sâmbătă, ianuarie 22, 2022

Care este randamentul Pilonului II de pensii ajustat cu inflația?

Într-o analiză publicată anterior am prezentat o modalitate alternativă pentru determinarea randamentului cu care au fost investite sumele transferate către Pilonul II, arătând totodată că acesta este diferit de creșterea valorii unității de fond raportată detaliat de către instituțiile de profil. Reluând algoritmul prezentat anterior, considerând cele mai recente date, respectiv la momentul aprilie 2018, randamentul mediu nominal anualizat al sumelor transferate către Pilonul II este de circa 6,2%. În aceeași perioadă creșterea medie anualizată a valorii unității de fond – indicator care măsoară sintetic performanța administratorilor de fonduri – a fost de circa 8,7%. Cifrele se referă la valori nete de comisioanele plătite administratorilor de fonduri.

Activele totale administrate de fondurile de pensii se situau în aprilie 2018 la circa 43 mld. de lei în timp ce contribuțiile brute transferate de la participanți au însumat circa 35,7 mld. de lei, rezultând un câștig net de circa 7,3 mld. de lei. Pentru determinarea randamentului nominal obținut de participanți este eronat să împărțim câștigul net la sumele totale transferate în perioada mai 2008 – aprilie 2018 întrucât sumele s-au acumulat în timp. De exemplu, în anul 2017 contribuțiile brute au însumat circa 7,14 mld. de lei, iar acestea au fost investite pe o perioadă de până la un an și 3 luni și din acest motiv nu pot fi incluse în determinarea randamentului ca și cum ar fi fost investite în mai 2008.

Având în vedere relevanța mai mare a fructificării în termeni de putere de cumpărare a sumelor transferate către Pilonul II,  în continuare va fi determinat randamentul mediu anualizat în termeni reali, sau ajustat cu rata inflației.

Modalitatea de calcul este următoarea: într-o primă etapă este determinat factorul de multiplicare nominal al sumelor transferate din luna t prin împărțirea valorii medii a unității de fond din luna t la cea din luna mai 2008; în a doua etapă acest factor este împărțit la indicele prețurilor de consum aferent perioadei aprilie 2018 / luna t, obținându-se astfel factorul real de multiplicare a sumelor investite (referința este reprezentată de prețurile anului 2018). Apoi se determină suma finală în termeni reali prin adunarea sumele lunare transferate înmulțite cu factorul real de fructificare. În final, se determină randamentul mediu anualizat printr-un calcul de tip rată internă de rentabilitate: va fi identificată acea rată de fructificare care egalează suma contribuțiilor fructificate cu suma finală determinată la pasul anterior.

Sursa: calcule proprii pe baza datelor ASF, INS, APAPR

Vezi fisier .xls

Calculele arată un randament mediu anualizat ajustat cu inflația al sumelor transferate către Pilonul II de circa 4%. Altfel spus, în medie a existat o fructificare în termeni de putere de cumpărare a sumelor transferate cu acest nivel. Spre exemplu, dacă presupunem că un participant a transferat în fiecare an din perioada 2008-2018 1000 de lei în termeni reali, câștigul său ar fi 40 de lei pentru sumele transferate în ultimul an, 81,6 pentru sumele transferate în urmă cu 2 ani, 480,2 pentru sumele transferate în urmă cu 10 ani, respectiv un total de 2486,4 în 10 ani.

Spre comparație, creșterea anualizată a valorii unitare a activului net ajustată cu rata inflației în perioada mai 2008 – aprilie 2018 a fost de circa 4,6%. Ecartul de circa 0,6 pp față de randamentul real al fluxurilor de contribuții comparativ cu cel de circa 2,5 pp considerând valorile nominale este explicat de faptul că majorarea mai mare a unității de fond înregistrată în prima parte a intervalului s-a suprapus unei perioade cu inflație mai ridicată, iar sumele transferate în acea perioadă de început au fost mai reduse ceea ce a diminuat media randamentului nominal al fluxurilor de contribuții.

În primii ani de existență ai Pilonului II, randamentele obținute au fost mai ridicate în timp ce în perioada mai recentă acestea au fost mai reduse ca urmare a mediului investițional caracterizat de dobânzi scăzute atât în România cât și la nivel internațional. Acumularea pentru pensie trebuie însă privită pe un orizont de timp îndelungat, iar performanța dintr-un anumit an sau dintr-o perioadă mai scurtă – în care eventual piețele financiare au evoluat mai  slab – trebuie încadrată în cadrul unei abordări pe termen lung.

Notă: Opiniile exprimate sunt opinii personale ale autorului și nu implică instituțiile cu care acesta este asociat

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. Dragnea trebuie sa fure acum banii, acum are nevoie de ei. Ce-l intereseaza randamente, pensii in viitor, bunastarea romanilor. El are nevoie de bani, sa mai tina lumea inca linistita atata timp cat are nevoie sa-si rezolve problemele penale.

 2. Buna ziua,

  Foarte buna analiza dumneavoastra. As dori sa va rog daca se poate sa ne ajutati cu un excel (un link pentru download) pentru a putea sa determinam aceste valori individual pentru fiecare dintre noi. Din ce am vazut calculul dumneavoastra este realizat pentru contul dumneavoastra.

  Va multumesc anticipat

  • Calculele au fost realizate pe baza sumelor totale transferate la Pilonului II, deci reflecta randamentele cu care au fost investite in medie contributiile tuturor participantilor. Sub tabelul din articol este un link de unde se poate descarca fisierul excel cu calcule. Daca stiti care au fost sumele transferate de dvs in fiecare luna va puteti determina randamentul ajustat cu inflatia.

 3. Ca de fiecare data lipseste ceva foarte important ! Comisionul pe care il ia la depunere fondul ( intre 3 si 5 % ) , deci daca scadem acest comision , ce mai ramane ?
  De asemenea , nimeni nu garanteaza ca retragerea din fond este fara comision . daca aceste fonduri vor pune un comision de 10 % la retragerea banilor in totalitate si 5 % , daca se face esalonat in 10 ani …. Cu ce ramai ?

  Celor care vor sa ma contrazica , le spun dinainte ca nu pledez pentru pilonul I , unde omul primeste max 30% din suma depusa . Dar nu trebuie lasati acesti privati sa faca ce vor , fiindca sunt sume foarte mari pe care le fura de la oameni , iar scuza ca ei fura mai putin decat te fura statul , nu este una care sa ii faca mai putin borfasi . Trebuie sa li se impuna sa nu mai ia nici un comision, iar randamentul sa fie cel putin egal cu inflatia!

  • Esti putin creativ, un maruntis de comsion. Parca vad ca o sa introduca o impozitare pe acesti bani, se poate considera venit. O sa mareasca varsta de pensionare. E legat ceva la euro? Mai e o urgenta ceva si baga guvernul mana. Mai da faliment un fond. Mai pun un comision de administrare. Mai fuge un contabil, administrator cu banii. Mai fac o investitie proasta.

   Ca principiu nimeni nu garanteaza nimic, cat va produce economia atunci cand vei fi pensionar se va imparti cat poate duce la acei care au de primit ca sa nu faca mult zgomot. Fie ca e de stat sau privat. Ca sistemul sa functioneze trebuie sa ne uitam la piramida demografica si la economie, la noi piramida arata cu valuri mari, in usa arata a piramida solida. Acolo la piramida trebuie lucrat ei si la economie. Vrem pensii, trebuie economia sa bubuie si in tara sa vina oameni noi sa traiasca in loc sa plece.

 4. N-am urmarit intreg calculul din articol, dar n-am inteles de ce trebuie sa fie o metoda asa de complicata. O metoda foarte simpla e sa te cauti randamentul anual al fondului la care esti inscris si sa scazi inflatia anuala pe care o gasesti la http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date (bravo INS-ului pentru modul de prezentare). N-am incercat la toate fondurile din pilonul II sa gasesc randamentul anual obtinut, dar m-am uitat la BCR si e foarte complicat. Rezultatele anuale sunt arhivate in fisiere cu extensia zip de parca ar ocupa o gramada de spatiu iar modul de raportare s-a schimbat de-a lungul timpului luand la un moment dat valorile pe doi ani de la inceputul perioadei si de la sfarsitul perioadei si calculand randamentul anual. In mod normal ar trebui valoarea la 1 ian si la 31 dec si calculat randamentul anual. Ce sa mai zic de site-ul CSSP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii), care in afara de niste generalitati banale nu prezinta randamentele nici unui fond sau nicio comparatie intre fondurile care administreaza contributiile la pilonul II.

  In America de Nord orice fond mutual sau portofoliu se raporteaza la un benchmark. Nu poti compara 2 portofolii care au o componenta diferita. De exemplu un potofoliu are 20% stocuri si 80% bonduri, portofoliu considerat conservator apropiat pentru cineva aflat la pensie sau in pragul pensiei, iar alt portofoliu are 40% stocuri si 60 bonduri, portofoliu considerar balansat (echilibrat) destinat pentru o persoana nu foarte aventuroasa. A compara cele 2 portofolii e ca si cum ai compara mere cu pere. Sigur amandoua sunt fructe, dar sunt diferite. Faptul ca cineva-ti spune ca randamentul unui fond/portofoliu a fost 4%, 10%, sau 15% nu are foarte mare importanta si nu poti judeca acel fond/portofoliu daca nu sti care a fost rezultatul benchmark-ului. Daca fondul tau a obtinut 5%, iar benchmark-ul a fost 9% intr-un an e evident ca fondul tau nu a stralucit deloc si si-a incasat comisioanele degeaba. In fond tu platesti un comision ca sa obtii un rezultat cat mai bun, eventual mai bun decat benchmark-ul, desi e foarte greu, aproape imposibil pe o perioada mai lunga, dar asta e o alta poveste.

  La acest link https://personal.vanguard.com/us/insights/saving-investing/model-portfolio-allocations ve-ti gasi diferite modele de portofolii de la cele mai conservatoare pana la cele mai riscante. Se observa ca cu cat un portofoliu contine mai multe actiuni cu atat el e mai profitabil , dar poate fi si mult mai riscant. In 2008 bursele s-au prabusit si au scazut cam cu 40%. A fost un dezastru si putea fi o catastrofa daca ar fi scazut si in 2009. Imaginati-va ca aveti o suma de bani investita si datorita marketului pierdeti 40% si e posibil ca in anul sau anii urmatori marketul sa mearga in continuare prost si sa pierdeti in continuare bani. Colac peste pupaza mai trebuie sa retrageti si bani ca sa traiti intrucat pensia nu e suficienta. Se mai observa si ca cel mai conservator portofoliu de 100% bonduri a inregistrat ani cu pierderi (in 14 ani din 91 de ani din perioada pentru care sunt date). In conditiile de crestere a dobanzilor, bondurile (titlurile de stat) vor scadea si este foarte posibil ca fondurile din pilonul II sa aiba pierderi pe o perioada lunga. Cat de lunga nu se stie, dar perioada o sa dureze cativa ani dupa ce cresterea dobanzilor se stabilizeaza.

  Cat despre randamentul unui fond, in America de Nord exista un asa numit „disclaimer” care e intalnit in prospectul fiecarui fond: „past performance does not guarantee future returns” (performantele trecute nu garanteaza performantele viitoare)

  Intrebarea care s-ar pune e: Care e solutia? Se poate face ceva? Se poate imbunatatii ceva? In situatia in care sunt fondurile din pilonul II si III nu dau prea multe sperante pentru cineva care are cat de cat experienta in domeniul investitiilor. Raspunsul poate intr-un comentariu viitor.

  • Asa cum am aratat in articolele precedente, fondurile raporteaza doar cresterea valorii unitatii de fond care nu trebuie interpretata drept randament al sumelor transferate catre acestea. Nu exista alta varianta pentru calcule mai simple. Solutia este reprezentata de o mai mare transparenta din partea fondurilor de pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Bogdan Dumitrescu
Conferențiar universitar doctor, Departamentul de Monedă și Bănci, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, Academia de Studii Economice din București, Șef serviciu Consiliul Fiscal

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro