In sfarsit, Cotrocenii au aplecat urechea la doleantele strazii si au decis inlocuirea cabinetului Boc cu un nou cabinet, sub conducerea dlui Razvan Ungureanu, seful SIE!
Sigur, aceasta fraza ar putea fi una din formulele prin care poate fi descrisa realitatea romaneasca.
Numai ca trebuie aduse o serie de “corecturi” absolut necesare. Prima este ca strada nu este multumita si continua protestele! Mai mult, nu este exclus ca inlocuirea guvernului (din pacate, dupa principiul “aceeasi Marie cu alta palarie”), sa aiba un efect contrar, iritand si mai mult protestarii din strada.
A doua este ca Opozitia isi continua greva parlamentara si nu va participa la procesul investirii acestui guvern. Ori, in atari conditii, legitimitatea noului cabinet va avea de suferit chiar din start, inclusiv in raport cu mult hulitul cabinet Boc, care a avut, totusi, parte de votul – chiar si negativ – al Opozitiei.
A treia este impresia creata prin desemnarea unui sef de serviciu secret la carma unui guvern dintr-o tara membra UE si NATO. Impresia de stat politienesc, amplificata in ultima vreme, ca urmare a reactiei la protestele din strada, se va intari. Ca sa nu vorbim despre faptul ca romanii – care au trait recent o lunga perioada in umbra fostei Securitati – au capatat un reflex anti-servicii, care se va manifesta cu siguranta si in raport cu acest cabinet.
Nu am nimic personal cu dl. Ungureanu, pe care il cunosc ca pe un om serios, cultivat, insa discut exclusiv prin prisma impresiei create cand intervine comparatia cu toate celelalte tari democratice din UE si NATO. Daca au avut loc schimbari de guvern in aceste state, modelul a fost inlocuirea cu un cabinet de tehnicieni, avand in fruntea sa nu seful vreunui serviciu secret, ci un bancher sau economist de marca. Aici este diferenta.
A patra “corectura” este legata de componenta noului cabinet. Chiar daca apar figuri noi, toata lumea stie ca in spatele lor vor ramane aceeasi oameni si, mai ales, aceleasi interese, ceea ce va dilua si mai mult impresia de “schimbare” pe care Cotrocenii si-au dorit-o in ochii oamenilor, mai ales a protestatarilor. Caci deja s-au facut auzite voci in randurile acestora, care sustin ca nu oamenii trebuiau schimbati, ci politicile duse de acestia.
Ori, si asta ar fi a cincea “corectura”, din acest punct de vedere, asa cum ne-au comunicat Cotrocenii clar si raspicat, noul cabinet va continua politica guvernului Boc. Atunci, de ce atata efort de a mai schimba premierul si cativa oameni din echipa de pana acum? La ce bun intreaga “panarama” a “schimbarii guvernului”?
Dincolo de tentativa clara de a arunca praf in ochii oamenilor, incercand sa ii convinga ca Palatul Cotroceni este receptiv la doleantele oamenilor, desigur, in speranta ca acestia vor renunta la proteste, “exercitiul” a fost indispensabil tentativei de supravietuire a presedintelui.
Presedintele a realizat ca guvernul Boc si-a epuizat “resursa” si nu mai poate constitui o pavaza in fata nemultumirilor cetatenilor iesiti in strada. Exercitiul schimbarii dlui Baconschi a demonstrat din plin aceasta situatie; rostogolirea capului acestui mic “Motoc” nu a avut niciun ecou favorabil Cotrocenilor, ba chiar invers, a iritat si mai mult. Deci, cu alte cuvinte, guvernul Boc, care era ultima linie de aparare intre strada si Cotroceni, ajunsese ca zidul Constantinopolului dupa bombardamentul neintrerupt al artileriei lui Mehmet al II-lea: maldare de piatra sfaramata!
Ori, in atari conditii, era indispensabila gasirea unei alternative, in incercarea de a crea o noua linie de aparare, in locul celei distruse. Asa trebuie inteleasa afimatia dlui presedinte cum ca schimbarea guvernului Boc era “clocita” de ceva vreme.
Singurul lucru “neplanificat” care a intervenit a fost momentul inlocuirii – respectiv al demisiei premierului – care nu a mai fost decis de Cotroceni, ci, dupa parerea mea, de dl. Boc insusi, care s-a “razbunat” astfel pentru tot ce-o fi indurat pana acum, anuntand neasteptat depunerea mandatului cabinetului sau. Dovezile sunt faptul ca UDMR-ul s-a aratat public surprins de demisie si faptul ca cei de la Cotroceni au trebuit sa modifice agenda discutiilor cu partidele parlamentare planificate initial pentru dupa amiaza zilei respective.
In sfarsit, daca plecam de la premisa ca noul cabinet Ungureanu propus de Cotroceni are ca singura menire ridicarea unei noi aparari in jurul presedintelui ramas singur fata in fata cu protestatarii dupa demisia cabinetului Boc, putem intelege pentru ce Cotrocenii s-au opus atat de vehement anticipatelor, adica exact principalei doleante a protestatarilor si a opozitiei.
Putem spune, deci, in concluzie, ca raspunsul Cotrocenilor la protestul strazii nu reflecta bunavointa lor de a asculta doleantele oamenilor, ci, mai degraba, teama de suspendare pe care alegerile anticipate o proiecteaza tot mai vizibil.
PS. In tot acest tablou, de a carui “coregrafie” Cotrocenii par sa se preocupe atat de atent, exista totusi un element imprevizibil: atitudinea UDMR – care stie ca aceasta este ultima sansa de a se salva trecand de partea Opozitiei, si a deputatilor minoritatilor altele decat cea maghiara. Nu este deloc exclus ca de aici sa apara surprize la votul de investire a noului cabinet.
.. ultima fraza.. vrabia malai viseaza..
Atunci de ce trebuie dialoguei speciale ale premierului desemnat exact cu aceste grupari?
Sa dea Domnul sa fie cum va asteptati ….
Schimbarile survenite nu sunt o urmare a protestelor ci o urmare a presiunilor facute de baronii PDL in urma s scaderii in sondaje a partidului.
Basescu prin demersurile facute nu se adreseaza doleantelor protestatarilor ci isi joaca mai departe rolul de presedinte-jucator in lupta pentru putere.
Mai ramane sa spuneti ca PSD-ul guverneaza tara!?
Care parte a comentariului initial poate fi un argument care ar sugera ca putem adauga o afirmatie de genul „PSD-ul guverneaza tara”?
Domnule Pascu, vad ca ati lasat deoparte orice urma de deontologie, de obiectivitate, si v-ati aliniat sub stindardul luptei cu „dictatorul”, stindard fluturat in principal de Felix Voiculescu, de slugile sale si de cei spalati pe creier de Antene. Sunt curios ce comentariu ati fi facut daca in locul lui Ungureanu era pus un tehnocrat din sfera finantelor, cum se asteptau cei mai multi. Nu-i asa ca ati fi scris cam aceleasi lucruri ?
De ce mi-ati cere mie echilibru si nepartizanat, cand dvs. Insusi nu dati dovada de ele?
Nu cred ca se asteapta nimeni sa fiti echidistant, din contra… Dar macar argumentele daca ar fi ceva mai solide?.. Basescu fata in fata cu protestatarii? :)) Va referiti la aia care au ajuns la cotroceni condusi de fosti deputati psd. Ca daca v-ar pasa de ce spun protestatarii din piata universitatii ar trebui sa va dati demisia din partid, nu?
Incepeti spunand ca Razvan Ungureanu este ‘un om serios, cultivat’, apoi din restul articolului lasati sa se inteleaga ca e o simpla marioneta fara cap in mainile lui Basescu. Decat cu astfel de ‘contributii’ mai bine lipsa..
Intr-o tara democratica politica nu se face dupa strigaturile strazii (cum rezolvam scaderea pretului la Photoshop ?) ci pe baza de alegeri. Cam greu de inteles pentru PSD care viseaza la revolutia continua. Nu de alta dar „opera” lui nc trebuie continuata. Interesant cum a „identificat” autorul principala doleanta a manifestantilor (absolut nereprezentativi la nivel national !!!!) ca fiind in fapt amagitoarea iluzie a propriului partid. Confruntat cu un proces accelerat de erodare si pentru care fortarea anticipatelor – in evident dispret fata de realul interes national – ar fi unica sansa de a accede la putere. In nota lor : cat de legitima va fi o astfel de putere ?
Asa este: atunci de ce a demisionat cabinetul Boc si a fost inlocuit cu un alt cabinet? Asa, de florile marului?
Cred ca stim cu totii de ce a decis Boc sa demisioneze. Scaderea PDL in sondaje, plus chiulangii din parlament (din partidul dvs) faceau imposibila continuarea guvernarii in directia dorita de el si a reformelor incepute, plus ca apropierea alegerilor putea aduce o migratie rapida a celor mai slabi de inger catre tabara opozitiei. Boc si-a facut treaba. E momentul perfect sa se retraga. Plus ca primaria Cluj va avea nevoie de un primar.. si m-ar mira sa nu castige Boc in vara alegerile.
Credeti ca Boc a demisionat din cauza protestelor? Eh, bine ca nu e PSD la guvernare.. probabil ca ar fi chemat minerii… ca doar are un presedinte ‘de onoare’ cu antecedente.
deci nu ptr ca-l durea burta de tara ci de pdl…am inteles.
Domnule Pascu,
Intreg articolul se inscrie in expresia „wishful thinking”.
Basescu nu a schimbat cabinetul la cererea strazii. Basescu le-a dat o palma „celor doi” cu mainile lor.
Au cerut premier tehnocrat, acum ca exista nu e bine. Au fost invitati la ciolan, tot nu e bine.
Antonescu a emis gluma anului „vorbim cu puterea dupa ce isi da demisia”.
Oamenii vad. Daca dumneavoastra credeti ca oamenii vad numai papusile puse sa protesteze in piete va inselati. Vad si gaunosenia liderilor opozitiei.
Adica, a schimbat guvernul ca sa-i palmuiasca pe liderii Opozitiei? Bravo, la asta nu m-am gandit …
Domnul Pascu @ co sunt complet incapabili a intelege un lucru elementar: Traian Basescu este complet mitridatizat. Complet imun la : securist de la Anvers, comunist, bisnitar, vanzator de flota, incendiator de flota, scufundator de flota, tata lu’ EBA, dictatoru, si ultima de la Crin Antonescu „Chioru”. Le-ati spus si in 2007 si in 2009 cu acelasi efect.
Desigur, puteti incerca din nou si in 2013, dar nu pentru ca ati avea macar umbra unui motiv credibil ci in virtutea principiului ezoteric „orice lucru merge a treia oara”. Si de oameni preocupati de flacara violet si joia magica nu cred ca duceti lipsa la varful PSD daca tot e sa va faceti de Rictus Sempra.
Asa, in cazul unei noi suspendari, dl. Presedinte va obtine acelasi scor la referendum ca in 2007? Ia incercati, va rog!
Felicitari Domnule Pascu pentru devoalare strategiei de suspendare: Nu pentru ca a incalcat Constitutia (singurul argument valid) ci pentru ca oamenii sunt nemultumiti!
Daca vreti sa vorbit despre coruptia din PDL cum vad ca incercati mai jos am a va spune doar doua cuvinte: ADRIAN!
Domnu’ pascu, asta-i articol de partid, nu analiza.
1. strada e formata din maxim 10k oameni in 50 de orase, care reprezinta 0.05% din populatia tarii. Asha ca are legitimitate de 0.05%, nu mai mult.
2. de ce are mai multalegitimitate un guvern ales cu 100 pro si 90 contra decit unul cu 100 pro si nici unul contra? Chestia asta cu greva parlamentara e incercarea voastra disperata de a va baga in seama.
3. impresia de stat politienesc e o parte din realitatea paralela pe care incercati sa o creati folosindu-va de televiziunile de partid. mai dati-mi exemplu de un stat politienesc in care televiziunile de stiri au libertatea sa injure dictatorul 24/24 si in care lumea are voie sa iaisa in strada (chiar si fara autorizatie) si sa injure cit vrea la acelasi dictator. sunteti gretosi cu acuzatia asta
4. chestia asta cu toata lumea stie ca guvernul va avea in spate aceleasi interese vine din obisnuinta de sef de colhoz. De unde stie toata lumea, si mai ales cine va mandateaza sa vorbiti in numele tuturor??? Si apropo, cind nu vor mai fi in spate interesele PD-ului, ele nu vor fi inlocuite cu cele ale usl-ului? Hotii vostri fura mai putin ca ai lor?
5. politica macro a guvernului boc a fost buna, incepind cu mijlocul lui 2010. Daca nu se luau masurile alea atunci, acum ne faceam frati de cruce cu Ungaria. pe oricine intrebati inafara granitelor Romaniei, raspunsul va fi ca economia tarii arata muuuult mai bine acum decit ati lasat-o voi in 2008.
Regret,dar nu ai inteles nimic, Bogdane …
Nici dvs nu prea v-ati omorat cu ce spune Bogdan aici. Daca marea dvs idee e ca schimbarea de guvern e in realitate doar ‘praf in ochi’, ‘aceeasi Marie cu alta palarie’ etc, ar trebui sa cotati diferit reactia lui Bogdan in acest caz. Va reproseaza nici mai mult nici mai putin maniera asta nivelatoare in care judecati lucrurile, complet indisponibil spun eu (si perfect compatibil din acest motiv cu indispobilitatea declarata a USL de a sustine altceva in afara anticipatelor) la oferta unui guvern cu un premier independent din partea adversarilor dvs politici :)
a nu se intelege ca ar putea fi exista vreo oferta, oricare, din partea adversarilor dvs politici care sa va intereseze, cu exceptia anticipatelor. :)
Cred si eu ca strada care-i reprezinta pe USL-asi nu este multumita. Pentru ei cel mai bun guvern este acela care fura dar ii lasa si pe altii/ceilalti sa fure.
Lasa, ca guvernul Boc a fost cinstea, nu alta (vezi cazul Apostu!)
Eu, ca om de rand, percep bancherii de top ca pe oameni interesati pur de binele propriu capabili de orice doar doar mai creste bonusul cu un milion (occupy wall street). In schimb seful unui serviciu de informatii (numit politic) e capabil de orice decizie dura, dar avand in minte interesul national. Asa ca daca ar fi sa aleg intre cei doi as vota oricand seful SIE. Oricum prefer sa intervina politistii decat minerii iar in ultimele zile reactiile chiar au fost normale. Legat de politica de austeritate pana si Ponta declara la Viena ca va mentine masurile de austeritate inca 4 ani (daca va fi PM) – daca vrem sa vedem ce vor incerca sa faca la guvernare ne uitam ce declara politicos in afara tarii, nu ce urla in interior, nu-i asa?. Cat despre demisia „neasteptata” a lui Boc se vehiculase acum cateva saptamani in presa ca Boc va demisiona dupa terminarea misiunii FMI ceea ce s-a si intamplat. Cred ca e o copilarie sa credeti ca Basescu nu stia …
Citesc cu placere si interes articolele domnului Pascu. Dar prezentul nu reuseste sa ofere decat niste „corecturi” ce nu pot sta in picioare aflate intr-un contex general de partinire.
Sunteti partinitor domnule Pascu si sunt convins ca realizati acest lucru.
Nu cred ca puteti sustine ca demonstratiile (se pare bine organizate si orchestrate) dar care ca numar de participanti care ar putea cu greu umple doua sali de cinematograf, pot avea vreun impact sau importanta asupra vietii politice al unui stat. Avem aici in Germania manisfestatii subtsantial mai mari si mai perseverente ( ce-i drept si mult mai civilizate), care nu schimba absolut nimic din doleantele manifestantilor. In Franta exemplele sunt si mai elocvente.
Va opuneti, sau criticati numirea Directorului SIE in functia de prim-ministru. Pardon ?
Directorul SIE este o functie politica si nu are nimic cu trasatura unui stat politienesc. Rotatia este uzuala : Mr.Panetta sau George Bush sen. sunt doar cateva exemple.
Nu sunteti de acord cu substituirea unor ministrii de catre altii, care oricum vor continua aceiasi politica.
Pai tocmai aici este beneficul domnule Pascu. Ca vor continua aceiasi politica.
Pentru mai multa convingere traduc in urmatoarele randuri un articol aparut in cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” de azi, pagina 7-a.
Titlu este : In Gefahr (In pericol)…
….Boc a facut ceea ce era corect de facut, a facut-o cu consecventa si perseverenta fara a tine cont de sondaje si de pareri adverse din partidul sau, care ar fi preferat sa imparta alegatorilor cadouri pentru a le intra in gratie. Sub conducerea lui Tariceanu, balanta de plati a statului ajunsese in dezechilibru total. Cu ajutorul FMI, Boc a reusit salvarea Romaniei de la un faliment sigur. Dar recent recastigata incredere a institutiilor financiare intrenationale si a investorilor, ar putea foarte rapid sa dispara prin necontinuarea reformelor aduse de Boc. Romania are nevoie urgenta de continuitate politica. Si tocmai aceasta este acum in pericol.
Citat inchis.
Articolul mai face si cateva aprecieri deloc dragute la adresa partidului Dv. nici macar numindu-l pe nume si doar „vechea garda in care coruptia si coruptii se mentin”.
Si sa fiti sigur domnule Pascu ca in eventualitatea (destul de sigura se pare) a castigarii alegerilor de catre USL, vechile metehne si smecherii nu vor mai functiona. Raza de actiune va va fi foarte redusa si sub monitorizare permanenta ( ungurii traiesc cu prisointa asta de catva timp…)
Deci, daca USL nu e…nimic nu e..
As vrea sa stiu ce parare are autorul despre un eventual guvern USL, si despre cat de „nou” va fi un guvern in care, mai mult ca sigur vom avea ca ministrii pe:
Fenechiu
Mazare
Negoita
Dragnea
Hassoti
Sova
Voiculescu
Vanghelie
Banicioiu
Melescanu
Norica Nicolai
Nicolaescu
…………………………….
Oare poate sa-mi spuna autorul ca acesti indivizi sunt noi si nu au in spate aceleasi „directii” cu care ne-am pricopsit de 20 de ani?
Multumesc pt un eventual raspuns (asta in cazul in care comentariul meu va trece de cenzura)
Argumentele domnului profesor Puiu, fost ministru al apararii in timpul regimului Iliescu, sunt dezamagitoare, privindu-le mai ales prin prisma unui membru marcant al factiunii dure iliesciene care a ajuns sa reprezinte „societatea civila”, alias „strada”. Cuvantul ‘strada” a devenit fanionul intregului rank and file al opozitiei politice (nu ma mai obosesc sa o numesc USL pentru ca strigaturile hais si cea ale celor doi lideri sunt penibile), in numele caruia, chipurile, opozitia cere demisia Presedintelui, a oricarui guvern, a tuturor partidelor aflate in coalitia guvernamentala.
Dl Puiu face apel la sondajele de opinie conform carora 90 la suta din populatie nu mai vrea reforme si austeritate ci un guvern capabil sa ofere pe tava tot ceea ce populatia nu poate obtine decat strangand din dinti.
Dl Puiu isi inchipuie, probabil, ca cele 14 legi trecute prin asumare de raspundere puteau foarte bine sa zaca in parlament si astazi, asteptandu-l de Godot sa se scoale pe la pranz si eventual sa sune (de la Bruxelles) spunand ca… e putin bolnav.
Un singur lucru evita sa analizeze dl Puiu: ce ministri ofera opozitia democrata (care se exprima atat de sublim, exclusiv, asemeni unui club de prieteni democrati numai intre ei, pe canalele private de televiziune), altii decat cei care au incremenit Romania intr-o anexa a Europei intre 1990 si 2004? Ce masuri de sustinere a industriei autohtone, a infrastructurii, a sanatatii, a educatiei, a justitiei eliberate de spectrul politic a oferit PSD (al carui membru este si dl Puiu) ? Ce raspunsuri a dat PSD?PSDR/FSN strazii?
Ultima nedumerire: oare „strada” cere alegeri anticipate urgente (in an electoral????) inainte de alegerile locale? Despre ce fel de democratie constitutionala vorbim, daca PDL tocmai a fost pedepsit ca a incalcat-o? Non licet Iovis quod licet bovis?
Sustin!
Am inteles, seful SIE. Numai ca seful SIE nu a avut nicio legatura cu fosta Securitate, spre deosebire de muuuuulti politicieni romani. Si seful SIE a studiat la Oxford, nu la Moscova, iarasi spre deosebire de multi altii de pe la noi.
Dar nimeni nu ii contesta calitatile dlui Ungureanu, dupa cum nimeni nu deplange ca nu si-a facut studiile la Moscova. Despre ce vorbim?
Pe vremea cind era ministru di esterne a facut “una groasa” cu o declaratie pe la Vienna. ..
A se slabi cu marile calitati ale arivistului Austro – UngureaNU
“Romania ca si un nou land federal (al Austriei)” a titrat
cotidianul austriac Die Presse pe 4 martie 2006 un interviu cu
ministrul Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat “Austria
este azi cel mai important investitor strain din Romania.
Trebuie sa priviti Romania aproape ca si un nou land federal”.
In acelasi registru se inscrie si o intalnire misterioasa avuta cu
seful Bundes Nachrichten Dienst (BND), la prima sa vizita in
Germania, in calitate de ministru de Externe, informatie pe care
a incercat sa o blocheze de la publicare in presa romana”
Pentru “entuziasti”
A”torpilat”, cu entuziasm, un tratat Romano-ungar din 1937 privind bunurile Fundatiei Gojdu.
Cu alte cuvinte, alegeri anticipate. Sper ca USL sa noteze contributia dvs. Altminteri, nu prea stiu la ce ar putea folosi un asemenea text. :)
Multi vad, putini pricep, nu e suparare …
Pai, fara suparare sa fie: textul asta e unul de partid. Aveti alta impresie? Complet de acord: putini pricep. :)
Culmea nerusinarii la Antonescu!
Adica Antonescu nu se jeneaza deloc sa se alieze cu criminalul Iliescu si cu turnatorul securist Voiculescu, in schimb, intra in fibrilatie cand aude ca Ungureanu va fi premier.
Ce-l deranjeaza pe Crin?
Faptul ca Ungureanu a ocupat unul din cele mai serioase si mai importante posturi din Romania Post-decembrista?
Functia lui Ungureanu nu a aviut nimic de-a face cu „securitatea” pe care-o stim de la Ceausescu si Iliescu.
Ce-l deranjeaza pe Antonescu?
Nu cumva faptul ca un individ tanar, cu masterat la Oxford si care vorbeste fluent cateva limbi straine, se poate profila ca viitor lider al Romaniei?
Ce-o sa facem?
O sa mai suportam mult puseurile de infantilitate politica ale individului Antonescu, chiulangiu national, repetent notoriu, politician de nimic?
Cat o sa mai suportam aceasta stare de fapt?
Cat credit o sa-i mai acordam acestui nimic -Antonescu?
Si, mai ales, cu ce pret?
In postare era vorba de noul guvern, nu de dl. Antonescu. Deci, ce treaba are una cu alta? Iar legat de cat de cultivat este dl. Ungureanu, nu am negat nicio clipa acest lucru, chiar l-am mentionat expres. Numai ca, asa cum stiti, cu o floare nu se face primavara…
E drept, domnul PM desemnat a studiat la Londra imediat dupa ispravirea Univ. AI Cuza din Iasi. Timpurile cele noi faceau desuete studiile la Moscova. Desi rusii au cea mai tare scoala de diplomatie.
A fost atras de Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (M. Phil.), 1992 – 1993
Un text pur politic in care schimbarea guvernului este „explicata” din perspectiva Opozitiei. Nu contine informatie utila, doar proza politica.
Este dreptul dumneavoastra sa il publicati si sa va asumati consecintele pozitive sau negative asupra propriei imagini publice sau ale partidului / aliantei USL.
Am citit pana la
„Nu am nimic personal cu dl. Ungureanu, pe care il cunosc ca pe un om serios, cultivat, insa discut exclusiv prin prisma impresiei create cand intervine comparatia cu toate celelalte tari democratice din UE si NATO. ”
N-am (eu, un nimeni) nimic personal cu dl. Pascu, insa discut exclusiv prin prisma impresiei create de „Om politic, membru PSD (…)”.
De mult visam ocazie sa-ntreb un pesedist de vaza cum se-mpaca omul cu omul politic reprezentand ciuma care inseamna PSDul; intr-atat de multe feluri ciuma, si pe atat de multe niveluri, incat pana si dumneavoastra veti recunoaste ca-n contextul asta ar fi superfluu sa definesti ciuma.
Deci, cum te-mpaci [in adancuri, pt sine], omule, reprezentand PSDul cu tot ceea ce-nseamna el?
unu’ dintre aia 2-3 milioane de aiurea /end sentimentalism
PS „intervine comparatia cu toate celelalte tari democratice ” .. twisted point of view, ciumata atitudine..
Dle Pascu imi permit si eu cateva remarci:
Prima ar fi ca intradevar guvernele pomenite n-au demisionat din cauza manifestatiilor in strada (daca era asa prima victima ar fi fost primul ministru englez dupa manifestatiile uriase de acolo); In fapt Dl. Papandreu a fost silit sa demisioneze dupa ce in loc sa faca reformele cerute de UE s-a apucat sa anunte un referendum pentru aplicarea lor, ceea ce i-a ridicat in cap pe sefii donatorilor, Germania si Franta.
Cat despre Berlusconi, nu i-au venit de hac nici procesele nici bunga-bunga ci cresterea cu 2 procente a ratei dobanzii la imprumuturile Italiei.
Morala pentru noi ar fi cea din filmul cu Apocalipse now: in timp ce indienii se bateau in draci in vesela America, pe tarm se ivea Armada Spaniola, recte Marea Criza din Europa; asta ca aviz amatorilor de referendumuri si anticipate; copii, urmariti mai bine cursul si rata dobanzilor ca de acolo vine pieirea!
Din pacate argumentele sunt subrede.
1. Nu stiu cum strada nu e multumita cand noii ministri nici nu au ajuns in fotoliu. Inca n-au motiv sa fie nemultumiti. Sa nu ne grabim.
2. Greva parlamentara a opozitiei este compromisa in ochii publicului de furia spumeganda a lui Crin si compania. Legitmitatea guvernului MRU nu va avea de suferit, ci dimpotriva, opozitia va pierde aratandu-se excesiv de furibunda fata de un premier decent, tehnocrat, cu studii la Oxford. Opozitia arata ca bolovanul care nu stie sa zica buna-ziua cand se intalneste cu cineva.
3. Parerea mea e ca in ochii romanilor MRU nu e asociat cu imaginea negativa a serviciilor. In ochii aliatilor, nu stiu ce sa zic. Intre un afon si un fost sef de spioni, poate s-or bucura cu al doilea, nu stiu.
4. Normal ca toata lumea stie ca noul guvern va fi compus din aceleasi partide, votat de acelasi parlament, care reprezinta aceisai romani. Nu cred ca cineva se astepta ca noul guvern sa pice de pe Marte si sa fie format din omuleti verzi.
5. Politica vechiului guvern e una, modul cum a fost aplicata esta alta.
Eu zic ca lumea era furioasa in primul rand pe persoane, Udrea, Boc, Ariton, Igas. Si, sa fim seriosi, in Romania persoana ministrilor conteaza mai mult decat „politicile” pe care pretind ca la fac. Pe scurt, schimbarile sunt semnificative, desi incercati cu tot dinadinsul sa le minimizati.
D-le Pascu, cu certitudine descifrati mult mai bine decat multi altii jocul politic si avand experienta atator situatii prin care personal a-ti trecut este firesc sa conturati o opinie avizata.
Nedumerirea mea este legata de calitatea oamenilor politici si claritatea opiniilor exprimate de acestia in astfel de momente. Desigur ma refer aici la reprezentantii PSD, mai ales cei tineri, de la care astept de multa vreme un discurs inteligent. Cu siguranta vor fi alegeri in acest an, anticipate sau nu , iar ce ma nemultumeste este lipsa unui mesaj de stanga, clar si la obiect.
Recunosc nu sunt un simpatizant al stangii, dar ma nemultumeste faptul ca asist la mult zgomot si isterizare, care uneori acopera intentiile bune si strategii utile , care pot crea aderenta in randul oamenilor. Nu regasesc oameni tineri din PSD care au intr-adevar ceva de spus, ce isi propun si cum considera ei ca se poate realiza. Presedintele Basescu e un om politic destul de abil sa serveasca teme de dezbatere, la care toata lumea se agata sa dea replici, iar din amestecul de opinii si raspunsuri se ajunge ca omul de rand sa nu mai inteleaga nimic. Daca ar fi sa -mi amintesc cu usurinta o personalitate din PSD sau un profil de om politic, care a avut ceva de spus si sa facut inteles si asupra caruia nu planeaza nici un fel de suspiciune , ar fi d-nul Mihai Tanasescu si Prof. Vasile Puscas. Acest profil de politician ar fi de urmat de catre tinerii din PSD si cu siguranta ar da roade. Traim totusi intr-o democratie, sau asa ne place sa credem si sita valorilor cerne pana la urma, dar e contraproductiv pentru natiune sa nu aiba in ambele tabere politice oameni de acelasi calibru. Asta daca e sa ne raportam doar la persoana noului prim ministru desemnat.
Va doresc mult succes in tot ce intreprindeti util in favoarea natiunii romane.Multumesc
Domnule Pascu,
Nu sunteti de ieri, de astazi in politica si in diplomatie.
Sa imi fie iertata indrazneala, as putea spune ca sunteti de o viata..
1. schimbarea de guvern este un joc politic – Basescu putea sa il faca sau nu. A decis sa mearga pe aceasta varianta pentru ca este si un semnal ca tine la punctul de vedere al strazii. Credeti ca o sa se schimbe ceva in politica guvernului pana la alegerile din toamna?
2.Greva parlamentara – daca este sa fie legala greva parlamentare ar trebuie ca parlamentarii sa nu isi primeasca retributiile, ca in orice greva.
Pe de alta parte prin mandatul acordat de fraierii din RO nu cred ca scrie ca acolo te duci si te manifesti ca vrea muschiul tau in greva.
Poti insa, foarte corect, sa demisionezi din Parlament, pentru ca pare ruptura din pozitia publica pe care o reprezinti si propriile credinte. Cum spuneam se rezolva prin demisie!
3. Vai, vai, vai – asta este cea mai tare chestie!!!
Adica dupa ce s-a demilitarizat MAI, s-au eliberat politic SRI si SIE, domnul Pascu face asemenea afirmatii. Va puteti discredita total prin asemenea afirmatii.
4. Sa asteptam sa vedem daca acei potentiali ministri vor trece de audierile din Parlament, Sa vedem ce program va propune PM MRU si apoi sa analizam.
Nu ma grabesc la insurat desi vine 14 Februarie, si imi cam sfaraie calcaile, dar vreau sa am capul limpede cand zic DA sau NU…
5.Vezi punctul 1 + vezi protestele opozitie care spuneau pana mai ieri „Joc BOC!”
Uite ca BOC este jos si MRU sus.
Si inca ceva: nu cumva si FMI a subliniat nevoia de a continua planurile/programele stabilite pentru normalizarea economiei???
Conform ideii ca opozitia spune mereu NU inteleg acest articol.
Dar ce ar fi daca opozitia ar incerca o contra activa – cu solutii/idei?
Cred ca ar castiga mai bine electoratul satul de atata „huo” si „NU”
Succes!