joi, octombrie 1, 2020

Carmen Dan, PSD şi 10 august 2018: o precizare

Înlăturarea doamnei Carmen Dan de la portofoliul internelor nu este un act de elementară decenţă politică, ci manifestarea cinismului oportunist ce defineşte identitatea pesedistă însăşi. Eliminarea complicei lui Liviu Dragnea se înscrie în linia conflictelor intestine urmând condamnării definitive a celui pe care actualul premier nu înceta să îl omagieze, ritual, evocând un atât de familiar cult al personalităţii. Acum, în PSD, ca şi în PMR sau PCR, căderea conducătorului antrenează epurarea acoliţilor săi. Lecţia bolşevică este dusă mai departe de fesenişti.

Remanierea lui Carmen Dan este menită să întărească sentimentul de umanizare al PSD: operaţiunea de imagine are ca obiectiv distanţarea de un regim denunţat, dar menţinut în elementele sale centrale. Continuitatea de adâncime se cere dublată de delimitarea simbolică. Carmen Dan, a cărei carieră este imaginea servilismului şi a vocaţiei represive, trebuie să plece, pentru ca principalul complice al lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, să poate rămâne mai departe emblema pesedismului neîntinat.

Dincolo de detaliile sordide ale biografiilor politice ce au în comun impostura şi slugărnicia, un fapt trebuie reamintit, în aceste momente. Nu doar Carmen Dan este responsabilă pentru brutalitatea atroce a represiunii de pe 10 august, ci întregul partid care a ales să sprijine şi să cauţioneze atacul frontal împotriva populaţiei civile. Carmen Dan a fost instrumentul unei voinţe, iar această voinţă a tradus dispreţul suveran al PSD faţă de cei pe care îi priveşte ca pe nişte supuşi, iar nu ca pe nişte cetăţeni.

10 august 2018 nu este, aşadar, un accident oarecare, o eroare de parcurs, un detaliu fără importanţă. 10 august 2018 a însemnat afirmarea intenţiei partidului-stat de a recurge la forţa armată spre a intimida şi brutaliza. Este vorba de acelaşi partid- stat care, în lunile ce au urmat, a blocat orice tentativă de investigare judiciară a noii mineriade şi a protejat pe agenţii săi din jandarmerie. Este vorba de acelaşi partid- stat căruia Viorica Dăncilă îi datorează mandatul de premier.

Faptul că, după aproape un an, nimic nu este clarificat şi nici un vinovat nu este trimis în judecată reprezintă, în sine, un scandal moral şi semnul involuţiei din România . Impunitatea este consecinţa naturală a distrugerii sistematice a statului de drept şi a eliminării garanţiilor domniei legii. Inegalitatea dintre români este axioma pe care se întemeiază domnia PSD, indiferent de epocă şi de conducătorii săi . Autorii represiunii de atunci sunt parte a castei protejate de privilegii. Complicitatea este liantul acestui regim al corupţiei morale.

Reglarea de conturi din interiorul PSD nu va avea ca urmare stabilirea de către tribunale a responsabilităţii pentru barbaria din 10 august. Doar înlăturarea PSD de la guvernare poate deschide perspectiva autenticei reparaţii pentru victimele de atunci. Rotirea cadrelor nu poate fi confundată cu justiţia. Punerea în scenă stângace de acum nu ne poate înşela. Lupta cu regimul care a instigat la violenţa de stat continuă.

Distribuie acest articol

25 COMENTARII

 1. De acord si supra acord ca PSD-ul are reflexele partidului stat, iar in 10 august anul trecut a procedat cam ca la mineriada din `90.
  Ridic o sprinceana aici:

  „Faptul că, după aproape un an, nimic nu este clarificat şi nici un vinovat nu este trimis în judecată reprezintă, în sine, un scandal moral şi semnul involuţiei din România .”
  Justitia, pentru care se manifesta sa fie lasata sa lucreze, nu are nicio vina?
  Pe cind niste proteste impotriva nedreptatilor si coruptilor din Justitie?

  • Nu vreau sa iau apararea justititiei dar anumite documente – oare de ce??? – sunt inca secretizate si decizia de a le desecretiza apartine gubernului – care evident ca nu a facut nimic nici pe timpul lui Carmen Dan/Mustata si nici acum.

   Mai are rost sa ne intrebam de ce partid-stat nu doreste acest lucru???

   Ceea ce se petrece acum in Ro este cu mult mai periculos decat se poate intrevedea la prima uitatura. Prin toate masurile intreprinse, prin toate deciziile pe care Primaritza Fi Rea le ia, nu fac nimic altceva decat sa stirbeasca din libertatea cetatenilor si a economiei de piata.

   Partidul-stat este nostalgic – zic ca bine ar fi sa plece cu totii, in nostalgia lor, catre Moscova si sa ne lase.

   Membrii acestui partid doresc sa aiba si slanina in pod si sufletul in rai – zau, chiar nu se poate!

   • Nu neg actiunile abuzive ale actualilor guvernanti, dar Justitia e independenta. Daca insistam s-o cocolosim, sa-i gasim scuze, ne meritam soarta.

 2. Poporul Roman TREBUIE sa Voteze Impotriva P$D la Toate Sesiunile Electorale ce urneaza
  Chiar daca este un. Vis frumos insa este necesar ca cel tarziu in 2024 P$D kiseleffzece vecini cu Ambasada URSS de la kiseleffshase sa NU atinga pragul electoral pentru Parlamentul Romaniei, apoi in mod Natural Constitutia Amendata cu Legea Lustratiei si Legea Ticu Dumitrescu pentru ca Buruiana ca P$D sa fie starpita Definitiv !

 3. Putem sa ne amagim cat vrem ca e de imagine, ca nu e un act simbolic si ca ei de fapt nu se vor schimba deloc, ca e de fapt cinism si asa mai departe.
  Sunt posibile doar 2 variante: una in care nu s-ar fi schimbat nimic si atunci vorbeam despre exact aceleasi lucruri, dar pe fata, si cea de-a doua varianta in care ne aflam si noi si spunem ca se intampla lucrurile astea prin spate.
  Deci oricum ai da-o tot la aceleasi idei de propaganda si manipulare de dreapta ajungem.
  Si atunci intreb si eu: care este noutatea celor spuse?

  • Sunt multi care gandesc ca si Dvs.

   Nu este o manipulare de dreapta – este o realitate.

   Intrarea lui Mustata la puscarie nu a schimbat lucrurile in partid-stat si nici in RO- se vede clar.

   Plecarea lui Carmen Dan nu va aduce modificari semnificative – optimistul spune ca se poate si mai rau de atat…

   Schimbarea de va produce atunci cand penalii nu vor mai avea acces la functiile publice iar competentii vor sta acolo unde le este locul, adica in mijlocul treburilor importante.

   Cam atat.

   • Iti inteleg ideile, dar sa stii ca sunt naiv si nu stiu urmatoarele:
    1) Cine sunt penalii care au acces la functii publice?
    2) Care sunt competentii care trebuie sa fie in centrul atentiei?
    In caz ca-si stii, de unde-i stii?

    Fara niste argumente si dovezi clare, raman la aceeasi idee de propaganda/manipulare/teoria conspiratiei de dreapta nedovedita niciodata si crezuta de turma.
    Pe principiul: crede si nu cerceta!

 4. Este corect ce spune textul . Plecarea sau demisia dintr-o functie atit de importanta in statul Roman , nu sterge automat , deciziile bune sau rele, luate in timpul exercitarii mandatului . Singura care poate face insa lumina in presupusele fapte sau decizii trecute, se numeste – JUSTITIE. Ideea cum ca ,sa le numim epurari , ce sunt facute la nivelul Guvernului Romaniei , ar aduce un beneficiu de imagine sefului institutiei guvernamentale este falsa . Imaginea ar fi putut fi schimbata (daca asta s-ar dori ),daca plecarea celor considerati necorespunzatori ar fi fost urmata de explicatii publice . Simpla inlaturare a unor fosti membrii din guvern,mai mult radicalizeaza si nemultumeste in acelasi timp perceptia cetatenilor . A nu spune nimic inseamna de multe ori a recunoaste ceva .

 5. Nu doar inlaturarea psd de la guvernare, inlaturarea psd din politica romaneasca.S-a cam facut timpul ca acest ghem mafiot sa fie distrus.

  • Nu din politica ci din inimi si din cultura.
   Ideea ca „pesedeul, mai, ce ai cu ei, ca uite ala strain vinde si mananca copii cu nevasta, ei care nici macar nu s-au invrednicit sa aiba, bata-i Dumnezeu, si nici nu dau saracilor” (nu se zice cine-I saraceste pe romani, dar se-ntelege: firmele strainilor, SUA, Soros batranelul – care sponsorizeaza pesedeaua pe fata, samd) – ideea asta trebuie sa dispara.
   Si va dispare.
   De acum intr-o mie de ani are tot timpul.
   Insa ce idei noi isi vor face veacul, n-are rost sa detaliez.

  • Problema ca acest „ghem mafiot” are conexiuni stranse cam in toate partidele politice . Nu uit cum o gramada de primari au trecut in barca PSD momiti cu bani , cum unii parlamentari fac afaceri dubioase uni cu alti indiferent din ce partid fac parte .

  • Singura metoda democratica de a scoate PSD-ul de la guvernare si de a-l face mic-mic, este votul.
   Amenintarea cu „distrus” este metoda lor.

 6. Partidul-stat va muri –
  Dar, din nefericire, moartea lui se produce prea incet pentru gustul meu.

  Membrii acestui partid si-au ales „valorile” si pe mana lor vor muri.
  Cu cat opozitia si cetatenii vor monitoriza mai atent ceea ce se intampla cu atat dezastrul poate sa fie limitat iar perioada in care acestia vor muri se poate scurta semnificativ. Deci. zic ca se poate.

  Nu cred ca abordez prea optimist fenomenul. Astept cu interes decesul final al partidului-stat si daca pot sa il grabesc, spre binele multora si al libertatii, nu imi ramane decat sa actionez.

 7. „Pe cind niste proteste impotriva nedreptatilor si coruptilor din Justitie?”, intreaba victor L

  raspuns: Friday for Justice

  daca scolarii pot, trebuie sa poata si adultii

 8. Evident, eliminarea doamnei Dan are la baza loialitatea sa fata de domnul Dragnea, nicidecum „ne-performanta” domniei sale.
  Succedand PSDragnea, cred ca PSDancila are o problema serioasa: loiali lui Dragnea sunt destui si in esaloanele 2, 3, 4 si chiar mai adanc, mai ales pe la Interne. E de asteptat ca, odata schimbati ministrii, epurarile sa continue, mai pe tacute, in adancime. Poate va avea si Justitia un cuvant de spus…
  Pesedistii spera ca schimbarea la vopsea va fi suficienta si ca, dupa ce se aseaza praful, treburile vor continua la fel ca inainte. Asta este lectia pe care n-au invatat-o pesedistii si pe care n-o vor invata-o decat dupa mai multe cucuie. Isi pot prosti bazinul electoral cu Antene, RoTV -uri, planuri pe hartie si discursuri sforaitoare, dar nu-i pot prosti pe cei ce asteapta reformarea statului. Daca acestia din urma vor iesi, in continuare, la vot, PSD -ul isi va invata lectia, „the hard way”.

  Se pare ca nici doamna Firea n-a inteles nimic si bate campii, cu gandul la presedintie. Cat despre „pisicutzul” Ponta, inca merge pe burta si tace din gura, pana se hotaraste la cine sa se gudure.

  Pesedismul (fesenismul / pecerismul) e o gena, iar cei ce-o au nu vor scapa de ea, in veci; asa cum le-a adus suprematia, gena asta le va aduce si caderea. :)

 9. Aproximativ 10000 de adolescenti ajung in fiecare luna la majorat . Votul lor si inevitabila actiune a cimitirului se pare ca sunt singurii factori consistenti de schimbare. O schimbare organica, lenta si plin de frustrari. Daca am fi avut o vana morala si un instinct al valorilor sanatos, purjarea dejectiilor comuniste ar fi fost un proces mult mai rapid. Din pacate clica ceausista a reusit sa suprime in mare parte acest reflex moral printr-un set complex socio-psihologic bazat pe minciuna, oprimare, furt si violenta. Putreziciunea acestor valori ne-au mancat ficatii si sufletul deopotriva. Si dupa cum se vede cu ochiul liber, de 3 decenii, urmasii comunistilor sunt dispusi sa restaureze corpul moral urbei numai si numai sub presiune insa si atunci cu taraita pentru ca insanatosirea morala a societetii inseamna sfarsitul lor . La fin des plus grands escrocs de l’Histoire.

  • Trebuie privita situatia in mod realist. Procesul natural nu e chiar asa …. 10000 de noi majori nu sunt automat 10000 de cetateni rupti de idealurile pesedismului. Macar 3000 dintre ei observa ca cea mai buna cale in viata e sa stii sa te descurci fara efort. Vezi si procentul de promovabikitate la bac. Vezi si multimea de tineri care ingroasa an de an randurile psd. (cine poate sa mai sustina ca psd e urmazul pcr? Multi dintre ei erau niste mucosi cand oficial pcr s-a dizolvat in fsn. Dar idealurile de parvenire specifice liniei 2 din pcr au ramas si s-au impus cu si mai mult curaj ca mod de viata.
   … Alti 3-4000 sunt indiferenti si deja blazati… Altii cred ca nu e locul lor in aceasta tara.
   Daca ar fi mers pe criteriul varstei se ducea demult psd in tarana.
   Din acei 10000 despre care ziceti, prea putini sunt animati de vointa sa curete mizeria, pentru o schimbare ce va sa fie pentru cealalta generatie, cea care ar veni DUPA ei

   • Tendintele despre care vorbiti sunt reale dar cifrele dvs sunt pur speculative si intr-o oarecare masura sunt contrazise de ultimele alegeri in care centrele universitare au devenit albastre.

    De cealalta parte a baricadei ( am cazuri in familie) votantii seniori, dusi cu presul vicleanului tov. Iliescu , au votat cu USR-Plus sau PNL la europarlamentare. O alta mini-sursa de speranta ! (presiune morala, vinovatie, schimbare reala? cine stie…)
    Deocamdata imi place sa cred ca la ultimele alegeri ”s-a infipt tarusul in strigoiul lui Ceausescu” – by CTP.
    Vom vedea .

 10. Trebuie sa spun ca-i dau dreptate primarului Negoita, dupa pierderea alegerilor si condamnarea lui Dragnea, daca PSD ar fi fost un partid politic (si nu organizatie de tip mafiot), ar fi trebuit ca premierul sa demisioneze si partidul sa treaca printr-un proces de reformare profunda. Asta pentru ca ar fi trebuit sa fie clar pentru baza partidului ca organizatia in sine a dat gres si nu dispune de mijloacele necesare de corectie. Nu s-a intamplat asa, singura concluzie este ca PSD nu e un partid politic ci o structura piramidala de tip mafiot, unde chiar si membrii simpli, de la baza organizatiei, au aceleasi scopuri si mijloace ca si cei de la varf.

 11. Si totusi ce trebuia sa faca statul?! Acei huligani totusi se aflau acolo pentru a da o lovitura de stat…
  De cand agenda statului e facuta de huligani, gay, sorosisti, someri si pluserei?!
  Au iesit la bataie, bataie au gasit! Le trebuia chiar mai multa!

  • Ce trebuia sa faca statul neo-comunist ?
   Sa ne spuna clar ca el a organizat provocarea grupului de derbedei violenti cu care a infiltrat demonstratia pasnica.
   Moscoveii, mafiotii aliantei P$D-Alde si alte categorii de maciucari ideologici cu interese infractionale stiu detaliile.
   Regele e la Rahova dar din pacate regina depune sarguincioasa oua pe fagurii cu bani de la Pta Victoria. Larvele misuna in cadenta muzicii bastonului insa problema e ca nu stiu pentru cat timp !!
   Parchetul Uniunii pregateste contramasuri extinse.

 12. Articolul de fata pune punctele pe i in mod obiectiv. Ce s-a petrecut in 10 august 2018, la Bucuresti, nu a fost o actiune legitima si nici morala a regimului PSD-ALDE-UDMR – a fost o actiune represiva de tip comunist indreptata impotriva societatii romanesti, care nu mai accepta reintoarcerea la regimul ceausist. Desi a trait doar 19 ani in comunism, Carmen Dan a repetat la fotograma ce a facut Mihai Chitac in iunie 1990 si Teohari Georgescu la 8 octombrie 1945. Dupa trei-patru generatii, rezidurile toxice ale dictaturii bolsevice inca mai pun in pericol democratia. Romania a avut tristul privilegiu de a cunoaste unul dintre cele mai salbatice regimuri comuniste din lume (si un Experiement Pitesti, unic in lume).

 13. Inlaturarea lui Carmen Dan si T. Melescanu din guvern nu este asa de mult o reglare de conturi, ci o actiune necesara pt. PSDALDE, din cauza fricii de ce poate aduce un nou 10 August, de data asta 2019, pentru care exista deja chemari online, si pe buna dreptate.

 14. Orice prostie sau marsavie din Romania paleste pe langa stirile ca
  1/ Mircea Geoana a fost numit adjunct la Nato si
  2/ nu este 1 aprilie.
  NATO confirma asadar suspiciunile si temerile ca a devenit o farsa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

De ce e Bucureştiul altfel

Capitala României e cea mai mică (spaţial) metropolă importantă din regiune: oraşul se termină imediat după blocuri. Limitarea extremă crează probleme importante...

Ce-i de înţeles când se votează în municipiu USR-Plus iar în sat un primar PSD mort. Lecţii pentru 6 decembrie

Dincolo de anecdotică, alegerile locale aveau de răspuns la două mari întrebări, decisive şi pentru parlamentarele din 6 decembrie. Prima: mai persistă...

What is next sau cum să citim rezultatul alegerilor locale prin ceața declarațiilor politicienilor?

Votul e adesea pasiune, rareori rațiune. Cel de ieri a fost un amestec destul de echilibrat de rațiune și pasiune.

Cum se stinge un sat în România

Satul Șirnea din comuna Fundata, județul Brașov este deja bine cunoscut de publicul românesc. Imagini feerice din acest sat de munte circulă...

Ce scot din tomberon Realitatea Plus și Antena 3

O dată cu toamna sosesc și grile noi la televiziunile românești. Totodată campania electorală e în toi, iar televiziunile de știri au...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.