sâmbătă, septembrie 14, 2024

Când Ministrul Justiției luptă împotriva justiției

Există în literatura franceză de la sfârșitul secolului al XVI lea o scriere colectivă pe nedrept uitată. Ilustrează genul satirei politice și se cheamă La Satire Ménippée.
A fost inspirată de o reuniune a Stărilor generale a căror procesiune este condusă de un anume Rose, rector al Universității, și recurge frecvent la toposul numit lumea pe dos. Întocmește un tablou al unei Franțe mutilate, trădate, cu un Paris devenit o veritabilă speluncă. Printre trădători se numără și sus-menționatul rector care face el însuși elogiul distrugerii Universității.
La rectorul Rose mă duce gândul acum când trebuie să scriu, mai repede decât m-aș fi așteptat, despre cumplitele, incalificabile fapte ale d-lui prof.univ.dr. Tudorel Toader. Comise nu în calitate de rector suspendat al Universității ieșene “ Alexandru Ioan Cuza ‘’ (despre calitatea umană, morală și profesională a rectorilor din România mi-am făcut o idee în iarnă, atunci când vreo 40 de astfel de specimene și-au pus semnătura pe o incalificabilă declarație destinată susținerii candidaturii la postul de ministru a agramatului domn Valentin Popa), ci în aceea de ministru al Justiției.
Nu și-a savurat îndeajuns dl. Toader victoria rușinoasă obținută cu complicitatea unei Curți Constituționale intens politizate, victorie ce a dus la înlăturarea d-nei Laura Codruța Kὄvesi din funcția de procuror șef al DNA, că deja se gândește să comită altă ticăloșie. Aceea de a purcede la evaluarea activității procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr. Ale cărui acțiuni nu sunt conforme așteptărilor și intereselor adeseori din cale afară de necinstite, de perverse ale șefilor politici ai d-lui Tudorel Toader. Dl. Augustin Lazăr a comis crima de lezmajestate, denunțată ca atare de binefăcătorul politic al d-lui Toader, președintele Senatului României, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, de a o reține în aparatul central al Procuraturii generale chiar pe doamna Kὄvesi. Se pare că dl. Tudorel a primit un ordin, dl. Lazăr trebuie să plătească, să plece, așa că putem presupune fără prea mari eforturi care vor fi rezultatele evaluării.
Domnul Toader este un ins monoton și extrem de previzibil, mai puțin interesant chiar decât Charles Bovary, ca să rămânem cu comparațiile în spațiul literaturii franceze. Mai mult ca sigur va propune revocarea și ținând cont de precedentul Kὄvesi rezultatul final e mai mult ca sigur. Nu am nici cel mai mic dubiu că propunerea revocării va veni ca atare, indiferent dacă ALDE va rămâne sau nu pe mai departe din toamnă la guvernare, presupunând că dl. Toader va rămâne el însuși, în continuare, în calitate de fals independent, în Executiv și aceasta fiindcă aruncarea peste bord a d-lui Augustin Lazăr va însemna o nouă lovitură dată autorității și credibilității președintelui Klaus Iohannis. O operațiune în reușita căreia sunt interesați atât dl. Tăriceanu cât și dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Nu știu dacă dl. Tudorel Toader se autoimaginează drept un alter-ego al Croitorașului cel viteaz care se mândrește cu cei șapte dintr-o lovitură. Dar luptător pe două fronturi este dl. Tudorel mai mult ca sigur fiindcă altfel nu s-ar explica de ce s-a hotărât să dubleze lupta lui împotriva d-lui Augustin Lazăr (pentru care a primit deja descalificantul sprijin al ridicolului pesedist Codrin Ștefănescu) cu aceea contra d-nei Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ.
Coroborate cu zicerile d-lui Toader privind așteptările pe care le are de la planul de management al celui pe care îl va declara câștigător în concursul pentru șefia DNA, toate aceste fapte arată că ministrul Justiției din România este angajat ferm în lupta împotriva justiției. Așa cum s-a mai dovedit o dată și în penibilul interviu dat aseară Antenei 3 de încă și mai penibilul ministru. Tristă realitate a anului 2018.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. La 100 de ani de la Marea Unire vom vedea daca romanii s-au desteptat. Sau nu…
    10 August 2018 – Desteapta-te, romane!

    • Și eu sper că se va vedea dacă s-au deșteptat (sau nu, cum deja văd că știți) pentru că neparticiparea masivă la o acțiune organizată de NUSEȘTIECINE pentru dărâmarea guvernului (vorbim altădată dacă e bun sau rău, când se va pune înaintea intereselor politice personale interesele unei țări care are deja 100 de ani de statalitate pe lână miile de ani de civilizație neimportată ca în ultima sută…) fără a propune ceva în loc este un semn suficient.

  2. Fost membru CCR,membru(sau fost) al Curtii de la Venetia,profesor universitar,deci educator de noi juristi,m-as fi asteptat ,sa vina acasa plin de cele mai inaintate idei din domeniul justitiei,sa le aplice si sa invete cadre noi de magistrati in folosul tarii.Pozitia fata de constitutia Romaniei,fata de inaltii magistrati ,care au indraznit ,sa aiba opinii(vezi d-na Tarcea),dorinta evidenta de-a lucra pentru infractori scoate la iveala un caracter malefic ,care este dispus sa sacrifice imaginea Romaniei in fata Europei.Omul acesta pare ca nu respecta valorile europene din justitie la care Romania a aderat, incat te intrebi de ce o face,ce castiga de este dispus la rele.

  3. Personajul este inca mai jalnic de-atat !
    A transformat lupta PSD impotriva lui Kovesi intr-o
    disputa personala in momentul in care Laura Codruta Kovesi
    a „indraznit” sa i se opuna argumentandu-si opunerea.
    Din acel moment s-a intanplat ca in filmele cu criminali platiti
    care isi duc la capat misiunea fara a mai cere plata, doar din propria vointa
    de a se razbuna pe victima care a indraznit sa nu moara de la prima lovitura,
    ba chiar a ripostat fata frica si cu profund dispret fata de criminal.
    La fel s-a petrecut si in ceea ce il priveste pe Presedintele Iohanis si la fel
    s-ar intampla lucrurile si cu sefa ICCJ, daca prin cine stie ce minune CCR ar
    interpreta Constitutia in zensul ca Ministrul de Justitie
    este sef peste toata justitia romana.

    PS. Noroc ca totusi exista o limita si in ceea ce priveste minunile ! ;)

    PPS. Tudorel Toader este pt justitie un pericol cel putin la fel de mare pe cat
    ar putea fi un ministru politic ! ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro