luni, iunie 17, 2024

Cântecul de sirenă al naţionalismului extremist

2016 va fi anul celui mai puternic vot de protest înregistrat vreodată în România”. Acesta a fost mesajul pe care preşedintele unui partid ultranaţionalist, recent înfiinţat, l-a transmis zilele acestea. În aparenţă, o banală declaraţie politică. Care poate fi citită, însă, şi în cheia unui pericol latent.

Declaraţia preşedintelui recent înfiinţatului Partid România Unită, Bogdan Diaconu – “2016 va fi anul celui mai puternic vot de protest înregistrat vreodată în România” –, a fost făcută în contextul procesului de extindere la nivel naţional a partidului, la lansarea filialei Timiş a PRU, şi, privind pe scară mai largă, în contextul revirimentului partidelor naționaliste, la nivelul întregii Europe.

Lansarea PRU – un partid anti-sistem, ultranaţionalist, ce se vrea un răspuns la irendentismul maghiar, un partid declarat „împotriva cedării de suveranitate către Bruxelles” – a avut loc la finalul verii trecute, la foarte scurt timp după ce Bogdan Diaconu îşi anunţa demisia din PSD. Partid în care intrase în anul 2000, pe care l-a părăsit apoi, o vreme, pentru Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, şi la care se întorsese în 2010. Partid pe care, după demisia din această structură, îl acuză de rapt, dar pe care l-a slujit ani în şir şi ale cărui jocuri le-a susţinut vocal, prin intermediul postului guvernamental rus Vocea Rusiei, cu care începuse colaborarea în vara lui 2012, când USL pusese la cale lovitura de stat. Ca o paranteză fie spus, pe acelaşi canal media, dl Diaconu pleda, după organizarea, în noiembrie 2013, la Bucureşti, a Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Estîn timpul căruia drapelul UE a fost înlăturat de la prezidiul Parlamentului, la ce­rerea delegaţiei chineze –, pentru un parteneriat strategic cu China. Idee pe care oameni din vârful Guvernului PSD au lansat-o public apoi, fără a o fi discutat anterior în Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi în condiţiile în care partenerii strategici ai Ro­mâ­niei sunt SUA, NATO şi UE şi în condiţiile în care şi Vocea Rusiei menţiona clar: „Banii chinezilor merg doar în acele ţări din Europa de Est unde liderii politici sunt decişi să iasă de pe orbita SUA. (…) cele 8 – 10 miliarde de euro puse la bătaie de China se traduc prin eliminarea definitivă a influenţei americane, mai ales cea militară şi politică din această zonă”.

La momentul lansării PRU atrăgea, însă, atenţia dezavuarea a politicii Moscovei. O dezavuare de faţadă, însă, venită la câteva luni după colaborarea d-lui Diaconu cu Vocea Rusiei. „Am făcut toate eforturile pentru a convinge PSD mai întâi să nu accepte UDMR la guvernare, iar apoi, măcar să aibă curajul de a scăpa de acest cancer al politicii româneşti, manevrat de la Budapesta, care este, la rândul ei, dirijată de Moscova pentru a fărâmiţa Statul român”, afirma fondatorul PRU. Nu cu mult timp înainte, ca voce a Vocii Rusiei, înfiera politica Budapestei faţă de ideea de autonomie şi identitate etnică, nu însă şi puterea de la Kremlin, aşa cum o face de când şi-a lansat partidul, din vara lui 2014. Adică, la câteva luni după ce în România jucaseră şi alţii cartea naţionalismului, şi o jucaseră cu succes. Alianţa PSD-PC-UNPR câştigase alegerile europarlamentare cu mesaje exacerbat naţionaliste.

De ce trebuie să capteze atenţia această declaraţie a d-lui Diaconu? Întâi, pentru că este făcută în contextul revirimentului partidelor naționaliste, la nivelul unei Europe confruntate deja cu o criză economică severă şi cu derive financiare. În Parlamentul European au intrat, la alegerile de anul trecut, nouă partide de extremă dreaptă care, toate, îi atribuie Europei, într-un fel sau altul, eşecul în politicile naţionale şi care, în discursul lor, marşează pe teme ce combină ideea de izolaţionism cu radicalismul, cu utopia de genul „e nevoie de o nouă ordine politică” şi cu intoleranţa faţă de celălalt. De succesul în UE al acestor partide naţionaliste şi ultranaţionaliste, anti-sistem, eurosceptice este interesată Rusia, atrăgea atenţia geostrategul Stratfor, Robert Kaplan, când vorbea despre metode pe care le-ar putea folosi Kremlinul pentru a influenţa opinia publică din Europa. O ipoteză confirmată, de altfel, acum câteva zile, prin apariţia unor informaţii care scot în evidenţă legăturile dintre Moscova şi formaţiuni extremiste aflate pe val în Europa, după ce un grup de hackeri au publicat mii de texte si e-mail-uri ca parte dintr-o corespondenţă între Kremlin şi partidul francez de extremă dreapta Frontul National. Căruia îi este deconspirat sprijinul acordat pentru anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în martie 2014, un act care a aruncat practic în aer ordinea europeană.

Apoi, trebuie să capteze atenţia, pentru că şi în România există teren fertil pentru astfel de partide, care se prezintă anti-sistem. Să luăm în calcul doar faptul că partidele mari fie par să nu reuşească să se reformeze, fie o fac foarte anevoios, ceea ce generează o erodare a încrederii opiniei publice – accentuată pe fondul scandalurilor de corupţie din ultima vreme şi întreţinută prin aruncarea pe piaţă a unor mesaje periculoase de genul “toţi sunt la fel, toţi sunt hoţi, toţi sunt corupţi”. Aşa că mesajele transmise de nume în aparenţă noi pe scena politică – chiar dacă, de fapt, parte a aceluiaşi sistem pe care îl înfierează şi pentru a cărui sănătate nu au făcut nimic – pot avea priză la public, deşi sunt un fel de cântec de sirenă.

Acum, când e clară dorinţa de expansiune a regimului de la Kremlin – care încurajează succesul naţionalismului în Europa – rămâne întrebarea dacă înfiinţarea şi extinderea în România a unui partid de asemenea factură este coincidenţă sau un capitol din strategia Moscovei?

Articol aparut in  ziarul TIMPOLIS

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

 1. Bogdan Diaconu e un nimeni. Nu are nici carisma, nu e cunoscut nici in mediile ultranationaliste de la noi, nu are nici vreo structura construita cu greu in ani cum au cei de la Noua Dreapta, vine si pe filiera PC – PSD. Or fi cochetand nationalistii de la Noua Dreapta cu idei anti- Bruxelles (nici lor nu le e prea clar daca si cum), dar sunt visceral anti-comunisti si nu au nicio aplecare spre a se alia cu fosti PSD-isti sau voiculisti.
  Noii nationalisti ortodoxisti, pe filiera, sa zicem, Florian Capsali, sunt mult prea anti-sistem ca sa accepte sa se remorcheze la un om din sistem, cum e Bogdan Diaconu. Si sunt prea anti-sistem ca sa se organizeze in vreun partid, ei merg strict pe carisma unor persoane (Puric, Capsali) sau se lipesc de alte miscari constituite pentru alte scopuri, apolitice, construite de altii (gazele de sist si, in mai mica masura, Rosia Montana, de exemplu).

  Deci da, un pericol ca acest bazin politic sa fie exploatat de cineva exista, insa nu de asemenea personalitati. Din punctul asta de vedere, articolul e un fals semnal de alarma. Dupa mine, nationalismul va fi exploatat in cea mai mare masura de partidele traditionale parlamentare pe principiul marilor firme de medicamente care, decat sa intre in competitie cu firmele mici care fac generice, isi creeaza propriile firme care produc generice. Centrul si nu extremele sunt cele care vor absorbi nationalismul. Si asta e mai putin periculos pe termen scurt, insa nu stim in ce poate sa dea pe termen mai lung.

 2. Trebuie sa fim atenti la partidele de genul asta, ele nu creeaza nimic, sunt menite doar sa distruga.

  Si cine ar fi cei mai buni sa le conduca daca nu niste oameni care nu dau doi bani pe partide, care trec dintr-o parte in alta cu usurinta maxima?

  Trebuie sa le spunem oamenilor sa nu se lase pacaliti de minciuni, din nou. Sa nu uitam ca PRM mai avea putin si ne dadea un presedinte scandalagiu care ne-ar fi compromis politica externa pe zece ani sau mai mult.

 3. romanica este un teren propice ptr partide nationaliste ; de la inceputul existentei sale in forma actuala, statul a practicat o politica de purificare etnica pe de o parte si de rominizare pe de alta.sigur,de fiecare data argumentele ruminilor verzi erau bine primite de ceilalti rumini, doar aveau de cistigat; dupa infiintarea noului stat 1920, prima etnie vizata au fost evreii,tot atunci a inceput prigoana impotriva celorlalte biserici decit cea ortodoxa.a venit al doilea si atunci germanii au fost urmatorii.de pe urma sutelor de mii de oameni napastuiti au profitat ruminii.dupa infaptuirea revolutiei comunistilor,89,revirimentul nationalist a devenit mai transparent;pcr ul s a despartit in zeci de ramurele,multe partide clar extremiste.ultimii germani au trebuit sa plece.casele lor erau anuntate libere, pe unde radio,ha ha.
  vorbind de furt;in tara aia exista furtul legal,institutionalizat si furtul in particular.hotia e bine reprezentata,parca mai mult ca in alte parti.e drept ca totul e invelit ca un drept al primilor sositi in istoria photoshop de catre statul hot sau prigoana politica la nivelul hotului

  • @dusu
   Sunt neam al ..acului romanii astia… Ce iti e si cu ei. Imi place maxim teoria cu arienii de dincolo de munti si regatenii hoti.
   Deocamdata, dupa vria din anii ’90-2000, cu exceptia UDMR nu exista alta formatiune de sorginte etnic/nationalista cu cifre importante in alegeri. Din cate stiu eu, nu regatenii dau voturi UDMR-ului.

    • Este foarte probabil ca d-l Gore să fi înţeles comentariul d-vs., d-le Dusu. (Comentariu pe care eu personal îl consider o răbufnire de şovinism şi ură.) Nu sunt însă de loc convins că d-vs. aţi înţeles bine ce voia să spună domnia sa.

     • da, udmr e etnic/nationalist, iar psd cosmopolit/universal ! asta a spus ! nu ?
      pina in 89 m ar fi impuscat tovarasii; deci sa spun ce stiu inseamna sovinism?
      in 1927 (?) o comisie a congresului american a elaborat un raport despre ce se intimpla in Transilvania dupa alipirea la regat; apoi io am trait acolo si familia mea pina la generatia de care am cunostinta tot acolo a trait

      • @dusu
       Partea cu PSD-ul am scris-o cu cerneala simpatica, sa o vedeti numai Dvs. :)

      • dvs stimate gore aveti comportamentul tipic de care io ma feresc,asa ca de acum ma veti scuza

      • Apoi, bre dusule, sa faci afirmatii definitive pe baza unor experiente personale, limitate totusi in timp si spatiu, sau chiar pe baza unui raport american la niciun deceniu de la Unirea din 1918 e cam aventuros.
       Convulsii si razbunari au fost, nimic de obiectat, dar sa traduci „m-ar fi impuscat tovarasii” prin „românii sunt sovini” e cu totul deplasat. Poate poti falsa la alta masa!

  • Un articol defaimator! Nationalismul are niveluri diferite de existenta! In doctrina curata nationalismul inseamna apel la valorile existente intr-un areal bine determinat si punerea deasupra tuturor a intereselor comunitatii respective! Un profesor de filozofie pe care il cunoastem chit ca nu ne place la multi pentru apartenenta sa politica spunea ca in lume sunt numai nationalisme. Dar nationalismele mari inghit nationalismele mici! Nationalismele mari au si culturi puternice: britanicii, rusii, ungurii, germanii, francezii, americanii, austriecii si altii! Altii ca noi culturi permeabile! In acest moment Romania este practic cucerita de capitalul strain! Prin tradarea intereselor nationale de catre o clasa politica pe post de coloana a V-a! Nu trebuie sa fugarim capitalul strain dar sa il obligam sa coopereze cu noi de pe pozitii de fair play! Nu altfel decat procedeaza tarile cu traditie cu capitalul strain din tarile lor! Da vreau un partid nationalist in Romania! Care sa fie o contrapondere la derapajele actuale! Eu nu-l pot condamna pe domnul Diaconu! Or mai fi ca el si altii! Dar e momentul unei miscari de amploare! Care sa ajunga la putere prin mecanismele statului de drept!

   • Nah, nu e in stilul romanesc sa se bata in piept. Romanii de obicei fug in munti sau in lume, stiti miori chestii, mai baga de un furt necalificat etc. Isi pierd inflacararea rpd pt ca nu au ce sa apere: mioare, stanci si mesteceni? E cumva in stilul nemtesc sau ungar sa fie extremisti, atentie ca si extrema stanga e foarte dezvoltata la ei.

    Ne intoarcem la forme fara fond aici, sa ne amintim ca in RO Garda de Fe a fost jucata abil si in final condamnata rapid de populatie, iar ultra comunismul a devenit rapid o gaunoshenie national-comunisto-cleptocrato-dictatorial-capitalista. Care de fapt continua .. vezi fenomenul USL..

    Cel mai important pt politica e ce face neamtu ales de romani, adica ciocu mic si joc de glezne in directia reformei educatiei/sanatatii si sprijinirea statului de drept cand e atacat de politicieni mafioti.

    • domnule dum, cred ca ar trebui sa ne spunem si noi parerea din cind in cind
     domnule Lung(asta daca si numai daca e numele dvs real !); cred ca noi traim in realitati diferite: asta in caz ca sinteti regatean, ca daca sinteti rumin nou !,?atunci sigur altele sint motivele dvs
     nu as vrea ca pe locurile in care am trait sa se intimple ca in iugoslavia; oamenii care apuca la putere nu vor sa o piarda si i folosesc pe cei care i au educat,cunoscindu le slabiciunile,in folos propriu si nu ptr folos general.
     deci daca sinteti regatean, dvs cunoasteti Transilvania din cele citite si auzite.am dat unui vecin sa citeasca postul si l am intrebat daca vede ceva ura sau sovinism in el ? omul e total strain de istoria acelor locuri ! dvs m ati jignit ! vecinul meu nu vede in text nici o ura; nu stie daca informatia este reala sau nu !?atit poate spune el

     • D-le Dusu, pentru că îmi menţionaţi aici numele (cu toate că îl scrieţi greşit), vă răspund şi eu aici, deşi comentariul d-vs. se potriveşte cu comentariile anterioare ca nuca în perete.
      După cum se poate constata foarte uşor (apelaţi la google, dacă nu sunteţi în stare să deschideţi pagina de internet accesibilă la fiecare comentariu de-al meu), eu nu mă ascund, spre deosebire de d-vs., în spatele unui pseudonim. Căile internetului, deschise prin siteul indicat, v-ar putea conduce şi la informaţia dacă sunt ardelean sau regăţean, deşi aceasta nu este de loc relevant. Aţi mai putea afla că sunt un duşman declarat al oricărui naţionalism sau şovinism, indiferent de unde vine acesta. Iar în momentul în care am constatat această manifestare nocivă la d-vs, cu toate apelativele peiorative şi afirmaţiile halucinante pe care le faceţi, am considerat că ar fi oportun să vă aduc acest lucru la cunoştinţă, poate mai reflectaţi un pic asupra problemei. Văd că m-am înşelat. D-vs. vă aflaţi, după cum se pare, în posesia adevărului absolut, astfel încât orice discuţie viitoare între noi ar fi de prisos.

      • Buna ziua domnule Mihai Lungu
       Cu respect in dialog nu sunt de acord cu apelativul fara nuantare al nationalismului! Nu cred ca sunteti pornit pe manipulare dar cred (si va rog sa ma scuzati daca perceptia mea e gresita) ca folosirea conceptului nationalism trebuie facuta cu atentie! Altfel da munitie celor care vor sa demonizeze spre folos propiu aceasta miscare curata! Nu vreau sa dau acum definitii docte suntem intr-o discutie ca doi oameni obisnuiti! Avem nevoie de nationalism repet macar ca americanii, francezii, germanii, rusii ungurii, polonezii si altii! Ati vazut polonezii ! Presedintele mort in accidentul aviatic din Rusia a luptat din rasputeri impotriva Tratatatului de la Lisabona si a obtinut pentru Polonia dreptul ca legile sale sa aiba suprematie in fata UE! Recent actualul presedinte polonez a cerut ambasadorului american sa plece pentru ca a incercat sa se amestece intr-o problema interna! Si unde e Polonia? Revenind! avem nevoie de valori nationale! Capitalul strain nu este de capul lui in Romania! Vine si coopereaza cu cel romanesc! Nu vin organismele internationale sa ne dea lectii! Nu e normal! Ambasada americana sau alta care o fi nu trebuie sa fie guvernul din umbra al tarii mele! Lucrurile trebuie sa se schimbe! Nu trebuie sa discriminam nici negativ nici pozitiv etnii dar toti trebuie sa inteleaga ca aici sunt legile romanesti! Facute in spiritul valorilor autentice! Voi vota partide nationaliste! Macar ca trebuie sa creasca presiunea asupra actualelor partide ce propovaduiesc orice numai interese nationale nu! Apropo deja devenim o insula intr-un ocean in fierbere pentru noi! Nu avem diplomatie eficienta! Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia au niste schimbari ciudate! Franta, Germania, Austria joaca pervers! America are interese in zona! Noi jucam o carte periculoasa!

      • @Cetăţeanul
       Vă răspund foarte succint.
       Nimeni nu neagă legitimitatea apărării intereselor naţionale, misiune pe care, în mai mare sau mai mică măsură, şi-o asumă orice partid democratic. Un partid care propagă doar idei naţionaliste (aşa cum sunt şi cele ale d-vs.) acţionează, în fapt, tocmai împotriva acestor interese, lucru pe care eu îl condamn. Credeţi ce vreţi, alegeţi pe cine vreţi, dar lăsaţi baltă încercarea de a mă convinge pe mine.

  • Si totusi romanii nationalisti au votat in masa un neamt care abia a spus doua vorbe, de cand e el. Si totusi, istoric vorbind, Romania si romanii au fost destul de intelegatori cu popoarele vecine si prietene, le-au ajutat, le-au chemat, le-au mai si tradat/pradat. Dar nu au fost un popor, istoric vorbind dar chiar si la prezent gandindu-ne, autistici la vecinii lor, asa cum au fost si sunt nemtii si ungurii. Departe de a defaima, din contra eu am trait ani buni in Ungaria si ii cred ca ii apreciez pe nemti destul de mult. Problema e ca mai stiu si ceva istorie..

 4. ”Terenul fertil” a fost pregătit asiduu și cu mari cheltuieli de imaginație ticăloasă mult înainte de 1989. Dincolo de protocronismul rudimentar al țărănoiului scorniceștean, o grămadă de ”intelectuali” de vîrf, FORMAȚI MULT ÎNAINTE DE 1944, și-au scremut talentele literaro-istorice spre imbecilizarea tinerelor generații – iar efectele se văd fără lupă pe forumuri.

  Un exemplu cvasi-ionescian: prea-frumoasa-Dochia-sora-lui-Decebal (nu BABA primăvăratică) ”curtată” de însuși împăratul Traian, alege moartea sub formă de stană de piatră PE CEAHLĂU (pînă acolo ajunsese ”inamoratul” imperator) ca să nu ”se rupă de solul patrieiî”, în ciuda unor ”strălucite” perspective la Roma. Aveți în față doar un detaliu din gigantica operă ”educatoare” a lui Dumitru Almaș (1908-1995) care bîntuie ȘI ASTĂZI subconșientul colectiv al românilor (+ cravate roșii + ceaușei-mulți-și-mărunței, plantînd goruni alături de cel al lui Horia și Avram Iancu).

  Pe această TEMELIE-beton se clădesc orice fel de ”mișcări” subversive (partinice sau ”afișarde”, gen ”Basarabia e România”). Că, printre naționalismele de tîrlă, sînt introduse ”fin” tot felul de manipulări pro-sovieto-ruso-antioccidentale, de vină e DUMITRU ALMAȘ (și legionarii, și TOȚI elevii ”profesorului” nemțean – căutați-i pe internet, ca să vedeți cu CINE s-a căsătorit Alina Mungiu).

 5. Sunt anti-sistem, ma opun furtului institiutionalizat pron taxe si impozite si sunt impotriva finantarii bugetarilor din banii pentru care muncesc eu.
  In ce partid ma inscriu?

  • Nu sunteți în niciun caz tipul de membru de partid pe care să și-l dorească vreunul din aceste partide. Furtul instituționalizat este politica oricărui partid, indiferent de orientarea și de profilul alegătorilor săi.

  • @ iosiP
   Si din ce bani ar trebui sa se finanteze bugetarii? Ii transformam in srl-uri, sa poata sa puna cota de adaos la „marfa” si tarif la servicii pana ajung la break-even?
   Eu zic ca ar fi mai interesant daca functionarul public:
   – ar fi penalizat daca nu arata respect contribuabilului
   – idem institutia pe care o reprezinta, in cazul in care constati ca „finantatorul” contribuabil este un milog la ghiseu, incovoiat si eventual cu ciocolata in mana, asteptand ca o nespalata sa isi termine borcanul de ciorba de mancat si care sa ii spuna in scarba ca programul de lucru cu publicul de 3h/zi s-a terminat sau ca pe cererea scrisa cu font de 6 pe care a completat-o lipseste o virgula si pentru asta sa mai vina inca odata a doua zi
   – sa plateasca din buzunar, inzecit, pentru fiecare leu furat sau prost cheltuit
   – pentru cazurile in care se constata „nepotismul”, promovarea pe criterii politice in detrimentul competentei (e cazul sa discutam despre „aranjarea” concursurilor la institutiile publice?) sau taxa cash pentru un loc caldut la stat sa fie pedepsiti toti cei din lant care au stiut, ajutat si infaptuit; cat timp se va practica „rasplata” politica prin posturi si angajari, dupa fiecare tur de alegeri, in toate centralizatele si descentralizate si aceste functii fac chiar obiectul tranzactionarii (!!!) in trocurile politice si in aliante, se fac protocoale de impartire a functiilor si teritoriilor (!!!), ce rost mai are sa ne pierdem vremea in presupuneri si intrebari? Raspunsurile sunt in realitatea de langa noi pe care sistemul politic o promoveaza cu rang de normalitate. Tot sistemul – de la stanga la dreapta.

 6. nimic specific romanesc in asta, intrebati-o pe madam lePen.
  cum a scris si antineoliberalul Picketty, diferenta dintre saraci si bogati devine din ce in ce mai mare, clasa de mijloc saraceste, si politicienii, buni amici cu cei bogati, trebuie sa gaseasca repede vinovatul: tiganii, arabii, rusii, americanii, evreii,..
  respectiv romanii (si bulgarii) in varinta UK

 7. ha!ha!ha! foarte tare.
  dar, poate chiar s-a gandit la cantecul ademenitor al extremismului nationalist, in acest caz, sirena e la locul ei in titlu! dar nu prea se leaga cu textul.

  in acest caz, lebada isi are locul in titlu!

 8. Problema Romaniei este INEXISTENTA unui partid nationalist credibil, nu aparitia unuia, mic si pricajit, si fara vreo sansa. Ca si contrapondere la udmr, pmt si toata sleahta de organizatii „secuiesti” ar fi fost normal sa apara unul. N s-a intamplat asa din mai multe motive: partidele mainstream, fara vreo exceptie, au mizat intotdeauna pe voturile maghiare, chiar daca pentru a le obtine au luat masuri antiromanesti, deci nu au avut nici un interes sa slabeasca forta udemereului si doi, vadim tudor si excesele sale puerile au facut nefrecventabil nationalismul romanesc, pur si simplu orice manifestatre de nationalism fiind asociata a priori cu „vadimisme”. Bonus, demonizarea noii drepte ca „organizatie fascista” in timp ce jobbik-ii si hvm-ii zburda liberi prin Transilvania pe la tot felul de „tabere de vara”!
  Ca sa rezumam:nationalismul romanesc e „bad”, „nu se face dom’le, e de esenta comunista si legionara”, nationalismul maghiar este „pastrarea legitima a traditiilor si spiritului poporului maghiar”!
  Si cata vreme asta o spune chiar „intelighentia” romaneasca, desigur „total dezinteresat”, „pericolul” nationalismului romanesc ramane doar in mintea unora!

 9. Cred ca autoarea face, prin acest articol, o nemeritata publicitate unui partid despre care eu azi aud prima oara.

  Da, 2016 va fi un an bun pentru partide cu adevarat noi. Dar nu pentru ciorbe reincalzite.

  Contrapondere la U.D.M.R.?… Aiurea!… U.D.M.R. nici macar nu e partid politic, iar unii spun ca functioneaza in semi-ilegalitate, ca partid. In plus, este cel putin la fel de corupt ca celelalte partide si oamenilor cinstiti, de indiferent ce nationalitate, nu le plac hotii. Iar ofensiva D.N.A., printre altele, transmite si mesajul ca e posibil sa merite, in ziua de azi, sa fii cinstit. „PRU” asta suna, mai degraba, a Pro Ru, la prima vedere.

  Nationalismul extremist, deoarece este un potential factor de destabilizare, este atent monitorizat si „erbicidat”, de catre orice serviciu de siguranta nationala care se respecta, oriunde in lume. Daca nu a facut-o la ordin, ci de bunavoie, domnul Diaconu s-a inhamat singur la o caruta pe care n-o poate urni din loc, zic eu.

  • Nu-i face nicio publicitate; daca ascunzi gunoiul sub covor nu inseamna ca ai facut curat.
   Tratind cu indiferenta o bubiţă s-ar putea sa ajunga buboi plin de puroi :P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Melania Cincea
Melania Cincea
Licenţiată în Jurnalistică, a absolvit două masterate: Managementul instituţiilor mass-media şi Studii Europene Comparate. În presă lucreza din 1995, la TIMPOLIS. Colaboreaza la Revista 22.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro