vineri, august 12, 2022

Care este scopul mitingului PSD de sâmbăta viitoare?

Cred că până și un miting în cursul căruia sute de mii persoane, reprezentând ceea ce se cheamă poporul pesedist, ar protesta față de prețurile ridicate ale ceasurilor elvețiene, pe care nici măcar cel mai social-democrat dintre social democrații români nu poate să și le permită din micile economii ale lui și ale logodnicei sale, ar fi mai puțin ridicol, mai puțin lipsit de justificare decât cel plănuit a se desfășura la finele acestei săptămâni în Capitala României.
Sâmbătă, 9 iunie, la ora 20, membri și simpatizanți ai PSD frumos, disciplinat încolonați, îmbrăcați în alb precum erau odinioară cămășile pionierilor, având locurile dinainte riguros stabilite, cu șefi de grup desemnați în funcție de devotamentul arătat în timp cauzei pesediste, vor ocupa Piața Victoriei, vor asculta discursuri și vor striga lozinci. Marea problemă este că nu prea îi este nimănui clar până la această oră care va fi subiectul discursurilor așteptate și de ce anume este nevoie ca sute de mii de glasuri să reactiveze elanul agitatoric al comuniștilor români. Elan și comuniști pe care îi credeam aruncați în lada de gunoi a istoriei încă din ziua de 22 decembrie 1989.
Precum pe vremrui Nicolae Ceaușescu care inventa tot felul de mitinguri ba pentru pace, ba pentru reducerea cheltuielilor militare cu 5%, deși reducerea acestora se afla în pixul propriu, ba pentru ca poporul să își arate mulțumirea față de achitarea cu anticipație a datoriei externe grație sacrificiilor ce i-au fost impuse de așa-zisa conducere de partid și de stat, d-lui Liviu Dragnea i-a venit deodată cheful să vadă în fața ochilor domniei sale sute de oameni care vor cere “apărarea democrației și justiției în România”.
Caraghioslâcul, neghiobia situației sunt, trebuie să o recunoaștem, fără pereche. Fiindcă din două, una. Adică.
1. Ori dl. Liviu Dragnea, din cauza prețurilor ridicate ale ceasurilor elvețiene, a fost brusc lovit de amnezie și a uitat că partidul pe care îl conduce se află la putere încă din ianuarie 2017. Ceea ce înseamnă că are la îndemână toate mijloacele constituționale în vederea apărării, grație unei bune guvernări, atât a democrației cât și a justiției. Și că poate stopa oricând dorește domnia-sa abuzurile. În primul rând cele comise de oamenii din partidul propriu.
2. Ori gândirea președintelui PSD este atât de atinsă de dedublarea conștiinței, ca să nu zic altfel, încât a ajuns să ceară nomenclaturii pesediste, membrilor guvernului în frunte cu magnifica oratoare Viorica Vasilica Dăncilă, activiștilor de rând să protesteze la adresa felului în care înțelege să practice exercițiul guvernării însuși partidul din care cu toții fac parte. În cazul în care această a doua ipoteză se va dovedi a fi cea corectă, atunci ne putem aștepta ca cei aduși, mai de voie, mai de nevoie, sâmbătă seara în Piața Victoriei să protesteze, între altele, și față de toate modificările aduse de parlamentarii puterii legilor justiției, și față de subordonarea politică a Curții Constituționale, și față de restrângerea libertății de expresie impusă mediilor publice de informare, recte TVR și SRR.
În realitate, dl. Dragnea a dispus organizarea sus-menționatului miting în folos propriu. El este plănuit să funcționeze drept o amenințare, dorind să demonstreze de ce forță imensă de mobilizare dispune PSD și cum va fi el capabil să reacționeze în cazul în care președintele Iohannis nu va pune în aplicare decizia de săptămâna trecută a CCR vizând revocarea din funcție a procurorului șef al DNA, ori în situația în care ÎCCJ îl va condamna joi la închisoare pe însuși dl. Liviu Dragnea. Care mai are pe rol alte câteva dosare cu acuzații mult mai grave decât cele care fac obiectul acțiunii în justiție al cărei final este așteptat să se consume mâine.
Ce face, la urma urmei, dl. Liviu Dragnea plănuind mitingul de sâmbăta viitoare la București? Readuce în actualitatea antologica, primejdioasa zicere a magnatului de sorginte securistă Dan Voiculescu care, încă din 2012, avertiza că “nu vom deține toată puterea până când nu vom controla justiția”.
Încălecarea totală a justiției reprezintă cea mai ardentă dorință a liderului PSD. Sute de mii de oameni sunt convocați la București ca să o susțină. Devenind astfel complici la operațiunea de “reducere a democrației” anunțată săptămânile trecute de premierul României. Doamna Viorica Vasilica Dăncilă.
Că doar nu degeaba ne-a asigurat, amenințător, dl. Liviu Dragnea că, de data aceasta, mai marii pesedismului sunt deciși să meargă până la capăt.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Simplu: o copie fidela a mitingurilor din vremea Iepocii de Aur. Nu-i duce mintea decit la plagiate :P
  Si cred ca va fi un fiasco.

  • Mitingul PSD este clar impotriva justitiei.

   PSD vrea republica de infractori, fiindca PSD gandeste numai in materie de infractiuni si nu poate contempla un Guvern care lucreaza pentru tara si nu pentru a parazita veniturile cetatenilor.

   PSD sunt ticalosi pana in maduva oaselor si patologizeaza cultura intregii tari.

    • Si eu am spus parerea mea, nu te pun la punct.

     Zilele astea nu pun pe nimeni la punct, putem discuta orice, oricat, e prea tarziu.

     Romania este un stat esuat plin de ticalosi, hoti, prosti si slugi.

 2. Este un miting cu caracter pur electoral. Se doreste sa se demonstreze”forta si unitatea dintre
  partid si conducatorul iubit”.Se da un semnal clar, „adolescentului zburdalnic” argintiu, bogat in ani si tanar/imatur in gandire, vremelnic tovaras de drum, ca nu este cazul sa viseze la a candida din partea „coalitiei’= Dragnea. Faptul ca s-a optat pentru aducerea oamenilor din judetele tarii dovedeste ca sunt constienti ca nu au suficienti simpatizanti in capitala si ca nu pot contracara o eventuala reactie adversa, doar cu cei existenti in Bucuresti. In rest toata organizarea si procedura este similara vechilor „demonstratii ale oamenilor muncii” pregatite de activistiicomunisti/neocomunisti, adusi la viata de ambitia acestui personaj, care isi simte sfarsitul -politic- aproape si actioneaza hazardat/necontrolat. Ceea ce este trist, ca ne afecteaza pe toti, dar in acelas timp ne arata ce inseamna pasivitate si lipsa la vot/exercitiul democratic!!Prima care trebuie sa-si revina este societatea civila. Fara patima si resentimente politice, trebuie eliminata dezbinarea si confuzia din societate, prin primenirea institutiilor statului.

 3. Poate patesc ce a patit Ceausecu cu mitingul lui dar dle Morariu va rog si pe dvs ca pe unul care cred ca aveti informatii suficiente si deci sunteti in masura atat i conform ratiunii de fapt dar si celei de drept sa demontati stirea sulfuroasa de aseara de la A3 prin care se sustinea ca prin 2001 Comiia de la Venetia ne-ar fi recomandat sa subordonam procurorii(ministerul public) ministrului justitiei. Sunt sigur ca stirea era prezentata tendntios si scoasa din context dar eu nu am mijloacele necesare sa o demontez. Va rog pe dvs dar si pe oricine poate face asta sa o faca. Va multumesc

 4. “nu vom deține toată puterea până când nu vom controla justiția”.
  Trebuie facut un banner mare cu textul asta si afisat la loc vizibil in piata, sa inteleaga tot omul despre ce este vorba.

   • Aaaa…zilele trecute discutam cu un unchi (scuze, rudele nu ti le alegi) si-mi spune „… eu tin cu dragnea, ca mi-a crescut pensia cu 250 de euro…”. Bine-nteles, nu-l intereseaza de cei din impozitele carora ia el pensia si care din cauza psd-ului n-o sa mai aiba pensie peste 20, 30 de ani. Si voi folosi cuvintele altcuiva ca sa arat de ce psd-ul se va mentine la putere inca 28 de ani si de ce bazinul sau electoral va fi intotdeauna majoritar:
    „…Băgați la cap o dată cum vine socoteala
    Oricum o-ntoarceţi și o răsuciți
    E-ntâi păpica, și apoi morala…”.
    Deci daca amanetezi generatiile viitoare, te poti mentine la putere zeci de ani. Deh, natura umana….masele se gindesc la momentul actual, cu toate ca au si ipocrizia de a clama sus si tare ca se gindesc la copii….Popoarele nu au memorie, de aceea repeta greselile trecutului; daca masele ar fi avut memorie si repere morale, ar fi sanctionat crimele comunismului si astfel psd-ul ar fi fost inlaturat de mult.

 5. Actiunea programata-mi sugereaza un soi de „Marcia su Roma” in conditiile definirii prealabile a falsului adversar/inamic, respectiv „statul paralel”. Pasi spre diktatura!

   • Foarte probabil, așa cum s-a mai întâmplat (a se vedea „manifestarea cultural-artistică din fața Palatului Cotroceni), în următoarele 3-4 luni patru posturi TV vor transmite în buclă timp de 2-3 ore pe zi imagini de la „mitingul uriaș împotriva abuzurilor justiției” peste care vor fi suprapuse comentarii ale unor formatori de opinie. Dacă nu va spori numărul celor care cred în PSD-ALDE -UDMR, cel puțin nu va scădea, pentru că oricum se pare că sunt majoritari, iar pentru Comisia de la Veneția, diversele foruri europene, prieteni de peste hotare șamd., va fi „dovada vie” a unei largi susțineri populare.

 6. Ca sa continuam paralela cu comunismul, lui Ceausescu tot de la un miting i s-a tras.
  O tara intreaga l-a vazut, tipand neputincios in microfon: Alo, alo ! Si acela a fost semnalul cu miros de sange. Acum depinde ce forte vor juca la mitingul acesta, si mai ales cum. Sunt convins ca PSD-istii vor controla la milimentru cine intra in Piata, pe unde calca in drumul de la autocar la miting, samd.
  In mod normal Dragnea n-ar risca sa faca miting, dar probabil e disperat. I se apropie termenul si trebuie sa faca asta. Il doare in cot de ridicolul situatiei in care isi pune partidul si electoratul dar si de amintirile comuniste pe care le trezeste in multi dintre noi. Stie ca baronii lui, disperati si ei, sunt la fel de indiferenti fata de perspectiva de a parea niste agitatori ieftini ai PCR-ului, au alte probleme mai mari acum.

  Cat despre oameni, genul de pesedisti adusi mai mult fortat la miting, sunt niste amarati dependenti care in sinea lor poate ii detesta pe liderii de partid – asta ca sa ramanem in aceeasi paralela cu comunismul in care nimeni nu il avea la inima pe Ceausescu. Tot ca in comunism, relatia de putere, de subordonare e una ciudata si neelucidata pe deplin:desi majoritatea vor admite ca cei de la varf sunt detestabili ca indivizi, metodele de operare par mult mai umane decat indivizii in sine.
  Nu trebuie deci sa ii judecam prea asrpu, pentru ei 50 de lei si o masa calda reprezinta ceva „nice to have”, dar esentiala este pastrarea joburilor „de umplutura” pe la stat, a pensiilor si a ajutoarelor , sunt oameni batrani sau incapabili, amarati pentru care bunavointa tatucului face diferenta intre saracia extrema si „doar” saracia indulcita cu niste ulei si zahar de la partid.
  Pana si politrucii de la judet care ii aduc, tot niste dependenti sunt, dar ei „depind” de banii, afacerile si statutul oferit direct sau indirect de Partid si mai nou ar vrea sa nu fie nevoiti sa plece in Costa Rica.

  Pe acestia din urma istoria ii va judeca, sa speram ca de data asta, asa cum trebuie !

  • „Cat despre oameni, genul de pesedisti adusi mai mult fortat la miting, sunt niste amarati dependenti care in sinea lor poate ii detesta pe liderii de partid” destesta dar si invidiaza, asta-i tragedia, istoria se repeta.

  • „lui Ceausescu tot de la un miting i s-a tras…”

   Ei, nu tocmai. Serviciile de informații (parte din Securitate, mai clar) și comuniștii reformatori atrași de glasnost și perestroika gorbacioviste, care le permiteau, pe lângă menținerea la conducere, obținerea de averi consistente într-o pseudo-economie de piață, s-au gândit la o lovitură de stat ”’revoluționară” la fel ca în celelalte state europene comuniste.

   Nu este cazul acum. În ciuda „baletului televizat” cu referire la „statul paralel”, serviciile de informații și toți „Stanculeștii care trebuie” sunt de partea regimului cleptocratic.

 7. Scopul mitingului este ca PSD „să strângă rândurile” şi apoi să pregătească atacul final contra statului de drept din România. Este un miting de tip fascisto-nazisto-legionar-comunist, aproape militarizat care pregăteşte asaltul final. Aşa au făcut toţi dictatorii, au avut organizaţii paramilitare de partid, vezi cazurile Mussolini, Hitler, Căpitanul Zelea Codreanu, dar şi comuniştii după ’45.

  • Da, insa s-ar putea sa iasa conflicte intre #Rezist si protestatarii PSD. Deja jandarmeria a anuntat ca protestul #Rezist nu are aprobare de la primarie. Prietenii lui Firea stiu de ce.

   • Nu-i asa de simplu de anticipat cine pe cine va provoca.
    Acum, sa scoata iar ultrasii sa repete figura de anul trecut?… Nu stii vorba aia: unde dai si unde crapa.

 8. „Care este scopul mitingului PSD de sâmbăta viitoare?”

  Legitimarea în plan intern și extern a diverselor acțiuni ale politicienilor care apără interesele cleptocrației.

 9. Desi acest miting nu pare a avea un scop clar, citeam chiar astazi o declaratie facuta la Constanta de ministrul si vicepremierul Stanescu (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice): „Trebuie sa se auda si vocea care sustine in Romania democratia (mai degraba democratia in Romania) si nu Securitatea. Nici pe vremea lui Stalin cred ca nu s-au intamplat asemenea lucruri.” Deci, se pare ca are totusi un scop acest miting PSD, chiar daca pare general, abstract si vag, mizerabil si perfid, scopul nedeclarat e acela de a crea confuzie sociala, de a inventa dusmani ai democratiei, altii decat cei care de fapt atenteaza in fiecare zi la ea si la statul de drept, de a abate atentia societatii de la problemele reale care o macina si o destrama cu atata zel. La cine face apel Stanescu? La Stalin, caci de el, bietul, a auzit toata lumea, nu-i asa? Sa lasam prin urmare sa se auda si vocea care sustine „democratura” in Romania, ca doar suntem democrati tovarasi…

 10. Părerea mea e că analiza corectă politic a d-lui M Morariu e o dovadă că s-a luat după fenta acestui şmecheraş de mahala. O întrebare dacă ne-am pune: de ce aduce el hoardele tocmai pe 9 Iunie? O mică gustărică, din nostalgie pentru „succesul” acelui 13 Iunie? Prea simplu!

  Cred că determinant a fost faptul că în aceiaşi zi avem o buluceală de alte manifestări, uşor de infiltrat de şobolanii din beciurile PSD-iste. Închipuiţi-vă (de exemplu) la ce mori ar da apă LGBT-işti (ori cei infiltraţi printre ei) care ar interfera agresiv cu paşnicii în alb de pe la judeţe încolonaţi ordonat, cu cap de rând, cu steag şi şef de detaşament. Ce oroare stimaţi concetăţeni! Ar scuza chiar o anulare în pripă a măreţei adunări de la ora 8, întru liniştea şi pacea ţărişoarei noastre. Nici măcar nu s-ar mai pune problema prezenţei sau a jenantei numărători a participanţilor de la ora 8. Adică, mai an, au putut ei „lega” un meci pe Dinamo cu demonstraţia reziştilor şi nu vor reuşi acum să însăileze ceva în dupăamiaza atâtor posibilităţi?

 11. Acuma, pe bune; chiar a zis Felix ca “nu vom deține toată puterea până când nu vom controla justiția”?
  – Nu pot crede ca a fost in stare de o asa gafa. Nu e la nivelul Vasilicai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

 

A apărut numărul special Engaging God’s Language sau Însușind limbajul lui Dumnezeu al revistei Diakrisis pe anul 2022, al 5-lea volum de la data fondării revistei academice (2022),  publicație care apare fie în format digital fie editat, la editura Eikon, București.  Citeste mai mult

 

Carti noi

La Editura Trei tocmai a ieșit din tipar, special pentru Bookfest, „Istoria Filosofiei” de A.C. Grayling. O lucrare apărută recent, scrisă de unul dintre cei mai buni specialiști în filosofie de azi. Această istorie se remarcă prin tratarea foarte clară a temelor și ideilor. Ediția românească arată foarte elegant, are peste 700 de pagini, și o puteți obține cu reducere la Bookfest.

 

Carte recomandată

 

Excelentă carte de luat în vacanță! Distractivă, delicioasă, brutală.  Tot ce a rămas ascuns, nespus și neexplicat în filmul lui Tarantino: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecțiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Mai bună decat s-ar fi asteptat fanii regizorului sau criticii literari.

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro