marți, ianuarie 31, 2023

Către toți românii din Marea Britanie — salvați-i pe britanici de ei înșiși

Un conflict din interiorul Partidului Conservator între susținătorii și inamicii Uniunii Europene a dus Marea Britanie în pragul dezastrului.

Pericolul este ieșirea din Uniunea Europeană. Dacă se întâmplă, ruina financiară se va răspândi între toate statele membre ale Uniunii, grupările de dreapta vor prelua controlul, iar proiectul european, care a dăinuit în cei 70 de ani de după război, se va prăbuși.

Dar tu, România, poți să contribui la salvarea noastră.

Prim-ministrul David Cameron e răspunzător de aruncarea Marii Britanii în această mizerie. A crezut că dacă va renegocia termenii participării țării sale la Uniunea Europeană își va putea opri propriul partid, eurosceptic prin excelență, să o ia în direcția ieșirii din UE.

Dar nimeni nu a înțeles ce a vrut să obțină Cameron cu adevărat din discuțiile de săptămâna trecută. Nici chiar el. Tot ce și-a dorit a fost o victorie.

În vreme ce Rusia și Turcia sunt în pragul războiului, iar milioane de sirieni ajung pe continent, renegocierea lui Cameron s-a axat pe desființarea alocațiilor plătite către copiii polonezi care locuiesc în Polonia și ai căror părinți trăiesc și sunt impozitați în Marea Britanie.

Și a reușit! Ca să-i închidă gura, statele membre ale UE l-au lăsat să le ia copiilor polonezi hainele de pe ei și mâncarea de la gură.

Dar n-a fost de ajuns pentru eurosceptici.

Nu poți să nu te întrebi — ce vor de fapt acești anti-europeni? Să sufere și mai mult copiii polonezilor? Să le golească pușculițele în căutarea oricărei monede cu chipul reginei? Dacă Cameron i-ar fi înecat pe acești copii în Vistula, ziarul anti-UE Daily Mail s-ar fi plâns că treaba s-a făcut “pe cheltuiala contribuabililor britanici” și că “ar fi trebuit găsită o metodă mai ieftină”. Și care ar fi aceasta? Vă reamintesc că vorbim de Polonia aici.

Dar acum David Cameron merită compansiunea noastră.

Cei mai mulți membri ai propriului partid îl urăsc. Mulți dintre prietenii săi îl detestă. Și, la fel ca în cazul succesului pe care l-a înregistrat cu adoptarea legilor privind mariajul cuplurilor de homosexuali și lesbiene, sau al câștigării referendumului privind independența Scoției, acum trebuie să cerșească ajutorul celor împotriva cărora a luptat toată viața — Partidul Laburist de opoziție, săracii, Barack Obama, papa, englezii din nordul țării și voi, românii. Da, voi — cei pe care el și slugile lui i-au demonizat un întreg deceniu. Voi trebuie să-l salvați de el însuși.

După ce și-a anunțat susținerea pentru Brexit, primarul Londrei, Boris Johnson, reprezintă acum cea mai mare amenințare pentru Europa. Cu acest om nu e de glumit. E periculos.

Ca reporter pentru Daily Telegraph la Bruxelles pe problemele Uniunii Europene, i-a mințit constant, în print, pe cititorii săi eurosceptici, ajutând la crearea iluziei din capul britanicilor că Comisia Europeană nu este un organism cu birocrați puțin cam prea mult, ci o cabală a vrăjitoarelor pornită să sugă banii familiilor britanice ca să înființeze un superstat comunist condus de ciocolatieri belgieni.

Ca primar al Londrei, Boris a supervizat o masivă acțiune de expulzare a săracilor din zonele centrale ale capitalei.

În timp ce capitalismul fără limite pune stăpânire pe oraș, familiile cu venituri modeste sunt forțate să-și părăsească locuințele și comunitățile distruse și să se mute departe de Londra.

Dacă ar fi eliminat un grup etnic din oraș, ar fi fost o crimă condamnată internațional, la fel ca nazismul. Dar pentru că e vorba de săraci — ăia o merită, nu-i așa?

E vina lor că nu s-au născut în familii bogate. Precum Boris. Precum Cameron.

Boris e un comediant pentru oameni fără simțul umorului. Trăsătura sa principală este claia de păr blond, un acoperiș ridicol deasupra unei minți fără scrupule — stilul lui Andy Warhol, ambiția lui Mussolini.

Face campanie pentru Brexit doar pentru că știe că dacă va câștiga va fi prim-ministru. Și dacă pierde, membrii Partidului Conservator, care sunt în favoarea Brexitului, îl vor îndepărta pe David Cameron și îl vor face tot pe el prim-ministru.

Chiar dacă îl iubiți pe Boris Johnson, votați pentru rămânerea în UE. Pentru că probabil va deveni liderul Marii Britanii.

Așadar, întrebarea de la referendum ar trebui să fie: vreți ca Boris Johnson să conducă o Mare Britanie unită, sau vreți o Europă în război?

Voi, cei din prima și a doua generație de români din Marea Britanie, țineți minte — țările noastre au o legătură puternică, ce a crescut în intensitate în ultimele trei decenii.

Onorați marile valori tradiționale pe care noi părem să le fi uitat — libertate, fair play și domnia legii. L-am adăpostit pe Ion Rațiu, ca și pe nenumărați alții, pe care comunismul i-a trimis în exil. Iubim peisajele Transilvaniei cu o pasiune aflată la limita obscenului. Așa că vă cer să ne salvați de noi înșine.

Prim urmare, îi îndemn pe toți românii care locuiesc în Marea Britanie să găsească o cale prin care să voteze pentru rămânerea în UE — prin orice mijloace! Sunteți inventivi! Și dacă voi nu puteți, spuneți-le prietenilor voștri să voteze. Chiar dacă centrele de votare sunt aglomerate, predați-ne talentul vostru de a sta la coadă, ca să putem să reînvățăm importanța democrației.

 • Traducere: Alex Bradut Ulmanu

Distribuie acest articol

29 COMENTARII

  • Era o replica dintr-un film ” Are you for real ?” Doamna de fier : exagerari si ura. Iti recomand sa revezi imaginile de pe strazile londoneze cand se canta ” The witch is dead” si se spargeau sticle cu sampanie.

 1. Am văzut un filmuleț despre cum Anglia a atras prin taxe reduse bogații lumii gândindu-se că o parte din bogăția lor se va răsfrânge și asupra britanicilor. Mare eroare!

 2. Pai si cum am putea noi, romanii, sa salvam ceva? Aici nu e vorba de cativa rataciti gen Cameron, Boris ori Nigel. Aici e vorba despre un numar enorm de oameni care voteaza si simpatizeaza cu rasistii. Aproape 4 milioane si jumatate de britanici au votat cu Nigel Farage in 2014. Si David Cameron e varianta soft a lui Nigel Farage.
  Asa ca aici vorbim de vointa unei intregi natii de a-si face rau, iar noi romanii stim cum e. Dar mai stim si ca nu te poate impiedica nimeni de afara sa-ti faci rau, oricat de mult ar vrea.

 3. daca vreti sa i educati pe britanici si sa i sfatuiti spre europenism, n ar trebui sa faceti exagerari,dauneaza
  si apoi chiar de la romini cereti sprijin spre UE ? haha poate uni din aia care nu mai vor sa stie de romania si sint acolo

 4. I was granted British citizenship a few months ago. I look forward to the referendum. I cannot conceive that the UK can possibly leave the EU. The same goes for my friends.

 5. Cu regret, dar cred ca aroganta are un preț,foarte mare, si se pare ca a venit vremea sa fie plătit. Si dacă nu va fi acum, tot va veni vremea. Este sfârșitul vestului si ridicarea estului. De când e lumea si pământul, roata se învârte. Chiar nu fac pe deșteptul, dar se vede de la o posta. Germania e in depresie si la propriu si la figurat, Franța e tot intr-o zbatere in mlaștina ei populist-socialist-extremista, Italia e moarta in coteț, poate sa va confirme oricine, in Austria in curând vom face surf, se știe catastrofa din ultimii ani, prezentată la toate televiziunile in ceea ce privește temperaturile mult peste zero ( ex: 7 grade C) in depresiunile cele mai adanci si in plin sezon de iarna, OMV – ul face restructurări la greu dupa căderea prețului petrolului, Spania cred ca știți, așa ca… daca vreți va mai dau. Lăsați-ii pe bieții romani in pace, ar fi culmea acum sa-i punem sa stea la cozi ca sa- i învețe democrație pe vestici si mai ales pe britanici. Fiți serios domnule, ar fi cazul sa ni se mai ridice si noua apele sub barca, ca am stat destul pe uscat.
  Nu fiți supărat pe mine, dar visez la ziua când se vor întoarce esticii acasă si-o sa-i lase pe vestici in fundul gol, si la propriu si la figurat. O sa se întâmple încet, dar sigur.
  Eu am răbdare.

 6. Lol, manifestul comunist in forma moderna? Saracii care sunt fortati sa plece din Londra? Lupta de clasa nu mai e intre muncitori pe de-o parte si si burghezi si intelectuali de cealalta, ci intre saraci si bogati, in care saracii vor sa obtina dreptul la o cota mai mare a averii celor bogati pentru ca asa vor ei?

  Eu sunt sarac, dar macar am mandria sa ma descurc prin propriile mijloace, nu sa scriu propaganda comunista pe internet.

  • Si totusi, articolul asta nu e de fapt un text care sa ii infiereze pe bogati, ci o pledoarie pentru raminerea UK in UE. Pozitie pe care inteleg ca o au si majoritatea bancherilor din City, care numai saraci nu sint.

   • Cititi textul; daca nu despre asta e vorba, atunci ce cauta cele 3 paragrafe in text?
    „În timp ce capitalismul fără limite pune stăpânire pe oraș, familiile cu venituri modeste sunt forțate să-și părăsească locuințele și comunitățile distruse și să se mute departe de Londra.

    Dacă ar fi eliminat un grup etnic din oraș, ar fi fost o crimă condamnată internațional, la fel ca nazismul. Dar pentru că e vorba de săraci — ăia o merită, nu-i așa?

    E vina lor că nu s-au născut în familii bogate. Precum Boris. Precum Cameron.”

    Nu cred ca e o simpla coincidenta ca arunca pastila cu saracii in discutia despre Brexit: aparent una din problemele Marii Britanii e politica sociala (socialista) pe care UE incearca sa o impuna tarilor membre. De la o uniune economica si vamala, cu libera circulatie a marfurilor si persoanelor, se incearca crearea URSS: o federatie socialista.

    Daca Romania nu ar fi deja prea rosie ca sa aibe sanse reale as zice: „sa iasa UK, sa iasa Cehia (dupa cum planifica), sa iasa si Romania cat mai curand”. Doar ca Romania e deja socialista, in UE probabil agonia va fi mai lunga.

    • Dupa parerea mea, cele 3 paragrafe au in principal rolul de a-l ponegri pe Boris Johnson. Insa nu distinctia socialism/liberalism e importanta cu adevarat cind se vorbeste de influenta UE in UK.
     De fapt, UE nu impune UK sa promoveze vreo politica socialista, ci doar sa ii trateze in mod egal pe britanici si pe strainii care sint cetateni UE, ceea ce este o conditie pentru exercitarea libertatii de circulatie.
     Culmea e ca in alte tari UE e perceputa invers, drept un vector al liberalismului, dat fiind ca legislatia europeana a liberalizat si desfiintat monopoluri in foarte multe domenii, in special privind prestarea serviciilor.
     In Franta de exemplu multi dintre cei care au votat la referendumul din 2005 impotriva proiectului Constitutiei Europene au facut-o tocmai pentru ca li se parea ca UE e prea liberala si vroiau ca Europa sa devina mai sociala…

     • Nu, libertatea circulatiei nu inseamna in nici un fel drepturi sociale in tara in care esti doar un turist si nu un cetatean. Libertatea de circulatie nu e tot aia cu cetatenia si nici cu „dreptul” supranatural la ajutoare sociale (pentru ca drept natural nu este).

      • Ok, dar dumneavoastra contestati chiar ratiunea de a fi a UE (initial Comunitatile Europene). Caci UE exact asta inseamna: cetatenii unui stat membru care aleg sa traiasca si munceasca in alt stat membru nu sint tratati ca niste turisti, ci ca cetatenii acelui stat (exceptind drepturile strict politice). Desigur, sint si destule nuantari, dar in esenta despre asta e vorba. Cine nu (mai) e de acord cu acest principiu fundamental trebuie, intr-adevar, sa iasa din UE.

 7. 1.Anglia nu va iesi din UE, unul din semnale fiind discutiile recente pentru unificarea Bursei din Londra cu cea din Frankfurt.
  2.Galagia si referendumul sint de natura sa produca o reformare profunda a UE, din motivele enumerate in comentariul pe care l-am postat pe portalul ,,CURSDEGUVERNRE.RO, la articolul ,,Statut special in UE pentru UK.Conditiile acceptate…”.Acesta este mult prea ,,intins” pentru a-l mai reproduce.
  3.Din moment ce Anglia a obtinut ceeace a cerut, nu mai exista pentru electoratul votant la referendum, motivele obiective pentru a iesi din UE.Pobabil ca procentul la referendum va fi de peste 60 la suta, pentru a ramine in Uniune…

 8. Nu cred ca se va ajunge la un sistem antagonistic intre UK si toata Europa daca UK iese din Europa. Elvetia nu e in razboi cu nimeni si nu face parte din UE.
  Pe de alta parte mi se pare cinic si hilar in acelasi timp ca UK sa ceara sprijinul Romaniei in aceasta problema.

  • @ Nadia Ramasawmy,
   – „sistem antagonistic” intre UK si parti ale Europei a existat si inainte de a fi UE ori dupa intrarea UK in UE. Au existat si vor exista: francezii si nemtii, par egzamplu, nu au de gind sa plece din Europa.
   – UK nu a cerut sprijinul Romaniei, nici cinic, nici „hilar”, ci dl Michael Bird cere ajutorul romanilor din Marea Britanie.
   NB,
   prin alte parti ale Europei poate ca se va incetateni metoda dlui Michael Bird: cind nu iti convine de prim ministru tau, se poate cere ajutorul milioanelor de migranti.

 9. Simpatic.Numai că românii nu pot să salveze Regatul Unit nici dacă vor.Poate invers.
  Englezii ar trebui să știe că pentru România va fi bine indiferent dacă Regatul Unit părăsește sau nu UE.Fiindcă:
  -dacă Anglia pleacă,Franța și [email protected]ățeii lor vor forma o UE mai mică,un fel de spațiu €-Schengen,între ei și ai lor.O parte din popoarele din sud și din Estul fost comunist vor fi aruncate în exterior(în bălării…).România se va repoziționa în arealul ei geografic(țările de la Vișegrad,Ucraina,Turcia și chiar Rusia…și chiar mai departe spre est…) ceea ce,cel puțin economic,mi se pare foarte promițător.
  -dacă Anglia rămâne în UE,mai devreme sau mai târziu va avea loc o reformă profundă a UE,cu limitarea puterii ”motorului franco-german” deja gripat și care uruie a neo-imperialism.Fiindcă,trebuie să vă fac un compliment:prefer Anglia în fața Germaniei și Franței…
  Poate,dacă rămâneți în UE,vom face o alianță ciudată între amărâtul de Est european și Vestul extrem european.Ceea ce va fi bine pentru România.Jocul pe ambele flancuri este strategia mea preferată…

  • Domnu’ Lucifer,

   Așa ați fost instruit de la Moscova să scrieți ? Că România aparține arealului Rusiei ” și mai departe ” ? Pe români i-ați întrebat ?

   E clar că ieșirea UK din EU ar fi cel mai frumos cadou făcut Rusiei ! Dar nu se va întânmpla tovarășe.
   Boris Johnson e un escroc suficient, arogant chiar și pentru standardele britanice. Știu ce spun. Stau în Londra multe luni pe an. Tocmai de aceea, Brexit nu se va întâmpla. Britanicii nu au încredere în el. Boris Johnson e un fel de Donald Trump al UK. Zgomot mare … rezultate modeste.

   Cel mai mare pericol pentru bunăstarea europenilor este Rusia. Să sperăm că lumea Nord-Atlantică nu va cădea în capcanele propagandei rusești…

 10. Englezii nu sunt impotriva Europei asa cum pretinde autorul, ci impotriva birocratiei Comunitatii Europene, impotriva luarii de decizii de birocrati in locul parlamentarilor alesi la nivel national.
  Nu este de mirare ca un jurnalist care scrie la Independent (un fel de Gandul, if you know what I mean) scrie tendentios.
  Europa a fost si este si va fi o sursa permanenta de instabilitate si probleme.
  Din punct de vedere al celor din UK, Europa inseamna de-a lungul ultimelor 500 de ani Inchizitie, persecutii religioase, dictatori precum Napoleon sau Stalin, razboaie permanente in Balcani, incapacitate a Europei de a se apara singura.

 11. Românii pot ajuta printr-un vot. Atât.
  Probabil că britanicii ar trebui să se ajute singuri și să atace odată propaganda anti-europeană plătită de la Moscova ! Presa engleză de categoria a-II-a este deținută prin proxies de ruși și scrie la comanda propagandiștilor Rusiei.
  Britanicii ar trebui să se trezească și să își ia înapoi libertatea gândului de la Rusia.

 12. Pai de unde le scoateti? Cred ca e o mare prostie ca li se fac in continjare concesii englezilor. Ar fi trebuit sa li se spuna “ori acceptati si va conformati tratatelor pe care le-ati semnat, ori va priveste; iesiti din UE daca asta e voia oamenilor de rand”. Asa, s-a creat un precedent care pe termen ling va roade mult mai tare la radacina UE. Deja ungurii organizeaza referendum pe tema imigrantilor. Cehii au spus ca daca iese UK din UE, o sa iasa si ei f probabil si ca se simt lasati de izbeliste in fata rusilor. Din nou. De fapt nu exista nicio Uniune, ci e fiecare pe cont propriu. Acceptarea intrarii unui nr absurd de imigranti la indemnul lui Merkel si Hollande a fost inca o masura cu incalcarea cu buna stiinta a regulilor UE. Deci sentimentul general e de irelevanta a UE. Motivul e fix acela ca nu se respecta regulile care au construit UE. Daca li s-ar fi spus englezilor ca nu se discuta regulole, atunci semnalul ar fi fost clar pt toate membrele UE. Asa, regulile se indoaie dupa cum au chef unii, mai membri decat altii. Si sirul de exemple de abateri de la reguli e lung. Nu sunt doar astea. Deci sa le uram succes la vot englezilor!

 13. @marian, dreptul la munca nu echivaleaza cu dreptul la ajutoare sociale. Dreptul la ajutoare sociale nici nu exista, pentru ca in fapt este obligarea unui tert (contribuabili) sa munceasca pentru ele, iar asta e o tampenie pura.

  Daca sunteti de acord ca UE este despre libera circulatie a persoanelor si marfurilor, nu despre o integrare statala, politica si sociala, UK are dreptate in cerinte. Daca vedeti UE ca o forma treptata si mascata de federalizare a Europei intr-un stat, atunci aveti doar o intelegere care va convine asupra situatiei. Vedeti cum s-a ajuns la comunitatea economica, cititi de pilda asta: https://en.wikipedia.org/wiki/European_Economic_Community si lasati politica pentru cine mai crede in ea (doar politicienii).

  • Eu cred ca am despre UE viziunea care este inscrisa in prezent in tratate si in legislatia aplicabila (in domeniul despre care vorbim, al ajutoarelor sociale, exista un Regulament, din 2004 cred, privind coordonarea sistemelor de securitate sociala).
   Inteleg ca dumneavoastra sustineti, precum multe voci din UK, o viziune despre UE limitata la aspectele ce tin doar de o piata comuna. E absolut ok dar, pina una alta, celelalte 27 de state membre sint de acord cu modelul care consta intr-o integrare accentuata. Si acest model nu e deloc mascat, ci e exprimat clar in tratatele actuale.
   Cit timp pozitia dumneavostra si a UK este cea minoritara (si vom vedea la referendum cit de raspindita este chiar in UK), nu cred ca ii puteti acuza de politicianism pe ceilalti. Firesc este in acest caz ca UK sa paraseasca UE si sa lase celelalte tari sa isi vada mai departe de integrarea lor.

   • Stiti cum e cu „celelalte 27 de state membre sunt de acord”? Niste oameni din cele 27 de state sunt de acord, nu toata populatia celor 27 de state. Iar dictatura majoritatii asupra minoritatii naste monstri, ca orice dictatura de orice gen.

    Iar drepturile nascute din tratate si impuse cu forta (taxele se platesc sub amenintarea inchisorii, niciodata benevol) nu au nici justificare morala si nici viata lunga. Vedeti evul mediu si drepturile feudale, erau izvorate tot din legile vremii si azi unele dintre ele ni se par barbare, altele opresive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Michael Bird
Cu o experienta de peste 12 ani ca jurnalist, Michael Bird este un freelancer specializat in editoriale solide, bine documentate, cu subiecte din aripa estica a Uniunii Europene. A scris pentru publicatii din Marea Britanie ca The Independent on Sunday, New Statesman si Design Week si a fost redactor fondator al The Diplomat - Bucharest. A fost citat ca specialist in politica romaneasca la posturi de radio americane, televiziunea romana si presa nationala spaniola. Locuieste in Bucuresti si in prezent lucreaza pentru presa scrisa si film. Redactor la www.theblacksea.eu

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro