sâmbătă, iulie 4, 2020

Când Ministrul Justiției luptă împotriva justiției

Există în literatura franceză de la sfârșitul secolului al XVI lea o scriere colectivă pe nedrept uitată. Ilustrează genul satirei politice și se cheamă La Satire Ménippée.
A fost inspirată de o reuniune a Stărilor generale a căror procesiune este condusă de un anume Rose, rector al Universității, și recurge frecvent la toposul numit lumea pe dos. Întocmește un tablou al unei Franțe mutilate, trădate, cu un Paris devenit o veritabilă speluncă. Printre trădători se numără și sus-menționatul rector care face el însuși elogiul distrugerii Universității.
La rectorul Rose mă duce gândul acum când trebuie să scriu, mai repede decât m-aș fi așteptat, despre cumplitele, incalificabile fapte ale d-lui prof.univ.dr. Tudorel Toader. Comise nu în calitate de rector suspendat al Universității ieșene “ Alexandru Ioan Cuza ‘’ (despre calitatea umană, morală și profesională a rectorilor din România mi-am făcut o idee în iarnă, atunci când vreo 40 de astfel de specimene și-au pus semnătura pe o incalificabilă declarație destinată susținerii candidaturii la postul de ministru a agramatului domn Valentin Popa), ci în aceea de ministru al Justiției.
Nu și-a savurat îndeajuns dl. Toader victoria rușinoasă obținută cu complicitatea unei Curți Constituționale intens politizate, victorie ce a dus la înlăturarea d-nei Laura Codruța Kὄvesi din funcția de procuror șef al DNA, că deja se gândește să comită altă ticăloșie. Aceea de a purcede la evaluarea activității procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr. Ale cărui acțiuni nu sunt conforme așteptărilor și intereselor adeseori din cale afară de necinstite, de perverse ale șefilor politici ai d-lui Tudorel Toader. Dl. Augustin Lazăr a comis crima de lezmajestate, denunțată ca atare de binefăcătorul politic al d-lui Toader, președintele Senatului României, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, de a o reține în aparatul central al Procuraturii generale chiar pe doamna Kὄvesi. Se pare că dl. Tudorel a primit un ordin, dl. Lazăr trebuie să plătească, să plece, așa că putem presupune fără prea mari eforturi care vor fi rezultatele evaluării.
Domnul Toader este un ins monoton și extrem de previzibil, mai puțin interesant chiar decât Charles Bovary, ca să rămânem cu comparațiile în spațiul literaturii franceze. Mai mult ca sigur va propune revocarea și ținând cont de precedentul Kὄvesi rezultatul final e mai mult ca sigur. Nu am nici cel mai mic dubiu că propunerea revocării va veni ca atare, indiferent dacă ALDE va rămâne sau nu pe mai departe din toamnă la guvernare, presupunând că dl. Toader va rămâne el însuși, în continuare, în calitate de fals independent, în Executiv și aceasta fiindcă aruncarea peste bord a d-lui Augustin Lazăr va însemna o nouă lovitură dată autorității și credibilității președintelui Klaus Iohannis. O operațiune în reușita căreia sunt interesați atât dl. Tăriceanu cât și dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Nu știu dacă dl. Tudorel Toader se autoimaginează drept un alter-ego al Croitorașului cel viteaz care se mândrește cu cei șapte dintr-o lovitură. Dar luptător pe două fronturi este dl. Tudorel mai mult ca sigur fiindcă altfel nu s-ar explica de ce s-a hotărât să dubleze lupta lui împotriva d-lui Augustin Lazăr (pentru care a primit deja descalificantul sprijin al ridicolului pesedist Codrin Ștefănescu) cu aceea contra d-nei Cristina Tarcea, președinta ÎCCJ.
Coroborate cu zicerile d-lui Toader privind așteptările pe care le are de la planul de management al celui pe care îl va declara câștigător în concursul pentru șefia DNA, toate aceste fapte arată că ministrul Justiției din România este angajat ferm în lupta împotriva justiției. Așa cum s-a mai dovedit o dată și în penibilul interviu dat aseară Antenei 3 de încă și mai penibilul ministru. Tristă realitate a anului 2018.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. La 100 de ani de la Marea Unire vom vedea daca romanii s-au desteptat. Sau nu…
  10 August 2018 – Desteapta-te, romane!

  • Și eu sper că se va vedea dacă s-au deșteptat (sau nu, cum deja văd că știți) pentru că neparticiparea masivă la o acțiune organizată de NUSEȘTIECINE pentru dărâmarea guvernului (vorbim altădată dacă e bun sau rău, când se va pune înaintea intereselor politice personale interesele unei țări care are deja 100 de ani de statalitate pe lână miile de ani de civilizație neimportată ca în ultima sută…) fără a propune ceva în loc este un semn suficient.

 2. Fost membru CCR,membru(sau fost) al Curtii de la Venetia,profesor universitar,deci educator de noi juristi,m-as fi asteptat ,sa vina acasa plin de cele mai inaintate idei din domeniul justitiei,sa le aplice si sa invete cadre noi de magistrati in folosul tarii.Pozitia fata de constitutia Romaniei,fata de inaltii magistrati ,care au indraznit ,sa aiba opinii(vezi d-na Tarcea),dorinta evidenta de-a lucra pentru infractori scoate la iveala un caracter malefic ,care este dispus sa sacrifice imaginea Romaniei in fata Europei.Omul acesta pare ca nu respecta valorile europene din justitie la care Romania a aderat, incat te intrebi de ce o face,ce castiga de este dispus la rele.

 3. Personajul este inca mai jalnic de-atat !
  A transformat lupta PSD impotriva lui Kovesi intr-o
  disputa personala in momentul in care Laura Codruta Kovesi
  a „indraznit” sa i se opuna argumentandu-si opunerea.
  Din acel moment s-a intanplat ca in filmele cu criminali platiti
  care isi duc la capat misiunea fara a mai cere plata, doar din propria vointa
  de a se razbuna pe victima care a indraznit sa nu moara de la prima lovitura,
  ba chiar a ripostat fata frica si cu profund dispret fata de criminal.
  La fel s-a petrecut si in ceea ce il priveste pe Presedintele Iohanis si la fel
  s-ar intampla lucrurile si cu sefa ICCJ, daca prin cine stie ce minune CCR ar
  interpreta Constitutia in zensul ca Ministrul de Justitie
  este sef peste toata justitia romana.

  PS. Noroc ca totusi exista o limita si in ceea ce priveste minunile ! ;)

  PPS. Tudorel Toader este pt justitie un pericol cel putin la fel de mare pe cat
  ar putea fi un ministru politic ! ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandata

Esential HotNews

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A…

de: MirceaM

la „Îmbogățiții de război”

Carti recomandate de Contributors.ro

Democrația sub asediu românia în context regional

Carte recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Recunosc din start faptul că îmi este destul de greu să scriu despre volumul Isus al Meu, editura Humanitas, 2020. În primul rând, din cauza intimidantului autor, un monument al culturii românești contemporane, adulat şi contestat ȋn (aproape) egală măsură.

Frauda în educaţie e viol la adresa copilului

Cu câteva zile în urmă, o studentă mi-a trimis – ca răspuns la examenul de “Etică şi integritate academică” – un text...

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Avem programe minunate. Ce facem însă cu prețul pâinii?

Se pare că nu am greșit prea tare în comentariul publicat în urmă cu două zile pe contributors. ro. Comentariu în care...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)