sâmbătă, septembrie 19, 2020

Cât de responsabili sunt politicienii noștri?

La trei zile după ce președintele Klaus Iohannis a decis “să mai dea o șansă” PSD și să o desemneze pe doamna Viorica Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României, internetul a început să se calmeze, iar postările pe rețelele sociale la adresa Șefului Statului sunt mai puțin agresive și din ce în ce mai raționale.
Fără doar și poate nu toți dintre cei care și-au exprimat dezamăgirea față de hotărârea președintelui îi vor da din nou like pe facebook (i-au retras like-ul vreo 8000 din cei 1, 8 milioane de urmăritori, iar în ceea ce privește comentariile mă abțin fiindcă am propriile mele experiențe de când scriu pe bloguri și pe site-uri), dar sunt cum nu se poate mai sigur că mulți, foarte mulți vor analiza cu un plus de sânge rece de ce a procedat astfel dl. Iohannis. Nu îi va fi iertată moliciunea discursului prin care și-a făcut cunoscută decizia, însă substanța ei va fi privită cu mai puțină vehemență.
Nu exclud nicidecum că va mai scădea ceva și din iacobinismul unora dintre jurnaliștii și analiștii politici ce l-au pus la zid pe președinte. De la Stelian Tănase, fostul fidel al lui Dinu Patriciu, până la admiratorul lui Iulian Vlad, Rareș Bogdan și Cristian Tudor Popescu.
Par să se mai liniștească și liderii Opoziției care s-au lansat miercuri în imprudente filipice la adresa d-lui Iohannis, făcându-se că au uitat că s-au cam dus la consultările de la Cotroceni cu idei puține și propuneri concrete încă și mai nesemnificative. Fără să le treacă prin minte că ar fi cazul să se coalizeze. S-au dus la Cotroceni știind foarte bine că alegerile anticipate ar reprezenta o cheltuială inutilă, iar posibilitatea instalării unui premier anti-PSD nu ar fi însemnat decât o poveste pe care toate Seherezadele din Lume ar fi refuzat să o spună știind că aceasta le-ar fi costat decapitarea.
Unii dintre cei care s-au dus miercuri la Cotroceni la întâlnirea cu președintele Iohannis au apărut pe la televiziuni și au produs relatări mai mult sau mai puțin complete/oneste despre conținutul discuțiilor. Iată. I-am văzut joi seara la Realitatea tv pe domnii Vlad Nistor, vicepreședinte PNL, și pe dl. Dan Barna, președintele USR. Și unul, și celălalt a admis că președintele a fost sincer, că le-a mărturisit că știe că acceptarea d-nei Dăncilă îl va costa politic, că va pierde un număr poate chiar destul de consistent de susținători, dar că va trebui să respecte litera și spiritul Constituției.
Bun, să acceptăm că în zicerile președintelui s-ar fi strecurat și un pic de oportunism, și o oarecare doză de lașitate, și comoditate, și că nu ar fi fost tocmai sincer când le-a mărturisit atât celor din PNL, cât și celor din USR că ar fi gata să își compromită șansele electorale pentru alegerile prezidențiale de la finele lui 2019.
Dar să îl auzi pe dl. Dan Barna că îl înțelege pe președinte, că îi accepte atitudinea după ce miercuri partidul sau partea din partid pe care o conduce (spun aceasta fiindcă tot joi am aflat că oamenii lui Nicușor Dan se pregătesc de revoluție și vor să conteste în justiție alegerile ce l-au plasat pe același domn Barna în frunte) l-a certat în toate felurile mi se pare culmea ipocriziei.
Așa că îmi pun fireasca întrebare- cât de responsabili sunt, de fapt, politicienii noștri?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

 1. „Nu îi va fi iertată moliciunea discursului…”

  Președintele României are relativ puține instrumente de intervenție în politică, deși este parte a puterii executive, iar actuala Putere, cum era de așteptat, de altfel, se străduiește asiduu să le împuțineze și mai mult. Dar, declarația publică este unul dintre aceste instrumente. Iar momentul era unul important din punct de vedere politic, în care cetățenii patriei aveau pe lângă așteptări de consecvență din partea Președintelui Republicii, un nivel crescut de receptivitate.

  Din perspectiva marketingului politic, un eveniment transmis în direct de 7 (șapte) posturi TV, de posturi de radio, urmărit de reprezentanți ai presei de tot felul și de milioane de cetățeni, cu rezonanță internațională, după cum s-a văzut etc., era IDEAL pentru a-și transmite mesajele politice. Iar mesajul așteptat era în primul rând în legătură cu direcția în care se îndreaptă țara în fruntea căreia se află. Ar fi putut câștiga capital politic, iar domnia-sa a reușit să piardă capital politic! S-a comportat din privința aceasta catastrofal, iar consilierul care l-a sfătuit să exploateze momentul apariției publice (poate este de la PSD ?!) ar trebui degrabă demis. Și Floricica Dansatoarea știe să se pună într-o lumină mai favorabilă în fața publicului! Aceasta este realitatea și-mi pare rău…

  „…alegerile anticipate ar reprezenta o cheltuială inutilă…”

  Păi, nu-i inutilă. Și am să explic pe scurt de ce . Ne aflăm în fața unei reforme substanțiale a legilor justiției, având, conform opiniilor specialiștilor, consecințe grave în plan social și mai ales în privința respectării principiilor statului de drept. Prin urmare, costul de oportunitate al neimplicării președintelui și al tuturor celorlalți factori sociali, care ar permite astfel kleptocrației să-și consolideze statutul, este uriaș, cu mult mai mare decât ceea ce decurge din suspendare și Referendum.

  Apoi, alegerile anticipate sunt necesare chiar dacă vom obține aceeași configurație parlamentară, deși mă îndoiesc de asta. La alegerile anterioare nicio formațiune politică nu a prezentat un program care să conțină măsuri precum cele ce se dorește a fi înfăptuite de guvernările Dragnea. Un vot popular asupra acestor măsuri, asumate explicit de către politicienii actualei Puteri, este necesar pentru a vedea dacă ele sunt susținute de cetățeni, iar dacă sunt susținute, ele să fie opțiunea în cunoștință de cauză a acestora. Cei care nu suntem de acord cu „castrarea” Justiției, ne putem resemna, dar nu o putem face înainte de a ști cu siguranță că aceasta este voința populară.

  • O singură observație, pentru moment. Miercuri seara, cinci televiziuni cu acoperire națională, s-au ocupat de evoluțiile politice de ultima oră. Ratingurile lor insumate au fost net inferioare celor ce difuzau filme.

 2. Domnul Johannis a gresit nu prin faptul ca a numit un premier din cadrul PSD ci prin faptul ca a acceptat-o pe Dna Dancila. Una este sa te supui artimeticii parlamentare si sa eviti o criza acum, cind opozitia este inexistenta si incapabila sa produca un nume de posibil premier, alta este sa nu obligi PSD sa vina cu o propunere de om bine pregatit.

 3. To bee or not to bee. Hamlet

  Câte încercări, cât timp pentru erori, câte eșecuri, câte democrații „originale” se mai pot face, se mai pot inventa de cârmuitorii dâmbovițeni 1990- 2018 pe spinarea tinerilor, al contribualilor cinstiți, al locuitorilor țări care nu doresc să emigreze?

  … „… Așa că îmi pun fireasca întrebare- cât de responsabili sunt, de fapt, politicienii noștri? … „…

  Sensul vieții e viața, să trăiești, să trăiești bine, să trăiești liber, să trăiești linistit și ferit, asigurat de primejdii. Nimeni nu mai riscă azi viața când trece frontiera țării, când migrează în vest, când vrea să vadă lumea întreagă.
  Societatea civică liberă, democratică, e izvorul unde se obține încredere, încredere în ziua de azi, în ziua de mâine, într-un viitor mai aproape sau mai îndepărtat.
  De ce peste 4 milioane locuitori au pierdut 1990- 2018 această încredere în țară natală, în libertatea dobândită 1989 cu un preț foarte mare?

  Ce e de făcut azi … mâine?

 4. Exista o expresie venita din adimcul vremilor „bine ca nu-i mai rau!”
  Seamana leit cu ” iar postările pe rețelele sociale la adresa Șefului Statului sunt mai puțin agresive și din ce în ce mai raționale.”
  „…din ce in ce mai rationale” este forma elirista a acelui „bine ca nu-i mai rau!”.
  Cum sa il critici pe Presedinte?
  Explicatie scurta: nu avea ce sa faca. Nici macar un Pas. Introducea tara in criza.
  Asa ca, baieti si fete, va mai acord o sansa ca sa ma prefac ca va critic.
  Adica „bine ca nu-i mai rau!”
  NB,
  nelamurire : daca Presedintele a mai acordat o sansa actualei coalitii, pentru ce sint protestele? si dece nu si impotriva Presedintelui care gireaza coalitia?
  „Sansa” acordata este o enigma: pentru ce?
  Pentru „bine ca nu-i mai rau!”

  • Victor L

   De ce in mod regretabil, dupa parerea dvs, s-au potolit protestele la adresa lui Iohannis ?

   Iata o posibila explicatie aici : „Un lucru e cert: mutarea vinovatiei in acest moment pe Klaus Iohannis serveste de minune intereselor gruparii Dragnea.” (Furie si ratiune. Doua perspective asupra deciziei presedintelui Klaus Iohannis de a accepta rapid propunerea PSD, Hotnews, 18-01-2018)

   Lamurirea „nelamuririi” dvs tot aici : „mutarea vinovatiei in acest moment pe Klaus Iohannis serveste de minune intereselor gruparii Dragnea.”

   NB. Formularea „Presedintelui care gireaza coalitia” e trasa cu forcepsul.
   In 2012 toamna, predecesorul sasului sibian a „girat” coalitia USL, binecuvantand primul guvern al plagiatorului VVP.

  • Alegerile prezidentiale nu sunt atat de departe. Timpul trece iute si nu se intrevede nici o FIGURA care sa sugereze ca ar putea concentra voturile PNL , USR PMP etc si a celor 10 – 15 % din Diaspora care voteaza la prezidentiale. Dintre numele vehiculate doar Hurezeanu ar putea , cred avea sanse, mai ales ca , probabil, a utilizat cu folos noul stagiu din Germania pentru cursuri de dezvoltare personala similare celor intensive aplicate lui Johannis la Miami. In mod special as semnala ca PNL si USR nu au dat semne de vreo apropiere ci au accentuat parca in ultimul an actiunea de canibalizare reciproca. Las ca fiecare din ele se si autocanibalizeza – atentie la Gorghiu care vine iarasi tare din urma la PNL ca sa impinga partidul inapoi in faza infantilismelor pe care ea le-a generat canand era sefa ..Pt USR nu mai cred ca e nevoie sa argumentez chestia cu autocanibalizarea. .In acest context JOHANNIS , chiar si dupa supararea de saptamana trecuta , ramane aproape singurul apt sa-i canalizeze pe cei mentionati. BINE CA NU-I MAI RAU are deci o noima in speta – cand ne uitam la marsul triumfator al PSD ului din ultimele saptamani.

 5. Din pacate, nu intelegem ca nu este vorba de „cât de responsabili sunt, de fapt, politicienii noștri”, ci, de fapt, de cit de responsabili sintem noi, cu totii. Pentru ca politicienii nostril sint dintre noi, si oarecum ca noi. Da, nu total ca noi, pentru ca numai ei politicienii, au ales aceasta profesiune, ceea ce ii deosebeste un pic de noi, dar nu prea mult. Iar noi, in Romania avem ca trasatura principala usurinta de a ne agrega, de a forma si actiona ca echipa, foarte inchegata, cu rezultate foarte bune, doar atunci cind este vorba de actiuni ilegale sau mic-imorale, cum ar fi furtul si inselatoria. De asemenea, ne unim grozav de bine si in ipocrizie, o ipocrizie pe care o au, mai mult sau mai putin, toate natiile, insa in care noi excelam, pentru a fugi de raspundere.
  Ne unim foarte repede, si intr-o mare veselie, cind este vorba sa inselam pe cineva, fie el Statul, sau pe un particular. Cel mai bun exemplu este psdalde. Nu ne unim insa cind e vorba sa realizam ceva pozitiv si / sau moral. Nu avem (dar se pare ca totusi am avut, pentru scurt timp) o constiinta clara a ceea ce este demn si corect, a ceea ce constituie valoare universala. Exemplu: lipsa de inchegare a asa-zisei drepte, care este mai mult centru.
  Deci trebuie sa mai asteptam pina a avea oameni mari, care sa nu fie ipocriti (adica sa isi asume responsabilitatea vorbelor si faptelor lor), asa cum am avut cam intre 1840 si 1940.

 6. (cont.)
  Realitatea este ca Romania nu are decit politicieni amatori. Nimeni din cei care fac politica nu este un profesionist in ale politicii. Si, ca sa fii profesionist, trebuie sa existe si o inclinatie naturala in persoana respectiva. Acea persoana trebuie sa stie ce sa spuna, de ce sa spuna, unde, si cum sa spuna. si, mai ales, sa le spuna in public. De fapt, spusul in public este mai important – dupa cum vedem in jurul nostru – decit ceea ce se spune. O gramada de demagogi au avut succes politic, numai pentru ca au stiut sa aiba prezenta publica, chiar daca spuneau niste prostii sau monstruozitati (vezi Hitler, Rodrigo Duterte in Filipine, etc.).
  La noi, oameni ca Iliescu sau Basescu, si chiar Dragnea, au avut succes politic pentru ca au avut prezenta publica, nu au sta sa transmita mesaje (au facut si asta, dar tot public, in mass media solida – TV si radio – e adevarat, Facebook lipsea atunci, dar acesta este totusi un media mai „lichid”).
  In interbelic, Iorga (probabil cel mai destept om din tara, la ora respectiva), profesor universitar si academician, facea turnee in tara, la sate, si vorbea populatiei. Se pare ca nu a fost un politician de foarte mare succes, cu rezultate iesite din comun, dar totusi s-a comportat ca un adevarat politician.
  Deci astfel de oameni ne lipsesc cu desavirsire in politica mioritica, oameni care sa isi asume responsabilitatea, oameni publici, mai ales „de dreapta”. Cei „de stinga” au mai mult succes, pentru ca , mai mereu, stinga este formata din oameni obraznici, care stiu mai bine sa ceara, decit sa dea. Iar acesti „obraznici” au priza la un anumit public (inca) in Romania, ca si aiurea, de altfel (vezi asemanator Austria, SUA, etc.).

 7. Dle Morariu, iertati-ma, dar bateti campii si rostogaliti parti de clisee mai mult sau mai putin ilogice, ca mai toti „comentatorii politici”:
  -alegerile anticipate sunt un nonsens (ar fi fost un nonsens daca ar exista riscul accederii la putere a unui partid mai sinistru decat PSD-ul, dar nu e cazul. Nu discut aici de dificultatea ajungerii acolo, ci de idee…);
  -incompententa nu e motiv constitutional de respingere (decat sa o numesti in functie pe una pentru care Iranul e prin U.E,, mai bine iti dai demisia – iti faci un bine si tie, si tarii);
  – nu avea ce face ca e doar un simplu presedinte neajutorat de Constitutie (daca treaba e sa se ocupe de aritmetica parlamentara, nu inteleg de ce nu angajam un contabil si sa renuntam la presedinte. Eu credeam ca e acolo ca sa caute solutii, sa le „nasca” daca e cazul, chiar cu riscul de a nu fi mereu castigatoare),
  – daca il suspendau faceau pesedistii macel (desre suspedare, citez din Madalin Hodor :”Vă suspendau? Îi spulberam”. Cat despre macel… – e ceva ce isi vor dori cu adevarat si nu va trece prin ordonanta de urgenta in cazul in care tevatura caii parlamentare ii va plictisi? Chiar si cu Tariceanu la butoane, se mai castiga timp, mai era strada, poate, intr-un final, si Curtea…. Asa, acum, ramane doar sa vedem cand va iscali Vasilica dorintele lui Dragnea. Si o vom afla studiind monitorul…));
  -s.a.m.d.

  N-am rabdare sa scriu mai detaliat si mai coerent; e doua noapte, dupa un miting la care am inghetat alaturi de multi altii, si nu mai inteleg de ce continuam sa iesim in strada daca tot ati ajuns cei ce va tot dati cu parerea, la concluzia ca nici macar presedintele nu avea, nu are sau nu va avea ce face.
  Si, in atare conditii, nu e mai sanatos sa va urmam exemplu, sa stam acasa si sa bombanim USR, ca doar USR-ul e problema tarii, nu?

  Iertati-ma, dar chiar am obosit sa vad atata intransigenta fata de unii care abia au intrat in Parlament si care e limpede ca sunt cinstiti si cu bune intentii, si atata intelegere fata de unii care chiar ar avea ce face si nu fac.

 8. (cont.)
  Si, da oameni politici de tip functionar, tacuti si muncitori, sint foarte buni, in general, dar in vremuri de tranzitie si instabilitate, cun e Romania de 30 de ani incoace…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Pandemia, criza economica si mersul capitalismului. Este un nou moment de cotitura?

–urmare la un interviu-- Omenirea va invinge in razboiul teribil cu Covid-19, un dusman ascuns, insidios si...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.