joi, aprilie 18, 2024

Cancerul din corpul CNA

Am și eu, ca atâția alții, îndoieli serioase că dl. Iulian Bulai ar fi fost chiar cea mai potrivită persoană spre a i se încredința șefia Comisiei de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă din Camera Deputaților. De picioarele domniei-sale atârnă ca niște pietre de moară o serie de declarații și aprecieri cel puțin riscante făcute în legislatura anterioară. Și din câte se pare dl. Bulai este, funciarmente, predispus la boacăne, dovadă postarea de pe o rețea socială în care se tutuia cu nimeni altul decât cu Mihai Eminescu.

Nu e mai puțin adevărat că nici dl. senator Viorel Riceard Badea, liberal, care conduce Comisia similară din Senat nu dispune de un cv impresionant. Numai că, din păcate, numărul persoanelor cu autentică anvergură culturală din actualul Parlament al României este departe de a fi tocmai de invidiat. Unde mai pui că nici ministrul Culturii, dl. Bogdan Gheorghiu, nu reprezintă un reper în domeniu și, după cum se dovedește zilnic, nu dispune nici de cine știe ce calități manageriale de natură să îi facă uitate studiiile de actorie mai mult decât aproximative ca și trecutul otevist. Cultura nu e la mare preț pentru politicienii de azi cum nu e, de altfel, nici educația. Ajunge să le citim cv-urile.

Cu toate acestea, cred că dl. Iulian Bulai are dreptate atunci când susține că vor trebui reformate din temelii nu doar Societatea Română de Radio (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), ci și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Care, la ora actuală, înseamnă  un organism profund decredibilizat, o anexă a PSD, o sinecură pentru tot felul de personaje insipide care cu greu își mai maschează apartenența la un partid sau altul.  Este necesară însă o reformă legislativă reală, o depolititizare autentică și nu doar înlocuirea lui Tanda cu Manda. Dacă zisa reforma se va limita la o schimbare de personal, la preluarea de noua putere atât a SRR și a SRTV cât și a CNA, așa cum s-a întâmplat din păcate, după victoria CDR în alegerile din noiembrie 1996, atunci mai bine lipsă.

Simptomatic pentru felul în care acționează CNA, pentru încaternarea lui politică mi se pare modul scandalos în care inșii care iau de acolo lefuri comparabile cu cele ale unor secretari de Stat au înțeles să sancționeze, de fapt să lase nesancționat imensul derapaj reprezentat de prezența în programul de Revelion al TVR  a grupului infecțios numit Vacanța Mare. Reprezentanții PSD, dar și cei ai altor partide, din CNA sunt frati de cruce și de comportament cu trimișii acelorași partide în CA al TVR, de pildă. Indiferent dacă se cheamă Doina Gradea, Smaranda Vornicu-Shalit,  Camelia Ivașcu, Cătălin Blebea (cu toții căpătuiți  cu posturi bine plătite în urma unor concursuri bizare patronate de doamna pdg) sau Christel Ungar-Țopescu. Aceasta din urmă fiind reprezentanta Președintelui care seară de seară este luat la refec în programele TVR de un Neica-Nimeni, de impostorul Ionuț Cristache. Plus reprezentantul minorităților, altele decât cea maghiară, eternul Raico Cornea, un ins care încasează din TVR de ani buni leafă degeabă fără a livra aproape nimic redacției în care nu calcă cu lunile, ci doar ii impune acesteia șeful. Șef care pe urmă îi este recunoscător și îl lasă să stea degeaba. Oamenii PSD din CNA și complicii lor au făcut zid în jurul Doinei Gradea și au ascultat și acceptat enormitățile scandaloase, strigătoare la cer debitate de cele două inse- Alina Amza și Carla Tompea- pe care doamna pdg le-a trimis să îi salveze scaunul.  S-a ajuns până acolo încât doamna Carla Tompea, înzestrată pesemne cu o capacitate intelectuală inegalabilă de vreme ce este și director de programe, și director TVR 2, a putut să scoată pe gură și să susțină ticăloșia că în noaptea dintre ani TVR și-ar fi făcut cu brio datoria. Doamna Gubernat, domnii Tufeanu, Herjeu, greu de recunoscutul Răsvan Popescu, cel școlit la BBC, scenaristul unor filme regizate de Lucian Pintilie, și-au frecat cu satisfacție mâinile. TVR a rămas nesancționată. Respectivii și-au îndeplinit misiunea. CNA a încurajat astfel prostul gust, impostura, colaborările cu cântec și iz de DNA care se simt la ele acasă în decredibilizata instituție din Calea Dorobanților 191. Să ne mai mire atunci că în cursul săptămânii trecute în urât mirositoarea, în pestilențiala  emisiune România 9 am avut parte de un recital de făcut sluj în fața președintelui PSD, dl. Marcel Ciolacu, recital purtând inconfundabila semnătură a mai sus-menționatului Ionuț Cristache, dar și de un festival anti-american în care  același sus-numitul fals jurnalist de mahala i s-au alăturat pe post de primadone îmbătrânite, expirate, care demult ar fi trebuit reciclate, atât de compromișii Mircea Dinescu (hélas!) și agentul Securității Ion Cristoiu? Să ne mai mire că nimeni, absolut nimeni nici din CNA, nici din CA-ul TVR, nici de fantomatica, intimidată de aceeași Doina Gradea Comisie de etică din TVR nu are nici o atitudine?

CNA se dovedește îngăduitor nu doar cu TVR, ci și cu celelalte două bastioane mediatice ale PSD, Antena 3 și România tv. Aici remarcându-se în mod deosebit tot membrii CNA propuși de PSD.. Aceștia recurg neconiționat la aceeași tactică. Fac pe exigenții, pe moralii, unul dintre ei pozează încă de la începutul ședinței în  neînduplecat și pe echidistant. E primul care ia cuvântul, el e cel ce se face că săpunește reprezentantul Televiziunii căzute în păcat și propune o amendă colosală. 5000 de lei. Care nu înseamnă nimic pentru televiziunile în cauză pe care strategia demult coclită a reprezentenatntului izbutește să le facă scăpate de sancțiunile cu asupra de măsură meritate. 5000 de lei înseamnă pentru Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță o mângâiere pe creștet. O primă de încurajare. Sunt gata să pariez că pentru serviciile făcute, dl. Radu Herjeu, de pildă, căruia îi expiră sinecura la finele acestei luni, va fi recompensat cu un nou mandat de Marcel Ciolacu&co.

Or, în felul acesta nu se mai poate. Cancerul care a pus stăpânire pe CNA trebuie extirpat. Iar dacă operațiune se dovedește imposibilă, instituția se cuvine desființată. Consumă bani degeaba.  Ca și TVR, de altfel.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. A fi om e lucru mare , a fi domn e o intimplare , sau cum sa ne furam caciula de unii singuri .Chiar si asa , chiar daca fara oameni nu se pot dezvolta politici – de tara – favorabile adevarului , favorabile progresului , chiar daca unii se opun , marcati de interese, pur personale , noului , chiar daca nu se accepta viitorul , totusi exista o vorba – pestele de la cap se impute – . Este nevoie de mult curaj si de multa munca atunci cind dorim sa schimbam ceva . Este nevoie de politici si de oameni noi politici ce doresc as asuma schimbarea . Un prim pas a fost facut , chiar daca asteptarile nostre au fost date peste cap de greseli de neiertat , greseli ce vor fi penalizate abia peste patru ani in alegerile ce vor veni . Suntem inca la inceput de drum . Modul de a face politica se va schimba si el o data cu plecarea sau marginalizarea unor mai vechi politicieni .Sa nu ne grabim – fiecare lucru la timpul lui . Nu poti vedea- pragul de jos – pina nu dai cu capul de -cel de sus si abia atunci vom intelege cu totii forta reprezentata de manunchiul de nuiele strins unit – in dauna batului singuratic ce poate fi frint oricind . A scoate castanele din foc cu mina altuia nu este o solutie , decit temporara . A sosit momentul sa ne frigem si noi un pic , ca natie , pe degetele . Daca nu acum atunci cind ?

 2. „Este necesară însă o reformă legislativă reală, o depolititizare autentică și nu doar înlocuirea lui Tanda cu Manda.”

  Ca tot veni vorba….Oare Institutul Cultural Roman cand se va reforma?!

 3. Eu nu vad sensul existentei unei televiziuni nationale. La ce e buna? Serios, la ce?

  Pana acum nu am vazut nimic non-profit in activitatea sa. Pana si prafuita si bolnavicioasa telescoala in pandemie putea fi facuta – chiar mai bine – de catre orice televiziune privata. Pe bani, da! Dar mai ieftin decat sa platesti ditai televiziunea „de stat”.

  E simplu: desfiintam televiziunea de stat de tot si includem in buget o suma la dispozitie pentru a fi platita televiziunilor private in caz de necesitate.

  Sau, ca un cmpromis, reducem personalul televiziunii de stat la 10% din ce e acum, reducem numarul de personal de conducere in consecinta, desfiintam „televiziunile regionale” (niste aberatii oricum).

  ===

  Iarasi nu inteleg de ce sunt platiti membrii CNA atat de mult. O indemnizatie de sedinta de 500 de lei (transport + contravaloarea zilei respective) ar fi suficient.

  Pana la urma, membrii CNA nu sunt „muncitori la saiba”, se presupune ca sunt personalitati credibile. Adica au oricum o sursa de venit. Ca doar nu se angajeaza la CNA someri sau oamenii strazii!

  • Toate CA la unitatile de stat ar trebui sa aiba o indemnizatie de sedinta modesta (mie si 500 lei/sed mi se pare mult) si acolo unde este profit sau rezultate notabile sa se acorde un premiu, dar si acesta bine gandit!!!!
   Eu am facut parte din CA-ul unei firme de constructii ( sunt inginer constructor si profesor la facultatea de constructii) prin anii 92-93, la inceput cand s-au infiintat societatile comerciale si indemnizatia era simbolica!!
   Putin mai tarziu, cand a aparut Fondul Proprietatii de Stat (azi am vazut ca mareata CCR tocmai l-a salvat de inchisoare pe infractorul Sorin Dimitriu, pe atunci seful FPS) a aparut si o cucoana, de meserie activista de partid, care de la inceput a tunat: ce acestea sunt indemnizatii pentru membrii CA, care bla, bla, etc,( in fond nu faceam mare lucru) si a propus scurt 25% din salariul DIRECTORULUI GENERAL!
   Si a functionat. Dar nu mult timp ca profesionistii am fost inlocuiti cu politruci, si nu dupa mult timp firma a intrat in faliment!!

   • La CNA nu ar trebui nici macar 1 leu indemnizatie, pentru ca nu e firma.
    Dar e destul de greu sa dezveti oamenii de naravuri, asa ca pentru un timp ar fi utila o mica indemnizatie.
    ===
    Cred ca impunerea unui deficit bugetar zero si legarea leului de EUR ( e posibil, nu e nevoie de trecerea la EUR) ar rezolva multe astfel de probleme.

    Asta pentru ca fiind pusi in situatia de a nu mai avea de unde risipi, onorabilii de la conducere nu si-ar mai da lor partea leului. Sau chiar daca ar face-o, ar ajunge rapid la fundul sacului si la incetarea activitatii.

    Nu inteleg de ce acceptam o risipa uluitoare si apoi ne miram ca adunam toate mustele la butoiul cu „miere”.

 4. In unele tari a face parte din CA unei firme, institut de cercatare ar trebui platita la ora de sedinta si deplasarea, in altele este voluntara. La noi rste jaf, se platesc mii de lei de sedinta fiecarui membru CA si multi sunt functionari publici din ministere care isi rotunjesc veniturile.

  • Subscriu.

   Indemnizatia de sedinta ar trebui sa acopere transportul, gustarea, cafeaua si sa compenseze informarea. Adica, sub 100 EUR in toal pe sedinta.

   A face parte din CNA este rezulatul unei experiente, a unei activitata. Se presupune ca persoana in cauza traieste din acea activitate, nu doar din indemnizatia de membru CNA. Participarea ar trebui sa fie prin urmare voluntara, dar ar fi dificil de inghitit asa ceva.

   Insa scaderea indemnizatiei si stabilirea unor criteri clare privind prestigiul ar elimina (sau macar ar reduce) numarul de oportunisti incompetenti. Ce neica nimeni s-ar mai inghesui daca ar castiga 1000 de lei pe luna (presupunand 2 sedinte)?

   O parte a solutiei ar fi si rotatia – adica stabilirea unui numar de maxim 2 mandate pentru o persoana iar mandatul ar trebui redus la un an.

   Romania are nevoie de solutii reale, care din pacate sunt si curajoase. Cum curajul lipseste, ramane doar ca situatia prezenta sa conduca la o catastrofa socio-economica, motor al schimbarii. Cum datoria publica se apropie de 50%, tare mi-e teama (sau – tare sper :-)) ca nu e departe o asemenea catastrofa.

 5. După umila-mi părere, pentru a nu repeta greșelile CDR și a nu mai bălti în nesimțire veșnică, tupeu securistic, sfidare națională, adică tot ceeace caracterizează instituțiile românești este nevoie de angajarea în aceste instituții de oameni onești (germani, olandezi, suedezi, etc). Românii dovedind lipsuri mari la capitole cum sunt onestitatea sau profesionismul sau cinste.

 6. Doua mici observații:
  Asa cum spune autorul domnul Iulian Bulai este departe de a fi omul potrivit pentru poziția in care se afla. Ma mir ca USR l-a pus din nou candidat la alegerile din decembrie.
  Unele nume menționate in articol sugerează a nepotismul este la el acasă.

 7. Cancerul e permanentul in CNA (de mai mult de 20 de ani): Răsvan Popescu.
  Parlamentul ar trebui sa limiteze prezenta membrilor CNA la cel mult 2 mandate de 4 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro