miercuri, septembrie 27, 2023

Când fostul președinte al României, dl. Băsescu, are dreptate

Nu mi se întâmplă mie foarte frecvent să împărtășesc zicerile d-lui Traian Băsescu, dar cred că, cel puțin de data aceasta, fostul președinte al României are dreptate.
Nu neapărat atunci când, voit sau nu, dezvinovățește guvernul Dăncilă pentru faptul că a operat cu un proiect de buget de Stat pe anul 2019 evident nerealist. Că l-a ridicat la nivel de lege. D-na Dăncilă, dl. Orlando Teodorovici, ceilalți miniștri, șefii coaliției PSD-ALDE, adică dl. Liviu Dragnea, astăzi trimis la studii avansate la închisoarea de la Rahova, și dl. Călin Popescu-Tăriceanu, căruia prea devreme par a-i fi fost uitate vinovățiile, au fost în repetate rânduri preveniți că încasările prognozate sunt fanteziste, că investițiile vor rămâne doar pe hârtie, că ținta de deficit bugetar prognozat de numai 3% este imposibil de realizat. Mai trebuie lămurită în detaliu povestea cu contabilitatea dublă la care s-ar fi dedat ministrul Playboy al Finanțelor Publice din fostul Executiv. Dacă lucrurile sunt adevărate, atunci dl. Orlando ar cam trebui să danseze foarte curând posibil pe muzica cântată de DNA:
Cred însă că fostul președinte al României are dreptate atunci când susține că atât noul ministru al Finanțelor publice, dl. Florian Cîțu, cât și economistul Lucian Isar, nimeni altul decât soțul d-nei Alina Gorghiu, insistă deja dincolo de marginile iertate cu lamentourile pe tema zisei găuri bugetare lăsate moștenire de guvernul condus de d-na Dăncilă.
Reamintesc că eu însumi în editorialul intitulat Prima săptămână a noului guvern Orban, publicat atât pe site-ul contributors.ro cât și pe blogurile adevărul.ro la data de 12 nov. 2019, am insistat asupra faptului că noii miniștri folosesc excesiv de mult timp pentru a vorbi despre dezastru. Că nu o fac pe o singură voce, că atunci când simt că au indus prea multă spaimă în rândul populației, mai mult, că au furnizat muniție Opoziției care imediat citește strigătele alarmiste ca un indiciu că guvernul ar pregăti terenul pentru tăieri de pensii și salarii, dar și pentru concedieri masive în rândurile bugetarilor dau buzna la televizor spre a da asigurări că lucrurile rămân totuși pe mai departe sub control.
În același comentariu subliniam ideea că s-ar impune o informare onestă, completă și corectă a populației, o conferință de presă care să prezinte concluziile ferme ale Raportului de preluare-primire și cu asta, basta. Miniștrii trebuie să își suflece mânecile cămășilor scumpe, să se închidă în birouri ori să ia la pas și la puricat tot ceea ce dă semne a reprezenta puncte nevralgice. Și mai presus de toate se impune să găsească soluții. De aceea au fost la studii n străinătate. Nu spre a învăța la Paris, New York și Londra cum se leagă nodul cravatei. Și pe urmă populația nu se hrănește nici cu găuri, nici măcar doar cu covrigi, voturile nu se câștigă cu lamento-uri.
Dl. Ludovic Orban era un personaj politic de primă mână în vremea guvernului condus de astăzi pensionarul de lux Victor Ciorbea. Așa că știe chiar mai bine decât semnatarul acestui comentariu că Executivul cu pricina a recurs la infinite dări de seamă, la nesfârșite ședințe, mai puțin la acțiuni concrete. Dl. Ciorbea a fost trimis la plimbare, aceasta după ce inflația ajunsese la cote inadmisibile- reamintesc că prin 1997 dobânzile acordate populației la depozitele bancare ajunseseră chiar și la 125%, iar PNȚ-CD, readus la viață de eforturile eroice ale imensului om politic care a fost Corneliu Coposu, a ajuns la lada de gunoi a istoriei. PNL a fost atunci salvat de inteligența ți simțul politic de excepție ale d-lui Valeriu Stoica ce nu s-a lăsat încălecat de dl. Emil Constantinescu.
Încercați să îi urmați exemplul, domnule Ludovic Orban!
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Cred însă că fostul președinte al României are dreptate atunci când susține că atât noul ministru al Finanțelor publice, dl. Florian Cîțu, cât și economistul Lucian Isar, […] insistă deja dincolo de marginile iertate cu lamentourile pe tema zisei găuri bugetare

  Trecem peste LAMÉNTO, lamentouri, s. n. Piesă muzicală populară sau cultă, preponderent vocală, cu caracter de tânguire.. (probabil ca autorul a vrut sa spuna lamenari… de altfel, desi nu sunt la curent cu politica rom nu cred ca min si economistu cinta.

  Dar, desigur e o mare minune ca fostu pres mai o si nimereste din cind in cind, dupa cite aiureli a spus, ar merge si una buna. Dar cit de buna e?
  1 In primul rind orice tara are probeme cu bugetul, de ce ar fi Ro o exceptie?
  2 La numarul extrem de mic de platitori de impozite in Ro nu ar fi de mirare daca bugetul ar fi la pamint.
  3 Basescu poate a uitat ca a taiat salaiile si pensiile intr-o perioada in care Romania a avut un deficit mai mic decit acum. De ce atunci a fost corect si acum ar fi gresita o anumita „insistenta”?

  Dupa succesurile realizate Basescu ar trebui sa se ascunda, de rusine, in gaura de sarpe si sa-ncerce sa fie uitat.

  • #”nimereste”…hmmm…
   1. MNLR
   2. Axa BLW
   3. NATO vs. Macronizarea armatei UE
   4. Adoptarea legii 3% deficit
   5. Isarescu PM si incapacitatea de plata a Ro
   6. Siegfried Muresan ca alternativa la VVD
   7. Dottore, samanta cruciadei antiplagiat
   8. “Cat de mic incepi sa fii!”
   9. PUN si PMP
   10. …
   Concluzie: nu tot ce zboara se mananca. Putini au darul de a fi buni ingineri si chefi in acelasi timp, cum sunt VVD si @nt…

  • N-am stiut ca Basescu a taiat pensiile in Germania, caci in Romania nu au fost taiate pensiile, ci au fost doar diminuate salariile.
   Ura prosteasca poate intuneca si oarece minti mai luminate.
   Guvernul Boc a ales:
   –ori da afara cca 200.000 de bugetaqri
   – ori reduce salariile tuturor bugetariilor
   si a ales ultima varianta.
   Si daca alegea prima varianta, erau destui ca tine orbiti de ura.
   Dece nu iti reversi veninul pe Tariceanu, care chiar a lasat „o gaura” in buget de 8%? ori pe criza ce a venit.

   • …și tot guvernul Boc (ha-ha!) a decis să plătească pe bandă rulantă zeci de milioane pe retrocedările fictive ale clanului Cocoș-Udrea-Stelică și care or mai fi fost! Tăiem de la proști și le dăm banii hoților din gașca noastră! E criză mare, monșer, n-ai ce face!

     • @Victor L, vă faceți probabil că nu înțelegeți. @neamțu țiganu a întrebat clar „De ce atunci a fost corect si acum ar fi gresita o anumita “insistenta”?”
      Le clou nu reprezintă ce anume a fost tăiat, chiar dacă exactitatea informației lasă de dorit, ci de ce folosește domnul Băsescu dublul standard în afirmațiile domniei sale? Presupunând că interlocutorul dumneavoastră și-ar corecta greșeala, ați putea atunci răspunde la întrebarea dumnealui? Dacă nu, are dreptate să vă considere încă în tranșee.

 2. Sa incercam sa nu confundam lamentarea cu prezentarea unui adevar ce trebuie cunoscut de noi toti . Evident ca partea de comunicare este deficitara cite o data (dar nu putem fi cu totii , Ionel Teodoreanu ,sau Nicolae Iorga),evident ca intra in joc carisma si exprimarea personelor (am vrut sa zic personajelor dar m-am rasgindit ) si nu in ultimul rind cunoastrea atasata lor . Este insa prea devreme sa facem noi, necunoscatorii in materie, un bilant . La nivel pe imagine publica se putea mai bine ,dar sa intelegem ca cei in cauza nu au o experienta nemaipomenita si nici nu se autosustin prin vreun mare grad de obraznicie directa.Sa avem rabdare si dupa alegerile prezidentiale sa vedem cum se prezinta faptele si nu vorbele si dupa ce mai multe necunoscute (incepind cu cea din 10 august 2018 si terminid cu bugetul fals sau nu ) ) vor fi facute publice (deja se stiu multe lucruri ) vom putea sa ne exprimam . Deocamdata trebuie sa aflam adevarul faptelor din 10 august 2018 si din spusele noului ministru totul se desecretizeaza ,chiar si convorbirile intre diferitii ofiteri ,persoane decizionale si alte categorii ,adica totul este adus la suprafata ,la lumina si ultima zicere atasata fostului premier , ce confirma nonexistenta unei lovituri de stat produce efecte juridice imediate . Sa urmarim ce se intimpla .

 3. „Mai trebuie lămurită în detaliu povestea cu contabilitatea dublă …”

  Probabil că nu va fi lămurită vreodată.

  „Iepurașul din desene animate, care merge pe o crenguță până se termină crenguța și mai face apoi vreo 10 pași” știe că Bugetul unui stat NU poate avea o „contabilitate dublă”. Adică, un registru ascuns sub tejghea de ochii fiscului, precum birturile.

  De fapt, este vorba despre venituri prognozate, dar neîncasate la Buget. Sumele sunt clare, motivele neîncasării sunt cele ascunse și trebuie lămurite și înlăturate, eventual cu tragerea la răspundere a celor vinovați.

  Dl Cățu a spus probabil ceea ce Partidul i-a zis să spună, pentru că este campanie electorală. Și, da, sunt de acord cu autorul articolului, este momentul ca ministerele importante precum cel de externe, de interne, al apărării, al justiției și al finanțelor publice, să se abțină de la participarea la campanii electorale, ori la jocuri politice, acționând cu efort susținut pentru a repara ceea ce fosta guvernare a stricat.

 4. Adica,sa intelegem ca exista niste ” margini iertate” peste care nu prea se poate insista.Poate ca nici nu trebuia sa ne mai spuna nimic.Adica,ce atatea lamentari? etc,etc….
  Acum intreb si eu,ce atatea lamentari,pe marginea(sic) lamentarilor dl. Florian Cîțu???

 5. Ma-ntreb care ar fi reactia oamenilor care ar citi in, de exemplu, Dilema Veche, un articol al lui Basescu care ar incepe cu: “Desi nu sunt de acord de multe ori cu dl Mircea Morariu in privinta calitatii operei lui Diderot, de data aceasta…”. Pufnituri in ras, nu-i asa?
  Acum, ganditi-va ca acelasi TB ar scrie zilnic critica de teatru…

 6. Stimate dle Morariu
  Ceea ce poate face guvernul minuscul in fata hidrei parlamentare este deocamdata un joc de imagine. Comprimarea si disciplinarea haosului mostenit este imposibila intr-un timp atit de scurt. PNLul are o sarcina foarte complicata intr-un an electoral lung (viziunea lui Dan Barna este corecta si elegant exprimata). Daca vor supravietui pina la capat si vor trimite la puscarie niste excroci ar fi suficient deocamdata. PSDul nu e atit de mort cum pare, inertia birocratiei enorme este imprevizibila (doar de la 28 ministere la 16, plus atitea agentii ascunse !) iar nivelul asteptarilor apasa puternic. Florin Catu este un bun cititor macroeconomic si ca economist doreste sa reduca solicitari exagerate si probabile.

 7. adevarul este ca s-au facut datorii mari (ata la populatie cat si la fonduri) pentru salarii de bugetari si pensii
  daca spui ca nu mai sunt bani salarii si mai ales de pensii iti tai singut craca de sub picioare
  si iar iese psd-ul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro