luni, ianuarie 25, 2021

Cateva consideratii despre independenta justitiei constitutionale

Particip la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Consultativ pentru protectia minoritatilor. Creat acum 14 ani pentru a monitoriza aplicarea Conventiei cadru pentru protectia minoritatilor nationale, Comitetul a reusit sa asigure standarde ridicate de protectie a minoritatilor nationale, inclusiv a uneia dintre minoritatile importante din Europa, minoritatea maghiara. Curtea Constitutionala a Romaniei a preluat rapoartele acestui Comitet in decizia ce se refera la constitutionalitatea legii educatiei – decizia Curtii care a interesat colegii nostri de la Curtea Constitutionala a Ungariei.

I-am intalnit prima data pe colegii mei de la Curtea Constitutia a Ungariei la Conferinta Mondiala de la Rio de Janeiro in ianurie 2011. Presedintele Curtii, expert al Consiliului Europei in Comisia de la Venetia, a luat primul cuvantul pentru a discuta despre restrangerea puterilor Curtii Constitutionale. Punand problema doctrinar, asa cum ne-au obisnuit colegii nostrii de la Curtea Constitutionala a Ungariei, profesorul Péter Paczolay l-a invocat pe Hans Kelsen, creatorul justitiei constitutionale.

Astfel, restrangerea competentelor Curtilor Constitutionale este considerata ca fiind o sanctiune la hotararile Curtii Constitutionale respective ce au fost in dezacord cu decizii sau pozitii politice. Acesta ar fi un mod in care puterea politica indica judecatorilor Curtiilor Constitutionale ca in momentul in care in cadrul unei compente stabilite a Curtii Constitutionale, Curtea adopta decizii care deranjeaza puterea politica, competentele in acel domeniu pot fi anihilate. Este ratiunea pentru care orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica.

La aceeasi reuniune a justitiei constitutionale mondiale, in panelul referitor la independenta justititiei constitutionale, multi dintre judecatori, este adevarat in marea lor majoritatate provenind in Africa, au prezentat alte modalitati prin care este amenintata indepedenta justitiei constitutionale : amenitari  din partea guvernelor sau a partidelor aflate la putere, cereri de demisie urmate de inlaturarea judecatorilor,daca  nu se supun guverantilor, diferite moduri de intimidare a judecatorilor inclusiv prin intermediul mass-mediei care este controlata de puterea politica, reducera bugetelor Curtiilor Constitutionale pentru a le bloca in practica functionarea. etc.

Congresul Mondial a Curtiilor Constitutionale, initiativa a Comisiei de la Venetia si a actualului Presedinte Gianni Buchicchio a fost consacrat ca o structura permanenta anul trecut la Bucuresti. Intre altele, rolul acesteia este sa apere independenta justitiei constitutionale si sa se opuna practicilor antidemocratice care o pot afecta.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Aparitia unui astfel de articol este binevenita, intr-un moment in care politicul exercita o presiune reinnoita asupra institutiilor neafiliate, precum DNA, ANI sau, de ce nu, Curtea Constitutionala. Parerea mea este, insa, ca recenta incercare de a limita competentele Curtii Constitutionale din Romania, printr-un proiect de lege initiat de doi senatori ai USL, are la baza mai putin „deranjul” pe care deciziile acesteia l-ar fi cauzat pana acum, cat intentia acestei coalitii de a usura suspendarea Presedintelui, in viitor. Asta nu diminueza, insa, valabilitatea afirmatiei ca „orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica.”

  2. Presedintele Cc a Ungariei a uitat sa adauge ca CC, ca orice institutie, este normal sa isi apere si sa isi extinda teritoriul, aria de lucru (adica, mai simplu spus, sa isi dea de lucru). Insa, ideea potrivit careia „Este ratiunea pentru care orice restringere a competentelor Curtii Constitutionale este considerata ca fiind o masura antidemocratica” este unilaterala. Democratia se exprima in principal prin alegeri politice, iar competentele CC se restrang de catre unorganism ales politic de cetateni. Daca aceste restrangeri sunt constitutionale, nu vad unde este „antidemocratia”. Nu functioneaza aici teoria drepturilor castigate: odata ce CC primeste atributii este Ok, cand i se iau nu este OK.

    • Chestiunea asta cu restrangerea drepturilor conform constitutiei introduce o circularitate in judecata. Se stie ca exista constitutii nedemocratice, judecarea lor fiind facuta normal prin criterii neconstitutionale si atunci tocmai printr-o asemenea constituie se restrange dreptul Curtii Constitutionale , in mod constitutional dar nu si democratic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Iulia Motoc
Iulia Motoc
Doctor in drept international al Universitatii Paul Cézanne, Aix- Marseille, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, membru al Comitetului Drepturilor Omului ONU. Din iunie 2010 a fost numita Judecator al Curtii Constitutionale din Romania

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Navalnîi a fost judecat în secția de poliție. Doar pe vremea lui Stalin se mai putea întâmpla așa ceva. Interviu cu analistul Armand Goșu

Duminică seara, la revenirea în Rusia, Aleksei Navalnîi a fost arestat, la punctul de control al pașapoartelor, din...

Democrația este pentru zei. Nu trebuie să ne surprindă faptul că oamenii nu o pot menține

„De ce eșuează democrațiile?” Am auzit această întrebare de multe ori în ultimii ani, în cărți, în paginile de...

O variantă modernă a poveștii cu vulpea bearcă: „Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a calculat că mai avem circa 60 de...

Dacă ați fi participat în iulie 2015 la lucrările Conferinței dedicate Anului Internațional al Solurilor, desfășurate în Colorado sub auspiciile Organizației pentru...

Radiografia dezastrului industriei energetice românești în 10 ani

Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN...

Parada dascălilor

Prin 2004 – 2005 mergeam mult pe munte cu un amic care se credea foarte deștept. Poate și era; poate. Eu tot...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.