intr adevar !

  • Mi-e teama ca viitorul este altul: unul in care evaziunea fiscala se va generaliza, retelele de contrabandisti isi vor extinde si fortifica pozitiile, coruptia va deveni endemica si fiecare va fi „pe cont propriu”. Iar statul – privat de venituri – va deveni un simplu simbol fara acoperire.
   [Va invit sa studiati evolutia situatiei in USA, in perioada prohibitiei].

   Desigur, pentru Ponta si ai sai acest scenariu este ideal, depinde insa de noi daca acceptam situatia!

   • „Sa vorbesti, in conditiile exuberantei fiscale si luxuriantei birocratice de la noi, despre evaziunea fiscala, e dovada de prostie crasa. Sa mai si tragi concluzia ca solutia e, nu ca statul sa-si micsoreze agresiunea, ci, dimpotriva, s-o mareasca, e dovada deja de idiotie.”

    • Poftim? Am scris eu ca solutia este spanzurarea evazionistilor de felinare? Am raspuns doar afirmatiei „taxe si impozite pe umerii celor care (mai) muncesc si redistribuirea produsului muncii incredintata statului asistential. asta i viitorul intr adevar !” printr-o varianta pe care eu unul o cred mai probabila „Mi-e teama ca viitorul este altul: unul in care evaziunea fiscala se va generaliza, retelele de contrabandisti isi vor extinde si fortifica pozitiile, coruptia va deveni endemica si fiecare va fi “pe cont propriu””.

     Ideea era una singura: ca evaziunea fiscala (n-am ce-i face, asta-i termenul) va creste si se vor implica in primul rand interlopii – pe post de vanzatori, desigur – ceea ce va duce la impartirea teritoriului, lupta pentru „zonele cu vad” etc. Si nu ma deranjeaza sa gasesc cat mai multe produse „la negru”, in schimb ma deranjeaza sa-mi pierd si bruma de siguranta de care ma bucur acum pe strada (sau crezi ca politistii, „unsi” cum trebuie, vor mai avea ochi pentru violentele comise intre bandele de traficanti insa soldate cu victime colaterale?).

     Evident ca unica solutie normala ar fi reducerea drastica a taxelor si impozitelor, dar asta-i deja alta discutie. De curiozitate, atata timp cat evaziunea fiscala ramane incriminata prin lege, cine crezi ca va face contrabanda pe scara larga? Maicutele de la Agapia sau demoazelele din pensionul de „dans si bune manere”? Sa-ti spun eu cat de blonzi sunt cei de la care-mi cumpar tigarile si bautura (ambele netimbrate)?

     Hai ca si eu sunt libertarian, dar asta nu ma face si inconstient!

   • @iosiP
    mai incurc semnele de punctuatie. inlocuiti mirarea cu intrebarea. era o reflectie retorica/ironica nu o afirmatie.tandemul stat/camatar (primul capturat de cel de al doilea) se erijeaza in farul calauzitor al omenirii. ca nu mai exista liberalism, iar capitalismul se transforma n socialism e nesemnificativ. fenomenul se numeste financializare sau mafiotizare. banii nu mai reflecta valoarea muncii, sint fabricati, speculati sau extrasi cu forcepsul (taxare si impozitare)-o cale mult mai facila de inavutire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Dragoteanu
Dragos Dragoteanu
General Manager Euroest Invest

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro