joi, noiembrie 30, 2023

Către Zoe Petre, profesor universitar

Doamnă,

În emisiunea “Ultima oră” din data de 23 iulie 2012 (postul “România TV”, în dreptul minutului 31 al orei 22,00) ați afirmat despre mine următoarele:

(1) că acum cîteva zile aș fi comparat oamenii care vor merge la referendum cu “cîinii lui Pavlov” și că asta vă face să vă simțiți una “cu animalele care merg la vot din reflex condiționat”;

(2) că aș fi comis această comparație, a oamenilor (care votează) cu animalele (condiționate pavlovian), în calitate de “ideolog oficial al regimului”.

Ambele afirmații sunt mincinoase și, prin proferarea lor publică la o oră de maximă audiență, intenționat calomnioase.

Prima afirmație este o minciună calificată. Vă somez public să produceți dovada că “acum cîteva zile” am afirmat “că mergem să votăm precum cîinii lui Pavlov, din reflex condiționat” și că, în acest mod, aș fi comparat oamenii care votează “cu animalele care merg la vot”. Dacă nu veți putea produce această dovadă și nu veți retracta public cele afirmate despre mine, mă voi declara calomniat în sens juridic și veți suferi consecințele de rigoare ale actului Dvs.

A doua afirmație pleacă tot de la o minciună. Nu există nici un sens rațional al expresiei “ideolog oficial” care să mi se poată aplica. Vă desfid să dovediți prin textele ori luările mele de poziție că aș putea fi considerat, în vreun sens rațional, ideologul unui regim politic ori că această capacitate, dacă aș ilustra-o, ar putea fi calificată, în vreun fel, ca fiind “oficială”. Sunteți istoric și ar trebui să aveți proprietatea judecăților. Cu toate acestea, vă jucați cu etichetele ca un om politic — cu scopul de a face rău. În cazul meu, pentru a mă stigmatiza în ochii opiniei publice cu o etichetă despre care știți sigur atît că face rău, cît și că e falsă.

V-ați încheiat atacul calomnios la adresa mea afirmînd: “nu am ce discuta în termenii ăștia cu nimeni din preajma domnului Basescu”. În acești termeni, care sunt ai Dvs., într-adevăr nu mai e nimic de discutat.

H.-R. Patapievici

scriitor

Distribuie acest articol

49 COMENTARII

 1. D-le Patapievici, corecta atitudine luati. Politiciana Zoe Petre, caci doar atita a mai ramas din staiful domniei sale, (compromis si mai mult de aparitia stenogarmelor PNL), se va prevala insa de notiunea impersonala „declaratie politica”, pentru a nu raspunde civil in fata instantei.

  Aceasi alegatie va fi folosita si de domnii Ponta si Athanasiu, care instiga zilele astea la linsaj public al inamicului lor.

  Va felicit insa, pentru curaj. Putini, in ziua de astazi se mai incumeta sa se adreseze unei justitii care asteapta sa vada cum se uselizeza viata politica, ca sa se orienteze si ea. Justitia de azi e doar pentru politicieni compromisi, pentru cei de care partidele se pot dispensa sau sunt obligate sa o faca.

  • Avand in vedere ca in aceste zile in joc este chiar justitia, gestul Domnului Patapievici poate fi chiar exemplar. Ma indoiesc ca Doamna Petre se va putea ascunde dupa formula mentionata, avand in vedere ca i se cere sa produca dovada existentei unei afirmatii atribuite lui Patapievici. Daca n-o poate face, este culpabila.

   • Asa vad si eu lucrurile. Doamna Zoe Petre a fost, pentru un timp, un reper. Acum este reper pierdut. Dar nu toata lumea intelege asta. Asistam la un amestec (stanga-dreapta) al oamenilor definiti in media ca personalitati publice. Asta nu ar fi o problema daca lupta s-ar da cu argumente. Felicitari domnule Patapievici. As vrea sa vad si alte pozitii publice clare si argumentate. Oare ce parere are liberarul Neagu Djuvara despre ce se intampla azi. Este un om care cred ca a vazut intamplari similare

    • inima de mama! ce nu face ea ca sa-si pastreze fiul la MAE (leafa, leafa, sef MArga, sef, trai neneaca) ca de altceva nu e bun [oare ce a lucrat in ultimii ani dl. Dan Petre? NIMIC]!!!! Iar dna prof. e la sfarsit de cariera si se roaga de Abramburica sa ii prelunfeasca slujba. Pe de alta parte, nu dna Zoe Petre are „cel mai stralucit doctorand”, adica pe Crizel Antonescu???? cum sa nu zbiere si sa minta??? elementar, Watson!

  • Eu zic ca Dl. Patapievici se supara prea tare; Dna Zoe Petre nu gandeste neaparat asa. Cum am citit in Stenogramele PNL recent publicate ea doar a primit ca si alti „intelectuali apropiati” lista de mesaje pe care trebuie sa le dea de la creierasul manipulator al campaniei, Dl. Bogdan Teodorescu. Ce vreti sa faca biata femeie? Sa-i supere? Pai cine-i mai angajeaza pe sarmanul fecior Dl. Dan Petre in vreo functie pe meritele proprii, mai ales acum in vreme de criza?

 2. USL îl ţine pe Ilici în fereastră. Cu Zoe Petre lîngă, USL are deja o vitrină cu exponate expirate.
  Eu n-aş da exponatele în judecată, orice-ar părea că mai fac ele în vitrina aceea. Sînt de ignorat, părerea mea…
  Pe de altă parte, e de bine „ideolog oficial” pentru unul din „intelectualii lui Băsescu”. Cum HRP nu-i nici ideolog, nici oficial, „ideolog oficial” e ori compliment gratuit, ori eroare de perceţie. În nici un caz, motiv de acţionare în justiţie.
  În fine, Zoe Petre nu minte, e doar puţin derutată cînd are de ales între ironie şi acuză. Ca însuşi Pavlov care – după ce i-a murit cîinele – saliva cînd aprindea becul.
  Oricum, pare dezirabilă varianta reflexului democratic de a vota. În context – supărător pentru HRP – comparaison n’est pas raison.

  • D-le Inima Rece cautind si eu scrisoarea tradatorilor intereselor europene ale Romaniei am dat de nick-ul „inima rea” in blogul lui Antonesei pe timpul.ro unde cineva cu acest nick, laudind cu sirg scrisoarea cea mai naspa semnata de o liota de … politice apare la ora 8:53, 24.07. comentariul „Ok, e bun prilej. Macar de-ar avea apelul asta ecou, iar Europa si-ar lua seama.”. Io-te domnule, inteleg ca va deranjeaza Europa ca nu permite coiotilor sa faca pe lupii cu un intreg popor si daca este asa spuneti d-le deschis ca sinteti de partea uslinosilor si nu mai cintati la masa asta.

   • …”spuneti d-le deschis ca sinteti de partea uslinosilor si nu mai cintati la masa asta.”…

    Nu imi este adresat mie acest indemn,dar intreb totusi : de cind s-a privatizat „masa asta ” ? Adicatelea ,daca n-am orientarea politica „care se cere , e de bon ton , etc.” nu mai pot intra pe contributors.ro ? Si daca totusi reusesc sa intru,tiptil-tiptil si sa mai si citesc cite ceva ,n-am voie „sa cint ” si eu , impreuna cu cei de-ai casei ?

    Ce as dori sa va rog,tinind seama de expertiza dvs. –poate faceti o cautare asemanatoare pe net si pentru mine, vedeti ce am postat , publicat,comentat in ultimii ani si imi spuneti daca sint sau nu eligibil sa „cint la masa” !

    • Domnu’ doftor,

     Citez: Adicatelea ,daca n-am orientarea politica “care se cere , e de bon ton , etc.” nu mai pot intra pe contributors.ro ?

     Prima lamurire:
     Poti. Dupa cum se vede, pe contributors.ro nu te intreaba nimeni de orientare. Se simt comunistii aici (si in toata Romania, de altfel) ca Ana Pauker la Moscova pe vremea lui Stalin.

     A doua lamurire:
     Comunismul inseamna extrema stinga. Mai la stinga si „mai extrem” decit nazismul. Asta nu e orientare politica, asta e crima organizata.

     A treia:
     USL-istii sint avortonii si legatarii comunistilor. O adunatura de salbatici cu costum, cravata si sofer (vezi Planeta maimutelor), hoti, impostori si banditi la drumul mare lipsiti de absolut orice urme educatie sau moralitate.

     Si ultima:
     Abordarea asta a ta in registru ironic e cam nepotrivita fata de niste oameni care au experimentat (daca nu chiar ei, parintii si bunicii lor sigur) 45 de ani de holocaust comunist. Ia incearca tu, daca esti un spirit atit de deschis si un baiat atit de viteaz, sa faci glumite de genul asta pe un forum evreiesc sugerind, de ex., ca ai o orientare politica national-socialista. Sa vezi tu bon ton de la aia!

 3. „V-ați încheiat atacul calomnios la adresa mea afirmînd: “nu am ce discuta în termenii ăștia cu nimeni din preajma domnului Basescu”.

  Domnule Patapievici,

  Daca nu v-ati aflat sau nu va aflati in preajma domnului Basescu, va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: De ce, in calitate de fost „regalist”, in calitate de om de cultura, in calitate de presedinte al ICR, nu ati luat nici o pozitie vis-a-vis de afirmatiile domnului Basescu la adresa Regelui Mihai?

  Multumesc!

  • dle non (ceva). Alegand la intamplare 50 de istorici, reusiti sa aveti o concluzie comuna despre 23 August 1944???? daca e o crima ca sa crezi una din grupari „in dauna” celeilalte atunci pledez vinovat. Pana atunci…… PS. la 22 dec 1989 a fost revolutie sau lovitura de stat? nici aici istoricii nu cad de acord, dar asta nu ma face pe mine vinovat si condamnabil ca nu va impartasesc parerea!

 4. cat de jos poate sa cada o persoana care a ocupat functii in stat, a fost profesor universitar?
  Zoe Petre distruge farima de bine care i se putea pune in cont pentru perioada cand a fost la Cotroceni!!!! Ce pacat!!! alaturi de Ciutacu, Gadea si Haita aia de Nimeni, Doamna? Eu m-as sinucide in locul dumneavoastra. Doar daca n-oti fi de teapa lor si m-ati pacalit pana acum.

 5. Doamna Zoe Petre e intr-o situatie imposibila: trebuie sa faca orice pentru a-i asigura fiului ei o slujba in zona USL. O biata mama cu un fiu fara job si fara nici un talent aflat la o varsta destul de inaintata.
  Adaugati la asta vizionari in bucla ale emisiunilor Danei Grecu si ale aluia cu buze groase (chiar imi scapa numele acum, nu fac misto) si o sa aveti tabloul complet.

 6. La varsta pe care o are, z.p. este (sau ar trebui sa fie!) doar un simplu pensionar! Titlul de „profesor universitar” a incetat odata cu pensionarea ei.

 7. exasperant! orice vorbă, orice gest, orice acțiune a USL-iștilor, de fiecare dată, negreșit, dă ocazia zeilor să-și manifeste voia…

  ținând seama de ceea ce, la dreapta, ține loc de ideologie, afirmația lui Zoe Petre este riguros corectă.

 8. În lumea civilizată, o reacţie ca cea a domnului Patavievici este de la sine înţeleasă: îţi aperi bunul nume şi demnitatea la fel de prompt şi energic cum o faci cu propriul portofel. Să denunţi public o calomnie urmând ca ulterior să te adresezi justiţiei, este un gest de normalitate elementară a civilizaţiei. Orice om trebuie să procedeze în acest fel, iar gestul d-lui Patavievici nu este decât dovada că perseverează a se purta firesc într-o lume anormală.

  Afirm asta, pentru că mi se pare anormal ca 15 politicieni în frunte cu dl. Băsescu să nu reacţioneze la odioasa provocare stalinistă a USL, care a înaintat o plângere împotriva lor pentru „răspândire de informaţii false, defăimarea ţării şi a naţiunii, periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei”. În mod normal, cele 15 victime ale acestui atac public ar fi trebuit să riposteze printr-o plângere pentru denunţ calomnios. Nu ştiu s-o fi făcut-o.

  În contrast, dl. Patapievici înţelege să riposteze prompt, apelând la justiţie, cu un reflex de normalitate şi civilizaţie.

  • „…mi se pare anormal ca 15 politicieni în frunte cu dl. Băsescu să nu reacţioneze.”
   A facut-o. A declarat public in campanie. De-abia asteapta sa fie chemat la Parchet sa prezinte dovezile loviturii de stat.

 9. Numai mama sa nu fii! Madam Joitica vrea sa-si puna fiul nu prea capabil probabil de are nevoie de aripile materne in continuare la bine in MAE. Asa ca a aruncat peste bord sulemeneala de civilizatie si -si arata adevaratul chip (frumos, hid, o va judeca istoria si Providenta). Si poate ne explicam acum de ce pe Emil Constantinescu l-au infrint…. IATA CA A AVUT CINE!

 10. Domnule Patapievici, de data asta gresiti rau de tot. Nu ma asteptam de la dvs. la o reactie atat de virulenta, chiar foarte agresiva, la adresa unei doamne in varsta si, pe deasupra, cu o sanatate subrezita. Puteati sa treceti cu vederea. Dvs. sunteii chiar tot timpul rational? Ati putea,deci sa va cereti scuze!

  • Domnule Cioban, daca e in varsta si cu sanatatea subrezita, cine o pune sa apara la tv? De ce nu sta sa-si rumege frustrarile in tacere?

  • @Ciobanul Bucur
   ///
   Intrand, totusi, in logica dvs. stramba (in care calomnia pare a fi acoperita de varsta), va intreb: pentru o „doamna in varsta, si pe deasupra cu o sanatate subrezita” nu era mai convenabil sa stea acasa si, eventual, sa mormaie in fata televizorului si in intimitatea ei otravita?

 11. Zoe fii barbat ! (Caragiale ” O scrisoare pierduta”) si adu dovezile cerute de HRP, altfel voi crede ca respectiva comparatie (cu cainii lui Pavlov) iti apartine si te-a luat gura pe dinainte. Sincer cred ca „gura pacatosului adevar graieste”.

 12. d-na are de platit polite;fiind o doamna probabil ca ,asemeni D-lui Patapievici, i se va raspunde in termeni urbani la umorile etalate in ultimele saptamani.Maine,cand Ponta care a recidivat golaneste la adresa unei alte doamne (dupa D-na Angela Mekel,acum se ratoieste ca de la coada vacii la D-na Viviane Reding), va invita din nou jurnalistii la vila cu robinete de aur perntru a le arata tiparnita de dolari falsi si stupefiantele care au finantat campania electorala a presedintelui suspendat-nu asa ca si asta a aflat-o Copy Paste de la SPP?-as vrea s-o mai aud odata,asa cum am auzit-o astazi pe. d-na Zoe Petre.Va vorbi la fel de doct ,la fel de sigura pe ce spune-si ei i-o fi spus SPP-ul?-si oare nu-i va tremura vocea la gandul ca ,acum 20 si ceva de ani discipolii respectivului se apucasera sa asmuta lumea contra unor oameni care nu gresisera decat pentru ca isi sustineau ideile de a fi altfel? Cred ca intelegeti de ce d-na Zoe Petre nu va avea din partea mea decat o prescurtare cu litera minuscula.

 13. Excelent raspuns, este inadmisibila aceasta fiinta fara caracter (si fara alte capacitati intelectuale) Zoe Petre … ea reprezinta doar o trista amintire :))

 14. Am vazut-o si eu pe asa zisa doamna la tv. Groteasca aparitie. Stau si ma intreb daca acesti oameni care ar trebui sa fie repere morale in societate se comporta asa, ce pretentii sa mai avem de alde ponta sau antonescu?

  • Pai odrasla acesteia este consilierul lui Antonescu pe probleme externe, parca. O alta nulitate impiedicata in limba. Deci ce pretentii sa mai avem?!

   • dacă respectabilul nostru președinte actual, a făcut comentarii despre fundul lui boc la o emisiune de gorile și reduși mintal în cadrul unui post de televiziune finanțat de grobianul turnător Felix, ce pretenții să mai avem în contextul acesta?..ar trebui să avem mai mult respect față de propriile persoane și să tratăm aceste specimene cu atitudinea potrivită și anume IGNORANȚA!

 15. Zoe Petre are un target bine stabilit. Omul Zoe Petre nu mai conteaza in aceste zile, este o unealta.
  Am incercat in ultimul timp sa mai urmaresc aparitiile dansei, dar ma cuprinde un sentiment de lehamite. Imi aduc aminte de perioada Constantinescu, de increderea neconditionata acordata si de modul in care analizeaza acum situatia si argumentele la care se coboara.
  Astfel, singura ajunge la nivelul de unealta si ma indoiesc ca se mai poate ridica.
  Este bine insa ca nu toata lumea are sentimentul meu de lehamite, asa ca: felicitari, domnule Patapievici!

 16. ZitPetre a vorbit din putul gindirii. Astia care mint la fel cum respira, doar de catre judecator pot fi facuti sa plateasca pentru tot ce scot pe gura fara a tine cont de nimeni si de nimic.
  Oricum, tupeul si nesimtire, minciuna si hotia, au ajuns in aceste zile pe cele mai inalte si nebanuite culmi.
  Regretabil si catastrofal pentru o tara!

 17. Sincer, putin ma surprinde reactia domnului HRP , FATA DE SPUSELE UNEI PERSOANE //// SI LA PROPRIU SI LA FIGURAT.Daca dam timpul inapoi , cei mai tineri ar afla, de fapt cine este doamna Zoe Petr , ISTORIC „DE RENUME MONDIAL „, aceasi care in perioada Conventiei Democrate era consilierul presedintelui Emil Constantinescu , nimeni altul decit, cel care s-a declarat invins de sistemTot atinci , dnaZoe Petre vorbea in termeni elogisi despre Iuliu Maniu , Ion Mihalache, Cornel.iu Coposu si multi alti martiri ai PNTCD, pentru ca acum, de ceva timp sa fie de partea partidelor care doresc restauratie . Acum , cred , ca cei mai in virsta si mai putin cei tineri , vor intelege rolul securistului infiltrat in rindurile partidelor istorice cu scopul de ale distruge. Zoe Petre , impreuna cu alt „corifeu al securitatii staliniste , nimeni altul decit actualul penibil ,ministru de externe – A. Marga fost in structurile inalte de conducere a PNTCD, iar mai actual, in Pnl, se pare ca au reusit acest lucru ,urmind cu stoicism indicatiile pretioase ale bolsevicului Iliescu. Fata de o asemenea persoana , domnule HRP, nu cred ca merita sa va consumati pretioasa dumnueavoastra energie. Acesti doi securisti : Petre SI MARGA NU MERITA NICI MACAR O PRIVIRE RETRO , precum cea pe care o arunci cind treci pe linga ceva putrid!

  • nu trebuie sa trecem peste. si nici pe linga.
   cred ca de aceea s-a ajuns la situatia actula, ca am tot ignorat si nu am condamnat comportamente de acest gen.
   nu scapam de aceasta clica neotovaraseasca ignorind. ci luind atitudine.
   felicitari d-le Patapievici!

 18. d-na zoe petre sau cine o fi ea, nu are nicio importanță pentru cultura română…dacă dan voiculescu, crin antonescu și alți „respectabili politruci” au îndemnat-o să facă aceste declarații, este trist pentru dumneaei, deoarece coloana vertebrală a dânsii reflectă povara grea a pupincurismului…deci, nu cred că declarațiile ei au vreo valoare în ochii celor care au un minim de gândire și luciditate..

 19. Mai omule, chiar nu ai ce face??!!!

  In atmosfera agitata si aberanta de acum,, te apuci sa polemizezi cu Zoe Petre….

  Ei si ce daca a sps nu stiu minciuni, in opinia ta?!!

  Pe cine crezi ca intereseaza?

  Zau, mai bine tti-ai folosi timpul pentru niste analize pozitive, sunt atat de multe subiecte…

  Uite, de ce s-au luat note atat de mici la romana la Bac? Ca medie par mai mici decat la celelalte materii…

  Sau orice subiect vei tu, eu cel putin mi-ar placea sa citescasmenea lucruri.

  Dar sa te apuci sa polemizezi cu Zoe Petre…

  Da-o naibii de treaba….

 20. Ca sa intzelegetzi ce hram a purtat si inca mai poarta Zoica P-C este suficient sa citesti in volumul 1 „Istoricii si securitatea” a lui Ioan Opris sr cum il insotzea pe „Victor” ca acoperire filiala in misiunile trasate de DIE acestuia in Italia, de exemplu ca sa-l convinga pe Dinu Adamesteanu sa faca declaratzii pro-ceausescu. D-aia si Zoica tare ar dori disparitzia CNSAS cu arhiva lui cu tot, ca sa se piarda urmele.

  • Opris, unul din marii securisti ai acestei tari? Fiti domnule serios, il cunoastem pe toara’su, secretar de stat in Min, Cult. in 2000, primul director al Muzeului Cotroceni, adus de Radu Florescu in MIn, Cult si dat afara de Plesu pentru coalizarea cu Romania Mare (de aici s-a catapultat la Cotroceni). Nu mai bagati diversiuni, ca sint in aceeasi tabara cu…

   • Tocmai fiindca era din aceeasi tabara, Opris a putut vedea din ordinul lui Magureanu dosarele lui Condurachi-„Victor” – cel mai de nadejde colaborator al securitatzii si al sectziei ceceualpecereu Musat&Ardeleanu , Vladimir Dumitrescu (victima scurtului lui legionarism), Ion Nestor, etc. Sunt doua volume de DOCUMENTE studiate in anii 90 INAINTE DE A AJUNGE la CNSAS, deci sigur ne-„pieptanate”. Ca sa intzelegi ticalosia multor „liberali-tzaranisti-cederisti” de dupa 89 DOCUMENTELE securitatzii sunt turnesol de prima mana. De turnatoriile prezidentului de „onoare” Quintus de care s-a ingrozit in anii 90 pana si Mircea Dinescu ai mai auzit ceva? De Balaceanu-Stolnici se mai ia cineva? Ce sa mai spun de alde „somesan” sau „gusti”. Vorba lui Lenin: cititzi, cititzi, cititzi….documente, nu cascatzi ochii la demagogia teveu a dosaristilor.

 21. Doamna Zoe Petre tine la cariera feciorului dansei, domnul Dan Petre, mai mult decat la reputatia personala. Pentru ca iubita-i progenitura, ajunsa acum secretar de stat, sa progreseze in cariera si sa prinda un post inca si mai bun si mai bine platit ( eventual eroparlamentar ), e in stare de orice. Deocamdata pupa papucul lui Crin Antonescu, pentru ca de acolo ii vin toate sperantele. Dansa nu mai poate sa astepte, copilasul a trecut deja de 45 de anisori si nu poate ramane un etern „analist politic”.

 22. Da, intr-adevar am auzit si eu, domnul Dan Petre este astazi secretar de stat la Ministerul de Externe al carui titular este domnul Andrei Marga. Pai da, e un locsor caldut, pentru care merita sa lupti. La mai mare, doamna Petre, fiti o mamica combativa, aparati-va puisorul !

 23. As zice,caci coana Joitica si-a uitat oile acasa si a plecat singura pe pasune,plangand amarnic dupa bata pierduta intr-un sant unde sa oprise sa-si mai goleasca basica udului!Bocetele ei, care se vor triluri din Ciocarlia Mariei Lataretu,cantata de aceasta dupa ce fusese deja inmormantata,au caratele unui rahat de maidanez in care n-a avut norocul sa calce nimeni! Vorbeste si ea,saraca,pentru a se autoconvinge ca mai exista,altfel ,dl Patapievici o acuza degeaba ca de,a vorbit si ea precum sufla tehnicienii in microfon la instalarea statiei de sonorizare! Coana Joitico,mai intreaba si mata cum se traieste batranetea,mai pe la tara,ca pe acolo oamenii isi mai pastreza demnitatea! Noua ne-ai ajuns destul,ca sa nu te mai blestemam ca ne-ai mai lasat pe cap si pe avortonul de fiu-tu! Aceeasi mama ,alt natang!

 24. Cate pasiuni se dezlantuie asupra nefericite doamne Zoe Petre !Si pentru ce? Ca feciorul domniei sale poate ca are probleme la locul de munca , pentru ca a fost consilier prezidential al d-lui Constantinescu , ori ca nu l-a menajat pe Patapievici , ci i-a zis-o , cum i-a zis-o? Cred ca afirmatiile la adresa ” marelui , nemaipomenitului , carturarului , patriotului , omului de cultura etc, etc ” i-a intaratat pe fanii lui H.P , fizicantul cu limbaj de hamal , fata de care si un muscal de pe capra trasurii ar rosi. Hai sa fim seriosi! Bine i-a facut ca l-au dat afara de la sefia ICR!
  Daca Basescu va fi demis , va veti sinucide , domnilor si doamnelor basiste?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Horia Roman Patapievici
Scriitor, fizician, filosof și eseist. Născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000–2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005–2012). Preşedinte Artmark (din 2015). Cercetător privat în istoria ideilor. Scriitor. Realizator TV. Director al revistei ID – Idei în Dialog (2004–2009). A susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor (Universitatea Bucureşti). Membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS); al Uniunii Scriitorilor din România (USR); al PEN Club. Membru fondator al Societăţii Academice Române (SAR) şi al Grupului de Cercetare a Fundamentelor Modernităţii Europene (Universitatea Bucureşti şi New Europe College). Membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises – România.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro