marți, septembrie 28, 2021

Câteva dintre problemele guvernului condus de dl. Cîțu

Declarațiile de presă ale președintelui PNL, dl. Ludovic Orban, chemarea intempestivă marți la Cotroceni a șefilor partidelor din arcul guvernamental, moment după care s-a preferat a nu se formula nici o declarație de presă, apelul la unitate a coaliției lansat joi de președintele Iohannis, anunțurile referitoare la pensii și la o eventuală modificare a vârstei de pensionarea, anunțuri făcute de d-na Raluca Turcan, amânarea cu încă cel puțin o săptămână a depunerii în Parlament a proiectelor Legii bugetului de Stat și a Legii Bugetului Asigurărilor de Stat pentru anul 2021 arată existența unor mari probleme nu doar în rândul celor aflați azi în fruntea bucatelor.

Devine clar că respectivele probleme nu se limitează doar la operațiunea de împărțire a funcțiilor ori a prefecturilor în care toți cei prezenți la masa guvernării emit pretenții maximale. Unele dintre aceste pretenții își găsesc rezolvări de-a dreptul îngrijorătoare și numai dacă luăm în calcul recentele numiri de secretari de Stat de la Ministerul Culturii și Ministerul Educației, dar și la cel de Interne. Locuri în care USR-PLUS a trimis persoane cel puțin „originale”.

 Greu, așadar, de crezut că respectivele dificultăți vor trece după ce, în cea mai recentă ședință de guvern, s-a adoptat o decizie care reconsfințește caracterul politic al prefecților.Decizie care a făcut hatârul UDMR și care se află total la antipozi cu ceea ce susțineau acum doi PNL și Alianța USR-PLUS. Semn că ne plac prefecții politici atunci când sunt ai noștri. Tare mi-e teamă că situația nu se va calma nici nu după ce se va încheia disputa în jurul prefecturii Bihor pe care și-a doresc atât PNL cât și UDMR și USR-PLUS. Deși dacă PNL pierde respectiva prefectura este mai mult ca sigur că nu doar poziția la vârful PNL a d-lui Ludovic Orban va deveni încă și mai fragilă, iar apele din coaliție încă și mai învolburate.

Cea mai stringentă problemă a guvernului condus de dl. Florian Cîțu este aceea a  banilor. A bugetului. Una deloc ușoară, dacă luăm în considerație faptul că, așa după cum titra joi, 28 ianuarie 2021, Ziarul financiar, România a devenit „un câmp de bombe bugetare”. Sau, mai corect spus, perseverează în a fi astfel. După cum arată autorul articolului, dl. Cristian Hostiuc, directorul editorial al publicației, guvernul Orban a lăsat moștenire un deficit bugetar de 102 mld. Lei, adixă 21 mliarde lei, cu 10 mld peste estimări. Acum, guvernul Cîțu trebuie să găsească 31 mld. de lei , venituri bugetare în plus în 2021, astfel încât deficitul să fie de numai 78 mld. de lei.

Ce înseamnă, de fapt, asta? Că românilor li se va cere să strângă cureaua. Că nu ajunge să nu se mărească decât simbolic pensiile, că nu e suficient ca iarăși angajații din învățământ, dascălii, cum îi numesc ipocrit, uneori dojenitor politicienii, îndeosebi cei posesori de diplome de la facultăți proaste, fără relevanță- și slavă Domnului că sunt mulți, așa după cum vedem lesne dacă citim cartea semnată de Valeriu Nicolae,  să fie amânați de la creșterea deja amânată și în septembrie trecut a salariilor, măsură care președintelui Klaus Iohannis, și el profesor, o califică drept justă (președintele dovedind că una vorbește și alta fumează), că vrea o Românie educată cu educatori prost plătiți, ci că va fi nevoie de măsuri mult mai drastice.

În primul rând, se va impune reducerea aparatului bugetar, despre a cărei necesitate toată lumea vorbește, însă pe care mai toți ezită să o pună în practică. Și nu doar de teama tulburărilor sociale. Revin, și se va vedea că nu degeaba, la mult disputata prefectură a Bihorului. Președintele CJ Bihor, atât de lăudatul fost primar al municipiului Oradea, dl. Ilie Bolojan, a tăiat în carne vie. E drept, a făcut-o uneori, urechist, în absența unei corecte analize prealabile. Numai că dl. Bolojan a făcut și un pic de ordine în viesparul din aparatul propriu al CJ. Acolo unde, între anii 2016-2020, UDMR și-a plasat masiv în posturi clientela politică. Au fost gratulați cu servicii fără obiect de activitate, călduțe, bine plătite, neamuri și politruci de toate felurile.  S-a creat astfel, cu acceptul laș al PSD, o administrație paralelă la propriu. UDMR își dorește postul de prefect  al Bihorului pentru ca acesta să atace în viitor în contencios administrativ toate deciziile neconvenabile pentru ea și pentru electoratul propriu ale președintelui Consiliului Județean. 

În mod aproape similar, fiecare ministru vrea o felie cât mai mare din buget. Politicianist, dar și justificat. Unii amenință deja cu demisia în cazul în care nu o vor primi. Cel mai vocal în acest sens se dovedește a fi ministrul Educației, dl. Sorin Câmpeanu. Numit de PNL, primul partid în capul căruia se vor sparge toate nemulțumirile corpului didactic. Și nu numai. Avem un guvern de coaliție, dar pentru marea majoritate a alegătorilor la butoane sunt liberalii și ei se fac vinovați de toate relele in țară. Cu toate acestea, fiecare ministru reprezintă un partid și chiar dacă până la viitoarele alegeri la termen mai sunt aproape 4 ani nu e întotdeauna foarte bine să contezi pe memoria scurtă ori pe proverbiabila lipsă de interes pentru politică a românilor.

Încă și mai îngrijorătoare decât concedierile în rândul personalului bugetar, operațiune în care se fac deja simțite și niscaiva urme din arsenalul luptei de clasă ori resturi din gândirea și din limbajul colorat al d-lui Traian Băsescu primele victime fiind iarăși profesorii (nu pot să nu observ manevrele incalificabile în acest sens la care se dedă postul de televiziune Dgi 24 ) s-ar dovedi o eventuală creștere de taxe. Creștere care ar afecta pe toată lumea. Deocamdată, guvernul Cîțu, premierul însuși dau garanții că nu se va ajunge la asta. În ceea ce mă privește, sunt sceptic. Nu, nu sunt economist. Și nici precum vreo doi jurnaliști de la Digi specialist în toate. Și în vaccin, și în teste rapide, și în plata așa-numitelor ore remediale. Pe care respectivii le-ar vrea făcute în regim de muncă patriotică. Se vede însă cu ochiul liber că nu sunt bani. Chiar dacă proiectul alternativ de buget, politicianist până la ultima virgulă, dat publicității miercuri de PSD, susține contrariul, Dar cine îi mai crede pe cei din PSD? Numai naivii. Din păcate, rămâne de văzut când se va termina și credibilitatea actualilor guvernanți.

Distribuie acest articol

34 COMENTARII

 1. Actualii ”guvernanți” sînt de fapt o liotă de strînsură care reprezintă diverse grupuri de interese și ce fac ei acolo nu are nicio relevanță pentru România. Important este să vedem dacă securiștii lui Cioloș îi vor învinge pe securiștii grupați în USR prin deja celebra viitoare fuziune și mai ales cum îi vor mînări dup-aia pe ăi bătrîni din melanjul PNL-PD. Dacă nu le iese manevra, învie iar USL. Trebuie văzut cum joacă și justiția independentă care poate nu e de acord, așa că dacă sună goarna, procurorii magistrați tre’ să-și puie iar centura cu diagonală și să intre în cîmpul tactic de operații, să ia corupția-n gură și să facă dosare cu care să bage la bulău pe bază de suspiciuni rezonabile și indicii temeince dujmanu’ desemnat prin ordin de zi. Văz că jurnaliștii imparțiali și deontologi deja încep să miște, semn că the show must go on.

 2. Suntem cu totii in aceiasi barca dar nu toti avem si veste de salvare sau cum a ne fura caciula -de unii singuri- a devenit sport national . Neputinta sta la baza tuturor relelor . Suntem si cei mai frumosi , suntem si cei mai destepti ,DAR , acu-i acu , ce ne facem ? Chiar daca apar scrieri ce ne indeamna sau ii indeamna pe guvernantii actuali sa faca o reforma administrativa totala , o eliminare a tuturor pensiilor speciale , o reforma ce ar trebui sa cuprinda intreg aparatul administrativ impreuna cu societatile inca aflate la stat (multe si falimentare ), sa vinda sau sa privatizeze activele neperformante , sa reanalizeze toate veniturile obtinute ca parte a unei adeverinte medicale ce constata invaliditatea , totusi exista o masura in toate . Pina nu se vor fi stabilit , cu exactitate , unde apar aceste probleme si care este amploarea lor , pe categorii sociale si pe locatii ce sunt sub administrarea statului , nu putem porni la drum . O munca titanica pe care nu stiu daca avem cu cine o face . Primul pas ar trebui sa fie reconectarea legilor , ce pot permite , in viitor , astfel de actiuni , impreuna cu gasirea modalitatilor, administrative , de a face asta . Deocamdata, totul este la nivel declarativ , dar ne vom lamuri repede daca se va face ceva sau nu . Principial ar trebui facute corectii ,acolo unde evidenta o permite si legile sunt clare ,pe mai toate sectorele de activitate .Principiul este simplu – a lua cit mai putin de la cit mai multi – , dar fara sa darimi constructia . Asadar , guvernul poate ingheta salariile , poate modifica , pe ici pe colo ,legea pensiilor , poate comasa sate, comune , ce pot avea un singur aparat administrativ , poate renunta la un numar de salariati ce dubleza diferitele activitati , poate elimina falsurile in conceptul global numit invaliditate , poate vinde sau lista la bursa (vinzare de actiuni ) diferitele active neperformante , si multe altele poate face , dar totul folosind un sistem concentrat pe cazuri deja stiute si nu printr-un heirupism generalizat . Evita astfel si miscarile de protest si asigura si fonduri la bugetul de stat . Masurile de forta ce ar afecta societatea , nu isi au locul acum , chiar daca sunt patru ani de liniste politica .

 3. „citeva dintre problemele guvernului…”
  domnule, este o anomalie sistemica, o Romanie capturata de aceleasi scursuri de dinainte de 89 (justitie, militie, securitate, armata – cu politrucii cozi de topor). aceste jivine sint cele ce toaca pe propriile i lefuri, pensii si privilegii tot bugetul tarii, nemailasind nici un banut pentru dezvoltare. romania isi vinde resursele vitale si se imprumuta pentru a mentine un stat militienesc supradimensionat si cleptocrat ce n are nimic de a face cu nevoile cetateanului.

  • ps : iacata alti nefericiti au murit arsi de vii. veti auzi acelasi limbaj de lemn al androizilor : se vor face cercetari si se vor lua masurile legale, chestorul de militie ciripel s a deplasat la fata locului si a constatat ca accidentul s a produs din cauza nepurtarii centurii de siguranta. notati ziua „cercetarii” organelor si sa va informati cititorii cind organele au si „solutionat” problema.

 4. Pandemia va scoate la suprafata toate gaurile si lipsurile adunate in 31 de ani si toate efectele coruptiei. Trebuiesc multe de facut, dar politica dupa interese proprii si voturi nu va schimbs mare lucru. 1. De redus numarul de judete, de comune cu sate parasite.2 De ales ori prefecturi ori consilii judetene.3. De redus suprapunerii directiilor din ministere si cele din tot felul de agentii guvernamentale.4. De redus ap.administrativ la toate nivelele de la comuna la judet si guvern.5. De redus numarul de parlamentari la 300.6. De taiat sporurile de doctorat din administratie.7.De redus evaziunea fiscala, de multe ori bine camuflata si la limita legii.8. Aplicat impozitul progresiv pe venituri si averi.9. Pe terenurile libere din municipiile mari de construit noi spitale, si nu doar malluri, blocuri rezid.si de birouri, cele vechi demolate prin implozie.10. Amenzi ridicate pentru toate tipurile de poluare.11. Reducerea impozitelor pe forta de munca si creste lor pe capital.12. Reforma adevarata in educatie si eliminarea fabricilor de diplome, unele cu marketing agresiv.etc.13. Sprijinirea mai puternica a fermierilor si afacerilor locale in loc de marile importuri. 14. Impozitarea adecvata a companiilor multinationale.

  • Toate bune si frumoase, dar Romania duce lipsa de capital. Vreti sa-l impozitam mai tare, dar nu avem ce impozita, de fapt, in afara de constructii. Vor accepta oamenii impozite mari pe locuinte, avand in vedere ca toti sunt proprietari? E o problema serioasa, impozitarea muncii e foarte mare si nimeni nu indrazneste sa introduca impozitul progresiv. Probabil ca asteapta FMI-ul, cu eterna scuza „aia sunt de vina”. Impozitarea multinationalelor, e buna in teorie, in practica nu avem nimic in afara de aceste multinationale, daca se supara Renault, de exemplu, luam sapa pe spinare si mergem la prasit! Singura industrie autohtona de succes e IT-ul – ma refer la contributia la PIB, nu la alte vise – si pare ca vrem sa o impozitam mai mult. Inainte, zic eu, trebuie vazut ce facem cu gaurile negre, adica domeniile administrate de stat, unde castigul mediu net e cu 50% mai mare decat castigul mediu net din mediul privat iar despre performanta nici nu vreau sa vorbesc. Cea mai mare nenorocire pentru Romania e plecarea tinerilor, in curand nici nu vom mai avea nevoie de investitii pentru ca nu va mai avea cine sa le puna in miscare.

   • Domnule Pafi, da impozitul pe prima proprietate sa fie rezonabil, dar pe urmatoarele sa fie dublu. Exista la ora actuala mii de apartamente goale, nu mai sta nimeni de ani buni si tinute sa se degradeze, impozitele derizorii permit acest lucru. Apoi la fel pentru masini. Capitalul nu se compune numai din constructii. Multinationalele au multe facilitati pe care un investitor roman nu le are, aceiasi lege pt.toti.

   • @ PAFI 29/01/2021 At 18:07
    In unele tari „ca afara” se impoziteaza – pe familie – o locuinta si o casa de vacanta cu taxa normala de proprietate. Toate celelate locuinte aflate in proprietatea unei familii se impoziteaza cu taxe mai mari, pentru ca – la fel ca si-n Romania – sunt destinate inchirierii.
    Si-n aceasta tara (din Grupul celor 7 tari industrializate) exista impozitatea progresiva pe venitul total anual pe persoana din: salarii, pensii, chirii, premii, sporuri etc. Nu exista persoane exceptate de la impozitare si nici pensii speciale ci toate sunt pe contributivitate.

 5. Sunt unii cinici care cred ca domnul Orban a părăsit palatul Victoria știind ca urmează un an in care fotoliul de prim ministru cam frige.
  Întors acasa după o mai lunga vizita in Romania unde am luat contact cu fel de fel de oameni, de la pensionari pana la oameni din universități, media sau birocrati din provincie pot spune ca situația e destul de grava, exista așteptări nerealiste din partea unei mari parti a populației, in special din cea a pensionarilor. M-a uimit ca pensionari cu ceva educație nu au habar de mecanismul prin care se finanțează pensiile, ie cel al solidarității dintre generații, multi crezând ca daca au plătit asigurări sociale timp de 35 ani asta le-ar garanta azi plata pensiei.
  A doua constatare grava este audienta mare a posturilor de TV A3 si Romania TV, in special in randul pensionărilor. Ma tem ca guvernul a cam pierdut bătălia in media din tara, iar faptul ca domnul Citu nu prea iese la bătaie lăsând asta pe seama unor miniștri cam zurbagii nu prea ajuta.

   • Posibil dar nu in mod necesar.
    Problema exista in toata lumea, chiar si in tarile cele mei dezvoltate. In România pensia nu se constituie prin reinvestirea contribuției proprii. Când omul a contribuit la stat prin taxe acești bani au fost cheltuiții in anul in care a contribuit. Acum 35 ani erau de 3-4 ori mai multi angajați decât pensionari. Astăzi raportul este mult mai mic si oamenii trăiesc mai mult. E o bomba cu efect întârziat iar efectul ei va creste pe an ce trece.

    • @ Cinicul 30/01/2021 At 9:47
     „Problema exista in toata lumea, chiar si in tarile cele mei dezvoltate.”
     Daca considerati Canada ca o tara dezvoltata atunci afirmatia dvs. atunci aceasta tara este exceptie cat priveste CPP (Canada Pension Plan) sau QCP (pentru Quebec).
     Dupa primul an de contributie la CPP/QCP, poti sa-ti faci un „account” si sa verifici daca sumele depuse (de patron) sunt corecte si care ar fi pensia estimata pe care o vei primi la varsta standard de pensionare: 65 de ani (barbati sau femei).
     Daca doresti sa te pensionezi mai devreme (la min. 55 de ani) primesti o pensie redusa – pentru toata viata – cu 0.6% pentu lunile ramase pana la varsta de 65 de ani.
     In schimb daca ceri pensia mai tarziu (la max. 70 de ani) beneficiezi de o pensie marita – pentru toata viata – cu 0.7% pe luna pentru fiecare luna peste varsta de 65 de ani adica max. 42%.

   • Nu, inseamna ca prea putini contribuabili (salariati) cotizeaza pentru prea multi pensionari cu pensii prea mari. Cand Bismark a inventat sistemul de pensii sub 5% din muncitori ajungeau sa incaseze pensie, dar plateau foarte multi, acum toata lumea apuca pensia si sunt mai putini contribuitori. Sistemul de pensii e o schema Ponzi, functioneaza doar cand cotizeaza multi si incaseaza putini, ar fi ilegal daca nu ar fi impus de stat.

 6. Directorul editorial al publicației ,,Z.F. ” este Cristian Hostiuc nu Ciprian Hostiuc .

  ,,Una deloc ușoară, dacă luăm în considerație faptul că, așa după cum titra joi, 28 ianuarie 2021, Ziarul financiar, România a devenit „un câmp de bombe bugetare”. Sau, mai corect spus, perseverează în a fi astfel. După cum arată autorul articolului, dl. Ciprian Hostiuc, directorul editorial al publicației, guvernul Orban a lăsat moștenire un deficit bugetar de 102 mld. Lei, adixă 21 mliarde lei, cu 10 mld peste estimări.”

  Nu cumva corect este ,, daca luam in considerare ” ? ,,Consideratie ” are alta intrebuintare ….

  ,,măsură care președintelui Klaus Iohannis, și el profesor, o califică drept justă (președintele dovedind că una vorbește și alta fumează, că vrea o Românie educată cu educatori prost plătiți, ci că va fi nevoie de măsuri mult mai drastice.”

  Opinia mea este ca profesorii sint prea bine platiti in Romania . Daca nu le convine sa mearga in mediul privat sa produca valoare adaugata . Sa vada cit de greu se produce valoare adaugata . Ca de produs analfabeti e in stare si unul cu 4 clase . Ba , sint cazuri in care oameni simpli cu 4 clase dau …clasa multor ,,profesori ” . Mediul privat nu isi permite sa sustina beneficiile imense ale intregului aparat public bugetar ( foarte numeros , foarte scump si foarte ineficient ). Asta e realitatea .

  ,,Ce înseamnă, de fapt, asta? Că românilor li se va cere să strângă cureaua. ”

  Sa stringa cureaua fix cei care au fost imbuibati . Demnitarii si functionarii public / bugetari .

  ,,Cea mai stringentă problemă a guvernului condus de dl. Florian Cîțu este aceea a banilor.”

  Din cite stiu eu prim-ministru al Romaniei este Florin Catu .

  ,,Pe care respectivii le-ar vrea făcute în regim de muncă patriotică. ”

  Domnule Mircea Morariu , nu cumva faptul ca eu platesc o hoarda de functionari publici si bugetari sa nu faca nimic se numeste tot munca patriotica ?! Am eu posibilitatea sa nu ii platesc ? Nu . Pentru ca japca legala pe rodul muncii mele este cea care aduce incasari la bugetele publice si nu cererea si oferta ( asa cum se intimpla in mediul privat ). Functionarul bugetar este angajatul si eu sint angajatorul ( ca doar eu il platesc nu muma-sa ) . De ce nu pot sa il concediez ?
  Functionarimea publica si bugetara a devenit o hoarda ; o tumora canceroasa ce se hraneste din rodul muncii corpului social sanatos al poporului roman .

  • Stiti rău. Premierul României eate dl. Florin Cîțu. Iar considerațiile dvs. referitoare la profesori arată că ați avut niște profesori care v-au dat note prea mari. Nu știu ce profesie aveți. Dar ați deprins-o singur? Nu ați fost la școala? Sunteți un autodidact? Sunteți tare la lupta de clasă. Atât.

   • Domnule Popescu, deci cum e corect. Funcționari public sau funcționari publici? Că vă văd oscilant. Justificati-vă răspunsul. Cu argumente gramaticale.. Vă voi spune apoi dacă eu v-aș fi dat examenul de Bacalaureat. La folosirea virgulelor sunt corigenț.

    • Credeti ca cineva muncește suplimentar degeaba? Știti ce salariu are un profesor debutant? 2500 de lei. Credeti că e un salariu motivant? Credeți că astfel vor opta pentru cariera didactică oameni cu adevărat performanți?

     • Acelasi salariu la debut este si in cercetare. Credeti ca o sa mai avem buni si performanti in cercetare?!! Se duc in majoritate, in invatamant cei care nu au nici un fel de sansa de a se angaja in alta parte si nici nu sunt dati afara daca nu au rezultate bune.

     • Pot sa va raspund eu ; in mediul privat , majoritatea celor platiti cu salariul minim pe economie muncesc mai mult de 160 ore lunar . Tot in mediul privat exista foarte multi salariati cu salariul minim pe economie care muncesc la ture 12/24 – 12/48 . Va invit sa calculati dumneavoastra cite ore munceste un astfel de om intr-o luna calendaristica . Repet , pe salariul minim pe economie. Din statistici sint vreo 1.200.000 de muncitori platiti astfel in mediul privat . Citi oare din mediul bugetar sint platiti cu salariul minim pe economie ?
      Am uitat sa precizez ; nu scriu ,, cati ,, si ,, sunt” ( si toate celelalte ) pentru simplul motiv ca nu sint de acord cu aceasta scriere . Este o impunere naroada a unor indivizi care traiau in anonimat si care au vrut sa isi justifice intr-un fel pozitiile publice si beneficiile imense .

      • Repet. Puneți mâna pe carte! Învățați să scrieți corect și atunci vorbim.

     • Am uitat sa va intreb ; credeti ca este motivant salariul minim pe economie pentru un ,, dispecer centru de alarma ” care lucreaza in ture de zi si de noapte ? Adica 240 de ore lunar . Nu mai pun la socoteala orele de noapte si sarbatori legale . In timp ce functionarii publici si bugetari ,,lucreaza,, L-V cite 8 ore zilnic . Program in care , cu acordul sefului , merg la cumparaturi si la platit facturi personale . Daca nu stiti ce face un dispecer centru de alarmare va invit sa cautati vreo 2-3 sa-i intrebati . Daca nu resuiti am sa va spun eu . Am dat exemplul acesta nu pentru ca eu lucrez pe o astfel de pozitie ci pentru ca e prima ( dintre multele exemple ) ce le pot insira . Cunosc un om performant care lucreaza pe astfel de pozitie si care da lectii inclusiv directorului firmei unde lucreaza . Un tinar pensionar MAI care e un exemplu de infatuare .

      • Iau în considerație critici. Atunci când nu sunt atacuri la persoană sau doar exemple de aflat în treabă.

  • „Opinia mea esty. e ca profesorii sint prea bine platiti in Romania . Daca nu le convine sa mearga in mediul privat sa produca valoare adaugata ”

   Dvs nu prea știți ce înseamnă învățământul privat. Mai toate universitățile private produc numai analfabeți si cretini cu mofturi.
   Cat despre liceele private este foarte ușor sa scoți ușa elevi buni când nu primesti decât elevi foarte buni. Practica este valabila si in tarile dezvoltate, in special in spațiul anglofon. Cunosc asta din experiența directa.

   • In acest caz ma declar analfabet , cretin si mofturos .
    Opinia mea este aceea ca legislatia romaneasca trebuie sa acorde in mod egal posibilitate de a exista si de a se dezvolta invatamintului public si privat . Se numeste acces echitabil la o piata concurentiala . Alfel se numeste favorizare prin legi . In acest caz a invatamintului public . Mai mult , consider ca accesul in institutii de invatamint trebuie sa fie liber ( anume fara examene de admitere ) . Sa intre toti dar sa iasa numai cei capabili . Asta s-ar putea intimpla , fireste , daca ar exista un corp profesoral capabil , moral si constient de faptul ca cei care vor parasi sistemul vor putea sa fie creatori de valoare .

 7. Atunci domnule Morar sa ne explicati si noua de ce la titularizare, ani de zile au fost note mici si foarte mici si au fost acceptati sa predea elevilor. Ca sunt si cei care fac cu responsabilitate si pasiune, dar nu foarte multi. Multi predau ce este in manual, fara sare si piper, mai au si atitudini discutabile fata de elevi. Atunci cand problema ajunge in mass media se fac anchete si sunt dati afara.

  • Mai întâi, vă rog să îmi scrieți corect numele. În al doilea rând, vă rog să învățați folosirea corectă a virgulelor. La titularizare au fost și note mari, și note mici. Au fost acceptați să predea și cei cu note nepermis de mici fiindcă alții mai buni nu s-au găsit. Cariera didactică nu este atrăgătoare tocmai din cauza salariilor descurajante. Ași înțeles? Acum, stimate Aristotel ce ne faceți cinstea de a ne fi contemporan nouă, faceți vă rog bine și mergeți și puneți mâna pe o carte de gramatică ca și pe Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuație. Nu de alta, dar se supără Aristotelul antic.

   • In aproape toate raspunsurile dumneavoastra la comentariile , in mare parte corecte , pisati pe ideea folosirii corecte a virgulelor . Oare numai la asta va pricepeti ?! La virgule . Sau asa va este mai usor sa suportati critica si opiniile diferite de ale dumneavoastra ?!

  • Domnul Morariu se face ca nu vede lumina tinind ochii inchisi .
   Stie ,, tot satul ” ca invatamintul public e plin de neaveniti si incapabili care au dat buzna doar pentru beneficii , pozitie sociala si dificultatea cu care pot fi concediati . Acesta este cazul a 99% din functionarimea publica bugetara . Realiattea este cea care este indiferent daca o descriu eu sau domnul Aristotel si indiferent daca domnul Morariu o neaga . Adevarul ramine adevar si minciuna minciuna asa cum apa nu sa poate amesteca cu untdelemnul .

  • @Aristotel _ „…de ce la titularizare, ani de zile au fost note mici si foarte mici si au fost acceptati sa predea elevilor”

   Răspunsul este simplu, la îndemâna tuturor și este esențialmente de natură economică.

   Carevasăzică, din cauza condițiilor de lucru și salarizare, cei mai buni absolvenți de învățământ superior din România pleacă în străinătate, cei bunicei merg în mediul privat, iar cei mai puțin buni și cei foarte pasionați de domeniu devin cadre didactice.

   Educația, la fel precum Sănătatea, sunt domenii sociale esențiale, iar câteva argumente în acest sens, bine susținute, pot fi găsite în articolul d-lui profesor S Cerna cu privire la capitalul uman, din acest spațiu virtual. Doar că românii se tem că mor, dar nu se tem că vor muri proști.

   Așadar, Educația este un domeniu puțin atractiv, subfinanțat și excesiv politizat. Cei care nu sunt încrezători, sunt învitați să se convingă din interior.

 8. Vă repet. Învățați să scrieți corect. Și pe urmă mai vorbim. Deocamdată, dovediți că vreți doar să vă aflați în treabă. Scrieți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

“Discriminarea” în vremea holerei. Sau ce ne spune manipularea cuvintelor în pandemie

Acum vreo săptămână explicam într-o emisiune TV că a te considera “discriminat” dacă ţi se impun restricţii pentru că n-ai vrut să...

Nimicul la putere

            Ceea ce vedem acum pe scena publică nu e nimic altceva decât consecința faptului că niște oameni fără nici o consistență...

Când oamenii mici lasă umbre mari înseamnă că soarele e la asfințit

                                                 Una din acele istorii care se vor adevărate, deşi nimeni nu ştie cât sunt de exacte,...

România, septembrie 2021: peisaj după Congres

În cele din urmă, “ echipa câştigătoare” a învins,  iar  Klaus Iohannis îşi are partidul  prezidenţial pe care şi l-a dorit.  Este...

Welcome to Cîțuland sau cum să ucizi un partid istoric

Cred ca din toată această gretoasă si grotescă poveste, cel mai compromis iese presedintele Ghinion. S-a aventurat pe terenul de joc, a...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.