joi, martie 23, 2023

Capcana lui Dragnea

Ieri a ars o școală din București. La fel ca majoritatea școlilor din capitală nu avea autorizație de funcționare din partea Pompierilor; doar 44 dintre cele 642 de școli din cel mai bogat oraș al României corespund normelor.[i] Situația este cunoscută de ani de zile. Și ce dacă? În loc să rezolve problemele, primarii se plîng de „intransigența” ISU, de faptul că multe clădiri sînt vechi și greu de refăcut și… dau banii pe borduri, panseluțe și iepurași gigantici din polistiren. Sau îi „donează” BOR-ului pentru Catedrala Jefuirii Neamului sau alte bazaconii… Un singur exemplu: primarul Sectorului 6 se plîngea acum două luni că pentru toate școlile din sector costul lucrărilor necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu este de 30-40 milioane de lei.[ii] Este mult? Este puțin? Aceeași primărie își propune în schimb să cheltuiască in următorii doi ani 150 de milioane de lei pentru… „modernizarea parcurilor şi amenajărilor peisagistice”.[iii]

La fel se întîmplă în toată țara. 80% dintre clădirile folosite în învățămînt nu au nici un fel de autorizație sau aviz privind securitatea la incendiu.[iv] Noroc cu soluția genială găsită de „competentul” Guvern al României: ce-ar fi dacă am rezolva problema îngropind-o sub preș? Dacă am renunta să mai cerem unei bune părți din unitățile de învățămînt să se autorizeze? În felul acesta, de la o zi la altă, numărul școlilor cărora le lipsește autorizarea ISU va scădea dramatic. Uluitoare victorie![v]

Din fericire ieri a fost zi liberă, așa că Școala 124 din București a ars într-o zi în care copiii nu erau la cursuri. Credeți că nu vor mai fi și alte incendii? Luna trecută au fost două incendii în spitale: pe 11 aprilie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi (nu avea autorizație ISU)[vi], iar pe 24 la Spitalul Judeţean Slatina.[vii] Anul trecut, un alt incendiu pe 1 noiembrie la Spitalul Judeţean din Craiova [viii], iar cu o luna mai devreme focul distrugea în București un cămin de bătrîni (din nou, fără autorizație ISU)[ix]…

Chiar credeți că nu vor mai fi și alte incendii? Dacă nu facem nimic, mai devreme sau mai tîrziu se va întîmpla o altă tragedie (cuvîntul Colectiv vă mai spune ceva?). Le punem copiilor în penare iconițe cu Arsenie Boca și ne bazăm pe „pronia cerească”?

România se dezagregă, se macină, se desface pe la toate încheieturile. Ad litteram; nu este o simplă figură de stil. Podul Constanța care se poate prăbuși în orice moment, plăcile din beton ale autostrăzii A2 care au „înflorit” peste noapte, căderile de curent care paralizează județe întregi – asta este imaginea reală a României la 100 de ani de la întemeiere.

Este facil (și corect) să-i invinuim pe „politicieni” că am ajuns aici. Incompetența și corupția majorității conducătorilor pe care i-am avut după 1989 sînt evidente, dar reprezintă, din păcate, numai vîrful aisbergului.

A învinui „clasa politică” este corect, dar facil, mult prea facil. Această „clasa politică” nu există într-un vacuum. Cum au ajuns acei politicieni incompetenți și corupți în funcție? Cine le permite de zeci de ani să fure?

Răspunsul este neplăcut. Politicienii incompetenți și corupți au fost aleși. De noi. Dacă ei (reprezentanții Statului: politicieni, funcționari, profesori etc.) sînt corupți, cine sînt corupatorii? Noi, cei care dăm șpagă, pentru un contract cu primăria, pentru a obține o autorizație, pentru anularea unei amenzi sau pentru înscrierea copilului într-o școală „mai bună”.

Se creează astfel un lanț al slăbiciunilor sau un lanț trofic, depinde cum te uiți. Eu îi dau șpagă profesorului să-i mărească loazei de copil nota la bac, profesorul „cotizează” la director ca acesta să închidă ochii; directorul dă și el „mai sus”, la partid, ca să fie menținut în funcție; totul merge că uns. Cine e vinovatul? Toți, deci nimeni; dacă pui sub semnul întrebării procedeul ți se explică rapid că „așa se face la noi”, „asta-i obiceiul, n-ai ce să faci…”.

Mai există un lanț al slăbiciunilor, dar care merge în sens invers. Spuneam că politicienii incompetenți și corupți au fost aleși de noi. Cum? De această dată, noi sîntem cei corupți. Votează-mă și îți voi mari salariile, îți voi reduce taxele și îți voi da mai multe zile libere. La prima vedere nu este nimic rău în a mari salariile și a reduce taxele, dar, vorba bancului cu Alinuta, la vîrsta la care capeți drept de vot tot mai crezi în Moș Crăciun? De unde „dă” Statul salarii mărite? Din taxe, ce surpriză! Și dacă scad taxele? Mmmm… Să-l întrebăm pe Moș Crăciun!

Săptămîna trecută Liviu Dragnea anunța cu justificată mindrie patriotică îndeplinirea cincinalului înainte de a începe: pînă în 2020 vor fi reduse TVA, impozitul pe profit, impozitele pe proprietate, va crește salariul minim, va crește pensia minimă ș.a.m.d.[x] Cum va face toate astea? Nu-l întreabă nimeni; ce contează? Doar trăim în țara Minunii de la Maglavit!

Iar cu un astfel de mesaj aceeași politicieni incompetenți și corupți care ne-au menținut în subdezvoltare zeci de ani vor cîștiga din nou alegerile, vor fi votați de noi. Pe de o parte îi vor vota boiernașii de stat, fericiți că-și păstrează locsoarele călduțe și vor mai primi ceva bani în plus la salariu; pe de alta, vor fi votați și de bravii libertarieni mioritici, fericiți, la rîndul lor, că reducindu-se taxele Statul cel rău le va „fura” mai puțini bani din venit.

Nu este nimic rău nici în măririle de salariile și nici în reducerile de taxe, cu condiția ca aceste măsuri să fie sustenabile. A cheltui mai mult decît îți poți permite este o rețetă sigură pentru dezastru. Iar România cheltuiește deja bani cu nemiluita, bani pe care nu îi are…

Anul trecut am avut deja unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniune[xi]; anul ăsta s-ar putea să trecem pe primul loc. Prognoza oficială indică un deficit de peste 34 miliarde de lei în 2018 (la cum arată situația actuală probabil că va fi și mai mare); asta înseamnă o datorie suplimentară de aproximativ 400 de euro pentru fiecare dintre noi. Deja plătim circa 3 miliarde de euro în fiecare an pe post de dobînzi pentru împrumuturile anterioare, iar această sumă tot crește de la an la an.[xii]

Și mai este un aspect, foarte rar discutat. Reducerea peste un anumit prag al taxelor ne condamnă la subdezvoltare. De vreo 15 ani reducerea taxelor a devenit mantra tuturor politicienilor, întîi a celor (auto identificați) de dreapta, apoi și a celor (auto identificați) de stînga. Din păcate, dacă la început această idee a fost lansată că o soluție pentru stimularea economiei și pentru creșterea încasărilor bugetare prin încurajarea conformării fiscale voluntare, între timp s-a transformat într-un simplu instrument de mituire a electoratului.

De ani buni, România este pe ultimul sau penultimul loc în Uniune la ponderea cheltuielilor bugetare în PIB. De ce? Pentru a se cîștiga alegerile s-au tot promis scăderi de taxe și creșteri de salarii, iar deficitul bugetar fiind, de bine de rău, limitat strict de regulile UE, soluția găsită a fost de reducere masivă a investițiilor. Mai țineți minte cum printre primele măsuri luate de guvernul Ponta au fost sistarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei și la șoseaua de centură a Bucureștiului?

Capcană pe care ne-o întind politicienii de teapa lui Dragnea se rezumă la un troc simplu: în schimbul iluziei că noi vom avea cîștiguri mai mari pe termen scurt și că ceva mai puțin din banii noștri vor ajunge in mîna unor incompetenți și corupți, ei primesc întreagă țară pe tavă și dreptul de a fura nestingheriți. Minunat, nu?

De ani de zile se vorbește de alocarea a minimum 6% din PIB pentru educație; tot de ani de zile educația primește doar jumătate din această sumă. Anul acesta bugetul educației este de doar 2,8% din PIB. Din nou, sîntem pe ultimul loc în Europa. Polonia alocă 5% (și a ajuns în evaluările PISA să se măsoare cu Germania și Canada), Estonia și Letonia, peste 6%.

Din puținii bani alocați educației 70% acoperă salariile profesorilor, iar alte vreo 15% merg spre întreținerea școlilor. Ce mai rămîne pentru renovarea și echiparea lor; pentru construcția de noi clădiri? Aproape nimic. Dincolo de incompetența primarilor și a oficialilor din Ministerul Educației, apare și această limitare, cît se poate de acută.

Această momeală a reducerilor continue de taxe trădează incapacitatea autorităților de a oferi servicii de calitate în schimbul banilor colectați. Pentru țările din UE, procentul cheltuielile bugetare raportate la PIB depășește 45% în medie; în cazul României avem în jur de 33%. Capcana lui Dragnea ne condamnă la subdezvoltare și criză economică în schimbul unor iluzorii cîștiguri pe termen scurt.

Corupția, pe lîngă banii irosiți, pe lîngă favorizarea numirii unor incapabili în funcții de răspundere, mai are și acest efect pervers: să distrugă coeziunea socială. Este o întrebare legitimă; de ce să plătesc eu taxe către Stat dacă acesta le irosește, dacă banii mei sînt furați de cei de la conducere? Pe de altă parte, fără investiții bugetare nu vom avea nici autostrăzi, nici spitale performante și nici un învățămînt de calitate. Nici măcar fondurile europene nerambursabile, zeci de miliarde de euro care ar putea să scoată România din sărăcie și înapoiere, nu pot fi atrase în lipsa unor cofinanțări guvernamentale.

Cum refacem această coeziune socială? Cum redăm încrederea oamenilor?

Va avea, oare, vreun partid curajul să deschidă public acest subiect?

NOTE__________________

i https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22474631-coala-care-ars-capital-nu-avea-autoriza-securitate-incendiu.htm

ii https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22356753-primariile-din-bucuresti-obtinut-2017-doar-3-autorizatii-securitate-incendiu-pentru-scoli-isu-acuza-dosare-incomplete-primarii-spun-sunt-plimbati-ana-caiafa.htm

iii http://www.mediafax.ro/social/pieptea-pnl-primarul-sectorului-6-gabriel-mutu-vrea-sa-imprumute-150-milioane-lei-pentru-panselute-si-trandafiri-17216590

iv http://www.mediafax.ro/social/ministrul-educatiei-liviu-pop-peste-31-000-unitati-invatamant-jur-6-500-au-avize-autorizatii-pana-inceputul-anului-scolar-urma-unei-selectii-vom-avea-judet-complet-digitalizat-16702361

v http://adevarul.ro/news/societate/problema-scolilor-avizaresi-autorizare-isu-rezolvata-pix-1_5a0b26535ab6550cb827365c/index.html

vi https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/incendiu-puternic-la-un-spital-din-iasi-mai-multi-pacienti-au-fost-evacuati-910654

vii https://www.romaniatv.net/incendiu-la-spitalul-judetean-slatina_416252.html#n

viii https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/incendiu-la-spitalul-judetean-din-craiova-821414

ixhttp://www.mediafax.ro/social/foto-video-incendiu-puternic-la-un-camin-de-batrani-din-capitala-in-urma-caruia-o-persoana-a-murit-update-cladirea-in-care-functiona-azilul-nu-avea-aviz-isu-a-fost-deschis-dosar-penal-16748711

xhttps://www.hotnews.ro/stiri-esential-22468643-dragnea-pentru-reuters-vom-continua-reducem-taxele-major-salariul-minim-pensiile-2020.htm

xiihttps://openbudget.ro/buget/2018/

xi https://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/eurostat-romania-al-treilea-deficit-bugetar-din-ue-in-2017-917569

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

 1. Domnule,
  Dupa cum incepeti articolul sunteti inca unul dintre actualii atei botezat (degeaba) crestin ortodox! Si pentru ca suntem noi vinovati de ce se intampla in tara asta pentru ca am votat cum am votat, poate ne luminati dumneavoastra!
  S-au succedat la putere partidele dar situatia a ramas aceeasi de 28 de ani, deci vorba lu’ Caragiale: „da’ eu cu cine votez?” Sunt unii mai „curati” ca alti?
  Daca nu ne prezentam la vot suntem vinovati ca suntem indiferenti si de-aia se duce tara de rapa; daca ne prezentam la vot suntem vinovati pentru ce a iesit!…Doar noi, poporul roman! Voi, formatorii de opinii si ei care conduc tara si pot schimba sistemul de alegeri nu sunteti vinovati! Sunteti doar „baieti destepti!”…

  • Exista partide noi: USR – care nu are corupti si are deja prezenta in Parlament si RO+ – partidul nou-infiintat al lui Ciolos.

   Daca-mi spui ca n-ai pe cine vota, esti prost ca noaptea.

   • Stimate domn,
    Mi-am exprimat un punct de vedere. Respect si punctul de vedere al dumneavoastra cu cele doua partide curate si fara corupti dar si (inca) fara putere de decizie. Sunteti convins ca daca vor castiga alegerile vor ramane la fel de curati si incoruptibili?
    Modul in care se desfasoara campaniile electorale in ziua de azi ma indeamna sa cred altceva!
    In legatura cu ultima fraza: de 40 de ani am votat la toate alegerile si cred ca cel putin de cand am avut de ales, dupa 1990, am ales corect (niciodata FSN, FDSN, PSD). Mi-am calcat pe suflet si l-am votat o data pe Iliescu deoarece Vadim nu era o optiune pentru tara asta!
    Am invatat ceva in cei aproape 60 de ani de viata: sa respect omul indiferent de opiniile lui. Niciodata nu am considerat un om „prost ca noaptea” pentru ca are o alta opinie decat mine.
    Sunteti conflictual si intolerant, asa cum sunt multi dintre cei care se cred detinatorii adevarului absolut! Pacat…

  • Da, totdeauna sint unii mai curati decit altii, chiar daca diferentele sint mici.

   Acest discurs cu „toti sint la fel” nu face altceva decit sa legitimeze furtul. Nici macar PSD-ul nu este varianta cea mai rea; mai tineti minte cind a trebuit sa-l votam pe Iliescu ca sa nu ne trezim cu nebunul de Vadim presedinte?

   Democratia (cind functioneaza…) lucreaza prin ajustari mici. De la un ciclu electoral la altul incerci sa aduci oameni ceva mai buni decit precedentii sau NU votezi partide / oameni incompetenti.

 2. Nu e momentul c a 6 luni înainte de președinția UE 2019 și un an înainte de alegerile PE ca societatea civică să pună întrebări ca autorul în privința treburilor obștești? Răspunsurile?

  Ce se (poate) face mai bine pe plan local- comunal (școli, drumuri)?
  Ce se (poate) face bin e pe plan județean (spitale, licee) etc?
  Ce se poate reglementa cel mai bine pe plan „regional“/metropole (centre de cercetare, universități de excelență)?

  … „… Pentru a se cîștiga alegerile s-au tot promis scăderi de taxe și creșteri de salarii, iar deficitul bugetar fiind, de bine de rău, limitat strict de regulile UE, soluția găsită a fost de reducere masivă a investițiilor. Mai țineți minte… „…..

  Ce se reglementează pe plan republican (moneda, impozitele, externele, apărarea, relațiile NATO /UE, etc..).
  Ce s-a delegat la NATO?
  Ce s-a delegat la UE?
  Opinia publică 2018 e umplută la TV etc cu fake news?
  Soluțiile se prezintă, se discută, se analizează în mod public?
  Diversitate, pluralitate e realitatea în metropole de mult timp.
  Cum se ajunge la o administrație publică acceptabilă?

  Care Românie 2019?
  Decalajul „istoric“….

 3. „Ieri a ars o școală din București.”

  Si ce daca? Asta a fost optinuea noastra, a bucurestenilor!

  Daca vroiam scoli, maternitati sau spitale care sa NU arda, atunci categoric nu am fi votat-o la Primaria Generala taman pe prolifica stirista a Varanului!

  • iubitule,amesteci greselile unora si le pui pe seama tuturor,NU,nu bucurestenii au votat-o pe stimabila cea degraba amenintatoare cu judecata/procesele.Nu uita ca orasul nu mai este inchis asa cum era inainte de „89 ci este plin de oameni din alexandria,videle,rosiori si alte zone frumoase ale tarii.e atat de simplu sa-ti cumperi un apartament in bucuresti si proprietar fiind sa-ti doresti un primar pe masura ta…cum poti crede ca poate un bucurestean sa voteze cu ….persoana in chestiune ?

 4. Fain pusa problema, si spot on. Cu electoratul din dotare insa (si perfect surprinsa dualitatea, cei din zona subzistentei aliindu-se cu cei din clasa de mijloc, chiar daca din motive diferite) nu vad iesire. Efect pervers la modul extrem, dar de inteles prin prisma ambelor categorii. Deficit de etica si moralitate, m-as hazarda sa spun (prin etica intelegand litera legii, prin morala intelegand binele public – simplist, categoric, dar merge si-asa pentru acum, he-he). Lipsa unor personaje nu neaparat politice (ba chiar mai bine nu) dar vizibile, care sa poata sa fie numite sa rezolve o situatie data, condamna orice problema spinoasa la o rezolvare politi(cianist)a. Commomwealth-ul au institutia inquiry-ului, mergand pana la garantia Coroanei asupra independentei. Nu stiu, dar sunt aproape sigur ca si jurisdictiile non-Commonwealth o sa aiba ceva similar – un instrument non-guvernamental, desi platit de guvern din taxe, care sa analizeze o situatie problematica si sa produca niste recomandari. Unele urgente, unele pe termen lung etc. Ca asta sa functioneze, trebe ales un sau o inquirer(ess?) care sa aiba un renume bun in comunitate, si al carui recomandari sa fie daca nu adoptate, atuni serios considerate de catre orice partid de pe esichier, care azi poate fi in opozitie, dar poate fi la guvernare maine. Acceptarea de catre jucatorii partinici a persoanei respective si a bonitatii sale este miza. Se intampla mereu, si la ei? Nu. Dar se intampla mai adesea decat nu. Noi insa nu avem pe nimeni pe care taunii din guvernare SI opozitie sa achieseze ca, da, persoana e okay, avem incredere. Si mie unuia asta imi apare ca fiind culmea tragediei.

 5. Stimate domn, intr-o tara care si-a trimis intelectualitatea la Canal, care a strigat „Moarte intelectualilor” si „Noi muncim, nu gandim” si care a calmat furia celor ce gandesc cu bata celor ce lucreaza in mina, instigatorul aflandu-se la post „de onoare” si azi, ce anume va asteptati? La miracole?

  • Tinerii sunt viitorul. Ei pot refuza azi liniștit „moștenirea” descrisă de dv. E trecutul și nimic altceva. Azi se poate discuta liber, necenzurat. Societatea civică se pronunţă pe stradă, știe ce vrea și ce nu vrea. Multi sunt dezamăgiţi?
   Elevii se bucură de vacanta mare ca în toate timpurile.
   Părinţii sunt cei care trebuie să se dovedească „cetăţeni” maturi, să rezolve treburile obștești. Serviciile publice, învăţământul, spitalele nu sunt numai cei cu carnet de partid. Aici am întrebări. Cum e situatia cu salariile la dascăli tineri, la medici tineri? Cum pot fi convinși că se poate munci și trăi onest aici?
   Aujourd”hui et mentenant sună de la Paris.

 6. Domnule Pătraşcu, ultimele două întrebări sunt mai mult retorice. Ce partid va deschide public astfel de subiecte, având în vedere faptul că mai toate au în componenţă oameni mânjiţi şi cu probleme juridice de tot felul? Şi spun „mai toate partidele” pentru că mă gândesc la cel al lui Dacian Cioloş, care nu a putut să se „evidenţieze” în vreun fel la acest capitol. Iar redarea încrederii oamenilor este un punct foaaarte sensibil. Nu degeaba absenteismul la vot este la cotele la care este…
  Există însă şi o altă problemă, după părerea mea mai gravă: vor oamenii să se schimbe ceva? După cum văd eu, mai că aş zice nu. Altfel nu înţeleg cum intenţiile de vot s-au modificat atât de puţin, deşi politicienii şi găştile lor de la nivel local fură în continuare într-o veselie. Până la urmă ajungem iar în acelaş punct nefast: chiar şi cei care ar voi să schimbe ceva constată într-un fel sau altul că toţi sunt o apă şi un pământ, deci nu merită să încerci. Sau, mai rău, ai tu conexiune directă cu acest sistem corupt şi nu te poţi rupe de el – pierzi ce ai…-sau cei apropiaţi au şi pierd ei…
  Ceea ce vreau să subliniez este că situaţia este foarte perfidă. Practic, romănii îşi sapă singuri groapa. Foarte mulţi au ajuns la un grad de egoism atât de înalt, încât nu le mai pasă de binele general. Vor doar binele lor şi atât. Nici binele copiilor lor nu-i mai interesează. Se amăgesc cu ideea că aceştia au destul ca să nu-şi mai pună întrebări asupra moralităţii şi legalităţii a ceea ce au. Deci bagă capul în nisip, sperând că n-o să se întâmple nimic.
  Perdanţii vor fi copiii din generaţiile viitoare şi România în general. Eu mi-am îndemnat copiii să plece încotro văd cu ochii. Şi vor pleca. Evident că mă doare, bineînţeles că nu-mi pică bine ideea singurătăţii de mai târziu, dar nu vreau să fie sacrificaţi pe altarul indiferenţei şi indolenţei celor care votează pentru 100 de lei. Eu am rămas, dorind să schimb ceva în bine. Dar nu am obţinut nimic altceva decât ură – „ne-au promis salarii mărite, deci au de unde să ne dea, de ce minţi?”, de exemplu… -. zămbete ironice şi stigmatizări de tot felul. Mai rău, am avut parte doar de beţe în roate în orice am încercat să fac. Ajunge că am pierdut eu. Nu vreau să mai piardă şi ei. Asta e. Îmi pare ră că am ajuns să spun „Ubi bene ibi patria”. Însă nu eu am creat acest mediu. A bon entendeur, salut!

 7. Dar daca nu ar fi fost o zi libera iar copii erau la ore….?

  „Politicienii incompetenți și corupți au fost aleși. De noi.”— as spune mai degraba ca au fost alesi de fratiorii nostri gropari, care ingroapa la propriu Romania.

  • Nimic nu e pierdut.
   Libertatea trebuie dobândită zi de zi an de an. Nu avem voie să cedăm. Resignarea nu rezolva nimic. Nu e xista o ţară „B”, a altă patrie pentru locuitorii ţării. Nu există o altă UE Uniune „B” cum avertizează tânarul președinte francez.
   Aujourd”hui et mentenant sună de la Paris.
   Electoratul italian face 2018 o încercare riscantă. E o eroare? Cine plătește ….

   • „Libertatea trebuie dobândită zi de zi an de an. Nu avem voie să cedăm. „—> Da, insa cu ce sacrificii in anul 2018, cand Romania este membra UE, iar copiii nostri risca sa arda de vii in scoli? Aceste lucruri nu ar fi trebuit sa se intample acum in Romania, iar noi ar fi trebuit astazi sa ne gandim -nu la toaletele din curtea scolilor, nu la lipsa infrastructurii, nu la spitalele mizerabile, ci la tipul de tabla electronica pentru clasele copiilor (cu sau fara internet), la tehnologii de ultimara ora in spitale si la a doua centura a Bucurestiului pentru a degaja traficul.
    Acestea ar fi trebuit sa fie „problemele” noastre. Din pacate raman si vor ramane la stadiul de vis nocturn.

 8. As avea o alta intrebare dar blocurile de locuit au autorizatie de pompieri? Eu observ urmatoarele:
  – blocurile sunt construite foarte des
  – in jurul blocurilor sunt parcate masini sau sunt copaci, cum intra masina de pompieri acolo?
  – majoritatea au usi blindate, gratii, cum ii scoate pompierul din casa?
  – a verificat cineva cu ce sunt izolate blocurile?
  – nu am vazut nicaieri plan de evacuare sau alte masuri
  – se fac simulari de evacuare? se stie cine de ce e responsabil in bloc?

  daca ma uit la unele scoli cum sunt localizate, pe unde sunt iesirile, imi dau seama ca trebuie schimbat tot cartierul, asa cum sunt parcate masinile, strazi de acces inguste, o singura poarta, lipsa usilor de evacuare, proiect prost, se vede ca o evacuare ar fi foarte grea dimineata sau cand vin parintii sa-si ia copii, se vede ca nu vor reusi sa intre masinile de pompieri si nu au pe unde sa evacueze

  Nu e problema neaparat in vechimea cladirii, in vest sunt cladiri foarte vechi si nu au termopane, dar nu sunt asa de dese, lasa spatii libere in jurul scolii, fac similurai de evacuare, antreneaza pana si copii ce sa faca in caz de accidente, au peste tot stingatoare si sisteme de stingere al incendiului.

  Mai sunt cladiri mari, hotele, teatre, ne uitam chiar in centru hotel intercontinental e inconjurat de parcare, ei vor avea nevoie de timp sa-si instaleze masinile acolo.

  Exista un arhitect al orasului Bucuresti, cine e el? Nu ii este rusine de ce face? Orasul arata cam rau in centru, sa sa fiu politicos.

 9. Un articol foarte interesant. Totusi publicul votant , poate chiar si segmentul educat al lui , este deja fezandat si dedat la ciubucurile pe care PSD ul le tot anunta , iar uneori le si da.

  Nu stiu daca este drept sa ne asteptam de la firavele partide ale Opozitiei la o maxima integritate in configurarea propriilor oferte electorale. Adica PSD ul sa continue sa promita marea cu sarea , iar PNL si USR sa anunte ca ei vor mari impozitele ?

  Macar prin omisiune si tot trebuie mintit oleaca in tara in care minciuna si automintirea au devenit sport natioanl, Cred ca strangerea surubului fiscal este un IDEAL care trebuie urmarit pe sest in perspectiva doi , adica dupa castigarea alegerilor si puterii.

  Nu suna foare etic ceea ce spun eu, dar la razboi ca la razboi si scopul scuza mijloacele. Sau – daca nu cer prea mult – ar trebui ca PNL ul si USR ul sa se coordoneze. PNL ul sa insiste pe partea cu investitiile bugetare , iar USR ul macar sa puncteze necesitatea unei impozitari mai accentuate (ceva in genul politistul bun – politistul rau ) , in ideea ca in caz de victorie vor face un Guvern de coalitie care va urma ambele orientari care sunt complementare.

  O mica documentare prealabila pe la Bruxelles nu ar strica totusi pentru ca fervoarea maririlor de salarii si pensii exprimata de PSD pare uneori a fi inspirata de undeva de pe acolo , in ideea ce a mai tempera procesul de stramutare a romanilor produtivi catre alte meleaguri .

  Mi se pare – desi nu este exclus sa ma insel – ca in materia asta a banilor distribuiti spre consum pesedistii actioneaqza cu un plus de siguranta si relaxare – CA SI CUM LI S-AR FI DAT VOIE – iar nu stangaci si adesea crispati cum se intampla in deruarea atacului asupra justitiei unde stiu si ei ca sunt in ofsaid european,

  • „O mica documentare prealabila pe la Bruxelles nu ar strica totusi pentru ca fervoarea maririlor de salarii si pensii exprimata de PSD pare uneori a fi inspirata de undeva de pe acolo , in ideea ce a mai tempera procesul de stramutare a romanilor produtivi catre alte meleaguri . ”

   Cu exceptia doctorilor cu pregatire superioara, nu vad cine din categoria de mai sus ard sa emigreze: nici functionari publici, nici politisti sau militari, nici pensionari, nici chiar cei din invatamant.

   Romanii productivi sunt cam altii si alora e mai greu sa le mareasca Dragnea veniturile din pix.

 10. Mi-e teama ca “refacerea“ coeziunii sociale si increderii, de care va aratati preocupat in intrebarile din final, nu se face prin insulte si calomnii la adresa vectorilor culturali si institutionali identitari. Revedeti-va textul, nu merita sa va repet epitetele si comparatiile jignitoare pentru un popor crestin. Cred ca in locul “capcanei lui Dragnea” oferiti o alta capcana, personala. Nu suntem, inca, sper, atat de imbecili si de idioti incat sa nu observam ca v-ati lucrat articolul dintr-un material anti-cultural si anti-institutional. Si nu este prima data, ci ca in bancul ala despre fabrica de “masini de cusut”, care la asamblare oricum o dadeau si oricum o faceau, tot mitraliere ieseau… Aş fi retoric daca v-aş intreba daca nu ati observat legatura dintre internationalism si coruptie. Nu va grabiti cu raspunsul. Toti stim cine din grija “internationalista”, venita hăt de departe, de peste balta, s-a ocupat de statul de drept, justitie, DNA et alii, din Romania. Si, acum, se vad rezultatele. Toti am vazut cine de peste aceeasi balta l-a primit in vizita la imparatie pe Liviu Dragnea, dandu-i practic un cec de credibilitate in alb. Cu certitudine, internationalismul “strategic” a fost o curea de transmisie pentru marea coruptie. Noroc cu democratia, care sper sa o rupa cu Dragnea si sa-l dea jos. Cred ca dupa ce socialistii europeni s-au desolidarizat de decizia de nedrept Dragnea-Dancila in problema mutarii ambasadei la Ierusalim, Dragnea a ramas ultimul mohican internationalist. Inainte de a fi pro-altcineva, de aiurea, trebuie sa fim pro-noi, pro-romani, pro-Romania…

  • „Inainte de a fi pro-altcineva, de aiurea, trebuie sa fim pro-noi, pro-romani, pro-Romania…”

   Si pro-Rusia e o varianta, daca tot vrem sa ne credem Elvetia estului.

 11. Cei ce ne conduc sunt alesi dupa chipul si asemanarea celor pe care-i reprezinta, sunt reprezentativi pentru majoritatea care i-a votat in fruntea tarii.
  Pana cand majoritatea nu se reformeaza, clasa politica nu se poate reforma.
  Trebuie sa invatam, ca natiune, ca lenea, prostia, incompetenta, coruptia, faradelegea, demagogia, smechereala ne baga mana in buzunar tuturor. Pana ne invatam lectia, o sa ne tot minunam de ce „elite” ne conduc.
  Pe langa paine si circ, o natiune moderna are nevoie si de un proiect, o directie, un scop, o lumina in zare. Nu poti face prea multe cu un popor blazat, dezamagit si deprimat…

  • Din pacate, toate cele enumerate baga mana in buzunar doar celor care muncesc si isi platesc cinstit taxele…Si tot din pacate, acestia sunt mai putini decat ceilalti…

   • Asa este, mai putini si, probabil, din ce in ce mai putini. Ceea ce inseamna ca, la un moment dat, se va ajunge la fundul sacului (fund care deja se intrezareste, as zice)…

  • Asta se intampla dupa o perioada de 45 de ani de comunism… Comunismul mutileaza mintile unor oameni iar sechelele nu dispar uneori deloc. Credeti ca daca intr-o zi in Coreea de Nord vor fi alegeri libere si democratice, dupa ce Kim va pica intr-o zi, oamenii nu vor vota tot cu unul care gandeste precum Kim? Aceeasi situatie apare si la noi. Acesta este dezastrul lasat de perioada aceea, dezastru care este intretinut de o mare majoritate careia i se potriveste acest sistem politic creat de Dragnea and Co.

   • Corect, este o problema de mentalitate si de educatie. Mentalitate care s-ar putea si ea educa, daca ar exista vointa…
    Sistemul politic falimentar trebuie sa moara intai in mintea oamenilor si abia apoi poate deveni istorie, de facto. Sigur, e posibil ca sistemul sa ramana viu mai mult timp in mintea oamenilor si sa se poata schimba mentalitati doar dupa disparitia naturala a unor generatii…

 12. „Dacă ei (reprezentanții Statului: politicieni, funcționari, profesori etc.) sînt corupți, cine sînt corupatorii? Noi, cei care dăm șpagă…”

  Domnule, mi-am stors creierii să-mi amintesc unde am mai auzit eu un discurs cu privire la disoluția responsabilității prin generalizarea vinovățiilor. Dacă mi-amintesc bine, parcă începând de prin 1990, cei care astăzi formează cleptocrația spuneau (unii spun și în prezent) că toți am fost securiști. Toți am fost vinovați pentru crimele comunismului. Toți suntem responsabili pentru negura în care am fost captivi timp de jumătate de veac. Adică, cu alte cuvinte, nimeni nu este responsabil.

  Ei, eu cred totuși că atât timp cât nu am obținut nici un mare contract cu statul, sau cu autoritățile locale, pentru schimbarea anuală a bordurilor, spre exemplu, nu am participat la jaful uriaș din averea publică împreună cu FPS, sau la retrocedări supraevaluate cu d-na Bica, nu am primit nicio făbricuță doar pentru un bănuț șamd., iar vina mea este doar că am oferit câte un buchet de flori învățătorilor copiilor mei, parcă nu m-aș încadra în rândul corupătorilor cu responsabilități egale. Pare a fi o glumă…

 13. Articolul dumneavoastra incepe vijelios si combativ, antipesedist si antisocialist [se acuza in mod justificat risipa banului public pe panselute si borduri] si continua in mod abracadabrant printr’o smetie plina de tupeu la adresa libertarienilor. Stau si ma minunez: dupa ce ca in tara asta napadita de socialisti si securisti abia de gasesti un libertarian [cred ca sunt in jur de 100 de bucati, majoritatea anonimi], ce’o fi in mintea autorului de simte nevoia sa ne incrimineze prin asocierea halucinanta cu Dragnea si…incendiile ce au mistuit institutii publice ale statului impotent.

  „vor fi votați și de bravii libertarieni mioritici, fericiți, la rîndul lor, că reducindu-se taxele Statul cel rău le va “fura” mai puțini bani din venit.”

  Sigur ca da, asa voteaza libertarienii in optica viteazului aparator al bugetului mioritic: cica cu socialistii, ca d’aia sunt libertarieni. Efectiv, iti mintea in loc cand citesti asemenea aberatii si acuze nefondate, fara nicio legatura cu realitatea.

  Si nu’i prima data cand dau peste tone de laturi zvarlite nonsalant pe capul libertarienilor …cu ocazia unor dezastre produse de diversi socialisti/populisti. Am auzit si ca libertarienii ar fi un fel de jihadisti care isi tin copchii acasa ca sa’i invete sa se arunce in aer la adolescenta. Asa reiesea din duda plina de venin a unui fost ministru ‘de dreapta’, la fel de dreptaci ca si autorul comentat de fata.

  Uite care’i treaba, mai tovarasi: pana una alta, LIBERTARIENII NU AU FOST NICIODATA LA GUVERNARE IN ROMANIA! Apoi, libertarienii sunt printre putinii ganditori care dispun de idei, solutii economice si legislative pentru deficitele bugetare si coruptia sistemica, libertarienii sunt singurii care indeamna poporul sa nu mai alimenteze in nestire monstrul lacom cunoscut sub numele de Aparat de Stat [adica masina de tocat banii cetatenilor], libertarienii sunt singurii care cer un stat minimal si restrictii legislative drastice la achizitiile publice [din principiu, pentru ca Statul nu are ce cauta ca jucator pe piete, deci nu ar trebui sa iasa zilnic cu traista plina de banet furat sau imprumutat la cumparaturi]; toti ceilalti cuvantatori publici, dupa ce acuza cu manie proletara guvernul si administratiile locale [„pline de hoti si corupti”], va indeamna in mod paradoxal sa le puneti mai multi bani alora pe mana, cu justificarea teribila ca, citez „asa e in Europa!”. Deci, uite cum arata discursul asta naucitor: „bai rumani, merge prost Scoala Publica din Romania? Da! pai …ati dat prea putin, ba saracilor! ia scoateti portofelu’! Nu aveti nicio garantie ca va merge mai bine dar macar obtineti o mizerie de lux pe cap de…loaza”; „bai rumani, da’ nu’i asa ca ard spitalele de vii? Da! pai..ba neghiobilor, cum sa nu arda daca nu ati dat bani pentru avizare isu! Ia, scoateti cardurile si achitati iute factura de renovare, zgarcitilor!” „bai rumani, ia nu mai impulsionati coruptia din sistem, nu mai bine dati aceiasi bani direct sistemului ca sa aiba bunii functionari milioane de motive in plus ca stea degeaba fara a fi corupti?’ samd

 14. Nimic nu merge in Romania. Se fac acuze, se spun povesti si totul merge din rau la mai rau. De o saptamina am in vizita un prieten, coleg de facultate din Romania pe care nu l-am vazut 41 de ani, eu fiind plecata din Romania de 26 de ani. Ne-am privit si evaluat reciproc si el a ajuns la concluzia ca eu si sotul meu suntem mai saraci decit el si ca aratam modesti. A refuzat suma de bani care am vrut sa i-o fac cadou, jignindu-ma profund. El priveste la ce am eu iar eu privesc la cine este el. Eu am muncit greu sub spectrul supravietuirii intr-o societate noua iar el a fost director in tot acest timp (cu ajutorul partidului…). Eu am ramas cu mentalitatea de a oferi societatii iar el de a lua tot de la societate. Este nemultumit binenteles ca nimic nu merge in Romania dar nu este dispus sa-si asume nici-o raspundere sa investeasca, sa proiecteze, sa doneze ceva. A vazut jumatate din tarile lumii. In Romania este rau si i-am spus, pentru ca tu care faci parte din cei 10% care ar trebuii sa fii conducator altruist esti dimpotriva un consumator egoist.

  • In romania, dar si spatiul post sovietic, pentru oameni zona care conteaza e apartamentul lor, ce e in exterior e comun, al nimanui. Lumea se izoleaza cu usi blindate si garduri. Un alt moment important e masina, care e o extensie a zonei private, de multe ori vezi ca omul are o masina scumpa si sta la bloc in zona foarte proasta, pentru a marca statutul social.

   S-ar putea sa se datoreze arhitecturii oraselor. Blocurile, spatiile goale dintre blocuri care sunt si imense parcari. Lipsa spatiilor comune deschise, in schimb avem mall-uri imense care sunt si ele spatii inchise. In vest casele sunt mai pe orizontala, cu vitrine la parter, la noi mergi printre blocuri si masini. Arhitectura urbanistica care incurajeaza statul acasa, la carciuma sau in mall, pe strada doar iti strici dispozitia, fara gust, murdar, paragina, trafic auto intens. Toate acestea limiteaza spatiul pe care omul il percepe ca al sau, omul nu doreste sa se asocieze cu spatiu comun, il percepe ca un element periculos, neplacut, de evitat.

   Mai e si aspectul economic, in vest ei cunosc foarte bine ca pretul casei e legat de fapt de locul unde ea este pozitionata, de frumusetea spatiului comun, cat de curata, frumoasa e strada, localitatea, judetul, tara. La noi inca nu au facut aceasta legatura, de acea si avem aceste blocuri, lumea investeste in apartament si masina, dar nu le pasa ce se intampla in jur, poate fi un munte de gunoi, cui ii pasa, ai intrat in apartamant si dupa urci in masina mergi la mall sau carciuma, scoala privata. Casele sunt privite ca cetati, nu se gandeste multa lume la valoarea ei de revanzare. De aici si mobilitate redusa, care genereaza alte fenomene gen dispret fata de acei din orase mai mici, lipsa interesului fata de activitatea primariilor, politicienilor, etc.

   Dupa parerea mea trebuie lucrat la infrastructura. Apa, canalizare, colectarea gunoiului, curatenie obligatorie pentru toti. Arhitecti urbanisti care au functia principala nu sa dea autorizatii pentru cotete, dar sa creeze sate, orase care maximizeaza valoarea imobililor, creaza localitati frumoase atractive pentru trai, creaza locuinte la scara umana, nu ne trebuiesc blocuri cu multe etaje si 1000 de apartamente. Un criteriu , masura al rezultatului muncii lor ar fi raspunsul la intrebarea: „ai schimba europa de vest pe ce ai in localitatea aceasta?”

   Stirea proasta este ca va dura mult sa se faca transformarea e costisitoare, si inca nici nu am inteles in ce directie trebuie mers.

   • „S-ar putea sa se datoreze arhitecturii oraselor. Blocurile, spatiile goale dintre blocuri care sunt si imense parcari. ”

    Opinia mea, in acelasi cadru conceptual, este ca nici conjuctura astrala nu ne este tocmai favorabila. In consecinta, pentru schimbari pozitive in destinul nostru national, ar fi indicat sa asteptam trecerea a doua-trei generatii, pana cand vom beneficia de o pozitionare a planetelor favorabila.

 15. In fata unui auditoriu care cunoaste tabla adunarii, nimeni nu va sustine ca 1 + 1 = 5.

  In fata unui auditoriu neinformat, care nu are deprinderea de a gandi, se gaseste cineva care sa spuna ca merge sa se planga de politia din Romania, care a aplicat legea privind interzicerea bauturii la volan. Respectiva persoana stie ca exista alte persoane care sa creada orice afirmatie, oricat de absurda ar fi ea, si prin urmare tupeul ei e dus la maxim:
  1). spune ca se plange ca nu a fost considerata mai presus de lege
  si ca
  2). depune plangerea la institutii internationale (care se ocupa cu totul si cu totul de alte probleme): la NATO, la CEDO, si alte initiale care impresioneaza pe cei carora initialele nu le spun nimic, dar nici nu intreaba ce inseamna si cu ce se ocupa respectivele institutii.

  Inainte de toate, Romania are nevoie de cetateni educati, care sa aiba deprinderea de a gandi.

  Eu o sa votez partidul care va promite sa faca o reforma in scoala. Pentru ca Romania are nevoie de cetateni care sa stie sa gandeasca si sa aiba deprinderea de a gandi in orice situatie, care sa nu accepte explicatii pe care nu le inteleg. Acesti romani educati nu vor accepta minciunile unor politicieni.

 16. E destul de simplu. In România exista tot felul de inspectii, unele destul de crunte in descinderi si distribuirea de amenzi.
  In schimb nu exista nicio entitate de stat care sa aiba autoritatea sa inchida o cladire publica pentru ca prezinta pericol. De exemplu Podul Constanta (din Bucuresti) este in stare catastrofala de degradare, rezistenta lui fiind pe undeva la 30% din cea la care e proiectat. Se poate prabusi oricind cu un tren de pasageri pe el (sau doua) si prinde dedesubt un autobuz cu calatori si alte vehicole. Podul nu a fost supus niciunei lucrari de intretinere de la constructie 1937! Si totusi lumea face „demersuri” pentru „demararea repararii” cind podul este pericol public si trebuie mai intîi inchis.

 17. Poate Dragnea sa puna cate capcane doreste, atat timp cat exista circulatia libera, oamenii vor pleca masiv acolo unde poti obtine conditii mai bune. El isi pune capcane lui, fiindca are copii, nepoti, frati, prieteni care pana la urma vor pleca sau vor cadea in capcana lui.

  Ai mers azi cu mercedesul si ai mancat si baut scump, ei si ce? Ce ai realizat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Alexandru Toma Patrascu
Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro