joi, iulie 18, 2024

Când și cum se va sfârși pandemia de COVID-19?

Indicatorul principal al sfârșitului pandemiei este așa numita imunitate de grup, dar în contextul apariție de noi variante SARS-CoV-2 și a unei rate variabile de vaccinare a populațiilor la nivel global răspunsul la întrebarea când se va sfârși pandemia de COVID-19 este unul determinat de mai multe variabile.

Ținând cont de dinamica valurile anterioare de creștere exponențială a numărului cazurilor de COVID-19, se preconizează că sfârșitul pandemiei va consta într-o reducere bruscă a numărului de cazuri, așa cum se observă și în România, urmată de o perioada mai lungă de timp caracterizată printr-un număr mic de cazuri, care însă poate fi urmată de perioade cu creșteri de cazuri dacă masurile de relaxare treptată sunt instituite prea curând.

Atât timp cât vor exista cazuri izolate, virusul va continua să circule o vreme și există oricând posibilitatea apariției de noi focare. De aceea, atingerea etapei de sfârșit a pandemiei necesită un efort susținut global concentrat în ceea ce privește: (1) accelerarea campaniilor de vaccinare, (2) actualizarea formulelor vaccinurilor actuale care să acopere noile variante virale și (3) dezvoltarea de terapii capabile să reducă numărul de spitalizări și numărul deceselor.

Care este rolul campaniilor de vaccinare?

Campaniile de vaccinare au fost utilizate extensiv pentru controlul infecțiilor de-a lungul istoriei. În prezent, avem dovezi clare că vaccinurile COVID-19 funcționează și că au redus rata de infectare și au prevenit apariția bolii. De aceea, o tranziție a Europei către normalitate este previzibilă spre sfârșitul anului.

În contextul apariție de noi variante SARS-CoV-2, dacă ne uitam la țările unde ratele de vaccinare au depășit 60% și unde varianta Delta a devenit dominată, vedem ca acestea raportează o creștere a ratei de infectare pe același model matematic similar valurilor anterioare, dar cu un număr redus al cazurilor grave care necesită spitalizare. Astfel, în Israel, rata de apariție a numărului de cazuri de COVID-19, determinată în proporție de 90% de noua variantă Delta a virusului, este situată la 10% față de valul anterior din ianuarie 2021.

Posibilitatea apariție și în România a unui val determinat de noile variante este reală, dar în ce măsură acest val va fi mai mic sau mai intens decât cele raportate acum de alte țări, va fi determinat specific de modul în care virusul SARS-CoV-2 se va răspândi la noi sub influența mai multor factori, determinantă rămânând rata de vaccinare care sa ne poată oferi imunitate de grup.

Există o limită a apariție de noi variante SARS-CoV-2?

Variantele virale sunt constituite de o combinație specifică de mutații ce pot conferi un fenotip nou care se poate traduce prin contagiozitate mărită, virulență sporită sau prin capacitatea de evadare față de anticorpii neutralizanți generați de vaccinurile actuale. 

Mutațiile sunt modificări apărute în genomul viral din cauza erorilor de replicare. Mutațiile apar aleatoriu în tot genomul viral și pot avea efecte fenotipice sau pot fi neutre fenotipic – adică fără niciun efect în ceea ce privește contagiozitatea sau capacitatea de a induce forme mai grave ale bolii.  Anumite mutații pot fi letale pentru virus și astfel de variante virale nu vor fi identificate la nivel populațional deoarece aceste variante virale își anulează capacitatea de replicare.

Se estimează ca o mutație se „stabilizează” la nivel populațional o dată la fiecare 11 zile, cu toate că acest proces nu este constant. Având în vedere că actuale vaccinuri oferă protecție într-o anumită măsură și pentru noile variante, se reduce rata de răspândire a virusului, apariția noilor variante și viteza de adaptare a variantelor virale.

Din punct de vedere matematic, exista o limită a numărului de mutații care pot apărea știind că genomul SARS-CoV-2 are aproximativ 30000 de „poziții” care pot fi ocupate de una dintre cele 4 baze azotate, adenina, citozina, guanina sau uracilul. Un calcul rapid ne arată că pot exista mai mult de 4 la puterea 30 (5 trilioane) de secvențe genomice posibile, dar nu ne bazăm stric in genetică pe această limită matematică.

Virusul SARS-CoV-2 va continua să se replice în gazdele umane la nivel global, erorile de replicare vor continua să genereze noi mutații care vor determina apariția unor variante noi care determină îngrijorare. Datele publicate recent au arătat însă că vaccinarea în masă acționează ca un factor cu rol de limitare a evoluției variantelor noi care au o rată mai mare de transmitere. Mai mult, diversitatea liniilor genetice evolutive ale virusului SARS-CoV-2 s-a diminuat la nivel global odată cu vaccinarea în masă a populației.

Când și cum va sfârși pandemia de COVID-19?

Din pandemiile trecute am învățat că virusurile nu dispar, astfel un virus descendent al gripei Spaniole (virusul H1N1) îl regăsim și în prezent sub forma virusului H3N2. De specificat că în cazul  acestui virus, nu a fost atinsă imunitatea de grup, nu aceasta a pus capăt pandemiei de gripa Spaniolă, ci imunitatea naturală. Oamenii și virusul au atins un „consens imunologic”, virusul a provocat forme mai blânde ale bolii cu răspândire localizată.

Experiența pandemiilor anterioare sugerează că virusurile se pot transforma din patogeni pandemici în patogeni endemici într-un an sau doi.

Nu este clar dacă pandemia de COVID-19 va deveni una sezonieră deoarece nu există încă date suficiente care să poată avea caracter predictibil în ceea ce privește probabilitatea și frecvența de apariție a noilor variante. Mai avem multe de învățat în ceea ce privește variantele SARS-CoV-2, vaccinurile și imunitatea asociată SARS-CoV-2. Apariția unor molecule antiretrovirale specifice tratamentului COVID-19 ar reprezenta, alături de vaccinare, calea sigură de stopare a pandemiei.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

 1. Nu am gasit raspunsul intrebarii clickbite din titlu.
  Adika 50% dispare si 50% nu dispare. Minunat raspuns. Din categoria: „more research is needed” la finalul articolor stiintifice

 2. Dupa cum evolueaza treburile pandemia va mai continua mult si bine datorita politicienilor si a mass mediei chiar daca datele stiintifice arata altceva si va fi folista drept pretext pt implementarea altor masuri si reducerea treptata a drepturilor constitutionale ale cetatenilor.

 3. Pandemia s-a sfarsit sau oricum e pe sfarsite ., pentru o parte a presei in schimb nu se va sfarsi niciodata , in 1930 inca se scriau articole infricosatoare despre iminenta reizbucnirii gripei spaniole , nimic nou !

 4. Cea mai lucidă analiză privind aceasta pandemie facuta pana astazi. Intr-adevar, vaccinul este foarte important, insa la fel de important este si tratamentul anti Covid.

 5. Gripa spaniola s-a stins prin dobandirea imunitatii naturale colective. Asta e un fapt. E de presupus ca si aceasta se va termina intr-un interval de timp similar (au fost luate masuri de restrictionare a circulatiei publicului pe aproape toata planeta, dar avem si vaccinuri asa ca tot pe acolo o sa iesim, probabil).
  Ce ma nemultumeste pe mine e urmatoarea problema: cand vine vorba despre vaccinuri, se evalueaza eficienta imunitatii prin numarul celor vaccinati care au facut diverse forme de COVID19. Cand e vorba despre imunitatea naturala, eficienta acesteia se masoara (fara exceptie) prin evaluarea titrului de anticorpi. Daca masori in doua feluri diferite, n-ai cum sa ajungi la rezultate comparabile, nu-i asa? Eu cred ca nici eficienta protectiei si nici durata acesteia nu sunt evaluate corect pentru imunitatea naturala. Nu vreau sa speculez motivele, obiectivele sau cauzele acestei stari de fapt, dar problema este reala.

 6. Virusul nu se va opri la varianta Delta (macar sa fie litere in alfabetul grecesc, cate variante de virus vor fi!), schema de vaccinare optima nu se va opri la a treia inoculare, omenirea nu-si va invata lectiile, din pandemia asta.
  Pandemia „se va sfarsi” atunci cand acest virus va „decadea” la statutul de virus gripal comun (si gripa omoara oameni, pana la urma), cu vaccin anual (vaccinul fiind,evident, in fiecare an, cu un pas in urma virusului). Tot imunitatea naturala-i baza!…

  Sau putem spune ca pandemia se va sfarsi atunci cand virusul se va fasai si nu va mai fi „good business”.

  Avand in vedere ca vaccinurile inca sunt in faza a treia de testare, cei ce se vaccineaza accepta sa fie, intr-o oarecare masura, cobai.

  • @Decebal, pana nu am avut tatăl internat doua saptamani pe oxigen, n-am crezut o iotă. Insa, cand l-am vazut in ce hal a fost, înclin să cred ca virusul este cat se poate de real. Omul a facut Covid prin decembrie, atunci cand inca nu aveam un vaccin, insa mi-a zis ca s-ar fi vaccinat daca avea cu ce. Acum respira datorita tratamentului prin saline.

   • @ mike
    Sa ne intelegem, nu am zis ca nu-i real. Inca de la inceput, nu am socotit ca-i o farsa si mi-am luat masurile de precautie. Insa am senzatia ca virusul e folosit in sprijinul anumitor interese, iar asta implica si dezinformarea sau informarea incompleta a populatiei.
    Inteleg ca o afectiune neurologica a fost adaugata, ca efect secundar posibil, in prospectul unui vaccin. Vor mai aparea si alte efecte secundare, in timpul acestei faze de testare, in care ne aflam pentru inca 2-3 ani. Si, pentru mortii din efecte secundare, nu raspund nici producatorii vaccinurilor si nici cei ce ne indeamna, pe la televizor, sa ne vaccinam.

  • @euNuke
   ai scris aceasta fraza scurta din inchisoare , inteleg.
   casa, masina , banii din banca i ai pierdut si pe aia …..nu ?
   copii deportati si ei ?

   te bat in fiecare zi ,opresorii astia ? :)

 7. Excelent articol, multumim.

  Paranteza politica de rigoare (nu scapati azi, in acest prezent denaturat, nici daca sunteti oameni de stiinta, din pacate): Ma zgarie la ureche gripa Spaniola, tinand cont de faptul ca nu i se spune molimei curente gripa Chinezeasca sau gripa Xi sau Wuhan.
  Haide totusi sa fim corecti si sa numim pandemia din 1918 The Great Flu sau Gripa Initiala de Origine Nedeterminata.

  • Gripa actuala a aparut in China dar gripa spaniolă n-a apărut în Spania. Fiind război majoritatea tarilor foloseau cenzura informațiilor, dar Spania era neutră și au fost mai relaxați. Se pare ca numele a devenit popular cand s-a aflat că s-au îmbolnăvit și membrii familiei regale spaniole.

 8. Pai n-o sa se termine!
  Oamenii se vor adapta la virus, virusul la oameni… samd… In final, variantele de boala vor fi din ce in ce mai „blande”, in sensul: mai usor de suportat; mai putine victime.
  Dar pana la faza aia, va apare o NOUA pandemie, cu alt virus, cu alte isterii, cu alta paine de mancat pentru partide si presa! >:
  Suntem, totusi, vreo 7 miliarde pe planeta asta… inghesuiala mare, monsher :P

 9. Nu știu de ce presa internațională dar și românească insistă cu „imunitate” care în cazul Covid e clar , dovedită științific că nu există.
  Prin vaccinare se obține o rezistență mai mare a organismului in caz de infectare. Și temporar. Pe citeva luni. Atît.
  Din acest motiv se vorbește de necesitatea dozei III – IV și care în Israel a devenit realitate prin a treia injecție celor vulnerabili și injectați cu primele doze cu 7 luni in urma.
  Iar variantele virusului în circulație sunt absolut normale.
  Deoarece :
  – campania planetara de vaccinare e lenta. Nu întâmplător varianta delta vine din India. Unde groase probleme au împiedicat vaccinarea in masă și în un timp scurt.
  – ipotetic , daca întreaga populație a planetei ar fi fost injectata in maxim 30 de zile , nu existau problemele actuale cu variantele. Nu avea virusul „terenul” fertil de transformare. Adică masa enorma a nevaccinatilor. E clar că tehnic și uman e imposibil o vaccinare in masa atît de rapida dar tocmai încetinirea campaniei , dezechilibrele între țări cu mulți vaccinați și altele cu puțini , crează terenul ideal de mutare , transformare a virusului.

  Virusul se va transforma in continuare. Problema e că nimeni nu poate garanta lipsa unor modificări , combinații cu alte virusuri și la care sa ne trezim din nou ” in curul gol” fara absolut nici un tratament , protecție imunologica.

  Și atenție.
  Gripa spaniola a făcut vreo 50 milioane victime.
  Acum 100 de ani.
  Un astfel de număr de morți nu e acceptabil in 2021 secolul 21. Progresul tehnologic și medical e enorm .
  Multi care au scăpat de Covid tind sa banalizeze problema pandemiei.
  Dar asta doar pina ajung ei însăși internati în ATI , cu tubul pe gat și în anestezie totala .
  Cînd ești la un pas sa nu te mai intereseze nimic de nimic și definitiv.

  • “Nu știu de ce presa internațională dar și românească insistă cu „imunitate” care în cazul Covid e clar , dovedită științific că nu există.
   Prin vaccinare se obține o rezistență mai mare a organismului in caz de infectare. Și temporar. Pe citeva luni. Atît.”

   Cind primele propozitii suna asa, nu ne mai pierdem vremea si cu restul. Ne trosnesc deja falcile de plictiseala.

  • Vorbesti ca un politician. Progresul tehnologic enorm pe car eil clamezi este acolo pe problemele stiute. Pentru chestii neasteptate e inutil. CUm ar veni acum un asteroid enorm spre Pamant. Tu crezic a tot progresul tehnologic are vreo valoare inf ata unei forte enorme si catastrofale de genula sta? Va amagiti. Sa stii ca tratamente pentru diverse boli existau si cand a aparut ciuma bubonica. Doar ca asta era „diferita”, „groaznica”. Si tot „avansul tehnologic” de la vremea aceea n-a mai insemnat nimic. In 200 de ani avansuld e atunci ar sti poate cum sa se descurce cu Covidul. Dar acum suntem la mana lui. Ca de aia se numeste pandemie. Desi inca ma intreb cum poti baga 3 milioane d emorti dinc ategoria vulnerabililor la clasa „pandemie groaznicaq” cand nu de mult au fost altele cam de aceeasi dimensiune sau mult mai amri in sensul numerelor.
   Ma amuza oameni ca voi care cred ca stiinta e mama tuturor solutiilor. Este mama multor solutii dar nu a tuturora.
   Sanatate si imunitate va doresc.

 10. Mi s-au risipit ultimele dubii privind utilizarea politica a virusului dupa ce am vazut ultimele masuri luate in Australia. Tot ce mai putem spera e ca nu exista un plan abscons de a ruina tot ce inseamna clasa de mijloc, libertati individuale si mici afaceri cu introducerea neofeudalismului. Sper din tot sufletul ca e vorba doar de prostie, lasitate si incompetenta, cu alea se mai poate lupta.

  • Nu, exista un plan si nu este coincidenta, nici prostie, incompetenta si altele.
   Se doreste schimbarea modului de viata pe model chinezesc, controlul total al individului in schimbul unei bunastari aparente.
   SUA si Anglia se mai opun, restul lumii este deja infestat cu virusul chinezesc atat la propriu cat si la figurat.

   • Ai 7 miliarde de hranit, de dat apa, de incalzit, de imbracat , de adapostit , de medicat etc. Normal ca vrei sa scapi de babe si de bosorogi si normal ca vrei tinerii sa-si puna lacat la chiloti. Ai teritoriu limitat si o populatie care se inmulteste nelimitat , traieste nenatural de mult si are pretentii si asteptari exagerate fata de posibilitati.
    Situatia se poate rezolva in doua feluri:
    1- ii ajuti pe batrini sa moara si reduci fertilitatea tinerilor,
    2- razboi in care mor la gramada si tineri si batrini.

 11. ..într-adevăr, vaccinarea conferă rezistență la formele grave de Covid, dar nu și imunitate. Virusul nu mai reușește să treacă de mucoasa nazofaringeală, afectându-ne doar superficial, nemaiajungându-se la ATI și mască de oxigen.
  Sistemul spitalicesc revine la normal. La fel și frecvența slujbelor însoțite de Lopatin și Clopotin..

  Vulnerabile rămân în continuare persoanele cu imunitatea scăzută. Lor li se adresează a treia (a patra ..etc) doză.
  Mai e și tratamentul promis de Pfizer la sfârșitul verii, care va bloca multiplicarea virusului la persoana infectată.
  Același lucru îl realizează pe cale naturală imunitatea celulară, la cei cu un sistem imunitar bine antrenat.

  Altfel, campania de vaccinare și-a dovedit utilitatea, în ciuda efectelor secundare (nu chiar neglijabile..)
  Amestecul politicului, care a blocat la un moment dat știrile legate de acest aspect (aparent neconvenabil campaniei de vaccinare), a dus la pierderea credibilității și a generat efectul de bumerang vizibil și la noi.
  Pentru că da.. „partidul e-n toate”..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Relu Cocos
Relu Cocos
A obținut diploma de licență în Biologie și cea de Masterat în Oncobiologie la Universitatea București. A urmat doctoratul în Biologie la Universitatea București, abordând o tematică legată de genetica angiogenezei în evoluția tumorală. În prezent, lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Disciplina Genetică Medicală, ca cercetător și biolog pr. genetică. A desfășurat o activitate didactică în învățământul superior medical privat și de stat. Activitatea de cercetare din ultimii 12 ani s-a concentrat, în principal, pe studierea bolilor genetice rare, geneticii populaționale și geneticii procesului canceros, fiind fructificată prin publicarea rezultatelor ca prim autor în diverse reviste de știință internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro