duminică, iulie 25, 2021

,,Când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă”

Când aburii alcoolului se ridică dimineața, când tâmplele îți sunt strânse într-o menghină a reluării dureroase, iar stomacul se revoltă ca pe străzile Atenei, prima reacție firească este să îți propui să nu mai bei niciodată pentru că nu te recunoști ca fiind tu însuți în stare avansată de ebrietate.

Același mesaj l-a transmis Republicii Moldova fondatorul agenției americane Stratfor, George Friedman, care în cadrul unei dezbateri la Chișinău a avertizat că Rusia va slăbi în timp, că Europa este o iluzie și că atunci când iluzia va dispărea, cetățenii Republicii Moldova vor realiza că sunt români și că viitorul populației dintre Prut și Nistru este posibil numai alături de România. „Experimentul economic european nu s-a prăbuşit, dar se prăbuşeşte. Oricum, nu veţi fi primiţi în Uniunea Europeană şi cel mai bun lucru care s-a întâmplat Turciei este că nu a fost admisă în UE. Europa era opţiunea de acum cinci ani. În primul rând, Republica Moldova trebuie să aleagă ce este. (…) Sunteţi o parte a României”, li s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova președintele Stratfor.

George Friedman a reiterat la Chișinău ceea ce a publicat într-o amplă analiză elaborată în 2010, faptul că Republica Moldova este un stat, nu o națiune și că are sens atunci când este parte a ceva.

Liderii politici de la București, subordonați de regulă intereselor de partid, s-au raliat în ultimul an, fie în clasicul stil electoral, fie dintr-o dorință de a se strecura în manualele de istorie, la ideea unionistă, transformând-o prin acțiunile și declarațiile publice în proiect de țară.

La împlinirea a 24 de ani de la reunificarea Germaniei, cancelarul Angela Merkel a declarat că statul german va munci să se asigure că și Republica Moldova va avea dreptul la autodeterminare pe care și l-au exercitat și germanii. ,,Nu putem nega altora ce am câştigat cu reunificarea noastră, libertatea de a ne decide singuri viitorul”, a spus Angela Merkel.

Populația de pe ambele maluri ale Prutului recunoaște destinul comun al celor două state românești, o demonstrează cele mai recente sondaje efectuate pe marginea subiectului Unirii. ,,Solidaritate cu Basarabia” este mesajul pe care îl vor transmite participanții la o amplă manifestație care va avea loc în București, duminică, 12 octombrie, de la ora 14:00, la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Bucureștenii se vor întâlni pe Șoseaua Kiseleff, de unde vor porni în marș pentru a cere Unirea cu Republica Moldova, văzută ca singură soluție pentru cetățenii de peste Prut în actualul context geopolitic, pentru evitarea situației actuale a Ucrainei.

Când ,,doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă” ne învață un proverb românesc, când mai mulți îți spun că ești beat, atunci te culci și apoi te trezești rapid. Republica Moldova este invitată la ieșirea grabnică din buimăceala etilică.

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Nu este rau ca Moldova sa fie alaturi – la bine si la rau – de Romania.

  Dar nu stiu daca Ro are chiar acum capacitatea de a prelua Moldova…
  Poate ca RO are nevoie de un pic de ajutor din UE si din afara UE, daca se poate si cred ca se poate…

 2. Mai este insa ceva de adaugat despre George Friedman si Moldova:

  „Dacă şi există în acest moment ceva ce poate proteja Republica Moldova de Rusia, aceasta ar fi distanţa”, a spus astăzi la Chişinău directorul Stratfor, George Friedman. Este un drum lung între Moscova şi Chişinău, iar acest drum trece prin Kiev – a continuat analistul american.

  „Acum, ochii voştri trebuie să fie aţintiţi spre Kiev. Este crucial să vedem dacă va reuşi el să guverneze sau vă cădea în haos”
  Sursa: http://www.europalibera.org/content/article/26616097.html.

  Ochii mei sunt acum atintiti catre Ucraina si cred ca aceasta tara poate acum sa faca schimbarea catre democratie. Mult succes Ucrainei!

 3. Rep.moldova nu e Basarabia si nici Bessarabia tzarista. De altfel, Unirea din 1918 a proclamat-o Sfatul tarii Republicii Democratice Moldovenesti – conform documentelor existente – nu a vreunei bessarabii creata de rusi!
  (scrie acolo negru pe alb, iar documentul istoric e semnat – nu si de istoricii propagandisti de mai tarziu, evident)
  Basarabia propriu-zisa, vezi harta lui Cantemir, parte a Bugiacul de mai apoi, sunt niste teritorii aproximative din Nordul Chiliei (pe vremea lui Mircea cel Batran stiute ca „partzile tatarasti) date de catre Stefan Voda lui Basarab cel Batran ca sa-l vasalizeze dupa moda vremei (el insusi fiind vasal al polonilor in schimbul Pocutiei… si al ungurilor pentru Ciceu, Cetatea de Balta si altele) dupa ce a luat Chilia de la
  UNGURI!
  Iar cand vorbim de state recunoscute pe plan international, subiecte ale dreptului international, nu avem voie sa aproxima – e nepermis caracterul ambiguu al discursului, daca vrem sa fim luati in serios!

 4. Sincer, nu înțeleg legătura cu coma etilică! În rest, indiferent de argumentele sentimentale sau istorice, cetățenii Republicii Moldova vor decide singuri…

 5. Stimată d-nă Modiga, bazându-mă pe convingerea mea fermă conform căreia umorul este o chestie foarte serioasă, îmi permit să fac două observaţii:
  1. Aşa zisa „Republica Moldova” se află în anul 2013 pe locul 2 în Europa în ceea ce priveşte consumul de alcool pe cap de locuitor. Trezirea din beţie va fi deci, dacă va avea vreodată loc, foarte târzie şi însoţită de o mahmureală pe cinste.
  2. Nici România, care, în aceeaşi statistică, se află pe locul 5 în Europa, nu stă prea bine în această privinţă. Altfel n-ar fi ratat consecvent toate şansele ivite până acuma de a pune problema reunificării ţării. Altfel n-ar fi înghiţit până acuma toate balivernele despre „naţiunea” sau „limba” moldovenească.
  Când doi sunt beţi, nici dracul nu-i culcă…

   • Pentru asta nu există statistici oficiale, economia subterană este… acoperită. Adică „invizibilă” pentru oficialităţi, cu toate că este cam la fel de bine dezvoltată ca şi cea declarată. Poate vom avea în curând şi o lege care să incrimineze dezvăluirea oricărui agent economic „acoperit”. Zicala de pe vremea comuniştilor a fost un pic schimbată: „Vremea trece, şpaga merge, noi cu drag şutim”.

 6. „Republica Moldova este invitată la ieșirea grabnică din buimăceala etilică.”, si este dreptul ei sa prefere ciroza, unui regim abstinent care, aparent, nu i se potriveste!

 7. E nevoie de o anumita capacitate institutionala si maturitate ori in Romania – oare de cate ori n-am auzit sau citit pe forumuri ca moldovean e o insulta? Rusofonii probabil ii vor eclipsa pe maghiari in topul minoritatilor neloiale

 8. Sentimente si pareri:
  – un articol pe HN zice ca seful SRI il contrazice pe Basescu: „”Dupa parerea mea, intrebarea este cel putin falsa, daca nu caduca, pentru ca sarcina noastra si misiunea noastra este de realiza ceea ce aceste instrumente practic, NATO, aderarea la NATO si Uniunea Europeana, ne pot facilita, respectiv cresterea sigurantei pentru toata lumea, a securitatii nationale pe de-o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte. Acestea sunt proiectele, de fapt, nationale care trebuie sa continue dupa ce am realizat aceste obiective de integrare in NATO si Uniunea Europeana”, a spus directorul SRI.”
  Atit de sofisticat spus, incit e greu de tras o concluzie.
  – „Reunificarea Germaniei pe cale pasnica poate fi un model pentru rezolvarea actualelor probleme din Europa, afirma cancelarul Angela Merkel, subliniind ca va depune eforturi ca R.Moldova, Ucraina si Georgia sa beneficieze de dreptul la autodeterminare pe care l-au avut cetatenii germani, transmite Mediafax”
  Parca-parca il contrazice pe Maior si da sperante la ce a zis Basescu: unirea, dar nu „miine”.
  -„cetățenii Republicii Moldova vor realiza că sunt români și că viitorul populației dintre Prut și Nistru este posibil numai alături de România.”
  Altul care il contrazice pe seful SRI.

  Plus comentarii de pina acum la articol.

 9. Moldovenesti” inseamna a Moldovei care a creat Romania, ca stat modern pe harta Europei, in 1862. Iar Rep.Sovietica Socialista Moldoveneasca a aparut cu mult dupa unire si nici nu cuprindea teritoriile moldovenesti de peste Nistru.
  Tot ce a urmat momentului 1862 se numeste tradare, furt, salbaticie, barbarie, fictiuni&propaganda in folosul Rusiei care a primit acces in gura Dunare – toate puse in folosul haitei iudelor sudiste care au acaparat noul stat.
  (?fictiuni ca: tzara romaneasca, oltenia, mihai vitezu, unirea transilvaniei, mituri fondatoare ciudate care truncheaza teritoriului national al statului MODERN si sugrumarea din fasa a natiunii, sunt opera nemoldovenilor care detin statul chiar si in zilele noastre)

  Asadar, ce interes ar avea moldovenii care au inca un stat al lor sa-si desfiinteze statul, pentru a deveni ce? Membri UE, cetateni Europeni, prosperi? … Ma faceti sa rad privind la dezvoltarea, si prosperitatea cat si la hiperreprezentarea in stat a moldovenilor, cetateni romani de la creare cetateniei romane, in cei mai bine de 7 ani scursi de cand sunt in UE. (asta, ca sa nu mai vorbim despre propaganda mincinoasa, denigrarea continua, refuzul reprezentarii in stat La care sunt ei supusi in tzara lor, in chiar statul creat de ei – deoarece toate statele se distrug din interiorul institutiilor de catre cei interesati folosind retele, cozi de topor, propaganda de razboi, urmarind destructurare sociala, comunitara, promo nonvalori, nemerit, cultivand antiteza eticii, moralei, respectului, responsabilitatii prin toate mijloacele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Iulia Modiga
Iulia Modiga este sociolog si redactor-șef al publicației de știri online InfoPrut

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Vaccinarea anti-COVID: între tipic statistic și potențial național

România este vaccinată cam cât ar prezice indicele dezvoltării noastre umane. Ne comportăm tipic statistic, suntem un punct cuminte pe o curbă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro