miercuri, august 12, 2020

Câteva observații finale despre anul 2018

Cum a fost, de fapt, din perspectiva lui Dragnea și a PSD anul 2018? Bun, prost sau cenușiu? I-a reușit lui Dragnea operațiune de încălecare a țării și de transformare a ei în pașalâc?
La o primă privire, numitului Dragnea Nicolae Liviu și social-democraților români totul le-a mers din plin în trecutul an 2018. Infractorul din Teleorman, repetentul de la Politehnica bucureșteană a izbutit să se mențină la conducerea partidului, în ciuda celor care, în cel puțin trei rânduri, i-au profețit sfârșitul, iar partidul a reușit să păstreze guvernarea, aflată, teoretic, la a treia încercare de identificare a unui prim-ministru cât de cât capabil. În realitatea tot mai slugarnic în raport cu același El Lider Maximo. Și mai defectiv de orice urmă de personalitate.
Președintele Iohannis a ratat, la mijlocul lui ianuarie 2018, ocazia de a trimite la plimbare o coaliție de guvernare incapabilă să guverneze, preocupată fiind în exclusivitate de schimonosirea legilor justiției și de salvarea de la închisoare a lui Dragnea și, cine știe? chiar și a lui Călin Popescu-Tăriceanu. Același președinte încearcă acum, printre altele, și din motive electorale, dorind cu ardoare un al doilea mandat de 5 ani la Cotroceni, să își repare, pe cât posibil, greșeala. În 2019 vom afla dacă va izbândi sau nu. Asta dacă nu cumva are dreptate Andrei Caramitru care, într-o postare pe facebook din data de joi, 3 ianuarie, socotește că schimbarea intempestivă a șefului ANAF cu doamnă Mihaela Triculescu înseamnă recunoașterea faptului că România a intrat în faliment.
Dragnea, cu ajutorul sculei mizerabile cu numele de Tudorel Toader, a izbutit demiterea șefei DNA, d-na Laura Codruța Kὄvesi, și nu e deloc exclus ca în săptămânile sau lunile următoare, cu ajutorul aceleiași mizerabile scule, o pârjoală moldovenească alterată, să îl concedieze și pe procurul general al României, dl. Augustin Lazăr. Are de partea sa atât de politizata Curte Constituțională prezidată de un ins cu numele de Valer Dorneanu, fost membru și dregător PSD de frunte și valet necondiționat al partidului și al șefului acestuia.
Același Liviu Nicolae Dragnea a schimbat cum i-a fost voia completele de judecată, a utilizat, a dus la perfecțiune metoda de tergiversare a situației sale personale din justiție, metodă pusă la punct de un alt bandit de mare clasă, numitul Voiculescu Dan. Așa se face că președintele social-democraților români încă este liber și își îngăduie să sfideze justiția și pe cetățenii cinstiți ai României.
Cu ajutorul presei aservite, a furajaților din banii PSD care pretind a fi formatori de opinie ori că fac sondaje de opinie, Dragnea a reușit să ducă de nas o consistentă parte a populației. Care continuă să dea crezare discursului lui naționalist, xenofob, anti-european, anti-bănci și anti-naționale. Discurs a cărui întruchipare perfectă în fapte este Ordonanța de urgență cu așa-zisa taxă pe lăcomie, ordonanță creată de binomul Teodorovici-Vâlcov și votată de întreg guvernul României.
Dragnea s-a descurcat și la capitolul negustorie. A cumpărat cu funcții de miniștri pe doi dintre opozanții săi. Sau care au jucat rolul cu pricina. Adică pe d-na Ecaterina Andronescu și pe dl. Niculae Bădălău. Fapt simptomatic pentru valoarea umană și morală a celor care reprezintă astăzi partea vizibilă a PSD.
Pe de altă parte, cred că are dreptate sus-menționatul Andrei Caramitru care într-o postare pe facebook, preluată zilele trecute de Newsweek România, susține că în 2018 lui Dragnea nu i-a ieșit, de fapt, nimic. Adică. D-na Kὄvesi continuă să dețină o poziție-cheie în arhitectura Procuraturii generale, dl. Augustin Lazăr este încă în funcție în fruntea aceleiași instituții, marioneta cu numele de Adina Florea nu a fost numită la șefia DNA, de unde și încercarea disperată a ambuscatului din fruntea Ministerului Justiției de a transfera în politica metoda împrumutată de la loz în plic mai trage o dată. Nu au fost adoptate modificările la Codurile penal și de procedură penală, și aceasta în ciuda avertismentelor disperate ale lui Dragnea și ale etern caraghiosului clovn Codrin Ștefănescu. Nici vorbă despre o ordonanță de urgență care să vizeze amnistia și grațierea.
Și, mai presus de toate, dezastrul economic al țării. Pentru care, la un moment dat, și Dragnea, și Tăriceanu, și PSD, și ALDE vor trebui să dea socoteală. Degeaba vor trimite iarăși să îi apere jandarmii, o armă care s-a acoperit de rușine la data de 10 august din cauza aceluiași Dragnea.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Interesant articol. Intr-adevar, unele i-au iesit, unele nu. Clica de penali din toate partidele il sustin cu speranta gratierii si a continuarii mentinerii controlului asupra robinetului de bani. Ca gastii de penali le-au iesit sau nu combinatiile e prea putin important in raport cu pretul platit de noi, restul oamenilor normali, muncitori si captivi: datorii uriase, masuri economice dubioase, inflatie, sanatatea si educatia praf, infrastructura aminata la Pastele Cailor… Noua, noua nu ne-a iesit nimic!

  2. Subtil domnul Dragnea. A lasat impresia ca tara este distrusă, insa numai in aparenta. In fine…asa pot sa zic si eu ca Viorica este o blonda sexy in fusta mini, insa stiu ca nu este adevarat. Putem sa ne imaginam orice despre guvernantii nostri, insa realitatea este alta.

  3. Efectele politice ale anului 2018 sunt concluzionate exhaustiv ! Problema este ca nu cunoastem
    cauzele. Altfel spus, jocul papusilor este perceptibil, papusarul este invizibil si nu poate fi identificat. Avem scenarii posibile, multa dezinformare,nimic sigur!!
    In alta ordine de idei, nu apare oferta electorala. Riscul este sa voteze doar electoratul captiv
    ceea ce inseamna perpetuarea dezastrului…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Gâlceavă pe Nil. Cum au ajuns Egiptul, Etiopia și Sudanul în prag de război

Un conflict major, implicând trei țări cu o populație însumată de peste 260 milioane de oameni - ceva mai mult de jumătate...

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației și Cercetării, în sprijinul cercetătorului Livius Trache

66 de cercetători din toată lumea semnează o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării și conducerii IFIN-HH în care își manifestă...

Studiul lui Andrei Ursu, Roland Thomasson și Mădălin Hodor despre Contrarevoluția Securității în decembrie 1989 ar fi trebuit să-i oprească pe mistificatori. Ei rămân...

Numărul din 24 iulie-28 august al Evenimentului Istoric semnalizează cu litere mari un articol din interior cu titlul: „Operațiunea GRU din decembrie...

Alegerile prezidențiale din Belarus: începutul sfârșitului pentru Lukașenko?

Duminică, 9 august, vor avea loc – într-o atmosferă extrem de tensionată - alegeri...

De ce să scriem despre lucrurile care dor

În preajma împlinirii unui secol de la semnarea tratatelor de la Trianon (care au sancţionat juridic dezmembrarea regatului maghiar la finele Primului...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.