sâmbătă, martie 25, 2023

Carnavalul roșu al Bucureștiului

Asemenea unui Che Guevara reîntrupat, Daddy Dragnea pare dispus să-și riște pielea pentru platitudinile sale. Statul paralel, stoparea abuzurilor instituțiilor de forță, egalitatea de gen în funcțiile de conducere din PSD, instaurarea democrației și domniei legii (rule of law) în România. A început prin instaurarea democrației desăvîrșite chiar în propriul său partid. El însuși nu mai e validat președinte al partidului prin vot, ci prin urale și aplauze (PSDragnea întrece, la acest capitol, chiar și simulacrele de democrație de la Congresele PCR).

Adversarii candidatei sale favorite, docila doamnă V. V. Dăncilă, la funcția de președinte executiv au fost sabotați procedural. Pretextul „parității de gen”, care chipurile ar fi motivat organizarea congresului extraordinar al PSD de pe 10 martie, a devenit ridicol în momentul cînd dna Ecaterina Andronescu s-a trezit împinsă undeva pe poziția 20 și a aflat că votul ar fi început de fapt mult mai devreme, înainte ca dumneaei să își poată depune candidatura.

Ca într-un carnaval clasic, regulile și normele vieții cotidiene au fost răsturnate. PSDragnea n-a organizat de fapt un congres extraordinar, ci o mascaradă la care au predominat grotescul și batjocura. În fruntea alaiului „social-democraților”, a defilat un tiran fudul care și-a numit sclava „președinte executiv”. Același tiran a tras toate sforile necesare pentru a schimba bateria de „vicepreședinți” după pofta inimii lui. Evident, printre ei se regăsesc, „din rațiuni de gen”, chiar politicienele sale de încredere, care ocupă și alte funcții-cheie în guvern sau în administrație: Carmen Dan, L. O. Vasilescu, Gabriela Firea. De notat ar fi că și social-democrați mai coerenți ca Ionuț Vulpescu, la ora asta fost vicepreședinte PSD, și europarlamentarul PSD Cătălin Ivan se declară dezgustați și triști.

Tiranul Daddy a ținut la carnavalul roșu un discurs suveranist și iliberal.

„Defăimarea propriei țări prin minciună – a declarat el – este o faptă foarte gravă” – care se pedepsește probabil cu tăierea capului, ca pe vremea lui Suleyman (pardon, Teleorman) Magnificul. „Media și societatea civilă” sunt „infiltrate” de „statul paralel”. Daddy dorește, de asemenea, să se opună „ca cetățenii acestei țări să nu mai fie [sic!] arestați fără motiv” – adică, se deduce, Daddy vrea ca cetățenii români să fie arestați abuziv. În viziunea lui, „proiectul de țară înseamnă energie și voință” – iată o combinație neprevăzută între retorica lui Cațavencu, Che Guevara și Nietzsche. Pentru a face autostrăzi „trebuie doar curaj!”, a mai declarat Daddy belicos. Și, pentru a atinge zenitul grotesc al carnavalului, s-a descris pe sine și pe pesediștii din sală ca „intelectuali progresiști”. Curat progresiști. Curat intelectuali.

Carnavalul a avut parte și de un spectacol „paralel” în toată regula. Afară, pe trotuarul de vizavi, protestatarii #Rezist și-au făcut auzit glasul, scandînd sloganuri de genul „Ceaușescu n-a murit/ este Dragnea travestit!”, „Dragnea reales/ înainte de Congres!”. Ei au etalat și produse alimentare cu conținut simbolic ca făina (pomana electorală clasică) și eugeniile (hrana favorită a lui Daddy). Unul din protestatari îmbrățișa tandru un Olaf de pluș – aluzie la anchetarea fraudelor lui Daddy inițiată de OLAF-ul european. Nici jandarmii n-au lipsit, cu unele ieșiri violente comandate de subalternii dnei Dan. Mai mulți #rezistenți mai vocali au fost loviți, injurați, ridicați în dube și amendați usturător.

Carnavalul de la Sala Palatului s-a încheiat practic cu recunoașterea liderului maxim ca jupîn absolut, ce deține de acum înainte controlul total asupra partidului. Pentru asta au fost blocate străzi și parcări în București și au fost mobilizate trupe de jandarmi și polițiști. Pentru asta s-a reunit în Capitală toată crema partidului. Pentru a-i înlătura, în plus, pe zeloșii lor colegi anti-#rezistenți din prima linie: „deputatul mitralieră”, alias Cătălin Rădulescu, portavocea propagandei de partid Codrin Ștefănescu, cel care vroia să sperie marțienii cu contra-proteste de 1 milion de oameni și neînfricata doamnă Cati Andronescu, care s-a luat la trîntă verbală cu zecile de mii de protestatari ce „provoacă instabilitate” și „strică imaginea României”. În dulcele stil stalinist, Daddy a înlăturat astfel o parte din nomenclatura care nu îi mai servea la fel de loial și a așezat în locul său oameni de paie mai cuminți. După modelul inexpresiv al dnei Dăncilă, noul președinte executiv, care marchează simultan, chiar și după standarde pesediste, noi culmi ale supușeniei nătînge și noi abisuri antropologice. După carnaval, adică, Daddy e la toate butoanele. Se poate apuca cu curaj, energie și voință, să instauraze democrația în România.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Dna Tereza Brandusa Palade, de fapt avuram o superba demonstratie cunoscuta din vremile ceausiste in care puteam admira maretul curaj al celor carora le era frica sa aibe curaj :)

  PS Pe aunci le puteam intelege frica sau chiar si lipsa de curaj, dar azi… ???

 2. PPS: Scrieti : Dragnea …se poate apuca cu curaj, energie și voință să instauraze democrația în România.

  Asa ceva nici in gluma nu ar trebui sa ne sugerati pentru ca DA in 89 nu s-a murit degeaba si azi inca avem democratie avand drept de vot neingradit(deocamdata) si libertatea de a parasi cocina noastra (deocamdata).
  Restul depinde de noi sau a depins cel putin pana acum si ce am facut cu aceasta posibilitate s-a putut vedea :)

 3. Mie mi se pare destul de clar ca PSD -ul, folosind marotele si retorica PRM -ului, face tot ce poate pentru a devia Romania de pe calea euro-atlantica. Dincolo de discursuri sforaitoare si zambete atotcunoscatoare, faptele arata ca un grup de semidocti sinistrii, cocotati in fruntea tarii de votul universal (o mare problema, intr-o tara aflata in proces accelerat de indobitocire), se folosesc de putere pentru a stopa dezvoltarea fireasca a Romaniei, incercand concomitent sa-si rezolve si probleme personale cu Justitia.
  Domnul Dragnea, asemeni raposatului CVT, a imbracat „camasa mortii”, in lupta cu „statul paralel”. Acum e nevoit sa mearga pana in panzele albe – „totul sau nimic!”
  In „buna” traditie a PCR, „conducatorul” dicteaza ceea ce se intampla in partid si-si doreste sa dicteze si tot ceea ce se intampla in stat. Iar activistii de partid si politrucii cu studii insailate si doctorate facute pe genunchi bat din palme si ling urmele conducatorului, in speranta avansarii in aparatul de partid si de stat. La fel si secundantul Tariceanu, care ziua apara cu pieptul gol democratia, aceeasi democratie pe care coalitia la putere o siluieste noaptea, in grup.
  Raman la parerea mea ca votul ar trebui dat pe baza de carte de alegator, obtinuta prin promovarea unui simplu test scris, din care sa reiasa cunoasterea, in mare, a vietii politice romanesti si a principalelor partide politice. Votul universal nu face decat sa aduca la putere „elite” ca cea care ne conduce azi…

  Lasand la o parte etichetele persoanlizate, putem incerca o abstractizare; majoritatea politica, aflata la putere intr-o tara, consuma bani, timp si resurse umane pentru un razboi cu Justia si cu serviciile secrete din tara respectiva, in conditiile in care Justitia si Serviciile actioneaza in directia pe care tara respectiva si-a asumat-o, prin tratate politice si militare, internationale. Nu sunt specialist, dar, in esenta, mie-mi suna a inalta tradare. Doar mie imi suna asa?…

  • psd-ul lui Iliescu si Nastase a ajuns sa miroasa atat de urat pentru nasurile celorlalti lideri social democrati din PES, dar nu numai pentru lideri, incat este tot mai repudiat la nivel european, indreptandu-se fie spre inevitabila excludere din PES, daca nu cumva daddy le va da el cu tifla sa iasa din PSE si sa se inscrie in alt grup politic….
   Faptul ca la pseudo- congresul de sambata a participat liderul bulgar care conduce temporar pse, nu denota nicidecum ca relatiile psd cu PES sunt ok. Bulgarul a venit pe motive de buna vecinatate geografica, el fiind bun amic si cu Ponta, pe vremea cand acesta conducea psd, iar dupa cate ne amintim nici Ponta nu era cu nimic mai breaz decat acest dragnea.
   Apropo, de Declaratia lui ponta conform careia „dragnea este mai mincinos si paranoic chiar decat Basescu”, as spune ca victor viorel pinochio ponta nu se dezminte: el, care mintea tot la 2-3 minute atunci cand dadea vreo declaratie sau aparea la talk-showuri tv, fiind recordmenul absolut in probleme de mitomanie, a gasit ocazia potrivita ca sa se razbune atat pe Basescu cat si pe dragnea. Si inca ceva: participarea lui pinochio alaturi de d-na usturoi la cotroceni s-a lasat cu o mare infrangere pentru victor viorel pinochio. Acuzat de ponta cum ca presedintele tarii i-a jignit, Basescu a luat initiativa de a prezenta public la tv intreaga desfasurare a intalnirii. Rezultatul a fost devastator pentru pinochio, confirmand zicala cu picioarele scurte ale minciunii, scotand in evidenta totodata habarnismul lui ponta si a d-nei Usturoi in materie de angajamente ale Romaniei fata de UE….
   Pe mine chiar nu ma intereseaza cine pe cine a tras in piept, in noiembrie 2015, cand Ponta si-a anuntat demisia, fiindca nu trebuie acum sa-l reconsideram pe ponta dupa ce am vazut de ce e in stare fostul lui partener in conducerea psd. Ponta are bubele lui in cap si acestea nici nu s-au vindecat, nici efectele turbionare ale actiunii lui din perioada iulie-august 2012,impotriva institutiilor statului nu pot fi minimalizate sau uitate.
   Sa nu uitam nici faptul ca in 2014 cu ocazia alegerilor prezidentiale, diaspora a fost umilita tocmai fiindca se stia ca aceasta nu va vota cu ponta. Iar in acest demers absolut nedemocratic pinochio a fost sustinut de obedientii ministri de externe….
   Nu, ponta nu-mi poate deveni acum simpatic sau digerabil doar fiindca a ajuns victima masinatiunilor din psd. Sa nu uitam cum l-a „executat” el pe Geoana dupa ce a pierdut alegerile in fata lui Johannis, doar fiindca „prostanacul” a criticat modul dezastruos in care s-a derulat campania electorala…
   Pe undeva, psd rescrie istoria trista, penibila a pcr-ului din anii ’40, cand liderii partidului erau schimbati la modul dur, barbar(Foris, lovit cu ranga si aruncat in rau, Patrascanu, acuzat de tradare, fiind declarat spion englez, impuscat), plus alte cazuri pe care sunt sigur ca le stiti…
   Apropo, de asta, chiar daca liderii de acum nu mai apeleaza la eliminarea fizica a adversarilor lor, nu contrazic deloc justetea proverbului: „Ce naste din pisica, soareci mananca”

 4. In spatiul public au aparut discutii privind folosirea unor resurse ale statului pentru organizarea si „protejarea” participantilor la Congresul PSD, si anume politia locala si jandarmeria. Un partid fiind o organizatie de drept privat, nu este Statul, si deci ar trebui sa-si angajeze firme care sa le ofere serviciile dorite.

  Ma intreb cine ar putea depune plangere in acest sens si unde? Exista cineva care s-ar putea autosesiza?

  Ce face opozitia? Doarme! Vad ca PNL nu are nici o strategie privind o coalizare a opozitiei, se cred mari si tari si foarte importanti ca opozanti (principalul partid de opozitie!).

  • PNL are „bubele” lui – din vechiul USL. Iar PSD nu e numai partidul-stat, cum remarcati. E si unul care vrea sa instituie o dictatura. Adica șeful absolut al partidului vrea asta – a se vedea intentia de a propune o lege anti-defăimare tarii (o lege anti-Macovei). A-l „defaima” pe Dragnea, adică a spune adevărul cu privire la eforturile lui de a combate „binomul” si a ingenunchea aparatul judiciar pentru a-si scapa pielea insemnind desigur „a defaima tara”. Și normal că monopolul asupra definirii a ce înseamnă „defăimare a țării” i-ar reveni tot lui PSDragnea. M. Macovei a contribuit in realitate la schimbarea in bine a imaginii României, invitînd #rezistenți la Parlamentul European, organizînd o expozitie foto de la protestele din România la Bruxelles etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Tereza-Brindusa Palade
Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numeroase cărți de eseistică filosofică și teologică, printre care amintim: Noaptea gîndirii metafizice (2008), Fragilitatea Europei (2009), Castelul libertății interioare (2010), Chemarea înțelepciunii (2011), Infinitul fără nume (2013). Autoare a zeci de articole științifice în limbi străine, dintre care unele publicate în reviste de prestigiu ca Annalecta Husserliana, Persona, European Journal of Science and Theology. Autoare a sute de articole apărute în presa culturală și de opinie din România. Autoare a două volume de versuri și a unor serii de poeme publicate în revistele literare Familia, Viața Românească și Discobolul.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro