marți, octombrie 3, 2023

Când pisicului i se taie coada. Un mic bilanț

Dacă ștampiluțele noastre din noiembrie 2014 nu reușiseră decât să scarmene blana pisoiului, ștampiluța DNA de azi i-a cam tăiat coada definitiv.

Sigur, Victor Ponta se pisicește încă pe lângă ambasade, miaună cât poate de lăcrămos-victimizant pe lângă alegători, se freacă drăgăstos de picioarele baronilor, sperând ca șutul lor iminent să fie ceva mai milos – dar cred că înțelege și el că s-a încheiat, o dată cu declanșarea anchetei DNA i s-a tăiat de tot coada.

Și, cum în România guvernarea înseamnă în mod esențial băgarea cozii prin toate borcanele, rezultă pertinamente că cine n-are coadă nu poate guverna.

Așa încât a venit vremea bilanțului pentru guvernarea Ponta.

Să luăm lucrurile pe rând.

I. Pe vremea când avea coadă, pisicuța bearcă de acum și-a făcut nevoile pe Constituție. În repetate rânduri. Le-am inventariat acum un an; reiau ce am scris atunci.

1) Suspendarea din vara lui 2012. N-are absolut deloc importanță dacă a fost tentativă de lovitură de stat sau nu. Esențial e că a fost o încercare de a confisca puterea cu încălcarea Constituției – mai precis, a articolului 115, paragraful 6, care spune așa: „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului”. Or, guvernul Ponta a dat atunci o ordonanță de urgență care interzicea Curții Constituționale să se pronunțe asupra deciziilor Parlamentului, afectându-i regimul de funcționare – încălcând așadar Constituția.

2) Legea pro-Roșia Montană Gold Corporation. În proiectul de lege, Statul avea intenția să dea companiei drept de expropriere – ori, conform Constituției, numai Statul însuși poate avea acest drept. Mai mult, compania însăși era cea care stabilea cuantumul despăgubirii. În plus, voia să acorde drept de exploatare unei companii care avea probleme cu avizul de mediu.

3) Marțea Neagră. Prin proiectul acela de lege, aleșii neamului se situau deasupra Codului Penal, așadar dincolo de Bine și de Rău. Parlamentarii români, dintr-o sumă de indivizi cu dosare penale, ar fi devenit peste noapte ineranți ca papii. (Ineranța e capacitatea papei de a nu greși nicicând. Casa Poporului ar fi fost astfel de 588 de ori mai inerantă decât Vaticanul.)

4) Deplasarea la Consiliul European împotriva deciziei CCR & fără avizul președintelui. Deși era, conform propriilor sale declarații, înștiințat de decizia Curții Constituționale din 27 iunie 2012, Victor Ponta s-a deplasat la Bruxelles, la ședința Consiliului European, fără a avea legal acest drept. În plus, i-a cerut ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga, să schimbe conținutul mandatului cancelariei prezidențiale, prin schimbarea numelor persoanelor delegate. Un fleac, veți spune. Da, dar fleacul acesta încalcă și decizia CCR, și Codul Penal (Art. 240 Cod Penal, Uzurparea de calități oficiale; Art. 288 Cod Penal, Fals material în înscrisuri oficiale; Art. 289 Cod penal, Fals intelectual).

5) Legea pro-traseism. În toate cele patru cazuri anterioare, Curtea Constituțională a constatat încălcarea Constituției. În cazul acestei legi, n-a avut timpul fizic s-o facă – și e greu de crezut c-o va face, fiindcă: a) Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, e plătit din banii noștri să se joace de-a N-aude N-a vede; b) chiar dacă ar ajunge vreodată să se pronunțe, ar face-o după ce ordonanța de urgență a produs deja efecte.

Aș mai adăuga aici și forțarea repetată a Constituției în cazul Șova, însă tehnic vorbind ea e imputabilă lui Călin Popescu Tăriceanu (cu toate că regizorul acestei odisei e, bineînțeles, Victor Ponta).

Și, de asemenea, aș mai lua în calcul și încercările recente de a reedita Marțea Neagră, culminând cu tentativa de a dezincrimina conflictul de interese – s-ar putea ca săptămâna viitoare să vedem în Parlament un asalt disperat în sensul acesta.

II. Nici în ce privește economia codița pisicuței n-a stat degeaba.

1. A șters dintr-un șfichi datoria de 400 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGas o avea față de statul român.

2. A pus o acciză suplimentară pe carburanți, complet inutilă din punct de vedere economic (încasările la bugetul de stat nu au crescut), dar împovărătoare pentru populație.

3. A tăiat fondurile pentru investiții.

4. A stopat construcția autostrăzilor.

III. Când a venit vorba de cultură, coada pisicuței a fost de-a dreptul par:

1. A distrus ICR-ul.

2. A închis TVR Cultural.

3. A început o restaurație a unui concept naționalist-ceaușist de cultură – efectele ei le vedem azi peste tot.

IV. În ce privește educația, pisicuța a anulat tot ce adusese bun legea Funeriu (clasificarea universităților, anularea baroniilor universitare etc.), iar acum tocmai e pe rol un proiect încă și mai înfricoșător al Legii Educației.

Și toate astea la o foarte repede privire înapoi.

Să nu ne fie, așadar, excesiv de milă când o s-o vedem mieunând, în zilele care urmează, pe ecrane.

Pisica bearcă de acum a avut, până nu demult, o coadă diabolic de afurisită.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Mă bucur împreună cu d-vs., d-le Vancu. Îmi place mult şi calificativul de „pisică bearcă”.
  Totuşi, cu toată euforia momentului, ar trebui să evităm formulări de genul „i-a cam tăiat coada definitiv”. Cam, sau definitiv?
  Nu folosesc de obicei emoticoane. Dar acum fac o excepţie: :))
  Salutări

 2. Fictiunea bate viata: am ajuns sa-i dam dreptate lui Hagi Tudose: pisica are coada prea lunga.
  Harşt :P
  Numai sa nu se scandalizeze iubitorii de pisici comunitare ;)

 3. A-ha! Nici nu se putea știre mai potrivită pentru a începe ziua. Încă un eveniment surpriză care mai dă un balon de oxigen celor onești. A început sfârșitul nesimțitului și mincinosului nr.1 al României. Aștept cu nerăbdare să îl văd încătușat.

 4. In politica dambovitzeana tradarea e banala inca de la „eroii” lui Caragiale. Dar exista si PRINCIPIUL DOMINOULUI, care va duce la regruparea in chip de proptele ale lui ponta (deloc capul mafiei, uslinoase doar exponentul ei cel mai viibil public), caci nu se poate previziona cate piese vor cadea dupa victor-viorel. Iar cum hotzia e pluri-partinica…..Doar daca o minte stralucita avand posibilitati puternice de „convingere” ar putea initia o rapida actiune de damage control schimbandu-l DOAR pe ponta si pastrand guvernul. Asa-zisei „opozitii” si lui Iohannis le vor conveni de minune caci nu sunt vizibil pregatiti sa-si asume guvernarea. Dar unde e marele combinator hrebe? Asa ca va urma o perioada penibila de convulsii, ponta fiind impins sa reziste pana la capat. Amarata tzara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu Vancu
Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Conferențiar dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Președinte al PEN România. Membru al Grupului pentru Dialog Social. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Redactor al revistei „Poesis internațional”. A publicat douăzeci de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). Împreună cu Claudiu Komartin, a editat antologiile Cele mai frumoase poeme ale anului (Tracus Arte, 2011, 2012, 2013). Ultima carte publicată este "Răul" (Humanitas, 2021).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro